VIDEO: COMETA LEONARD DUPĂ O ORĂ
Video Credit & Copyright: Matipon Tangmatitham (NARIT); Text: Matipon Tangmatitham

În ce direcție se îndreaptă această cometă? Judecând după coadă, s-ar putea imagina direcționarea cometei Leonard în dreapta jos, dar o analiză 3D completă arată că se deplasează aproape direct, depărtându-se de cameră. Cu această perspectivă, coada de praf este orientată spre cameră și poate fi văzută doar ca o strălucire scurtă galben-albă lângă capul cometei. Coada ionilor albăstrui, totuși, este alcătuită din ioni care evadează, forțați să se îndepărteze direct de Soare de către vântul solar — dar canalizați de-a lungul liniilor câmpului magnetic al Soarelui. Câmpul magnetic al Soarelui este însă destul de complex și, ocazional, reconectarea magnetică solară va rupe coada ionilor în noduri care sunt împinse departe de Soare. Un astfel de nod este vizibil în videoclipul prezentat în interval de o oră, capturat la sfârșitul lunii decembrie din Thailanda. Cometa Leonard se estompează acum în timp ce iese din Sistemul nostru Solar.

LINK TO ORIGINAL APOD

RIGEL ȘI NEBULOASA CAP DE VRĂJITOARE
Image Credit & Copyright: José Mtanous

În lumina stelelor, acest chip ciudat strălucește în întuneric, un profil strâmb evocând numele său popular, Nebuloasa Cap Vrăjitoare. De fapt, acest portret telescopic captivant dă impresia că vrăjitoarea și-a fixat privirea asupra strălucitoarei stele super-gigant a lui Orion, Rigel. Cunoscută mai formal ca IC 2118, Nebuloasa Capul Vrăjitoarei se întinde pe aproximativ 50 de ani lumină și este compusă din granule de praf interstelar care reflectă lumina stelară a lui Rigel. Culoarea albastră a Nebuloasei Capul Vrăjitoarei și a prafului din jurul lui Rigel este cauzată nu numai de lumina albastră intensă a stelelor lui Rigel, ci și de faptul că grăunțele de praf împrăștie lumina albastră mai eficient decât pe cea roșie. Același proces fizic face ca cerul în timpul zilei terestre să pară albastru, deși diseminatorii din atmosfera Pământului sunt molecule de azot și oxigen. Rigel, Nebuloasa Cap de Vrăjitoare, precum și gazul și praful care le înconjoară se află la aproximativ 800 de ani lumină distanță.

LINK TO ORIGINAL APOD

SATURN, TETHYS, INELE ȘI UMBRE
Image Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Văzute de pe luna de gheață Tethys, inelele și umbrele ar afișa vederi fantastice ale sistemului Saturnian. Nu ai fost pe Tethys în ultima vreme? Atunci acest minunat peisaj circular de la sonda spațială Cassini va trebui să facă deocamdată diferența. Prinsă în lumina soarelui chiar sub și în stânga centrului imaginii în 2005, Tethys în sine are un diametru de aproximativ 1.000 de kilometri și orbitează la aproape cinci raze saturniene de la centrul planetei gigantice gazoase. La acea distanță (aproximativ 300.000 de kilometri) se află cu mult în afara principalelor inele strălucitoare ale lui Saturn, dar Tethys este încă una dintre cele cinci luni majore care se află în limitele inelului exterior E difuz și sinuos. Descoperite în anii 1980, două luni foarte mici Telesto și Calypso sunt blocate stabil într-o orbită de-a lungul lui Tethys. Telesto îl precede și Calypso îl urmează pe Tethys în timp ce trio-ul înconjoară Saturn.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA PLINĂ ȘI DANSATORUL
Image Credit & Copyright: Elena Pinna

Luna Plină din ianuarie a răsărit Luni, când Soarele a apus. Observat în apropierea orizontului estic, nuanțele sale calde sunt văzute în această fotografie făcută lângă Cagliari, capitala insulei italiene Sardinia. Bineînțeles, modelele familiare de lumină și întuneric din partea apropiată a Lunii sunt create de zonele înalte luminoase și accidentate și de maria lunară netedă și întunecată. În mod tradițional, modelele sunt văzute ca pareidolie, dând iluzia vizuală a unei fețe umane precum Omul de pe Lună sau a unui animal familiar precum iepurele Lună. Dar, pentru o clipă, murmurarea în roi, cunoscută și sub numele de stol de grauri, înghețată în câmpul vizual al instantaneului conferă un alt element pareidolic scenei. Unii văd silueta grațioasă a unui dansator fermecat de lumina lunii.

LINK TO ORIGINAL APOD

JETUL TINEREI STELE MHO 2147
Image Credit & License: International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA
Acknowledgments: L. Ferrero (Universidad Nacional de Córdoba)

Optica adaptativă și ghidajul stelar cu laser au clarificat această imagine uimitoare a jeturilor stelare preluate de la sol, respectiv de la Observatorul Gemini Sud, Anzii chilieni, planeta Pământ. Aceste răbufniri gemene ale MHO 2147 provin de la o stea tânără în formare. Se întinde spre Calea Lactee centrală și granița constelațiilor Săgetător și Ophiuchus, la o distanță estimată la aproximativ 10.000 de ani lumină. În centru, steaua însăși este ascunsă de o regiune densă de praf rece. Dar imaginea în infraroșu urmărește în continuare jeturile sinuoase pe un cadru care s-ar întinde pe aproximativ 5 ani lumină, la distanța estimată a sistemului. Condus spre exterior de stea tânără în rotație, direcția aparentă de rătăcire a jeturilor se datorează probabil precesiei. Parte a unui sistem de stele multiple, axa de rotație a tinerei stele va preceda încet sau se va clătina ca un vârf sub influența gravitației însoțitorilor săi din apropiere.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 7822 ÎN CEPHEUS
Image Credit & Copyright: Mark Carter

Stele fierbinți, tinere și stâlpi cosmici de gaz și praf par să se concentreze în NGC 7822. La marginea unui nor molecular gigant spre constelația nordică Cepheus, regiunea strălucitoare de formare a stelelor se află la aproximativ 3.000 de ani lumină distanță. În interiorul nebuloasei, marginile luminoase și formele întunecate ies în evidență în acest peisaj telescopic colorat. Imaginea include date de la filtrele de bandă îngustă, cartografierea emisiilor de oxigen atomic, hidrogen și sulf în nuanțe de albastru, verde și roșu. Linia de emisie și combinația de culori a devenit binecunoscută cu denumirea de ”paleta Hubble”. Emisia atomică este alimentată de radiația energetică de la stelele centrale fierbinți. Vânturile și radiațiile lor puternice sculptează și erodează formele mai dense ale stâlpilor și eliberează o cavitate caracteristică la ani lumină de-a lungul centrului norului natal. Stelele s-ar putea încă forma în interiorul stâlpilor prin prăbușire gravitațională, dar pe măsură ce stâlpii sunt erodați, orice stele care se formează vor fi îndepărtate în cele din urmă din rezervorul lor de stele. Acest câmp vizual se întinde pe aproximativ 40 de ani lumină la distanța estimată a NGC 7822.

LINK TO ORIGINAL APOD

M31: GALAXIA ANDROMEDA
Image Credit: Subaru (NAOJ), Hubble (NASA/ESA), Mayall (NSF);
Processing & Copyright: R. Gendler & R. Croman

Cel mai îndepărtat obiect ușor de observat cu ochiul liber este M31, marea galaxie Andromeda. Chiar și la aproximativ două milioane și jumătate de ani lumină distanță, această imensă galaxie spirală — care se întinde pe peste 200.000 de ani lumină — este vizibilă, deși ca un norișor difuz, nebulos, în constelația Andromeda. În contrast, un nucleu galben strălucitor, benzi întunecate de praf și brațe spiralate expansive punctate cu grupuri de stele albastre și nebuloase roșii sunt înregistrate în această imagine telescopică uimitoare care combină datele de la telescopul orbital Hubble, cu imagini de la telescoape situate la sol, precum Subaru și Mayall. Peste numai 5 miliarde de ani, galaxia Andromeda poate fi și mai ușor de văzut — deoarece probabil se va întinde pe întreg cerul nopții — chiar înainte de a se îmbina cu galaxia noastră Calea Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

DE LA ORION LA CRUCEA SUDULUI
Image Credit & Copyright: Lucy Yunxi Hu

Acesta este un cer plin de icoane strălucitoare. În extrema stângă se află familiara constelație a lui Orion, divizată de emblematicele sale stele din centură, cu trei aliniate și prezentând celebra Nebuloasă Orion, ambele înconjurate parțial de Bucla lui Barnard. Chiar în stânga centrului imaginii prezentate este cea mai strălucitoare stea din noapte: Sirius. În centrul imaginii se arcuiește banda centrală a galaxiei noastre, Calea Lactee. În partea dreaptă, aproape sus, se află cele mai strălucitoare două galaxii satelit ale Căii Lactee: Marele Nor Magellanic (LMC) și Micul Nor Magellanic (SMC). Tot în extrema dreaptă — chiar deasupra orizontului înnorat — se află constelația Crux, completată cu cele patru stele care formează emblematica Cruce Sudică. Imaginea prezentată este un compus din 18 expuneri consecutive realizate de aceeași cameră și din aceeași locație din estul Australiei în ultimele zile ale anului trecut. În prim-plan, coloane pitorești de bazalt din Cariera Bombo pornesc pentru a dezvălui vastul Ocean Pacific.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASE ÎNTUNECATE ÎN CONSTELAȚIA CAMELEON
Image Credit & Copyright: Jarmo Ruuth, Telescope Live, Heaven’s Mirror Observatory

Uneori, praful întunecat al spațiului interstelar are o eleganță unghiulară. Acesta este cazul către constelația sudică a lui Chamaeleon. În mod normal, prea slab pentru a fi văzut, praful întunecat este cel mai bine cunoscut pentru că blochează lumina vizibilă din stele și galaxiile din spatele lui. În această expunere de patru ore, totuși, praful este văzut mai ales în lumina proprie, cu culorile sale puternice de roșu și infraroșu apropiat creând o nuanță maro. În mod contrastant, în albastru, steaua strălucitoare Beta Chamaeleontis este vizibilă chiar în dreapta centrului, praful care o înconjoară reflectând de preferință lumina albastră din culoarea sa în principal albastru-alb. Toate stelele și praful din imagine apar în propria noastră galaxie, Calea Lactee, cu — dar o excepție notabilă: punctul alb chiar sub Beta Chamaeleontis este galaxia IC 3104 care se află departe în depărtare. Praful interstelar este creat în mare parte în atmosferele reci ale stelelor gigantice și dispersat în spațiu de lumina stelară, vânturile stelare și exploziile stelare, cum ar fi supernovele.

LINK TO ORIGINAL APOD

O FURTUNĂ ÎN RETRAGERE LA APUS
Image Credit & Copyright: Alan Dyer (The Amazing Sky)

Ce tip de nor este acesta? Acest nor cumulonimbus care se retrage, mai frecvent numit nor-tunet, este oarecum neobișnuit, deoarece conține agitația neobișnuită a unui nor mammatus la capătul apropiat, în timp ce produce simultan ploaie care cade în capătul îndepărtat. Realizat la mijlocul anului 2013, în sudul Albertei, Canada, norul se mișcă spre est, în depărtare, în timp ce soarele apune în vest, în spatele camerei. În imaginea prezentată, culorile grafice ale apusului traversează cerul pentru a da noului deja fotogenic nuanțe uimitoare de portocaliu și roz. Un cer albastru întunecat acoperă fundalul. Mai departe în depărtare, în extrema dreaptă este vizibilă o lună giboasă în creștere, în creștere.

LINK TO ORIGINAL APOD

EUROPA LUI GALILEO
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, SETI Institute, Cynthia Phillips, Marty Valenti

Trecând în buclă prin sistemul Jovian la sfârșitul anilor 1990, nava spațială Galileo a înregistrat vederi uimitoare ale Europei și a descoperit dovezi că suprafața înghețată a Lunii ascunde probabil un ocean global adânc. Datele de imagine Europa de la Galileo au fost remasterizate aici, cu calibrări îmbunătățite pentru a produce o imagine color care aproximează ceea ce ochiul uman ar putea vedea. Fracturile curbate lungi ale Europei sugerează apa lichidă subterană. Flexarea mareelor pe care o experimentează luna mare pe orbita sa eliptică în jurul lui Jupiter furnizează energia pentru a menține oceanul lichid. Dar mai tentantă este posibilitatea ca, chiar și în absența luminii solare, acest proces ar putea furniza și energia necesară pentru a susține viața, făcând din Europa unul dintre cele mai bune locuri pentru a căuta viață dincolo de Pământ. Ce fel de viață ar putea prospera într-un ocean adânc, întunecat, sub suprafață? Luați în considerare creveții extremi ai planetei Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 1566: GALAXIA SPIRALICĂ ”DANSATORUL SPANIOL”
Image Credit & Copyright: Mark Hanson and Mike Selby

Un univers insular de miliarde de stele, NGC 1566 se află la aproximativ 60 de milioane de ani lumină distanță, în constelația sudică Dorado. Cunoscută popular sub numele de galaxia Dansatorului Spaniol, este văzută față în față din perspectiva noastră, Calea Lactee. O spirală superbă de design, cele două brațe spiralate grațioase ale acestei galaxii se întind pe peste 100.000 de ani-lumină, urmărite de grupuri de stele albastre strălucitoare, regiuni de formare stelară roz și benzi de praf cosmic învolburate. Centrul de ardere al lui NGC 1566 face din spirală una dintre cele mai apropiate și mai strălucitoare galaxii Seyfert. Acesta găzduiește probabil o gaură neagră super-masivă centrală care face ravagii stelelor, gazului și prafului din jur. În acest portret ascuțit al galaxiei sudice, stelele înțepătoare se află bine în Calea Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

RĂMĂȘIȚELE SUPERNOVEI SIMEIS 147
Image Credit & Copyright: Jason Dain

Este ușor să te rătăcești urmând filamentele complicate, bucle și răsucitoare din această imagine detaliată a rămășiței supernovei Simeis 147. De asemenea, catalogată ca Sharpless 2-240, poartă porecla populară, Spaghetti Nebula. Văzută spre limita constelațiilor Taur și Auriga, acoperă aproape 3 grade sau 6 luni pline pe cer. Adică aproximativ 150 de ani lumină la distanța estimată a norilor de resturi stelare de 3.000 de ani lumină. Acest compozit include date de imagine preluate prin filtre cu bandă îngustă, unde emisia roșiatică de la atomii de hidrogen ionizat și atomii de oxigen dublu ionizat în nuanțe slabe de albastru-verde urmăresc gazul șocat și strălucitor. Rămășița supernovei are o vârstă estimată la aproximativ 40.000 de ani, ceea ce înseamnă că lumina de la explozia stelar masivă a ajuns pentru prima dată pe Pământ acum 40.000 de ani. Dar rămășița în expansiune nu este singura consecință. Catastrofa cosmică a lăsat în urmă și o stea neutronică sau un pulsar care se învârte, tot ce a mai rămas din miezul stelei originale.

LINK TO ORIGINAL APOD

VEDERE DE APROPIERE A COMETEI LEONARD DIN AUSTRALIA
Image Credit & Copyright: Blake Estes (itelescope.net)

Cum arată cometa Leonard de aproape? Deși nu putem merge acolo, imaginea coamei și a cozilor interioare ale cometei printr-un telescop mic ne oferă o idee bună. După cum sugerează și numele, coada ionică este formată din gaz ionizat – gaz alimentat de lumina ultravioletă de la Soare și împins spre exterior de vântul solar. Vântul solar este destul de structurat și sculptat de câmpul magnetic complex și în continuă schimbare al Soarelui. Efectul vântului solar variabil combinat cu diferite jeturi de gaz care ies din nucleul cometei explică structura complexă a cozii. În urma vântului, structura din coada cometei Leonard poate fi văzută mișcându-se de la Soare chiar și modificându-și aspectul ondulat în timp. Culoarea albastră a cozii ionice este dominată de recombinarea moleculelor de monoxid de carbon, în timp ce culoarea verde a coamei care înconjoară capul cometei este creată în principal de o cantitate ușoară de recombinare a moleculelor de carbon diatomic. Carbonul diatomic este distrus de lumina soarelui în aproximativ 50 de ore – motiv pentru care strălucirea sa verde nu ajunge departe în coada ionilor. Imaginea prezentată a fost făcută pe 2 ianuarie de la Observatorul Siding Spring din Australia. Cometa Leonard, cel mai bine văzută în prezent din emisfera sudică a Pământului, a dat ocol Soarelui și se îndreaptă acum către Sistemul Solar exterior.

LINK TO ORIGINAL APOD

REGIUNEA CENTURII LUI ORION SCĂLDATĂ ÎN GAZ ȘI PRAF
Image Credit & Copyright: Matt Harbison (Space4Everybody), Marathon Remote Imaging Observatory

S-ar putea să fi văzut înainte centura lui Orion — dar nu așa. Cele trei stele strălucitoare din această imagine sunt, de la stânga la dreapta, Mintaka, Alnilam și Alnitak: stelele emblematice din centura lui Orion. Restul stelelor din cadru au fost îndepărtate digital pentru a evidenția norii din jur de gaz strălucitor și praf întunecat. Unii dintre acești nori au forme interesante, inclusiv Nebuloasele Cap de Cal și Flacără, ambele lângă Alnitak, în dreapta jos. Această imagine profundă, o captură foto de luna trecută de la Marathon Skypark și Observatorul din Marathon, Texas, SUA, se întinde pe aproximativ 5 grade, a necesitat aproximativ 20 de ore de expunere și a fost procesată pentru a dezvălui gazul și praful pe care le-am vedea cu adevărat dacă am fi mult. mai aproape. Celebra Nebuloasă Orion se află în partea dreaptă sus a acestui câmp colorat. Întreaga regiune se află la doar aproximativ 1.500 de ani-lumină distanță și la fel este una dintre cele mai apropiate și mai bine studiate pepiniere de formare stelară cunoscute.

LINK TO ORIGINAL APOD

CLĂTINAREA COZII COMETEI LEONARD
Image Credit: NASA, NRL, STEREO-A; Processing: B. Gallagher

De ce se clatină coada cometei Leonard? Videoclipul time-lapse prezentat arată coada ionică a cometei C/2021 A1 (Leonard) așa cum s-a schimbat în zece zile la începutul lunii trecute. Videoclipul a fost realizat de sonda spațială Solar Terrestrial Relations Observatory-Ahead (STEREO-A) a NASA, care co-orbitează Soarele la aproximativ aceeași distanță cu Pământul. Fiecare imagine din acest câmp de 29 de grade a fost scăzută din imaginea următoare pentru a crea cadre care evidențiază diferențele. Videoclipul arată în mod clar coada lungă de ioni a cometei Leonard extinzându-se, clătinându-se și, altfel, aruncată de vântul solar — un flux de ioni care se mișcă rapid care ies din Soare. De când a fost filmată, cometa Leonard a continuat să plonjeze spre Soare, a ajuns la cea mai mare apropiere de Soare între orbitele lui Mercur și Venus, a supraviețuit acestei apropieri fără a se rupe și acum dispare orientată spre exteriorul Sistemului nostru Solar.

LINK TO ORIGINAL APOD

PLANETA JUPITER FOTOGRAFIATĂ DE HUBBLE ȘI MAREA PATĂ ROȘIE MICȘORATĂ
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, OPAL Program, STScI; Processing: Karol Masztalerz

Ce se va întâmpla cu Marea Pată Roșie a lui Jupiter? Gigantul gazos Jupiter este cea mai mare lume a sistemului solar, cu masa de aproximativ 320 de ori mai mare ca a planetei Pământ. Jupiter găzduiește unul dintre cele mai mari și mai lungi sisteme de furtună cunoscute, Marea Pată Roșie (GRS), vizibilă în stânga. GRS este atât de mare încât ar putea înghiți Pământul, deși s-a micșorat. Comparația cu notele istorice indică faptul că furtuna se întinde pe doar o treime din suprafața expusă pe care o avea acum 150 de ani. Programul NASA Outer Planets Atmospheres Legacy (OPAL) a monitorizat furtuna mai recent folosind telescopul spațial Hubble. Imaginea prezentată Hubble OPAL arată Jupiter așa cum a apărut în 2016, procesat într-un mod care face ca nuanțele roșii să pară destul de vibrante. Datele GRS moderne indică faptul că furtuna continuă să-și restrângă suprafața, dar devine și puțin mai înaltă, pe verticală. Nimeni nu știe viitorul GRS, inclusiv posibilitatea ca, dacă tendința de scădere continuă, GRS ar putea într-o zi să facă ceea ce au făcut pete mai mici de pe Jupiter – să dispară complet.

LINK TO ORIGINAL APOD

CVADRANTIDELE NORDULUI
Image Credit & Copyright: Cheng Luo

Numită după o constelație uitată, Ploaia de Meteori a Quadrantidelor organizează anual un spectacol pentru observatorii cerului din emisfera nordică a planetei Pământ. Radiantul se află pe cer în vechea constelație astronomică învechită Quadrans Muralis. Acea locație nu este departe de Carul Mare, la granițele constelațiilor moderne Bootes și Draco. De fapt, steaua nordică Polaris este chiar sub centru în acest cadru, iar asterismul Carului Mare (cunoscut de unii sub numele de Plugul) este deasupra ei, cu ploaia de meteori radiantă în dreapta. Arătând înapoi spre radiant, meteorii cuadrantidelor străbat noaptea în peisajul panoramic al cerului, un compus de imagini realizate în orele din jurul vârfului ploii din 4 ianuarie 2022. În prim plan sunt așezate radiotelescoape ale radioheliografului spectral chinezesc, observarea Mingantu. Gară, Mongolia Interioară, China. O sursă probabilă a fluxului de praf care produce meteoriți Quadrantid a fost identificată în 2003 ca ​​un asteroid.

LINK TO ORIGINAL APOD

ULTIMELE ZILE ALE LUI VENUS CA LUCEAFĂR
Image Credit & Copyright: Tamas Ladanyi (TWAN)

Aceasta nu este o tânără Semilună care pozează în spatele turnurilor catedralei după apus. Este Venus într-o fază de semilună. La aproximativ 40 de milioane de kilometri distanță și aproximativ 2% iluminată de lumina soarelui, a fost surprinsă cu aparatul foto și teleobiectiv în această serie de expuneri, în timp ce a așezat pe cerul vestic la 1 ianuarie de la Veszprem, Ungaria. Farul ceresc strălucitor scânteia în amurgul serii, zilele sale ca Luceafăr de Seară se încheiau la sfârșitul anului 2022. Dar, creștea ca dimensiune aparentă și devenea o semilună și mai evidentă în vederile telescopice. Îndreptându-se către o conjuncție inferioară, planeta interioară va fi poziționată între Pământ și Soare pe 9 ianuarie și, în general, va fi pierdută din vedere în strălucirea solară. Totuși, o semilună a lui Venus va reapărea în curând. Răsărind în est până la mijlocul lunii, chiar înainte de Soare, ca strălucitor Luceafăr de Dimineață.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN AN DE RĂSĂRITURI
Image Credit & Copyright: Luca Vanzella

Soarele răsare întotdeauna în aceeași direcție? Nu. Pe măsură ce lunile se schimbă, se schimbă și direcția din care răsare Soarele. Imaginea prezentată arată direcția răsăritului în fiecare lună în 2021, văzută din orașul Edmonton, Alberta, Canada. Camera din imagine este întotdeauna orientată spre est, cu nordul spre stânga și cu sudul spre dreapta. După cum se arată într-un videoclip însoțitor, imaginea de sus a fost făcută în decembrie 2020, în timp ce imaginea de jos a fost capturată în decembrie 2021, făcând 13 imagini în total. Deși Soarele răsare întotdeauna în est, în general, el răsare cel mai departe la sud de est, în apropiere de solstițiul de decembrie și cel mai la nord de est, în apropiere de solstițiul de iunie. În multe țări, solstițiul de decembrie este considerat o schimbare oficială a sezonului: de exemplu, prima zi de iarnă în nord. Încălzirea solară și energia stocată pe suprafața și atmosfera Pământului sunt aproape de cel mai scăzut nivel în timpul iernii, făcând sezonul de iarnă cel mai rece din an.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNILE DE DINCOLO DE INELELE LUI SATURN
Image Credit: NASA, ESA, JPL, Cassini Imaging Team

Ce s-a întâmplat cu acea lună a lui Saturn? Nimic — Luna lui Saturn, Rhea, este doar parțial ascunsă în spatele inelelor lui Saturn. În 2010, nava spațială robotică Cassini, care orbita atunci în jurul lui Saturn, a avut această vedere în unghi îngust, privind peste cele mai faimoase inele ale Sistemului Solar. Sistemul de inele vizibile în prim plan includ inelul subțire F din exterior și inelele mult mai largi A și B chiar în interiorul acestuia. Deși pare să plutească deasupra inelelor, luna lui Saturn, Janus, este de fapt cu mult în urma lor. Janus este una dintre lunile mai mici ale lui Saturn și măsoară doar aproximativ 180 de kilometri. Mai departe de cameră se află Rhea, cu cratere puternic, o lună mult mai mare, care măsoară 1.500 de kilometri. Vârful Rhea este vizibil doar prin golurile din inele. După mai bine de un deceniu de explorare și descoperire, nava spațială Cassini a rămas fără combustibil în 2017 și a fost direcționată să intre în atmosfera lui Saturn, unde cu siguranță s-a topit.

LINK TO ORIGINAL APOD

COADA LUNGĂ A COMETEI LEONARD
Image Credit & Copyright: Jan Hattenbach

Nu ai putea vedea în întregime coada extrem de lungă a cometei Leonard cu un telescop – este pur și simplu prea lungă. De asemenea, nu poți să o vezi în binoclu – încă prea lungă. Sau cu ochiul liber — este prea difuză. Sau dintr-un oraș — cerul este prea luminos. Dar dintr-o locație întunecată cu un orizont scăzut – camera dvs. foto ar putea. Și ar mai putea încă — dacă cometa supraviețuiește celei mai apropiate întâlniri de astăzi cu Soarele, care are loc între orbitele lui Mercur și Venus. Poza prezentată a fost creată din două imagini de cameră profunde și cu unghi larg luate de la La Palma, în Insulele Canare din Spania, la sfârșitul lunii trecute. După aceea, dacă supraviețuiește, ceea ce a mai rămas din nucleul cometei Leonard se va îndrepta pe o traiectorie de ieșire din sistemul nostru solar, pentru a nu se mai întoarce niciodată.

LINK TO ORIGINAL APOD

HALOU LUNAR CVADRUPLU ÎNTR-UN PEISAJ DE IARNĂ
Image Credit & Copyright: Dani Caxete

Uneori, cristalele de gheață în cădere transformă atmosfera într-o lentilă uriașă, provocând apariția de arcuri și halouri în jurul Soarelui sau Lunii. Într-o noapte de sâmbătă din 2012 a fost exact un asemenea moment în apropiere de Madrid, Spania, unde cerul de iarnă arăta nu doar o Lună strălucitoare, ci și patru halouri lunare rare. Cel mai strălucitor obiect, aflat în partea de sus a imaginii prezentate, este Luna. Lumina de pe Lună se refractă prin cristalele de gheață hexagonale care se prăbușesc într-un halou oarecum rar de 22 de grade văzut în jurul Lunii. Alungirea orizontală a arcului de 22 de grade este un halou circumscris mai rar cauzat de cristalele de gheață pe coloană. Chiar și mai rar, o parte din lumina lunii se refractă prin cristale de gheață care se prăbușesc mai îndepărtate pentru a forma un (al treilea) arc ca un curcubeu la 46 de grade de Lună și care apare aici chiar deasupra unui peisaj pitoresc de iarnă. În plus, o parte dintr-un întreg halou circular de 46 de grade este, de asemenea, vizibilă, astfel încât a fost capturat un halou cvadruplu extrem de rar — în special pentru Lună. Departe, în fundal este un renumit peisaj ceresc de iarnă care include Sirius, centura lui Orion și Betelgeuse – vizibile între arcurile interior și exterior. Halourile și arcurile durează de obicei minute sau ore, așa că, dacă vedeți unul, ar trebui să aveți timp să invitați familia, prietenii sau vecinii să vă împărtășească priveliștea neobișnuită a cerului.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNILE PLINE ALE ANULUI 2021
Image Credit & Copyright: Soumyadeep Mukherjee

Fiecare Lună Plină din 2021 strălucește în acest proiect astrofotografic care acoperă un an, un portret compozit al părții lunare familiare apropiate la fiecare cea mai strălucitoare fază lunară. Aranjat pe luni, anul progresează în dungi începând de la vârf. Luate cu aceeași cameră și obiectiv, dungile sunt formate din imagini de Lună Plină, toate combinate la aceeași scară de pixeli. Dungile încă arată nepotrivite, dar arată că dimensiunea unghiulară a Lunii Pline se schimbă pe parcursul anului, în funcție de distanța acesteia de la Kolkata, India, planeta Pământ. Luna calendaristică, un nume de lună plină, distanța în kilometri și dimensiunea unghiulară sunt indicate pentru fiecare dungă. Dimensiunea unghiulară este dată în minute de arc corespunzând la 1/60 de grad. Cea mai mare Lună Plină este aproape de un perigeu sau cea mai mare apropiere în luna mai. Cea mai mică este aproape de un apogeu, cea mai îndepărtată Lună Plină din decembrie. Desigur, lunile pline din mai și noiembrie au alunecat și în umbra Pământului în timpul celor două eclipse de lună din 2021.

LINK TO ORIGINAL APOD

2008 - 2021 MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE II ASTRONOMY SCIENCE MUSEUM