CERCETĂTORII SETI ESTIMEAZĂ CĂ MAI PUȚIN DE 1% DINTRE SISTEMELE EXOPLANETARE GĂZDUIESC VIAȚĂ INTELIGENTĂ

Green Bank Telescope. Credit: NRAO

Descoperiri recente indică prezența exo-planetelor asemănătoare Pământului  peste tot în vecinătatea cosmică. Dar câte dintre acestea găzduiesc viață inteligentă?

Un nou studiu estimează că mai puțin de 1% dintre sistemele cu exoplanete în tranzit găzduiesc civilizații tehnologice suficient de avansate pentru a emite transmisii radio care să poată fi detectate de către cercetările actuale SETI.

Asta înseamnă că numai o stea dintr-un milion de stele ale galaxiei noastre, ar deține viață inteligentă cu care am putea comunica. Chiar în limita acestor cote, tot ar putea exista milioane de civilizații extraterestre avansate în galaxie pe care le-am putea suna, cred cercetătorii.

Un grup de astronomi, inclusiv Jill tarter de la Institutul SETI și cercetători de la Universitatea California din Berkeley, au utilizat Green Bank Telescope din vestul Virginiei pentru scanarea semnalelor radio inteligente provenind de la planete din jurul a 86 de stele unde misiunea Kepler a găsit exoplanete în tranzit. Aceste ținte au fost alese în special pentru că au exoplanete în zona locuibilă din jurul stelei și dețin fiecare 5 sau mai multe planete în sistem sau prezintă cazul unor super-Pământuri cu orbite relativ mari.

Cercetarea nu a identificat nici un semnal de aici. ”Nu am găsit extratereștri, însă am putut în premieră utiliza această mostră statistică pentru a stabili limite explicite ale prezenței civilizațiilor extraterestre transmițătoare în bandă radio, acolo unde am căutat”, a precizat Andrew Simeion de la UC Berkeley.

Echipa a căutat semnale în banda de 1-2 GHz care este regiunea utilizată pe Terra pentru telefoanele mobile și transmisiuni de televiziune. Prin îngustarea lățimii de bandă, echipa a căutat de asemenea semnale ce acoperă nu mai mult de 5Hz din spectru, deoarece nu se cunoaște nici un mecanism natural care să producă semnale pe o bandă așa îngustă.

”Emisiuni pe o bandă care nu depășească câțiva Hz în lățimea spectrului, în măsura în care cunoaștem astăzi, este un indicator inconfundabil al ingineriei unei civilizații inteligente”, a explicat echipa în studiul său.

Telescopul a petrecut 12 ore pentru colectarea a 5 minute de emisii radio de la fiecare stea. Cele mai multe dintre aceste stele sunt localizate la peste 1.000 de ani lumină depărtare, așa încât doar semnalele direcționate direct spre Terra ar putea fi detectate. Oamenii de știință spun că în viitor telescoape radio mult mai sensibile, cum ar fi Square Kilometer Array ar trebui să poată capta radiație mult mai slabă, poate chiar și pe aceea care nu este intenționată, de la civilizații similare cu a noastră.

Cercetătorii spun că aceste rezultate permit să pună limite asupra probabilității civilizațiilor de Tip II Kardashev. Scara Kardashev este o metodă de măsurare a nivelului de avans tehnologic al civilizațiilor, în baza cantității de energie pe care o civilizație este capabilă să o utilizeze. Echipa menționează că lipsa de semnale implică faptul că numărul civilizațiilor care sunt ”zgomotoase” pe banda cu frecvențe de 1-2 GHz trebuie să fie de cel mult una la un milioan pe stele asemănătoare soarelui.

Echipa are planificate mai multe observații cu Green Banck Telescope, concentrându-se asupra sistemelor multiplanetare în care două dintre planete se aliniază relativ cu Terra, permițându-ne potențial să localizăm comunicări dintre planete.

”Această muncă ilustrează forța pârghiei în înțelegerea exoplanetelor din cercetările SETI”, a spus fizicienul Dan Werthimer de la UC Berkeley, care conduce cel mai îndelungat proiect SETI la Telescopul Arecibo din Puerto Rico. ”Acum nu mai trebuie să ghicim dacă ținta noastră este un mediu asemănător Pământului, vom știi asta cu certitudine.”

Surse: UniverseToday, UC Berkeley, MIT Technology Review

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.