STARFORGE: SIMULAREA FORMĂRII UNEI STELE
Video & Text Credit: Michael Y. Grudić (Northwestern U.) et al., STARFORGE Collaboration;
Music: Prelude, Op. 28, No. 4 in E Minor (Frédéric Chopin)

Cum se formează stelele? Cele mai multe se formează în nori moleculari gigantici situați pe discul central al unei galaxii. Procesul este început, influențat și limitat de vânturile stelare, jeturile, lumina stelelor de mare energie și exploziile de supernova ale stelelor existente anterior. Videoclipul prezentat arată aceste interacțiuni complexe, calculate prin simularea STARFORGE a unui nor de gaz de 20.000 de ori mai mare decât masa Soarelui nostru. În vizualizarea time-lapse, regiunile mai deschise indică un gaz mai dens, culoarea codifică viteza gazului (violetul este lent, portocaliul este rapid), în timp ce punctele indică pozițiile stelelor nou formate. Pe măsură ce videoclipul începe, un nor de gaz care se întinde pe aproximativ 50 de ani lumină începe să se condenseze sub propria gravitație. În termen de 2 milioane de ani, se formează primele stele, în timp ce stelele masive nou formate sunt văzute că expulzează jeturi impresionante. Simularea este înghețată după 4,3 milioane de ani, iar volumul a fost apoi rotit pentru a obține o perspectivă tridimensională. Rămân multe de aflat despre formarea stelelor, inclusiv efectul jeturilor în limitarea maselor stelelor formate ulterior.

LINK TO ORIGINAL APOD

HD 163296: JETUL UNEI STELE ÎN FORMARE
Image Credit: Visible: VLT/MUSE (ESO); Radio: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Cum sunt create jeturile în timpul formării stelelor? Nimeni nu este sigur, deși imaginile recente ale tânărului sistem de stele HD 163296 sunt destul de ilustrative. Steaua centrală din imaginea prezentată este încă în formare, dar este văzută deja înconjurată de un disc rotativ și un jet în mișcare spre exterior. Discul este prezentat în unde radio preluate de Atacama Large Millimeter Array (ALMA) din Chile și prezintă crevase create probabil de gravitatea planetelor foarte tinere. Jetul, prezentat în lumina vizibilă preluată de Telescopul foarte mare (VLT, tot în Chile), expulzează gazul care se mișcă rapid – în principal hidrogen – din centrul discului. Sistemul se întinde pe de sute de ori distanța Pământ-Soare (au). Detaliile acestor noi observații sunt interpretate pentru a întări conjecturile că jeturile sunt generate și modelate, cel puțin parțial, de câmpurile magnetice din discul rotativ. Observațiile viitoare ale HD 163296 și ale altor sisteme similare de formare a stelelor pot ajuta la completarea detaliilor.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA TADPOLE DE LA HUBBLE
Image Credit: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processing: Amal Biju

De ce această galaxie are o coadă atât de lungă? În această priveliște uluitoare, bazată pe datele de imagine din Arhiva Legacy Hubble, galaxiile îndepărtate formează un fundal dramatic pentru galaxia spirală perturbată Arp 188, Galaxia Tadpole. Mormolocul cosmic este la doar 420 de milioane de ani lumină distanță spre constelația nordică a Dragonului (Draco). Coada sa atrăgătoare are o lungime de aproximativ 280 de mii de ani lumină și prezintă grupuri de stele albastre strălucitoare. O poveste spune că o galaxie intrusă mai compactă a traversat în fața Arp 188 – de la dreapta la stânga, din această perspectivă – și a fost aruncată în spatele Tadpole de atracția lor gravitațională. În timpul întâlnirii strânse, forțele mareelor ​​au scos stelele, gazul și praful galaxiei spirale, formând coada spectaculoasă. Galaxia intrusă în sine, estimată a fi situată la aproximativ 300 de mii de ani lumină în spatele Tadpolului, poate fi văzută prin brațele spirale din prim-plan din dreapta sus. După omonimul său terestru, Galaxia Tadpole își va pierde probabil coada pe măsură ce îmbătrânește, grupurile de stele ale cozii formând sateliți mai mici ai marii galaxii spirale.

LINK TO ORIGINAL APOD

SOARELE RĂSĂRIND LA SOLSTIȚIU DEASUPRA STONEHENGE
Image Credit & Copyright: Max Alexander, STFC, SPL

Astăzi Soarele atinge punctul cel mai nordic al cerului planetei Pământ. Purtând denumirea de solstițiu, multe culturi marchează această dată ca o schimbare de anotimpuri – de la primăvară la vară în emisfera nordică a Pământului și din toamnă până iarna în emisfera sudică a Pământului. Tocmai, timpul unic al solstițiului are loc astăzi pentru unele părți ale lumii, dar mâine pentru alte regiuni. Imaginea prezentată a fost făcută în timpul săptămânii solstițiului de vară din 2008 la Stonehenge din Marea Britanie și surprinde un răsărit pitoresc care implică ceață, copaci, nori, pietre plasate în urmă cu aproximativ 4.500 de ani și un ”orb” strălucitor mare, vechi de 4,5 miliarde de ani. Chiar și având în vedere precesiunea axei de rotație a Pământului de-a lungul mileniilor, Soarele continuă să se ridice peste Stonehenge într-un mod semnificativ din punct de vedere astronomic.

LINK TO ORIGINAL APOD

CREPUSCULUL VERII NORDICE
Image Credit & Copyright: Justin Anderson

Nopțile se scurtează și zilele se lungesc, pe măsură ce solstițiul de vară se apropie în nord. De obicei, la latitudini înalte, în lunile de vară, încep să-și facă apariția norii noctilucenți sau strălucitori de noapte. Conduși în apropierea marginii spațiului, la aproximativ 80 de kilometri altitudine, acești nori de gheață reflectau încă lumina soarelui pe 14 iunie. Deși Soarele se afla sub linia orizontului, văzut din Forrest, Manitoba, Canada, aceștia au fost surprinși într-o singură expunere a unui cer aproape crepuscular la miezul nopții. Multiple expuneri de prim plan captează luminițele de joasă altitudine a licuricilor, o altă apariție strălucitoare a nopții de vară.

LINK TO ORIGINAL APOD

COARNELE CELUI A CĂRUI NUME NU-L NUMIM APĂRÂND DINTR-UN INEL DE FOC
Image Credit & Copyright: Madhup Rathi

Refracția atmosferică a aplatizat discul solar și i-a distorsionat aspectul în această vedere prin telescop a unui răsărit în Atlantic pe 10 iunie. Din Belmar, New Jersey, pe coasta de est a SUA, scena a fost înregistrată la Luna Nouă în timpul eclipsei solare inelare din acest sezon. Luna în siluetă parțială oferă Soarelui răsărit forma sa semilunară, amintind unele dintre coarnele celui al cărui nume nu-l pronunțăm (sau poate o canoe zburătoare …). Dar, în faza sa inelară completă, acest Soare eclipsat arăta ca un inel de foc în ceruri. Eclipsa de soare inelară a lunii iunie a urmat după călcâiul eclipsei totale de lună din timpul fazei de Lună Plină de la sfârșitul lunii mai. Desigur, acea eclipsă lunară totală a fost o eclipsă roșie dramatică de Lună de Sânge.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 6888: NEBULOASA CRESCENT
Image Credit & Copyright: Joe Navara, Glenn Clouder, Russell Discombe

NGC 6888, cunoscută și sub numele de Nebuloasa Crescent, are o lungime de aproximativ 25 de ani lumină și este alimentată de vânturile provenite din steaua sa centrală, strălucitoare și masivă. Un triumvirat de astro-fotografi (Joe, Glenn, Russell) a creat acest portret ascuțit al bulei cosmice. Colaborarea lor telescopică a colectat peste 30 de ore de date de bandă îngustă care izolează lumina de atomii de hidrogen și oxigen. Atomii de oxigen produc nuanța albastru-verde, care pare să învelească faldurile și filamentele detaliate. Vizibilă în interiorul nebuloasei, steaua centrală a NGC 6888 este clasificată ca stea Wolf-Rayet (WR 136). Steaua își aruncă învelișul exterior într-un vânt puternic stelar, eliminând echivalentul masei Soarelui la fiecare 10.000 de ani. Structurile complexe ale nebuloasei sunt probabil rezultatul interacțiunii acestui vânt puternic cu materialul expulzat într-o fază anterioară. Arzând combustibil într-un ritm prodigios și aproape de sfârșitul vieții sale stelare, această stea ar trebui să iasă în cele din urmă cu o explozie într-o explozie spectaculoasă de supernovă. Găsit în constelația bogată în nebuloase Cygnus, NGC 6888 este la aproximativ 5.000 de ani lumină distanță.

LINK TO ORIGINAL APOD

SCORPIUS (SCORPIONUL) ÎMBUNĂTĂȚIT
Image Credit & Copyright: Stefan Lenz

Dacă Scorpius (Scorpionul) ar arăta atât de bine văzut cu ochiul liber, oamenii și-ar aminti această constelație mai bine. Scorpius apare de obicei cu câteva stele strălucitoare într-o constelație zodiacală bine cunoscută, dar rar arătată. Pentru a obține o imagine spectaculoasă ca aceasta, totuși, este nevoie de o cameră bună, de un cer întunecat și de o procesare sofisticată a imaginii. Imaginea rezultată, îmbunătățită digital, prezintă multe caracteristici uluitoare. Diagonala din dreapta imaginii face parte din planul galaxiei noastre Calea Lactee. Vizibili acolo sunt nori mari de stele strălucitoare și filamente lungi de praf întunecat răspândit complex. Înălțându-se vertical în stânga imaginii sunt benzi întunecate de praf cunoscute sub numele de ”Râul Întunecat”. Câteva dintre stelele strălucitoare din stânga fac parte din capul și cleștii Scorpionului și includ steaua strălucitoare Antares. Numeroase nebuloase cu emisie roșie, nebuloase cu reflexie albastră și filamente întunecate au devenit vizibile pe măsură ce s-a dezvoltat imaginea cu expunerea de 17 ore. Scorpius apare vizibil pe cerul sudic după apusul soarelui, la mijlocul anului.

LINK TO ORIGINAL APOD

ZHURONG: UN NOU ROVER PE MARTE
Image Credit: China National Space Administration

Există un nou rover pe Marte. La mijlocul lunii mai, misiunea Chinei Tianwen-1 a livrat roverul Zhurong pe planeta roșie. Deoarece Marte înseamnă Planeta Focului în chineză, numele roverului Zhurong înseamnă, aproximativ, ”Zeul focului” în mitologia chineză. Zhurong a aterizat în nordul Utopia Planitia, cel mai mare bazin de impact cunoscut din sistemul solar și o zonă despre care se raportează că are multă gheață subterană. Printre multe alte instrumente științifice, Zhurong poartă un radar cu pătrundere în sol, care poate detecta gheața îngropată chiar și la 100 de metri adâncime. Zhurong, de dimensiunea unei mașini, este prezentat aici lângă baza sa de aterizare. Imaginea a fost capturată de o cameră la distanță desfășurată de rover-ul rulant. Misiunea planificată de 90 de zile a lui Zhurong include studierea geologiei, solului și atmosferei Marte în Utopia Planitia.

LINK TO ORIGINAL APOD

GANYMEDE DE LA JUNO
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; Processing & License: Kevin M. Gill;

Cum arată cea mai mare lună din sistemul solar? Ganymede, luna lui Jupiter, mai mare decât chiar Mercur și Pluto, are o suprafață înghețată, cu cratere strălucitoare, care acoperă un amestec de teren mai vechi, mai întunecat, mai craterat, dantelat cu caneluri și creste. Cauza terenului canelat rămâne un subiect de cercetare, cu o ipoteză principală legată de deplasarea plăcilor de gheață. Se crede că Ganymede are un strat oceanic ce conține mai multă apă decât Pământul – și ar putea găzdui forme de viață. La fel ca Luna Pământului, Ganymede păstrează aceeași față orientată către planeta sa mamă, în acest caz Jupiter. Imaginea prezentată a fost surprinsă săptămâna trecută de nava spațială robotică Juno a NASA, când trecea la doar aproximativ 1000 de kilometri deasupra imensei luni. Trecerea apropiată a redus perioada orbitală a lui Juno în jurul lui Jupiter de la 53 de zile la 43 de zile. Juno continuă să studieze gravitația ridicată a planetei gigantice, câmpul magnetic neobișnuit și structurile complexe de nori.

LINK TO ORIGINAL APOD

O FURTUNĂ SUPERCELL DEASUPRA TEXASULUI
Video Credit & Copyright: Mike Olbinski; Music: Impact Lento (Kevin MacLeod, Incompetech)

Este un nor sau o navă spațială extraterestră? Este un tip neobișnuit și uneori periculos de nor furtună numit SUPERCELULĂ. Supercelulele pot genera tornade dăunătoare, grindină, izbucniri de aer sau ploi torențiale. Sau doar pot arăta impresionant. O supercelulă adăpostește un mezociclon – o coloană de aer în creștere înconjurată de curenți de aer care cad. Supercelulele ar putea apărea în multe locuri de pe Pământ, dar sunt deosebit de frecvente în Tornado Alley din SUA. Aici sunt prezentate patru secvențe time-lapse ale unei supercelule din 2013 care se rotește deasupra și se deplasează peste Booker, Texas. În videoclip sunt surprinse nori noi care se formează în apropierea centrului furtunii, praf care se învârte pe pământ, fulgere descărcându-se în norii superiori, totul în timp ce complexul impresionant sculptat se rotește amenințător. În cele din urmă, după câteva ore, așa cum se arată în secvența finală, ploaia densă cade, pe măsură ce furtuna începe să se stingă.

LINK TO ORIGINAL APOD

 

ECLIPSĂ PE APĂ
Image Credit & Copyright: Elliot Severn

Eclipsele tind să vină în perechi. De două ori pe an, în timpul unui sezon de eclipsă care durează aproximativ 34 de zile, Soarele, Luna și Pământul aproape se pot alinia. Apoi, fazele complete și noi ale Lunii, separate de puțin peste 14 zile, creează o eclipsă lunară și una de soare. Adesea eclipsele parțiale fac parte din orice sezon de eclipsă. Dar, uneori, alinierea atât la faza lunii noi, cât și a lunii pline în timpul unui singur sezon de eclipsă este suficient de apropiată pentru a produce o pereche de eclipse lunare și solare totale (sau totale și inelare). Pentru acest sezon de eclipsă, Luna Nouă care a urmat eclipsei lunare totale a Lunii Pline, de pe 26 mai, a produs o eclipsă de soare inelară de-a lungul pistei sale de umbre din nord. Această eclipsă este văzută aici într-un răsărit parțial eclipsat din 10 iunie, fotografiat de la un debarcader de pescuit din Stratford, Connecticut, în nord-estul SUA.

LINK TO ORIGINAL APOD

SURVOLÂND O ECLIPSĂ
Image Credit & Copyright: Zev Hoover, Christian A. Lockwood, and Zoe Chakoian

Pe 10 iunie o Lună Nouă a trecut în fața Soarelui. În siluetă la doar două zile după atingerea apogeului, cel mai îndepărtat punct al orbitei sale eliptice, dimensiunea aparentă redusă a Lunii a contribuit la crearea unei eclipse solare inelare. Scurta, dar spectaculoasa fază inelară a eclipsei prezintă un disc solar strălucitor ca un inel de foc atunci când este privit de-a lungul pistei sale înguste și nordice de umbră de pe planeta Pământ. În ciuda cerul înnorat de dimineața, de-a lungul coastei de est a SUA au fost surprinse scene superbe ale unui Soare parțial eclipsat. Cei doi aștri, Soarele și Luna, răsărind împreună, au fost înregistrați într-o succesiune de cadre consecutive aproape de faza maximă a eclipsei în acest compozit digital, văzut de la Quincy Beach la sud de Boston, Massachusetts. Secvența formidabilă urmează calea ondulantă a unei păsări în zbor care unește Luna în siluetă cu Soarele care răsare.

LINK TO ORIGINAL APOD

HALO CIRCULAR AL SOARELUI
Image Credit & Copyright: Vincenzo Mirabella

Vrei să vezi un inel în jurul Soarelui? Este ușor de făcut pe cerul de zi din întreaga lume. Creat de cristale de gheață orientate aleatoriu în nori subțiri cirus, halourile circulare de 22 de grade sunt vizibile mult mai des decât curcubeiele. Acesta a fost surprins în fotografiile realizate cu un telefon inteligent pe 29 mai lângă Roma, Italia. Blocarea atentă a Soarelui, de exemplu cu vârful degetului, este de obicei tot ceea ce este necesar pentru a dezvălui inelul de halo strălucitor comun. Raza unghiulară caracteristică a halo-ului este aproximativ egală cu întinderea mâinii, degetul mare la degetul mic, la capătul brațului întins. Vrei să vezi o eclipsă cu inel de foc? E mai greu. Faza inelară spectaculoasă a eclipsei de soare de astăzi (10 iunie), cunoscută sub numele de inel de foc, este vizibilă pe scurt numai dacă stai de-a lungul liniei înguste a umbrei Lunii care trece peste părți din nordul Canadei, Groenlanda, Arctica și estul Rusiei. Eclipsa de soare este parțială, totuși, atunci când este văzută din regiuni mai largi, inclusiv din nordul Asiei, din Europa și din părți ale SUA.

LINK TO ORIGINAL APOD

COROANA UNEI ECLIPSE TOTALE DE LUNĂ
Credit de imagine și drepturi de autor: Helmut Eder

Această lună pare să se multiplice bizar. Această lună era o lună plină, numită în mod special Luna Florilor, în această perioadă a anului. Dar asta nu a făcut-o ciudată – lunile pline apar o dată pe lună (lună calendaristică). Această lună a fost o Super-Lună, ceea ce înseamnă că a atins faza completă la cea mai mare apropiere a sa de Pământ, pe orbita sa ușor eliptică. Oarecum ciudat, o Super-Lună pare puțin mai mare și mai strălucitoare decât Luna Plină medie – și îi permite să fie numit Super Lună a Florilor. Această lună suferea o eclipsă totală de lună. O lună eclipsată poate arăta destul de ciudat, fiind întunecată, luminată neuniform și, frecvent, roșie – uneori numită roșu-sângerie. Prin urmare, această lună ar putea fi numită Super Lună Sângerie a Florilor. Luna aceasta a fost văzută prin nori subțiri. Acești nori au creat o coroană slabă în jurul lunii, făcând-o să pară nu numai ciudată, ci și colorată. Această lună a fost fotografiată atât de profund încât inima galaxiei Căii Lactee, mult în fundal, era vizibilă în dreapta inferioară. Această lună, această umbră, această galaxie și aceste culori au fost capturate luna trecută lângă Cassilis, NSW, Australia – într-o singură fotografie. (Fuzionată mai târziu cu două fotografii inferioare, care surprind mai bine Calea Lactee.)

LINK TO ORIGINAL APOD

UN CHIP ÎN NORII LUI JUPITER DE LA IUNO
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason Major

Ce vedeți în norii lui Jupiter? La cea mai mare scară, înconjurând planeta, Jupiter are zone luminoase alternante și centuri maro-roșiatice. Gazul din zona în creștere, în mare parte hidrogen și heliu, se învârte de obicei în jurul regiunilor de presiune ridicată. În schimb, gazul din centura de scădere se rotește de obicei în jurul unor regiuni cu presiune scăzută, cum se întâmplă cu cicloanele și uraganele de pe Pământ. Furtunile din centură se pot forma în ovale albe mari și de lungă durată și pete roșii alungite. Sonda spațială robotizată Juno a NASA a capturat majoritatea acestor caracteristici ale norului în 2017 în timpul perijove 6, cea de-a șasea trecere a acesteia deasupra planetei gigante, pe orbita sa de 2 luni. Dar cu siguranță nu acești nori în sine vă atrag atenția asupra imaginii afișate, ci mai degrabă aranjamentul lor. Chipul care iese în evidență, poreclit Jovey McJupiterFace, a durat poate câteva săptămâni, înainte ca norii de furtună vecini să se rotească. Juno a finalizat acum 33 de orbite în jurul lui Jupiter și chiar ieri a făcut o trecere aproape de Ganymede, cea mai mare lună a sistemului nostru solar.

LINK TO ORIGINAL APOD

O NOVA STRĂLUCITOARE ÎN CASSIOPEIA
Image Credit & Copyright: Chuck Ayoub

Ce este acel punct luminos apărut în Cassiopeia? O nova. Deși nova apare frecvent în tot universul, această nova, cunoscută sub numele de Nova Cas 2021 sau V1405 Cas, a devenit atât de neobișnuit de strălucitoare pe cerul Pământului luna trecută, încât a fost vizibilă pentru ochiul liber. Nova Cas 2021 s-a luminat mai întâi la mijlocul lunii martie, dar apoi, în mod neașteptat, a devenit și mai luminos la mijlocul lunii mai și a rămas destul de luminos timp de aproximativ o săptămână. Nova a dispărut apoi la nivelurile de la începutul lunii mai, dar acum se luminează din nou și rămâne vizibilă prin binoclu. Identificată de săgeată, nova s-a produs în direcția constelației Cassiopeia, nu departe de Nebuloasa Balon. O nova este de obicei cauzată de o explozie termonucleară pe suprafața unei stele pitice albe care acumulează materie de la un însoțitor de stele binare – deși detaliile acestei izbucniri sunt în prezent necunoscute. Nova nu distruge steaua subiacentă și uneori se repetă. Imaginea prezentată a fost creată după 14 ore de imagistică în Detroit, Michigan, SUA. Atât astronomii profesioniști, cât și cei amatori vor continua probabil să monitorizeze Nova Cas 2021 și să facă ipoteze cu privire la detaliile cauzei sale.

LINK TO ORIGINAL APOD

O ECLIPSĂ LA RĂSĂRIT DE SOARE
Image Credit & Copyright: Elias Chasiotis

Da, dar ați văzut vreodată un răsărit ca acesta? Aici, după înnorarea inițială, Soarele părea să răsară în două bucăți și în timpul eclipsei parțiale, determinându-l pe fotograf să-l descrie ca: cel mai uimitor răsărit din viața sa. Cercul întunecat de lângă vârful Soarelui înroșit din punct de vedere atmosferic este Luna – dar și vârful întunecat aflat chiar sub el. Acest lucru se datorează faptului că, pe parcurs, atmosfera Pământului avea un strat de inversiune a aerului neobișnuit de cald, care acționa ca un obiectiv gigantic și a creat o a doua imagine. Pentru un răsărit sau apus normal, acest fenomen rar al opticii atmosferice este cunoscut sub numele de efect de vază etruscă. Imaginea prezentată a fost surprinsă în decembrie 2019 din Al Wakrah, Qatar. Unii observatori dintr-o bandă îngustă a Pământului spre est au putut vedea o eclipsă solară complet inelară – unde Luna apare complet înconjurată de fundalul Soarelui într-un inel de foc. Următoarea eclipsă de soare, de asemenea o eclipsă inelară pentru observatorii bine amplasați, va avea loc în cursul acestei săptămâni, pe 10 iunie.

LINK TO ORIGINAL APOD

NORII STRĂLUCITORI DE PE MARTE
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS

Fața erodată și stratificată a Muntelui Mercou se conturează în prim-planul acestui mozaic de la Camera Mast a roverului marțian Curiosity. Alcătuită din 21 de imagini individuale, scena a fost înregistrată chiar după apusul soarelui, pe 19 martie, cea de-a 3.063-a zi marțiană pentru Curiosity, de explorare continuă a Planetei Roșii. În amurgul marțian, nori de mare altitudine strălucesc încă deasupra, reflectând lumina de la Soare sub orizontul local, asemănător cu norii noctilucenți ai planetei Pământ. Deși norii de gheață de apă se îndreaptă prin atmosfera subțire marțiană, acești nori tulburi sunt, de asemenea, la altitudini extreme și ar putea fi compuși din dioxid de carbon înghețat, cristale de gheață uscată. Mast Cam de la Curiosity a scanat, de asemenea, nori irizați sau nori de tip mama perlelor, care adaugă culori subtile cerului marțian.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA MONSTRUOASĂ DE SÂNGE
Image Credit & Copyright: Chirag Upreti

Pe 26 Mai, Luna Plină a Florilor a fost surprinsă în această expunere unică, pe măsura desprinderii sale din umbra Pământului și a debutului crepusculului de dimineață pe cerul vestic. Pozând aproape de orizont către faza de final al totalității, un disc lunar eclipsat este încadrat contrast cu stejarii goi de la Parcul Național Pinnacles din centrul Californiei. Umbra Pământului nu este însă complet întunecată. Alimentată slab de lumina solară împrăștiată de atmosferă, umbra interioară conferă lunii complet eclipsate un aspect înroșit și foarte dramaticul nume popular al unei Luni de sânge. Totuși, înfățișarea monstruoasă a unui copac noduros în siluetă a făcut ca această viziune asupra unei eclipse lunare totale să fie și mai înfricoșătoare.

LINK TO ORIGINAL APOD

MILIOANE DE STELE ÎN OMEGA CENTAURI
Image Credit & Copyright: Ignacio Diaz Bobillo

Roiul stelar globular Omega Centauri, cunoscut și sub numele de NGC 5139, se află la aproximativ 15.000 de ani lumină distanță. Clusterul conține aproximativ 10 milioane de stele mult mai vechi decât Soarele, într-un volum de aproximativ 150 de ani lumină în diametru. Este cel mai mare și mai strălucitor dintre cele 200 de grupuri globulare cunoscute care cutreieră haloul galaxiei noastre Calea Lactee. Deși majoritatea grupurilor de stele sunt formate din stele cu aceeași vârstă și aceeași compoziție, enigmaticul Omega Cen denotă prezența diferitelor populații stelare cu vârste diferite și abundență chimică diversă. De fapt, Omega Cen poate fi nucleul de rămășiță al unei mici galaxii în fuziune cu Calea Lactee. Stelele gigantice roșii ale Omega Centauri (cu o nuanță gălbuie) sunt ușor de selectat în această vedere telescopică colorată, de claritate.

LINK TO ORIGINAL APOD

CENTRUL GALACTIC IN STELE – GAZ ȘI MAGNETISM
Image Credit: X-ray: NASA/CXC/UMass/Q.D. Wang; Radio: NRF/SARAO/MeerKAT

Ce se întâmplă în apropierea centrului galaxiei noastre? Pentru a afla, a fost compusă o nouă panoramă detaliată care explorează regiunile de deasupra și dedesubtul planului galactic în lumină radio și cu raze X. Lumina cu raze X luată de Observatorul orbital Chandra este prezentată în portocaliu (fierbinte), verde (mai fierbinte) și violet (cea mai fierbinte) și suprapusă cu o imagine foarte detaliată în unde radio, prezentată în gri, dobândită de matricea MeerKAT. Interacțiunile sunt numeroase și complexe. Fiarele galactice, cum ar fi rămășițele de supernova în expansiune, vânturile fierbinți de la stele nou formate, câmpurile magnetice neobișnuit de puternice și care se ciocnesc și o gaură neagră super-masivă centrală se luptă într-un spațiu de doar 1000 de ani lumină. Dungi subțiri strălucitoare par să rezulte din răsucirea și conectarea câmpurilor magnetice noi în regiunile care se ciocnesc, creând un tip energetic de spațiu galactic interior, similar cu cel creat de Soarele nostru. Observațiile și studiile ce vor urma promit că nu doar vor aduce mai multă înțelegere nu doar asupra istoriei și evoluției propriei noastre galaxii – ci asupra tuturor galaxiilor.

LINK TO ORIGINAL APOD

STARLINK BRAZDÂND NEBULOASA ORION
Image Credit: Amir H. Abolfath

Ce sunt oare acele dungi din Orion? Majoritatea sunt reflexii ale soarelui de la numeroși sateliți Starlink care orbitează Pământul. Apărând în fața ochiului ca o serie de puncte succesive ce plutesc pe un cer crepuscular, numărul tot mai mare de sateliți de comunicații SpaceX Starlink provoacă îngrijorare în rândul multor astronomi. În ceea ce privește aspectul pozitiv, Starlink și constelațiile similare fac ca cerul de după apus să devină mai dinamic, comunicările globale bazate pe satelit mai rapide și ajută la furnizarea de servicii digitale către zonele rurale în prezent ne-deservite. Pe partea negativă, totuși, acești sateliți cu orbită terestră joasă îngreunează unele programe de scanare astronomică a cerului profund, în special observațiile care au nevoie de imagini realizate după apusul soarelui și înaintea zorilor. Viitoarele rețele planificate de sateliți cu funcționare pe orbite superioare ar putea avea impact asupra investigațiilor universului profund planificate pentru telescoapele mari de la sol în orice moment al nopții. Imaginea prezentată, făcută în decembrie 2019, este o combinație digitală de peste 65 de expuneri de 3 minute, cu unele imagini realizate pentru a evidenția nebuloasa Orion de fundal, în timp ce altele pentru a prezenta sateliții în trecere.

LINK TO ORIGINAL APOD

O LUNĂ MICĂ CU UN CRATER MARE
Image Credit & Copyright: NASA, JPL-Caltech, Space Science Institute, Cassini

Orice ar fi lovit Mimas, aproape că a distrus acestă lună. Ceea ce rămâne este unul dintre cele mai mari cratere de impact de pe una dintre cele mai mici luni rotunde ale lui Saturn. Analiza indică faptul că un impact ceva mai mare ar fi distrus Mimas în întregime. Imensul crater, numit Herschel, după descoperitorul satelitului Mimas din 1789, Sir William Herschel, se întinde pe aproximativ 130 de kilometri și este prezentat în această imagine. Masa redusă a lui Mimas produce o greutate de suprafață suficient de puternică pentru a crea un corp sferic, dar suficient de slabă pentru a permite caracteristici de suprafață relativ proeminente. Mimas este alcătuit în cea mai mare parte din gheață de apă, cu o pătură de rocă – deci este descris cu precizie ca un mare bulgăre murdar de gheață. Imaginea prezentată a fost făcută în timpul celui mai apropiat zburător al navei spațiale robotizate Cassini pe lângă Mimas, în 2010, în timp ce orbita planeta Saturn.

LINK TO ORIGINAL APOD

AURORĂ DEASUPRA NORILOR
Image Credit & Copyright: Daniele Boffelli

Aurorele apar de obicei mult deasupra norilor. Strălucirea aurorală este creată atunci când particulele în mișcare rapidă expulzate de Soare au impact asupra magnetosferei Pământului, din care particulele încărcate se spiralează de-a lungul câmpului magnetic al Pământului pentru a lovi atomii și moleculele înalte în atmosfera Pământului. Un atom de oxigen, de exemplu, va străluci în lumina verde emisă în mod obișnuit de o aurora după ce a fost energizat de o astfel de coliziune. Cea mai joasă parte a aurorei va apărea de obicei la aproximativ 100 de kilometri în sus, în timp ce majoritatea norilor există doar sub aproximativ 10 kilometri. Înălțimile relative ale norilor și aurorelor sunt prezentate clar în imaginea prezentată în 2015 din Dyrholaey, Islanda. Acolo, un astro-fotograf hotărât a rezistat vânturilor puternice și cerului acoperit inițial, în încercarea de a captura aurora peste un far pitoresc, pentru a face, întâmplător, imaginea prezentată, inclusiv nori lenticulari alungiți, de-a lungul drumului.

LINK TO ORIGINAL APOD

PRAFUL LUNAR ȘI ARIPA DE PROTECȚIE
Image Credit: Apollo 17, NASA

De ce este atât de mult praf pe Lună? Pe Pământ, rocile sunt alterate de vânt și apă, creând sol și nisip. Pe Lună, istoria bombardamentelor constante cu micrometeoriți pe suprafața stâncoasă, a creat un strat de sol lunar prafos sau regolit. Pentru astronauții Apollo și echipamentele lor, praful omniprezent, fin și pietros era cu siguranță o problemă. Pe suprafața lunară în decembrie 1972, astronauții Apollo 17 Harrison Schmitt și Eugene Cernan au trebuit să repare una dintre aripile rover-ului lor într-un efort de a ține praful departe de ele și de echipamentele lor. Această imagine dezvăluie roata și aripa roverului acoperite de praf, împreună cu aplicarea ingenioasă a hărților de rezervă, a clemelor și a unei benzi gri de „bandă adezivă”.

LINK TO ORIGINAL APOD

ECLIPSA TOTALĂ DE LUNĂ VĂZUTĂ DIN SYDNEY
Image Credit & Copyright: Peter Ward (Barden Ridge Observatory)

Umbra înroșită a planetei noastre rulează pe discul lunar în această imagine în telescop făcută pe 26 mai lângă Sydney, New South Wales, Australia. În acea noapte clară și senină de toamnă, Luna Plină aflată la perigeu, a alunecat prin marginea nordică a umbrei centrale întunecate din umbra. Scurtă pentru o eclipsă de Lună, faza sa totală a durat doar aproximativ 14 minute. Umbra Pământului nu era însă complet întunecată. În schimb, a fost acoperită cu o lumină roșie slabă de la toate apusurile și răsăriturile planetei, văzute din perspectiva unei Luni eclipsate, lumina solară roșiatică difuzată de atmosfera Pământului. Compozitul HDR de 6 expuneri arată, de asemenea, gama largă de variații de luminozitate în silueta umbrală a Pământului pe un fundal slab de stele.

LINK TO ORIGINAL APOD

MIJLOCUL ECLIPSEI ȘI CALEA LACTEE
Image Credit & Copyright: John Kraus

Luna Plină de la perigeul din mai a alunecat prin umbra Pământului ieri, oferind priveliști de poveste nocturnă în regiunile din jurul Pacificului. Văzută din vestul Americii de Nord, aceasta se scufundă spre lanțul montan accidentat din Sierra Nevada în această serie time-lapse a eclipsei lunare totale. Pe orizontul vestic, Luna a fost capturată la mijlocul eclipsei cu două expuneri separate. Combinate, ele dezvăluie culoarea roșiatică a Lunii eclipsate pe cerul întunecat al nopții și banda difuză a luminii stelelor Căii Lactee. Cadrele înregistrate la fiecare cinci minute de la camera fixă urmăresc progresul înconjurător al fazelor parțiale ale eclipsei. În prim-plan, o antenă de radiotelescop de la Observatorul Radio Owen’s Valley din California este orientată spre cer.

LINK TO ORIGINAL APOD

NORII PROVOCAȚI DE ERUPȚIA STELEI VARIABILE AG CARINA
Image Credit: NASA, ESA, STScI; Processing: Judy Schmidt; Text: Anders Nyholm

Ce anume a provocat nori neobișnuiți? În centrul acestei imagini Hubble din 2021, procesată de Judy Schmidt, se află AG Carinae, o stea super-gigantă situată la aproximativ 20.000 de ani lumină distanță, în constelația sudică Carina. Puterea emisă de stea este de peste un milion de ori mai mare decât cea a Soarelui, făcând din AG Carinae una dintre cele mai luminoase stele din galaxia noastră Calea Lactee. AG Carinae și vecinul său Eta Carinae aparțin clasei de stele rare Variabilelor Luminoase Albastre (LBV), cunoscute pentru erupțiile lor rare, dar violente. Nebuloasa care înconjoară AG Car este interpretată ca o rămășiță a uneia sau mai multor astfel de izbucniri. Această nebuloasă are o lățime de 5 ani lumină, se estimează că conține aproximativ 10 mase solare de gaz și are o vechime de cel puțin 10.000 de ani. Această imagine Hubble, realizată pentru a comemora cea de-a 31-a aniversare a lansării lui Hubble, este prima care surprinde întreaga nebuloasă, oferind o nouă perspectivă asupra structurii și conținutului de praf. LBV-urile reprezintă o etapă târzie și scurtă în viața unor stele super-gigante, dar explicarea neliniștii lor rămâne o provocare pentru înțelegerea umanității, privind modul în care funcționează stelele masive.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA ÎN TIMPUL UNEI ECLIPSE LUNARE TOTALE
Video Credit: Wang Letian & Zhang Jiajie

Cum se modifică aspectul Lunii în timpul unei eclipse totale de Lună? Videoclipul prezentat cu time-lapse a fost procesat digital pentru a menține Luna strălucitoare și centrată, în timpul eclipsei de 5 ore din 31 ianuarie 2018. La început, Luna Plină este vizibilă, deoarece numai o lună plină poate suferi o eclipsă de lună. Stelele trec în fundal, deoarece Luna orbitează Pământul în timpul eclipsei. Umbra circulară a Pământului este apoi văzută deplasându-se pe Lună. Nuanța albastru deschis a marginii umbrei este legată de motivul pentru care cerul Pământului este albastru, în timp ce nuanța roșie intensă a centrului umbrei este legată de motivul pentru care Soarele apare roșu când este aproape de orizont. Mâine, oamenii care trăiesc din sud-estul Asiei, peste Pacific, până în sud-vestul Americii, pot vedea o eclipsă de lună totală cu suprafață sângerie. Aici termenul sânge se referă la culoarea (probabil) roșie a Lunii complet eclipsate, în timp ce termenul Super-Lună indică dimensiunea unghiulară ușor ridicată a Lunii – datorită faptului că este relativ aproape de Pământ în orbita sa puțin eliptică.

LINK TO ORIGINAL APOD

ECLIPSA CU FULGERE DE PE PLANETA CAPRELOR
Image Credit & Copyright: Chris Kotsiopoulos (GreekSky)

Fulgerele aproape au stricat această vedere a eclipsei totale de Lună din 15 iunie 2011. În schimb, norii de furtună s-au separat timp de 10 minute în timpul fazei totale a eclipsei, iar fulgerele au contribuit la cerul dramatic. Capturată cu o expunere de 30 de secunde, scena a inspirat și unul dintre cele mai memorabile titluri (datorită astro-fotografului) din istoria de acum 25 de ani a APOD. Desigur, referința la fulgere are în mod clar sens, iar jocul de umbre al eclipsei lunare întunecate a fost privit la scară largă pe planeta Pământ – din Europa, Africa, Asia și Australia. Imaginea însăși a fost filmată de pe insula grecească Ikaria la Pezi. Această zonă este cunoscută sub numele de „planeta caprelor” din cauza terenului accidentat și a stâncilor cu aspect ciudat. Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc miercuri.

LINK TO ORIGINAL APOD

ARBORELE GALAXIEI
Image Credit & Copyright: César Vega Toledano ; Rollover Annotation: Judy Schmidt

Mai întâi au fost copacii. În orașul Salamanca, Spania, fotograful a reliefat evidența unei păduri de stejari. Apoi a venit galaxia. Fotograful a stat până la ora 2 dimineața, așteptând până când Calea Lactee s-a înălțat deasupra nivelului unui stejar cu aspect maiestuos. Din această perspectivă atent aleasă, benzile de praf ale galaxiei par a fi continuări naturale ale ramurilor copacului. La urmă a sosit lumina. O lanternă a fost folosită în partea îndepărtată a copacului pentru a proiecta o siluetă. Prin coincidență, alți copaci au apărut și ca siluete similare pe orizontul relativ luminos. Imaginea prezentată a fost capturată ca un singur cadru de 30 de secunde în 2015 și procesată pentru a îmbunătăți digital Calea Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

LANȚUL LUI MARKARIAN
Image Credit & Copyright: Ginge Anvik

Aproape de centrul Roiului Galactiv Virgo, șirul de galaxii cunoscute sub numele de Lanțul lui Markarian se întinde în acest câmp telescopic profund. Ancorat în cadru – în centru jos – de galaxii lenticulare proeminente, M84 (jos) și M86, lanțul poate fi urmărit în sus și către dreapta. Aproape de centru veți observa perechea de galaxii în interacțiune, NGC 4438 și NGC 4435, numite de unii ”Ochii lui Markarian”. Cu centrul situat la o distanță de aproximativ 50 de milioane de ani lumină, față de noi, Roiul Galactic Virgo este cel mai apropiat cluster de galaxii. Găzduind aproximativ 2.000 de galaxii, acesta are o influență gravitațională vizibilă asupra propriului nostru grup local de galaxii. În cadrul roiului galactic Fecioară, cel puțin șapte galaxii din lanțul lui Markarian par să se miște în mod coerent, însă altele pot părea să aparțină lanțului din întâmplare.

LINK TO ORIGINAL APOD

UTOPIA PE MARTE
Image Credit: NASA, The Viking Project, M. Dale-Bannister (Washington University)

Expansiva Utopia Planitia pe Marte este presărată cu roci și bolovani, în această imagine din 1976. Contopind datele de culoare și imaginile alb-negru ale landerului Viking 2, scena aproximează aspectul câmpiei marțiene nordice înalte pentru ochiul uman. Pentru a pune lucrurile la scară, roca proeminentă rotunjită aproape de centru are aproximativ 20 de centimetri (puțin sub 8 inci) lățime. Mai în spate, în partea dreaptă a cadrului, un bolovan unghiular întunecat se întinde pe aproximativ 1,5 metri (5 picioare). De asemenea, în vedere sunt două canale săpate de brațul de prelevare al landerului, învelișul de protecție expulzat care a acoperit capul colectorului de sol și unul dintre tampoanele acoperite cu praf ale landerului, în dreapta jos. Pe 14 mai, roverul chinez Zhurong Mars a amartizat cu succes și a returnat primele imagini ale sitului său de aterizare, în Utopia Planitia.

LINK TO ORIGINAL APOD

M13: MARELE ROI GLOBULAR DIN HERCULES
Image Credit & Copyright: Martin Dufour

În 1716, astronomul englez Edmond Halley a remarcat: „Acesta este doar un mic petic de cer, dar se este vizibil cu ochiul liber, când cerul este senin și Luna absentă”. Bineînțeles, M13 este acum numit, mai puțin modest, Marele Roi Globular din Hercule, fiind unul dintre cele mai strălucitoare roiuri globulare de stele de pe cerul nordic. Vederile telescopice de claritate, precum aceasta, dezvăluie spectaculos sute de mii de stele ale roiului. La o distanță de 25.000 de ani lumină, stelele grupate se înghesuie într-o regiune cu un diametru de 150 de ani lumină. În partea superioară a nucleului clusterului aproximativ 100 de stele pot fi într-un cub cu o latură de numai 3 ani-lumină. Pentru comparație, cea mai apropiată stea de Soare se află la peste 4 ani lumină distanță. Gama remarcabilă de luminozitate înregistrată în această imagine urmează stelele în nucleul dens al clusterului. Galaxiile de fundal îndepărtate din câmpul vizual mediu-larg includ NGC 6207, în dreapta jos.

LINK TO ORIGINAL APOD

MEDUZA ȘI PLANETA MARTE
Image Credit & Copyright: Jason Guenzel

Nebuloasa Meduza este surprinsă în această scenă cosmică captivantă, difuză și evazivă, așa cum este ea de obicei. În câmpul vizual telescopic, două stele strălucitoare galbene, Mu și Eta Geminorum, sunt poziționate chiar sub și deasupra Nebuloasei Meduza în partea stângă. Giganți roșii reci, se află la poalele geamănului celest. Nebuloasa Meduzei în sine plutește dedesubt și la stânga față de centru, ca o creastă luminoasă în arc, de emisie, cu tentacule suspendate. De fapt, meduza cosmică este parte a rămășiței de supernovă IC 443 în formă de bulă, un nor de resturi, în expansiune, generat de o stea masivă care a explodat. Lumina acelei explozii a ajuns prima dată pe planeta Pământ în urmă cu peste 30.000 de ani. Precum vărul său din apele astrofizice (Nebuloasa Crabului), Nebuloasa Meduză este cunoscută pentru găzduirea unei stele neutronice, ca efect al miezului stelar prăbușit. Capturat la 30 aprilie, acest instantaneu telescopic surprinde și Marte în peisaj. Rătăcind acum pe cerul de dimineață, Planeta Roșie strălucește, de asemenea, într-o nuanță gălbuie în partea dreaptă a câmpului vizual. Desigur, Nebuloasa Meduzei se află la 5.000 de ani lumină distanță, în timp ce Marte se află în prezent la numai 18 minute lumină față de Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

JETURI DE LA NEBULOASA COLIER
Image Credit: ESA, Hubble, NASA; Processing: K. Noll

Ce corp ceresc poartă Nebuloasa colierului? În primul rând, analizele indică faptul că Colierul este o nebuloasă planetară, un nor de gaz emis de o stea spre sfârșitul vieții sale. De asemenea, ceea ce pare a fi un șir de diamante în colier sunt de fapt noduri lucioase de gaz strălucitor. În centrul Nebuloasei colierului sunt probabil două stele care orbitează atât de apropiate încât împărtășesc o atmosferă comună și apar ca una în imaginea prezentată de telescopul spațial Hubble. Norii de gaz strălucitori roșii din stânga sus și din dreapta jos sunt rezultatele jeturilor din centru. Exact când și cum s-au format jeturile strălucitoare rămâne un subiect de cercetare. Nebuloasa Colierului are o vechime de doar 5.000 de ani, se întinde pe aproximativ 5 ani lumină și poate fi găsită cel mai bine cu un telescop mare în direcția constelației Săgeții (Sagitta).

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 4565: PE MUCHIE DE GALAXIE
Image Credit & Copyright: CFHT, Coelum, MegaCam, J.-C. Cuillandre (CFHT) & G. A. Anselmi (Coelum)

Este Galaxia noastră Lactee atât de subțire? Magnifica galaxie spirală NGC 4565 este privită de pe planeta Pământ. Cunoscută și sub numele de Galaxy Ac pentru profilul său îngust, luminoasa NGC 4565 este o țintă predilectă pentru multe tururi telescopice ale cerului nordic, în constelația slabă, dar bine îngrijită, Coma Berenices. Această imagine clară, colorată, dezvăluie nucleul central cutat și bombat al galaxiei spirale, tăiat de culoarea prafului care acoperă subțire planul galactic subțire al NGC 4565. O gamă de alte galaxii de fundal este inclusă în câmpul vizual frumos. Având o formă similară cu cea a galaxiei noastre Calea Lactee, NGC 4565 se află la aproximativ 40 de milioane de ani lumină distanță și se întinde pe aproximativ 100.000 de ani lumină. Ușor de reperat în telescoape mici, astronomii amatori pasionați consideră NGC 4565 o capodoperă cerească proeminentă pe care Messier o ratase.

LINK TO ORIGINAL APOD

SCENĂ CU NGC 602 ȘI MULTE ALTELE DINCOLO DE ACESTA
Image Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA) – ESA/Hubble Collaboration

Norii ar putea arăta ca o stridie, iar stelele ca niște perle, dar priviți dincolo. Aproape de marginea Micului Nor Magellanic, o galaxie satelit situată la aproximativ 200 de mii de ani lumină depărtare, se află un grup de stele tinere al NGC 602, cu vârsta de 5 milioane de ani. Înconjurat de gaz și praf natal, roiul stelar NGC 602 este prezentat în această uimitoare imagine Hubble a regiunii. Crestele fantastice și formele măturate în spate sugerează cu tărie că radiațiile energetice și undele de șoc ale stelelor tinere masive din NGC 602 au erodat materialul prăfuit și au declanșat o progresie a formării stelelor care se îndepărtează de centrul clusterului. La distanța estimată a Micului Nor Magellanic, imaginea prezentată se întinde pe aproximativ 200 de ani-lumină, dar un sortiment tentant de galaxii de fundal este, de asemenea, vizibil în această vedere clară multicoloră. Galaxiile de fundal sunt cu sute de milioane de ani lumină sau mai mult în spatele roiului stelar NGC 602.

LINK TO ORIGINAL APOD

STÂNCA DE SUD DIN LAGUNĂ
Image Credit: Julia I. Arias and Rodolfo H. Barba’ (Dept. Fisica, Univ. de La Serena), ICATE-CONICET, Gemini Observatory/AURA

Crestele luminoase ondulate și norii de praf traversează acest prim plan al regiunii M8 de formare stelară din apropiere, cunoscută și sub numele de Nebuloasa Lagunei. Într-o compoziție clară, în culori false, cu date vizibile în bandă îngustă și bandă largă aproape infraroșu de la Telescopul Gemeni de Sud de 8 metri, întreaga scenă se întinde pe aproximativ 20 de ani lumină, printr-o regiune a nebuloasei numită uneori Stânca de Sud. Imaginea extrem de detaliată explorează asocierea multor stele nou-născute înglobate în vârfurile norilor cu margini luminoase și ale obiectelor Herbig-Haro. Abundente în regiunile care formează stele, obiectele Herbig-Haro sunt produse ca jeturi puternice emise de stele tinere în procesul de formare încălzind norii de gaz și praf din jurul lor. Laguna cosmică se află la aproximativ 5.000 de ani lumină distanță spre constelația Săgetător și centrul galaxiei noastre Calea Lactee. (Pentru localizare și scară, consultați această imagine suprapunând prim-planul Falezei de Sud în cadrul Nebuloasei Lagune mai mari. Imaginea la scară este datorită lui R. Barba ‘.)

LINK TO ORIGINAL APOD

M104: GALAXIA SOMBRERO
Image Credit & Copyright: Bray Falls

O superbă galaxie spirală, M104 este renumită pentru profilul său aproape de margine, care prezintă un inel larg de benzi de praf ascunse. Cu silueta ilustrată în contrast cu o umflătură centrală extinsă de stele, pătura de praf cosmic conferă galaxiei un aspect asemănător pălăriilor, sugerând un apelativ mai popular, Galaxia Sombrero. Această viziune optică ascuțită a binecunoscutei galaxii realizată din imagini de la sol a fost procesată pentru a păstra detaliile cel mai adesea ascunse în strălucirea copleșitoare a bombeului central luminos a M104. Cunoscută și sub numele de NGC 4594, galaxia Sombrero poate fi văzută în spectru complet și găzduiește o gaură neagră super-masivă centrală. La aproximativ 50.000 de ani lumină lățime și la 28 de milioane de ani lumină distanță, M104 este una dintre cele mai mari galaxii de la marginea sudică a roiului galactic Virgo. Totuși, stelele colorate în prim plan din acest câmp vizual se află bine în propria noastră galaxie Calea Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

COMETA, BALENA ȘI BĂȚUL DE HOCKEY
Image Credit & Copyright: Grand Mesa Observatory, Terry Hancock / Tom Masterson

La cea mai mare apropiere de Soare, pe 1 martie și cea mai apropiată de planeta Pământ pe 23 aprilie, această cometă ATLAS (C / 2020 R4) prezintă o coamă ușor verzuie și o coadă scurtă în acest câmp vizual frumos, telescopic. Capturată în poziția din 5 mai, cometa se afla în limitele constelației nordice Canes Venatici (câinii de vânătoare) și aproape de linia vizuală a galaxiilor interesante din fundal, cunoscute popular sub numele de Balena și Bățul de hochei. Cu aspect de cetaceu, dar de dimensiunea Căii Lactee, NGC 4631 este o galaxie spirală vizibilă în marginea din dreapta sus, la aproximativ 25 de milioane de ani lumină distanță. NGC 4656/7 prezintă forma îndoită a galaxiilor care interacționează dedesubt și la stânga de NGC 4631. De fapt, distorsiunile și urmele amestecate de gaz detectate în alte lungimi de undă sugerează că balena cosmică și bățul de hochei au avut întâlniri strânse între ele în trecutul îndepărtat. La ieșire și la doar aproximativ 7 minute lumină de Pământ, această cometă ATLAS ar trebui să reviziteze sistemul solar interior în mai puțin de 1.000 de ani.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN METEOR ȘI GEGENSCHEIN
Image Credit: J.C. Casado, StarryEarth, EELabs, TWAN

Este cerul nocturn întunecat în direcția opusă Soarelui? Nu. De fapt, o foarte rar discernabilă lucire difuză, cunoscută sub denumirea de ”gegenschein” (termenul german pentru „contra-lucire”) poate fi văzută 180 de grade în jurul Soarelui pe un cer extrem de întunecat. Gegenschein este lumina soarelui împrăștiată din spate de mici particule de praf interplanetare. Aceste particule de praf sunt ”așchii” de dimensiuni milimetrice de la asteroizi și orbitează în planul ecliptic al planetelor. Ilustrată aici, din martie anul trecut, este una dintre cele mai spectaculoase imagini cu gegenschein realizate vreodată. Expunerea profundă a unui cer extrem de întunecat peste Observatorul Teide din Insulele Canare din Spania arată gegenschein ca parte a luminii zodiacale extinse. Obiectele notabile de fundal includ un meteor strălucitor (în stânga), Carul Mare (în dreapta sus) și Polaris (în extrema dreaptă). Meteorul este aproape îndreptat spre Muntele Teide, cel mai înalt munte din Spania, în timp ce laboratorul solar Piramida este vizibil în dreapta. În timpul zilei, un fenomen precum gegenschein numit ”gloria” poate fi văzut în aerul reflectat sau în norii opuși Soarelui de la un avion.

LINK TO ORIGINAL APOD

FULGERE ȘI ORION DINCOLO DE ULURU
Image Credit & Copyright: Park Liu

Ce se întâmplă în spatele muntelui Uluru? Un sit al Patrimoniului Mondial al Națiunilor Unite, Uluru este un munte extraordinar, înalt de 350 de metri, din centrul Australiei, care se ridică brusc din împrejurimile aproape plane. Compus din gresie, Uluru s-a format încet în ultimii 300 de milioane de ani, pe măsură ce roca mai moale s-a erodat. În fundalul imaginii prezentate la mijlocul lunii mai, este vizibilă o furtună violentă. Mult în spatele atât al lui Uluru, cât și al furtunii este un cer plin de stele, evidențiat de constelația Orion. Regiunea Uluru a fost o casă pentru oameni de peste 22.000 de ani. Localnicii indigeni au remarcat de mult că, atunci când stelele care compun constelația modernă Orion apar pentru prima dată pe cerul nopții, în curând va sosi un sezon fierbinte de furtuni cu fulgere.

LINK TO ORIGINAL APOD

ROIURILE STELARE M35 ȘI NGC 2158
Image Credit & Copyright: CFHT, Coelum, MegaCam, J.-C. Cuillandre (CFHT) & G. A. Anselmi (Coelum)

Roiurile stelare pot fi apropiate sau îndepărtate, tinere sau bătrâne, difuze sau compacte. Imaginea de față prezintă două roiuri deschise de stele destul de contrastante în același câmp. M35, în partea stângă jos, este relativ apropiată, la cei 2800 de ani lumină distanță, având vârsta tânără de aprox. 150 de milioane de ani și având un aspect relativ difuz, cu aproximativ 2500 de stele, răspândite pe un volum de 30 de ani lumină. Stelele albastre strălucitoare sunt evidențiate frecvent în roiurile deschise tinere, cum este M35. În contrast, NGC 2158, în dreapta sus, este de patru ori mai îndepărtat decât M35, de peste 10 ori mai vechi și mult mai compact. Stelele albastre strălucitoare ale NGC 2158 s-au autodistrus, lăsând ca lumina roiului să fie dominată de stele mai vechi și mai galbene. În general, roiurile stelare deschise se găsesc în planul galaxiei noastre Calea Lactee și conțin între 100 și 10.000 de stele – toate formate aproape în același timp. Ambele roiuri deschise, M35 și NGC 2158, pot fi găsite cu un mic telescop, între granițele constelației Gemenilor (Gemeni).

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASELE ORION ȘI CAP DE CAL
Image Credit & Copyright: Roberto Colombari & Federico Pelliccia

Nebuloasa întunecată Cap de Cal și Nebuloasa strălucitoare Orion sunt perspective cosmice contrastante. La o distanță de 1.500 de ani-lumină distanță, într-una dintre cele mai recunoscute constelații ale cerului de noapte, ele apar în colțurile opuse ale uimitorului mozaic de mai sus. Familiara nebuloasă Horsehead apare ca un nor întunecat, o mică siluetă crestată împotriva strălucirii lungi roșii din stânga jos. Alnitak este cea mai orientală stea din centura lui Orion și este văzută ca cea mai strălucitoare stea din stânga capului de cal. Sub Alnitak se află Nebuloasa Flăcării, cu nori cu emisii strălucitoare și benzi dramatice de praf întunecat. Magnifica regiune de emisie, Nebuloasa Orion (aka M42), se află în partea dreaptă sus. Imediat în stânga sa este o nebuloasă de reflecție proeminentă numită uneori Omul care aleargă. Tendrilele pătrunzătoare de hidrogen gazos strălucitor sunt ușor de urmărit în întreaga regiune.

LINK TO ORIGINAL APOD

PEISAJ DE PROFUNZIME LA YACORAITE
Image Credit & Copyright: Franco Meconi

În această scenă nocturnă evocatoare, o bandă centrală prăfoasă a Căii Lactee se înalță deasupra sitului arheologic antic andin de la Yacoraite, din nord-vestul Argentinei. Locuitorii tereștri care se încadrează acestei scene celeste sunt marele cactus argentinian, originar din această regiune aridă. Nebuloasa neobișnuită de reflecție de culoare galbenă de deasupra este creată de praful ce împrăștie lumina stelelor în jurul stelei roșii gigant Antares. Stea alfa a constelației Scorpius, Antares se află la peste 500 de ani lumină depărtare. Alături, de un albastru strălucitor, Rho Ophiuchi este încorporată în nebuloase cu reflecție albăstrui, mai tipice. Peisajul panoramic nocturn a fost creat dintr-o serie de expuneri de fundal ale stelelor realizate în timp ce urmăreau cerul și o expunere în prim-plan a peisajului realizată cu camera și obiectivul fixate pe trepied. În combinație, produc o singură imagine uimitoare și dezvăluie o gamă de luminozitate și culoare pe care ochiul tău nu o poate percepe fără ajutor.

LINK TO ORIGINAL APOD

LANSAREA RACHETEI REDSTONE 3 DIN PROGRAMUL MERCURY – PRIMUL AMERICAN ÎN SPAȚIU
Image Credit: NASA

În urmă cu șaizeci de ani, aproape de zorii erei spațiale, controlorii NASA au „aprins fitilul” și l-au trimis pe astronautul Alan Shepard, într-o misiune Mercury, în spațiu, la bordul unei rachete Redstone. Capsula sa spațială îngustă a fost numită Freedom 7. Transmisă în direct către o audiență globală de televiziune, nava spațială istorică Mercury-Redstone 3 (MR-3) a fost lansată din Cape Canaveral, Florida, la ora 9:34, ora de est, pe 5 mai, 1961. Zborul Freedom 7, primul zbor spațial al unui american, a urmat la mai puțin de o lună primei aventuri umane în spațiu a cosmonautului sovietic Yuri Gagarin. Zborul sub-orbital de 15 minute a atins o altitudine de 116 mile și o viteză maximă de 5.134 mile pe oră. În timp ce Shepard se uita înapoi, către vârful traiectoriei Freedom 7, el a putut vedea contururile coastei de vest a Floridei, a lacului Okeechobe din centrul Floridei, din Golful Mexic și din Bahamas. Shepard avea să vadă mai târziu planeta Pământ dintr-o perspectivă mai îndepărtată și să meargă pe Lună ca și comandant al misiunii Apollo 14.

LINK TO ORIGINAL APOD

BATE VÂNTUL ÎN NGC 3199
Image Credit & Copyright: Mike Selby and Roberto Colombari

NGC 3199 se află la aproximativ 12.000 de ani lumină distanță, fiind un nor cosmic strălucitor în constelația Carina din sud. Nebuloasa se întinde pe aproximativ 75 de ani-lumină, în această vedere îngustă, proiectată în culori false. Deși imaginea profundă dezvăluie o formă de bulă mai mult sau mai puțin completă, ea arată foarte instabilă, cu o margine mult mai strălucitoare de-a lungul părții superioare. Lângă centru se află o stea Wolf-Rayet, o stea masivă, fierbinte, de scurtă durată, care generează un vânt stelar intens. De fapt, stelele Wolf-Rayet sunt cunoscute pentru crearea nebuloaselor cu forme interesante, pe măsură ce vânturile lor puternice mătură materialul interstelar din jur. În acest caz, marginea strălucitoare a fost considerată a indica un șoc de arc, produs pe măsură ce steaua ară printr-un mediu uniform, ca o barcă ce se deplasează prin apă. Dar măsurătorile au arătat că steaua nu se mișcă direct către marginea strălucitoare. Deci, o explicație mai plauzibilă este că materialul ce înconjoară steaua nu este uniform, ci aglomerat și mai dens lângă marginea strălucitoare a nebuloasei suflate de vânt: NGC 3199.

LINK TO ORIGINAL APOD

STEVE DEASUPRA COPPER HARBOR
Image Credit & Copyright: MaryBeth Kiczenski

Ce anume generează fenomenul atmosferic STEVE? ”Îmbunătățirile puternice ale vitezei de emisie termică” (STEVE), un arc luminos și o pseudo-auroră ce poate persista câteva ore sau câteva luni, au fost observate, probabil, încă din antichitate, dar numai în ultimii cinci ani s-a decelat că formele și culorile lor le fac diferite de aurore. Văzută ca o dungă strălucitoare de roz și violet, originea fenomenului STEVE rămâne un subiect activ de cercetare. STEVE-urile pot fi legate de drifturi ionice sub-aurorale (SAID), un râu supersonic de ioni atmosferici fierbinți. Din motive necunoscute în prezent, STEVE-urile sunt însoțite frecvent de aurore verzi de tip „gard-pichet”. Imaginea prezentată cu acest STEVE este o combinație de expuneri de prim plan și de fundal, preluate consecutiv la mijlocul lunii martie, din Copper Harbor, Michigan, SUA. Acest STEVE luminos a durat câteva minute, s-a întins de la orizont la celălalt orizont și a apărut între perioadele aurorelor normale.

LINK TO ORIGINAL APOD

STAȚIA SPAȚIALĂ, PROEMINENȚELE SOLARE, SOARELE
Image Credit & Copyright: Mehmet Ergün

Aceasta nu este o pată solară. Este Stația Spațială Internațională (ISS), surprinsă trecând în fața Soarelui. Petele solare, în mod individual, au o umbră centrală întunecată, o penumbra înconjurătoare mai deschisă și nu au atașate nici o capsulă Dragon. În schimb, ISS este un mecanism complex și modular, una dintre cele mai mari și mai complicate nave spațiale create vreodată de omenire. De asemenea, petele solare înconjoară Soarele, în timp ce ISS orbitează Pământul. Tranzitul Soarelui nu este foarte neobișnuit pentru ISS, care orbitează Pământul la aproximativ fiecare 90 de minute, dar obținerea locației, a momentului – pentru cineva dotat cu echipamentul necesar pentru o imagine grozavă este rară. Imaginea prezentată combina trei straturi de imagine, toate realizate din aceeași locație și aproape în același timp. O imagine – supraexpusă – a surprins proeminențele slabe văzute în partea de sus a Soarelui, o a doua imagine – cu expunere rapidă – a surprins textura complexă a cromosferei Soarelui, în timp ce a treia imagine – cea mai greu de obținut – a captat stația spațială în timp ce a trecut prin fața Soarelui într-o fracțiune de secundă. Inspecția atentă a siluetei stației spațiale relevă chiar și o capsulă dotată cu echipajul Dragon Crew.

LINK TO ORIGINAL APOD

APOLLO 11: TERRA, LUNA, NAVA SPAȚIALĂ
Image Credit: NASA, Apollo 11; Restoration – Toby Ord

După cea mai faimoasă călătorie a timpurilor moderne, era timpul să revină acasă. După ce au demonstrat că omenirea are capacitatea de a trece dincolo de limitele planetei Pământ, primii oameni care au mers pe altă lume – Neil Armstrong și Buzz Aldrin – au zburat etapa de ascensiune a modulului lor lunar înapoi, pentru a-l întâlni pe Michael Collins în Modulul Lunar de Service și Comandă. Momentul, fotografiat pe 21 iulie 1969 de Collins, recent restaurat digital, arată nava spațială ascendentă, realizând apropierea, cu Luna dedesubt și cu Pământul la distanță. Zona netedă și întunecată de pe suprafața lunară este Mare Smythii, situată chiar sub ecuator, pe marginea extremă de est a părții apropiate a Lunii. Despre această imagine iconică se spune că fiecare toți oamenii de pe glob și din spațiu, cu excepția uneia, s-au aflat în fața camerei.

LINK TO ORIGINAL APOD

NORII NEBULOASEI CARINA
Image Credit & Copyright: John Ebersole

Ce forme se ascund în negura nebuloasei Carina? Figurile întunecate sunt de fapt nori moleculari, noduri de gaze moleculare și praf atât de groase, încât au devenit opace. Cu toate acestea, în comparație, acești nori sunt de obicei mult mai puțin denși decât atmosfera Pământului. Aici este prezentată o imagine detaliată a nucleului nebuloasei Carina, o parte în care atât norii gazoși colorați cât și cei prăfoși întunecați sunt deosebit de proeminenți. Imaginea a fost surprinsă la mijlocul anului 2016 de la Observatorul Siding Spring din Australia. Deși nebuloasa este compusă în principal din hidrogen gazos – aici colorat în verde, imaginii i s-au atribuit mai multe nuanțe, astfel încât lumina emisă de urmele de sulf și oxigen să apară în roșu și, respectiv, albastru. Întreaga Nebuloasă Carina, catalogată ca NGC 3372, se întinde pe mai bine de 300 de ani lumină și se află la aproximativ 7.500 de ani lumină distanță în constelația Carina. Eta Carinae, cea mai energică stea din nebuloasă, a fost una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer în anii 1830, dar apoi s-a estompat dramatic.

LINK TO ORIGINAL APOD

PERSEVERANCE DE LA INGENUITY
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Ingenuity

Zburând la o altitudine de 5 metri (puțin peste 16 picioare), pe 25 aprilie elicopterul Ingenuity a realizat această imagine clară. La cel de-al doilea zbor deasupra suprafeței lui Marte, camera sa color a privit înapoi spre actuala bază a Ingenuity, către Wright Brothers Field și la Octavia E. Butler Landing, marcată de urmele roverului Perseverance din partea de sus a cadrului. Perseverance însăși privește din colțul stânga sus, de la aproximativ 85 de metri distanță. Capetele picioarelor de aterizare ale Ingenuity sunt vizibile peste marginile din stânga și din dreapta câmpului vizual al camerei. Cea de-a patra cursă cu teste de înregistrare a fost realizată la 30 aprilie, Ingenuity colectând imagini ale unei potențiale noi zone de aterizare, înainte de a se întoarce în Wright Brothers Field. Al cincilea zbor al Ingenuity ar fi cu sens unic, pe măsură ce aeronava se deplasează către noul aerodrom, anticipând o nouă fază a zborurilor demonstrative operaționale.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA ROZ LA PERIGEU
Image Credit & Copyright: Alice Ross

pe 25 aprilie, o lună aproape plină a răsărit chiar înainte de apusul soarelui. Binevenită cer albastru senin și încadrată de flori de cireș, fața sa familiară a fost surprinsă în acest instantaneu din Leith, Edinburgh, Scoția. Cunoscută de unii ca fiind Luna Roză, faza lunară completă a lunii aprilie a avut loc cu Luna aproape de perigeu. Acesta este cel mai apropiat punct al orbitei sale nu prea circulare în jurul planetei Pământ, făcând din această Lună Roz una dintre cele mai apropiate și mai strălucitoare Luni Pline ale anului. Dacă ți-a lipsit, nu-ți face griji. Următoarea dvs. șansă de a vedea o Lună completă în preajma perigeului, va fi pe 26 mai. Cunoscută de unii ca Luna cu flori, Luna Plină din mai va fi, de fapt, mai aproape de noi decât în aprilie, cu aproximativ 158 de kilometri, sau cu aproximativ 0,04% distanța de la Pământul către Lună la perigeu.

LINK TO ORIGINAL APOD

APOLLO 17: SEMILUNĂ A TERREI
Image Credit: Apollo 17, NASA; Restoration – Toby Ord

Planeta noastră se prezintă ca o semilună, curbată, luminată de soare, pe fundalul negru al spațiului, în această fotografie uimitoare. Dintr-o perspectivă nefamiliară, Pământul este mic și, precum imaginea în telescop a unei exoplanete îndepărtate, întregul orizont se află complet în câmpul vizual. Echipajele de la bordul Stației Spațiale Internaționale beneficiază doar de priveliști mai apropiate, posibile de pe orbite joase ale Pământului. Orbitând planeta o dată la 90 de minute, un spectacol de nori, oceane și continente se derulează sub acestea, cu arcul parțial al marginii planetei în depărtare. Dar această imagine, restaurată digital, prezintă o priveliște văzută până în prezent de numai 24 de oameni, astronauți Apollo, care au călătorit pe Lună și înapoi între 1968 și 1972. Fotografia originală, AS17-152-23420, a fost făcută de echipajul Apollo 17, la revenirea spre casă, pe 17 decembrie 1972. Până în prezent, este ultima imagine a Pământului, din această perspectivă planetară, realizată de mâini umane.

LINK TO ORIGINAL APOD

STEAUA NORDULUI: POLARIS ȘI PRAFUL DIN JURUL SĂU
Image Credit & Copyright: Bray Falls

De ce este numită Polaris, Steaua Nordului? În primul rând, Polaris este cea mai apropiată stea strălucitoare nordică a axei de rotire a Pământului. Prin urmare, pe măsură ce Pământul se întoarce, stelele par să se învârtă în jurul Polaris, dar Polaris în sine rămâne întotdeauna în aceeași direcție nordică – fiind astfel steaua ce indică Nordul. Deoarece nici o stea strălucitoare nu se află în apropierea părții sudice a axei de rotire a Pământului, în prezent nu există nici o stea a Sudului. Cu mii de ani în urmă, axa de rotație a Pământului a indicat într-o direcție ușor diferită, astfel încât Vega a fost Steaua Nordului. Deși Polaris nu este cea mai strălucitoare stea de pe cer, este ușor de localizat, deoarece este aproape aliniată cu două stele ale roților din spate ale Carului Mare. Polaris este aproape de centrul imaginii cu o lățime de opt grade, o imagine care a fost manipulată digital pentru a suprima stelele difuze din jur, dar și pentru a accentua gazul slab și praful Nebuloasei Fluxului Intergalactic (IFN). Suprafața cefeidei Polaris pulsează încet, determinând steaua să-și schimbe strălucirea cu câteva procente în decursul a câteva zile.

LINK TO ORIGINAL APOD

GAURĂ NEAGRĂ CARE DISTRUGE O STEA – ANIMAȚIE
Video Illustration Credit: DESY, Science Communication Lab

Ce se întâmplă dacă o stea se apropie prea mult de o gaură neagră? Gaura neagră o poate zdrobi – dar cum? Problema nu este atracția gravitațională uriașă – diferența de atracție gravitațională asupra stelei creează distrugerea. În videoclipul animat prezentat, care ilustrează această dezintegrare, vedeți mai întâi o stea care se apropie de gaura neagră. Creșterea vitezei orbitale, atmosfera exterioară a stelei este distrusă în timpul apropierii celei mai mari. O mare parte din atmosfera stelei se dispersează în spațiul profund, dar o parte continuă să orbiteze gaura neagră și formează un disc de acumulare. Animația vă duce apoi în discul de acumulare în timp ce priviți spre gaura neagră. Inclusiv efectele vizuale ciudate ale lentilelor gravitaționale, puteți vedea chiar și partea opusă a discului. În cele din urmă, priviți de-a lungul unuia dintre jeturile expulzate de-a lungul axei de rotire. Modelele teoretice indică faptul că aceste jeturi nu numai că expulzează gazul energetic, ci creează neutrini energetici – dintre care unul ar fi putut fi văzut recent pe Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN TRIPLET DIN SAGITTARIUS
Image Credit & Copyright: Gabriel Rodrigues Santos

Aceste trei nebuloase luminoase sunt adesea prezentate în turul prin telescop al constelației Săgetător și al câmpurilor stelare aglomerate ale Căii Lactee centrale. De fapt, turistul cosmic din secolul al XVIII-lea, Charles Messier, a catalogat două dintre ele; M8, nebuloasa mare de sub și dreapta centrului și M20 colorată aproape de vârful cadrului. A treia regiune de emisie include NGC 6559, la stânga M8 și separată de nebuloasa mai mare printr-o bandă de praf întunecată. Toate cele trei sunt pepiniere stelare situate la aproximativ cinci mii de ani lumină. Cu diametrul de peste o sută de ani lumină, M8 este, de asemenea, cunoscut sub numele de Nebuloasa Lagunei. Numele popular al lui M20 este Trifid. Strălucitorul hidrogen gazos creează culoarea roșie dominantă a nebuloaselor de emisie. Dar pentru un contrast izbitor, nuanțele albastre din Trifid se datorează luminii stelelor reflectate de praf. Peisajul interstelar larg se întinde pe aproape 4 grade sau 8 luni pline.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA PLANETARĂ Mz3: NEBULOASA FURNICĂ
Image Credit: R. Sahai (JPL) et al., Hubble Heritage Team, ESA, NASA

De ce această furnică nu este o sferă mare? Nebuloasa planetară Mz3 este emisă de o stea similară Soarelui nostru, care este, cu siguranță, rotundă. De ce atunci gazul, care se răspândește în spațiu, ar crea o nebuloasă în formă de furnică, care nu este în mod clar rotundă? Indiciile ar putea include viteza mare, de 1000 de kilometri pe secundă, a gazului expulzat, lungimea mare a structurii de un an-lumină și magnetismul stelei prezentate aici în centrul nebuloasei. Un posibil răspuns este că Mz3 ascunde o a doua stea, mai slabă, care orbitează aproape de steaua strălucitoare. O ipoteză concurentă susține că rotația și câmpul magnetic al stelei centrale canalizează gazul. Deoarece steaua centrală pare să fie atât de asemănătoare cu propriul nostru Soare, astronomii speră că o mai bună înțelegere a istoriei acestei furnici spațiale gigantice poate oferi o perspectivă utilă asupra viitorului probabil al propriului nostru Soare și Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

DUNGI ȘI URME DE JETURI DE LA LANSAREA SpaceX Crew-2
Video Credit & Copyright: Eric Holland

Ce se întâmplă pe cer? Cerul dinaintea dimineții părea relativ senin ieri dimineață deasupra plajei portului indian din Florida, SUA. Dar, apoi s-a luminat printr-o lansare de rachetă. Chiar spre nord, misiunea NASA SpaceX Crew-2 a fost propulsată în spațiu la bordul unei puternice rachete Falcon 9. Videoclipul prezentat cu time-lapse – comprimarea a 12 minute în 8 secunde – arată strălucirea pe cer produsă de lansare, începând din extrema stângă. Racheta se ridică într-o atmosferă din ce în ce mai subțire, provocând extinderea jeturilor lăsate în urmă, pe măsură ce se înalță spre Soarele care răsare. Pe măsură ce capsula Crew-2 dispare deasupra orizontului, se poate observa pragul de aterizare din prima etapă a Falcon 9, care se întoarce spre barja SpaceX din Oceanul Atlantic. În spațiu, se așteaptă ca capsula echipajului Endeavor să acosteze la Stația Spațială Internațională (ISS) în această dimineață, livrând patru astronauți. Astronauții Crew-2 se alătură Expediției 65 pentru a ajuta la efectuarea, printre alte sarcini, a testelor de droguri, folosind chipuri de țesut – mici chipuri micro-fluidice care simulează organe umane – care rulează rapid în micro-gravitația ISS.

LINK TO ORIGINAL APOD

ZBURÂND DEASUPRA TERREI NOAPTEA II
Video Credit: NASA, Gateway to Astronaut Photography, ISS Expedition 53; Music: The Low Seas (The 126ers)

Înregistrate în 2017, secvențele timelapse de pe Stația Spațială Internațională sunt compilate în acest videoclip seren al planetei Pământ văzută noaptea. Fanii orbitei joase a Pământului pot începe prin a se bucura de priveliște, pe măsură ce aurora boreală verde și roșie se strecoară pe cer. Scena nocturnă urmărește de la nord-vest la sud-est în America de Nord, spre Golful Mexic și coasta Floridei. O a doua secvență urmează luminile orașelor europene, traversează Marea Mediterană și trece peste un Nil strălucitor din nordul Africii. Văzute din avanpostul orbital, fulgere neregulate apar în furtuni de tunet dedesubt și stelele se ridică deasupra orizontului curbat al planetei într-o lumină atmosferică slabă. Desigur, de acasă puteți oricând să verificați semnele vitale ale Planetei Pământ Acum.

LINK TO ORIGINAL APOD

PLANETA PĂMÂNT LA AMURG
Image Credit: ISS Expedition 2 Crew, Gateway to Astronaut Photography of Earth, NASA

Nici o graniță bruscă și clară nu marchează trecerea zilei în noapte, în această priveliște superbă asupra oceanului și a norilor, peste frumoasa noastră planetă Pământ. În schimb, linia umbrelor sau terminatorul, este difuză și arată trecerea treptată la întuneric, pe care o experimentăm ca amurg. Cu Soarele iluminând scena din dreapta, vârfurile norilor reflectă lumina soarelui ușor înroșită, filtrată prin troposfera prăfuită, cel mai jos strat al atmosferei nutritive a planetei. Un strat clar de mare altitudine, vizibil de-a lungul marginii superioare a zilei, împrăștie lumina soarelui albastră și se estompează în întunericul spațiului. Această imagine a fost făcută în iunie 2001, de pe Stația Spațială Internațională, care orbitează la o altitudine de 211 mile marine. Dar puteți verifica semnele vitale ale Planetei Pământ și acum.

LINK TO ORIGINAL APOD

CÂMPURILE MAGNETICE DEFORMATE ALE LUI CENTAURUS A
Image Credit: Optical: European Southern Observatory (ESO) Wide Field Imager; Submillimeter: Max Planck Institute for Radio Astronomy/ESO/Atacama Pathfinder Experiment (APEX)/A.Weiss et al; X-ray and Infrared: NASA/Chandra/R. Kraft; JPL-Caltech/J. Keene; Text: Joan Schmelz (USRA)

Când galaxiile se ciocnesc – ce se întâmplă cu câmpurile lor magnetice? Pentru a afla, NASA a fixat SOFIA, în zborul cu numărul 747, către vecinul galactic Centaurus A, pentru a observa emisia de praf polarizat – care urmărește câmpurile magnetice. Forma neobișnuită a lui Cen A rezultă din ciocnirea a două galaxii cu jeturi alimentate de gaz care se adună pe o gaură neagră supermasivă centrală. În imaginea prezentată rezultată, fluxurile magnetice derivate înregistrate de SOFIA sunt suprapuse pe imaginile ESO (vizibil: alb), APEX (submilimetru: portocaliu), Chandra (raze X: albastru) și Spitzer (infraroșu: roșu). Câmpurile magnetice s-au dovedit a fi paralele cu benzile de praf de la marginea galaxiei, dar distorsionate în apropierea centrului. Forțele gravitaționale din apropierea găurii negre accelerează ionii și sporesc câmpul magnetic. Pe scurt, ciocnirea nu numai că a combinat masele galaxiilor, ci a și amplificat câmpurile magnetice. Aceste rezultate oferă noi informații despre modul în care câmpurile magnetice au evoluat în universul timpuriu, când fuziunile erau mai frecvente.

LINK TO ORIGINAL APOD

INGENUITY: PRIMUL ZBOR ÎN ATMOSFERA PLANETEI MARTE
Video Credit: NASA, JPL-Caltech, ASU, MSSS

Care este cel mai bun mod de a explora planeta Marte? Poate că nu există cel mai bun mod, dar o metodă recent demonstrată oferă o promisiune extraordinară: zborul. Zborul cu motor are promisiunea de a căuta regiuni vaste și de a căuta zone deosebit de interesante pentru o investigație mai detaliată. Ieri, pentru prima dată, zborul cu motor a fost demonstrat pe Marte de un mic elicopter numit Ingenuity. În videoclipul prezentat, Ingenuity este mai întâi reprezentat de roverul Perseverance care stă liniștit pe suprafața marțiană. După câteva secunde, rotoarele lungi ale Ingenuity încep să se învârtă și câteva secunde după aceea – istoria se face pe măsură ce Ingenuity decolează, planează câteva secunde și apoi aterizează în siguranță. Mai multe teste ale abilității fără precedent ale Ingenuity sunt planificate în următoarele câteva luni. Zborul poate ajuta omenirea să exploreze mai bine nu numai Marte, ci și luna lui Saturn, Titan, în următoarele câteva decenii.

LINK TO ORIGINAL APOD

CENTRUL GALACTIC ÎN INFRAROȘU
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Spitzer Space Telescope, Susan Stolovy (SSC/Caltech) et al.; Reprocessing: Judy Schmidt

Cum arată centrul galaxiei noastre? În lumina vizibilă, centrul Căii Lactee este ascuns de nori de praf și gaze ascunse. Dar, în această priveliște uimitoare, camerele cu infraroșu ale telescopului spațial Spitzer pătrund în mare parte din praf, dezvăluind stelele din regiunea aglomerată a centrului galactic. Un mozaic de multe instantanee mai mici, imaginea detaliată, în culori false, prezintă stele mai vechi și reci în nuanțe albăstrui. Norii de praf roșii și maronii strălucitori sunt asociați cu stele tinere și fierbinți în pepiniere stelare. Recent, chiar în centrul Căii Lactee a fost identificată formarea de stele noi. Centrul galactic se află la aproximativ 26.700 de ani lumină distanță, spre constelația Săgetător. La această distanță, imaginea se întinde pe aproximativ 900 de ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

STRĂLUCIRE DE CURCUBEU DEASUPRA AZORE
Image Credit & Copyright: Miguel Claro (TWAN); Rollover Annotation: Judy Schmidt

De ce ar străluci cerul ca un curcubeu uriaș care se repetă? Airglow. Acum aerul strălucește tot timpul, dar de obicei este greu de văzut. Cu toate acestea, o tulburare – ca o furtună care se apropie – poate provoca o ondulare vizibilă în atmosfera Pământului. Aceste unde ale gravitației sunt oscilații în aer analoage cu cele create atunci când o piatră este aruncată în apă liniștită. Expunerea de lungă durată aproape de-a lungul pereților verticali ai strălucirii aerului a făcut probabilă structura ondulantă deosebit de vizibilă. OK, dar de unde provin culorile? Strălucirea roșu intens provine probabil din moleculele OH înalte de aproximativ 87 de kilometri, excitate de lumina ultravioletă de la Soare. Strălucirea aerului portocaliu și verde este probabil cauzată de atomii de sodiu și oxigen puțin mai sus. Imaginea prezentată a fost surprinsă în timpul unei urcări pe Muntele Pico, în Azore, în Portugalia. Luminile de la sol provin din insula Faial din Oceanul Atlantic. Un cer spectaculos este vizibil prin această strălucire cu bandă, cu banda centrală a Căii Lactee Galaxy care rulează în centrul imaginii și M31, Galaxia Andromeda, vizibilă în partea din stânga sus.

LINK TO ORIGINAL APOD

ÎN INTERIORUL NEBULOASEI FLĂCĂRII
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, IPAC Infrared Science Archive – Processing: Amal Biju

Nebuloasa Flăcării se remarcă prin imaginile optice ale regiunilor prăfuite, aglomerate, care formează stele spre centura lui Orion și steaua cea mai estică a centurii, Alnitak, la doar 1.400 de ani lumină distanță. Alnitak este steaua strălucitoare de la marginea dreaptă a acestei imagini cu infraroșu de la telescopul spațial Spitzer. Având o rază de aproximativ 15 ani-lumină, vizualizarea în infraroșu vă poartă în interiorul gazului strălucitor al nebuloasei și al norilor de praf ascunși. Acesta dezvăluie multe stele ale clusterului NGC 2024 recent format, încorporat concentrat în apropierea centrului. Stelele NGC 2024 au o vârstă cuprinsă între 200.000 de ani și 1,5 milioane de ani tineri. De fapt, datele indică faptul că cele mai tinere stele sunt concentrate aproape de mijlocul clusterului Nebuloasei Flăcării. Acesta este opusul celor mai simple modele de formare a stelelor pentru o pepinieră stelară care prezic formarea stelelor începe în centrul mai dens al unui miez de nor molecular. Rezultatul necesită un model mai complex pentru formarea stelelor în interiorul Nebuloasei Flăcării.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUMEA DUBLU DEFORMATĂ A GĂURILOR NEGRE BINARE
Scientific Visualization Credit: NASA, Goddard Space Flight Center, Jeremy Schnittman and Brian P. Powell – Text: Francis Reddy

Razele de lumină de pe discurile de acumulare din jurul unei perechi de găuri negre supermasive care orbitează își fac drum prin spațiul-timp deformat produs de gravitația extremă în această uimitoare vizualizare pe computer. Discurilor de acumulare simulate li s-au dat diferite scheme de culori false, roșu pentru discul care înconjoară o gaură neagră de 200 milioane de mase solare și albastru pentru discul care înconjoară o gaură neagră de 100 de milioane de mase solare. Acest lucru facilitează urmărirea surselor de lumină, dar alegerea reflectă și realitatea. Gazul mai fierbinte emite lumină mai aproape de capătul albastru al spectrului și materialul care orbitează găurile negre mai mici are efecte gravitaționale mai puternice care produc temperaturi mai ridicate. Pentru aceste mase, ambele discuri de acumulare ar emite de fapt cea mai mare parte a luminii lor în ultraviolet. În videoclip, imaginile secundare distorsionate ale găurii negre albastre, care prezintă viziunea găurii negre roșii asupra partenerului său, pot fi găsite în scaunul încurcat al discului roșu deformat de gravitatea găurii negre albastre din prim-plan. Întrucât vedem imaginea roșie a albastrului în timp ce vedem albastru direct, imaginile ne permit să vedem ambele fețe ale albastrului în același timp. Lumina roșie și albastră care provine din ambele găuri negre poate fi văzută în inelul interior al luminii, numit inelul fotonic, în apropierea orizonturilor lor de evenimente. Astronomii se așteaptă ca într-un viitor nu prea îndepărtat să poată detecta unde gravitaționale, valuri în spațiu-timp, produse atunci când două găuri negre super-masive într-un sistem asemănător celui simulat aici se spiralează și se îmbină.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA, JETUL ȘI O GAURĂ NEAGRĂ FAIMOASĂ
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Event Horizon Telescope Collaboration

Strălucitoarea galaxie eliptică Messier 87 (M87) este cea care găzduiește gaura neagră super-masivă fotografiată de Telescopul Event Horizon, care ne-a dăruit prima imagine a unei găuri negre. O gigantă din grupul de galaxii Fecioara, situată la aproximativ 55 de milioane de ani lumină distanță, M87 este galaxia mare redată în nuanțe de albastru în această imagine în infraroșu de la telescopul spațial Spitzer. Deși M87 apare în mai mare parte lipsită de caracteristici, fiind asemănătoare unui norișor, imaginea Spitzer înregistrează detalii ale jeturilor relativiste care explodează din regiunea centrală a galaxiei. Afișate în inserția din dreapta sus, jeturile acesteia se extind pe mii de ani-lumină. Jetul mai luminos, vizibil în dreapta, se apropie și se închide către linia noastră de vedere. În opoziție, șocul creat de jetul care se retrăgea altfel nevăzut luminează un arc mai slab de material. Inserată în partea dreaptă jos, imaginea istorică a găurii negre este prezentată în context, în centrul galaxiei uriașe și a jeturilor relativiste. Complet nerezolvată în imaginea Spitzer, gaura neagră super-masivă înconjurată de material în cădere este sursa unei energii enorme care conduce jeturile relativiste din centrul galaxiei active M87.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA CREION: UNDA DE ȘOC A SUPERNOVEI
Image Credit & Copyright: Greg Turgeon & Utkarsh Mishra

Această undă de șoc a supernovei ară prin spațiul interstelar cu peste 500.000 de kilometri pe oră. Aproape de mijloc și mișcându-se în sus, în această imagine compusă, clară și plină de culoare, filamentele subțiri, luminoase, împletite. sunt de fapt valuri lungi într-o foaie cosmică de gaz strălucitor, văzută aproape de margine. Catalogat ca NGC 2736, aspectul său alungit sugerează denumirea sa populară, Nebuloasa Creionului. Nebuloasa Creionului are o lungime de aproximativ 5 ani-lumină și se află la 800 de ani-lumină depărtare, dar reprezintă doar o mică parte din rămășița de supernovă a Velei. Rămășița Vela în sine are un diametru de aproximativ 100 de ani lumină, un nor de resturi în expansiune al unei stele a cărei explozii a fost văzută acum aproximativ 11.000 de ani. Inițial, unda de șoc se mișca cu viteze de milioane de kilometri pe oră, dar a încetinit considerabil, măturând materialul interstelar din jur. În imaginea de câmp larg, înregistrată în bandă îngustă, culorile roșu și albastru urmăresc, în primul rând, strălucirile caracteristice ale atomilor de hidrogen și respectiv de oxigen.

LINK TO ORIGINAL APOD

DIFERENȚE ÎNTRE UNIVERSUL MĂSURABIL ȘI UNIVERSUL INTELIGIBIL – ÎN OSCILAȚIA MUONILOR
Image Credit: Fermi National Accelerator Laboratory; Photographer: Reidar Hahn

Cât de repede se clatină particulele elementare? Un răspuns surprinzător la această întrebare aparent intrinsecă a ieșit din Laboratorul Național Brookhaven din New York, SUA în 2001 și a indicat faptul că Modelul standard de fizică a particulelor, adoptat pe scară largă în fizică, este incomplet. Mai exact, muonul, o particulă elementară cu o sarcină electrică egală cu a electronului, dar cu o masă mult mari mare, a avut o oscilare relativ mare, sub control, într-o serie de experimente cunoscute sub numele de g-2 (gee-minus-two). Rezultatul de la Brookhaven a galvanizat alte grupuri experimentale din întreaga lume pentru a-l confirma și a presat teoreticienii să înțeleagă mai bine concluzia. Raportarea săptămânii trecute, cel mai sensibil experiment de oscilare a muon-ului de până acum, realizat la Laboratorul Național cu Acceleratorul de particule Fermi (Fermilab) din Illinois și prezentat aici, a fost de acord cu rezultatul Brookhaven. Rata de oscilație neașteptată poate indica faptul că o mare mereu prezentă de particule virtuale include tipuri care nu sunt cunoscute în prezent. Alternativ, poate indica faptul că există lacune în calculele teoretice de predicție. Execuțiile viitoare ale experimentului g-2 al Fermilab vor crește și mai mult precizia și, eventual, diferența statistică între universul pe care îl măsurăm și universul pe care îl înțelegem.

LINK TO ORIGINAL APOD

ALNITAK ȘI NEBULOASA FLĂCĂRII
Image Credit & Copyright: Team ARO

Ce anume luminează Nebuloasa Flăcării? La 1.500 de ani lumină distanță, în direcția constelației Orion se află o nebuloasă care, prin strălucirea și culoarele sale întunecate de praf, apare, în stânga, ca un foc ondulant. Dar focul, achiziția rapidă de oxigen, nu este ceea cauza strălucirii Flăcării. Mai degrabă, steaua strălucitoare Alnitak, cea mai răsăriteană stea din Centura lui Orion, vizibilă în zona extrema stângă a imaginii, alimentează cu lumină energică Flacăra, care îndepărtează electronii de norii mari de hidrogen gazos găzduiți acolo. O mare parte din strălucire rezultă atunci când electronii și hidrogenul ionizat se recombină. Imaginea prezentată a Nebuloasei Flăcării (NGC 2024) a fost realizată pe trei benzi de culoare în lumină vizibilă, cu detalii adăugate printr-o expunere de lungă durată, captată în lumina emisă doar de hidrogen. Nebuloasa Flamei face parte din complexul de nori moleculari Orion, o regiune de formare a stelelor care include faimoasa nebuloasă Cap de Cal.

LINK TO ORIGINAL APOD

ATUNCI CÂND GĂURILE NEGRE SE CIOCNESC
Video Credit & Copyright: Simulating Extreme Spacetimes Collaboration

Ce se întâmplă când două găuri negre se ciocnesc? Acest scenariu extrem are loc în centrul multor galaxii care fuzionează și în sistemele de stele multiple. Videoclipul prezentat arată într-o simulare computerizată etapele finale ale unei astfel de fuziuni, evidențiind în același timp efectele gravitaționale ale lentilelor gravitaționale care ar apărea pe un câmp stelar de fundal. Regiunile negre indică orizonturile de evenimente ale duo-ului dinamic, în timp ce un inel înconjurător de stele de fundal în mișcare indică poziția inelului lor combinat Einstein. Toate stelele de fundal nu numai că au imagini vizibile în afara acestui inel Einstein, dar au și una sau mai multe imagini însoțitoare vizibile în interior. În cele din urmă, cele două găuri negre se unesc. Etapele finale ale unei astfel de fuziuni sunt acum cunoscute că vor produce o explozie puternică de radiații gravitaționale, oferind un nou mod de a vedea universul nostru.

LINK TO ORIGINAL APOD

NOAPTEA ZODIACALĂ
Image Credit & Copyright: Jean-Francois Graffand

O bandă de lumină zodiacală intensă este capturată în acest peisaj senin de munte, în noaptea de 7 aprilie. Vederea panoramică a fost înregistrată după trei ore de drumeție, dintr-o priveliște spre vest după apusul soarelui, peste Pirineii din sudul Franței. La 2838 metri altitudine, Mont Valier este cel mai înalt vârf, aproape de centru. Pe cerul de deasupra, stelele familiare de iarnă nordică, din Orion și Calea Lactee se apropie de orizontul vestic accidentat. Pe umărul lui Orion, Betelgeuse este unul dintre cele trei faruri cerești strălucitoare. Formează un triunghi cu steaua gigantă roșie Aldebaran, situată sub Betelgeuse și la dreapta – și planeta roșie: Marte. Marte strălucește chiar sub banda Căii Lactee, scufundată, încă, în lumina zodiacală strălucitoare.

LINK TO ORIGINAL APOD

MESSIER 106
Image Credit: NASA, Hubble Legacy Archive, Kitt Peak National Observatory;
Amateur Data & Processing Copyright: Robert Gendler

Aproape de Mama Urs (Ursa Major) și înconjurată de stelele câinilor de vânătoare (Canes Venatici), această minune cerească a fost descoperită în 1781 de marele astronom francez Pierre Mechain. Mai târziu, a fost adăugat în catalogul prietenului și colegului său Charles Messier, ca M106. Vederile de adâncime din telescoapele moderne dezvăluie a fi un univers insular – o galaxie spirală cu diametrul în jur de 30 de mii de ani lumină, situată la numai aproximativ 21 de milioane de ani lumină, dincolo de stelele Căii Lactee. Împreună cu un miez central luminos, acest uimitor portret galactic, un compozit de date de imagine de la telescoapele astronomilor amatori pasionați și profesioniști, deopotrivă, evidențiază grupuri de stele albastre tinere și pepiniere stelare roșiatice care trasează brațele spirale ale galaxiei. De asemenea, prezintă jeturi roșiatice remarcabile de hidrogen gazos strălucitor. Pe lângă galaxia însoțitoare mică NGC 4248 din dreapta jos, galaxiile de fundal pot fi găsite împrăștiate în tot cadrul. M106, cunoscut și sub numele de NGC 4258, este un exemplu din apropiere al clasei Seyfert de galaxii active, văzută în spectru de la radio la raze X. Galaxiile active sunt alimentate de materia care este captată într-o gaură neagră centrală masivă.

LINK TO ORIGINAL APOD

INGENUITY ÎN 3D STEREOSCOPIC
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS, ASU

Camera Mastcam-Z, cu capabilități 3D stereoscopice, de pe rover-ul Perseverance, a mărit imaginea pentru a captura acest prim plan 3D (scoateți ochelarii roșii / albastru) al elicopterului Mars Ingenuity în misiunea sol 45, din 5 aprilie 2021. Au rămas doar câteva soluri (zile marțiene) înaintea tentativei demonstrației de zbor prin atmosfera subțire a planetei Marte, Ingenuity pregătindu-se să realizeze primul zbor cu motor pe o altă planetă. Zborul istoric de testare este planificat nu mai devreme decât duminică, 11 aprilie. Aruncându-și umbra pe suprafața marțiană, Ingenuity stă singur pe patru picioare de aterizare, lângă șinele roții roverului. Panoul solar al elicopterului experimental, încărcând baterii care îl mențin cald în nopțile marțiene reci și alimentează zborul, se află deasupra celor două lame rotative în contrasens, cu dimensiunea de 1,2 metri (4 picioare).

LINK TO ORIGINAL APOD

ÎN CĂUTAREA LUI NGC 1947
Image Credit: ESA/Hubble & NASA, D. Rosario; Acknowledgment: L. Shatz

De găsit pe cerul sudic îndepărtat, adânc în limitele constelației Dorado, NGC 1947 se află la o distanță de aproximativ 40 de milioane de ani lumină. Cu o siluetă în contrast cu lumina stelelor, benzile ascunse de fir de praf cosmic se adâncesc peste regiunile centrale luminoase ale galaxiei. Spre deosebire de rotația stelelor, gazului și prafului care urmăresc brațele galaxiilor spirale, mișcările prafului și gazului nu urmează însă mișcările stelelor din NGC 1947. Mișcarea lor mai complicată deconectată sugerează că firele vizibile de praf și gaze ale acestei galaxii ar fi putut proveni dintr-o galaxie donatoare, acumulată de NGC 1947 în ultimii 3 miliarde de ani de evoluție a galaxiei neobișnuite. Cu stelele sclipitoare ale galaxiei noastre și cu alte galaxii de fundal și mai îndepărtate, împrăștiate prin cadru, această imagine clară a lui Hubble cuprinde o suprafață de aproximativ 25.000 de ani lumină, aproape de centrul lui NGC 1947.

LINK TO ORIGINAL APOD

MARTE ȘI PLEIADELE DINCOLO DE VINEGAR HILL (DEALUL OȚETULUI)
Image Credit & Copyright: Kristine Richer

O fi acesta doar un copac așa, pe un deal gol? Poate la primă vedere, însă priviți dincolo. Acolo, un univers activ ar putea aștepta să fie descoperit. În primul rând, fizic, în stânga copacului, se află planeta Marte. Planeta roșie, care este noua casă a rover-ului Perseverance al NASA, rămâne vizibilă luna aceasta la apusul soarelui deasupra orizontului vestic. În dreapta copacului se află Pleiadele, un grup luminos de stele dominat de câteva stele albastre strălucitoare. Imaginea prezentată este un compozit din mai multe imagini de prim plan și de fundal separate, realizate la câteva ore una de cealaltă, la începutul lunii trecute, din aceeași locație, de pe dealul Vinegar din Milford, Nova Scotia, Canada. În acea perioadă, Marte trecea încet, noapte de noapte, aproape în fața îndepărtatului grup de stele ale celor Șapte Surori. Data viitoare când Marte va trece unghiular la fel de aproape de Pleiade, ca în martie 2021, va fi în 2038.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA (VEIL) VOALULUI: FUMIGAȚII ALE UNEI STELE EXPLODATE
Image Credit: ESA/Hubble & NASA, Z. Levay

Astfel de valuri de ”fum” este tot ce rămâne vizibil în urma unei stele din Calea Lactee. Acum aproximativ 7.000 de ani, acea stea a explodat într-o supernovă, lăsând în urma sa Nebuloasa Vălului. În acel moment, norul în expansiune era probabil la fel de strălucitor ca o Lună în creștere, rămânând vizibil săptămâni întregi pentru oamenii ce trăiau în zorii istoriei înregistrate. Astăzi, rămășița de supernovă rezultată, cunoscută și sub numele de Cygnus Loop, s-a estompat și mai este acum vizibilă doar printr-un mic telescop îndreptat spre constelația Lebedei (Cygnus). Nebuloasa Văl rezultată este totuși imensă din punct de vedere fizic și, chiar dacă se află la aproximativ 1.400 de ani lumină distanță, acoperă de peste cinci ori dimensiunea Lunii pline. Imaginea prezentată este un mozaic al telescopului spațial Hubble, format din șase imagini, care acoperă o suprafață de numai aproximativ doi ani lumină, o mică parte a rămășiței supernovei expansive. În imaginile ce prezintă complet nebuloasa Văl, chiar și privitorii studioși ar putea să nu poată identifica filamentele prezentate aici.

LINK TO ORIGINAL APOD

ÎN INTERIOR, PRIN ȘI DINCOLO DE INELELE LUI SATURN
Image Credit: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Patru luni ale planetei Saturn sunt vizibile în imaginea prezentată: le puteți găsi pe toate? Primul satelit – și cel mai îndepărtat, în fundal – este Titan, cea mai mare lună saturniană și una dintre cele mai mari din întreg sistemul solar. Caracteristica întunecată din partea de sus a acestei lumi mereu tulbure este calota polară nordică. Următoarea lună ca evidență din listă este Dione cea strălucitoare, vizibilă în prim-plan, completată de cratere și clivaje lungi de gheață. Ieșind din partea stângă sunt câteva dintre inelele expansive ale lui Saturn, inclusiv inelul A, care evidențiază întunecatul Encke Gap. În extrema dreaptă, chiar în afara inelelor, se află Pandora, o lună de numai 80 de kilometri, care ajută la gestionarea inelului F al lui Saturn. A patra lună? Dacă te uiți cu atenție, în interiorul inelelor lui Saturn, în Encke Gap, vei găsi o pată care este de fapt Pan. Deși una dintre cele mai mici luni ale lui Saturn, cu diametrul de numai 35 de kilometri, Pan este suficient de masivă pentru a ajuta la menținerea decalajului Encke relativ liber de particule inelare. După mai bine de un deceniu de explorare și descoperiri, nava spațială Cassini a rămas fără combustibil în 2017 și a fost direcționată să pătrundă în atmosfera lui Saturn, unde sigur s-a topit.

LINK TO ORIGINAL APOD

INGENUIY ÎN ZIUA MARȚIANĂ (SOL) 39
Image Credit: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Elicopterul Mars-Ingenuity, cu toate cele patru picioare de aterizare la sol, a fost fotografiat aici, în sol 39 (30 martie), protejat sub burta roverului ”Perseverance”. Vederea aproape de nivelul solului este un mozaic de imagini de la camera WATSON, de pe brațul robotic SHERLOC al roverului. Lângă centrul cadrului, elicopterul experimental este suspendat la doar câțiva centimetri deasupra suprafeței marțiene. Urmele lăsate de Perseverance se extind dincolo de roțile roverului, cu baza craterului Jezero vizibilă la aproximativ 2 kilometri depărtare. Ingenuity are o greutate de 1,8 kilograme pe Terra. Aceasta corespunde unei greutăți de 0,68 kilograme pe Marte. Cu lamele rotorului, care se întind 1,2 metri, Ingenuity va încerca să facă primul zbor motorizat al unei aeronave pe altă planetă, prin atmosfera marțiană subțire, cu o densitate de 1% din cea terestră, nu mai devreme de 11 aprilie.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 3521: GALAXIE ÎNTR-O BULĂ
Image Credit & Copyright: Acquisition – Eric Benson, Processing – Dietmar Hager

Superba galaxie spirală NGC 3521 se află la doar 35 de milioane de ani lumină depărtare, în direcția constelației Leo. Relativ luminoasă pe cerul planetei Pământ, NGC 3521 este ușor de surprins în telescoape mici, dar adesea trecută cu vederea, în astro-fotografiile astronomilor amatori, în favoarea altor galaxii spirale ale Leului, cum ar fi M66 și M65. Însă, este greu de trecut cu vederea, în acest portret cosmic colorat. Cu o suprafață ce acoperă aproximativ 50.000 de ani lumină, galaxia are brațe spiralice neregulate, cu petice caracteristice în regiuni roz de formare stelară și grupuri de stele tinere, albastre. În mod remarcabil, această imagine de profunzime găsește, de asemenea, NGC 3521 încorporat în cochilii gigantice asemănătoare unei bule. Cojile sunt probabil resturi de maree, fluxuri de stele rupte din galaxiile satelite care au suferit fuziuni cu NGC 3521 în trecutul îndepărtat.

LINK TO ORIGINAL APOD

LANSAREA UNEI RACHETE AȘA CUM A FOST VĂZUTĂ DE PE STAȚIA SPAȚIALĂ
Video Credit: ISAA, NASA, Expedition 57 Crew (ISS);
Processing: Riccardo Rossi (ISAA, AstronautiCAST); Music: Inspiring Adventure Cinematic Background by Maryna

Ați văzut vreodată lansarea unei rachete … din spațiul cosmic? O inspecție atentă a videoclipului prezentat va dezvălui silueta unei rachete urcând pe orbita Pământului, așa cum s-a văzut din Stația Spațială Internațională (ISS). Racheta rusească Soyuz-FG a fost lansată în noiembrie 2018, de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, purtând un modul Progress MS-10 (tot 71P) pentru a aduce aprovizionarea necesară către ISS. Punctele de atracție din videoclipul de 90 de secunde (în care sunt condensate aproximativ 15 minute) includ luminile orașului și norii vizibili pe Pământ în stânga jos, benzile albastre și aurii ale strălucirii atmosferice care rulează în diagonală în centru și stelele îndepărtate în partea dreaptă sus, care apun în spatele Pământului. O treaptă inferioară a rachetei poate fi văzută căzând înapoi pe Pământ, în timp ce nava robotizată de aprovizionare își lansează propulsoarele și începe să se apropie de ISS, un laborator spațial care și-a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare în 2018. Astronauții care trăiesc la bordul ISS, care orbitează Pământul, printre mai mulți îndatoriri practice, realizează numeroase experimente științifice, care extind cunoașterea umană și permit dezvoltarea industriei comerciale viitoare pe orbita joasă a Terrei.

LINK TO ORIGINAL APOD

GAURA NEAGRĂ DIN CENTRUL GALAXIEI M87 ÎN LUMINĂ POLARIZATĂ
Image Credit: Event Horizon Telescope Collaboration; Text: Jayanne English (U. Manitoba)

Carl Sagan afirma că jeturile găurilor negre sunt dependente de câmpurile magnetice. Imaginea prezentată reprezintă direcția de rotație intrinsecă (polarizare) a undelor radio. Polarizarea este produsă de câmpul magnetic puternic ce înconjoară gaura neagră super-masivă din centrul galaxiei eliptice M87. Undele radio au fost detectate de Telescopul Event Horizon (EHT), care combină datele de la radiotelescoape distribuite în întreaga lume. Structura de polarizare, cartografiată utilizând linii de curgere generate de computer, este suprapusă pe celebra imagine a găurii negre a EHT, publicată pentru prima dată în 2019. Câmpul magnetic 3D complet este complex. Analizele preliminare indică faptul că părți ale câmpului circulă în jurul găurii negre împreună cu materia care se acumulează, așa cum era de așteptat. Cu toate acestea, o altă componentă se îndepărtează aparent vertical de gaura neagră. Această componentă ar putea explica modul în care materia rezistă prăbușirii în interior și, în schimb, este lansată în jetul M87.

LINK TO ORIGINAL APOD

FULGERE ROȘIATICE LUMINÂND DEASUPRA ANZILOR
Credit de imagine și drepturi de autor: Yuri Beletsky (Observatorul Carnegie Las Campanas, TWAN)

Ce sunt acele filamente roșii de pe cer? Sunt o formă rar observată de fulgere, confirmată în urmă cu aproximativ 30 de ani: ”spirite roșii”. Cercetări recente au arătat că urmând unei lovituri puternice pozitive de fulger nor-sol, descărcările roșiatice pot debuta ca niște bile de aer ionizat de 100 de metri, care coboară de la aproximativ 80 km înălțime cu 10% din viteza luminii. Acestea sunt rapid urmate de un grup de bile ionizate direcționate în sus. Imaginea prezentată a fost înregistrată la începutul acestui an de la observatorul Las Campanas din Chile deasupra Munților Anzi din Argentina. Fulgerele roșii necesită doar o fracțiune de secundă pentru a se produce și sunt văzute cel mai bine atunci când furtuni puternice sunt vizibile din lateral.

LINK TO ORIGINAL APOD

M64: GALAXIA OCHIUL DEMONIC
Image Credit: ESA/Hubble & NASA & the PHANGS-HST Team; Acknowledgement: Judy Schmidt

Cine știe ce rău se ascunde în ochii galaxiilor? Hubble știe – sau, în cazul galaxiei spirale M64, poate ajuta în acest sens. Messier 64, cunoscut și sub numele de ”Ochiul Răului” say ”Galaxia Frumoasa Adormită”, poate părea să aibă răul în ochi, deoarece toate stelele sale se rotesc în aceeași direcție ca și gazul interstelar din regiunea centrală a galaxiei, pe când în regiunile exterioare se rotesc în direcți opusă. Capturat aici în detaliu de telescopul spațial orbital Hubble, nori enormi de praf ascund zona din apropierea regiunii centrale a lui M64, care sunt legați de strălucirea roșiatică a hidrogenului, asociată cu formarea stelelor. M64 se află la aproximativ 17 milioane de ani lumină distanță, ceea ce înseamnă că lumina pe care o vedem astăzi din ea a plecat când ultimul strămoș comun dintre oameni și cimpanzei a cutreierat Pământul. Ochiul prăfos și rotația bizară sunt probabil rezultatul unei fuziuni vechi de miliarde de ani a două galaxii diferite.

LINK TO ORIGINAL APOD

SUIT/SAT-1: UN COSTUM SPAȚIAL PLUTIND LIBER ÎN SPAȚIU
Image Credit: ISS Expedition 12 Crew, NASA

Un costum spațial a plutit departe de Stația Spațială Internațională în urmă cu 15 ani, dar nu a fost efectuată nici o investigație. Toată lumea știa că a fost lansat de către echipajul stației spațiale. Supranumit Suitsat-1, costumul spațial rus Orlan, inutil, umplut în cea mai mare parte cu haine vechi, a fost echipat cu un emițător radio slab și eliberat pe orbita Pământului. Costumul a înconjurat Pământul de două ori înainte ca semnalul său radio să devină neașteptat de slab. Suitsat-1 a continuat să orbiteze la fiecare 90 de minute până când a ars în atmosfera Pământului după câteva săptămâni. În imagine, costumul spațial fără echipaj la bord a fost fotografiat în 2006, exact pe când se îndepărta de stația spațială.

LINK TO ORIGINAL APOD

EXPLORÂND ANTENELE – DOUĂ GALAXII ÎN FUZIUNE
Image Credit & Copyright: Bernard Miller

La aproximativ 60 de milioane de ani lumină distanță, în constelația sudică Corvus, două mari galaxii fuzionează. Stelele din cele două galaxii (NGC 4038 și NGC 4039), se ciocnesc foarte rar în cursul cataclismului care durează sute de milioane de ani. Dar norii mari de gaz molecular și praf ai galaxiilor interacționează adesea, declanșând episoade furioase de formare de stele în apropierea centrului dezastrului cosmic. Întinsă pe o suprafață de peste 500 de mii de ani lumină, această priveliște uimitoare dezvăluie, de asemenea, noi grupuri de stele și materie aruncate departe de locul accidentului, de forțele mareelor gravitaționale. Imaginea, înregistrată de la sol, remarcabil de clară, include date de bandă îngustă, care evidențiază strălucirea caracteristică roșie a hidrogenului gazos atomic în regiunile de formare stelară. Aspectul vizual general sugestiv arcuit al structurilor extinse conferă perechii de galaxii numele său popular – Antenele.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA MEDUZA
Image Credit & Copyright: Josep Drudis

Filamentele de gaz lucios, șerpuite și împletite, sugerează numele popular al acestei nebuloase: Nebuloasa Meduza. Cunoscută sub numele de catalog Abell 21, această Meduză este o veche nebuloasă planetară aflată la 1.500 ani depărtare, în constelația Gemini. La fel ca și omonimul său mitologic, această nebuloasă este asociată unei transformări dramatice. Faza de nebuloasă planetară reprezintă stadiul final în evoluția stelelor cu masă mică, așa cum este și Soarele nostru, pe măsură ce acestea se transformă din stele gigante roșii în stele pitice albe fierbinți, iar în acest proces sunt expulzate straturile exterioare de material. Radiația ultravioletă a stelei fierbinți alimentează strălucirea nebulară. Steaua în proces de transformare este cea difuză aproape de centrul unei formei strălucitoare de semilună. În această vedere telescopică de profunzime, filamentele mai slabe se extind evident deasupra și în dreapta regiunii semilunii lucioase. Se estimează că Nebuloasa Meduza are un diametru de peste 4 ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

CURIOSITY: SOL (ZIUA MARȚIANĂ) 3048
Image Credit: NASA/JPL-Caltech – Processing: Elisabetta Bonora & Marco Faccin / aliveuniverse.today

Înainte de PERSEVERANCE (perseverență) exista CURIOSITY (curiozitate). De fapt, rover-ul Curiosity a realizat primul touchdown pe Marte în 5 aprilie 2012. Ziua de 2 martie 2021 a marcat cea de-a 3.048-a zi marțiană a roverului Curiosity, de operațiuni pe suprafața Planetei Roșii. Această panoramă de 360 de grade, a solului 3048 este un mozaic de 149 de cadre de la Mastcam-ul Curiosity, de deasupra punții roverului. Include 23 de cadre cu nori înghețați, subțiri și înalți, care plutesc prin cerul marțian. Cadrele cerului înnorat au fost înregistrate pe parcursul acelei zile marțiene și sunt compuse digital împreună în vederea panoramică. Aproape de centru este Mont Mercou, stratificat și cu dungi. Vârful central al Muntelui Sharp, care se înalță peste 5 kilometri deasupra bazei Craterului Gale, se află în fundalul îndepărtat din stânga.

LINK TO ORIGINAL APOD

AURORELE ȘI FULGERELE DE PE JUPITER
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, SwRI; Text: Natalia Lewandowska

De ce se produc atât de multe fulgere pe planeta Jupiter, aproape de polii săi? Similar cu Pământul, Jupiter experimentează atât aurore, cât și fulgere. Cu toate acestea, spre deosebire de Terra, fulgerele de pe Jupiter apar de obicei lângă polii săi – în timp ce o mare parte a fulgerelor de pe Terra sunt produse lângă ecuator. Pentru a înțelege diferența, nava spațială Juno a NASA, care orbitează în prezent Jupiter, a observat numeroase evenimente de auroră și fulgere. Imaginea prezentată, făcută de camera Juno’s Stellar Reference Unit pe 24 mai 2018, prezintă ovalul auroral nordic al lui Jupiter și mai multe puncte și dungi luminoase. Un eveniment atrăgător este afișat în imaginea inserată din dreapta – care este o lumină corespunzătoare fulgerului jupiterian – una dintre cele mai apropiate imagini ale aurorei și fulgerelor captate vreodată. Pe Pământ (care este mult mai aproape de Soare decât Jupiter), lumina soarelui este suficient de strălucitoare pentru a crea, de la sine, o încălzire atmosferică mult mai puternică la ecuator decât la poli, provocând turbulențe, furtuni și fulgere. Pe Jupiter, în schimb, încălzirea atmosferică provine în mare parte din interiorul său (ca rămășiță a formării sale), conducând la ipoteza că lumina soarelui ecuatorială mai intensă reduce diferențele de temperatură între nivelurile atmosferice superioare, reducând astfel furtunile ecuatoriale care creează fulgere.

LINK TO ORIGINAL APOD

MARTE DEASUPRA CERCULUI DE PIATRĂ DUDDO
Image Credit & Copyright: Ged Kivlehan

De ce se află aici aceste pietre mari? Unul dintre cele mai faimoase cercuri de piatră este Duddo Five Stones din Northumberland, Anglia. Dată fiind amplasarea în aer liber, aproape de vârful unei înclinații modeste, o scurtă drumeție pe câmpurile libere vă va aduce la o serie de pietre neobișnuite, de dimensiuni umane, care nu seamănă cu nimic din jur. Suprafețele canelate, gropite și cu intemperii adânci ale gresiei moi sunt în concordanță cu plasarea în urmă cu aproximativ 4000 de ani – dar poziționate aici din motive deocamdată necunoscute. Imaginea prezentată – un compozit format din două imagini consecutive preluate din aceeași locație – a fost surprinsă în octombrie anul trecut sub un cer înstelat când Pământul trecea aproape de Marte, făcând planeta roșie neobișnuit de mare și luminoasă. Marte rămâne vizibil la apus, deși din ce în ce mai aproape de orizont, în următoarele câteva luni.

LINK TO ORIGINAL APOD

DE LA AURIGA LA ORION
Image Credit & Copyright: Alistair Symon

Ce se întâmplă pe cer de la Auriga la Orion? Multe dintre vedetele și nebuloasele celebre din această regiune au fost surprinse în 34 de imagini separate, ce au presupus peste 430 de ore de expunere și, apoi, au fost combinate digital pentru a dezvălui imaginea prezentată. Începând din stângă sus, spre constelația Auriga (vizitiul), se află pitoreasca Nebuloasă Stea în Flăcări (IC 405). Continuând în jos de-a lungul arcului strălucitor al galaxiei noastre Calea Lactee, de la stânga la dreapta, traversând constelațiile Gemenilor și Taurului, printre nebuloasele notabile includem Tadpole, Simeis 147, Monkey Head, Meduze, Con și Rosette. În cadrul, dreapta sus, al imaginii, spre constelația Orion (vânătorul), puteți vedea Sh2-264, semicercul Buclei lui Barnard și nebuloasele Cap de Cal și Orion. Stelele celebre din și în jurul Orionului includ, de la stânga la dreapta, Betelgeuse portocalie (chiar la dreapta centrului imaginii), Bellatrix albastru (chiar deasupra ei), stelele din centura Orion – Mintaka, Alnilam și Alnitak, în timp ce Rigel cel luminos apare în dreapta sus. Această întindere celestă nu va rămâne sus noaptea foarte mult timp – va reveni continuu tot mai devreme seara, pe măsură ce se apropie mijlocul anului.

LINK TO ORIGINAL APOD

MECANISMUL ANTIKYTHERA – PRIMUL COMPUTER ȘI PLANETARIU MOBIL CUNOSCUT
Image Credit & License: Marsyas, Wikipedia

Nimeni nu știa că acum 2.000 de ani exista tehnologia pentru a construi un astfel de dispozitiv. Mecanismul Antikythera, ilustrat, este acum considerat pe scară largă ca primul computer. Găsit pe fundul mării, la bordul unei nave grecești în descompunere, complexitatea sa a determinat decenii de studii dar chiar și în prezent unele dintre funcțiile sale rămân necunoscute. Imaginile cu raze X ale dispozitivului, totuși, au confirmat că o funcție principală a numeroaselor roți și angrenaje asemănătoare ceasului este de a genera, fiind un mecanism portabil, cu manivelă, centrat pe Pământ, un aspect de hartă care prezice pozițiile viitoare ale stelelor și planetelor, precum și eclipsele lunare și solare. Este prezentat nucleul corodat al celui mai mare angrenaj al mecanismului Antikythera, de aproximativ 13 centimetri, în timp ce întregul mecanism avea 33 de centimetri înălțime, ceea ce îl face similar ca dimensiune cu o carte mare. Recent, modelarea computerizată modernă a componentelor lipsă permite crearea unei replici mai complete a acestei surprinzătoare mașini antice.

LINK TO ORIGINAL APOD

TRIPLETUL LEO
Image Credit & Copyright: Francis Bozon

Acest grup popular saltă devreme pe cerul de seară, în preajma echinocțiului de martie și al primăverii emisferei nordice. Onorate sub denumirea de Tripletul Leului, cele trei galaxii magnifice găsite în constelația proeminentă Leo se adună aici într-un singur câmp vizual astronomic. Ținte predilecte pentru scanarea cu telescoape chiar modeste, gemele din Triplet pot fi introduse și individual ca NGC 3628 (dreapta), M66 (stânga sus) și M65 (jos). Toate cele trei sunt galaxii spirale mari, dar tind să arate diferit, deoarece discurile lor galactice sunt înclinate în unghiuri diferite în raport cu perspectiva noastră. NGC 3628, cunoscută și sub numele de Galaxia Hamburgerului, este văzută tentant în margini, cu benzi de praf obscure care-i traversează planul galactic pufos. Discurile M66 și M65 sunt ambele suficient de înclinate pentru a-și arăta structura spiralată. Interacțiunile gravitaționale dintre galaxiile grupului au lăsat semne revelatoare, inclusiv cozile de maree și discul deformat, umflat al NGC 3628 și brațele spirale trase ale M66. Această vedere superbă a regiunii se întinde pe 1 grad ceresc(două luni pline) pe cer într-un cadru ce acoperă peste o jumătate de milion de ani-lumină, la distanța estimată de 30 de milioane de ani-lumină a trio-ului. Desigur, stelele spinoase din prim-plan se află poziționate în propria noastră galaxie.

LINK TO ORIGINAL APOD

LAGUNA CENTRALĂ ÎN INFRAROȘU
Image Credit & License: NASA, ESA, Hubble; Data Archive: MAST, Processing: Alexandra Nachman

Această vedere în infraroșu, întinsă pe 4 ani lumină, de-a lungul centrului Nebuloasei Laguna, este plină de stele. Imaginile în lumină vizibilă arată gazul strălucitor și norii de praf obscuri care domină scena. Dar această imagine în infraroșu, construită din datele Telescopului Spațial Hubble, se află aproape de inima regiunii active de formare stelară, dezvăluind stele nou-născute împrăștiate în interior, în contra unui câmp aglomerat de stele de fundal în direcția centrului galaxiei noastre. Regiunile centrale ale acestei pepiniere stelare tumultuoase sunt sculptate și energizate de masivul și tânărul obiect Herschel 36, steaua strălucitoare aproape de centrul câmpului vizual. Herschel 36 este de fapt un sistem multiplu de stele masive. Fiind de peste 30 de ori mai mare decât masa Soarelui și cu o vechime mai mică de 1 milion de ani, cea mai masivă stea din sistem ar trebui să trăiască până la o vârstă stelară de 5 milioane de ani. Să o comparăm cu Soarele nostru, care în prezent are vârsta de 5 miliarde de ani, care va evolua într-o stea gigantă roșie în numai alți 5 miliarde de ani. Nebuloasa Lagunei, cunoscută și sub numele de M8, se află la aproximativ 4.000 de ani lumină distanță, în limitele constelației Săgetătorul.

LINK TO ORIGINAL APOD

PRAF STELAR ÎN NORUL MOLECULAR PERSEUS
Image Credit & Copyright: Kerry-Ann Lecky Hepburn, Stuart Heggie

Norii de praf de stele sunt în derivă prin acest peisaj celest de adâncime, de-a lungul norului molecular Perseus, la aproximativ 850 de ani lumină distanță. Nebuloase prăfoase care reflectă lumina stelelor tinere încorporate se remarcă în câmpul de vedere telescopic larg de aproape 2 grade. Cu o culoare albăstruie caracteristică nebuloasa de reflecție NGC 1333 se află în centru, vdB 13 este în dreapta sus, iar nebuloasa de reflecție vdB12, cu o rară nuanță gălbuie, aproape de partea de sus a cadrului. Stele se formează în norul molecular, deși majoritatea sunt ascunse optic de praful omniprezent. Totuși, indicii de emisie roșie contrastantă de la obiectele Herbig-Haro, jeturile și gazul strălucitor din undele de șoc provenite de la stelele recent formate, sunt evidente în NGC 1333. Mediul haotic ar putea fi similar cu cel în care propriul nostru Soare s-a format acum peste 4,5 miliarde de ani. La distanța estimată a norului molecular Perseus, această scenă cosmică ar cuprinde aproximativ 40 de ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

SUPRAFAȚA PLANETEI VENUS DE LA VENERA 13
Image Credit: Soviet Planetary Exploration Program, Venera 13;
Processing & Copyright: Donald Mitchell & Michael Carroll (used with permission)

Dacă ați putea sta pe Venus – ce ați vedea? În imagine este imaginea de la Venera 13, un lander sovietic robotizat, care a parașutat și a decelerat prin atmosfera venusiană densă, în martie 1982. Peisajul pustiu pe care l-a surprins a inclus pietre plate, teren vast și un cer fără cusur deasupra Regiunii Phoebe, lângă Ecuatorul venusian. În stânga jos se află penetrometrul navei spațiale folosit pentru a face măsurători științifice, în timp ce piesa ușoară din dreapta face parte dintr-un capac de lentile evacuate. Supusă la temperaturi constante de aproape 450 de grade Celsius și presiuni de 75 de ori mai mari decât pe Pământ, nava spațială Venera cu scuturile sale a supraviețuit, pentru a transmite date, doar aproximativ două ore. Deși datele de la Venera 13 au fost transmise prin sistemul solar interior în urmă cu aproape 40 de ani, procesarea digitală și fuzionarea imaginilor neobișnuite ale lui Venera continuă și astăzi. Analize recente ale măsurătorilor în infraroșu efectuate de nava spațială Venus Express în orbita ESA indică faptul că vulcanii activi pot exista, în prezent, pe Venus.

LINK TO ORIGINAL APOD

IC 1318 – NEBULOASA FLUTURE
Image Credit & Copyright: Alan Pham

În constelația lebedei de lângă nebuloasa pelicanului, se află norul de gaz al fluturelui lângă o stea cunoscută sub numele de Găina. Această stea, având numele corect Sadr, este chiar în dreapta cadrului prezentat, dar Nebuloasa centrală a Fluturelui, denumită IC 1318, este prezentată la rezoluție înaltă. Modelele complicate din gazul strălucitor și praful întunecat sunt provocate de interacțiunile complexe dintre vânturile interstelare, presiunile radiațiilor, câmpurile magnetice și gravitația. Vizualizarea telescopică prezentată surprinde emisia caracteristică a IC 1318 din atomii de sulf ionizat, hidrogen și oxigen, cartografiate în nuanțele roșii, verzi și albastre ale popularei palete Hubble. Porțiunea din Nebuloasa Fluture ilustrată se întinde pe aproximativ 100 de ani lumină și se află la aproximativ 4000 de ani lumină depărtare.

LINK TO ORIGINAL APOD

BILE DE FOC METEORICE ÎN LUMINĂ ȘI SUNET
Image Credit & Copyright: Thomas Ashcraft (Radio Fireball Observatory)

Ați auzit vreodată sunetul emis de un meteor? De obicei, meteorii sunt prea departe pentru a scoate orice sunet audibil. Cu toate acestea, un meteor va crea instant o pistă de ionizare care poate reflecta un semnal radio îndepărtat depărtare. Dacă geometria este corectă, puteți auzi momentan – prin intermediul radioului dvs. – un post de radio îndepărtat chiar și peste statică. În videoclipul prezentat, sunetele emițătoarelor radio îndepărtate au fost surprinse reflectându-se de pe traseele mari de meteoriți de un receptor radio sensibil – în același timp, dungile strălucitoare au fost surprinse de o cameră video cu tot cerul. În videoclip, sunt afișate mai întâi cărările luminoase urmate de patru mingi de foc pe cer lângă Lamy, New Mexico, SUA. Apoi, după fiecare cadru static, un videoclip în timp real surprinde fiecare meteor care străbate cerul, acum asociat cu sunetul înregistrat din reflexia sa radio. Proiectarea unei urme de meteori în jos pe Pământ poate duce la găsirea locului de impact (dacă există), în timp ce proiectarea urmei înapoi în cer poate duce la identificarea cometei părinte sau a asteroidului.

LINK TO ORIGINAL APOD

O AURORĂ ÎN FORMĂ DE STEAG APĂRUTĂ DEASUPRA SUEDIEI
Image Credit & Copyright: Mia Stålnacke

A apărut dintr-o dată, ca un steag în bandă înalt de 50 km. La mijlocul lunii martie 2015, o expulsie energetică de masă coronariană direcționată printr-un canal magnetic liber spre Terra a condus la una dintre furtunile geomagnetice mai intense a ultimilor ani. Un rezultat vizual a fost că aurorele larg răspândite au fost văzute în multe țări din apropierea polilor magnetici ai Pământului. Capturată peste Kiruna, Suedia, imaginea prezintă o perdea aurorală neobișnuit de dreaptă, cu culoarea verde emisă jos în atmosfera Pământului și roșu cu mulți kilometri mai sus. Nu este clar de unde provine rara auroră purpurie, dar ar putea implica o aurora albastră neobișnuită la o altitudine chiar mai mică decât cea verde, văzută suprapusă cu un roșu mult mai mare. Acum, după depășirea Minimului Solar, nopțile colorate de aurore de pe Terra vor crește probabil.

LINK TO ORIGINAL APOD

MA’AZ – ROCA TINȚITĂ DE SUPERCAM
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS

Care este sunetul unui laser zapping? Nu este nevoie să consultăm un master Zen pentru a afla răspunsul, este de ajuns să ascultăm prima înregistrare acustică a unor pulsuri laser pe Marte. În sol 12 (2 Martie) a misiunii Perseverance pe Marte, instrumentul SuperCam situat pe partea superioară a roverului a trimis un set de 30 de pulsuri laser către roca botezată Ma’az, de la o distanță de 3,1 metri. Microfonul său a înregistrat sunetele captate de la pulsurile laser ale SuperCam. Undele de șoc create în atmosfera subțire marțiană, pe măsură ce biții de rocă erau vaporizați de către pulsurile laser au creat sunete înalte, sunete care oferă indicii privind structura fizică a țintei. Această priveliște de apropiere de la SuperCAm a regiunii țintă Ma’az are un diametru de 6 centimetri (2.3 inches). Ma’az înseamnă Marte în limba Navajo.

LINK TO ORIGINAL APOD

MESSIER 81
Image Credit & Copyright: Wissam Ayoub

Una dintre cele mai strălucitoare galaxii pe cerul nocturn are dimensiuni similare cu galaxia noastră: este marea și frumoasa Messier 81. Cunoscută și sub numele de NGC 3031 sau galaxia lui Bode, după numele descoperitorului său din secolul al XVIII-lea, această mare spirală poate fi găsită spre nord constelația Ursa Major. Vederea clară și detaliată oferită de telescop dezvăluie nucleul galben strălucitor al lui M81, brațele spirale albastre, regiunile roz în formă de stea și benzile de praf cosmice. Unele benzi de praf trec de fapt prin discul galactic (la stânga centrului), o caracteristică nespecifică altor galaxii spirale proeminente. Benzile de praf rătăcite pot fi rezultatul persistent al unei întâlniri strânse între M81 și galaxia M82 din apropiere, ascunsă în afara acestui cadru. Galaxia satelit neregulată și pitică M81, Holmberg IX, poate fi văzută chiar sub spirala mare. Examinarea stelelor variabile din M81 a condus la o determinare de mare acuratețe, pentru o galaxie externă: 11,8 milioane de ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUMINA ZODIACALĂ ȘI MARTE
Image Credit & Copyright: Joshua Rhoades

Chiar după apusul soarelui, pe 7 martie, o bandă slabă de lumină încă ajungea deasupra orizontului vestic, în acest peisaj nocturn senin, rural, din Illinois. Înregistrată dintr-o fermă veche, strălucirea luminoasă este lumina zodiacală, proeminentă în vest după apusul soarelui în primăvara emisferei nordice a planetei Pământ. În acea seară senină, banda de lumină zodiacală pare să înghită gălbuiul, strălucitorul Marte și grupul de stele al Pleiadelor. Conjuncția lor strânsă se află pe cerul înstelat de deasupra acoperișului vechiului hambar. Lumina zodiacală este lumina soarelui împrăștiată de particule de praf interplanetare care se află lângă planul ecliptic al sistemului solar. Desigur, toate planetele sistemului solar orbitează în apropierea planului eclipticii, în cadrul benzii de lumină zodiacală. Dar lumina zodiacală și Marte pot avea o legătură mai profundă. O analiză recentă a detectărilor fortuite ale prafului interplanetar de către nava spațială Juno în timpul călătoriei sale de la Pământ la Jupiter, sugerează că Marte este sursa probabilă a prafului care produce lumină zodiacală.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 1499: NEBULOASA CALIFORNIA
Image Credit & Copyright: Yannick Akar

Insula mitică a reginei Calafia s-ar putea afla în spațiul cosmic? Poate că nu, dar întâmplător conturul acestui nor spațial molecular aduce puțin cu conturul statului California, SUA. Soarele nostru își are casa în brațul Orion al Căii Lactee, la doar aproximativ 1.000 de ani lumină de Nebuloasa California. Cunoscută și sub numele de NGC 1499, nebuloasa clasică de emisie are o lungime de aproximativ 100 de ani lumină. Pe imaginea prezentată, cea mai proeminentă strălucire a nebuloasei California este lumina roșie caracteristică atomilor de hidrogen care se recombină cu electronii risipiți de mult, îndepărtați (ionizați) de lumina stelelor energetice. Steaua ce furnizează cel mai probabil lumina energetică a stelelor care ionizează o mare parte din gazul nebular este strălucitoarea Xi Persei, fierbinte și albăstruie, chiar în dreapta nebuloasei. O țintă obișnuită pentru astro-fotografi, Nebuloasa California poate fi observată de un telescop cu câmp larg sub un cer întunecat, către constelația Perseus, nu departe de Pleiade.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 1499: NEBULOASA CALIFORNIA
Image Credit & Copyright: Yannick Akar

Insula mitică a reginei Calafia s-ar putea afla în spațiul cosmic? Poate că nu, dar întâmplător conturul acestui nor spațial molecular aduce puțin cu conturul statului California, SUA. Soarele nostru își are casa în brațul Orion al Căii Lactee, la doar aproximativ 1.000 de ani lumină de Nebuloasa California. Cunoscută și sub numele de NGC 1499, nebuloasa clasică de emisie are o lungime de aproximativ 100 de ani lumină. Pe imaginea prezentată, cea mai proeminentă strălucire a nebuloasei California este lumina roșie caracteristică atomilor de hidrogen care se recombină cu electronii risipiți de mult, îndepărtați (ionizați) de lumina stelelor energetice. Steaua ce furnizează cel mai probabil lumina energetică a stelelor care ionizează o mare parte din gazul nebular este strălucitoarea Xi Persei, fierbinte și albăstruie, chiar în dreapta nebuloasei. O țintă obișnuită pentru astro-fotografi, Nebuloasa California poate fi observată de un telescop cu câmp larg sub un cer întunecat, către constelația Perseus, nu departe de Pleiade.

LINK TO ORIGINAL APOD

PERSEVERANCE 360: ROCI NEOBIȘNUITE ȘI CĂUTAREA VIEȚII PE MARTE
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, ASU, MSSS

Este acel obiect o fosilă? Căutarea prinprin imaginile recente ale planetei Marte, făcute de noul rover Perseverance, poate părea oarecum ca o vânătoare de comori, cu posibilitatea ca faima să aparțină primei persoane care a identificat corect un os pietrificat, o piatră imprimată de o plantă veche sau orice indicație clară că viața a existat odată pe Marte. Din păcate, chiar dacă este posibil să se poată identifica ceva la fel de spectaculos ca un schelet, majoritatea exobiologilor consideră că este mult mai probabil ca resturile biochimice ale microbilor monocelulari antici să poată fi găsite cu ajutorul analizatorilor chimici ai Perseverenței. Un motiv cheie este că organismele multicelulare pot avea nevoie de o cantitate mai mare de oxigen pentru a evolua decât a fost prezentă pe Marte. Acestea fiind spuse, nimeni nu este sigur, așa că vă rugăm să nu ezitați să măriți digital orice imagine care vă interesează – inclusiv imaginea cu zoom de 360 ​​de grade a rocilor și crestelor care înconjoară locația de aterizare a Perseverenței în craterul Jezero. Și chiar dacă oamenii de știință afiliați la NASA studiază ei înșiși imaginile Perseverenței, dacă vedeți ceva cu adevărat neobișnuit, vă rugăm să postați pe rețelele de socializare. Dacă observația dvs. se dovedește a fi deosebit de interesantă, din punct de vedere științific, este probabil ca și NASA să audă despre asta.

LINK TO ORIGINAL APOD

CELE TREI COZI ALE COMETEI NEOWISE
Image Credit & Copyright: Nicolas Lefaudeux

Cum a fost creată coada roșie neobișnuită a cometei NEOWISE? Sodiul este răspunsul. O priveliște spectaculoasă în vara anului 2020, Cometa NEOWISE, uneori, afișa ceva mai mult decât doar o coadă de praf alb striat surprinzător și o coadă ionică albastră plăcut neuniformă. Unele imagini sensibile la culoare au arătat o coadă roșie neobișnuită, iar analiza a arătat că o mare parte din culoarea acestei a treia cozi a fost emisă de sodiu. Gazul bogat în atomi de sodiu ar fi putut fi eliberat din nucleul de încălzire al cometei NEOWISE la începutul lunii iulie de lumina puternică a soarelui, fiind așadar încărcat electric de lumina ultravioletă și apoi împins de vântul solar. Imaginea prezentată a fost capturată la mijlocul lunii iulie din Bretania, Franța și prezintă culorile reale. S-au mai văzut cozi cometare de sodiu, dar sunt rare – aceasta, de exemplu, a dispărut până la sfârșitul lunii iulie. Cometa C / 2020 F3 (NEOWISE) s-a estompat, și-a pierdut toate cozile strălucitoare și acum se apropie de orbita lui Jupiter în calea sa spre Sistemul Solar exterior, pentru a reveni doar în aproximativ 7.000 de ani.

LINK TO ORIGINAL APOD

PILONII NEBULOASEI VULTURUL ÎN INFRAROȘU
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, HLA; Processing: Luis Romero

Stele nou-născute sunt formate în Nebuloasa Vulturului. Contractându-se gravitațional în stâlpi de gaz dens și praf, radiația intensă a acestor stele strălucitoare nou-formate determină fierberea materialului înconjurător. Această imagine, luată cu telescopul spațial Hubble în lumină aproape infraroșie, permite privitorului să vadă în mare parte prin praful gros care face pilonii opaci în lumina vizibilă. Structurile uriașe au o lungime de ani lumină și sunt denumite informal ”Pilonii Creației”. Asociată cu grupul stelar deschis M16, Nebuloasa Vulturului se află la aproximativ 6.500 de ani lumină distanță. Nebuloasa Vulturului este o țintă ușoară pentru micile telescoape dintr-o parte a cerului bogată în nebuloase, către constelația divizată Serpens Cauda (coada șarpelui).

LINK TO ORIGINAL APOD

ROVERUL PERSEVERANCE PERFORMEAZĂ O ROTIRE
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Mars 2020

După ce a ajuns la craterul Jezero de pe Marte, roverul Persevernce a efectuat o întoarcere pe loc. Această imagine clară din Navcam-ul roverului de dimensiuni auto prezintă urmele lăsate de cele șase roți ale sale în solul marțian. În pregătirea operațiunilor de la suprafața Planetei Roșii, prima sa călătorie a durat aproximativ 33 de minute. După o singură încercare, scurtă și de succes, Perseverance a avansat 4 metri, a făcut o întoarcere de 150 de grade, dat înapoi cu 2,5 metri și acum ocupă un loc de parcare diferit, în noua sa locație Octavia E. Butler Landing. Deși distanța totală de deplasare a primei ieșiri a roverului a fost de numai aproximativ 6,5 metri (21 de picioare), în viitor pot fi așteptate navete regulate de 200 metri sau mai mult.

LINK TO ORIGINAL APOD

TERRA LA 360 GRADE SEAMĂNĂ CU MARTE
Image Credit & Copyright: Robert Barsa

Suprafața acestei planete seamănă puțin cu Marte. Cu toate acestea, este cu adevărat planeta Pământ. Într-o mică proiecție cusută digital, mozaicul de 360 ​​de grade a fost capturat lângă San Pedro în deșertul chilian Atacama. Telescoapele în cupole cu orizontul liber profită de nopțile renumite, întunecate și senine, din regiune. Înregistrată la începutul lunii decembrie, o magnifică bandă a Căii Lactee se arcuiește deasupra orizontului cu aproape 180 de grade în jurul micii planete, cu Orion proeminent pe cerul sudic. O constelație familiară cu capul în jos pentru observatorii din emisfera nordică, Orion împarte acea noapte sudică din decembrie aproape în opoziție cu Magellanici. Însă Planeta Roșie, în sine, este cel mai strălucitor far ceresc gălbui pe cerul acestei planete micuțe.

LINK TO ORIGINAL APOD

MARTE ESTE ÎN TAURUS PREGĂTIT PENTRU OBSERVARE
Image Credit & Copyright: Petr Horalek / Institute of Physics in Opava

Puteți vedea planeta Marte pe cer în această seară. Acum, gazdă a roverului Perseverance (Perseverență), Planeta Roșie ”rătăceste” temporar prin constelația Taur, aproape pe cer de cele ”șapte surori” (grupul de stele al Pleiadelor). De fapt, această vedere profundă și largă a regiunii suprinde planeta Marte în proximitatea celei mai apropiate conjuncții cu Pleiadele, pe 3 martie. Sub centru, Marte este farul ceresc gălbui strălucitor, situat la numai 3 grade de roiul stelar albăstrui. Concurând cu Marte prin culoare și strălucire, Aldebaran este steaua alfa a Taurului. Steaua gigantă roșie se află în marginea din stânga jos a cadrului, o stea din prim-plan de-a lungul liniei de vedere până la grupul de stele Hyades, mai îndepărtat. Altfel prea difuze ca ochiul uman să le poată vedea, nebuloasele întunecate și prăfoase se află de-a lungul marginii norului molecular masiv Perseus, cu strălucirea izbitoare roșiatică a NGC 1499, Nebuloasa California, în dreapta sus.

LINK TO ORIGINAL APOD

STELE DEASUPRA UNUI VULCAN ÎN ERUPȚIE
Image Credit & Copyright: Giuseppe Vella

Muntele Etna a erupt de nenumărate ori, timp de sute de mii de ani. Situat în Sicilia, Italia, vulcanul produce fântâni de lavă cu înălțime de peste un kilometru. Muntele Etna nu este doar unul dintre cei mai activi vulcani de pe Pământ, ci și unul dintre cei mai mari, măsurând peste 50 de kilometri la baza sa și se ridică la aproape 3 kilometri înălțime. Fotografiat în erupție luna trecută, un jeturi de lavă sunt propulsate la înălțime, în timp ce lava fierbinte curge pe exteriorul vulcanului. Traseele sateliților vizibili sunt înscrise deasupra pe cer, în timp ce stelele antice sunt puncte pe cer, situate mult mai departe. Această erupție vulcanică a fost atât de puternică încât aeroporturile din apropiere au fost închise pentru a împiedica avioanele să zboare prin penele periculoase. Primul plan și imaginea de fundal au fost capturate consecutiv de aceeași cameră și din aceeași locație.

LINK TO ORIGINAL APOD

INGENUITY: UN MINI-ELICOPTER AFLAT ACUM PE MARTE
Illustration Credit: NASA, JPL-Caltech, Mars 2020 – Perseverance

Cum ar fi zborul aerian pe Marte? Este posibil ca NASA să fi obținut această realizare luna trecută, odată cu aterizarea Roverului Perseverance, care a inclus un mic însoțitor demn de zbor, numit Ingenuity, poreclit Ginny. Chiar dacă Ginny este mică – un elicopter de dimensiunea unui prăjitor de pâine cu patru picioare lungi și două rotoare chiar mai lungi (1,2 metri), ea este prima mașină zburătoare de acest fel – nu a mai existat niciodată ceva asemănător. După ce va fi desfășurat, pregătit pentru operaționalizare, posibil în aprilie, roverul Perseverance, cu dimensiunile unui autoturism („Percy”) se va întoarce, oferidu-i lui Ginny suficient spațiu pentru a-și încerca primul zbor premieră. În ilustrația artistică prezentată, rotoarele lungi ale lui Ginny sunt descrise oferindu-i ascensiunea de care are nevoie pentru a zbura în atmosfera subțire marțiană și pentru a explora zona din apropierea Perseverenței. Deși Ingenuity nu va zbura foarte departe, aparatul este un prototip pentru toți viitorii roboți ai sistemului solar cu acțiune aeriană, care ar putea zbura departe nu numai pe Marte, ci și pe Titan.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA PELICAN ÎN ROȘU ȘI ALBASTRU
Image Credit & Copyright: M. Petrasko, M. Evenden, U. Mishra (Insight Obs.)

Nebuloasa Pelican se schimbă. Întreaga nebuloasă, denumită oficial IC 5070, este despărțită de Nebuloasa (mai mare a) Americii de Nord printr-un nor molecular plin de praf întunecat. Cu toate acestea, Pelicanul este deosebit de interesant, deoarece este un amestec neobișnuit de activ de formare stelară și nori de gaze în evoluție. Imaginea prezentată a fost procesată pentru a scoate în evidență două culori principale, roșu și albastru, cu roșu dominant în lumina emisă de hidrogenul interstelar. Lumina ultravioletă emisă de stele energetice tinere, transformă încet gazul rece din nebuloasă în gaz fierbinte, cu granița dintre cele două, cunoscută sub numele de front de ionizare, vizibilă în roșul aprins din centrul imaginii. Rămân tentacule deosebit de dense de gaz rece. Milioane de ani de acum, această nebuloasă s-ar putea să nu mai fie cunoscută sub numele de Pelican, deoarece echilibrul și plasarea stelelor și a gazelor vor lăsa în urmă ceva care, cu siguranță, va apărea complet diferit.

LINK TO ORIGINAL APOD

ARBORELE CU AURORĂ
Image Credit & Copyright: Alyn Wallace

Da, dar arborele tău poate face asta? În imagine este o coincidență vizuală între ramurile întunecate ale unui copac din apropiere și lumina strălucitoare a unei aurore îndepărtate. Frumusețea aurorei – combinată cu modul în care părea să imite un copac chiar în apropiere – a fascinat fotograful într-un asemenea grad, încât a uitat momentan să facă fotografii. Privit în unghi drept, părea că acest copac avea frunzele formate din auroră. Din fericire, înainte ca aurora să se transforme într-o formă de ansamblu diferită, el și-a revenit și a surprins coincidența momentană uimitoare. De obicei declanșată de explozii solare, aurora este cauzată de electroni cu energie ridicată care afectează atmosfera Pământului, la o altitudine de aproximativ 150 de kilometri. Colaborarea neobișnuită dintre Pământ și cer a fost văzută de martor în martie 2017 în Islanda.

LINK TO ORIGINAL APOD

SITUL DE ATERIZARE A ROVERULUI PERSEVERANCE DE LA ORBITERUL MARS RECONNAISSANCE
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Văzut de pe orbită la o zi după o sosire dramatică pe suprafața marțiană, locul de aterizare al lui Perseverance este identificat în această vedere de înaltă rezoluție de pe Mars Reconnaissance Orbiter. Imaginea camerei orbiterului dezvăluie, de asemenea, locația etapei de coborâre a misiunii Marte 2020, a scutului termic și a parașutei și a învelișului din spate care au livrat Perseverența pe suprafața lui Marte. Fiecare cutie de inserții adnotate se întinde pe 200 de metri (650 de picioare) pe podeaua craterului Jezero. Perseverance este situat în centrul modelului creat de evacuarea rachetelor pe măsura derulării etapei de coborâre prin plutire și așezarea la sol a roverului. După manevra sky crane, sistemul de asistentță la coborâre a zburat pentru a se prăbuși la o distanță sigură de rover, locul său final de odihnă fiind indicat printr-un model de resturi întunecat în formă de V. Căderea la suprafață în apropiere după separarea lor în secvența de aterizare, locația scutului termic, a parașutei și a scutului din spate sunt marcate în imaginea de înaltă rezoluție de pe orbita Marte.

LINK TO ORIGINAL APOD

MARS PERSEVERANCE SOL 3
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS, ASU

Lipite împreună pe planeta Pământ, 142 de imagini separate alcătuiesc această panoramă de 360 de grade de la etajul craterului Jezero de pe Marte. Imaginile color de înaltă rezoluție au fost realizate de Mastcam-Z cu abilități de mărire, a rover-ului Perseverance, în timpul misiunii sol 3 (adică 21 februarie 2021). În prim-planul vizualizării lui Mastcam-Z se află puntea roverului de dimensiunile unui autoturism. În culori deschise.

LINK TO ORIGINAL APOD

SURVOLAREA PLANETEI VENUS
Image Credit: NASA, JHUAPL, Naval Research Lab, Guillermo Stenborg and Brendan Gallagher

Aflat într-o misiune de explorare a heliosferei interioare și a coroanei solare, pe 11 iulie 2020, Imager-ul de câmp vizual larg de la bordul Sondei Solare Parker a NASA a surprins această priveliște uimitoare a nocturnei Venusiene de la o distanță de aproximativ 12.400 de kilometri (7.693 mile). Nava spațială realiza al treilea dintre cele șapte survoluri ale planetei interioarte, asistate de gravitație. Survolurile gravitaționale sunt concepute pentru a utiliza apropierea de planeta Venus pentru a ajuta sonda să-și modifice orbita, pentru ca finalmente să ajungă la 6 milioane de kilometri (4 milioane de mile) de suprafața solară, la sfârșitul anului 2025. O imagine surprinzătoare, camera cu vedere laterală pare a privi printre nori pentru a arăta o trăsătură întunecată lângă centrul cunoscut sub numele de ”Afrodita Terra”, cea mai mare regiune muntoasă de pe suprafața venusiană. Conturul strălucitor situat la marginea planetei este o strălucire nocturnă, probabil emisă de atomii de oxigen excitați care se recombină în molecule în zona superioară a atmosferei. Dungile strălucitoare și petele din toată imaginea se datorează probabil particulelor încărcate energetic și prafului din apropierea camerei care reflectă lumina soarelui. Observatorii de pe planeta Pământ recunosc probabil stelele familiare ale centurii și sabiei lui Orion în colțul din dreapta jos.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA SPIRALĂ M66 DE LA HUBBLE
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, Janice Lee; Processing & Copyright: Leo Shatz; Text: Karen Masters

Este întotdeauna plăcut să obții o imagine mai nouă nouă a unui vechi prieten. Această imagine uluitoare înregistrată de Telescopul Spațial Hubble, a galaxiei spirale M66 din apropiere, reprezintă tocmai un astfel de moment. O galaxie spirală cu o mică bară centrală, M66 este un membru al Tripletei Leo, un grup de trei galaxii situate la aproximativ 30 de milioane de ani lumină de noi. Tripletul Leo este o țintă populară pentru telescoapele relativ mici, în parte deoarece M66 și tovarășii săi galactici M65 și NGC 3628 apar toți separați de aproximativ lățimea unghiulară a unei luni pline. Imaginea prezentată a lui M66 a fost luată de Hubble pentru a ajuta la investigarea legăturii dintre formarea stelelor și norii moleculari de gaze. Sunt vizibile în mod clar stele albastre strălucitoare, nori de hidrogen roz ionizați – presărați de-a lungul brațelor spirale exterioare și benzi întunecate de praf în care s-ar putea ascunde mai multe stele în formare.

LINK TO ORIGINAL APOD

VIDEO: AMARTIZAREA ROVERULUI PERSEVERANCE
Video Credit: NASA/JPL-Caltech, Mars 2020 Mission Team

Cum ar arăta să amartizezi? Pentru a monitoriza mai bine instrumentele implicate în intrarea, coborârea și aterizarea Roverului Perseverence pe Marte, de săptămâna trecută, au fost incluse camere cu capacitate video, care au returnat acum imaginile. Videoclipul compozit de 3,5 minute începe cu deschiderea unei parașute uriașe, care încetinește dramatic nava spațială în timp ce pătrunde în atmosfera marțiană. Apoi scutul termic este văzut separându-se și căzând înainte. Pe măsură ce Perseverance coboară, Marte se conturează larg, iar suprafața sa devine din ce în ce mai detaliată. La doar 2 minute din videoclip, parașuta este lansată și Perseverența începe să amartizeze cu ajutorul rachetelor, ale căror jeturi împrăștie praful. La scurt timp, Sky Crane preia controlul și pune jos la sol Perseverance, apoi se îndepărtează rapid. Roverul robot Perseverance va începe acum să exploreze vechiul crater Jezero, inclusiv căutarea semnelor de viață din trecut, dacă viața a existat vreodată pe planeta vecină a Pământului.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA RIDICÂNDU-SE ÎNTRE CELE DOUĂ NAVE SPAȚIALE
Image Credit & Copyright: John Kraus

Ce se află acolo, de o parte și de cealaltă a Lunii? Nave stelare. Mai exact, acestea sunt rachete reutilizabile de lansare și returnare, dezvoltate de SpaceX, pentru a ridica încărcătura și, în cele din urmă, oamenii, de la suprafața Pământului, în spațiu. Cele două rachete din imagine sunt SN9 (numărul de serie 9) și SN10, fotografiate lângă lansatorul lor de la Boca Chica, Texas luna trecută, poziționându-se sub luna plină a lunii ianuarie. Navele stelare dețin motoare cu metan lichid în interiorul carcasei robuste din oțel inoxidabil. SN9 a avut o lansare-test la începutul acestei luni și a funcționat bine, cu excepția unei rachete interne care nu a reușit să se aprindă în timpul coborârii cu motor. SN10 continuă să fie supus testelor la sol și ar putea fi lansat la sfârșitul acestei luni.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 2244: UN ROI STELAR ÎN NEBULOASA ROZETĂ
Image Credit & Copyright: Don Goldman

În inima Nebuloasei Rosette se află un grup luminos deschis de stele care luminează nebuloasa. Stelele NGC 2244 s-au format din gazul înconjurător acum doar câteva milioane de ani. Imaginea prezentată, făcută în ianuarie, utilizând expuneri multiple și culori foarte specifice pentru sulf (roșu umbrit), hidrogen (verde) și oxigen (albastru), surprinde regiunea centrală în detalii extraordinare. Un vânt fierbinte de particule se îndepărtează de stelele roiului și contribuie la o menajerie deja complexă de filamente de gaz și praf, evacuând încet centrul roiului. Centrul Nebuloasei Rozeta, lat de aproximativ 50 de ani-lumină, se află la aproximativ 5.200 de ani-lumină distanță de Terra și este vizibil cu binoclul în direcția constelației Unicornului (Monoceros).

LINK TO ORIGINAL APOD

PERSEVERANCE: CUM SĂ ATERIZEZI PE MARTE
Image Credit: NASA, JPL, Mars 2020

Aflată dedesubt în etapa de coborâre propulsată de rachete, ”Perseverența” atârnă la doar câțiva metri deasupra suprafeței marțiene, capturată aici cu câteva momente înainte de touchdown-ul său din 18 februarie pe Planeta Roșie. Priveliștea uluitoare a urmat unei călătorii intense de șapte minute, din capătul superior al atmosferei marțiene. Parte dintr-un videoclip de înaltă rezoluție, fotografia a fost făcută chiar din etapa de coborâre, în timpul manevrei finale de aterizare a skycrane-ului. Trei cabluri mecanice întinse, de aproximativ 7 metri lungime, sunt vizibile, coborând roevrul, alăturat unei conexiuni electrice ombilicale, care alimentează semnale (cum ar fi această imagine), către un computer aflat la bordul roverului de dimensiunile unui automobil. Sub Perseverence, serpentinele de praf marțian sunt aruncate de la suprafață de către motoarele rachete de coborâre. Imediat după atingere, cablurile au fost eliberate permițând stadiului de coborâre să zboare la o distanță sigură înainte de a-și epuiza combustibilul așa cum era planificat.

LINK TO ORIGINAL APOD

PERSEVERANCE PE MARTE – SOL 0
Image Credit: NASA, JPL, Mars 2020

După o călătorie interplanetară de 203 de zile și șapte minute de ”teroare”, Perseverența (”Perseverance”) a aterizat pe Marte. Confirmarea aterizării reușite la craterul Jezero a fost anunțată de controlul misiunii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din sudul Californiei la ora 12:55 pm PST pe 18 februarie. Camera frontală stânga de evitare a pericolelor a roverului marțian de dimensiunea unei mașini, a realizat această imagine inițială de rezoluție joasă, la scurt timp după ”touchdown” (atingerea solului), în cadrul Sol 0 a misiunii. O acoperitoare de protecție se află încă poziționată pe cameră, dar umbra ”Perseverance”, acum cel mai ambițios rover trimis către Planeta Roșie, este proiectată vizibil pe suprafața marțiană.

LINK TO ORIGINAL APOD

ALPII ELVEȚIENI, CERUL MARȚIAN
Image Credit & Copyright: Jens Bydal

Această scenă cu cerul deasupra muntelui înzăpezit a fost înregistrată în 6 februarie, în apropiere de Melchsee-Frutt, centrul Elveției, planeta Pământ. Cu toate acestea, lumina roșiatică a zilei și strălucirea albastră din jurul soarelui de după-amiază sunt culori ale cerului marțian. Desigur, ambele lumi au același Soare. De pe Marte, Soarele prezintă doar jumătate ca luminozitate și 2/3 din mărime, în comparație cu aspectul său de pe Terra. Înălțate de la suprafața lui Marte, particulele fine de praf suspendate în atmosfera subțire marțiană sunt bogate în oxizi de fier care produc nuanța roșiatică a Planetei Roșii. Oxizii tind să absoarbă albastrul din lumina soarelui, conferind o nuanță roșie cerului marțian, în timp ce împrăștierea înainte face ca lumina să pară relativ albăstruie în apropiere și în jurul soarelui marțian, mai mic și mai difuz. În mod normal, atmosfera mai densă a Pământului împrăștie puternic lumina albastră, făcând cerul terestru albastru. Dar pe 6 februarie un imens nor de praf suflat peste Marea Mediterană din deșertul Sahara a ajuns în Alpii Elvețieni, înnegrind Soarele și împrumutând, în acea după-amiază alpină, culorile cerului marțian. A doua zi, doar zăpada a rămas acoperită de praf roșiatic.

LINK TO ORIGINAL APOD

PILON SOLAR CU ARC TANGENT SUPERIOR
Image Credit & Copyright: Mike Cohea

Acesta nu a fost un pilon solar tipic. Chiar după răsăritul soarelui, în urmă cu două săptămâni, în Providence, Rhode Island, SUA, un fotograf, privind pe fereastră, a rămas uluit. Uimirea a fost cauzată de un stâlp solar ivit sus. Stâlpii solari, coloane de lumină singulare, înălțându-se de la Soare, sunt rareori văzute și sunt cunoscute ca fiind cauzate de lumina soarelui reflectată în discurile de gheață în formă de hexagon, care coboară prin atmosfera Pământului. În mod separat, arcurile tangente superioare sunt cunoscute a fi cauzate de refracția luminii solare prin căderea tuburilor hexagonale de gheață. Identificarea unui pilon solar conectat la un arc tangent superior este extraordinară și, inițial, au fost necesare câteva analize pentru a afla ce se întâmplă. O teorie principală este că acest stâlp solar a fost creat, de asemenea, într-un mod complex și neobișnuit, prin căderea tuburilor de gheață. Puțini ar fi putut crede că un fenomen atât de rar a reapărut, dacă nu ar fi fost gândirea rapidă a fotografului – și a camerei de pe smartphone-ul său din apropiere.

LINK TO ORIGINAL APOD

PERSEVERANCE: ȘAPTE MINUTE CĂTRE MARTE

Video Credit: NASA, JPL

Cât de greu este să aterizezi în siguranță pe Marte? Atât de greu, încât mai multe au fost încercările eșuate, decât cele de succes. Următoarea încercare va fi joi. Principala problemă este că atmosfera marțiană este prea groasă pentru a fi ignorată – sau v-a topi nava spațială. Pe de altă parte, atmosfera este, totuși, prea subțire pentru a se putea baza pe parașute – sau nava spațială se va prăbuși. Prin urmare, așa cum este subliniat în videoclipul prezentat, dispozitivul de aterizare Perseverance își va pierde o mare parte din viteza sa mare prin desfășurarea unei parașute uriașe, dar apoi va trece la rachete și, în cele din urmă, presupunând că totul merge bine, va culmina cu un Sky Crane care va coborî lent roverul Perseverance, de dimensiuni auto, la suprafață cu frânghii. Poate suna nebunesc, dar rover-ul Curiosity a fost plasat pe Marte folosind o metodă similară în 2012. De la intrarea atmosferică până la atingerea suprafeței durează aproximativ șapte minute, totul coordonat de un computer de bord, deoarece Marte este prea departe pentru o comunicare interactivă rapidă. În acest timp, oamenii de pe Terra vor aștepta pur și simplu să audă dacă aterizarea a avut succes. Săptămâna trecută, nava spațială Emiratele Arabe Unite a început cu succes orbitarea planetei Marte, urmată o zi mai târziu de misiunea chineză Tianwen-1, care probabil va programa o aterizare a propriului său rover în următoarele câteva luni.

LINK TO ORIGINAL APOD

ATERIZAREA PE MARTE: ȘAPTE MINUTE DE TEROARE
Video Credit: NASA, JPL

Începând cu ziua de joi, ar putea exista un nou robot-explorator uimitor pe Marte. Sau ar putea exista o nouă grămadă de deșeuri. Totul depinde probabil de mersul corect al lucrurilor la câteva minute după ce misiunea Marte 2020 a ajuns pe noua sa planetă gazdă și încearcă să desfășoare roverul Perseverență. Este, probabil, cea mai sofisticată aterizare încercată vreodată pe planeta roșie; evenimentele consecutive de precizie vor implica un scut termic, o parașută, mai multe manevre de rachetă și funcționarea automată a unui dispozitiv neobișnuit numit Sky Crane. Ecoul celor Șapte Minute de Teroare de Joi, este videoclipul prezentat aici, cu aterizarea roverului Curiosity pe Marte, în 2012. Dacă va avea succes, roverul Perseverance, de dimensiunea unei mașini se va odihni pe suprafața lui Marte, urmând să înceapă curând explorarea craterului Jezero, pentru a determina mai bine locuibilitatea acestei lumi aparent sterpe în ce privește viața – relativ la trecut, prezent și viitor. Deși mai multe mijloace media vor putea trata acest eveniment, o modalitate de a urmări desfășurarea evenimentelor aterizării este pe canalul NASA în direct pe web.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA ROSETTE CU TULPINĂ LUNGĂ
Image Credit & Copyright: Adam Block & Tim Puckett

Nebuloasa Rozetă, cu orice alt nume, ar arăta la fel de dulce? Denumirea blândă în noul catalog general, a NGC 2237 nu pare să diminueze aspectul acestei nebuloase cu emisii înflorite, în partea de sus a imaginii, pe vârful unei tulpini lungi de hidrogen gazos strălucitor. În interiorul nebuloasei se află un grup deschis de stele tinere strălucitoare denumite NGC 2244. Aceste stele s-au format în urmă cu aproximativ patru milioane de ani din materialul nebulos și vânturile lor stelare, eliberate dintr-o gaură din centrul nebuloasei, izolate de un strat de praf și gaz fierbinte. Lumina ultravioletă provenită de la stelele fierbinți ale grupului face ca nebuloasa din jur să strălucească. Nebuloasa Rozetă se întinde pe o rază de aproximativ 100 de ani-lumină, se află la aproximativ 5000 de ani-lumină distanță și poate fi văzută cu un telescop mic spre constelația Unicornului (Monoceros).

LINK TO ORIGINAL APOD

ASTEROIDUL EROS ÎN STEREO
Image Credit: NEAR Project, JHU APL, NASA

Pregătiți ochelarii de vizionare stereoscopică în roșu/albastru și plutiți alături de asteroidul 433 Eros. Orbitând în jurul Soarelui o dată la 1,8 ani, asteroidul din apropierea Pământului este numit după zeul grec al iubirii. Cu toate acestea, forma sa seamănă mai mult cu un cartof aglomerat decât cu o inimă. Eros este o lume diminuată de 40 x 14 x 14 kilometri cu orizonturi ondulate, cratere, bolovani și văi. Scara sa deranjantă și forma ne-romantică sunt subliniate în acest mozaic de imagini din nava spațială NEAR Shoemaker prelucrată pentru a oferi o imagine stereo anaglifă. Împreună cu clarobscurul dramatic, imaginea 3D din NEAR Shoemaker a furnizat măsurători importante ale formelor de relief și structurilor asteroidului și indicii despre originea acestei bucăți de stâncă de dimensiunea unui oraș, din sistemul solar. Cele mai mici caracteristici vizibile aici au aproximativ 30 de metri lățime. Începând cu 14 februarie 2000, istoricul NEAR Shoemaker a petrecut un an pe orbita în jurul lui Eros, fiind prima navă spațială care a orbitat un asteroid. Mai apoi, cu douăzeci de ani în urmă, pe 12 februarie 2001, Shoemaker a aterizat pe Eros, într-o nouă premieră a primei nave ce aterizează vreodată pe suprafața unui asteroid. Transmisia finală a lui NEAR Shoemaker-ului de pe suprafața Eros a fost pe 28 februarie 2001.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA SPIRALĂ NGC 1350
Image Credit & Copyright: Mike Selby, Warren Keller

Acest superb univers insular se află la aproximativ 85 de milioane de ani lumină distanță, în constelația sudică Fornax. Locuite de grupuri tinere de stele albastre, brațele spiralate strânse din NGC 1350 par să se unească într-un cerc în jurul nucleului mare și luminos al galaxiei, dându-i aspectul unui ochi cosmic. De fapt, NGC 1350 are o lungime de aproximativ 130.000 de ani lumină. Acest lucru face ca această galaxie să fie la fel de mare sau puțin mai mare decât Calea Lactee. Pentru astronomi, NGC 1350 este vizibilă la periferia grupului de galaxii Fornax, dar distanța sa estimată sugerează că nu este o membră în sine a clusterului. Desigur, stelele strălucitoare în prim-plan ale acestui câmp vizual telescopic aparțin propriei noastre galaxii spirale, Calea Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD