LA MARGINEA UMBREI
Image Credit & Copyright: Jean-Francois Gout

În formă de con, care se îngustează în spațiu, umbra centrală întunecată a Pământului sau umbra are o secțiune transversală circulară. Totuși, este mai lată decât Luna la distanța de pe orbita Lunii. Dar în timpul eclipsei de Lună din 18/19 noiembrie, o parte a Lunii a rămas chiar în afara umbrei. Imaginile succesive din acest compozit de 5 imagini de la acea eclipsă aproape totală de Lună au fost realizate pe o perioadă de aproximativ 1,5 ore. Seria este aliniată pentru a urmări o parte din arcul circular al secțiunii transversale, cu imaginea centrală la eclipsa maximă. Arată o fâșie strălucitoare și subțire a discului lunar încă dincolo de marginea curbată a umbrei. Desigur, chiar și în umbră, suprafața Lunii nu este complet întunecată, reflectând nuanțele roșiatice ale luminii solare filtrate împrăștiate în umbră de atmosfera Pământului.

LINK TO ORIGINAL APOD

PLEIADES: ROIUL STELAR AL CELOR ȘAPTE SURORI
Image Credit & Copyright: Damien Cannane

Ați văzut vreodată roiul de stele Pleiade? Chiar dacă l-ați văzut, probabil că nu dintr-o perspectivă ca acesta. Poate cel mai faimos grup de stele de pe cer, stelele strălucitoare ale Pleiadelor pot fi văzute fără binoclu chiar și din adâncurile unui oraș poluat cu lumină. Cu o expunere lungă dintr-o locație întunecată, totuși, norul de praf din jurul clusterului de stele Pleiade devine foarte evident. Expunerea prezentată, luată din Florida, SUA, acoperă o zonă a cerului de câteva ori mai mare decât cea a lunii pline. Cunoscute și sub denumirea de Cele șapte surori și M45, Pleiadele se află la aproximativ 400 de ani lumină distanță, spre constelația Taurului (Taur). O legendă comună cu o întorsătură modernă este că una dintre stelele mai strălucitoare s-a estompat de când a fost numit clusterul, lăsând doar șase dintre stele surori vizibile cu ochiul liber. Numărul real de stele din Pleiade vizibile, totuși, poate fi mai mult sau mai mic de șapte, în funcție de întunericul cerului înconjurător și de claritatea vederii observatorului.

LINK TO ORIGINAL APOD

SOARELE VĂZUT ÎN RAZE-X DE LA NuSTAR
Image Credit: NASA, NuSTAR, SDO

De ce regiunile de deasupra petelor solare sunt atât de fierbinți? Petele solare în sine sunt puțin mai reci decât suprafața solară din jur, deoarece câmpurile magnetice care le creează reduc încălzirea convectivă. Prin urmare, este neobișnuit ca regiunile deasupra — chiar mai sus în coroana Soarelui — să fie de sute de ori mai calde. Pentru a ajuta la găsirea cauzei, NASA a direcționat satelitul NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) care orbitează în jurul Pământului să-și îndrepte telescopul foarte sensibil cu raze X către Soare. Aici este prezentat Soarele în lumină ultravioletă, prezentat într-o nuanță roșie, așa cum este luat de Observatorul de dinamică solară (SDO) care orbitează. Suprapusă în verde și albastru de culoare falsă este emisia deasupra petelor solare detectate de NuSTAR în diferite benzi de raze X de înaltă energie, evidențiind regiuni de temperatură extrem de ridicată. Indicii despre mecanismele de încălzire atmosferică ale Soarelui provin din imaginile NuSTAR ca aceasta și aruncă lumină asupra nano-erupțiilor și a micro-erupțiilor solare ca explozii scurte de energie care pot conduce la încălzirea neobișnuită.

LINK TO ORIGINAL APOD

ECLIPSA LUNARĂ DEASUPRA UNUI ZGÂRIE-NORI
Image Credit & Copyright: Yuri Beletsky (Carnegie Las Campanas Observatory, TWAN)

De ce se află Luna deasupra acestei clădiri? Planificare. A fost nevoie de o planificare atentă astrofotografului — inclusiv să descopere exact unde să plaseze camera și exact când să facă fotografia — pentru a crea această suprapunere izbitoare. Singura imagine prezentată a fost făcută în primele ore ale dimineții zilei de 19 noiembrie, în apropierea vârfului eclipsei parțiale de Lună care avea loc în timp ce Luna trecea prin umbra Pământului. În acest moment, aproape întreaga Lună — 99,1% din suprafața sa — se afla în cea mai întunecată parte a umbrei terestre. Clădirea, Gran Torre Santiago din Chile, cea mai înaltă clădire din America de Sud. Deși întreaga eclipsă a durat șase ore impresionante, această imagine a trebuit să fie făcută în doar câteva secunde pentru a obține alinierea corectă — rotația Pământului a deplasat în curând clădirea din aliniament. Următoarea eclipsă va fi una totală de Soare care va avea loc pe 4 decembrie — dar va fi vizibilă doar din partea de jos a lumii noastre.

LINK TO ORIGINAL APOD

VĂ PREZENTĂM COMETA LEONARD
Image Credit & Copyright: Dan Bartlett

Iată cometa Leonard. Cometa C/2021 A1 (Leonard) a fost descoperită ca o pată slabă în ianuarie 2021, când a ieșit dincolo de Marte — dar orbita sa va duce uriașa bilă de gheață care revarsă în Sistemul Solar interior, trecând atât pe lângă Pământ, cât și pe lângă Venus în decembrie, înainte de a da ocol în jurul Soarelui la începutul lunii ianuarie 2022. Deși cometele sunt, notoriu, greu de prezis, unele estimări arată că cometa Leonard luminează pentru a deveni vizibilă cu ochiul liber în decembrie. Cometa Leonard a fost capturată cu mai bine de o săptămână în urmă, având deja o coamă cu nuanțe verzi și o coadă de praf extinsă. Imaginea prezentată a fost compusă din 62 de imagini realizate printr-un telescop de dimensiuni medii — un set de expuneri urmărind cometa, în timp ce un alt set urmărește stelele din fundal. Expunerile au fost luate de pe cerul întunecat de deasupra Sierrasului de Est (Munți), lângă Lacul June din California, SUA. La scurt timp după ce a trecut lângă Pământ la mijlocul lunii decembrie, cometa se va muta de la cerul nordic la cel sudic.

LINK TO ORIGINAL APOD

O ECLIPSĂ DE LUNĂ APROAPE TOTALĂ
Image Credit & Copyright: Robert Fedez

Orele dinainte de zori ale zilei de 19 noiembrie au găsit Luna pe un cer parțial înnorat deasupra Cancun-ului, Mexic. Surprins în acest instantaneu cu teleobiectiv, discul lunar nu este cufundat complet în umbra întunecată a Pământului în timpul unei lungi eclipse parțiale de lună. Eclipsa parțială a fost totuși adâncă, suficient de adâncă pentru a arăta lumina estompată, dar înroșită din umbra Pământului. Aceasta este o priveliște adesea anticipată de fanii eclipselor totale de Lună. Rătăcind prin constelația Taur, lumina mai slabă a Lunii eclipsate a făcut, de asemenea, mai ușoară reperarea clusterului de stele Pleiade. Stelele celor Șapte Surori împart acest cadru în dreapta sus, cu Luna aproape total eclipsată.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 281 – FĂRĂ STELE ȘI CU STELE
Image Credit & Copyright: Wido Oerlemans – X-ray: Chandra, Infrared: Spitzer

În lumina vizibilă, stelele au fost îndepărtate din această imagine cu bandă îngustă a NGC 281, o regiune de formare a stelelor aflată la aproximativ 10.000 de ani lumină depărtare, spre constelația Cassiopeia. Stelele au fost adăugate digital înapoi la imaginea fără stele rezultată. Dar, în loc să folosească date de imagine cu lumină vizibilă, stelele au fost adăugate cu date de raze X (în violet) de la Observatorul de raze X Chandra și date în infraroșu (în roșu) de la Telescopul Spațial Spitzer. Vederea combinată cu mai multe lungimi de undă dezvăluie o multitudine de stele în clusterul de stele încorporat al regiunii IC 1590. Stelele tinere sunt, în mod normal, ascunse în imaginile cu lumină vizibilă de gazul norului natal și de praful obturator. Cunoscut și în astro-imaginile amatorilor ca Nebuloasa Pacman pentru aspectul său general în lumina vizibilă, NGC 281 are o lungime de aproximativ 80 de ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

ÎN LUMINA LUNII PLINE
Image Credit & Copyright: Zhengjie Wu and Jeff Dai (TWAN)

Silueta unui stă în lumina strălucitoare a lunii în timp ce Luna Plină se înalță în această imagine telefotografică bine planificată. Desigur, Luna Plină este în mod normal cea mai strălucitoare fază lunară. Dar pe 18/19 noiembrie, lumina Lunii Pline va fi estompată în timpul unei eclipse parțiale de Lună profunde, vizibilă pe o mare parte a planetei Pământ. La eclipsa maximă, doar câteva procente din diametrul discului lunar ar trebui să rămână în afara umbrei umbrale întunecate a Pământului atunci când Luna alunecă aproape de marginea de sud a umbrei. Aproape de apogeu, cel mai îndepărtat punct de pe orbita sa, mișcarea Lunii va fi lentă. Aceasta ar trebui să facă din această a doua eclipsă de Lună din 2021 o eclipsă parțială de Lună excepțional de lungă. Pentru cea mai mare parte a Americii de Nord, fazele parțiale ale eclipsei vor fi vizibile în orele dinainte de zori. Deoarece eclipsele tind să apară în perechi, această eclipsă de Lună va fi urmată de o eclipsă de soare în două săptămâni pe 4 decembrie.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 3314: CÂND GALAXIILE SE SUPRAPUN
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Processing & Copyright: William Ostling (The Astronomy Enthusiast)

De ce galaxia din apropiere nu creează un efect de lentilă gravitațională asupra galaxiei de fundal? Din moment ce ambele galaxii sunt atât de aproape, deplasarea unghiulară este mult mai mică decât dimensiunile unghiulare ale galaxiilor în sine. Imaginea prezentată de la Hubble a NGC 3314 arată două galaxii spirale mari care se întâmplă să se alinieze exact. Spirala din prim-plan NGC 3314a apare aproape față în față, cu forma sa de roată definită de grupuri de stele strălucitoare tinere. Pe strălucirea galaxiei de fundal NGC 3314b, totuși, pot fi văzute și linii întunecate învolburate de praf interstelar urmărind structura spiralei mai apropiate. Ambele galaxii apar la marginea Clusterului de Galaxii Hydra, un cluster care se află la aproximativ 200 de milioane de ani lumină distanță. Distorsiunile lentilelor gravitaționale sunt mult mai ușor de văzut atunci când galaxia lentilă este mai mică și mai îndepărtată. Apoi, galaxia de fundal poate fi chiar distorsionată într-un inel în jurul celui mai apropiat. Sclipirile rapide de lentile gravitaționale din cauza stelelor din galaxia din prim-plan care măresc momentan lumina de la stelele din galaxia de fundal ar putea fi într-o zi vizibile în viitoarele campanii de observare cu telescoape de înaltă rezoluție.

LINK TO ORIGINAL APOD

GEMINIDELE DE LA GEMENI
Image Credit & Copyright: Wang Jin

De unde vin toți acești meteori? În ceea ce privește direcția pe cer, răspunsul clar este constelația Gemeni. De aceea, ploaia majoră de meteori din decembrie este cunoscută sub denumirea de Geminide — deoarece meteorii din ploaie par să provină toți dintr-un radiant: constelația Gemini. Tridimensional, totuși, resturile de mărimea nisipului expulzate din asteroidul neobișnuit 3200 Phaethon urmează o orbită bine definită în jurul Soarelui nostru, iar partea de orbită care se apropie de Pământ este suprapusă în fața constelației Gemeni. Prin urmare, atunci când Pământul traversează această orbită, punctul radiant al resturilor care cad apare în Gemeni. Prezentat aici, un compus al multor imagini realizate în timpul ploii de meteori din Geminide din 2020 arată peste 200 de meteori strălucitori care au străbătut cerul în timpul nopții de 14 decembrie. Cea mai bună ploaie de meteori din noiembrie, Leonidele, atinge vârful în această noapte și mâine. Din păcate, anul acesta, meteorii slabi în timpul vârfului dimineții devreme vor fi greu de văzut pe un cer luminat de o lună strălucitoare. Totuși, câțiva meteoriți strălucitori Leonid ar trebui să fie vizibili în fiecare oră.

LINK TO ORIGINAL APOD

PILON DE LUMINĂ DEASUPRA VULCANULUI ETNA
Image Credit & Copyright: Giancarlo Tinè

Ce se întâmplă deasupra acelui vulcan? Ceva foarte neobișnuit — un stâlp de lumină vulcanică. Mai obișnuit, stâlpii de lumină sunt cauzați de lumina soarelui și astfel apar ca o coloană strălucitoare care se extinde în sus deasupra unui soare care răsare sau apus. Alternativ, alți stâlpi de lumină — unii destul de colorați — au fost înregistrați deasupra luminilor stradale și ale caselor. Acest stâlp de lumină, totuși, a fost iluminat de lumina roșie emisă de magma strălucitoare a unui vulcan în erupție. Vulcanul este Muntele Etna din Italia, iar imaginea prezentată a fost surprinsă cu o singură fotografie la câteva ore după apusul soarelui la jumătatea lunii iunie. Temperaturile de îngheț de deasupra norului de cenușă al vulcanului au creat cristale de gheață fie în norii cirruși la înălțimea vulcanului — fie în vaporii de apă condensați expulzați de Muntele Etna. Aceste cristale de gheață — în mare parte plate spre pământ, dar fluturând — apoi au reflectat lumina din căldarea vulcanului.

LINK TO ORIGINAL APOD

CUM SĂ IDENTIFICI CORECT ACEA LUMINIȚĂ DE PE CER
Illustration Credit & Copyright: HK (The League of Lost Causes)

Ce este acea lumină de pe cer? Poate una dintre cele mai frecvente întrebări ale umanității, cu un răspuns ce poate rezulta din câteva observații rapide. De exemplu — se mișcă sau clipește? Dacă da, și dacă locuiți în apropierea unui oraș, răspunsul este, de obicei, un avion, deoarece avioanele sunt atât de numeroase și stelele atât de puține, iar sateliții sunt suficient de strălucitori pentru a fi văzuți peste zgomotul luminilor artificiale ale orașului. Dacă nu, și dacă locuiți departe de un oraș, acea lumină strălucitoare este probabil o planetă precum Venus sau Marte, dintre care prima este constrânsă să apară în apropierea orizontului chiar înainte de zori sau după amurg. Uneori, mișcarea aparentă redusă a unui avion îndepărtat în apropierea orizontului face dificilă distingerea unei planete strălucitoare, dar chiar și aceasta poate fi de obicei deslușită de mișcarea avionului în câteva minute. Încă nesigur? Graficul prezentat oferă o evaluare uneori umoristică, dar în mare parte precisă. Pasionații cerului dedicați vor observa probabil — și sunt încurajați să ofere — corecturi politicoase.

LINK TO ORIGINAL APOD

COMETA ROSETTA ÎN GEMINI
Image Credit & Copyright: Rolando Ligustri (CARA Project, CAST)

Revenind de-a lungul orbitei sale de 6,4 ani, cometa periodică Churyumov-Gerasimenko (67P) este surprinsă în acest cadru telescopic din 7 noiembrie. Trecând pe lângă stelele de fundal din constelația Gemeni, coada prăfuită a cometei se întinde spre dreapta sus până la Upsilon Geminorum. Cunoscută și sub numele de Pollux, Beta Geminorum, cea mai strălucitoare stea a Gemenilor, strălucește chiar lângă marginea din stânga sus a câmpului vizual. Churyumov-Gerasimenko și-a atins periheliul din 2021 (sau cea mai apropiată apropiere de Soare) pe 2 noiembrie. La perigeu, cea mai apropiată apropiere de planeta Pământ pe 12 noiembrie, această cometă se afla la aproximativ 0,42 unități astronomice distanță, deși rămâne prea slabă pentru a fi văzută doar cu ochiul liber. Cometa, bine studiată, a fost explorată de roboții de pe planeta Pământ în timpul ultimei sale călătorii prin sistemul solar interior. Acum este renumit ca locul final de odihnă al navei spațiale istorice Rosetta și al aterizatorului Philae.

LINK TO ORIGINAL APOD

M33: GALAXIA TRIANGULUM
Image Credit & Copyright: Bernard Miller

Mica constelație nordică Triangulum adăpostește această magnifică galaxie spirală, M33. Denumirile sale populare includ Galaxy Pinwheel sau doar Galaxy Triangulum. M33 are peste 50.000 de ani-lumină în diametru, al treilea obiect ca mărime din grupul local de galaxii după Galaxia Andromeda (M31) și propria noastră Cale Lactee. La aproximativ 3 milioane de ani-lumină de Calea Lactee, se crede că M33 este un satelit al galaxiei Andromeda, iar astronomii din aceste două galaxii ar avea probabil vederi spectaculoase ale marilor sisteme de stele spiralate ale celeilalte. În ceea ce privește vederea de pe planeta Pământ, această imagine clară arată grupurile de stele albastre ale lui M33 și regiunile roz de formare a stelelor de-a lungul brațelor spiralate ale galaxiei. De fapt, cavernosul NGC 604 este cea mai strălucitoare regiune de formare a stelelor, văzută aici la aproximativ 4 ore față de centrul galaxiei. La fel ca M31, populația M33 de stele variabile bine măsurate a contribuit la transformarea acestei spirale din apropiere într-o etapă cosmică pentru stabilirea scării de distanță a Universului.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 1333: PEPINIERA STELARĂ DIN PERSEUS
Image Credit & Copyright: Michael Sherick

NGC 1333 este văzută în lumina vizibilă ca o nebuloasă de reflexie, dominată de nuanțe albăstrui caracteristice luminii stelelor reflectate de praful interstelar. La doar 1.000 de ani lumină depărtare în direcția eroicei constelații Perseus, este situată la marginea unui nor molecular mare, care formează stele. Acest prim-plan telescopic se întinde pe aproximativ două luni pline pe cer sau puțin peste 15 ani-lumină, la distanța estimată a NGC 1333. Prezintă detalii ale regiunii prăfoase, împreună cu indicii revelatoare de emisie de roșu contrastant de la obiectele Herbig-Haro, jeturi și gaz strălucitor agitat, emanat de stelele recent formate. De fapt, NGC 1333 conține sute de stele vechi de mai puțin de un milion de ani, majoritatea încă ascunse de telescoapele optice de praful de stele omniprezent. Mediul haotic poate fi similar cu cel în care propriul nostru Soare s-a format acum peste 4,5 miliarde de ani.

LINK TO ORIGINAL APOD

VIDEO CU UN FULGER VERDE DE LA SOARE
Video Credit & Copyright: Paolo Lazzarotti

Mulți cred că este doar un mit. Alții cred că este adevărat, dar cauza nu este cunoscută. Aventurierii se mândresc că l-au văzut. Este o fulger verde de la Soare. Adevărul este că fulgerul verde există și cauza lui este bine înțeleasă. Pe măsură ce Soarele apunând dispare complet din vedere, o ultimă licărire uimitor de verde se produce. Efectul este de obicei vizibil numai din locații cu un orizont scăzut și îndepărtat și durează doar câteva secunde. Un fulger verde este, de asemenea, vizibil pentru un soare care răsare, dar este nevoie de un timp mai bun pentru a fi observat. Un fulger verde dramatic a fost surprins pe video luna trecută, când Soarele apune dincolo de Marea Ligurică din Toscana, Italia. A doua secvență din videoclipul prezentat arată blițul verde în timp real, în timp ce prima este accelerată, iar ultima este cu încetinitorul. Soarele în sine nu devine parțial verde – efectul este cauzat de straturile din atmosfera Pământului care acționează ca o prismă.

LINK TO ORIGINAL APOD

TOATE ACESTE IMAGINI CU SPAȚIUL SUNT FALSE – CU O SINGURĂ EXCEPȚIE
Image Credit: M. J. Smith et al. (U. Hertfordshire)

De ce ar face cineva un univers fals? Dintr-un singur motiv – pentru a înțelege mai bine universul nostru real. Multe proiecte astronomice care încearcă să învețe proprietățile universului nostru încep acum cu un telescop robot care face imagini secvențiale ale cerului nopții. În continuare, algoritmi sofisticați de computere analizează aceste imagini digitale pentru a găsi stele și galaxii și pentru a le măsura proprietățile. Pentru a calibra acești algoritmi, este util să le testați pe imagini false dintr-un univers fals pentru a vedea dacă algoritmii pot deduce corect proprietăți imprimate intenționat. Mozaicul prezentat de imagini false a fost creat pentru a imita în mod special imaginile care au apărut în Imaginea Astronomiei a Zilei (APOD) de la NASA. Doar o singură imagine din cele 225 de imagini este reală — o puteți găsi? Deceptorii realizați au pus la dispoziție imagini APOD false individuale care pot fi afișate accesând pagina lor web ThisIsNotAnAPOD sau feedul Twitter. Cu toate acestea, mai utile pentru calibrarea și înțelegerea universului nostru îndepărtat sunt galaxiile false – o eșantionare a cărora poate fi văzută pe pagina lor ThisIsNotAGalaxy.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN FILAMENT ERUPÂND DIN SUPRAFAȚA SOLARĂ
Video Credit & Copyright: Stéphane Poirier

De ce, uneori, o parte din atmosfera Soarelui sare în spațiu? Motivul constă în schimbarea câmpurilor magnetice care traversează dinamic suprafața Soarelui. Regiunile cu magnetism puternic de suprafață, cunoscute sub numele de regiuni active, sunt de obicei marcate de pete solare întunecate. Regiunile active pot canaliza gazul încărcat de-a lungul câmpurilor magnetice arcuite sau mari — gaz care uneori cade înapoi, alteori scapă și alteori nu numai că scapă, ci are impact asupra Pământului. Videoclipul prezentat în interval de o oră — realizat cu un mic telescop în Franța — a surprins un filament eruptiv care părea să sară de pe Soare la sfârșitul lunii trecute. Filamentul este imens: pentru comparație, dimensiunea Pământului este afișată în stânga sus. Imediat după ce filamentul s-a desprins, Soarele a emis o fulgerare puternică de clasa X, în timp ce suprafața a bubuit cu un tsunami solar extraordinar. Rezultatul a fost un nor de particule încărcate care s-au repezit în sistemul nostru solar, dar în cea mai mare parte au ratat Pământul – de data aceasta. Cu toate acestea, suficientă plasmă solară a impactat magnetosfera Pământului pentru a crea câteva aurore slabe.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

NEBULOASA OCHIUL PISICII ÎN VEDERE OPTICĂ ȘI RAZE X
Image Credit: NASA, ESA, Hubble Legacy Archive; Chandra X-ray Obs.;
Processing & Copyright: Rudy Pohl

Unora le pare a fi un ochi de pisică. Pentru alții, pare că este o carapace cosmică gigantică. Este de fapt una dintre cele mai strălucitoare și mai detaliate nebuloase planetare cunoscute, compusă din gaz expulzat în faza scurtă, dar glorioasă, aproape de sfârșitul vieții unei stele asemănătoare Soarelui. Este posibil ca steaua centrală muribundă a acestei nebuloase să fi produs învelișurile concentrice circulare exterioare, ridicând din umeri straturile exterioare într-o serie de convulsii regulate. Formarea structurilor interioare frumoase, complexe, dar simetrice, însă, nu este bine înțeleasă. Imaginea prezentată este un compus dintr-o imagine clară digitală a telescopului spațial Hubble cu lumină cu raze X capturată de Observatorul Chandra, aflat în orbită. Statuia rafinată a spațiului plutitor se întinde pe o jumătate de an lumină. Bineînțeles, privind în acest ochi de pisică, omenirea ar putea foarte bine să vadă destinul soarelui nostru, destinat să intre în faza de evoluție a propriei nebuloase planetare… în aproximativ 5 miliarde de ani.

LINK TO ORIGINAL APOD

O GALAXIE ÎNTRE DOUĂ SILUETE UMANE
Image Credit & Copyright: Martin Lefranc

Într-o noapte de august, doi amici s-au bucurat de această priveliște, după o excursie de o zi pe Platoul d’Emparis din Alpii francezi. La 2400 de metri altitudine, cerul era senin. Lumina de la Luna aflată către apus luminează primul plan surprins în panoramă verticală simplă a imaginilor. De-a lungul planului galaxiei noastre, Calea Lactee, stelele din Cassiopeia și Perseus strălucesc de-a lungul marginii stângi a panoramei. Dar văzută ca un nor slab cu un nucleu mai strălucitor, galaxia Andromeda, se află chiar deasupra celor doi prieteni în noapte. Cea mai apropiată galaxie spirală mare, Andromeda se află la aproximativ 2,5 milioane de ani lumină dincolo de stelele Căii Lactee. Adăugând perspectivei extragalactice comune a serii, locul mai slab neclar de pe cer chiar între ele este M33, cunoscut și sub numele de galaxia Triangulum. A treia ca mărime din grupul local de galaxii, după Andromeda și Calea Lactee, galaxia Triangulum se află la aproximativ 3 milioane de ani lumină distanță. În acea noapte, cei doi prieteni se aflau la o distanță de aproximativ 3 nanosecunde lumină, unul față de celălalt.

LINK TO ORIGINAL APOD

CALUL DE MARE NEGRU DIN CEFEU
Image Credit & Copyright: Valerio Avitabile

Cu o lungime de mai mulți ani-lumină, această formă sugestivă cunoscută sub numele de Nebuloasa Căluțul de Mare apare în siluetă pe un fundal bogat și luminos de stele. Vizibili în direcția constelației nordice regale Cepheus, norii de praf întunecați fac parte dintr-un nor molecular din Calea Lactee aflat la aproximativ 1.200 de ani lumină distanță. De asemenea, este listat ca Barnard 150 (B150), unul dintre cele 182 de semne întunecate ale cerului catalogate la începutul secolului al XX-lea de astronomul E. E. Barnard. În interior se formează pachete de stele de masă mică, dar nucleele lor care se prăbușesc sunt vizibile doar la lungimi de undă în infraroșu lung. Cu toate acestea, stelele colorate ale lui Cepheus se adaugă acestui peisaj galactic frumos.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 147 și NGC 185
Image Credit & Copyright: Dan Bartlett

Galaxiile pitice NGC 147 (stânga) și NGC 185 stau una lângă alta în acest portret telescopic clar. Cele două – fotografiate într-o perspectivă mai puțin utilizată – sunt sateliți ai M31, marea galaxie spiralică Andromeda situată la aproximativ 2,5 milioane de ani lumină distanță. Separarea lor pe cer, la mai puțin de un grad pe un câmp vizual frumos, se traduce la doar aproximativ 35 de mii de ani lumină la distanța Andromeda, dar Andromeda în sine se găsește în afara acestui cadru. Galaxiile satelit mai strălucitoare și mai faimoase ale Andromedei, M32 și M110, sunt văzute mai aproape de marea spirală. NGC 147 și NGC 185 au fost identificate ca galaxii binare, formând un sistem binar stabil gravitațional. Dar recent descoperită galaxia pitică slabă Cassiopeia II pare să facă, de asemenea, parte din sistemul lor, formând un grup legat gravitațional în cadrul populației intrigante de mici galaxii satelit din Andromeda.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA CAP DE CAL ȘI NEBULOASA FLACĂRĂ
Image Credit & Copyright: Wissam Ayoub

Nebuloasa Cap de Cal este una dintre cele mai faimoase nebuloase de pe cer. Este vizibilă ca indentare întunecată a nebuloasei de emisie portocalie din extrema dreaptă a imaginii prezentate. Caracteristica capului de cal este întunecată, deoarece este într-adevăr un nor de praf opac care se află în fața nebuloasei de emisie strălucitoare. La fel ca norii din atmosfera Pământului, acest nor cosmic a căpătat din întâmplare o formă recunoscută. După multe mii de ani, mișcările interne ale norului cu siguranță îi vor modifica aspectul. Culoarea portocalie a nebuloasei de emisie este cauzată de recombinarea electronilor cu protonii pentru a forma atomi de hidrogen. În partea stângă jos a imaginii se află Nebuloasa Flacără, o nebuloasă cu nuanțe portocalii care conține, de asemenea, filamente complicate de praf întunecat. Două nebuloase de reflexie proeminente sunt vizibile: rotund IC 432 în extrema stângă și albastru NGC 2023 chiar în stânga jos a nebuloasei Cap de cal. Fiecare strălucește în primul rând prin reflectarea luminii stelei centrale.

LINK TO ORIGINAL APOD

SN REQUIEM: O SUPERNOVA VĂZUTĂ DE TREI ORI PÂNĂ ÎN PREZENT
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Data: S. A. Rodney (U. South Carolina) et al.; Image Processing: J. DePasquale (STScI)

Am văzut aceeași supernova de trei ori — când o vom vedea a patra oară? Când o stea îndepărtată explodează într-o supernovă, suntem norocoși dacă o vedem măcar o dată. În cazul AT 2016jka („SN Requiem”), deoarece steaua care explodează s-a întâmplat să fie aliniată în spatele centrului unui cluster de galaxii (MACS J0138 în acest caz), o comparație a imaginilor telescopului spațial Hubble demonstrează că am văzut-o trei. ori. Aceste trei imagini de supernovă sunt evidențiate în cercuri lângă partea de jos a cadrului din stânga realizat în 2016. În cadrul din dreapta, realizat în 2019, cercurile sunt goale, deoarece toate cele trei imagini ale supernovei unice dispăruseră. Modelarea computerizată a lentilei cluster indică totuși că o a patra imagine a aceleiași supernove ar trebui să apară în cele din urmă în cercul de sus din imaginea din dreapta. Dar cand? Cele mai bune modele prevăd că acest lucru se va întâmpla în 2037, dar această dată este incertă de aproximativ doi ani din cauza ambiguităților în distribuția de masă a lentilei cluster și a istoriei de luminozitate a exploziei stelare. Cu previziuni rafinate și monitorizare vigilentă, pământenii care trăiesc peste 16 ani ar putea fi capabili să surprindă această a patra imagine – și poate să învețe mai multe despre ambele grupuri de galaxii și supernove deodată.

LINK TO ORIGINAL APOD

O CASCADĂ ȘI CALEA LACTEE
Image Credit & Copyright: Xie Jie

Visul a fost să capteze împreună atât cascada, cât și Calea Lactee. Dificultățile au inclus găsirea unei locații bune pentru camera foto, iluminarea artificială a cascadei și a văii înconjurătoare în mod eficient, surprinderea întregii scene cu numeroase fotografii de prim-plan și fundal, îngrijorarea că licuricii ar distra prea atenția, menținerea camerei uscate și evitarea călcării pe un șarpe otrăvitor. Iată rezultatul — capturat după miezul nopții la mijlocul lunii iulie și cusut digital într-o panoramă cu unghi larg. Cascada este pitoreasca Zhulian din Munții Luoxiao din estul provinciei Hunan, China. Banda centrală a galaxiei noastre, Calea Lactee, traversează cerul și prezintă numeroase filamente de praf întunecate și nebuloase colorate. Stele strălucitoare punctează cerul — toate locuind în Calea Lactee din apropiere — inclusiv Triunghiul de vară, cu Vega strălucitoare vizibilă deasupra arcului Căii Lactee. După ce au capturat toate cele 78 de expuneri componente pentru a vă bucura, fotograful și prietenii s-au bucurat de priveliște pentru tot restul nopții.

LINK TO ORIGINAL APOD

MATERIA ÎNTUNECATĂ ÎNTR-UN UNIVERS SIMULAT
Illustration Credit & Copyright: Tom Abel & Ralf Kaehler (KIPAC, SLAC), AMNH

Este universul nostru bântuit? S-ar putea să arate așa pe această hartă a materiei întunecate. Gravitația materiei întunecate nevăzute este principala explicație a motivului pentru care galaxiile se rotesc atât de repede, de ce galaxiile orbitează atât de repede clusterele, de ce lentilele gravitaționale deviază atât de puternic lumina și de ce materia vizibilă este distribuită așa cum este atât în ​​universul local, cât și pe cel cosmic. fundalul cuptorului cu microunde. Imaginea prezentată de Muzeul American de Istorie Naturală, respectiv în spectacolul digital ”Universul Întunecat” al Planetariului Hayden evidențiază un exemplu al modului în care materia întunecată ar putea bântui universul nostru. În acest cadru dintr-o simulare detaliată pe computer, filamente complexe de materie întunecată, prezentate în negru, sunt împrăștiate în univers ca niște pânze de păianjen, în timp ce aglomerările relativ rare de materie barionică familiară sunt colorate în portocaliu. Aceste simulări sunt potriviri statistice bune cu observațiile astronomice. În ceea ce este probabil o întorsătură mai înfricoșătoare a evenimentelor, materia întunecată — deși destul de ciudată și într-o formă necunoscută — nu mai este considerată a fi cea mai ciudată sursă de gravitație din univers. Această onoare revine acum energiei întunecate, o sursă mai uniformă de gravitație de respingere, care pare să domine acum expansiunea întregului univers.

LINK TO ORIGINAL APOD

O AURORĂ RORSCHACH
Image Credit & Copyright: Göran Strand

Dacă vedeți asta ca pe o față a unui monstru, nu intrați în panică. Este doar pareidolie, adesea experimentată ca tendința de a vedea fețele în modele de lumină și umbră. De fapt, scena vizuală uimitoare este de fapt o panoramă de 180 de grade a Aurorei Boreale, oglindită digital ca petele de cerneală pe o bucată de hârtie îndoită. Cadrele folosite pentru a-l construi au fost capturate într-o noapte de septembrie din mijlocul unui pod suspendat care traversează cascada din Jamtland, Suedia. Cu furtunile geomagnetice declanșate de activitatea solară recentă, afișajele aurorale ar putea fi foarte active la latitudinile mari ale planetei Pământ în zilele următoare. Dar dacă mâine seară vezi fața unui monstru în cartierul tău, ar putea fi doar Halloween.

LINK TO ORIGINAL APOD

BÂNTUIND FLACĂRA CEPHEUS
Image Credit & Copyright: Leo Shatz

Forme înfricoșătoare par să bântuie această întindere prăfuită, plutind prin noapte în constelația regală Cepheus. Desigur, formele sunt nori de praf cosmic vizibili în lumina stelară slab reflectată. Departe de cartierul tău, ele pândesc deasupra planului Căii Lactee, la marginea complexului de nori moleculari Cepheus Flare, la aproximativ 1.200 de ani lumină distanță. Cu peste 2 ani-lumină și mai strălucitoare decât majoritatea celorlalte apariții fantomatice, vdB 141 sau Sh2-136 este cunoscută și sub numele de Nebuloasa Fantomă, văzută în partea dreaptă a câmpului vizual înstelat. În interiorul nebuloasei sunt semnele revelatoare ale nucleelor dense care se prăbușesc în stadiile incipiente ale formării stelelor. Cu nuanța ciudată a prafului care reflectă lumina albăstruie de la stelele tinere fierbinți ale NGC 7023, Nebuloasa Iris iese în evidență în întuneric chiar din stânga centrului. În cadrul larg telescopic, aceste câmpuri fertile de praf interstelar se întind pe cer cu aproape șapte luni pline.

LINK TO ORIGINAL APOD

FANTOMA LUI MIRACH
Image Credit & Copyright: John Chumack

În ceea ce privește fantomele, Fantoma lui Mirach nu este chiar atât de înfricoșătoare. Fantoma lui Mirach este doar o galaxie slabă, neclară, binecunoscută astronomilor, care se întâmplă să fie văzută aproape de-a lungul liniei de vizibilitate a Mirach, o stea strălucitoare. Centrat în acest câmp stelar, Mirach este numit și Beta Andromedae. La aproximativ 200 de ani-lumină distanță, Mirach este o stea uriașă roșie, mai rece decât Soarele, dar mult mai mare și, prin urmare, intrinsec mult mai strălucitoare decât steaua noastră părinte. În majoritatea vederilor telescopice, strălucirea și vârfurile de difracție tind să ascundă lucrurile care se află lângă Mirach și fac ca galaxia slabă și neclară să arate ca o reflectare internă fantomatică a luminii stelare aproape copleșitoare. Totuși, apărând în această imagine clară chiar deasupra și în dreapta lui Mirach, Fantoma lui Mirach este catalogată drept galaxia NGC 404 și se estimează că se află la aproximativ 10 milioane de ani lumină distanță.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 6995: NEBULOASA LILIAC
Image Credit & Copyright: Howard Trottier

Vezi liliacul? Bântuie acest prim-plan cosmic al Nebuloasei Voal de Est. Nebuloasa Voal în sine este o rămășiță mare de supernovă, norul de resturi în expansiune de la explozia morții a unei stele masive. În timp ce Voalul are o formă aproximativ circulară și acoperă aproape 3 grade pe cer spre constelația Lebedei (Cygnus), NGC 6995, cunoscută informal sub numele de Nebuloasa Liliac, se întinde pe doar 1/2 grad, aproximativ dimensiunea aparentă a Lunii. Asta se traduce prin 12 ani-lumină la distanța estimată a Vălului, o liniștitoare de 1.400 de ani lumină de planeta Pământ. În ansamblul datelor de imagine înregistrate prin filtre cu bandă îngustă, emisia de la atomii de hidrogen din rămășiță este prezentată în roșu, cu emisia puternică de la atomii de oxigen în nuanțe de albastru. Desigur, în partea de vest a Vălului se află o altă apariție sezonieră: Nebuloasa Mătură a Vrăjitoarei.

LINK TO ORIGINAL APOD

JUPITER SE ROTEȘTE
Video Credit & Copyright: JL Dauvergne; Music: Oro Aqua (Benoit Reeves)

Observați rotația grațioasă a celei mai mari planete a Sistemului nostru Solar. Multe caracteristici interesante ale atmosferei enigmatice a lui Jupiter, inclusiv centuri întunecate și zone luminoase, pot fi urmărite în detaliu. O inspecție atentă va dezvălui că diferite straturi de nori se rotesc la viteze ușor diferite. Celebra mare pată roșie nu este vizibilă la început, dar apare în curând. Alte sisteme de furtună mai mici apar ocazional. Oricât de mare este Jupiter, se rotește în doar 10 ore. Micul nostru Pământ, prin comparație, are nevoie de 24 de ore pentru a finaliza un ciclu de rotație. Videoclipul time-lapse de înaltă rezoluție prezentat a fost surprins timp de cinci nopți la începutul acestei luni de un telescop de dimensiuni medii pe balconul unui apartament din Paris, Franța. Deoarece hidrogenul și heliul gazos sunt incolore, iar acele elemente compun cea mai mare parte a atmosferei expansive a lui Jupiter, care sunt oligoelementele ce creează culorile observate ale norilor lui Jupiter rămâne un subiect de cercetare.

LINK TO ORIGINAL APOD

DRUMUL CĂTRE CENTRUL GALACTIC
Image Credit & Copyright: Michael Abramyan

Drumul către centrul galaxiei noastre trece prin ”Monument Valley”? Nu trebuie, dar dacă drumul tău este într-acolo, fă o poză. Drumul este US Route 163, iar buturile emblematice din Rezervația Națională Navajo populează orizontul. Banda galaxiei Calea Lactee se extinde dinspre cer și pare a fi o continuare a drumului de pe Pământ. Filamentele de praf întunecă Calea Lactee, în contrast cu miliardele de stele strălucitoare și cu câțiva nori de gaz strălucitori colorați, inclusiv nebuloasele Laguna și Trifida. Poza prezentată este un compus de imagini realizate cu aceeași cameră și din aceeași locație — Forest Gump Point din Utah, SUA. Primul plan a fost luat imediat după apusul soarelui la începutul lunii septembrie în timpul orei albastre, în timp ce fundalul este un mozaic de patru expuneri surprinse câteva ore mai târziu.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

HALOWEEN-UL ȘI NEBULOASA CAPUL FANTOMEI
Image Credit: Mohammad Heydari-Malayeri (Observatoire de Paris) et al., ESA, NASA

Originea Halloween-ului este veche și cu derivație astronomică. Din secolul al V-lea î.Hr., Halloween-ul a fost sărbătorit ca un sfert de zi încrucișat, o zi la jumătatea distanței dintre un echinocțiu (zi egală / noapte egală) și un solstițiu (zi minimă / noapte maximă în emisfera nordică). Cu un calendar modern, totuși, chiar dacă Halloween-ul are loc săptămâna viitoare, adevărata zi intersfertă va avea loc în săptămâna următoare. Un alt trimestru de zi este Groundhog Day. Sărbătoarea modernă de Halloween păstrează rădăcinile istorice în îmbrăcăminte pentru a speria spiritele morților. Poate că un tribut potrivit acestei sărbători străvechi este această vedere a Nebuloasei Cap-fantomă realizată cu telescopul spațial Hubble. Similar cu icoana unei fantome ficționale, NGC 2080 este de fapt o regiune de formare a stelelor din Marele Nor Magellanic, o galaxie satelit a propriei noastre galaxii, Calea Lactee. Nebuloasa Cap Fantomă (NGC 2080) se întinde pe aproximativ 50 de ani lumină și este prezentată în culori reprezentative.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

BENNU ÎN 3D
Image Credit: NASA, GSFC, U. Arizona – Stereo Image Copyright: Patrick Vantuyne

Pune-ți ochelarii roșii/albaștri și plutiți pe lângă asteroidul 101955 Bennu. În formă de blat de jucărie care se învârte, cu bolovani care îi împrăștie suprafața aspră, micuța lume a Sistemului Solar are aproximativ dimensiunea clădirii Empire State (mai puțin de 500 de metri) în diametru. Cadrele folosite pentru a construi această anaglifă 3D au fost luate de PolyCam pe sonda spațială OSIRIS_REx pe 3 decembrie 2018 de la o distanță de aproximativ 80 de kilometri. Cu o probă de la suprafața stâncoasă a asteroidului la bord, OSIRIS_REx a părăsit vecinătatea lui Bennu în luna mai și este acum în drum spre planeta Pământ. Nava spațială robotică este programată să returneze proba pe Pământ în septembrie 2023.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

O COMETĂ ȘI UN CRAB
Image Credit & Copyright: Jose Mtanous

Acest câmp vizual frumos se întinde pe 2 grade sau 4 luni pline pe cer, pline de stele spre constelația Taurului, Taurul. Deasupra și în dreapta centrului din cadru puteți observa aspectul roșcat vag al lui Messier 1 (M1), cunoscut și sub numele de Nebuloasa Crabului. M1 este primul obiect din faimosul catalog al vânătorului de comete Charles Messier din secolul al XVIII-lea de lucruri care cu siguranță nu sunt comete. Realizat din date de imagine capturate pe 11 octombrie, există totuși o cometă în imagine. Mai jos, în centru și în stânga, se află coma verzuie slabă și coada prăfuită a cometei periodice 67P Churyumov-Gerasimenko, cunoscută și sub numele de cometa Rosetta. În secolul 21, a devenit locul final de odihnă al roboților de pe planeta Pământ. Cometa Rosettei se întoarce acum în sistemul solar interior, îndreptându-se spre următorul său periheliu sau cea mai strânsă apropiere de Soare, pe 2 noiembrie. Prea slabă pentru a fi văzută doar cu ochiul, următorul perigeu al cometei sau cea mai apropiată apropiere de Pământ va fi 12 noiembrie.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

SH2-308: NEBULOASA CAPUL DELFINULUI
Image Credit & Copyright: Nik Szymanek

Suflată de vânturile rapide de la o stea fierbinte și masivă, această bulă cosmică este uriașă. Catalogat ca Sharpless 2-308, se află la aproximativ 5.000 de ani lumină depărtare de constelația Câinelui Mare (Canis Major) și acoperă puțin mai mult cer decât o Lună Plină. Aceasta corespunde unui diametru de 60 de ani lumină la distanța estimată. Steaua masivă care a creat bula, o stea Wolf-Rayet, este cea strălucitoare din apropierea centrului nebuloasei. Stelele Wolf-Rayet au masa de peste 20 de ori mai mare a Soarelui și se crede că se află într-o fază scurtă, pre-supernova de evoluție masivă a stelelor. Vânturile rapide de la această stea Wolf-Rayet creează nebuloasa în formă de bule, în timp ce mătură materialul care se mișcă mai încet dintr-o fază anterioară a evoluției. Nebuloasa suflată de vânt are o vârstă de aproximativ 70.000 de ani. Emisia relativ slabă capturată de filtrele de bandă îngustă în imaginea profundă este dominată de strălucirea atomilor de oxigen ionizat mapați la o nuanță albastră. Prezentând un contur în mare parte inofensiv, SH2-308 este cunoscut și sub numele de Nebuloasa cap de delfin.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

LANSAREA LUI Lucy CĂTRE OPT ASTEROIZI
Image Credit & Copyright: John Kraus

Va merge această misiune până la Jupiter — dar apoi nu va vizita Jupiter? Planul lui Lucy este să urmeze piste diferite privind originea Sistemului nostru Solar decât cele care pot fi găsite la Jupiter – unde Juno orbitează acum. Jupiter este o planetă atât de masivă, încât gravitația sa captează numeroși asteroizi care orbitează în jurul Soarelui, în fața și în spatele său. Acești asteroizi troieni s-au format peste tot în Sistemul nostru Solar și este posibil ca unii să fi fost prinși acolo de miliarde de ani. Zborul cu acești asteroizi troieni permite studierea lor ca fosile care probabil dețin indicii unice despre sistemul nostru solar timpuriu. Lucy, numită după un celebru schelet fosil, care a fost numit după un cântec celebru, este programată să viziteze opt asteroizi din 2025 până în 2033. În imagine, lansarea lui Lucy a fost surprinsă cu reflecție săptămâna trecută la bordul unei rachete puternice Atlas V din Cape Canaveral, Florida, SUA.

LINK TO ORIGINAL APOD

PALOMAR 6: ROI STELAR GLOBULAR
Image Credit: ESA/Hubble and NASA, R. Cohen

De unde a apărut acest glob mare de stele? Palomar 6 este unul dintre cele aproximativ 200 de grupuri globulare de stele, care persistă în galaxia noastră Calea Lactee. Aceste globuri sferice stelare sunt mai vechi decât Soarele nostru, mai vechi și decât majoritatea stelelor care orbitează în discul galaxiei noastre. Palomar 6 în sine este estimat la o vechime de aproximativ 12,5 miliarde de ani, fiind atât de vechi încât se apropie — și astfel de apropie — de vârsta întregului univers. Conținând aproximativ 500.000 de stele, Palomar 6 se află la aproximativ 25.000 de ani lumină distanță, deci nu foarte departe de centrul galaxiei noastre. La o asemenea distanță, această imagine clară de la telescopul spațial Hubble se întinde pe aproximativ 15 ani lumină. După mult studiu, inclusiv imagini de la Hubble, o ipoteză de origine principală este că Palomar 6 a fost creat — și supraviețuiește astăzi — în umflătura centrală de stele care înconjoară centrul Căii Lactee, nu în aureola galactică îndepărtată, unde se află acum majoritatea celorlalte clustere globulare.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNĂ STRĂLUCITOARE DEASUPRA SICILIEI
Image Credit & Copyright: Dario Giannobile

De ce putem vedea întreaga față a acestei Luni? Când Luna este într-o fază de semilună, doar o parte din ea apare direct iluminată de Soare. Răspunsul este strălucirea pământului, cunoscută și sub numele de lumina pământului și strălucirea lui da Vinci. Motivul este că restul Lunii orientate spre Pământ este ușor iluminat de lumina soarelui reflectată mai întâi de pe Pământ. Deoarece Pământul apare aproape de fază completă de la Lună – când Luna apare ca o ușoară semilună din Pământ – strălucirea pământului este apoi aproape de cea mai strălucitoare. Prezentată aici în imagini HDR combinate, luate consecutiv, realizate la începutul acestei luni, o lună în creștere cu strălucire a pământului a fost capturată trecând încet pe lângă planeta Venus, cel mai luminos punct din centrul imaginii. Chiar deasupra lui Venus este steaua Dschubba (catalogată ca Delta Scorpii), în timp ce steaua roșie din extrema stângă este Antares. Spectacolul ceresc este vizibil prin punțile pitorești ale norilor. În prim-plan se află luminile din Palazzolo Acreide, un oraș cu rădăcini istorice antice din Sicilia, Italia.

LINK TO ORIGINAL APOD

LENTILA GRAVITAȚIONALĂ EINSTEIN CROSS
Image Credit & License: J. Rhoads (Arizona State U.) et al., WIYN, AURA, NOIRLab, NSF

Majoritatea galaxiilor au un singur nucleu – are această galaxie patru? Răspunsul ciudat îi determină pe astronomi să concluzioneze că nucleul galaxiei înconjurătoare nici măcar nu este vizibil în această imagine. Trifoiul central este destul de luminos emis de un quasar de fundal. Câmpul gravitațional al galaxiei vizibile din prim-plan rupe lumina din acest quasar îndepărtat în patru imagini distincte. Quasarul trebuie aliniat în mod corespunzător în spatele centrului unei galaxii masive pentru ca un miraj ca acesta să fie evident. Efectul general este cunoscut sub numele de lentilă gravitațională, iar acest caz specific este cunoscut sub numele de Crucea Einstein. Mai ciudat, imaginile Crucii Einstein variază în ceea ce privește luminozitatea relativă, sporită ocazional de efectul gravitațional suplimentar de micro-lentilă a stelelor specifice din galaxia din prim-plan.

LINK TO ORIGINAL APOD

MOONA (LUNA) LISA
Image Credit & Copyright: Gianni Sarcone and Marcella Giulia Pace

Numai culorile naturale ale Lunii pe cerul planetei Pământ apar în această prezentare vizuală creativă. Dispuse ca pixeli într-o imagine încadrată, discurile lunare au fost fotografiate în momente diferite. Variantele lor de nuanțe se datorează în cele din urmă reflecției soarelui afectate de schimbarea condițiilor atmosferice și a geometriei de aliniere a Lunii, Pământului și Soarelui. Aici, cele mai întunecate discuri lunare sunt culorile strălucirii pământului. O descriere a strălucirii pământului, în termeni de lumină solară reflectată de oceanele Pământului care iluminează suprafața întunecată a Lunii, a fost scrisă în urmă cu peste 500 de ani de Leonardo da Vinci. Dar stați mai departe de monitor sau pur și simplu deplasați-vă privirea spre versiunile mai mici ale imaginii. S-ar putea să vedeți și una dintre cele mai faimoase opere de artă ale lui da Vinci.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 289: VÂRTEJ ÎN CERUL SUDIC
Image Credit & Copyright: Mike Selby

La aproximativ 70 de milioane de ani lumină distanță, superba galaxie spirală NGC 289 este mai mare decât propria noastră Cale Lactee. Văzut aproape în față, miezul său strălucitor și discul central colorat dau loc brațelor spiralate remarcabil de slabe și albăstrui. Brațele extinse se îndepărtează cu mult peste 100 de mii de ani lumină de centrul galaxiei. În partea dreaptă jos, în acest portret ascuțit, telescopic al galaxiei, brațul principal spiralat pare să întâlnească o mică galaxie însoțitoare eliptică, cețoasă, care interacționează cu enorma NGC 289. Desigur, stelele sclipitoare sunt în prim-planul scenei. Se află în Calea Lactee spre constelația sudică Sculptor.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 7293: NEBULOASA HELIX
Image Credit & Copyright: Ignacio Diaz Bobillo

La doar șapte sute de ani lumină de Pământ, în direcția constelației Vărsător, o stea asemănătoare soarelui moare. Ultimele câteva mii de ani au produs Nebuloasa Helix (NGC 7293), un exemplu bine studiat și apropiat de nebuloasă planetară, tipic acestei faze finale a evoluției stelare. Un total de 90 de ore de expunere au contribuit la crearea acestei viziuni expansive asupra nebuloasei. Combinând date de bandă îngustă de la liniile de emisie ale atomilor de hidrogen în roșu și atomii de oxigen în nuanțe albastru-verzui, acesta arată detalii remarcabile ale regiunii interioare mai luminoase a Helixului, la aproximativ 3 ani-lumină lățime. Punctul alb din centrul Helixului este steaua fierbinte și centrală a acestei nebuloase planetare. O nebuloasă cu aspect simplu la prima vedere, Helix este acum înțeles că are o geometrie surprinzător de complexă.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 7822: UN SEMN DE ÎNTREBARE COSMIC
Image Credit & Copyright: Yizhou Zhang

Poate arăta ca un uriaș semn de întrebare cosmic, dar marea întrebare este într-adevăr cum indică gazul strălucitor și praful întunecat istoria formării stelare în această nebuloasă. În marginea unui nor molecular uriaș către constelația nordică Cepheus, regiunea strălucitoare de formare a stelelor NGC 7822 se află la aproximativ 3.000 de ani lumină distanță. În cadrul nebuloasei, marginile luminoase și formele întunecate ies în evidență în acest peisaj panoramic colorat și detaliat. Mozaicul cu 9 panouri, preluat de-a lungul a 28 de nopți cu un mic telescop în Texas, include date de la filtrele cu bandă îngustă, cartografierea emisiilor din oxigenul atomic, hidrogenul și sulful în nuanțe de albastru, verde și roșu. Linia de emisie și combinația de culori au devenit cunoscute sub numele de paleta Hubble. Emisia atomică este alimentată de radiația energetică de la stelele fierbinți centrale. Vânturile lor puternice și radiațiile sculptează și erodează formele stâlpilor mai denși și clarifică o cavitate caracteristică ce cuprinde ani-lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

BILĂ DE FOC DEASUPRA LACULUI LOUISE
Image Credit & Copyright: Hao Qin

Ce face ca un meteor să fie o bilă arzândă? În primul rând, toată lumea este de acord că o bilă de foc este un meteor extrem de strălucitor. În trecut, Uniunea Astronomică Internațională a definit o bilă de foc ca un meteor mai strălucitor decât magnitudinea aparentă -4, care corespunde (aproximativ) a fi mai strălucitor decât orice planetă – precum și suficient de strălucitor pentru a arunca o umbră vizibilă pentru om. În imagine, un astro-fotograf realizând o imagine a cerului de lungă durată capturată accidental cel mai strălucitor meteor pe care l-a văzut vreodată. În mod clar, o minge de foc, stânca spațială care se dezintegrează a creat o potecă atât de strălucitoare încât a transformat noaptea în zi timp de aproximativ două secunde la începutul acestei luni. Mingea de foc a fost estompată artificial în imaginea prezentată pentru a scoate în evidență Lacul Louise din Alberta, Canada. Deși mingile de foc sunt rare, mulți oameni au avut norocul să le vadă. Dacă vedeți o minge de foc, o puteți raporta. Dacă mai mult de o persoană a înregistrat o imagine, mingea de foc ar putea avea traseul reconstituit către corpul sistemului solar din care a fost expulzat.

LINK TO ORIGINAL APOD

ZBOR DEASUPRA LUI GANYMEDE ȘI JUPITER
Video Credit: Images: NASA, JPL-Caltech, SWRI, MSSS;
Animation: Koji Kuramura, Gerald Eichstädt, Mike Stetson; Music: Vangelis

Cum ar fi să zbori peste cea mai mare lună din sistemul solar? În iunie, nava spațială robotică Juno a zburat dincolo de uriașa lună a lui Jupiter, Ganymede și a luat imagini care au fost construite digital într-un flyby detaliat. Pe măsură ce începe videoclipul prezentat, Juno trece peste suprafața cu două tonuri a lunii de 2.000 de km, dezvăluind un peisaj extraterestru înghețat plin de caneluri și cratere. Șanțurile sunt probabil cauzate de deplasarea plăcilor de suprafață, în timp ce craterele sunt cauzate de impacturi violente. Continuând pe orbita sa, Juno a efectuat apoi cea de-a 34-a trecere apropiată peste norii lui Jupiter. Videoclipul construit digital prezintă numeroși nori care se învârt în nord, zone colorate care înconjoară planeta și benzi din mijloc – cu mai mulți nori albi-ovali din șirul de perle și, în cele din urmă, mai mulți nori care se învârt în sud. În septembrie viitor, Juno este programat să facă o trecere strânsă peste o altă lună mare a lui Jupiter: Europa.

LINK TO ORIGINAL APOD

SILUETE DE LUNĂ PLINĂ
Video Credit & Copyright: Mark Gee; Music: Tenderness (Dan Phillipson)

Ați văzut vreodată Luna răsărind? Creșterea lentă a unei luni aproape pline pe un orizont clar poate fi o priveliște impresionantă. Un răsărit de lună impresionant a fost capturat la începutul anului 2013 deasupra Muntelui Victoria Lookout din Wellington, Noua Zeelandă. Cu o planificare detaliată, un astro-fotograf harnic a așezat un aparat de fotografiat la aproximativ doi kilometri distanță și l-a îndreptat peste punctul de observație către locul în care Luna își va face cu siguranță debutul în curând noaptea. Secvența de fotografiere unică prezentată este nemodificată și afișată în timp real – nu este un interval de timp. Oamenii de pe Muntele Victoria Lookout pot fi văzuți ei înșiși în siluetă admirând zorii celui mai mare satelit al Pământului. A vedea singur un răsărit lunar nu este dificil: se întâmplă în fiecare zi, deși doar jumătate din timp pe timp de noapte. În fiecare zi, luna răsare cu aproximativ cincizeci de minute mai târziu decât ziua precedentă, cu o lună plină care răsare întotdeauna la apus. Sâmbătă, 16 octombrie, este Noaptea Internațională a Observării Lunii, unde observați o lună din primul trimestru împreună cu alți entuziaști.

LINK TO ORIGINAL APOD

50 ANI LUMINĂ PÂNĂ LA 51 PEGASI
Image Credit & Copyright: Josselin Desmars

Sunt doar 50 de ani lumină până la 51 de Pegasi. Poziția stelei este indicată în acest instantaneu din august, realizat într-o noapte tulbure, cu stele mai strălucitoare vizibile deasupra cupolei de la Observatorul Haute-Provence din Franța. Acum douăzeci și șase de ani, în octombrie 1995, astronomii Michel Mayor și Didier Queloz au anunțat o descoperire profundă făcută la observator. Folosind un spectrograf precis, au detectat o planetă care orbitează 51 Peg, prima exoplanetă cunoscută care orbitează o stea asemănătoare soarelui. Mayor și Queloz folosiseră spectrograful pentru a măsura modificările vitezei radiale a stelei, o oscilație regulată cauzată de remorcherul gravitațional al planetei care orbitează. Desemnată 51 Pegasi b, planeta a fost determinată să aibă o masă de cel puțin jumătate din masa lui Jupiter și o perioadă orbitală de 4,2 zile, ceea ce o face mult mai aproape de steaua sa mamă decât Mercur de Soare. Descoperirea lor a fost confirmată rapid, iar primarul și Queloz au primit în cele din urmă Premiul Nobel pentru fizică în 2019. Acum recunoscut drept prototipul pentru clasa exoplanetelor cunoscute cu drag sub numele de Jupiteri fierbinți, 51 Pegasi b a fost numit în mod oficial Dimidium, latin pentru jumătate, în 2015 De la descoperirea sa, au fost găsite peste 4.000 de exoplanete.

LINK TO ORIGINAL APOD

ROIUL DUBLU DIN PERSEUS
Image Credit & Copyright: Jack Groves

Acest frumos câmp stelar se întinde pe aproximativ trei luni pline (1,5 grade) în constelația nordică Perseus. Acesta deține faimoasa pereche de grupuri de stele deschise, h și Chi Persei. De asemenea, catalogate ca NGC 869 (sus) și NGC 884, ambele grupuri sunt la aproximativ 7.000 de ani lumină distanță și conțin stele mult mai tinere și mai fierbinți decât Soarele. Separate de numai câteva sute de ani lumină, grupurile au o vârstă de 13 milioane de ani, pe baza vârstei stelelor lor individuale, dovadă că erau probabil un produs al aceleiași regiuni de formare stelară. Întotdeauna o priveliște plină de satisfacții în binoclu, Clusterul dublu este vizibil chiar și cu ochiul liber din locații întunecate. Dar un înveliș de corzi de chitară a fost folosit pentru a produce vârfuri de difracție pe stelele colorate imaginate în această vedere telescopică vibrantă.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 6559: ESTUL LAGUNEI
Image Credit & Copyright: Roberto Sartori

Glisați telescopul către est de nebuloasa Laguna pentru a găsi acest câmp vizual atrăgător în bogatele câmpuri stelare ale constelației Săgetător, înspre Calea Lactee centrală. Desigur, nebuloasa Laguna este cunoscută și sub numele de M8, al optulea obiect enumerat în celebrul catalog al lui Charles Messier de nebuloase luminoase și grupuri de stele. Aproape de aceasta pe cer, dar ușor mai difuză decât M8, acest complex de nebuloase a fost lăsat în afara listei lui Messier. Conține praf obscur, emisii roșii izbitoare și nebuloase de reflexie albastră ale regiunii de formare a stelelor NGC 6559 din dreapta. La fel ca M8, NGC 6559 este situat la aproximativ 5.000 de ani lumină distanță de-a lungul marginii unui nor molecular mare. La această distanță, cadrul telescopic cu o lățime de aproape 3 luni pline ar acoperi aproximativ 130 de ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

M43: CURENȚII LUI ORION
Image Credit & Copyright: Jari Saukkonen

De unde provin șuvoaiele întunecate de praf din nebuloasa Orion? Această parte a complexului NORUL MOLECULAR ORION, M43, este vecinul adesea imaginat, dar rar menționat al mai faimosului M42. M42, văzut parțial în dreapta sus, include multe stele strălucitoare din grupul de stele Trapez. M43 este ea însăși o regiune de formare a stelelor care afișează curenți de praf întunecat înțepenit – deși este compusă într-adevăr în principal din hidrogen gazos strălucitor. Întreg câmpul Orion este situat la aproximativ 1600 de ani lumină distanță. Opac spre lumină vizibilă, pitorescul praf întunecat este creat în atmosfera exterioară a stelelor răcoroase masive și expulzat de vânturile puternice exterioare de protoni și electroni.

LINK TO ORIGINAL APOD

RĂSĂRIT DE SOARE LA POLUL SUD
Image Credit & Copyright: Martin Wolf (U. Wisconsin), IceCube Neutrino Obs., NSF; ht: Alice Allen

Răsăritul soarelui la Polul Sud este diferit. De obicei, o priveliște binevenită, urmează luni de întuneric – și încep alte câteva luni de soare. La polii Pământului, poate dura câteva săptămâni până când Soarele răsare, spre deosebire de orele din orice locație de latitudine medie. Răsăritul soarelui la un pol este cauzat de înclinarea Pământului pe măsură ce orbitează Soarele, nu de rotația Pământului. Deși la un pol, un Pământ fără aer ar vedea mai întâi primul Soare la un echinocțiu, efectul de lentilizare al atmosferei Pământului și dimensiunea discului solar determină apariția vârfului Soarelui cu aproximativ două săptămâni mai devreme. Imaginat în urmă cu două săptămâni, Soarele aruncă o privire deasupra orizontului unui vast peisaj înghețat la Polul Sud al Pământului. Adevăratul Pol Sud este la doar câțiva metri în stânga turnului de comunicații. Această captură a răsăritului polar a fost deosebit de fotogenică, deoarece Soarele a apărut acoperit de un fulger verde.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 4676: CÂND GALAXIILE SE CIOCNESC
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Processing & Copyright: William Ostling (The Astronomy Enthusiast)

Aceste două galaxii puternice se separă una de cealaltă. Cunoscute sub numele de „Șoareci”, deoarece au cozi atât de lungi, fiecare galaxie spirală a trecut deja probabil prin cealaltă. Cozile lungi sunt create de diferența relativă dintre atracțiile gravitaționale asupra părților apropiate și îndepărtate ale fiecărei galaxii. Deoarece distanțele sunt atât de mari, interacțiunea cosmică are loc în mișcare lentă – de-a lungul a sute de milioane de ani. NGC 4676 se află la aproximativ 300 de milioane de ani lumină distanță spre constelația părului lui Bernice (Coma Berenices) și sunt probabil membri ai grupului de galaxii Coma. Imaginea prezentată a fost făcută cu camera avansată pentru sondaje a telescopului spațial Hubble în 2002. Acești șoareci galactici probabil se vor ciocni din nou și din nou în următoarele miliarde de ani, astfel încât, în loc să continue să se separe, se vor uni pentru a forma o singură galaxie.

LINK TO ORIGINAL APOD

PRINCIPIUL HOLOGRAFIC ȘI UN CEAINIC
Image Credit: Caltech

Sigur, puteți vedea dreptunghiul 2D al culorilor, dar puteți vedea mai adânc? Numărând patch-uri de culoare în imaginea prezentată, ați putea estima că cele mai multe informații pe care le poate conține această imagine digitală 2D este de aproximativ 60 (orizontală) x 50 (verticală) x 256 (culori posibile) = 768.000 de biți. Cu toate acestea, principiul holografic încă nedovedit afirmă că, în mod contra-intuitiv, informațiile dintr-un panou 2D pot include toate informațiile dintr-o cameră 3D care poate fi închisă de panou. Principiul derivă din ideea că lungimea lui Planck, scara de lungime în care mecanica cuantică începe să domine gravitația clasică, este o parte a unei zone care poate conține doar aproximativ un bit de informații. Limita a fost postulată pentru prima dată de fizicianul Gerard ‘t Hooft în 1993. Poate apărea din generalizări din speculațiile aparent îndepărtate că informațiile deținute de o gaură neagră sunt determinate nu de volumul său închis, ci de suprafața orizontului său de evenimente. Termenul „holografic” apare dintr-o analogie cu holograme în care imaginile tridimensionale sunt create prin proiectarea luminii printr-un ecran plat. Atenție, este posibil ca unii oameni care privesc imaginea prezentată să nu creadă că codifică doar 768.000 de biți – și nici măcar permutații de 2563.000 de biți – mai degrabă ar putea pretinde că codifică un ceainic tridimensional.

LINK TO ORIGINAL APOD

O NOAPTE PRĂFOASĂ ȘI LUMINOASĂ
Image Credit & Copyright: Rodrigo Guerra

Pozând ca stea strălucitoare de seară, Venus se află lângă orizontul vestic în această emisferă sudică, primăvara devreme, în peisajul nocturn. Pentru a crea o imagine compusă, expunerile care urmăreau cerul și fixate pentru prim-plan au fost luate pe 25 septembrie de la Cascavel, în sudul Braziliei. Văzută după apusul soarelui, Venus apare scufundat într-un con de lumină zodiacală, lumina soarelui împrăștiată din praf de-a lungul planului ecliptic al Sistemului Solar. De fapt, din oricare emisferă a planetei Pământ, lumina zodiacală este cel mai vizibilă după apusul soarelui în apropierea unui echinocțiul de primăvară (sau înainte de răsăritul soarelui în apropierea unui echinocțiul de toamnă), când arcul său luminos se află în unghiuri abrupte față de orizont. În această noapte, extinzându-se deasupra apusului soarelui, lumina zodiacală atinge câmpurile stelare bogate și nori imenși de praf interstelar în umflătura Căii Lactee centrale. Urmați-vă de-a lungul Căii Lactee de la umflătura centrală înapoi spre orizont și veți observa cel mai apropiat sistem stelar de Soare, Alpha Centauri, la doar 4,37 ani-lumină distanță.

LINK TO ORIGINAL APOD

CALEA LACTEE CENTRALĂ DE LA LAGUNĂ LA TUB
Image Credit & Copyright: Gabriel Rodrigues Santos

Marcaje întunecate și nori colorați sunt găzduiți în acest peisaj stelar. Vederea profundă și expansivă se întinde pe mai mult de 30 de luni pline de-a lungul câmpurilor stelare aglomerate spre centrul galaxiei noastre Calea Lactee. Catalogați la începutul secolului al XX-lea de către astronomul E.E. Barnard, norii obscuri de praf interstelar văzuți spre dreapta includ B59, B72, B77 și B78, parte a complexului de nori moleculari Ophiuchus la doar 450 de ani lumină distanță. Pentru ochi, forma lor combinată sugerează o tulpină și un mâner tubular de bol, astfel încât numele popular al nebuloasei întunecate este Nebuloasa Tubului. Trei nebuloase strălucitoare adunate în stânga sunt pepiniere stelare la aproximativ 5.000 de ani lumină distanță spre constelația Săgetător. În secolul al XVIII-lea, astronomul Charles Messier a inclus două dintre ele în catalogul său de clustere și nebuloase luminoase; M8, cel mai mare dintre triplete și colorat M20 chiar deasupra. A treia regiune proeminentă de emisii include NGC 6559 în partea stângă. Împărțită ea însăși de benzile ascunse de praf, M20 este, de asemenea, cunoscută sub numele de Trifidă. Popularul nume al lui M8 este Nebuloasa Laguna.

LINK TO ORIGINAL APOD

NORII DE HIDROGEN DIN M33
Image Credit & Copyright: Luca Fornaciari

Superba galaxie spirală M33 pare să aibă mai mult decât partea sa echitabilă de hidrogen gazos strălucitor. Un membru proeminent al grupului local de galaxii, M33 este, de asemenea, cunoscut sub numele de Galaxia Triangulum și se află la doar 3 milioane de ani lumină distanță. Întinzându-se de-a lungul brațelor spirale libere care se învârt spre miez, regiunile HII gigantice ale lui M33 sunt unele dintre cele mai mari pepiniere stelare cunoscute, locuri de formare a stelelor de scurtă durată, dar foarte masive. Radiația ultravioletă intensă de la stelele masive luminoase ionizează hidrogenul gazos din jur și produce în cele din urmă strălucirea roșie caracteristică. Pentru a evidenția regiunile HII din această imagine telescopică, datele de bandă largă utilizate pentru a produce o vedere color a galaxiei au fost combinate cu date de bandă îngustă înregistrate printr-un filtru de hidrogen-alfa, care transmit lumina celei mai puternice linii de emisie a hidrogenului. Primele planuri ale regiunilor HII catalogate apar în inserțiile din bara laterală. Utilizați numărul de referință individual pentru a găsi locația lor în galaxia Triangulum. De exemplu, regiunea gigantică HII NGC604 este identificată într-o inserție din dreapta și apare la poziția numărul 15. Aceasta este la aproximativ 4 ora din centrul galaxiei în acest portret al lui M33.

LINK TO ORIGINAL APOD

JET URIAȘ LUMINÂND DIN PUERTO RICO
Video Credit & Copyright: Frankie Lucena

Ați văzut vreodată un jet uriaș? Sunt extrem de rare, dar extrem de puternice. Jeturile gigantice sunt un tip de descărcare fulgerată documentată doar în acest secol, care au loc între unele furtuni și ionosfera Pământului, deasupra lor. În imaginea de mai sus este mijlocul și vârful unui astfel de jet surprins săptămâna trecută de un aparat de fotografiat fulgere și meteori din Puerto Rico, SUA. Jetul a parcurs probabil 70 de kilometri în doar o secundă. Jeturile gigantice sunt mult diferite de fulgerul nor-la-nor obișnuit și nor-la-sol. Partea inferioară a jeturilor gigantice pare similară cu aspectul unui alt tip de lovitură de la nori la deasupra numită jeturi albastre, în timp ce vârfurile par similare fulgerelor roșii din atmosfera superioară. Deși mecanismul și declanșatorul care provoacă jeturi gigantice este un subiect de cercetare, este clar că jeturile reduc dezechilibrul de încărcare între diferite părți ale atmosferei Pământului. O modalitate bună de a căuta jeturi gigantice este să urmăriți o furtună puternică, dar îndepărtată, dintr-o locație clară.

LINK TO ORIGINAL APOD

NOAPTEA PERSEIDELOR
Video Credit & Copyright: Vikas Chander & Dorje Angchuk; Music: Tea Time via PremiumBeat

Ați experimentat vreodată o ploaie de meteoriți? Pentru a ajuta la surprinderea minunii, a fost realizat un videoclip în timpul vârfului recentei ploi meteorice perseide de deasupra Observatorului Astronomic Indian din Hanle, India, sus în munții Himalaya. Noaptea coboară pe măsură ce începe videoclipul, cu planul central al galaxiei noastre Calea Lactee care se apropie din stânga și sateliții care orbitează Pământul care se perindă deasupra capului. În timpul nopții, fulgerul de meteori care durează de obicei mai puțin de o secundă este extins artificial. Strălucirea verde a majorității meteorilor este de obicei cauzată de vaporizarea nichelului. Pe măsură ce videoclipul continuă, Orion se ridică și meteorii se aprind deasupra Telescopului Chandra Himalayan de 2 metri și a celor șapte butoaie ale Telescopului cu Raze Gamma de Mare Energie (Hagar). Filmul de 2 minute și 30 de secunde se încheie cu răsăritul Soarelui, precedat de o falsă lumină zodiacală a zorilor.

LINK TO ORIGINAL APOD

DEZVĂLUIRE: SELFIE LUNAR VECHI DE 50 DE ANI
Image Credit: NASA, Apollo 11, Neil Armstrong; Processing: Michael Ranger

Iată una dintre cele mai faimoase imagini de pe Lună – dar inversată digital. Apollo 11 a aterizat pe Lună în 1969 și la scurt timp după aceea au fost făcute multe fotografii, inclusiv o imagine iconică a lui Buzz Aldrin făcută de Neil Armstrong. Imaginea originală a surprins nu numai magnifica dezolare a unei lumi necunoscute, ci și pe Armstrong însuși reflectat în vizorul curbat al lui Aldrin. Intrăm acum în tehnologia digitală modernă. În imaginea prezentată, distorsiunea sferică de la casca lui Aldrin a fost inversată. Rezultatul este faimoasa imagine – dar prezentând acum Armstrong însuși din perspectiva lui Aldrin. Chiar și așa, de când Armstrong a făcut poza, imaginea este efectiv un selfie lunar vechi de cinci decenii. Reflecția originală a vizierei este prezentată în stânga, în timp ce Pământul atârnă în cerul lunar din dreapta sus. Un picior înfășurat cu folie al landerului Eagle este vizibil. Pregătirile pentru întoarcerea oamenilor pe Lună în următorii câțiva ani includ programul Artemis, o colaborare internațională condusă de NASA.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA PIAȚA ROȘIE
Image Credit & Copyright: Peter Tuthill (Sydney U.) & James Lloyd (Cornell U.)

Cum a creat o stea rotundă această nebuloasă pătrată? Nimeni nu este sigur. Steaua rotundă, cunoscută sub numele de MWC 922 și posibil parte a unui sistem cu mai multe stele, apare în centrul Nebuloasei Pieței Roșii. Imaginea prezentată combină expunerile în infraroșu de la Telescopul Hale de pe Muntele Palomar din California și Telescopul Keck-2 de la Mauna Kea din Hawaii. O ipoteză principală a progenitorilor pentru nebuloasa pătrată este că steaua sau stelele centrale au expulzat cumva conurile de gaz în timpul unei etape tardive de dezvoltare. Pentru MWC 922, aceste conuri se întâmplă să încorporeze unghiuri aproape drepte și să fie vizibile din lateral. Dovezi care susțin ipoteza conului includ spițe radiale în imagine care ar putea alerga de-a lungul pereților conului. Cercetătorii speculează că conurile privite dintr-un alt unghi ar părea asemănătoare cu inelele gigantice ale supernovei 1987A, indicând probabil că o stea din MWC 922 ar putea exploda într-o zi într-o supernovă similară.

LINK TO ORIGINAL APOD

BULA ȘI ROIUL STELAR
Image Credit & Copyright: Lorand Fenyes

Pentru ochi, această compoziție cosmică echilibrează frumos Nebuloasa Bubble din dreapta cu grupul de stele deschis M52. Cu toate acestea, perechea ar fi diferită pe alte scări. Înglobată într-un complex de praf și gaze interstelare și suflată de vânturi de la o singură stea masivă de tip O, Nebuloasa Bubble, cunoscută și sub numele de NGC 7635, are o lățime de doar 10 ani lumină. Pe de altă parte, M52 este un bogat grup deschis de aproximativ o mie de stele. Clusterul are o rază de aproximativ 25 de ani lumină. Văzute spre limita nordică a Cassiopeia, estimările distanței pentru nebuloasa Bubble și complexul de nori asociate sunt în jur de 11.000 de ani lumină, în timp ce grupul de stele M52 se află la aproape 5.000 de ani lumină distanță. Câmpul larg de vedere telescopic se întinde pe 1,5 grade pe cer sau de trei ori dimensiunea aparentă a unei luni pline.

LINK TO ORIGINAL APOD

EXPLOZIE DE PERSEIDE LA WESTMEATH LOOKOUT
Image Credit & Copyright: Pierre Martin

Anul acesta o explozie de meteori perseizi i-a surprins pe cei care privesc cerul. Vârful ploii de meteori a fost prevăzut pentru noaptea de 12/13 august. Dar observatorii vizuali persistenți din America de Nord au fost înghițiți de o izbucnire a dușului Perseid o zi mai târziu, cu rapoarte de meteori multipli pe minut și, uneori, pe secundă în primele ore ale zilei de 14 august. Imaginea compusă înregistrează minuțios traseele a 282 de perseide capturate în timpul activității de izbucnire uimitoare între 0650 UT (02:50 am EDT) și 0900 UT (05:00 am EDT) pe 14 august din Westmeath Lookout, Ontario. Desigur, ploaia anuală de meteori Perseid este asociată cu trecerea planetei Pământ prin resturi prăfuite de la cometa periodică 109P / Swift-Tuttle. Izbucnirea din 2021 ar fi putut fi cauzată de o întâlnire neprevăzută cu filamentul Perseid, o panglică mai densă de praf în interiorul zonei mai largi de resturi.

LINK TO ORIGINAL APOD

TRASEUL LUNII RECOLTEI
Image Credit & Copyright: Mike Cohea

Celebră prin festival, poveste și cântec, cea mai cunoscută lună plină este Luna recoltei. Pentru locuitorii emisferei nordice, acesta este un nume tradițional al lunii pline, cea mai apropiată de echinocțiul din septembrie. Văzută din Saunderstown, Rhode Island, planeta Pământ, această lună de recoltă a lăsat o dungă largă cu nuanțe calde în timp ce se ridica printr-un cer crepuscular deasupra podului Newport. Pe 20 septembrie, traseul său a fost surprins într-o singură expunere de 22 de minute folosind un filtru dens și o cameră digitală. Doar două zile mai târziu, echinocțiul din septembrie a marcat o schimbare de anotimp și începutul toamnei în nord. De fapt, recunoscând un anotimp ca fiind timpul dintre solstițiu și echinocțiul, această lună a recoltei a fost a patra lună plină a sezonului, venind chiar înainte de sfârșitul astronomic al verii nordice.

LINK TO ORIGINAL APOD

ECHINOCȚIUL PE UN PĂMÂNT ÎN ROTAȚIE
Image Credit: Meteosat 9, NASA, earthobservatory, Robert Simmon

Când devine verticală linia dintre noapte și zi? Azi. Astăzi este un echinocțiul de pe planeta Pământ, o perioadă a anului în care ziua și noaptea sunt aproape egale. La un echinocțiu, terminatorul Pământului – linia de separare între zi și noapte – devine vertical și leagă polii nord și sud. Videoclipul prezentat cu time-lapse demonstrează acest lucru afișând un an întreg pe planeta Pământ în douăsprezece secunde. Din orbita geosincronă, satelitul Meteosat 9 a înregistrat aceste imagini în infraroșu ale Pământului în fiecare zi la aceeași oră locală. Videoclipul a început la echinocțiul din septembrie 2010, linia terminator fiind verticală. Pe măsură ce Pământul se învârtea în jurul Soarelui, terminatorul a fost văzut înclinându-se într-un mod care oferă mai puțină lumină zilnică în emisfera nordică, provocând iarna în nord. Pe măsură ce anul a progresat, echinocțiul din martie 2011 a sosit la jumătatea videoclipului, urmat de terminator înclinându-se în sens invers, provocând iarna în emisfera sudică – și vara în nord. Anul capturat se încheie din nou cu echinocțiul din septembrie, concluzionând încă o mie de miliarde de călătorii pe care Pământul le-a făcut – și le va face – în jurul Soarelui.

LINK TO ORIGINAL APOD

DEALUL SOARELUI CU PETE
Image Credit & Copyright: Jordi Coy

Este această bilă uriașă portocalie pe punctul de a se rostogoli în josul dealului mărginit de copaci? Nu, pentru că mingea uriașă portocalie este de fapt Soarele. Steaua centrală a sistemului nostru solar a fost capturată ridicându-se dincolo de un deal de pe Pământ în urmă cu douăsprezece zile, completată cu un prim plan încântător de detaliat. Discul Soarelui a arătat cinci pete solare, destul de mult având în vedere că în timpul minimului solar în activitatea solară din ultimii ani, majoritatea zilelor nu au prezentat pete. O privire atentă asupra dealului – Sierra del Cid din Perter, Spania – dezvăluie nu doar siluete de pini, ci și siluete umane – prin coincidență, trei frați ai fotografului. Copacii și frații se aflau la aproximativ 3,5 kilometri distanță în dimineața imaginii bine planificate, cu o singură expunere. Un filtru întunecat a dezactivat Soarele de obicei strălucitor și a adus detalii deosebite pe petele solare inferioare. În câteva minute, Soarele a răsărit mult deasupra dealului, în timp ce în decurs de o săptămână, petele solare s-au rotit în jurul Soarelui, în afara vederii. Cu toate acestea, scena capturată este acum înghețată la timp pentru ca toți să se bucure.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA ÎNTUNECATĂ LYNDS 1251
Image Credit & Copyright: Cristiano Gualco

Nebuloasa întunecată Lynds (LDN) 1251 este o zonă de formare stelară. La aproximativ 1.000 de ani lumină distanță, deasupra planului galaxiei noastre Calea Lactee, norul prăfuit molecular face parte dintr-un complex de nebuloase întunecate mapate către regiunea Cepheus. De-a lungul spectrului, explorările astronomice ale norilor interstelari obscuri dezvăluie șocuri energetice și răbufniri asociate cu stelele nou-născute, inclusiv strălucirea revelatorie a obiectelor Herbig-Haro împrăștiate, ascunse în imagine. Galaxii de fond îndepărtate se ascund, de asemenea, pe scenă, aproape îngropate în spatele întinderii prăfuite. Această vedere atrăgătoare se întinde pe două luni pline pe cer, sau 17 ani-lumină la distanța estimată de LDN 1251.

LINK TO ORIGINAL APOD

INELELE ȘI ANOTIMPURILE LUI SATURN
Image Credit & Copyright: Damian Peach/SEN

Pe Saturn, inelele indică sezonul. Pe Pământ, miercuri marchează echinocțiul, momentul în care ecuatorul Pământului se înclină direct spre Soare. Întrucât marile inele ale lui Saturn orbitează de-a lungul ecuatorului planetei, aceste inele apar cel mai proeminent – din direcția Soarelui – când axa de rotație a lui Saturn indică spre Soare. În schimb, atunci când axa de rotație a lui Saturn arată spre lateral, apare un echinocțiu și inelele de la margine sunt greu de văzut nu numai de la Soare – ci de la Pământ. În montajul prezentat, imaginile lui Saturn între anii 2004 și 2015 au fost suprapuse pentru a arăta planeta gigantică care trece din vara de sud spre vara de nord. Saturn a fost cât se poate de aproape de planeta Pământ luna trecută, iar luna aceasta gigantul inelat este încă luminos și vizibil pe tot parcursul nopții.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA LUI RUBIN
Image Credit: NASA, ESA, B. Holwerda (University of Louisville)

În această imagine a telescopului spațial Hubble, stelele strălucitoare se află în prim-plan spre constelația eroică nordică Perseus și în interiorul propriei noastre galaxii Calea Lactee. În centrul atenției dincolo este UGC 2885, o gigantică galaxie spirală la aproximativ 232 milioane de ani lumină distanță. Cu o lungime de aproximativ 800.000 de ani lumină, comparativ cu diametrul Căii Lactee, de aproximativ 100.000 de ani lumină, are aproximativ 1 trilion de stele. Adică de aproximativ 10 ori mai multe stele decât Calea Lactee. Parte a unei investigații pentru a înțelege modul în care galaxiile pot crește până la dimensiuni atât de enorme, UGC 2885 a făcut, de asemenea, parte din An Interesting Voyage și studiul de pionierat al astronomului Vera Rubin despre rotația galaxiilor spirale. Opera sa a fost prima care a demonstrat convingător prezența dominantă a materiei întunecate în universul nostru.

LINK TO ORIGINAL APOD

FASCICUL LUMINOS PE JUPITER
Video Credit & Copyright: T. Humbert, S. Barré, A. Desmougin & D. Walliang (Société Lorraine d’Astronomie), Astroqueyras

S-a produs un fascicul luminos pe Jupiter. Cu câteva zile în urmă, mai multe grupuri care monitorizau cea mai mare planetă a sistemului nostru solar au observat o explozie luminoasă cu o durată de două secunde. Astfel de flash-uri s-au mai văzut, cele mai faimoase fiind o serie de lovituri de impact din 1994. Apoi, fragmente din cometa Shoemaker-Levy 9 au intrat în impact cu Jupiter, lăsând pete întunecate care au durat luni întregi. De atunci, cel puțin șapte evenimente de impact au fost înregistrate pe Jupiter – de obicei descoperite de astronomii amatori. În videoclipul prezentat, variațiile din atmosfera Pământului fac ca imaginea lui Jupiter să strălucească atunci când, brusc, un flash luminos apare chiar la stânga centrului. Io și umbra sa sunt vizibile în dreapta. Ce anume l-a lovit pe Jupiter probabil că nu se va ști niciodată, dar având în vedere ceea ce știm despre sistemul solar de apropiere, a fost probabil o bucată de stâncă și gheață – poate de mărimea unui autobuz – care s-a desprins cu mult timp în urmă dintr-o cometă care trecea sau un asteroid.

LINK TO ORIGINAL APOD

AMERICA DE NORD ȘI PELICANUL
Image Credit & Copyright: Andrew Klinger

Cei ce iubesc geografia fizică a planetei noastre ar putea ușor recunoaște contururile acestor nori cosmici. În stânga, emisiile luminoase conturate de benzi de praf întunecate și ascunse par să traseze o formă continentală, dând numele popular, de Nebuloasa America de Nord, regiunii de emisie catalogate ca NGC 7000. În dreapta, chiar în largul coastei de est a Nebuloasei Americii de Nord, este IC 5070, al cărui profil aviar sugerează Nebuloasa Pelican. Cele două nebuloase strălucitoare sunt la aproximativ 1.500 de ani lumină distanță, fac parte din aceeași regiune mare și complexă de formare a stelelor, aproape la fel de aproape ca cea mai cunoscută nebuloasă: Orion. La această distanță, câmpul vizual de 3 grade acoperă aproximativ 80 de ani lumină. Acest portret cosmic atent utilizează imagini în bandă îngustă, combinate, pentru a evidenția fronturile strălucitoare de ionizare și strălucirea caracteristică a hidrogenului atomic, a sulfului și a oxigenului gazos. Aceste nebuloase pot fi văzute cu binoclul dintr-o locație întunecată. Priviți la nord-est de steaua strălucitoare Deneb din constelația Cygnus, Lebăda.

LINK TO ORIGINAL APOD

CĂILE CICLONULUI PE TERRA
Image Credit: National Hurricane Center, NOAA, NASA; Processing: Nilfanion (via Wikipedia)

Unde oare pe se propagă ciclonii pe Terra? Purtând numele de uragane, când se află în Oceanul Atlantic și taifunuri, când sunt în Pacific, pe harta prezentată sunt indicate căile tuturor furtunilor majore din 1985 și până în 2005. Harta arată grafic că ciclonii apar de obicei deasupra apei, ceea ce are sens din moment ce evaporarea apei calde le oferă energie. Harta arată, de asemenea, că ciclonii nu traversează niciodată – și rareori se apropie – de ecuatorul Pământului, deoarece efectul Coriolis merge la zero acolo, iar ciclonii au nevoie de forța Coriolis pentru a circula. Forța Coriolis face ca traseele ciclonului să se îndepărteze de ecuator. Deși tendințele pe termen lung rămân un subiect de cercetare, dovezile indică faptul că uraganele au devenit, în medie, mai puternice în Atlanticul de Nord în ultimii 30 de ani și se preconizează că puterea lor va continua să crească.

LINK TO ORIGINAL APOD

PANORAMA MARȚIANĂ 360 GRADE DE LA CURIOSITY
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS; Processing & License: Elisabetta Bonora & Marco Faccin (aliveuniverse.today)

Unde se înalță Muntele Sharp? La începutul lunii septembrie, roverul robot Curiosity și-a continuat ascensiunea pe vârful central al craterului Gale, căutând mai multe indicii despre apa antică și alte dovezi că Marte ar fi putut odată să susțină viața. În această recentă dimineață marțiană, înainte de forajul exploratoriu, roverul rulant a capturat această panoramă de 360 ​​de grade, în parte pentru a permite echipei umane a misiunii Curiosity de pe Terra să acceseze peisajul și să traseze posibile rute viitoare. În imaginea de față orizontal comprimată, a fost surprinsă o priveliște uimitoare pe Marte, completată cu dealuri stratificate, teren stâncos roșu, nisip gri în derivă și o atmosferă prăfuită. Dealul aflat la stânga centrului a fost supranumit Maria Gordon Notch în onoarea unui faimos geolog scoțian. Planul actual este de a direcționa Curiosity către abordarea, studiul și trecerea chiar în dreapta lui Gordon Notch în drumul său exploratoriu.

LINK TO ORIGINAL APOD

CERUL DE NOAPTE REFLECTAT
Image Credit & Copyright: Egon Filter

Ce este acolo în oglindă? În imaginea prezentată a cerului întunecat din sud, cele mai strălucitoare trei galaxii ale nopții sunt relativ ușor de identificat. Începând de la stânga, acestea sunt Micul Nor Magellanic (SMC), Marele Nor Magellanic (LMC) și o parte a benzii centrale a galaxiei noastre Calea Lactee. Toate trei sunt, de asemenea, văzute reflectate într-un bazin de apă puțin adânc. Dar ce se vede în oglindă poziționat de astro-fotograful jucăuș? Nori de praf în apropierea centrului Căii Lactee – și a planetei Jupiter. Compozitul a fost planificat cu atenție și compus din imagini capturate de aceeași cameră în aceeași locație și în aceeași noapte la mijlocul anului 2019 în Mostardas, sudul Braziliei. Imaginea a câștigat primul loc în divizia Conectarea la întuneric a concursului ”Capture the Dark” al Asociației Internaționale a Cerului Întunecat pentru 2021.

LINK TO ORIGINAL APOD

AURORA ÎN SPIRALĂ PESTE ISLANDA
Image Credit & Copyright: Davide Necchi

Ce s-a întâmplat cu cerul? Aurora! Capturată în 2015, această aurora a fost remarcată de islandezi pentru luminozitatea sa mare și dezvoltarea rapidă. Aurora a rezultat dintr-o furtună solară, cu particule de energie înaltă izbucnind din Soare și printr-o fisură din magnetosfera de protecție a Pământului câteva zile mai târziu. Deși se poate desluși un model spiralat, oamenii creativi ar putea imagina strălucirea complexă ca o apariție atmosferică a oricărui număr de simboluri comune. În prim-planul imaginii prezentate se află râul Ölfusá, în timp ce luminile luminează un pod din orașul Selfoss. Chiar dincolo de norii joși este o Lună aproape plină. Vivacitatea Soarelui – și probabil aurorele rezultate pe Pământ – crește încet pe măsură ce Soarele iese dintr-un minim solar, o perioadă istoric liniștită în ciclul său de 11 ani.

LINK TO ORIGINAL APOD

SATURN ÎN NOAPTE
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Space Science Institute, Mindaugas Macijauskas

Încă strălucitor pe cerul nocturn al planetei Pământ, Saturn – cu inelele sale frumoase, văzut în telescop pare să fie steaua stelelor. Dar această vedere uimitoare asupra inelelor și a laturii nocturne a lui Saturn nu este posibilă în telescoape mai aproape de Soare decât de planeta exterioară. Ele pot aduce în vizor doar ziua lui Saturn. De fapt, această imagine a semilunii subțiri luminate de soare a lui Saturn, cu umbra nopții aruncată în sistemul său larg și complex de inele, a fost capturată de nava spațială Cassini. O navă spațială robotică de pe planeta Pământ, Cassini a fost găzduită pe orbita lui Saturn timp de 13 ani înainte de a fi orientată către scufundarea în atmosfera gigantului gazos pe 15 septembrie 2017. Acest magnific mozaic este compus din cadre înregistrate de camera grandangulară a lui Cassini cu numai câteva zile înainte de marea sa plonjare finală. Noaptea lui Saturn nu va mai fi văzută până când nu va mai apela o altă navă spațială de pe Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

COMETA ROSETTA ÎN SCENĂ
Image Credit & Copyright: Rolando Ligustri (CARA Project, CAST)

Difuza cometă Churyumov-Gerasimenko (67P) mătură stelele de fundal din constelația Taur și chiar și galaxiile îndepărtate mai estompate în acest cadru telescopic din 7 septembrie. În urmă cu aproximativ 5 ani, nucleul dublu-lobat al acestei comete a devenit locul de retragere al roboților tereștri, după finalizarea misiunii istorice Rosetta care a vizitat cometa. După ce a rătăcit dincolo de orbita lui Jupiter, Churyumov-Gerasimenko revine acum de-a lungul orbitei sale periodice de 6,4 ani către următorul său periheliu sau cea mai apropiată apropiere de Soare, pe 2 noiembrie. Pe 12 noiembrie, perigeul cometei, cea mai apropiată apropiere de Pământ, îl va aduce în aproximativ 0,42 unități astronomice. Telescoapele ar trebui să fie încă necesare pentru a o vizualiza chiar și la cea mai mare strălucire, prevăzută pentru sfârșitul lunii noiembrie și decembrie. Pe 7 septembrie, cometa Rosetta se afla la aproximativ 0,65 unități astronomice distanță sau la aproximativ 5,4 minute lumină de planeta noastră.

LINK TO ORIGINAL APOD

M16 – VEDERE DE APROPIERE
Image Credit & Copyright: Martin Pugh

M16 este un grup de stele cu vârsta de aproximativ de 2 milioane de ani, înconjurat de nori nativi de praf și gaz lucios, cunoscut și sub numele de Nebuloasa Vulturului. Această imagine frumos detaliată a regiunii adoptă paleta colorată a telescopului Hubble și include sculpturi cosmice devenite celebre ale prim-planurilor telescopului spațial Hubble cu complexul de formare a stelară. Descrise ca trunchiuri de elefant sau Stâlpi ai creației, coloanele dense și prăfuite care se ridică în apropierea centrului au o lungime de ani-lumină, dar se contractă gravitațional pentru a forma stele. Radiațiile energetice de la stelele grupate erodează materialul în apropierea vârfurilor, expunând în cele din urmă noile stele încorporate. Extinzându-se de pe creasta emisiilor strălucitoare din stânga centrului se află o altă coloană prăfuită cu formare stelară cunoscută sub numele de Zâna Nebuloasei Vulturului. M16 se află la aproximativ 7.000 de ani lumină distanță, o țintă ușoară pentru binocluri sau telescoape mici într-o parte bogată în nebuloase de pe cer spre constelația Serpens Cauda (coada șarpelui).

LINK TO ORIGINAL APOD

CERUL DE PROFUNZIME DIN DIRECȚIA ANDROMEDEI
Image Credit & License: Stefan Ziegenbalg

Ce înconjoară galaxia Andromeda? În spațiu, Andromeda (M31) este înconjurată îndeaproape de câteva mici galaxii satelit, iar mai departe face parte din Grupul Local de Galaxii – de care aparține și Calea Lactee. Cu toate acestea, pe cer, norii de gaz locali în Calea Lactee par să înconjoare M31 – nu foarte diferit de modul în care norii de apă din atmosfera Pământului pot părea să cuprindă Luna noastră. Însă norii de gaz din direcția Andromedei sunt de obicei prea difuzi pentru a fi văzuți. Să luăm în calcul imaginea prezentată lungă de 45 de grade – una dintre imaginile cele mai profunde realizate până în prezent din regiunea mai largă a Andromeda. Această imagine, sensibilă la lumina emisă în mod specific de hidrogenul gazos, prezintă nori slabi și necunoscuți în detalii extraordinare. Dar imaginea surprinde mai mult. În partea de sus a imaginii se află galaxia Triangulum (M33), a treia galaxie ca mărime din grupul local și cel mai îndepărtat obiect care poate fi văzut cu ochiul fără ajutor. Sub M33 se află steaua strălucitoare a Căii Lactee Mirach. Imaginea este acumularea digitală a mai multor expuneri lungi luate din 2018 până în 2021 din Pulsnitz, Germania.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 520: GALAXII ÎN COLIZIUNE DE LA HUBBLE
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Processing & Copyright: William Ostling (The Astronomy Enthusiast)

Este una sau sunt două galaxii? Se crede că amestecul de stele, gaze și praf, care este NGC 520, încorporează rămășițele a două galaxii discoidale separate. O componentă definitorie a NGC 520 – așa cum se vede în detaliu în imaginea prezentată de la telescopul spațial Hubble – este banda sa de praf complex întrețesut care trece vertical pe coloana vertebrală a galaxiilor care se ciocnesc. O coliziune similară ar putea fi de așteptat în câteva miliarde de ani, când discul galactic al Căii Lactee se va ciocni cu vecinul discul galaxiei Andromeda (M31). Coliziunea care definește NGC 520 a început în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani. Cunoscut și sub numele de Arp 157, obiectul NGC 520 se află la aproximativ 100 de milioane de ani lumină distanță, se întinde pe aproximativ 100 de mii de ani lumină și poate fi văzut cu un telescop mic spre constelația Peștilor (Pești). Deși viteza stelelor din NGC 520 este mare, distanțele sunt atât de vaste încât cuplul care se luptă cu siguranță nu își va schimba forma în mod vizibil în timpul vieții noastre.

LINK TO ORIGINAL APOD

LICURICI ȘI CALEA LACTEE DEASUPRA RUSIEI
Image Credit & Copyright: Anton Komlev

A început cu un pin. Ideea a fost să fotografiem un pin statuar în fața benzii centrale a galaxiei noastre Calea Lactee. Iar planul, realizat în urmă cu două luni, a avut succes – ambii apar în mod proeminent. Dar panorama cu 3 cadre rezultată a surprins mult mai mult. Stelele colorate, de exemplu, punctează fundalul îndepărtat, cu Altair strălucitor vizibil în stânga sus. Planeta Saturn, ceva mai aproape, a fost capturată chiar peste orizont în extrema stângă. Chiar dincolo de atmosfera Pământului, văzut în dreapta sus, un satelit care orbitează Pământul a fost surprins lăsând o dungă în timpul expunerii de 25 de secunde. Atmosfera Pământului în sine era surprinzător de vizibilă – ca o strălucire de aer verde deasupra imaginii. În cele din urmă, din întâmplare, a existat un licurici. O vezi? Aproape de partea de jos a imaginii, licuriciul a clipit de mai multe ori în galben când a zburat înainte de dealurile de deasupra râului Milogradovka din Primorsky Krai, Rusia.

LINK TO ORIGINAL APOD

PĂMÂNTUL ȘI LUNA
Image Credit: NASA, JPL, Galileo Project; Processing & License: Gordan Ugarkovic

Pământul și Luna sunt rareori fotografiate împreună. Unul dintre cele mai spectaculoase momente în care s-a produs acest lucru a fost în urmă cu aproximativ 30 de ani, când nava spațială Galileo, orbitând Jupiter, a privit înapoi în sistemul nostru planetar de origine. Apoi, roboticul Galileo a urmărit de aproximativ 15 ori separarea Pământ-Lună, în timp ce singurul nostru satelit natural aluneca pe lângă lumea noastră natală. Videoclipul prezentat combină 52 de imagini istorice îmbunătățite color. Deși Luna noastră poate părea mică lângă Pământ, nicio altă planetă din Sistemul nostru Solar nu are un satelit atât de comparabil ca dimensiune. Soarele, departe la dreapta, a luminat aproximativ jumătate din fiecare sferă și arată norii albi ai Pământului, oceanele albastre și continentele bronzate.

LINK TO ORIGINAL APOD

O NEBULOASĂ FALCON 9
Image Credit & Copyright: Dennis Huff

Nefiind cea mai recentă vedere a telescopului spațial Hubble asupra unei nebuloase galactice îndepărtate, acest nor luminat de gaz și praf i-a uimit astronomii amatori în dimineața de 29 august. Instantaneul a fost realizat la 3:17 dimineața din Space View Park din Titusville, Florida. Această imagine a fost surprinsă la aproximativ 3 minute de la lansarea unei rachete SpaceX Falcon 9 în misiunea CRS-23 pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale. Captează plăpumi de direcționare și evacuări în derivă de la prima și a doua etapă de separare a rachetei, care se înalță pe un cer încă întunecat. Punctul luminos inferior este a doua etapă care continuă pe orbita joasă a Terrei. Cea superioară este prima etapă a rachetei, efectuând o ardere la revenire. Desigur, prima etapă de rapel s-a întors pentru a face prima aterizare pe cea mai recentă navă dronă autonomă care a ajuns în Atlantic.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 7023 – NEBULOASA IRIS
Image Credit & Copyright: Satwant Kumar

Acești nori cosmici au înflorit la 1.300 de ani lumină distanță, în câmpurile stelare fertile ale constelației Cepheus. Numită Nebuloasa Irisului, NGC 7023 nu este singura nebuloasă care evocă imaginea florilor. Totuși, această imagine telescopică profundă arată gama de culori și simetrii ale Nebuloasei Iris, încorporate în câmpurile înconjurătoare de praf interstelar. În interiorul Irisului, materialul nebulos prăfuit înconjoară o stea fierbinte și tânără. Culoarea dominantă a nebuloasei cu reflexie mai strălucitoare este albastrul, caracteristic granulelor de praf care reflectă lumina stelară. Filamentele centrale ale nebuloasei de reflexie strălucesc cu o ușoară fotoluminescență roșiatică, deoarece unele grăunțe de praf transformă efectiv radiația ultravioletă invizibilă a stelei în lumină roșie vizibilă. Observațiile în infraroșu indică faptul că această nebuloasă conține molecule de carbon complexe cunoscute sub numele de HAP. Petalele albastre prăfuite ale nebuloasei Iris se întind pe aproximativ șase ani-lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

M51: GALAXIA VOLBUREI
Image Credit & Copyright: Josep Drudis

Găsiți Carul Mare și urmați mânerul departe de structura cotonului până ajungeți la ultima stea strălucitoare. Apoi, glisați telescopul puțin spre sud și vest și veți găsi această uimitoare pereche de galaxii care interacționează, a 51-a intrare în celebrul catalog al lui Charles Messier. Poate că nebuloasa spirală originală, marea galaxie cu o structură spirală bine definită, este catalogată și ca NGC 5194. Brațele sale spiralate și benzile de praf mătură în mod clar în fața galaxiei sale însoțitoare (sus), NGC 5195. Perechea se află la aproximativ 31 de milioane de ani lumină depărtare și este oficial în limitele unghiulare ale constelației mici Canes Venatici. Deși M51 arată difuz și neclar pentru ochi, imagini de profunzime ca aceasta dezvăluie culorile sale izbitoare și resturi galactice ale coliziunii.

LINK TO ORIGINAL APOD

FANTOME DANSATOARE: JETURI CURBATE DE LA GALAXIILE ACTIVE
Image Credit: Jayanne English & Ray Norris, EMU-ASKAP, DES; Text: Jayanne English (U. Manitoba)

De ce galaxiile ar emite jeturi cu aspect de fantome? Și mai mult, de ce par să danseze? Jeturile ondulate și pufoase din găurile negre supermasive situate în centrele a două galaxii gazdă (centru sus și jos stânga) nu seamănă cu nimic din cele văzute până acum. Au fost identificate de astronomi folosind radiotelescopul Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) atunci când au creat hărți care urmăresc evoluția galaxiilor. Imaginile premergătoare acestei hărți evolutive a Universului au arătat numai pete amorfe. În cele din urmă, comparațiile cu cantitățile relative de energie emise au arătat că structurile alungite strălucitoare au fost create de electroni care circulă în jurul liniilor câmpului magnetic. Suprapunerea datelor radio pe o vedere optică a cerului (Dark Energy Survey) a confirmat că fluxurile de electroni provin din centrele galaxiilor active. De obicei, astfel de nuclee active galactice (AGN) produc jeturi drepte. O ipoteză principală pentru originea geometrică a acestor forme neobișnuit de grațioase implică fluxul de vânturi intergalactice la scară largă.

LINK TO ORIGINAL APOD

O LUNĂ ALBASTRĂ ÎN CULORI EXAGERATE
Image Credit & Copyright: Robert Fedez

Luna este văzută în mod normal în nuanțe subtile de gri sau aurii. Dar diferențele mici măsurabile de culoare au fost mult exagerate pentru a face acest peisaj lunar telescopic, multicolor, care a fost capturat în timpul fazei de Lună Plină. Diferitele culori sunt dispuse pentru a corespunde diferențelor reale în structura chimică a suprafeței lunare. Nuanțele albastre dezvăluie zone bogate în titan, în timp ce culorile portocaliu și violet prezintă regiuni relativ sărace în titan și fier. Zona familiară a Tranquilității, sau Mare Tranquillitatis, este zona albastră spre dreapta sus. Liniile albe radiază pe zonele muntoase lunare sudice de nuanță portocalie de la craterul cu raze Tycho de 85 de kilometri lățime, în dreapta jos. Luna plină care a avut loc la începutul acestei luni ar putea fi socotită ca o lună albastră sezonieră, deoarece a fost, neobișnuit, a treia din cele patru luni pline care au avut loc în timpul verii nordice (și, prin urmare, în iarna sudică). Compozitul prezentat cu 272 de imagini demonstrează că Luna plină este întotdeauna albastră, dar, de obicei, nu este suficient de albastră în nuanță.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN CURCUBEU DE FOC DEASUPRA VIRGINIEI DE VEST
Image Credit: Christa Harbig

Ce se întâmplă cu acest nor? Cristalele de gheață dintr-un nor cirus îndepărtat acționează ca niște mici prisme plutitoare. Cunoscut informal ca un curcubeu de foc pentru aspectul său de flacără, un arc circumorizontal apare paralel cu orizontul. Pentru ca un arc circum-orizontal să fie vizibil, Soarele trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 58 de grade pe un cer în care sunt prezenți nori de cirus – în acest caz cirrele se fibrează. Numeroasele cristale de gheață plate, hexagonale, care compun norul cirus, trebuie aliniate orizontal pentru a refracta corect lumina soarelui într-o manieră colectiv similară. Prin urmare, arcurile circumorizontale sunt oarecum neobișnuite de văzut. Curcubeul de foc prezentat a fost fotografiat la începutul acestei luni lângă Muntele North Fork din Virginia de Vest, SUA.

LINK TO ORIGINAL APOD

ORBITE ALE ASTEROIZILOR POTENȚIAL PERICULOȘI
Image Credit: NASA, JPL-Caltech

Sunt asteroizii periculoși? Unii sunt, dar probabilitatea ca un asteroid periculos să lovească Pământul în cursul unui anumit an este redusă. Deoarece unele evenimente de dispariție în masă din trecut au fost legate de impactul asteroizilor, totuși, omenirea a făcut din aceasta o prioritate să găsească și să catalogheze acei asteroizi care într-o zi pot afecta viața pe Pământ. Aici sunt prezentate orbitele celor peste 1.000 de asteroizi potențial periculoși (PHA) cunoscuți. Acești bolovani documentați de rocă și gheață au peste 140 de metri lățime și vor trece la 7,5 milioane de kilometri de Pământ – de aproximativ 20 de ori distanța până la Lună. Deși niciunul dintre ei nu va lovi Pământul în următorii 100 de ani – nu au fost descoperite toate PHA-urile, iar pentru o perioadă de 100 de ani, multe orbite devin greu de prezis. Dacă un asteroid de această dimensiune ar avea impact asupra Pământului, ar putea ridica tsunami periculoși, de exemplu. Pentru a investiga strategiile de salvare a Pământului, Testul de redirecționare a dublului asteroid (DART) al NASA este planificat să fie lansat mai târziu în acest an. Desigur, pietre și bucăți de gheață de dimensiuni mult mai mici lovesc Pământul în fiecare zi, de obicei nu prezintă niciun pericol și, uneori, creează bule de foc memorabile și dâre luminoase de meteoriți.

LINK TO ORIGINAL APOD

ROCA MARȚIANĂ ROCHETTE
Image Credit: NASA, JPL-Caltech

Înregistrată în misiunea sol 180 (22 august), această imagine clară realizată de o cameră foto de hazard a roverului Perseverance prezintă baza împrăștiată de stâncă a craterului Jezero de pe Marte. La un diametru de 52,5 centimetri (21 inci), una dintre roțile din față ale roverului se află în partea stângă jos a cadrului. Aproape de centru este o stâncă mare poreclită Rochette. Planificatorii de misiuni nu vor totuși să o evite pe Rochette. În schimb, Perseverance va fi instruită să se întindă cu brațul său robot de 2 metri lungime și să abraieze suprafața stâncii, pentru a determina dacă are o consistență adecvată pentru obținerea unei probe, ușor mai groasă decât un creion, folosind vârful carotaj al roverului. Probele colectate de Perseverență vor fi returnate pe Pământ într-o viitoare misiune pe Marte.

LINK TO ORIGINAL APOD

TRUNCHIUL ELEFANTULUI ȘI CARAVANA
Image Credit & Copyright: Robert Eder

Ca o ilustrație într-o poveste galactică, nebuloasa Trunchiului Elefantului se rotește prin nebuloasa de emisie și complexul tânăr de grupuri de stele IC 1396, în constelația înaltă și îndepărtată Cefeu. Cunoscut și sub numele de vdB 142, văzut în stânga, trunchiul elefantului cosmic are o lungime de peste 20 de ani lumină. Ascunse prin procesare digitală, nu există stele vizibile în această vizualizare detaliată telescopică de aproape, care evidențiază crestele strălucitoare pe spate, care conturează buzunarele de praf și gaze interstelare reci. Dar norii întunecați, în formă de tendril, conțin materia primă pentru formarea stelelor și ascund protostele în interior. La aproape 3.000 de ani lumină distanță, complexul relativ slab IC 1396 acoperă o regiune mare pe cer, care se întinde pe peste 5 grade. Această interpretare fără stele se întinde pe un câmp vizual de 1 grad, de dimensiunea unghiulară a 2 luni pline. Desigur, formele întunecate de dedesubt și de dreapta, care se îndreaptă spre sinuosul Trunchi de elefant, sunt cunoscute de unii drept Caravana.

LINK TO ORIGINAL APOD

ORA LUNII PLINE ALBASTRE
Image Credit & Copyright: Giorgia Hofer

Cei ce fotografiază natura și alți iubitori ai planetei Pământ așteaptă întotdeauna cu nerăbdare ora albastră. Aceasta este tranziția în amurg, chiar înainte de răsărit sau după apus, când Soarele este sub orizont, dar pământul și cerul sunt încă pline de o lumină albastră frumoasă. După apusul soarelui, pe 21 august, acest instantaneu cu ora albastră a capturat luna aproape plină în timp ce se ridica vizavi de Soare, deasupra Alpilor italieni accidentați din Cortina d’Ampezzo, Italia. Împărtășind nuanțe albăstrui cu cerul, piramida stâncoasă a Muntelui Antelao, cunoscut și sub numele de Regele Dolomiților, este vârful alpin proeminent al regiunii. Lumina lunii este galbenă, dar chiar și așa, această Lună plină era cunoscută de unii ca fiind o Lună Albastră sezonieră. Asta pentru că, printr-o definiție, a treia Lună plină a unui sezon cu patru luni pline în ea se numește Lună Albastră. Recunoscând un sezon ca fiind timpul dintre un solstițiu și un echinocțiul, a patra lună plină din acest sezon va crește în ora albastră a zilei de 20 septembrie, chiar înainte de echinocțiul din septembrie.

LINK TO ORIGINAL APOD

JOC CU BILE ÎN SISTEMUL SOLAR
Video Credit & Copyright: James O’Donoghue (JAXA) & Rami Mandow (Space Australia); Text: James O’Donoghue

O bilă cade mai repede pe Pământ, pe Jupiter sau pe Uranus? Animația prezentată arată o bilă care cade de la un kilometru înălțime către suprafețele corpurilor celebre ale sistemului solar, presupunând că nu există rezistență la aer. Forța gravitațională depinde de masa obiectului care atrage, masele mai mari, atrăgând în jos cu forțe mai mari. Dar forța gravitațională depinde și de distanța față de centrul de greutate, distanțele mai mici provocând căderea mai rapidă a mingii. Combinând atât masa cât și distanța, ar putea fi surprinzător să vedem că Uranus trage bila în jos puțin mai lent decât Pământul, în ciuda conținutului de peste 14 ori mai mare. Acest lucru se întâmplă deoarece Uranus are o densitate mult mai mică, ceea ce pune vârful norilor mai departe de centrul său de masă. Deși bila care cade accelerează întotdeauna, dacă ai fi pe bilă nu ai simți această accelerație pentru că ai fi în cădere liberă. Dintre cele trei planete menționate, videoclipul demonstrează că o bilă cade chiar mai repede pe Jupiter decât pe Pământ și pe Uranus.

LINK TO ORIGINAL APOD

PDS 70: DISC, PLANETE ȘI SATELIȚI NATURALI
Image Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); M. Benisty et al.

Nu discul cel mai mare atrage atenția. Deși discul mare de formare a planetei din jurul stelei PDS 70 este clar reprezentat și pare destul de interesant. De asemenea, nu este vorba de planeta din dreapta, în interiorul discului mare, despre care se vorbește cel mai mult. Deși planeta PDS 70c este nou formată și, fascinant, similară ca dimensiune și masă cu Jupiter. Peticul cețos din jurul planetei PDS 70c este cel care provoacă ”agitația”. Se consideră că acel petic cețos este el însuși un disc prăfuit în care se formează acum sateliți – și care nu a mai fost văzut până acum. Imaginea prezentată a fost realizată de Atacama Large Millimeter Array (ALMA) cu 66 de radiotelescoape din deșertul înalt Atacama din nordul Chile. Pe baza datelor ALMA, astronomii deduc că discul exo-planetar care formează sateliți are o rază similară cu orbita Pământului și poate forma într-o zi trei luni de dimensiuni lunare – nu foarte diferite de cele patru ale lui Jupiter.

LINK TO ORIGINAL APOD

ABELL 3827: LENTILA GRAVITAȚIONALĂ A ROIULUI CANIBAL
Image Credit: ESA/Hubble & NASA, R. Massey

Este una sau trei galaxii? Spre dreapta imaginii Hubble prezentate a masivului cluster de galaxii Abell 3827 este ceea ce pare a fi o galaxie extrem de neobișnuită – curbată și cu trei centre. O analiză detaliată, totuși, constată că acestea sunt trei imagini ale aceleiași galaxii de fundal – și că există cel puțin încă patru imagini. Lumina pe care o vedem din fundalul unic, galaxia albastră, ia mai multe căi prin gravitația complexă a clusterului, la fel cum o singură lumină îndepărtată poate lua mai multe căi prin tulpina unui pahar de vin. Studierea modului în care grupurile precum Abell 3827 și galaxiile lor componente deviază lumina îndepărtată oferă informații despre modul în care masa și materia întunecată sunt distribuite. Abell 3827 este atât de îndepărtat, având o deplasare spre roșu de 0,1, încât lumina pe care o vedem din ea a plecat cu aproximativ 1,3 miliarde de ani în urmă – înainte ca dinozaurii să cutreiere Pământul. Prin urmare, galaxiile centrale ale clusterului s-au reunit acum cu siguranță – într-o sărbătoare a canibalismului galactic – într-o galaxie imensă lângă centrul clusterului.

LINK TO ORIGINAL APOD

EXPLOZII DE LA STEAUA PITICĂ ALBĂ RS OPH
Illustration Credit & Copyright: David A. Hardy & PPARC

Explozii spectaculoase continuă să survină în sistemul stelar binar numit RS Ophiuchi. La fiecare 20 de ani, aproximativ, steaua gigantă roșie aruncă suficient hidrogen către steaua pitică albă însoțitoare, pentru a declanșa o explozie termonucleară strălucitoare pe suprafața piticei albe. La aproximativ 5.000 de ani lumină distanță, exploziile de nova rezultate determină ca sistemul RS Oph să se însenineze cu un factor imens și să devină vizibil pentru ochiul fără ajutor. Steaua uriașă roșie este reprezentată în dreapta desenului de mai sus, în timp ce pitica albă se află în centrul discului luminos de acumulare din stânga. Pe măsură ce stelele se orbitează între ele, un șuvoi de gaz se deplasează de la steaua uriașă către pitica albă. Astronomii speculează că la un moment dat, în următorii 100.000 de ani, se va acumula suficientă materie pe pitica albă pentru a o împinge peste limita Chandrasekhar, provocând o explozie mult mai puternică și finală cunoscută sub numele de supernovă. De la începutul acestei luni, RS Oph a fost văzut din nou explodând într-o nova strălucitoare.

LINK TO ORIGINAL APOD

TRANZIT TRIPLU ȘI EVENIMENTE MUTUALE
Image Credit & Copyright: Christopher Go

Aceste trei panouri prezintă gigantul gazos al sistemului solar Jupiter, pe 15 august, așa cum se vede din orașul Cebu, Filipine, de pe planeta Pământ. La acea dată, vizualizările telescopice bine temporizate detaliază câteva performanțe remarcabile, tranzite și evenimente reciproce, realizate de lunile galileene ale lui Jupiter. În panoul de sus, Io tocmai dispare în umbra lui Jupiter din extrema dreaptă, dar celelalte trei luni mari Joviene apar pe discul în bandă al planetei. Europa mai strălucitoare și Ganymede mai întunecat sunt în extrema stângă, aruncându-și, de asemenea, cele două umbre pe vârful norilor gigantului gazos. Callisto este sub și chiar lângă marginea planetei, cele trei luni într-un triplu tranzit pe fața lui Jupiter. Trecând la panoul din mijloc, umbrele din Europa și Ganymede sunt încă vizibile aproape de centru, dar Ganymede a ocultat sau a trecut în fața Europei. Panoul de jos surprinde o vedere rară a lunilor joviene în eclipsă în timp ce tranzitează Jupiter, umbra lui Ganymede căzând chiar pe Europa. Din perspectiva planetei Pământ, evenimente reciproce similare, când lunile galileene se ocultează și se eclipsează reciproc, pot fi văzute la fiecare șase ani, cam așa, când Jupiter este aproape de propriul echinocțiu.

LINK TO ORIGINAL APOD

TREI NOPȚI PERSEIDE
Image Credit & Copyright: Balint Lengyel

Cadrele de la o cameră care a petrecut trei nopți fără lună sub stele creează acest peisaj panoramic nocturn. Imaginile au fost înregistrate în perioada 11-13 august, în timp ce planeta Pământ străbătea urmele de praf ale cometei Swift-Tuttle. O expunere îndelungată, fără urmărire pentru prim plan, și numeroasele capturi de stele ale meteorilor de duș Perseid au fost luate din satul Magyaregres, Ungaria. Fiecare aliniat cu stelele de fundal, traseele meteorice arată toate înapoi către strălucirea anuală a dușului în constelația Perseus care stă eroic deasupra acestui orizont rural. Desigur, particulele de praf ale cometei călătoresc de-a lungul unor traiectorii paralele între ele. Efectul radiant se datorează numai perspectivei, deoarece urmele paralele par să conveargă în depărtare cu cerul înstelat.

LINK TO ORIGINAL APOD

METEOR STRĂLUCITOR PE UN CER ÎNSTELAT
Image Credit & Copyright: Miguel Claro (TWAN, Dark Sky Alqueva)

Plonjând prin atmosfera Pământului cu viteza de 60 de kilometri pe secundă, acest meteor luminos perseid se strecoară de-a lungul benzii înstelate a Căii Lactee. Fotografiat pe cerul întunecat al Portugaliei în noaptea de 12 august, acesta se deplasează de la dreapta la stânga prin cadru. Traseul său colorat începe lângă Deneb (alfa Cygni) și se termină lângă Altair (alfa Aquilae), stele ale triunghiului nordic de vară. De fapt, acest meteor perseid le depășește în strălucire pe cele două dintre cele mai strălucitoare stele vizibile pe cerul terestru. Strălucirea verzuie inițială a traiectoriei este tipică meteorilor strălucitori de duș perseid. Grăunțele de nisip cosmic, praful măturat de la cometa periodică Swift-Tuttle, se mișcă suficient de repede pentru a excita emisia verde caracteristică a oxigenului atomic la altitudini de aproximativ 100 de kilometri înainte de a se vaporiza într-un fulger incandescent.

LINK TO ORIGINAL APOD

INELE ÎN JURUL NEBULOASEI INEL
Image Credit: Hubble, Large Binocular Telescope, Subaru Telescope; Composition & Copyright: Robert Gendler

Nebuloasa Inelului (M57) este mai complicată decât pare printr-un mic telescop. Inelul central ușor vizibil are aproximativ un an lumină lățime, dar această expunere remarcabil de profundă – un efort de colaborare care combină date de la trei telescoape mari diferite – explorează filamentele de gaz strălucitor care se extind mult mai departe de steaua centrală a nebuloasei. Această imagine compusă include lumină roșie emisă de hidrogen, precum și lumină vizibilă și infraroșie. Nebuloasa Inelului este o nebuloasă planetară alungită, un tip de nebuloasă creată atunci când o stea asemănătoare Soarelui evoluează pentru a-și arunca atmosfera exterioară pentru a deveni o stea pitică albă. Nebuloasa Inelului este la aproximativ 2.500 de ani lumină distanță spre constelația muzicală Lyra.

LINK TO ORIGINAL APOD

M57: NEBULOASA INEL DE LA HUBBLE
Image Credit: NASA, ESA, Hubble Legacy Archive; Processing: Judy Schmidt

Exceptând inelele lui Saturn, Nebuloasa Inelului (M57) este, probabil, cel mai faimos cerc ceresc. Însă aspectul său clasic este de înțeles că se datorează propriei noastre perspective. Cartografierea recentă a structurii 3D a nebuloasei în expansiune, bazată parțial pe această imagine clară Hubble, indică faptul că nebuloasa este un inel relativ dens, asemănător unei gogoși, înfășurat în mijlocul unui nor de gaz strălucitor, de forma unei mingi de fotbal american. Vederea de pe planeta Pământ privește pe axa lungă a mingii de fotbal, cu fața către inel. Desigur, în acest exemplu bine studiat de nebuloasă planetară, materialul strălucitor nu provine de la planete. În schimb, giulgiul gazos reprezintă straturile exterioare expulzate din steaua muribundă, cândva asemănătoare soarelui, acum o mică picătură de lumină văzută în centrul nebuloasei. Lumina ultravioletă intensă de la steaua centrală fierbinte ionizează atomii din gaz. Nebuloasa Inelului are o extindere de aproximativ un an-lumină și de află la o depărtare de 2.500 de ani-lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

METEORI PERSEIZI, FULGERE ROȘII ȘI NOVA RS OPHIUCHUS
Image Credit & Copyright: Daniel Korona

Acesta a fost un cer neobișnuit. Nu ceva neobișnuit din cauza benzii centrale a Căii Lactee, vizibilă de-a lungul imaginii din stânga. Cele mai multe ceruri întunecate arată o parte a Căii Lactee. Nu era neobișnuit din cauza meteorului strălucitor vizibil în dreapta sus. Multe imagini realizate în cursul săptămânii trecute cu ploaia meteorică a perseidelor arată meteori, deși această perseidă a fost deosebit de strălucitoare. Acest cer nu era neobișnuit din cauza fulgerelor roșii, vizibile în dreapta jos. Deși acest tip de fulger a fost observat doar în ultimele decenii, imaginile cu fulgere roșii devin din ce în ce mai frecvente. Acest cer nu era neobișnuit din cauza nova, vizibilă chiar deasupra centrului imaginii. Nove suficient de strălucitoare pentru a fi văzute cu ochiul fără ajutor apar la fiecare câțiva ani, cu imaginea Nova RS Ophiuchus descoperită acum aproximativ o săptămână. Totuși, ceea ce era mai neobișnuit a fost să surprindem toate aceste lucruri împreună, într-o singură noapte, pe un singur cer. Spectacolul ceresc neobișnuit a avut loc deasupra Zacatecas, Mexic.

LINK TO ORIGINAL APOD

PLOAIA PERSEIDELOR
Image Credit & Copyright: Luo Hongyang

Săptămâna trecută a plouat cu praf de comete pe planeta Pământ, străbătând cerul întunecat în ploaia anuală de meteoriți a Perseidelor. Imaginea prezentată este un compozit al multor imagini luate din aceeași locație în noaptea de vârf a Perseidelor. Umbrela nu era necesară ca scut împotriva meteorilor, deoarece aceștia se evaporă aproape în întregime în atmosfera Pământului. Multe dintre imaginile componente au prezentat perseide individuale, în timp ce o imagine a prezentat prim-planul în apropierea orașului Jiuquan, provincia Gansu, China. Fundalul stelar include banda centrală a galaxiei noastre Calea Lactee, care apare aproape verticală, precum și planetele Jupiter și Saturn din stânga. Deși particulele de praf de cometă călătoresc paralel una cu cealaltă, meteorii rezultați ai dușului par să radieze clar dintr-un singur punct de pe cer – radiantul din constelația omonimă Perseus. Imaginea a surprins un câmp unghiular atât de lung, încât curbura cerului este vizibilă în traiectoria perseidelor.

LINK TO ORIGINAL APOD

UNIVERS INSULAR, NISIP COSMIC
Image Credit & Copyright: Marzena Rogozinska

Stelele din propria noastră galaxie Calea Lactee sunt răspândite în acest câmp vizual captivant. Încă din primele ore de după miezul nopții din 13 august, expunerea de 30 de secunde a cerului de noapte peste Busko-Zdroj, Polonia, înregistrează urmele colorate și luminoase ale unui meteor Perseid. Văzut în apropierea vârfului ploii anuale de meteori a perseidelor, clipește de la stânga jos spre dreapta sus. Grăunța de nisip cosmic, o bucată de praf de la cometa periodică Swift-Tuttle, s-a vaporizat când trecea prin atmosfera planetei Pământ cu aproape 60 de kilometri pe secundă. Chiar deasupra și în dreapta centrului, mult dincolo de stelele Căii Lactee, se află o insulă a Universului, cunoscută sub numele de M31 sau Galaxia Andromeda. Galaxia Andromeda este cel mai îndepărtat obiect ușor vizibil cu ochiul liber, la aproximativ 2,5 milioane de ani lumină distanță. Traseul vizibil al meteorilor începe însă la doar aproximativ 100 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Arată înapoi către ploaia de meteori radianți în constelația Perseus de pe marginea din stânga jos a cadrului. Urmați acest traseu luminos de meteorit perseid de mai jos și la stânga față de stelele NGC 869 și NGC 884, grupul de stele duble din Perseus.

LINK TO ORIGINAL APOD

O SPIRALĂ (aproape) PERFECTĂ
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, HLA; Processing: Mehmet Hakan Ozsarac

Dacă nu este chiar perfectă, această galaxie spirală este cel puțin una dintre cele mai fotogene. Un univers insular de aproximativ 100 de miliarde de stele, la 32 de milioane de ani lumină distanță spre constelația Pești, M74 prezintă o vedere superbă cu fața orientată spre Terra. Clasificat drept galaxie Sc, marele design al brațelor spiralate grațioase ale lui M74 sunt urmărite de ciorchini de stele albastre strălucitoare și benzi de praf cosmice întunecate. Acest compozit clar a fost construit din datele de imagine înregistrate de camera avansată pentru sondaje a telescopului spațial Hubble. Se întinde pe aproximativ 30.000 de ani lumină, pe diametrul lui M74, include expuneri care înregistrează emisii de la atomii de hidrogen, evidențiind strălucirea roșiatică a marilor regiuni de formare a stelelor ale galaxiei. Cu o luminozitate a suprafeței mai mică decât majoritatea galaxiilor din catalogul Messier, M74 este uneori cunoscută sub numele de Galaxia Fantomă.

LINK TO ORIGINAL APOD

O TRIFIDĂ FRUMOASĂ
Image Credit & Copyright: Mike Selby

Frumoasa Nebuloasă Trifidă este un studiu cosmic în contrast. Cunoscută și sub numele de M20, se află la aproximativ 5.000 de ani lumină distanță, către constelația bogată în nebuloase, Săgetător. O regiune care formează stele în planul galaxiei noastre, Trifida ilustrează trei tipuri diferite de nebuloase astronomice: nebuloase cu emisii roșii dominate de lumina din atomii de hidrogen, nebuloase cu reflexie albastră – produsă de lumina stelelor care reflectă praful – și nebuloase întunecate, în care nori denși de praf apar în siluetă. Dar regiunea de emisie roșie, aproximativ separată în trei părți prin ascunderea benzilor de praf, este ceea ce îi conferă Trifidei numele său popular. Stâlpii și jeturile sculptate de stele nou-născute, dedesubt și în stânga centrului nebuloasei de emisie, apar în faimoasele imagini din apropiere ale telescopului spațial Hubble ale regiunii. Nebuloasa Trifidă are o rază de aproximativ 40 de ani-lumină. Puțin prea difuză pentru a fi văzută cu ochiul liber, aceasta acoperă aproape o arie a lunii pline, pe cerul terestru.

LINK TO ORIGINAL APOD

NORI MAMMATUS DEASUPRA CANADEI
Image Credit & Copyright: Michael F Johnston

Când apar norii de joasă altitudine ca niște bule? În mod normal, norii inferiori sunt aplatizați. Acest lucru se datorează faptului că aerul cald și umed care se înalță și se răcește se va condensa în picături de apă la o anumită temperatură, care corespunde de obicei unei înălțimi foarte specifice. Pe măsură ce picăturile de apă cresc, se formează un nor opac. Cu toate acestea, în anumite condiții, se pot dezvolta buzunare de nori care conțin picături mari de apă sau gheață, care cad în aerul limpede pe măsură ce se evaporă. Astfel de buzunare pot apărea în aer turbulent lângă o furtună. Norii mammatus care rezultă pot apărea deosebit de dramatici dacă sunt luminați de soare din lateral. Norii mammatus din imaginea de aici, cu o durată de doar câteva minute, au fost fotografiați peste Regina, Saskatchewan, Canada, imediat după o furtună din 2012.

LINK TO ORIGINAL APOD

FOC ÎN SPAȚIUL COSMIC
Image Credit: NASA

Cum arată focul în spațiu? În gravitația de pe Pământ, aerul încălzit crește și se extinde, provocând flăcările în formă de lacrimă. Cu toate acestea, în micro-gravitația Stației Spațiale Internaționale umplute cu aer (ISS), flăcările sunt sfere. Focul este achiziția rapidă de oxigen, iar flăcările spațiale întâlnesc noi molecule de oxigen atunci când plutesc aleator din toate direcțiile – creând sfera învelitoare. În imaginea prezentată luată în Rack-ul de integrare a combustiei al ISS, o flacără sferică învelește ciorchini de funingine strălucitoare fierbinte. Fără oxigen, să spunem în vidul spațiului gol, un foc s-ar stinge imediat. Numeroasele reacții chimice implicate în foc sunt complexe, iar testarea lor în micro-gravitație ajută omenirea nu numai să înțeleagă mai bine focul – ci și cum să stingem focul.

LINK TO ORIGINAL APOD

PERSEU ȘI METEORII PIERDUȚI
Image Credit & Copyright: Tomas Slovinsky (Slovakia) & Petr Horalek (Czech Republic; Institute of Physics in Opava)

Care este cel mai bun mod de a urmări o ploaie de meteoriți? Această întrebare ar putea apărea la finalul acestei săptămâni, când va fi atinsă rata maximă de meteori a dușului Perseidelor. Foarte util este un cer întunecat, așa cum se demonstrează în imaginea compozită prezentată a Perseidelor de anul trecut. Pe imaginea din stânga sunt vizibili mai mulți meteori slabi, fotografiați pe cer foarte întunecat din Slovacia, comparat cu imaginea din dreapta, înregistrată printr-un cer întunecat moderat, din Republica Cehă. Banda Căii Lactee face legătura între cele două imagini coordonate, în timp ce ploaia de meteori radianți în constelația Perseus este clar vizibilă în stânga. Pe scurt, mulți meteori slabi se pierd pe un cer luminos. Poluarea luminoasă micșorează zonele de pe Pământ cu cer întunecat, deși ar putea fi puse în aplicare modalități ieftine de a combate acest lucru.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN METEOR PERSEID PRIVIT DE SUS
Image Credit: NASA ISS Expedition 28 Crew, Ron Garan

Pământenii urmăresc de obicei ”aversele” de meteori privind în sus. Dar această vedere remarcabilă, surprinsă la 13 august 2011 de astronautul Ron Garan, a surprins un meteorit perseid privind în jos. Din perspectiva lui Garan, la bordul Stației Spațiale Internaționale care orbitează la o altitudine de aproximativ 380 de kilometri, meteorii Perseid se strecoară dedesubt, au măturat praful rămas de la cometa Swift-Tuttle, încălzit la incandescență. Grăunțele strălucitoare de praf cometar călătoresc cu aproximativ 60 de kilometri pe secundă prin atmosfera mai densă, la aproximativ 100 de kilometri deasupra Pământului. În acest caz, fulgerul meteorului scurtat este chiar în centrul cadrului, sub profilul curbat al Pământului și un strat de strălucire verzuie, chiar sub steaua strălucitoare Arcturus. Doriți să vă uitați la o ploaie de meteoriți? Aveți noroc, deoarece ploaia de meteoriți a Perseidelor din 2021 atinge rata maximă în această săptămână. Anul acesta, chiar și meteori relativ slabi ar trebui să fie vizibili pe un cer senin dintr-o locație întunecată, deoarece Luna strălucitoare va lipsi în mare parte.

LINK TO ORIGINAL APOD

CRATERUL JEZERO: CRESTE ÎNĂLȚATE ÎN VEDERE 3D
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Ingenuity

Scoateți ochelarii stereoscopici roș-albaștri și plasați-vă la suprafața planetei lui Marte. Făcută pe 24 iulie, vizualizarea color 3D este de la al zecelea zbor al elicopterului Mars Ingenuity deasupra Planetei Roșii. Două imagini de la camera color a lui Ingenuity, ambele capturate la o altitudine de 12 metri (40 de picioare), dar la câțiva metri distanță pentru a oferi o perspectivă stereo, au fost folosite pentru a construi anagliful color. Imaginile stereo ale lui Ingenuity au fost realizate la cererea echipei științifice a Roverului marțian Perseverance. Echipa are în vedere o vizită la aceste creste înălțate de la baza craterului Jezero în timpul primei campanii științifice a misiunii Perseverance.

LINK TO ORIGINAL APOD

STELE ȘI PRAF PESTE CORONA AUSTRALIS
Image Credit & Copyright: Vikas Chander

Norii cosmici de praf traversează un câmp bogat de stele în această vedere telescopică, lângă limita nordică a Coronei Australis, Coroana de Sud. La mai puțin de 500 de ani lumină distanță, norii de praf blochează efectiv lumina de la stele de fundal mai îndepărtate din Calea Lactee. De sus în jos, cadrul se întinde pe aproximativ 2 grade sau peste 15 ani-lumină la distanța estimată a norilor. În partea dreaptă sus este un grup de nebuloase minunate de reflecție catalogate ca NGC 6726, 6727, 6729 și IC 4812. O culoare albastră caracteristică este produsă deoarece lumina din stelele fierbinți este reflectată de praful cosmic. Praful ascunde, de asemenea, din vedere, stelele din regiune aflate încă în proces de formare. Chiar deasupra nebuloaselor de reflexie albăstruie, un NGC 6729 mai mic înconjoară steaua variabilă tânără R Coronae Australis. În dreapta sa sunt arcuri și bucle roșiatice revelatoare identificate ca obiecte Herbig Haro asociate cu stele energetice nou-născute. Magnificul cluster stelar globular NGC 6723 se află în partea stângă jos în cadru. Deși NGC 6723 pare să facă parte din grup, stelele sale antice se află de fapt la aproape 30.000 de ani lumină distanță, mult dincolo de stelele tinere ale norilor de praf Corona Australis.

LINK TO ORIGINAL APOD

TYCHO ȘI CLAVIUS
Image Credit & Copyright: Eduardo Schaberger Poupeau

Sudul este sus în această vedere telescopică detaliată asupra înălțimilor sudice ale Lunii. Capturat pe 20 iulie, peisajul lunar prezintă două cratere lunare, mai tânărul – Tycho, și un crater mai vechi – Clavius. Tânăr de aproximativ 100 de milioane de ani, Tycho este craterul cu pereți ascuțiți, cu un diametru de 85 de kilometri, aproape de centru, cu vârful său central de 2 kilometri înălțat în lumina soarelui strălucitor și în umbra întunecată. Dărâmăturile expulzate în timpul impactului care l-a creat pe Tycho îl fac în continuare remarcabil atunci când Luna este aproape plină, producând un sistem radiant foarte vizibil de dungi de lumină, raze luminoase care se extind pe o mare parte a zonei lunare apropiate. De fapt, o parte din materialul colectat la locul de debarcare Apollo 17, la aproximativ 2.000 de kilometri distanță, provine probabil din impactul Tycho. Unul dintre cele mai vechi și mai mari cratere de pe partea apropiată a Lunii, cu un diametru de 225 de kilometri, Clavius, se află la sud (deasupra) de Tycho. Sistemul propriu de raze al craterului Clavius ​​rezultat din evenimentul său original de impact s-ar fi estompat cu mult timp în urmă. Pereții uzați ai craterului vechi și baza netedă sunt acum acoperite de craterele mai mici din impacturi care au avut loc după formarea lui Clavius. Observațiile Observatorului stratosferic pentru astronomie în infraroșu (SOFIA) publicate în 2020 au găsit apă la Clavius. Desigur, atât tânărul Tycho, cât și craterele vechi Clavius ​​sunt locații lunare în epopeea științifico-fantastică 2001: Odiseea spațială.

LINK TO ORIGINAL APOD

EHT REZOLVĂ JETUL CENTRAL AL GĂURII NEGRE DIN CEN A
Image Credit: Radboud University; CSIRO/ATNF/I.Feain et al., R.Morganti et al., N.Junkes et al.; ESO/WFI; MPIfR/ESO/APEX/A. Weiss et al.; NASA/CXC/CfA/R. Kraft et al.; TANAMI/C. Mueller et al.; EHT/M. Janssen et al.

Cum sunt create jeturile puternice ale găurilor negre supermasive? Pentru a afla, Telescopul ORIZONTUL EVENIMENTULUI (EHT) a scanat centrul galaxiei active din apropiere, Centaurus A. Cascada de imagini inserate prezintă Cen A din cel mai mare, ocupând mai mult cer decât multe luni, până la cel mai bun moment al său, acoperind în partea de sus o suprafață echivalentă cu o minge de golf pe lună. Noua imagine arată de fapt două fețe ale unui singur jet. Această strălucire nou descoperită a marginii jetului nu rezolvă misterul creării jetului, dar implică faptul că scurgerea particulelor este limitată de o presiune puternică – posibil implicând un câmp magnetic. EHT este o coordonare a radiotelescoapelor din jurul Pământului – de la Observatorul submilimetric Caltech din Hawaii SUA, la ALMA în Chile, la NOEMA în Franța și multe altele. EHT va continua să observe găuri negre masive din apropiere și împrejurimile lor energetice.

LINK TO ORIGINAL APOD

O MINGE DE FOC PERSEIDĂ ȘI CALEA LACTEE
Image Credit & Copyright: Dandan Huang

Era strălucitoare și verde, clipind pe măsura deplasării rapide de-a lungul Căii Lactee. A lăsat o urmă care a durat 30 de minute până la disipare. Având în vedere ziua, 12 august, și direcția, departe de Perseus, era probabil o picătură din nucleul cometei Swift-Tuttle, șuierând prin atmosfera Pământului – și, prin urmare, o parte din ploaia anuală de meteoriți a Perseidelor. Astro-fotograful a capturat mingea de foc în timp ce fotografia cerul în 2018 deasupra unei văi din Yichang, Hubei, China. Dunga meteoritului, surprinsă în videoclip, s-a încheiat în apropierea direcției Marte din stânga jos. Săptămâna viitoare, ploaia de meteoriți a Perseidelor 2021 va atinge din nou vârful. Anul acesta Luna va apune la scurt timp după Soare, lăsând un cer de noapte ideal pentru a vedea o mulțime de Perseide din locații întunecate și clare de pe planeta Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

CÂMPUL-ULTRA-PROFUND HUBBLE ÎN LUMINĂ ȘI SUNET
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Sonification: G. Salvesen (UCSB); Data: M. Rafelski et al.

Ați auzit de câmpul ultra-profund Hubble? Oricum ar fi, probabil că nu ați auzit despre asta așa – rulați cursorul peste imaginea prezentată și ascultați! Câmpul Ultra-Deep Hubble (HUDF) a fost creat în 2003-2004 cu Telescopul Spațial Hubble care privea îndelung către spațiul aproape gol, astfel încât galaxiile îndepărtate și slabe să devină vizibile. Una dintre cele mai faimoase imagini din astronomie, HUDF este prezentată aici într-un mod vibrant – cu distanțe sonificate. Arătând spre o galaxie se va reda o notă care indică redshift-ul (deplasarea spre roșu) său aproximativ. Deoarece deplasările spre roșu deviază lumina către capătul roșu al spectrului de lumină, ele sunt descrise aici printr-o deplasare a tonului către capătul inferior al spectrului sunetului. Cu cât galaxia este mai îndepărtată, cu atât este mai mare este deplasarea cosmologică la roșu (chiar dacă apare albastră) și cu atât tonul mai redus va fi redat. Media galaxiei din HUDF este la aproximativ 10,6 miliarde de ani lumină distanță și sună ca un F #. Care este cea mai îndepărtată galaxie pe care o poți găsi?

Pentru a experimenta relația imagine-redshift-sunet, dați click pe link-ul de mai jos:

LINK TO ORIGINAL APOD

PLUTO ÎNTR-O CROMATICĂ ÎMBUNĂTĂȚITĂ
Image Credit: NASA, Johns Hopkins Univ./APL, Southwest Research Inst.

Pluto este mai colorat decât putem vedea. Datele color și imaginile de înaltă rezoluție ale celei mai faimoase planete pitice ale sistemului nostru solar, preluate de nava spațială robotizată New Horizons, în timpul zborului său din iulie 2015, au fost combinate digital pentru a oferi o imagine îmbunătățită a culorilor acestei lumi străvechi cu o suprafață neașteptat de tânără. Imaginea color îmbunătățită prezentată este nu numai estetică, ci și utilă din punct de vedere științific, făcând mai distincte regiuni de suprafață cu diferite compoziții chimice vizuale. De exemplu, Tombaugh Regio în formă de inimă de culoare deschisă din dreapta jos este clar prezentată aici pentru a fi divizibilă în două regiuni diferite din punct de vedere geologic, cu lobul cel mai stâng Sputnik Planitia care apare, de asemenea, neobișnuit de neted. După Pluton, New Horizons a continuat, fotografiind asteroidul Arrokoth în 2019 și are suficientă velocitate pentru a ieși complet din sistemul nostru solar.

LINK TO ORIGINAL APOD

AMINTINDU-NE DE NEOWISE
Image Credit & Copyright: Petr Horalek / Institute of Physics in Opava

Era în iulie, acum un an. Dacă puteai vedea stelele Carului Mare, puteai găsi cometa NEOWISE pe cerul tău de seară. După apusul soarelui, locuitorii din nord căutau cometa cu ochiul liber sub castronul acelui faimos ustensil de bucătărie ceresc și deasupra orizontului nord-vestic. Cometa arăta ca o „stea” neclară cu o coadă, deși probabil nu o coadă atât de lungă ca în această memorabilă priveliște a cerului înregistrată din Republica Cehă pe 23 iulie 2020, aproape de cea mai strânsă apropiere a cometei de planeta Pământ. Fotografiile C / 2020 F3 (NEOWISE) au arătat coada largă de praf a cometei și coada de ioni albăstrui separată, extinsă mai departe decât ar putea ochiul uman vedea. Astronomii amatori din întreaga lume au fost încântați să asiste la spectacolul cometei NEOWISE, un vizitator surpriză din sistemul solar exterior.

LINK TO ORIGINAL APOD

MIMAS ÎN LUMINĂ SATURNIANĂ
Image Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Privind din umbră, emisfera Mimas, orientată către Saturn, se află aproape de întuneric, alături de o semilună dramatică luminată de soare. Mozaicul a fost capturat lângă apropierea finală a navei spațiale Cassini la 30 ianuarie 2017. Camera Cassini a fost îndreptată spre o direcție aproape spre soare, la doar 45.000 de kilometri de Mimas. Rezultatul este una dintre cele mai înalte rezoluții ale lunii înghețate, cu cratere, cu diametrul de 400 de kilometri. O versiune îmbunătățită dezvăluie mai bine emisfera orientată spre Saturn a lunii care se rotește sincron, luminată de lumina soarelui reflectată chiar de Saturn. Pentru a o vedea, glisați cursorul peste imagine (sau urmați acest link). Alte imagini Cassini ale lui Mimas includ marele și periculosul crater Herschel al lunii mici.

LINK TO ORIGINAL APOD

LALEAUA ȘI CYGNUS X-1
Image Credit & Copyright: Carlos Uriarte

Acest câmp de vedere telescopic înalt privește de-a lungul planului galaxiei noastre Calea Lactee spre constelația bogată în nebuloase Cygnus-Lebăda. Numită popular Nebuloasa Lalelelor, cel mai strălucitor nor strălucitor de gaz și praf interstelar deasupra centrului se găsește și în catalogul din 1959 de astronomul Stewart Sharpless sub numele de Sh2-101. Aproape 70 de ani lumină peste complexa și frumoasa nebuloasă a lalelelor înflorește la aproximativ 8.000 de ani lumină distanță, prezentată într-o imagine a paletei Hubble care cartografiază strălucirea ionilor de sulf, hidrogen și oxigen ai nebuloasei în culori roșii, verzi și albastre. Radiațiile ultraviolete de la stelele tinere energetice de la marginea asocierii Cygnus OB3, inclusiv steaua O HDE 227018, ionizează atomii și alimentează emisia din Nebuloasa Lalelelor. De asemenea, în câmpul vizual se află și micro-quasarul Cygnus X-1, una dintre cele mai puternice surse de raze X de pe cerul planetei Pământ. Condus de jeturi puternice de pe un disc de acumulare cu gaură neagră, partea sa de șoc curbată albăstruie mai slabă este vizibilă doar, chiar deasupra petalelor cosmice ale lalelei, în partea de sus a cadrului.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA INELARĂ AM 0644-741
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, HLA; Processing: Jonathan Lodge

Janta marii galaxii albastre din dreapta este o imensă structură asemănătoare unui inel cu un diametru de 150.000 de ani lumină compusă din stele nou formate, extrem de strălucitoare, masive. AM 0644-741 este cunoscut sub numele de galaxie inelară și a fost cauzat de o coliziune imensă a galaxiei. Când galaxiile se ciocnesc, ele trec una prin cealaltă și stelele lor individuale rareori intră în contact. Forma inelară a galaxiei mari este rezultatul perturbării gravitaționale cauzate de trecerea unei mici galaxii intruse prin ea. Când se întâmplă acest lucru, gazul și praful interstelar se comprimă, provocând un val de formare de stele care se deplasează din punctul de impact ca o undă pe suprafața unui iaz. Alte galaxii din câmpul vizual sunt galaxii de fundal, care nu interacționează cu AM 0644-741. Stelele țepoase din prim-plan se află în propria noastră Căi Lactee. Dar galaxia intrusului mai mică este prinsă deasupra și dreapta, în apropierea vârfului cadrului luat de telescopul spațial Hubble. Galaxia inelară AM 0644-741 se află la aproximativ 300 de milioane de ani lumină distanță spre constelația sudică Volans.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

TRIUNGHIUL LUI PICKERING
Image Credit & Copyright: Anthony Saab

În aparență haotice, aceste filamente încâlcite de gaze tulburate și strălucitoare sunt răspândite pe cerul planetei Pământ către constelația Cygnus ca parte a nebuloasei Vălului. Nebuloasa Voal în sine este o rămășiță mare de supernovă, un nor în expansiune născut din explozia morții unei stele masive. Lumina din explozia originală a supernovelor a ajuns probabil pe Pământ în urmă cu peste 5.000 de ani. Filamentele strălucitoare seamănă mai mult cu undele lungi într-o foaie văzută aproape de margine, remarcabil de bine separate în strălucirea atomilor de hidrogen ionizați arătați în albastru și oxigenul în nuanțe roșii. Cunoscută și sub denumirea de Cygnus Loop și catalogată ca NGC 6979, Nebuloasa Vălului se întinde acum de aproximativ 6 ori diametrul Lunii pline. Lungimea buclei are aproximativ 30 de ani lumină, având în vedere distanța estimată de 2.400 de ani lumină. Adesea identificat ca Triunghiul lui Pickering pentru un director al Observatorului Harvard College, este numit și pentru descoperitorul său, astronomul Williamina Fleming, ca Triangular Wisp al lui Fleming.

LINK TO ORIGINAL APOD

CG4: O GLOBULĂ COMETARĂ CU RUPTURĂ
Image Credit & Copyright: Nicolas Rolland & Martin Pugh

Poate un nor de gaz să apuce o galaxie? Nici măcar pe aproape. „Gheara” acestei „creaturi” cu aspect ciudat din fotografia prezentată este un nor de gaz cunoscut sub numele de globulă cometară. Cu toate acestea, această globulă s-a rupt. Globulele cometare sunt caracterizate de obicei prin capete prăfuite și cozi alungite. Aceste caracteristici determină ca globulele cometare să aibă similitudini vizuale cu cometele, dar în realitate acestea sunt foarte diferite. Globulele sunt frecvent locul de naștere al stelelor, iar multe prezintă stele foarte tinere în cap. Motivul ruperii în capul acestui obiect nu este încă cunoscut. Galaxia din stânga globulei este uriașă, foarte depărtată și plasată doar lângă CG4 prin suprapunere întâmplătoare.

LINK TO ORIGINAL APOD

SEMILUNA LUI NEPTUN ȘI A LUI TRITON
Image Credit: NASA, Voyager 2

Alunecând în tăcere prin sistemul solar exterior, camera navei Voyager 2 a capturat duo-ul Neptun și Triton în fază de semilună. Imaginea elegantă a planetei gigantice de gheață și a lunii ei înnorate a fost făcută din spate imediat după cea mai apropiată abordare în 1989. Nu ar fi putut fi făcută de pe Pământ, deoarece Neptun nu arată niciodată o fază de semilună spre Pământul luminat de soare. Punctul de observație neobișnuit îi răpește lui Neptun nuanța sa albastră familiară, deoarece lumina soarelui văzută de aici este împrăștiată înainte și așa este înroșită ca Soarele la apus. Neptun este mai mic, dar mai masiv decât Uranus, are mai multe inele întunecate și emite mai multă lumină decât primește de la Soare.

LINK TO ORIGINAL APOD

MARGINEA SPAȚIULUI COSMIC
Image Credit & Copyright: Ralf Rohner

Unde începe spațiul cosmic? În scopul zborului spațial, unii ar spune la linia Karman, definită în prezent ca o altitudine de 100 de kilometri (60 mile). Alții ar putea plasa o linie la 80 de kilometri deasupra nivelului mediu al Mării. Dar nu există o limită fizică precisă care să marcheze sfârșitul atmosferei și începutul spațiului. De fapt, linia Karman în sine este aproape de tranziția dintre mezosfera superioară și termosfera inferioară. Nori strălucitori nocturni sau noctilucenți sunt apariții de vară cu latitudine înaltă formate la altitudini în apropierea vârfului mezosferei, până la 80 de kilometri sau cam așa-numiți, cunoscuți și sub numele de nori poliari mezosferici. Benzile aurorale ale luminilor nordice (și sudice) cauzate de particule energetice care excită atomii din termosferă se pot extinde peste 80 de kilometri până la peste 600 de kilometri altitudine. Înregistrat dintr-o cabină de pilotaj în timp ce zbura la o altitudine de 10 kilometri (33.000 de picioare) pe tărâmul aeronauticii stratosferice, acest instantaneu surprinde atât norii noctilucenți, cât și aurora boreală sub un cer înstelat, privind spre orizontul planetei Pământ și marginea spațiului.

LINK TO ORIGINAL APOD

ELEFANTUL, LILIACUL ȘI CALAMARUL
Image Credit & Copyright: Patrick Hsieh

Nebuloasele cu emisii extinse IC 1396 și Sh2-129 amestecă gaz interstelar strălucitor și nori de praf întunecați în acest câmp larg de vedere de 10 grade cerești, către constelația nordică a regelui Cefeu. Energizat de steaua sa centrală albăstruie, IC 1396 (stânga) are sute de ani-lumină lățime și se află la aproximativ 3.000 de ani-lumină depărtare. Formele întunecate ale nebuloasei includ un nor întunecat și întunecat cunoscut popular sub numele de Trunchiul elefantului de sub și dreapta centrului. Cu zeci de ani lumină, deține materia primă brută pentru formarea stelelor și se știe că ascunde protostele în interior. Situate la o distanță similară față de planeta Pământ, nodurile strălucitoare și crestele înapoi ale emisiilor de Sh2-129 din dreapta sugerează numele său popular, Nebuloasa Liliacul Zburător. În cadrul liliacului zburător, cea mai recentă adăugire recunoscută la această grădină zoologică cosmică regală este emisia slabă albăstruie de la Ou4, nebuloasa Calamarul Gigant.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 7814: MICUL SOMBRERO CU SUPERNOVA
Image Credit & Copyright: CHART32 Team

Îndreptați-vă telescopul spre constelația zburătorului Pegasus și puteți găsi această întindere de stele ale Căii Lactee și galaxii îndepărtate. NGC 7814 este centrat în câmpul vizual frumos cu o suprafață echivalentă cu o lună plină. NGC 7814 este uneori numit Micul Sombrero pentru asemănarea sa cu mai celebra M104, Galaxia Sombrero. Atât Sombrero, cât și Micul Sombrero sunt galaxii spirale văzute în muchie și ambele au halouri extinse și umflături centrale tăiate de un disc subțire cu benzi de praf mai subțiri în siluetă. De fapt, NGC 7814 se află la aproximativ 40 de milioane de ani-lumină distanță și se estimează la 60.000 de ani-lumină. Asta face ca Little Sombrero să aibă aproximativ aceeași dimensiune fizică ca omonimul său mai cunoscut, parând mai mic și mai slab doar pentru că este mai departe. În această vedere telescopică din 17 iulie, NGC 7814 găzduiește o supernovă nou descoperită, dominantă imediat în stânga nucleului galaxiei. Catalogată ca SN 2021rhu, explozia stelară a fost identificată ca o supernovă de tip Ia, utilă pentru calibrarea scalei de distanță a universului.

LINK TO ORIGINAL APOD

CULORI: NEBULOASA INEL VERSUS STELE
Image Credit: Robert Vanderbei (Princeton U.)

Ce ar fi dacă ați putea vedea, separat, toate culorile inelului? Și ale stelelor din jur? Există tehnologie pentru asta. Imaginea prezentată arată Nebuloasa Inelului (M57) și stelele din apropiere printr-o astfel de tehnologie: în acest caz, o rețea de difracție asemănătoare unei prisme. Nebuloasa Inelului este văzută doar de câteva ori, deoarece emite lumină, în primul rând, în doar câteva culori. Cele două culori cele mai strălucitoare sunt hidrogenul (roșu) și oxigenul (albastru), care apar ca imagini aproape suprapuse în stânga centrului imaginii. Imaginea aflată chiar în dreapta centrului este pictograma combinată a culorilor care se vede în mod normal. Stelele, pe de altă parte, emit cea mai mare parte a luminii lor în culori pe tot spectrul vizibil. Aceste culori, combinate, fac o dungă aproape continuă – motiv pentru care stelele apar însoțite de bare multicolore. Spargerea obiectului în culori este utilă din punct de vedere științific, deoarece poate dezvălui elementele care compun acel obiect, cât de repede se mișcă acel obiect și cât de îndepărtat este acel obiect.

LINK TO ORIGINAL APOD

COIFUL LUI THOR
Image Credit & Copyright: Bernard Miller

Thor nu numai că are propria zi (joi), ci și un coif în ceruri. Numită popular ”Coiful lui Thor”, NGC 2359 este un nor cosmic în formă de pălărie, cu anexe asemănătoare aripilor. De dimensiuni eroice, chiar și pentru un zeu nordic, Casca lui Thor are aproximativ 30 de ani-lumină. De fapt, acoperirea capului cosmică seamănă mai mult cu o bulă interstelară, suflată cu un vânt rapid din steaua strălucitoare și masivă de lângă centrul bulei. Cunoscută drept o stea Wolf-Rayet, steaua centrală este un gigant extrem de fierbinte despre care se crede că se află într-o etapă scurtă, pre-supernovă a evoluției. NGC 2359 este situat la aproximativ 15.000 de ani lumină distanță spre constelația Marelui Overdog. Această imagine remarcabil de clară este un cocktail mixt de date de la filtrele de bandă largă și de bandă îngustă, captând nu numai stele cu aspect natural, ci detalii despre structurile filamentare ale nebuloasei. Se așteaptă ca steaua din centrul Căștii Thor să explodeze într-o supernovă spectaculoasă cândva în următoarele câteva mii de ani.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

INCADRATĂ DE COPACI: O FEREASTRĂ CĂTRE GALAXIE
Image Credit & Copyright: Will Godward

Fotograful a avut în vedere această fotografie de ceva timp. Știa că obiectele deasupra capului sunt cele mai strălucitoare – deoarece lumina lor este cel mai puțin împrăștiată de aerul atmosferic. El, de asemenea, care știa că miezul galaxiei noastre Calea Lactee a fost aproape drept aproape de miezul nopții în această perioadă a anului în Australia de Sud. Urmărindu-și imaginea mentală, s-a aventurat adânc în pădurea Kuipto, unde pini înalți radiata au blocat o mare parte din cer – dar nu în această poieniță. Acolo, printr-o fereastră încadrată de copaci, și-a surprins combinația imaginată a naturii locale și îndepărtate. Au fost înregistrate șaisprezece expuneri ale ambilor copaci și ale galaxiei Calea Lactee. Antares este steaua portocalie strălucitoare la stânga planului central al galaxiei noastre, în timp ce Alpha Centauri este steaua strălucitoare chiar în dreapta centrului imaginii. Direcția spre centrul galaxiei noastre este sub Antares. Deși în câteva ore rotația Pământului a mutat planul galactic în sus și în stânga – în curând invizibil în spatele lemnului, imaginea sa mentală a fost asigurată pentru totdeauna – și este prezentată aici.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

GALAXIA ANDROMEDA ÎN LUMINĂ ULTRAVIOLETĂ
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, GALEX

Cum arată galaxia Andromeda în lumina ultravioletă? Stele tinere albastre care înconjoară centrul galactic domină. La doar 2,5 milioane de ani lumină distanță, galaxia Andromeda, cunoscută și sub numele de M31, se află într-adevăr la poarta către alte galaxii mari. Cu o lungime de aproximativ 230.000 de ani lumină, a fost nevoie de 11 câmpuri diferite de imagine de la telescopul satelit NASA Evolution Explorer (GALEX) pentru a produce acest superb portret al galaxiei spirale în lumină ultravioletă în 2003. În timp ce brațele sale spirale se remarcă în imaginile cu lumină vizibilă, brațele arată mai mult ca inele în ultraviolete. Inelele sunt locuri de formare intensă a stelelor și au fost interpretate ca dovezi că Andromeda s-a ciocnit cu galaxia sa eliptică mai mică vecină M32 cu mai bine de 200 de milioane de ani în urmă. Galaxia Andromeda și galaxia noastră, comparabilă, Călea Lactee, sunt membrii cei mai masivi membri ai grupului local de galaxii și cele două galaxii sunt programate să se ciocnească în câteva miliarde de ani – poate în jurul valorii de timp în care atmosfera Soarelui nostru se va extinde pentru a înghiți Pământul.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

ALPHONSUS ȘI ARZACHEL
Image Credit & Copyright: Noel Donnard

Îndreptați telescopul spre primul sfert de Lună din această seară. De-a lungul terminatorului, linia de umbră dintre noapte și zi, s-ar putea să găsiți aceste două cratere mari care privesc înapoi spre voi cu o privire de bufniță. Alphonsus (stânga) și Arzachel sunt cratere antice de impact de pe țărmurile nord-estice ale Mare Nubium, Marea Lunară de Nori. Cel mai mare Alphonsus are peste 100 de kilometri în diametru. Un unghi scăzut al soarelui evidențiază vârful central ascuțit al craterului de 1,5 kilometri în lumina soarelui strălucitor și în umbra întunecată. Cercetând potențialele situri de aterizare lunară Apollo, nava spațială Ranger 9 a returnat imagini de prim plan ale Alphonsus înainte de a se prăbuși în craterul chiar la nord-est (spre stânga sus) al muntelui său central în 1965. Alpetragius, între Alphonsus și Arzachel, este micul crater cu podea profund umbrită și cioc central prea mare.

LINK TO ORIGINAL APOD

DRAGOSTE ȘI RĂZBOI LA LUMINA LUNII
Image Credit & Copyright: Shi Huan

Venus, numită după zeița romană a iubirii, și Marte, zeul războiului, se reunesc la lumina lunii în această priveliște senină a cerului, înregistrată pe 11 iulie din provincia Lualaba, Republica Democrată Congo, planeta Pământ. Luată în cerul crepuscul occidental la scurt timp după apus, expunerea înregistrează și strălucirea pământului iluminând suprafața altfel întunecată a tinerei semi-lune. Desigur, Luna a mers mai departe. Venus strălucește încă în vest, deși ca stea de seară, al treilea cel mai strălucitor obiect din cerul Pământului, după Soare și Luna însăși. Văzut aici deasupra unei Venus strălucitoare, Marte s-a mutat și mai aproape de planeta mai strălucitoare și până pe 13 iulie putea fi văzut doar la o lățime a unei Luni. De atunci, Marte s-a îndepărtat încet de Venus mult mai strălucitor în amurg, dar ambele alunecă spre steaua strălucitoare Regulus. Stea alfa a constelației Leu, Regulus se află pe vârful acestui cadru și anticipează o vizită de la Venus și apoi de pe Marte în cerul crepuscular al zilelor următoare.

LINK TO ORIGINAL APOD

TURNUL ÎNTUNECAT DIN SCORPIUS
Image Credit & Copyright: Data – Martin Pugh, Processing – Rocco Sung

În siluetă opus unui câmp stelar aglomerat de-a lungul cozii constelației arahnalogice Scorpius, acest nor cosmic prăfuit evocă pentru unii imaginea unui turn întunecat. De fapt, grămezi de praf și gaze moleculare care se prăbușesc pentru a forma stele ar putea să se ascundă în nebuloasa întunecată, o structură care se întinde pe aproape 40 de ani-lumină în acest superb portret telescopic. Cunoscut ca o globulă cometară, norul măturat în spate, este modelat de radiații ultraviolete intense din asocierea OB a stelelor foarte fierbinți din NGC 6231, de pe marginea superioară a scenei. Această lumină ultravioletă energică alimentează, de asemenea, strălucirea roșiatică de hidrogen gazos a globulei. Stelele fierbinți încorporate în praf pot fi văzute ca nebuloase cu reflexie albăstruie. Acest turn întunecat, NGC 6231, și nebuloasele asociate sunt la aproximativ 5.000 de ani lumină distanță.

LINK TO ORIGINAL APOD

GW200115: SIMULAREA FUZIUNII UNEI GĂURI NEGRE CU O STEA NEUTRONICĂ
Video Credit: Simulation: S.V. Chaurasia (Stockholm U.), T. Dietrich (Potsdam U. & MPIGP);
Visualization: T. Dietrich (Potsdam U. & MPIGP), N. Fischer, S. Ossokine, H. Pfeiffer (MPIGP)

Ce se întâmplă atunci când o gaură neagră distruge o stea de neutroni? Analizele indică faptul că doar un astfel de eveniment a creat evenimentul de undă gravitațională GW200115, detectat în ianuarie 2020 de observatoarele LIGO și Fecioară. Pentru a înțelege mai bine evenimentul neobișnuit, vizualizarea prezentată a fost creată dintr-o simulare pe computer. Videoclipul de vizualizare începe cu gaura neagră (de aproximativ 6 ori masa Soarelui) și steaua de neutroni (de aproximativ 1,5 ori masa Soarelui) care se înconjoară, emițând împreună o cantitate tot mai mare de radiații gravitaționale. Modelul pitoresc al emisiei undei gravitaționale este prezentat în albastru. Spiralul duo este din ce în ce mai rapid până când steaua neutronică devine complet absorbită de gaura neagră. Deoarece steaua neutronică nu s-a despărțit în timpul coliziunii, a scăpat puțină lumină – ceea ce se potrivește cu lipsa unui omolog optic observat. Gaura neagră rămasă sună scurt și, pe măsură ce se stinge, la fel și undele gravitaționale emise. Videoclipul cu 30 de secunde în timp poate părea scurt, dar durează de aproximativ 1000 de ori mai mult decât evenimentul real de fuziune.

LINK TO ORIGINAL APOD

IAPETUS AL LUI: O LUNĂ PICTATĂ ÎN 3D
Image Credit: NASA, ESA, JPL, SSI, Cassini Imaging Team; 3D Rendering: NASA’s VTAD

Ce s-a întâmplat cu luna lui Saturn, Iapetus? Vaste secțiuni ale acestei lumi ciudate sunt maro închis, în timp ce altele sunt de un alb strălucitor. Compoziția materialului întunecat este necunoscută, dar spectrele în infraroșu indică faptul că acesta conține probabil o formă întunecată de carbon. Iapetus are, de asemenea, o creastă ecuatorială neobișnuită care îl face să pară ca o nucă. Pentru a ajuta la o mai bună înțelegere a acestei luni ce pare pictată, NASA a dirijat nava spațială robotică Cassini care orbitează Saturn să se deplaseze în decurs de 2.000 de kilometri în 2007. Iapetus este prezentat aici în 3D. Un uriaș crater de impact văzut în sud se întinde pe o suprafață de 450 de kilometri și apare suprapus pe un crater mai vechi de dimensiuni similare. Materialul întunecat este văzut acoperind din ce în ce mai mult partea estică a Iapetus, întunecând craterele și zonele înalte deopotrivă. Inspecția atentă indică faptul că învelișul întunecat este de obicei orientat spre ecuatorul lunii și are o grosime mai mică de un metru. O ipoteză principală este că materialul întunecat conține în mare parte resturi de murdărie lăsată când gheața relativ caldă dar murdară se sublimează. O acoperire inițială de material întunecat ar fi putut fi colorată în mod eficient prin acumularea de resturi eliberate de meteori din alte luni.

LINK TO ORIGINAL APOD

M27: NEBULOASA DUMBELL
Image Credit & Copyright: Bray Falls & Keith Quattrocchi

Ce va se va întâmpla cu Soarele nostru? Primul indiciu privind viitorul Soarelui nostru a fost descoperit din greșeală în 1764. În acel moment, Charles Messier compila o listă de obiecte difuze care nu trebuie confundate cu cometele. Cel de-al 27-lea obiect de pe lista lui Messier, acum cunoscut sub numele de M27 sau Nebuloasa Dumbbell, este o nebuloasă planetară, una dintre cele mai strălucitoare nebuloase planetare de pe cer – și vizibilă către constelația Vulpii (Vulpecula) cu binoclul. Este nevoie de aproximativ 1000 de ani pentru ca lumina să ajungă la noi de la M27, prezentată aici în culorile emise de hidrogen și oxigen. Știm acum că în aproximativ 6 miliarde de ani, Soarele nostru își va vărsa gazele exterioare într-o nebuloasă planetară precum M27, în timp ce nucleul rămas va deveni o stea pitică albă fierbinte cu raze X. Cu toate acestea, înțelegerea fizicii și semnificației M27 a depășit cu mult știința secolului al XVIII-lea. Chiar și astăzi, multe lucruri rămân misterioase despre nebuloasele planetare, inclusiv modul în care sunt create formele lor complicate.

LINK TO ORIGINAL APOD

GĂSEȘTE LUNA
Image Credit & Copyright: Jimmy Westlake (Colorado Mountain College)

Unde este Luna? Undeva în această imagine, Luna Pământului se ascunde. Întreaga Lună este vizibilă, în faza PLINĂ, la vedere. Chiar și ochiul ager al fotografului nu a putut să o găsească, deși știa exact unde să se uite – doar expunerea îndelungată a camerei sale abia a surprins-o. Deși până acum s-ar putea să vă felicitați pentru că ați găsit-o, de ce a fost totuși atât de greu să o vedeți? Dintr-un motiv, această fotografie a fost făcută în timpul unei eclipse lunare totale, când umbra Pământului a făcut Luna mult mai difuză decât o Lună plină normală. Pentru alta, imaginea, făcută în Colorado, SUA, a fost surprinsă chiar înainte de răsăritul soarelui. Cu Luna pe partea exact opusă a cerului față de Soare, aceasta însemna că Soarele se afla chiar sub orizont, dar luminează încă ușor cerul. În cele din urmă, deoarece Luna se afla la doar aproximativ două grade deasupra orizontului, volumul mare de aer dintre cameră și orizont a împrăștiat multă lumină departe de fundalul Lunii. La douăsprezece minute după ce această imagine a fost dobândită în 2012, Soarele s-a înălțat peste orizont și Luna a apus.

LINK TO ORIGINAL APOD

MERCUR ȘI LUCIREA DA VINCI
Image Credit & Copyright: Gabriel Funes

În 8 iulie, dimineața devreme a fost văzută planeta Mercur lângă o lună veche joasă, către orizontul estic. La acea dată, planeta strălucitoare, lucirea slabă a părții nocturne lunare și semiluna luminată de soare au fost surprinse în acest peisaj panoramic din Parcul Național Teide, Tenerife, din Insulele Canare. Niciodată departe de Soare, pe cerul Terrei, planeta interioară pasageră oferă cea mai strălucitoare scenă a sa în zorii dimineții. Mercur se află chiar sub steaua zeta a constelației Taur, Zeta Tauri, lângă vârful cornului taurului celest. Bineînțeles că luciul cenușiu al Lunii este strălucitor, fiind lumina pământului reflectată din partea de noapte a Lunii. O descriere a strălucirii pământului, în termeni de lumină solară reflectată de oceanele Pământului care iluminează suprafața întunecată a Lunii, a fost scrisă în urmă cu peste 500 de ani de Leonardo da Vinci. În așteptarea zorilor care vin în prim-plan sunt santinelele Soarelui Observatorului Teide, cunoscute și sub numele (cupole mari de la stânga la dreapta) telescoapele solare THEMIS, VTT și GREGOR.

LINK TO ORIGINAL APOD

M82: GALAXIE CU EXPLOZII STELARE ȘI SUPER-VÂNT
Image Credit & Copyright: Team ARO, Alentejo Remote Observatory

M82 este o galaxie cu explozie stelară cu un super-vânt. De fapt, prin exploziile de supernove care au urmat și vânturile puternice de la stelele masive, explozia de formare stelară din M82 produce un flux prodigios. Dovezile super-vântului din regiunile centrale ale galaxiei sunt clare într-un instantaneu telescopic de claritate. Imaginea compozită evidențiază emisiile din filamentele cu scurgeri lungi de hidrogen atomic gazos în nuanțe roșiatice. O parte din gazul super-vântului, îmbogățit în elemente grele forjate în stelele masive, va scăpa în cele din urmă în spațiul intergalactic. Declanșat de o întâlnire strânsă cu galaxia M81 din apropiere, explozia furioasă a formației de stele din M82 ar trebui să dureze aproximativ 100 de milioane de ani. Cunoscută și sub numele de Galaxia Țigară, datorită aspectului său vizual alungit, M82 are o lungime de aproximativ 30.000 de ani lumină. Se află la 12 milioane de ani lumină distanță, lângă limita nordică a Ursei Mari.

LINK TO ORIGINAL APOD

DE LA PERIHELIU LA AFELIU
Image Credit & Copyright: Richard Jaworski

Afeliul pentru 2021 a avut loc pe 5 iulie. Acesta este punctul cel mai îndepărtat de Soare din orbita eliptică a Pământului. Desigur, distanța față de Soare nu determină anotimpurile. Acestea sunt guvernate de înclinarea axei de rotație a Pământului, astfel că iulie este încă vară în nord și iarnă în emisfera sudică. Dar înseamnă că, pe 5 iulie, Soarele a fost la cea mai mică dimensiune aparentă când a fost privit de pe planeta Pământ. Acest compozit compară perfect două imagini ale Soarelui, ambele făcute cu același telescop și aceeași cameră. Jumătatea stângă a fost capturată aproape de data periheliului 2021 (2 ianuarie), cel mai apropiat punct din orbita Pământului. Dreapta a fost înregistrată chiar înainte de afeliu în 2021. Altfel dificil de observat, modificarea diametrului aparent al Soarelui între periheliu și afeliu se ridică la puțin peste 3 procente.

LINK TO ORIGINAL APOD

ZBOR PRIN NEBULOASA ORION ÎN LUMINĂ INFRAROȘIE
Video Credit: NASA, Spitzer Space Telescope, Universe of Learning; Visualization: F. Summers (STScI) et al.;
Music & License: Serenade for Strings (A. Dvořák), Advent Chamber Orch.

Cum ar arăta un zbor prin nebuloasa Orion? Vizualizarea dinamică interesantă a nebuloasei Orion se bazează pe date astronomice reale și tehnici de redare a filmelor. Într-o vedere de aproape și personalizată, cu o faimoasă creșă stelară, văzută în mod normal de la 1.500 de ani-lumină distanță, reprezentarea modelată digital se bazează pe date în infraroșu de la telescopul spațial Spitzer. Perspectiva se mișcă de-a lungul unei văi, pe o distanță de un an lumină, în peretele norului molecular gigant din regiune. Valea lui Orion se termină într-o cavitate sculptată de vânturile energetice și radiația stelelor centrale masive ale grupului de stele Trapez. Întreaga nebuloasă Orion se întinde pe aproximativ 40 de ani lumină și este situată în același braț spiralat al galaxiei noastre ca și Soarele.

LINK TO ORIGINAL APOD

SATURN ȘI ȘASE LUNI ALE LUI SATURN
Image Credit & Copyright: Mohammad Ranjbaran; MR Thanks: Amir Ehteshami

Câți sateliți are Saturn? Până în prezent au fost confirmați 82, cel mai mic având doar o fracțiune de kilometru lățime. Șase dintre cei mai mari sateliți ai săi pot fi văzuți aici într-o imagine compusă cu 13 expuneri scurte ale planetei luminoase și 13 expuneri lungi ale celei mai strălucitoare dintre lunile sale slabe, capturate luna trecută. Mai mare decât Luna Pământului și chiar puțin mai mare decât Mercur, cea mai mare lună a lui Saturn, Titan, are un diametru de 5.150 de kilometri și a fost înregistrată făcând aproape o orbită completă în jurul planetei parentale inelate. Primul satelit natural cunoscut al lui Saturn, Titan a fost descoperit în 1655 de astronomul olandez Christiaan Huygens, spre deosebire de câteva luni descoperite recent, anunțate în 2019. Traseul din extrema dreaptă aparține lui Iapetus, a treia lună ca mărime a lui Saturn. Raza orbitei trasate de Iapetus este atât de mare încât doar o parte din ea a fost înregistrată aici. Saturn îl însoțește pe Jupiter pe boltă în nopțile din această lună, ridicându-se la scurt timp după apusul soarelui și rămânând vizibil până în zori.

LINK TO ORIGINAL APOD

IC 4592: NEBULOASA DE REFLECȚIE A CAPULUI DE CAL ALBASTRU
Image Credit & Copyright: Adam Block, Steward Observatory, University of Arizona

Vedeți capul calului? Ceea ce vedeți nu este faimoasa nebuloasă Cap de Cal în direcția lui Orion, ci mai degrabă o nebuloasă slabă, care ia o formă familiară doar în imagini mai profunde. Partea principală a complexului de nori moleculari ilustrați aici este o nebuloasă de reflexie catalogată ca IC 4592. Nebuloasele de reflecție sunt de fapt alcătuite din praf foarte fin care în mod normal pare întunecat, dar poate arăta destul de albastru atunci când reflectă lumina vizibilă a stelelor energetice din apropiere. În acest caz, sursa multor lumini reflectate este o stea din ochiul calului. Această stea face parte din Nu Scorpii, unul dintre sistemele stelare mai strălucitoare din constelația Scorpionului (Scorpius). O a doua nebuloasă de reflexie numită IC 4601 este vizibilă în jurul a două stele din dreapta centrului imaginii.

LINK TO ORIGINAL APOD

CHIPUL UMAN DE PE MARTE
Image Credit: NASA, Viking 1 Orbiter

Nu ar fi distractiv dacă norii ar fi castele? Nu ar fi distractiv dacă rufele de pe scaunul dormitorului ar fi un super-erou? Nu ar fi amuzant dacă masele stâncoase de pe Marte ar fi monumente interplanetare pentru fața umană? Norii, totuși, sunt picături plutitoare de apă și gheață. Rufele sunt din bumbac, lână sau plastic, țesute în articole de îmbrăcăminte. Faimoasele mesas rock marțiene cunoscute sub nume precum Fața de pe Marte par destul de naturale atunci când sunt văzute mai clar, în imagini mai bune. Realitatea este plictisitoare? Nimeni nu știe de ce din unii nori plouă. Nimeni nu știe dacă viața s-a dezvoltat vreodată pe Marte. Nimeni nu știe de ce rufele de pe scaunul dormitorului miroase a bere. Explorarea științifică nu numai că poate rezolva mistere, ci descoperă noi cunoștințe, mistere mai mari și totuși întrebări mai profunde. Pe măsură ce umanitatea explorează universul nostru, poate distracția – prin descoperire – abia începe.

LINK TO ORIGINAL APOD

DE-A LUNGUL CĂII LACTEE
Image Credit & Copyright: Rolf Weisenfeld

Nu putem merge pe Calea Lactee. Totuși, sub un cer întunecat, o putem explora. Pentru ochi, urmele palide și luminoase ale luminii arcuite în cer dintr-o noapte întunecată, fără lună, par a fi o cărare cosmică. Banda cerească strălucitoare este lumina slabă și colectivă a stelelor îndepărtate întretăiată de nori de praf interstelari care obturează. Se află de-a lungul planului galaxiei noastre de origine, numit astfel pentru că arată ca o cale a laptelui. De pe vremea lui Galileo, Calea Lactee a fost dezvăluită observatorilor telescopici pentru a fi umplută cu congrezi de nenumărate stele și minuni cosmice.

LINK TO ORIGINAL APOD

AR2835: INSULE ÎN FOTOSFERĂ
Image Credit & Copyright: Michael Teoh, Heng Ee Observatory, Penang, Malaysia

Inundate de o mare de plasmă incandescentă și ancorate în câmpuri magnetice puternice, petele solare sunt insule întunecate de dimensiuni planetare din fotosfera solară, suprafața luminoasă a Soarelui. Prezente în regiunile solare active, petele solare arată întunecate doar pentru că sunt puțin mai reci, cu temperaturi de aproximativ 4.000 grade kelvin față de 6.000 grade kelvin pentru suprafața solară înconjurătoare. Aceste pete solare se află în regiunea activă AR2835. Cea mai mare regiune activă care traversează acum Soarele, AR2835 este capturată în acest plan telescopic ascuțit la 1 iulie într-un câmp vizual care se întinde pe aproximativ 150.000 de kilometri sau peste zece diametre ale Pământului. Cu câmpuri magnetice puternice, regiunile solare active sunt adesea responsabile de erupțiile solare și de ejectările de masă coronală, furtuni care afectează vremea spațială în apropierea planetei Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

SELFIE A LUI PERSEVERANCE CU INGENUITY
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS

În Sol-ul cu numărul 46 (6 aprilie 2021), roverul Perseverance a întins brațul robotic pentru a-și face primul selfie pe Marte. Camera WATSON de la capătul brațului a fost concepută pentru a realiza prim-planuri de roci marțiene și detalii de suprafață, și nu o fotografie rapidă a prietenilor și a fețelor zâmbitoare. În cele din urmă, lucrul în echipă și săptămânile de planificare după timpul marțian au fost necesare pentru a programa o serie complexă de expuneri și mișcări ale camerei, incluzând Perseverance și împrejurimile sale. Cele 62 de cadre rezultate au fost compuse într-un mozaic detaliat, unul dintre cele mai complicate selfie-uri ale rover-ului de pe Marte realizate vreodată. În această versiune a selfie-ului, instrumentele Mastcam-Z și SuperCam ale roverului privesc către WATSON și capătul brațului întins al roverului. La aproximativ 4 metri (13 picioare) de Perseverance este un însoțitor robot, elicopterul Mars Ingenuity.

LINK TO ORIGINAL APOD

SIMULARE: FORMAREA PRIMELOR STELE
Video Credit: Harley Katz (U. Oxford) et al.

Cum s-au format primele stele? Pentru a afla, a fost creată simularea SPHINX pe computer, a formării de stele în universul foarte timpuriu, ale cărei rezultate sunt prezentate în videoclipul prezentat. Timpul de la Big Bang este prezentat în milioane de ani în stânga sus. Chiar și la 100 de milioane de ani după Big Bang, materia s-a răspândit prea uniform pe cosmos pentru ca stelele să se nască. Pe lângă radiațiile de fundal, universul era întunecat. În curând, mici materii bogate în hidrogen gazos încep să se unească în primele stele. În videoclipul time-lapse, movul denotă gazul, albul indică lumina, iar auriul prezintă radiații atât de energice încât ionizează hidrogenul, divizându-l în electroni și protoni încărcați. Regiunile de culoare aurie urmăresc, de asemenea, cele mai masive stele care mor cu supernove puternice. Cercul inserat evidențiază o regiune centrală care devine o galaxie. Simularea continuă până când universul avea aproximativ 550 de milioane de ani. Pentru a evalua acuratețea simulărilor SPHINX și a ipotezelor care au intrat în ele, rezultatele nu sunt comparate doar cu observațiile profunde actuale, ci vor fi comparate și cu observații mai directe ale universului timpuriu planificate cu telescopul spațial James Webb al NASA.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA ORION: VEDERE HUBBLE
Image Credit: NASA, ESA, Hubble Legacy Archive; Processing: Francisco Javier Pobes Serrano

Puține perspective cosmice excită imaginația ca Nebuloasa Orion, sau M42. Gazul strălucitor al nebuloasei înconjoară stele tinere fierbinți la marginea unui imens nor molecular interstelar aflat la doar 1.500 de ani lumină distanță. Nebuloasa Orion oferă una dintre cele mai bune oportunități de a studia nașterea stelelor, pentru că este cea mai apropiată regiune mare de formare stelară, dar și pentru că stelele energetice ale nebuloasei au suflat nori de gaze și praf care ne-ar bloca altfel vederea – oferind o privire intimă asupra unei serii de etape în curs, de naștere a stelelor și evoluția lor. Imaginea prezentată a nebuloasei Orion este una dintre cele mai clare vreodată, construită folosind date de la telescopul spațial Hubble. Întreaga nebuloasă Orion se întinde pe aproximativ 40 de ani lumină și este situată în același braț spiralat al galaxiei noastre ca și Soarele.

LINK TO ORIGINAL APOD

O ECLIPSĂ SOLARĂ CU O LUNĂ DE HÂRTIE
Image Credit & Copyright: Wang Letian (Eyes at Night)

Poate arăta ca o lună de hârtie. Navigând pe lângă un soare de pânză. Dar aceștia nu sunt nori de carton. Și nu este să crezi. Imaginea prezentată a unui cer de culoare portocalie este reală – un compozit digital din două expuneri ale eclipsei solare care a avut loc la începutul acestei luni. Prima expunere a fost făcută cu un telescop obișnuit care a capturat un Soare supraexpus și o Lună subexpusă, în timp ce a doua imagine a fost făcută cu un telescop solar care a capturat detalii ale cromosferei Soarelui de fundal. Textura asemănătoare pânzei Soarelui a fost creată prin imagistica într-o nuanță foarte specifică de roșu emis de hidrogen. Mai multe proeminențe pot fi văzute în jurul marginii Soarelui. Imaginea a fost capturată chiar înainte de apusul soarelui din Xilingol, Mongolia Interioară, China. De asemenea, nu este dificil să ne imaginăm că Luna este formată din roci dense, Soarele este format din gaz fierbinte, iar norii sunt din picături plutitoare de apă și gheață.

LINK TO ORIGINAL APOD

AURORELE DANSATOARE ALE LUI SATURN
Image Credit: NASA, Cassini, VIMS Team, U. Arizona, U. Leicester, JPL, ASI

Ce anume generează aurore pe Saturn? Pentru a afla, oamenii de știință au sortat sute de imagini în infraroșu ale lui Saturn, înregistrate de nava spațială Cassini în alte scopuri, încercând să găsească suficiente imagini cu aurore, pentru a corela modificările și a face filme. Odată realizate, unele filme arată clar că aurorele saturniene se pot schimba nu numai odată cu unghiul Soarelui, ci și pe măsură ce planeta se rotește. Mai mult, unele modificări aurorale apar legate de undele din magnetosfera lui Saturn cauzate probabil de lunile lui Saturn. În imaginea de aici, o imagine fals colorată, făcută în 2007, îl prezintă pe Saturn în trei benzi de lumină infraroșie. Inelele reflectă lumina soarelui relativ albastră, în timp ce planeta însăși strălucește în roșu relativ scăzut. O bandă de aurore sudice este vizibilă în verde. S-a descoperit recent că aurorele încălzesc atmosfera superioară a lui Saturn. Înțelegerea aurorelor lui Saturn poate conduce la o mai bună înțelegere a aurorelor Pământului.

LINK TO ORIGINAL APOD

PIXELI ÎN SOARE
Image Credit & Copyright: Wang Letian (Eyes at Night)

Aceste două panouri ce compun cadre video realizate cu un telescop solar sigur și un filtru de hidrogen alfa, prezintă detalii remarcabil de clare pe discul solar și proeminențe gigantice de-a lungul marginii Soarelui, în zilele de 6 iunie (sus) și 18 iunie. Înregistrate din Beijing, China, acestea prezintă, de asemenea, un tranzit al Stației Spațiale Internaționale și a noii Stații Spațiale Tiangong din China, în siluetă în fața Soarelui strălucitor. Stația Spațială Internațională este aproape de centru în panoul inferior, traversând discul solar la stânga regiunii luminoase active AR2833 și sub un filament solar cu buclă mare. Stația spațială a Chinei se află sub regiunea activă solară AR2827 și la dreapta centrului în panoul superior, văzută ca o formă mai mică, combinată „+” și „-„. Imaginile avanposturilor orbitale în tranzit au fost realizate cu același echipament și la aceeași scară de pixeli, cu Stația Spațială Internațională la aproximativ 492 de kilometri distanță. Stația spațială a Chinei se afla la peste 400 de kilometri de cameră.

LINK TO ORIGINAL APOD

ANDROMEDA ÎNTR-O SINGURĂ FOTOGRAFIE
Image Credit & Copyright: Miguel Claro (TWAN, Dark Sky Alqueva)

Cât de departe puteți vedea? Galaxia Andromeda, aflată la 2,5 milioane de ani lumină distanță, este cel mai îndepărtat obiect ușor de văzut cu ochiul liber. Alți locuitori ai cerului nopții, cum ar fi stelele, grupurile și nebuloasele, sunt situate, de obicei, la distanțe de sute și mii de ani-lumină. Asta înseamnă mult dincolo de sistemul solar, dar în interiorul propriei noastre galaxii Calea Lactee. Cunoscută și sub denumirea de M31, galaxia majoră exterioară pozează direct deasupra unui coș de fum în acest peisaj panoramic de noapte bine planificat dintr-o mină veche din sudul Portugaliei. Imaginea a fost capturată într-o singură expunere orientată spre cer, astfel încât prim-planul este ușor estompat de mișcarea camerei, în timp ce Andromeda în sine apare foarte clar. Regiunea centrală mai strălucitoare a galaxiei, în mod normal tot ceea ce este vizibil cu ochiul liber, poate fi văzută extinzându-se spre brațele spiralate cu întinderi exterioare mai slabe, de peste 4 luni pline pe cer. Desigur, în doar 5 miliarde de ani aproximativ, stelele Andromedei ar putea acoperi întregul cer de noapte, pe măsură ce galaxia Andromeda fuzionează cu Calea Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

MESSIER 99
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, Janice Lee; Processing & Copyright: Leo Shatz

Galaxia în formă de spirală Grand Messier 99 arată maiestuos pe o scară cu adevărat cosmică. Acest portret de galaxie complet procesat recent se întinde pe un spațiu de peste 70.000 de ani lumină de-a lungul M99. Vizualizarea clară este o combinație de date cu imagini ultraviolete, vizibile și cu infraroșu de la telescopul spațial Hubble. La aproximativ 50 de milioane de ani lumină distanță, în direcția constelației bine îngrijite Coma Bernices, spirala frontală este un membru al grupului Galaxy Galaxy Fecioară din apropiere. De asemenea, catalogat ca NGC 4254, o întâlnire strânsă cu un alt membru al clusterului Fecioară a influențat probabil forma brațelor sale spirale albastre bine definite.

LINK TO ORIGINAL APOD

STARFORGE: SIMULAREA FORMĂRII UNEI STELE
Video & Text Credit: Michael Y. Grudić (Northwestern U.) et al., STARFORGE Collaboration;
Music: Prelude, Op. 28, No. 4 in E Minor (Frédéric Chopin)

Cum se formează stelele? Cele mai multe se formează în nori moleculari gigantici situați pe discul central al unei galaxii. Procesul este început, influențat și limitat de vânturile stelare, jeturile, lumina stelelor de mare energie și exploziile de supernova ale stelelor existente anterior. Videoclipul prezentat arată aceste interacțiuni complexe, calculate prin simularea STARFORGE a unui nor de gaz de 20.000 de ori mai mare decât masa Soarelui nostru. În vizualizarea time-lapse, regiunile mai deschise indică un gaz mai dens, culoarea codifică viteza gazului (violetul este lent, portocaliul este rapid), în timp ce punctele indică pozițiile stelelor nou formate. Pe măsură ce videoclipul începe, un nor de gaz care se întinde pe aproximativ 50 de ani lumină începe să se condenseze sub propria gravitație. În termen de 2 milioane de ani, se formează primele stele, în timp ce stelele masive nou formate sunt văzute că expulzează jeturi impresionante. Simularea este înghețată după 4,3 milioane de ani, iar volumul a fost apoi rotit pentru a obține o perspectivă tridimensională. Rămân multe de aflat despre formarea stelelor, inclusiv efectul jeturilor în limitarea maselor stelelor formate ulterior.

LINK TO ORIGINAL APOD

HD 163296: JETUL UNEI STELE ÎN FORMARE
Image Credit: Visible: VLT/MUSE (ESO); Radio: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Cum sunt create jeturile în timpul formării stelelor? Nimeni nu este sigur, deși imaginile recente ale tânărului sistem de stele HD 163296 sunt destul de ilustrative. Steaua centrală din imaginea prezentată este încă în formare, dar este văzută deja înconjurată de un disc rotativ și un jet în mișcare spre exterior. Discul este prezentat în unde radio preluate de Atacama Large Millimeter Array (ALMA) din Chile și prezintă crevase create probabil de gravitatea planetelor foarte tinere. Jetul, prezentat în lumina vizibilă preluată de Telescopul foarte mare (VLT, tot în Chile), expulzează gazul care se mișcă rapid – în principal hidrogen – din centrul discului. Sistemul se întinde pe de sute de ori distanța Pământ-Soare (au). Detaliile acestor noi observații sunt interpretate pentru a întări conjecturile că jeturile sunt generate și modelate, cel puțin parțial, de câmpurile magnetice din discul rotativ. Observațiile viitoare ale HD 163296 și ale altor sisteme similare de formare a stelelor pot ajuta la completarea detaliilor.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA TADPOLE DE LA HUBBLE
Image Credit: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processing: Amal Biju

De ce această galaxie are o coadă atât de lungă? În această priveliște uluitoare, bazată pe datele de imagine din Arhiva Legacy Hubble, galaxiile îndepărtate formează un fundal dramatic pentru galaxia spirală perturbată Arp 188, Galaxia Tadpole. Mormolocul cosmic este la doar 420 de milioane de ani lumină distanță spre constelația nordică a Dragonului (Draco). Coada sa atrăgătoare are o lungime de aproximativ 280 de mii de ani lumină și prezintă grupuri de stele albastre strălucitoare. O poveste spune că o galaxie intrusă mai compactă a traversat în fața Arp 188 – de la dreapta la stânga, din această perspectivă – și a fost aruncată în spatele Tadpole de atracția lor gravitațională. În timpul întâlnirii strânse, forțele mareelor ​​au scos stelele, gazul și praful galaxiei spirale, formând coada spectaculoasă. Galaxia intrusă în sine, estimată a fi situată la aproximativ 300 de mii de ani lumină în spatele Tadpolului, poate fi văzută prin brațele spirale din prim-plan din dreapta sus. După omonimul său terestru, Galaxia Tadpole își va pierde probabil coada pe măsură ce îmbătrânește, grupurile de stele ale cozii formând sateliți mai mici ai marii galaxii spirale.

LINK TO ORIGINAL APOD

SOARELE RĂSĂRIND LA SOLSTIȚIU DEASUPRA STONEHENGE
Image Credit & Copyright: Max Alexander, STFC, SPL

Astăzi Soarele atinge punctul cel mai nordic al cerului planetei Pământ. Purtând denumirea de solstițiu, multe culturi marchează această dată ca o schimbare de anotimpuri – de la primăvară la vară în emisfera nordică a Pământului și din toamnă până iarna în emisfera sudică a Pământului. Tocmai, timpul unic al solstițiului are loc astăzi pentru unele părți ale lumii, dar mâine pentru alte regiuni. Imaginea prezentată a fost făcută în timpul săptămânii solstițiului de vară din 2008 la Stonehenge din Marea Britanie și surprinde un răsărit pitoresc care implică ceață, copaci, nori, pietre plasate în urmă cu aproximativ 4.500 de ani și un ”orb” strălucitor mare, vechi de 4,5 miliarde de ani. Chiar și având în vedere precesiunea axei de rotație a Pământului de-a lungul mileniilor, Soarele continuă să se ridice peste Stonehenge într-un mod semnificativ din punct de vedere astronomic.

LINK TO ORIGINAL APOD

CREPUSCULUL VERII NORDICE
Image Credit & Copyright: Justin Anderson

Nopțile se scurtează și zilele se lungesc, pe măsură ce solstițiul de vară se apropie în nord. De obicei, la latitudini înalte, în lunile de vară, încep să-și facă apariția norii noctilucenți sau strălucitori de noapte. Conduși în apropierea marginii spațiului, la aproximativ 80 de kilometri altitudine, acești nori de gheață reflectau încă lumina soarelui pe 14 iunie. Deși Soarele se afla sub linia orizontului, văzut din Forrest, Manitoba, Canada, aceștia au fost surprinși într-o singură expunere a unui cer aproape crepuscular la miezul nopții. Multiple expuneri de prim plan captează luminițele de joasă altitudine a licuricilor, o altă apariție strălucitoare a nopții de vară.

LINK TO ORIGINAL APOD

COARNELE CELUI A CĂRUI NUME NU-L NUMIM APĂRÂND DINTR-UN INEL DE FOC
Image Credit & Copyright: Madhup Rathi

Refracția atmosferică a aplatizat discul solar și i-a distorsionat aspectul în această vedere prin telescop a unui răsărit în Atlantic pe 10 iunie. Din Belmar, New Jersey, pe coasta de est a SUA, scena a fost înregistrată la Luna Nouă în timpul eclipsei solare inelare din acest sezon. Luna în siluetă parțială oferă Soarelui răsărit forma sa semilunară, amintind unele dintre coarnele celui al cărui nume nu-l pronunțăm (sau poate o canoe zburătoare …). Dar, în faza sa inelară completă, acest Soare eclipsat arăta ca un inel de foc în ceruri. Eclipsa de soare inelară a lunii iunie a urmat după călcâiul eclipsei totale de lună din timpul fazei de Lună Plină de la sfârșitul lunii mai. Desigur, acea eclipsă lunară totală a fost o eclipsă roșie dramatică de Lună de Sânge.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 6888: NEBULOASA CRESCENT
Image Credit & Copyright: Joe Navara, Glenn Clouder, Russell Discombe

NGC 6888, cunoscută și sub numele de Nebuloasa Crescent, are o lungime de aproximativ 25 de ani lumină și este alimentată de vânturile provenite din steaua sa centrală, strălucitoare și masivă. Un triumvirat de astro-fotografi (Joe, Glenn, Russell) a creat acest portret ascuțit al bulei cosmice. Colaborarea lor telescopică a colectat peste 30 de ore de date de bandă îngustă care izolează lumina de atomii de hidrogen și oxigen. Atomii de oxigen produc nuanța albastru-verde, care pare să învelească faldurile și filamentele detaliate. Vizibilă în interiorul nebuloasei, steaua centrală a NGC 6888 este clasificată ca stea Wolf-Rayet (WR 136). Steaua își aruncă învelișul exterior într-un vânt puternic stelar, eliminând echivalentul masei Soarelui la fiecare 10.000 de ani. Structurile complexe ale nebuloasei sunt probabil rezultatul interacțiunii acestui vânt puternic cu materialul expulzat într-o fază anterioară. Arzând combustibil într-un ritm prodigios și aproape de sfârșitul vieții sale stelare, această stea ar trebui să iasă în cele din urmă cu o explozie într-o explozie spectaculoasă de supernovă. Găsit în constelația bogată în nebuloase Cygnus, NGC 6888 este la aproximativ 5.000 de ani lumină distanță.

LINK TO ORIGINAL APOD

SCORPIUS (SCORPIONUL) ÎMBUNĂTĂȚIT
Image Credit & Copyright: Stefan Lenz

Dacă Scorpius (Scorpionul) ar arăta atât de bine văzut cu ochiul liber, oamenii și-ar aminti această constelație mai bine. Scorpius apare de obicei cu câteva stele strălucitoare într-o constelație zodiacală bine cunoscută, dar rar arătată. Pentru a obține o imagine spectaculoasă ca aceasta, totuși, este nevoie de o cameră bună, de un cer întunecat și de o procesare sofisticată a imaginii. Imaginea rezultată, îmbunătățită digital, prezintă multe caracteristici uluitoare. Diagonala din dreapta imaginii face parte din planul galaxiei noastre Calea Lactee. Vizibili acolo sunt nori mari de stele strălucitoare și filamente lungi de praf întunecat răspândit complex. Înălțându-se vertical în stânga imaginii sunt benzi întunecate de praf cunoscute sub numele de ”Râul Întunecat”. Câteva dintre stelele strălucitoare din stânga fac parte din capul și cleștii Scorpionului și includ steaua strălucitoare Antares. Numeroase nebuloase cu emisie roșie, nebuloase cu reflexie albastră și filamente întunecate au devenit vizibile pe măsură ce s-a dezvoltat imaginea cu expunerea de 17 ore. Scorpius apare vizibil pe cerul sudic după apusul soarelui, la mijlocul anului.

LINK TO ORIGINAL APOD

ZHURONG: UN NOU ROVER PE MARTE
Image Credit: China National Space Administration

Există un nou rover pe Marte. La mijlocul lunii mai, misiunea Chinei Tianwen-1 a livrat roverul Zhurong pe planeta roșie. Deoarece Marte înseamnă Planeta Focului în chineză, numele roverului Zhurong înseamnă, aproximativ, ”Zeul focului” în mitologia chineză. Zhurong a aterizat în nordul Utopia Planitia, cel mai mare bazin de impact cunoscut din sistemul solar și o zonă despre care se raportează că are multă gheață subterană. Printre multe alte instrumente științifice, Zhurong poartă un radar cu pătrundere în sol, care poate detecta gheața îngropată chiar și la 100 de metri adâncime. Zhurong, de dimensiunea unei mașini, este prezentat aici lângă baza sa de aterizare. Imaginea a fost capturată de o cameră la distanță desfășurată de rover-ul rulant. Misiunea planificată de 90 de zile a lui Zhurong include studierea geologiei, solului și atmosferei Marte în Utopia Planitia.

LINK TO ORIGINAL APOD

GANYMEDE DE LA JUNO
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; Processing & License: Kevin M. Gill;

Cum arată cea mai mare lună din sistemul solar? Ganymede, luna lui Jupiter, mai mare decât chiar Mercur și Pluto, are o suprafață înghețată, cu cratere strălucitoare, care acoperă un amestec de teren mai vechi, mai întunecat, mai craterat, dantelat cu caneluri și creste. Cauza terenului canelat rămâne un subiect de cercetare, cu o ipoteză principală legată de deplasarea plăcilor de gheață. Se crede că Ganymede are un strat oceanic ce conține mai multă apă decât Pământul – și ar putea găzdui forme de viață. La fel ca Luna Pământului, Ganymede păstrează aceeași față orientată către planeta sa mamă, în acest caz Jupiter. Imaginea prezentată a fost surprinsă săptămâna trecută de nava spațială robotică Juno a NASA, când trecea la doar aproximativ 1000 de kilometri deasupra imensei luni. Trecerea apropiată a redus perioada orbitală a lui Juno în jurul lui Jupiter de la 53 de zile la 43 de zile. Juno continuă să studieze gravitația ridicată a planetei gigantice, câmpul magnetic neobișnuit și structurile complexe de nori.

LINK TO ORIGINAL APOD

O FURTUNĂ SUPERCELL DEASUPRA TEXASULUI
Video Credit & Copyright: Mike Olbinski; Music: Impact Lento (Kevin MacLeod, Incompetech)

Este un nor sau o navă spațială extraterestră? Este un tip neobișnuit și uneori periculos de nor furtună numit SUPERCELULĂ. Supercelulele pot genera tornade dăunătoare, grindină, izbucniri de aer sau ploi torențiale. Sau doar pot arăta impresionant. O supercelulă adăpostește un mezociclon – o coloană de aer în creștere înconjurată de curenți de aer care cad. Supercelulele ar putea apărea în multe locuri de pe Pământ, dar sunt deosebit de frecvente în Tornado Alley din SUA. Aici sunt prezentate patru secvențe time-lapse ale unei supercelule din 2013 care se rotește deasupra și se deplasează peste Booker, Texas. În videoclip sunt surprinse nori noi care se formează în apropierea centrului furtunii, praf care se învârte pe pământ, fulgere descărcându-se în norii superiori, totul în timp ce complexul impresionant sculptat se rotește amenințător. În cele din urmă, după câteva ore, așa cum se arată în secvența finală, ploaia densă cade, pe măsură ce furtuna începe să se stingă.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

ECLIPSĂ PE APĂ
Image Credit & Copyright: Elliot Severn

Eclipsele tind să vină în perechi. De două ori pe an, în timpul unui sezon de eclipsă care durează aproximativ 34 de zile, Soarele, Luna și Pământul aproape se pot alinia. Apoi, fazele complete și noi ale Lunii, separate de puțin peste 14 zile, creează o eclipsă lunară și una de soare. Adesea eclipsele parțiale fac parte din orice sezon de eclipsă. Dar, uneori, alinierea atât la faza lunii noi, cât și a lunii pline în timpul unui singur sezon de eclipsă este suficient de apropiată pentru a produce o pereche de eclipse lunare și solare totale (sau totale și inelare). Pentru acest sezon de eclipsă, Luna Nouă care a urmat eclipsei lunare totale a Lunii Pline, de pe 26 mai, a produs o eclipsă de soare inelară de-a lungul pistei sale de umbre din nord. Această eclipsă este văzută aici într-un răsărit parțial eclipsat din 10 iunie, fotografiat de la un debarcader de pescuit din Stratford, Connecticut, în nord-estul SUA.

LINK TO ORIGINAL APOD

SURVOLÂND O ECLIPSĂ
Image Credit & Copyright: Zev Hoover, Christian A. Lockwood, and Zoe Chakoian

Pe 10 iunie o Lună Nouă a trecut în fața Soarelui. În siluetă la doar două zile după atingerea apogeului, cel mai îndepărtat punct al orbitei sale eliptice, dimensiunea aparentă redusă a Lunii a contribuit la crearea unei eclipse solare inelare. Scurta, dar spectaculoasa fază inelară a eclipsei prezintă un disc solar strălucitor ca un inel de foc atunci când este privit de-a lungul pistei sale înguste și nordice de umbră de pe planeta Pământ. În ciuda cerul înnorat de dimineața, de-a lungul coastei de est a SUA au fost surprinse scene superbe ale unui Soare parțial eclipsat. Cei doi aștri, Soarele și Luna, răsărind împreună, au fost înregistrați într-o succesiune de cadre consecutive aproape de faza maximă a eclipsei în acest compozit digital, văzut de la Quincy Beach la sud de Boston, Massachusetts. Secvența formidabilă urmează calea ondulantă a unei păsări în zbor care unește Luna în siluetă cu Soarele care răsare.

LINK TO ORIGINAL APOD

HALO CIRCULAR AL SOARELUI
Image Credit & Copyright: Vincenzo Mirabella

Vrei să vezi un inel în jurul Soarelui? Este ușor de făcut pe cerul de zi din întreaga lume. Creat de cristale de gheață orientate aleatoriu în nori subțiri cirus, halourile circulare de 22 de grade sunt vizibile mult mai des decât curcubeiele. Acesta a fost surprins în fotografiile realizate cu un telefon inteligent pe 29 mai lângă Roma, Italia. Blocarea atentă a Soarelui, de exemplu cu vârful degetului, este de obicei tot ceea ce este necesar pentru a dezvălui inelul de halo strălucitor comun. Raza unghiulară caracteristică a halo-ului este aproximativ egală cu întinderea mâinii, degetul mare la degetul mic, la capătul brațului întins. Vrei să vezi o eclipsă cu inel de foc? E mai greu. Faza inelară spectaculoasă a eclipsei de soare de astăzi (10 iunie), cunoscută sub numele de inel de foc, este vizibilă pe scurt numai dacă stai de-a lungul liniei înguste a umbrei Lunii care trece peste părți din nordul Canadei, Groenlanda, Arctica și estul Rusiei. Eclipsa de soare este parțială, totuși, atunci când este văzută din regiuni mai largi, inclusiv din nordul Asiei, din Europa și din părți ale SUA.

LINK TO ORIGINAL APOD

COROANA UNEI ECLIPSE TOTALE DE LUNĂ
Credit de imagine și drepturi de autor: Helmut Eder

Această lună pare să se multiplice bizar. Această lună era o lună plină, numită în mod special Luna Florilor, în această perioadă a anului. Dar asta nu a făcut-o ciudată – lunile pline apar o dată pe lună (lună calendaristică). Această lună a fost o Super-Lună, ceea ce înseamnă că a atins faza completă la cea mai mare apropiere a sa de Pământ, pe orbita sa ușor eliptică. Oarecum ciudat, o Super-Lună pare puțin mai mare și mai strălucitoare decât Luna Plină medie – și îi permite să fie numit Super Lună a Florilor. Această lună suferea o eclipsă totală de lună. O lună eclipsată poate arăta destul de ciudat, fiind întunecată, luminată neuniform și, frecvent, roșie – uneori numită roșu-sângerie. Prin urmare, această lună ar putea fi numită Super Lună Sângerie a Florilor. Luna aceasta a fost văzută prin nori subțiri. Acești nori au creat o coroană slabă în jurul lunii, făcând-o să pară nu numai ciudată, ci și colorată. Această lună a fost fotografiată atât de profund încât inima galaxiei Căii Lactee, mult în fundal, era vizibilă în dreapta inferioară. Această lună, această umbră, această galaxie și aceste culori au fost capturate luna trecută lângă Cassilis, NSW, Australia – într-o singură fotografie. (Fuzionată mai târziu cu două fotografii inferioare, care surprind mai bine Calea Lactee.)

LINK TO ORIGINAL APOD

UN CHIP ÎN NORII LUI JUPITER DE LA IUNO
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason Major

Ce vedeți în norii lui Jupiter? La cea mai mare scară, înconjurând planeta, Jupiter are zone luminoase alternante și centuri maro-roșiatice. Gazul din zona în creștere, în mare parte hidrogen și heliu, se învârte de obicei în jurul regiunilor de presiune ridicată. În schimb, gazul din centura de scădere se rotește de obicei în jurul unor regiuni cu presiune scăzută, cum se întâmplă cu cicloanele și uraganele de pe Pământ. Furtunile din centură se pot forma în ovale albe mari și de lungă durată și pete roșii alungite. Sonda spațială robotizată Juno a NASA a capturat majoritatea acestor caracteristici ale norului în 2017 în timpul perijove 6, cea de-a șasea trecere a acesteia deasupra planetei gigante, pe orbita sa de 2 luni. Dar cu siguranță nu acești nori în sine vă atrag atenția asupra imaginii afișate, ci mai degrabă aranjamentul lor. Chipul care iese în evidență, poreclit Jovey McJupiterFace, a durat poate câteva săptămâni, înainte ca norii de furtună vecini să se rotească. Juno a finalizat acum 33 de orbite în jurul lui Jupiter și chiar ieri a făcut o trecere aproape de Ganymede, cea mai mare lună a sistemului nostru solar.

LINK TO ORIGINAL APOD

O NOVA STRĂLUCITOARE ÎN CASSIOPEIA
Image Credit & Copyright: Chuck Ayoub

Ce este acel punct luminos apărut în Cassiopeia? O nova. Deși nova apare frecvent în tot universul, această nova, cunoscută sub numele de Nova Cas 2021 sau V1405 Cas, a devenit atât de neobișnuit de strălucitoare pe cerul Pământului luna trecută, încât a fost vizibilă pentru ochiul liber. Nova Cas 2021 s-a luminat mai întâi la mijlocul lunii martie, dar apoi, în mod neașteptat, a devenit și mai luminos la mijlocul lunii mai și a rămas destul de luminos timp de aproximativ o săptămână. Nova a dispărut apoi la nivelurile de la începutul lunii mai, dar acum se luminează din nou și rămâne vizibilă prin binoclu. Identificată de săgeată, nova s-a produs în direcția constelației Cassiopeia, nu departe de Nebuloasa Balon. O nova este de obicei cauzată de o explozie termonucleară pe suprafața unei stele pitice albe care acumulează materie de la un însoțitor de stele binare – deși detaliile acestei izbucniri sunt în prezent necunoscute. Nova nu distruge steaua subiacentă și uneori se repetă. Imaginea prezentată a fost creată după 14 ore de imagistică în Detroit, Michigan, SUA. Atât astronomii profesioniști, cât și cei amatori vor continua probabil să monitorizeze Nova Cas 2021 și să facă ipoteze cu privire la detaliile cauzei sale.

LINK TO ORIGINAL APOD

O ECLIPSĂ LA RĂSĂRIT DE SOARE
Image Credit & Copyright: Elias Chasiotis

Da, dar ați văzut vreodată un răsărit ca acesta? Aici, după înnorarea inițială, Soarele părea să răsară în două bucăți și în timpul eclipsei parțiale, determinându-l pe fotograf să-l descrie ca: cel mai uimitor răsărit din viața sa. Cercul întunecat de lângă vârful Soarelui înroșit din punct de vedere atmosferic este Luna – dar și vârful întunecat aflat chiar sub el. Acest lucru se datorează faptului că, pe parcurs, atmosfera Pământului avea un strat de inversiune a aerului neobișnuit de cald, care acționa ca un obiectiv gigantic și a creat o a doua imagine. Pentru un răsărit sau apus normal, acest fenomen rar al opticii atmosferice este cunoscut sub numele de efect de vază etruscă. Imaginea prezentată a fost surprinsă în decembrie 2019 din Al Wakrah, Qatar. Unii observatori dintr-o bandă îngustă a Pământului spre est au putut vedea o eclipsă solară complet inelară – unde Luna apare complet înconjurată de fundalul Soarelui într-un inel de foc. Următoarea eclipsă de soare, de asemenea o eclipsă inelară pentru observatorii bine amplasați, va avea loc în cursul acestei săptămâni, pe 10 iunie.

LINK TO ORIGINAL APOD

NORII STRĂLUCITORI DE PE MARTE
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS

Fața erodată și stratificată a Muntelui Mercou se conturează în prim-planul acestui mozaic de la Camera Mast a roverului marțian Curiosity. Alcătuită din 21 de imagini individuale, scena a fost înregistrată chiar după apusul soarelui, pe 19 martie, cea de-a 3.063-a zi marțiană pentru Curiosity, de explorare continuă a Planetei Roșii. În amurgul marțian, nori de mare altitudine strălucesc încă deasupra, reflectând lumina de la Soare sub orizontul local, asemănător cu norii noctilucenți ai planetei Pământ. Deși norii de gheață de apă se îndreaptă prin atmosfera subțire marțiană, acești nori tulburi sunt, de asemenea, la altitudini extreme și ar putea fi compuși din dioxid de carbon înghețat, cristale de gheață uscată. Mast Cam de la Curiosity a scanat, de asemenea, nori irizați sau nori de tip mama perlelor, care adaugă culori subtile cerului marțian.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA MONSTRUOASĂ DE SÂNGE
Image Credit & Copyright: Chirag Upreti

Pe 26 Mai, Luna Plină a Florilor a fost surprinsă în această expunere unică, pe măsura desprinderii sale din umbra Pământului și a debutului crepusculului de dimineață pe cerul vestic. Pozând aproape de orizont către faza de final al totalității, un disc lunar eclipsat este încadrat contrast cu stejari