M44: ROIUL STUPULUI
Image Credit & Copyright: Drew Evans

La doar 600 de ani lumină distanță, M44 este unul dintre cele mai apropiate grupuri de stele de sistemul nostru solar. Cunoscut și sub denumirea de Praesepe sau clusterul Stupului, stelele sale sunt totuși tinere, de aproximativ 600 de milioane de ani în comparație cu cele 4,5 miliarde de ani ai Soarelui nostru. Pe baza vârstelor și mișcării similare prin spațiu, se crede că M44 și clusterul de stele Hyades și mai apropiat din Taur s-au născut împreună în același nor molecular mare. Un cluster deschis care se întinde pe aproximativ 15 ani lumină, M44 conține aproximativ 1.000 de stele și acoperă aproximativ 3 luni pline (1,5 grade) pe cer în constelația Rac. Vizibil cu ochiul liber, M44 a fost recunoscut încă din antichitate. Descris ca un nor slab sau ceață cerească cu mult înainte de a fi inclus ca a 44-a intrare în catalogul secolului al XVIII-lea al lui Charles Messier, clusterul nu a fost împărțit în stele sale individuale până când telescoapele au fost disponibile. O țintă populară pentru cei moderni, echipați cu binocluri care privesc cerul, puținele giganți roșii reci, nuanțate de gălbui ale clusterului sunt împrăștiate prin câmpul stelelor sale principale, albastre fierbinți, mai strălucitoare, în acest instantaneu de grup telescopic. Picurile de difracție dramatice care evidențiază membrii clusterului mai strălucitori au fost realizate cu șirul încrucișat în fața lentilei obiectivului telescopului.

LINK TO ORIGINAL APOD

PORTRETUL GALAXIEI NGC 3628
Image Credit & Copyright: Wilhelm Michael Kasakow, Olaf Guillaume

Vizualizările clare cu telescopul ale NGC 3628 arată un disc galactic bombat, întretăiat de benzi întunecate de praf. Bineînțeles, acest portret al magnificei galaxii spirale, cu margini, poate sugera unor astronomi numele său popular, Galaxia Hamburger. De asemenea, dezvăluie o mică galaxie în apropiere (mai jos), probabil un satelit al lui NGC 3628 și o coadă de maree foarte slabă, dar extinsă. Coada întinsă se întinde pe aproximativ 300.000 de ani lumină, chiar și dincolo de marginea din stânga sus a cadrului. NGC 3628 își împarte vecinătatea în universul local cu alte două spirale mari M65 și M66 într-o grupare cunoscută sub numele de Tripletul Leului. Interacțiunile gravitaționale cu vecinii săi cosmici sunt probabil responsabile de crearea cozii de maree, precum și de erupția extinsă și deformarea discului acestei spirale. Însuși universul insular tentant are o lungime de aproximativ 100.000 de ani lumină și se află la 35 de milioane de ani lumină distanță, în constelația nordică a primăverii Leu.

LINK TO ORIGINAL APOD

LYRIDELE ÎN OGLINDA LACULUI
Image Credit & Copyright: Jeff Dai (TWAN)

În primele ore ale zilei de 24 aprilie, acest meteor luminos Lyrid a fulgerat de-a lungul Căii Lactee centrale. Pentru o clipă, a aruncat o reflexie strălucitoare peste Lacul Nian, provincia Yunnan, China. Ploaia anuală de meteoriți Lyrid, una dintre cele mai vechi cunoscute și este activă la sfârșitul lunii aprilie, în timp ce frumoasa noastră planetă străbate praful rămas de-a lungul orbitei cometei Thatcher cu perioadă lungă. Urma mingii de foc strălucitoare îndreaptă înapoi spre radiantul dușului în constelația Lyra, sus pe cerul de primăvară nordic și în partea de sus a cadrului. Tocmai răsărind pe acel cer înstelat, lumina unui al treilea sfert de lună a aruncat și o strălucire asupra apelor pașnice ale lacului.

LINK TO ORIGINAL APOD

UMBRA UNEI LUNI PE JUPITER
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; Processing & License: Thomas Thomopoulos

Ce este acea pată întunecată mare de pe Jupiter? Este umbra lui Ganymede, cea mai mare lună a lui Jupiter. Când lunile lui Jupiter se încrucișează între gigantul Jovian și Soare, sunt produse umbre, ca atunci când Luna Pământului se interpune între Pământ și Soare. De asemenea, ca pe Pământ, dacă ai fi într-o umbră întunecată pe Jupiter, ai vedea o lună eclipsând complet Soarele. Spre deosebire de Pământ, umbrele lunii apar în majoritatea zilelor pe Jupiter – ceea ce este mai neobișnuit este că o navă spațială era suficient de aproape pentru a înregistra una cu o imagine de înaltă rezoluție. Acea navă spațială, Juno, trecea atât de aproape de Jupiter la sfârșitul lunii februarie, încât norii din apropiere și umbra întunecată a eclipsei par relativ mari. Juno a făcut multe descoperiri despre cea mai mare planetă a Sistemului nostru Solar, inclusiv, recent, aurore circulare care se extind rapid.

LINK TO ORIGINAL APOD

PARADA PLANETELOR DEASUPRA CLĂDIRII OPEREI DIN SYDNEY
Image Credit & Copyright: Prasun Agrawal

Lumea s-a trezit într-o paradă multi-planetară pitorească. Chiar înaintea zorilor, cerul estic de pe o mare parte a planetei Pământ a fost decorat de o linie notabilă de planete familiare. Într-o mare parte din emisfera nordică a Pământului, această linie de planete apare mai degrabă orizontală, dar în cea mai mare parte a emisferei sudice a Pământului, linia apare mai aproape verticală. Imaginea deasupra Operei din Sydney din sudul Australiei, linia planetelor a fost surprinsă aproape vertical în urmă cu aproximativ cinci zile. De sus în jos, planetele dimineții sunt Saturn, Marte, Venus și Jupiter. La sfârșitul lunii aprilie, distanța unghiulară dintre Venus și Jupiter va trece treptat sub un grad pe măsură ce își schimbă locurile. Apoi, la sfârșitul lunii mai, Jupiter va trece lângă Marte, pe măsură ce cele două planete își schimbă locul. În iunie, parada se va extinde pentru scurt timp pentru a include Mercur.

LINK TO ORIGINAL APOD

Marea Nebuloasă din Carina
Credit imagine și drepturi de autor: Ignacio Javier Diaz Bobillo

Într-una dintre cele mai strălucitoare părți ale Căii Lactee se află o nebuloasă în care apar câteva dintre cele mai ciudate lucruri. NGC 3372, cunoscută sub numele de Marea Nebuloasă din Carina, găzduiește stele masive și nebuloase în schimbare. Nebuloasa Keyhole (NGC 3324), structura strălucitoare chiar sub centrul imaginii, găzduiește câteva dintre aceste stele masive. Întreaga Nebuloasă Carina, capturată aici, se întinde pe mai bine de 300 de ani lumină și se află la aproximativ 7.500 de ani lumină depărtare în constelația Carina. Eta Carinae, cea mai energică stea din nebuloasă, a fost una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer în anii 1830, dar apoi a dispărut dramatic. În timp ce Eta Carinae în sine poate fi în pragul unei explozii de supernovă, imaginile cu raze X indică faptul că o mare parte din Marea Nebuloasă din Carina a fost o adevărată fabrică de supernove.

LINK TO ORIGINAL APOD

DOUĂ VERSIUNI ALE UNIVERSULUI
Image Credit: NASA, Erwin Schrödinger’s cat

Chiar acum, înainte de a apăsa butonul, sunt posibile două universuri viitoare. După apăsarea butonului, totuși, vei locui într-un singur. O versiune real-web a celebrului experiment cu pisica lui Schrödinger, făcând clic pe butonul roșu din imaginea astronautului prezentată, ar trebui să transforme acea imagine într-o imagine a aceluiași astronaut ținând una dintre cele două pisici – una vie sau una moartă. Momentul clicului, combinat cu cablarea creierului și sincronizarea în milisecunde a dispozitivului, toate vor conspira împreună pentru a crea un rezultat dominat, potențial, de aleatorietatea mecanicii cuantice. Unii cred că decizia ta cuantică inițiată personal va împărți universul în două și că atât universul pisicilor vii, cât și universul pisicii moarte există în părți separate ale unui multivers mai mare. Alții cred că rezultatul clicului tău va prăbuși cele două universuri posibile într-unul singur – într-un mod care nu ar fi putut fi prezis în prealabil. Totuși, alții cred că universul este clasic determinist, astfel că, apăsând butonul, nu ai despărțit cu adevărat universul, ci doar ai desfășurat o acțiune predestinată încă de la începutul timpului. Noi, cei de la APOD, credem că, oricât de prost te-ai simți făcând clic pe butonul roșu și, indiferent de rezultat, ar trebui să ai o zi care să provoace gânduri. Sau două.

LINK TO ORIGINAL APOD

MESSIER 104
Image Credit: NASA, ESA, Hubble Legacy Archive;
Processing & Copyright: Ignacio Diaz Bobillo

Messier 104, superbă galaxie în spirală, este renumită pentru profilul său aproape de margine, cu un inel larg de benzi de praf obturatoare. Văzută în siluetă pe o suprafață centrală extinsă de stele, întinderea de praf cosmic conferă galaxiei un aspect asemănător unei pălării cu boruri largi, sugerând un nume mai popular, Galaxia Sombrero. Această imagine clară a binecunoscutei galaxii a fost realizată din peste 10 ore de date de imagine ale Telescopului Spațial Hubble, procesate pentru a scoate la iveală detalii slabe pierdute adesea în strălucirea copleșitoare a umflăturii centrale strălucitoare a lui M104. Cunoscută și sub numele de NGC 4594, galaxia Sombrero poate fi văzută pe tot spectrul și găzduiește o gaură neagră supermasivă centrală. Cu un diametru de aproximativ 50.000 de ani-lumină și la o distanță de 28 de milioane de ani-lumină, M104 este una dintre cele mai mari galaxii de la marginea de sud a Roiului de galaxii Virgo. Totuși, stelele din prim plan din acest câmp vizual se află desigur în propria noastră Cale Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

PLANETA PĂMÂNT LA AMURG
Image Credit: ISS Expedition 2 Crew, Gateway to Astronaut Photography of Earth, NASA

Nicio graniță bruscă nu marchează trecerea zilei către noapte în această priveliște superbă a oceanului și a norilor peste frumoasa noastră planetă Pământ. În schimb, linia de umbră sau terminatorul este difuză și arată tranziția treptată la întuneric pe care o trăim în amurg. Cu Soarele luminând scena din dreapta, vârfurile norilor reflectă lumina soarelui ușor înroșită, filtrată prin troposfera prăfuită, cel mai de jos strat al atmosferei nutritive a planetei. Un strat clar de mare altitudine, vizibil de-a lungul marginii superioare a zilei, împrăștie lumina albastră a soarelui și se estompează în întunericul spațiului. Această fotografie a fost făcută în iunie 2001 de pe Stația Spațială Internațională care orbitează la o altitudine de 211 mile marine. Desigur, de acasă, puteți verifica Pământul chiar acum.

LINK TO ORIGINAL APOD

PANORAMA LUNARĂ APOLLO 16
Image Credit: Apollo 16, NASA; Panorama Assembly: Mike Constantine

în urmă cu cincizeci de ani, la 20 aprilie 1972, modulul lunar al lui Apollo 16, Orion, a aterizat pe partea apropiată a Lunii, în zona central-sudică a Descartes. În timp ce astronautul Ken Mattingly orbita deasupra capului în Casper, modulul prietenos de comandă și serviciu, Orion i-a adus pe John Young și Charles Duke pe suprafața lunară. Perechea urma să petreacă aproape trei zile pe Lună. Construită din imagini (AS16-117-18814 până la AS16-117-18820) luate aproape de sfârșitul celei de-a treia și ultima lor excursie la suprafață, această vedere panoramică pune modulul lunar în depărtare, spre stânga. Vehiculul lor electric lunar aflat în prim-plan, Duke, operează camera, în timp ce Young țintește antena de comunicații cu câștig mare spre cer, spre planeta Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

PLANETE ALINIATE DEASUPRA PODULUI DIN NEW YORK
Image Credit & Copyright: Stan Honda

Există un cer interesant de văzut dacă te trezești înaintea Soarelui. Aliniate spre orizontul de est sunt patru planete la rând. Planetele sunt atât de strălucitoare încât pot fi văzute chiar și pe cerul strălucitor din interiorul unui oraș. De fapt, imaginea prezentată a fost luată din New York City, SUA, cu prim-planul evidențiat de Podul RFK (Triborough). În imagine, planetele sunt, de la stânga la dreapta, Jupiter, Venus, Marte și Saturn. Planetele apar toate la rând, deoarece toate orbitează în jurul Soarelui în același plan. Acest plan, numit plan ecliptic, a fost creat în primele zile ale Sistemului nostru Solar și include toate planetele, inclusiv Pământul. Parada planetei de dimineață va continua pe tot parcursul lunii aprilie și mai și i se va alătura chiar și Mercur în iunie.

LINK TO ORIGINAL APOD

STELE ȘI GLOBULE ÎN NEBULOASA PUIULUI ALERGĂTOR
Image Credit & Copyright: Stefan Steve Bemmerl

Ouăle de la acest pui gigantic se pot transforma în stele. Nebuloasa de emisie prezentată, prezentată în culori atribuite științific, este catalogată ca IC 2944, dar cunoscută sub numele de Nebuloasa Pui care alergă pentru forma aspectului său mai mare. Văzuți în partea de jos a imaginii sunt nori moleculari mici, întunecați, bogați în praf cosmic obturator. Denumite Globulele lui Thackeray pentru descoperitorul lor, aceste „ouă” sunt locuri potențiale pentru condensarea gravitațională a noilor stele, deși soarta lor este incertă, deoarece sunt, de asemenea, erodate rapid de radiația intensă a stelelor tinere din apropiere. Împreună cu gazele strălucitoare neregulate și regiunile complexe de praf reflectorizant, aceste stele masive și energice formează clusterul deschis Collinder 249. Acest peisaj ceresc superb se întinde pe aproximativ 60 de ani lumină la distanța estimată a nebuloasei de 6.500 de ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

STELE ȘI PLANETE DEASUPRA PORTUGALIEI

Image Credit & Copyright: Miguel Claro (TWAN, Dark Sky Alqueva)

Misiunea a fost să documenteze păsările care zboară noaptea – dar a ajuns să documenteze și un cer frumos. Mozaicul cu unghi larg prezentat a fost luat peste câmpurile aurii de stepă din Mértola, Portugalia, în 2020. Dintr-o locație atât de întunecată, o strălucire uluitoare, imediat evidentă, sa arcuit peste cerul nopții: banda centrală a galaxiei noastre Calea Lactee. Dar acest cer avea mult mai mult. Nori subțiri traversau cerul ca niște panglici de aur. Planeta Marte a apărut în extrema stângă, în timp ce planetele Saturn și Jupiter au fost și ele vizibile simultan – dar pe partea opusă a cerului, văzută aici în extrema dreaptă. În partea de sus a imaginii poate fi găsită steaua strălucitoare Vega, în timp ce galaxia Andromeda, îndepărtată și slabă, poate fi văzută spre stânga, chiar sub arcul Căii Lactee. Pe măsură ce luna curentă progresează, mai multe planete se aliniază pe cerul înainte de zori: Jupiter, Venus, Marte și Saturn.

LINK TO ORIGINAL APOD

NAVETĂ SPAȚIALĂ DEASUPRA TERREI
Image Credit: NASA, Expedition 22 Crew

Ce se apropie? Astronauții aflați, în anul 2010, la bordul Stației Spațiale Internaționale au văzut-o pentru prima dată în depărtare. Curând s-a mărit pentru a deveni o silueta întunecată. Pe măsură ce se apropia și mai mult, silueta părea a fi o navă spațială. În cele din urmă, obiectul s-a dezvăluit a fi naveta spațială Endeavour și s-a andocat în curând, așa cum era de așteptat, cu stația spațială care orbitează Pământul. În imaginea de aici, Endeavour a fost fotografiată lângă orizontul Pământului în timp ce acesta se apropia, unde erau vizibile mai multe straturi ale atmosferei Pământului. Direct în spatele navetei se află mezosfera, care pare albastră. Stratul atmosferic care pare alb este stratosfera, în timp ce stratul portocaliu este Troposfera Pământului. Împreună, aceste straturi subțiri de aer – care acoperă în mod colectiv mai puțin de 2% din raza Pământului – ne susțin pe toți în multe feluri, inclusiv prin furnizarea de oxigen pentru respirație și o barieră pentru radiațiile periculoase din spațiu.

LINK TO ORIGINAL APOD

PINII LUI ORION
Image Credit & Copyright: Juan Carlos Casado (Starry Earth, TWAN)

Realizate cu o cameră fixată pe un trepied, mai multe expuneri scurte au fost aliniate cu stelele pentru a dezvălui acest cer de noapte frumos și întunecat. Capturate în apropierea satului rural Albany`a, în colțul de nord-est al Spaniei, cele trei stele din centura lui Orion se întind în centrul de sus în cadrul înstelat. Alnitak, cea mai estică (stânga) dintre stelele centurii este văzută lângă strălucirea mai difuză a Nebuloasei Flăcării și crestătura întunecată a celebrului Cap de Cal. Ușor vizibilă cu ochiul liber. Marea Nebuloasă a lui Orion se află sub stelele centurii. La doar 1.500 de ani lumină distanță, este cea mai apropiată grădiniță stelară mare de planeta noastră. Cel mai bine văzut în fotografii, arcul larg și slab al Buclei lui Barnard pare să îmbrățișeze totuși stelele și nebuloasele mai strălucitoare ale lui Orion. În primăvara din emisfera nordică nordică constelația nordică de iarnă apune. Aproape de orizontul de vest, spre dreapta jos, supergigantul aparent albastru strălucitor al lui Orion, Rigel, atinge ramurile unui pin.

LINK TO ORIGINAL APOD

ROCILE MARȚIENE DINAPOIA CRATERULUI GATOR
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS

Roci ascuțite de vânt, cunoscute sub numele de ventifacte acoperă această câmpie largă în pantă de la poalele dealurilor Muntelui Sharp, craterul Gale, Marte. Aspectul lor robust și solzos este surprins în aceste cadre Mastcam lipite digital de la roverul Curiosity din misiunea sol 3.415 (15 martie 2022). Conducerea peste stânci cu spatele la Gator a dus la deteriorarea roților roverului, așa că membrii echipei Curiosity au decis să se întoarcă și să ia o altă cale pentru a continua urcarea roverului. Curiosity a urcat pe muntele central al craterului Gale, cu o înălțime de 5,5 kilometri, din 2014. Pe măsură ce urcă, roverul durabil a reușit să exploreze straturile modelate de apă pe Marte cu miliarde de ani în urmă.

LINK TO ORIGINAL APOD

MESSIER 96
Image Credit & Copyright: Mark Hanson and Mike Selby

Brațele în spirală par să se rotească în jurul miezului lui Messier 96 în acest portret colorat și detaliat al unui univers insular frumos. Desigur, M96 este o galaxie spirală și, numărând brațele slabe care se extind dincolo de regiunea centrală mai strălucitoare, se întinde pe aproximativ 100 de mii de ani lumină. Cam este de dimensiunea propriei noastre Cale Lactee. Se știe că M96 se află la 38 de milioane de ani lumină distanță, un membru dominant al grupului de galaxii Leu I. Galaxiile de fundal și membrii grupului Leu I mai mici pot fi găsite examinând imaginea. Cea mai intrigantă este ea însăși o galaxie spirală văzută aproape de marginea din spatele brațului spiralat exterior, aproape de poziția de la ora 1 din centru. Bulbirea sa centrală strălucitoare tăiată de propriii nori de praf întunecați, spirala de fundal pe margine pare să aibă aproximativ 1/5 din dimensiunea M96. Dacă acea galaxie de fundal este similară ca dimensiune reală cu M96, atunci ar fi de aproximativ 5 ori mai departe.

LINK TO ORIGINAL APOD

CALEA LACTEE DEASUPRA TURNULUI RĂULUI
Image Credit & Copyright: MaryBeth Kiczenski

Ce anume a creat Turnul Răului? Originea acestui extraordinar monolit de rocă din Wyoming, SUA este încă dezbătută, cu o ipoteză principală care susține că este vorba despre un penaj de lavă întărită care nu a ajuns niciodată la suprafață pentru a deveni vulcan. În această teorie, roca mai ușoară care înconjura odinioară gâtul vulcanic dens s-a erodat acum, lăsând turnul dramatic. Cunoscută de nativii americani sub numele de Bear’s Lodge și Great Grey Horn, stânca densă include cele mai lungi coloane hexagonale cunoscute, unele de peste 180 de metri înălțime. Sus, deasupra, banda centrală a galaxiei Calea Lactee se arcuiește pe cer. Sunt vizibile multe obiecte notabile din cer, inclusiv fire întunecate ale Nebuloasei Țevii și Nebuloasa roșiatică a Lagunei din dreapta turnului. Iarba verde și copacii aliniază primul plan, în timp ce norii apar lângă orizont în stânga turnului. Spre deosebire de multe alte repere internaționale, alpinilor li se permite să urce pe Devils Tower.

LINK TO ORIGINAL APOD

N11: NORII DE STELE AI LMC
Image Credit: NASA, ESA; Processing: Josh Lake

Stelele masive, vânturile abrazive, munții de praf și lumina energetică sculptează una dintre cele mai mari și mai pitorești regiuni de formare a stelelor din Grupul Local de Galaxii. Cunoscută sub numele de N11, regiunea este vizibilă în partea dreaptă sus a multor imagini ale galaxiei sale natale, vecina Calea Lactee cunoscută sub numele de Large Magellanic Cloud (LMC). Imaginea prezentată a fost realizată în scopuri științifice de telescopul spațial Hubble și reprocesată pentru a fi artistică. Deși secțiunea din imaginea de mai sus este cunoscută ca NGC 1763, întreaga nebuloasă cu emisie N11 este a doua ca dimensiune LMC numai după Nebuloasa Tarantula. În jurul imaginii sunt vizibile și globule compacte de praf întunecat care adăpostesc stele tinere emergente. Un studiu recent al stelelor variabile din LMC cu Hubble a ajutat la recalibrarea scării de distanță a universului observabil, dar a dus la o scară ușor diferită de cea găsită folosind fundalul cu microunde cosmic omniprezent.

LINK TO ORIGINAL APOD

O STAȚIE SPAȚIALĂ TRAVERSEAZĂ UN SOARE FOARTE OCUPAT
Image Credit & Copyright: Wang Letian (Eyes at Night)

De obicei, Stația Spațială Internațională este vizibilă doar noaptea. Plutind încet pe cerul nopții în timp ce orbitează Pământul, Stația Spațială Internațională (ISS) poate fi văzută ca un punct luminos de mai multe ori pe an din multe locații. ISS este apoi vizibilă doar imediat după apus sau chiar înainte de răsărit, deoarece strălucește de lumina reflectată a soarelui – odată ce ISS intră în umbra Pământului, va dispărea din vedere. Singura ocazie în care ISS este vizibilă în timpul zilei este atunci când trece chiar în fața Soarelui. Apoi, trece atât de repede încât doar camerele care fac expuneri scurte pot îngheța vizual silueta ISS pe fundalul Soarelui. Fotografia prezentată a făcut exact asta – este de fapt o serie de imagini luate la începutul acestei luni de la Beijing, China, cu sincronizare perfectă. Această serie de imagini a fost ulterior combinată cu imagini separate realizate aproape în același timp, dar evidențiind textura și activitatea de pe Soarele aglomerat. Activitatea solară a inclus numeroase proeminențe gazoase văzute în jurul marginii, evidențiate în roșu, filamente văzute pe fața Soarelui și o pată solară întunecată.

LINK TO ORIGINAL APOD

UMBRE LA POLUL SUD AL LUNII
Image Credit: NASA, Arizona State U., Lunar Reconnaissance Orbiter

Această imagine a suprafeței Lunii a fost luată cu un microscop? Nu – este o hartă de iluminare multi-temporală realizată cu o cameră cu unghi larg. Pentru a o crea, sonda spațială Lunar Reconnaissance Orbiter a colectat 1.700 de imagini într-o perioadă de 6 zile lunare (6 luni pământești), acoperind în mod repetat o zonă centrată pe polul sudic al Lunii din unghiuri diferite. Imaginile rezultate au fost suprapuse pentru a produce harta prezentată – reprezentând procentul de timp în care fiecare punct de pe suprafață a fost iluminat de Soare. Rămânând convingător în umbră, podeaua craterului Shackleton cu diametrul de 19 kilometri este văzută în apropierea centrului hărții. Însuși polul sudic lunar se află la aproximativ ora 9 pe marginea craterului. Podelele craterelor din apropierea polilor sud și nord al lunii pot rămâne în umbră permanentă, în timp ce vârfurile munților pot rămâne în lumina soarelui aproape continuă. Utile pentru viitoarele avanposturi, podelele craterelor umbrite ar putea oferi rezervoare de apă-gheață, în timp ce vârfurile munților luminate de soare oferă locații bune pentru colectarea energiei solare.

LINK TO ORIGINAL APOD

CONJUNCȚIE MARTE – SATURN
Image Credit & Copyright: Damian Peach

Stele mai difuze din constelația zodiacală Capricornus sunt răspândite în apropierea planului eclipticii în acest câmp vizual. Cele două cele mai strălucitoare din centru nu sunt deloc stele, ci planetele Marte și Saturn. Făcut în dimineața zilei de 4 aprilie, instantaneul telescopic a surprins conjuncția lor strânsă tentantă pe un cer înainte de zori, cele două planete fiind separate de numai aproximativ 1/3 de grad. Aceasta este o separație mai mică decât lățimea aparentă a unei Luni Pline. Poți spune ce planetă este care? Dacă ai ghicit că Marte este cel mai roșu, ai avea dreptate. Deasupra lui Marte, Saturn puțin mai difuz strălucește încă cu o nuanță gălbuie mai deschisă în lumina soarelui reflectată. Chiar și la o mărire scăzută, cea mai mare și mai strălucitoare lună a lui Saturn, Titan, poate fi observată îmbrățișând planeta foarte strâns în stânga.

LINK TO ORIGINAL APOD

HALE-BOPP: MAREA COMETĂ DIN 1997
Image Credit & Copyright: Stefan Seip (TWAN)

În urmă cu doar douăzeci și cinci de ani, cometa Hale-Bopp a dat ocol Soarelui și a oferit un spectacol orbitor pe cerul de noapte al planetei Pământ. Digitalizată după o astrofotografie originală pe un film de diapozitive color de 35 mm, această imagine clasică a Marii Comete din 1997 a fost înregistrată la câteva zile după trecerea sa perihelială la 1 aprilie 1997. Realizată cu o cameră și un teleobiectiv montat pe un mic telescop, Expunerea de 10 minute, ghidată manual, prezintă cozile memorabile ale lui Hale-Bopp, o coadă de praf albicioasă și o coadă ionică albastră. Aici, coada ionică se extinde cu mult peste zece grade pe cerul nordic. În total, Hale-Bopp a fost raportat ca fiind vizibilă cu ochiul liber de la sfârșitul lunii mai 1996 până în septembrie 1997. Cunoscută și sub numele de C/1995 O1, Hale-Bopp este recunoscută ca una dintre cometele cele mai curate din punct de vedere al compoziției care au trecut prin sistemul solar interior. Fiind un vizitator din îndepărtatul nor Oort, următorul pasaj periheliu al cometei ar trebui să fie în jurul anului 4380 d.Hr. Îți amintești de Hale-Bopp?

LINK TO ORIGINAL APOD

MESSIER 24: NORUL STELAR SAGITTARIUS
Image Credit & Copyright: Gabriel Rodrigues Santos

Spre deosebire de majoritatea intrărilor din faimosul catalog al obiectelor din cerul adânc al lui Charles Messier, M24 nu este o galaxie strălucitoare, un cluster de stele sau o nebuloasă. Este un decalaj în norii de praf interstelar din apropiere, care întunecă, care permite o vedere a stelelor îndepărtate din brațul spiralat al Săgetător al galaxiei noastre Calea Lactee. Când priviți norul de stele cu un binoclu sau un telescop mic, vă uitați printr-o fereastră cu o lățime de peste 300 de ani-lumină la stele aflate la aproximativ 10.000 de ani-lumină sau mai mult față de Pământ. Denumite uneori Micul Nor de stele Sagetator, stelele luminoase ale lui M24 umplu acest peisaj stelar superb. Acoperind peste 3 grade sau lățimea a 6 luni pline în constelația Săgetător, câmpul vizual telescopic include marcaje întunecate B92 și B93 chiar deasupra centrului, împreună cu alți nori de praf și nebuloase strălucitoare spre centrul Căii Lactee

LINK TO ORIGINAL APOD

EARENDEL: O STEA DIN UNIVERSUL TIMPURIU
Image Credit: NASA, ESA, B. Welch (JHU), D. Coe (STScI); Processing: A. Pagan (STScI)

Este Earendel cea mai îndepărtată stea descoperită până acum? Această posibilitate științifică a început când Telescopul Spațial Hubble a observat un grup uriaș de galaxii. Efectul de lentilă gravitațională al acestui cluster a fost utilizat pentru a mări și a distorsiona o galaxie aflată departe în fundal. Această galaxie de fundal distorsionată – atât de departe încât are o deplasare spre roșu de 6,2 – apare în imaginea prezentată ca un șir lung roșu, în timp ce margelele de pe acel șir sunt probabil grupuri de stele. Lentila clusterului de galaxii creează o linie de mărire maximă în care obiectele de fundal suprapuse pot apărea mărite de multe mii de ori. La intersecția dintre linia galaxiei și linia de mărire maximă se află o „mărgele” care arată dovezi că provine dintr-o singură stea strălucitoare din universul timpuriu – acum numită Earendel. Investigațiile viitoare ar putea include mai multe imagini de către Hubble pentru a vedea cum variază luminozitatea lui Earendel și, foarte posibil, de către noul telescop spațial James Webb, când va deveni operațional mai târziu în acest an. Distanța mare a lui Earendel o depășește pe cea a oricărei stele stabile cunoscute – deși steaua care a explodat creând GRB 090423 a avut o deplasare spre roșu de 8,2.

LINK TO ORIGINAL APOD

CELE ȘAPTE SURORI VERSUS CALIFORNIA
Image Credit & Copyright: Neven Krcmarek

În dreapta sus, ilustrate în albastru, se află Pleiadele. Cunoscute și sub numele de Cele șapte surori și M45, Pleiades este unul dintre cele mai strălucitoare și mai ușor vizibile grupuri deschise de pe cer. Pleiadele conțin peste 3.000 de stele, se află la aproximativ 400 de ani lumină distanță și au doar 13 ani lumină. În jurul stelelor se află o nebuloasă spectaculoasă de reflexie albastră, făcută din praf fin. O legendă comună este că una dintre stele mai strălucitoare s-a estompat de când a fost numit clusterul. În stânga jos, strălucind în roșu, este Nebuloasa California. Numită după forma sa, Nebuloasa California este mult mai slabă și, prin urmare, mai greu de văzut decât Pleiadele. Cunoscută și sub numele de NGC 1499, această masă de hidrogen roșu strălucitor se află la aproximativ 1.500 de ani lumină distanță. Deși aproximativ 25 de luni pline s-ar putea încadra între ele, compozitul de imagine cu unghi larg și profund prezentat le-a surprins pe amândouă. O inspecție atentă a imaginii profunde va dezvălui, de asemenea, regiunea de formare a stelelor IC 348 și norul molecular LBN 777 (Nebuloasa Baby Eagle).

LINK TO ORIGINAL APOD

O AURORA VORTEX DEASUPRA ISLANDEI
Image Credit & Copyright: Christophe Suarez

Nu, mașina nu era în pericol să fie aspirată în spațiu de marele vârtej al cerului. Dintr-un anumit motiv, vortexul a fost într-adevăr o auroră și, deoarece aurorele sunt create de particulele care lovesc Pământul din spațiu, ele nu creează un vid. Această afișare de aurora care se dezvoltă rapid a fost cauzată de o ejecție în masă coronală de la Soare, care a trecut pe lângă Pământ suficient de aproape pentru a provoca o ondulație în magnetosfera Pământului. Părțile roșii superioare ale aurorei apar la peste 250 de kilometri înălțime, cu strălucirea roșie creată de oxigenul atomic atmosferic alimentat direct de particulele care intră. Părțile verzi inferioare ale aurorei apar la peste 100 de kilometri înălțime, cu strălucirea sa verde creată de oxigenul atomic atmosferic energizat indirect prin ciocniri cu azotul molecular prima energizat. Sub 100 de kilometri, există puțin oxigen atomic, motiv pentru care aurorele se termină brusc. Cilindrii concentrici descriu o coroană aurorală dramatică văzută din lateral. Imaginea prezentată a fost creată dintr-o singură expunere de 3 secunde făcută la mijlocul lunii martie deasupra lacului Myvatn din Islanda.

LINK TO ORIGINAL APOD

CMB DIPOLE: ACCELERAREA PRIN UNIVERS
Image Credit: DMR, COBE, NASA, Four-Year Sky Map

Pământul nostru nu este în repaus. Pământul se mișcă în jurul Soarelui. Soarele orbitează în jurul centrului Calei Lactee. Galaxia Calea Lactee orbitează în grupul local de galaxii. Grupul Local cade spre Clusterul de Galaxii Virgo (Fecioara). Dar aceste viteze sunt mai mici decât viteza cu care toate aceste obiecte se mișcă împreună în raport cu radiația cosmică de fond în microunde (CMBR). În harta prezentată a întregului cer de la satelitul COBE din 1993, lumina cu microunde în direcția de mișcare a Pământului apare deplasată în albastru și, prin urmare, mai fierbinte, în timp ce lumina cu microunde de pe partea opusă a cerului este deplasată spre roșu și mai rece. Harta indică faptul că Grupul Local se mișcă cu aproximativ 600 de kilometri pe secundă în raport cu această radiație primordială. Această viteză mare a fost inițial neașteptată și amploarea ei este încă neexplicată. De ce ne mișcăm atât de repede? Ce este acolo?

LINK TO ORIGINAL APOD

AURORA NORDICĂ DIN NOUA SCOȚIE
Image Credit & Copyright: Jason Dain

Explicație: Această vedere parcă de pe altă lume a luminii nordice a fost surprinsă pe un cer senin în primele ore ale zilei de 31 martie, de la 44 de grade latitudine nordică, planeta Pământ. Într-o expunere de cinci secunde, scena arată spre nord din parcul provincial Martinique Beach din Nova Scotia, Canada. Stelele constelației în formă de W Cassiopeia strălucesc cu mult deasupra orizontului, prin nuanța roșie a strălucirii aurorale la altitudine mai mare. Activitatea aurorală a fost anticipată de către observatorii cerului, alertați cu privire la posibilitatea vremii furtunoase în spațiu de către navele spațiale care privesc soarele. Furtuna geomagnetică prezisă a fost declanșată când o ejecție de masă coronală, lansată din regiunea activă solară prolifică 2975, a impactat magnetosfera planetei noastre frumoase.

LINK TO ORIGINAL APOD

TURN ÎNCLINAT, SOARE ACTIV
Image Credit & Copyright: Antonio Tartarini

Filtrul natural al unei atmosfere încețoșate a oferit această arhitectură recunoscută și vederea în teleobiectiv a apusului de soare din 27 martie. Întuneric pe discul solar, pete solare mari din regiunile active solare 2975 și 2976 sunt încastrate între Domul din Pisa și faimosul său Turn înclinat. Doar o zi mai târziu, nava spațială care privea Soarele a văzut regiunea activă 2975 declanșând o frenezie de erupții solare împreună cu două ejecții de masă coronală. Cea mai mare a impactat magnetosfera pe 31 martie, declanșând o furtună geomagnetică și aurore pe cerul nocturn de la latitudini înalte. Pe 30 martie, regiunea activă 2975 a provocat din nou o puternică erupție solară de clasa X care a provocat o întrerupere temporară a radioului pe planeta Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

EXPLORAREA ”ANTENELOR”
Image Credit & Copyright: Dietmar Hager, Eric Benson

La aproximativ 60 de milioane de ani lumină distanță, în constelația sudică Corvus, două galaxii mari se ciocnesc. Stele din cele două galaxii, catalogate ca NGC 4038 și NGC 4039, se ciocnesc foarte rar în cursul cataclismului puternic care durează sute de milioane de ani. Dar norii mari de gaz molecular și praf ai galaxiilor o fac adesea, declanșând episoade furioase de formare de stele în apropierea centrului epavei cosmice. Cu o lungime de peste 500 de mii de ani-lumină, această priveliște uimitoare dezvăluie, de asemenea, noi grupuri de stele și materie aruncată departe de locul accidentului de forțele gravitaționale ale mareelor. Imaginea remarcabil de clară de la sol, o acumulare de 88 de ore de expunere capturată în perioada 2012-2021, urmărește cozile slabe ale mareelor ​​și galaxiile de fundal îndepărtate în câmpul vizual. Aspectul vizual general sugestiv al structurilor cu arc extins dă perechii de galaxii, cunoscută și sub numele de Arp 244, numele său popular – Antenele.

LINK TO ORIGINAL APOD

ANIMAȚIE: CERCURI RADIO BIZARE
Credits: Illustration: Sam Moorfield; Data: CSIRO, HST (HUDF), ESA, NASA;
Image: J. English (U. Manitoba), EMU, MeerKAT, DES (CTIO); Text: Jayanne English

Cum numiți un puzzle cosmic pe care nimeni nu se aștepta să-l vadă? În acest caz, Odd Radio Circles, alias ORC-uri. ORC-1 caracterizează cele cinci obiecte enigmatice, vizibile doar la frecvențe radio, care au fost descoperite întâmplător în 2019, folosind noua matrice radio australiană SKA Pathfinder. Imaginea finală din videoclipul prezentat folosește datele din 2021 din matricea sud-africană MeerKAT pentru a dezvălui mai multe detalii. Datele radio, alocate în culoare turcoaz, sunt combinate cu o hartă optică/IR Dark Energy Survey. Ilustrația animată a artistului explorează doar o idee despre originile ORC-urilor. Dacă două găuri negre supermasive se contopesc în centrul unei galaxii, undele de șoc asociate ar putea genera inele de radiație radio. Acestea cresc pentru a umple cadrul video. Videoclipul micșorează, astfel încât expansiunea ORC poate fi urmărită până când are o lungime de aproximativ un milion de ani lumină. Din fericire, viitorul Square Kilometer Array poate ajuta la testarea acestui și a altor scenarii promițătoare.

LINK TO ORIGINAL APOD

VENUS ȘI MARTE: TRECÂND ÎN NOAPTE
Image Credit & Copyright: Carlos Kiko Fairbairn

Când două planete trec pe cerul nopții, de obicei pot fi văzute una lângă cealaltă timp de o săptămână sau mai mult. În cazul acestei conjuncții planetare, planetele Venus și Marte au trecut la 4 grade una de cealaltă la începutul acestei luni. Imaginea prezentată a fost făcută cu câteva zile înainte, când Venus încetinește ridicându-se pe cerul înainte de zori, noapte de noapte, în timp ce Marte se întindea încet. Imaginea, un mozaic din patru părți, a fost surprinsă în Brazilia din orășelul Teresópolis. Pe lângă Venus și Marte, cerul dimineții include acum și planeta mai îndepărtată Saturn. Desigur, aceste conjuncții sunt doar unghiulare – Venus, Marte și Saturn continuă să orbiteze în jurul Soarelui în părți foarte diferite ale sistemului nostru solar. Săptămâna viitoare, unghiul dintre Saturn și Marte va scădea sub un sfert de grad.

LINK TO ORIGINAL APOD

BIJUTERIILE UNEI NOPȚI MALDIVEENE
Image Credit & Copyright: Petr Horálek (ESO Photo Ambassador, Inst. of Physics in Opava)

Partea cea mai sudică a Căii Lactee conține nu numai stelele Crucii Sudului, ci și cel mai apropiat sistem stelar de Soarele nostru – Alpha Centauri. Crucea Sudului în sine are în vârf steaua strălucitoare, gălbuie, Gamma Crucis. O linie de la Gamma Crucis prin steaua albastră din partea de jos a crucii, Acrux, indică către polul ceresc sudic, situat chiar deasupra insulei mici din imaginea prezentată – făcută la începutul lunii martie. Acea insula este Madivaru din Maldive din Oceanul Indian. În contrast cu lumina slabă a stelelor din Calea Lactee, nebuloasa întunecată a sacului de cărbune se află chiar la stânga crucii, în timp ce mai la stânga de-a lungul Căii Lactee sunt stelele strălucitoare Alpha Centauri (stânga) și Beta Centauri (Hadar). Alpha Centauri A, o stea asemănătoare Soarelui care ancorează un sistem de trei stele cu exoplanete, se află la doar 4,3 ani lumină distanță. Văzut de pe Alpha Centauri, propriul nostru Soare ar fi o stea gălbuie strălucitoare în constelația de altfel recunoscută Cassiopeia.

LINK TO ORIGINAL APOD

MĂRILE LUI TITAN REFLECTĂ LUMINA SOLARĂ
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, U. Arizona, U. Idaho

De ce suprafața Titanului s-ar lumina cu un fulger orbitor? Motivul: o sclipire de soare din mările lichide. Luna lui Saturn, Titan, are numeroase lacuri netede de metan care, atunci când unghiul este corect, reflectă lumina soarelui ca și cum ar fi oglinzi. Imaginea aici în culori false, sonda spațială robotică Cassini care a orbit pe Saturn între 2004 și 2017 a fotografiat Titanul acoperit de nori în 2014 în diferite benzi de lumină infraroșie care străpunge norii. Această reflexie speculară a fost atât de strălucitoare încât a saturat una dintre camerele cu infraroșu ale lui Cassini. Deși lumina solară era enervantă – a fost și utilă. Regiunile reflectorizante confirmă faptul că nordul Titanului găzduiește o gamă largă și complexă de mări cu o geometrie care indică perioade de evaporare semnificativă. În timpul numeroaselor sale treceri ale celei mai misterioase luni din Sistemul nostru Solar, Cassini a dezvăluit că Titanul este o lume cu vreme activă – inclusiv perioade în care plouă o versiune lichefiată de gaz natural.

LINK TO ORIGINAL APOD

PLUTO NOAPTEA
Image Credit: NASA, Johns Hopkins Univ./APL, Southwest Research Institute

Fața nocturnă a lui Pluto se întinde în această scenă umbroasă. În perspectiva uimitoare bazată pe spațiu, Soarele se află la 4,9 miliarde de kilometri (aproape 4,5 ore lumină) în spatele lumii întunecate și îndepărtate. A fost capturat de departe de către New Horizons în iulie 2015, când nava spațială se afla la o distanță de aproximativ 21.000 de kilometri de Pluto, la aproximativ 19 minute după cea mai apropiată apropiere. Locuitor al Centurii Kuiper cu o siluetă dramatică, imaginea dezvăluie, de asemenea, straturile subțire și surprinzător de complexe ale atmosferei cețoase ale lui Pluto. Aproape de partea de sus a cadrului, peisajul crepuscular în formă de semilună include zone sudice de câmpii de gheață cu azot cunoscute acum oficial sub numele de Sputnik Planitia și munți accidentați de gheață de apă din Norgay Montes.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA MEDUZA
Image Credit & Copyright: Damien Cannane

Filamentele împletite și serpentinele de gaz strălucitor sugerează numele popular al acestei nebuloase, Nebuloasa Medusa. Cunoscută și sub numele de Abell 21, această Medusa este o veche nebuloasă planetară aflată la aproximativ 1.500 de ani lumină distanță, în constelația Gemeni. La fel ca și omonimul său mitologic, nebuloasa este asociată cu o transformare dramatică. Faza nebuloasei planetare reprezintă o etapă finală în evoluția stelelor cu masă mică, cum ar fi Soarele, pe măsură ce acestea se transformă din gigante roșii în stele pitice albe fierbinți și în acest proces își ridică din umeri straturile exterioare. Radiațiile ultraviolete de la steaua fierbinte alimentează strălucirea nebulară. Steaua transformatoare a Medusei este cea slabă din apropierea centrului formei de semilună strălucitoare. În această vedere telescopică adâncă, filamentele mai slabe se extind în mod clar deasupra și stânga regiunii semilunii strălucitoare. Nebuloasa Medusa este estimată a avea peste 4 ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

Arp 78: GALAXIA BIZARĂ DIN ARIES
Image Credit & License: International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA
Processing: T.A. Rector (Univ. Alaska Anchorage), J. Miller (Gemini Observatory/NOIRLab), M. Zamani & D. de Martin

Galaxia spirală particulară Arp 78 se găsește în limitele capului puternic al constelației Berbec. La aproximativ 100 de milioane de ani lumină dincolo de stelele și nebuloasele galaxiei noastre Calea Lactee, universul insular are o lățime de peste 100.000 de ani lumină. Cunoscut și sub numele de NGC 772, prezintă un braț exterior proeminent în spirală în acest portret cosmic detaliat de la marele telescop Gemeni North, lângă vârful Maunakea, Hawaii, planeta Pământ. Urmărind de-a lungul benzilor de praf și căptușit cu grupuri de stele albastre tinere, brațul spiralat al lui Arp 78 este probabil pompat de interacțiunile mareelor ​​gravitaționale la scară galactică. Galaxia apropiată responsabilă este NGC 770, situată în partea dreaptă sus a acestui cadru. Dar galaxiile de fundal mai îndepărtate sunt clar vizibile în câmpul vizual cosmic.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA BULĂ DE LA HUBBLE
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Processing & Copyright: Mehmet Hakan Özsaraç

Stelele masive pot arunca bule. Imaginea prezentată arată poate cea mai faimoasă dintre toate bulele stelare, NGC 7635, cunoscută și sub numele de Nebuloasa Bubble. Deși pare delicată, bula cu diametrul de 7 ani lumină oferă dovezi ale unor procese violente în acțiune. Deasupra și în stânga centrului Bulei se află o stea fierbinte, de tip O, de câteva sute de mii de ori mai luminoasă și de aproximativ 45 de ori mai masivă decât Soarele. Un vânt stelar aprig și radiația intensă de la acea stea au explodat structura gazului strălucitor împotriva materialului mai dens dintr-un nor molecular din jur. Intriganta Nebuloasă Bubble și complexul de nori asociat se află la doar 7.100 de ani lumină depărtare, spre constelația lăudăroasei Cassiopeia. Această imagine clară și tentantă a bulei cosmice este un compozit reprocesat de date de imagine obținute anterior din telescopul spațial Hubble.

LINK TO ORIGINAL APOD

AURORĂ ÎN FORMĂ DE BALENĂ DEASUPRA PĂDURII SUEDEZE
Image Credit & Copyright: Göran Strand

Ce este acolo pe cer? O auroră. O mare ejecție de masă coronală a avut loc pe Soarele nostru la începutul acestei luni, aruncând un nor de electroni, protoni și ioni în mișcare rapidă către Pământ. O parte din acest nor a impactat magnetosfera Pământului nostru și, susținută de un decalaj brusc, a dus la observarea unor aurore spectaculoase la unele latitudini nordice înalte. Aici este prezentată o coroană aurorală deosebit de fotogenică, capturată deasupra unei păduri din Suedia dintr-un loc pitoresc cu vedere la orașul Östersund. Pentru unii, această strălucire verde strălucitoare a oxigenului atmosferic recombinat ar putea părea ca o balenă mare, dar nu ezitați să împărtășiți cum vi se pare. Soarele neobișnuit de liniștit din ultimii ani a trecut acum. Pe măsură ce Soarele nostru se apropie acum de un maxim solar în ciclul său magnetic solar de 11 ani, aurore dramatice ca aceasta vor continua cu siguranță.

LINK TO ORIGINAL APOD

CERUL ÎN 2021
Image Credit & Copyright: Cees Bassa (Netherlands Institute for Radio Astronomy)

Cum ar fi să putem vedea întregul cer – deodată – pentru un an întreg? Aproape că asta este imaginea aici. La fiecare 15 minute în cursul anului 2021, o cameră 360 grade a captat o imagine a cerului deasupra Țărilor de Jos. Coloanele centrale din aceste imagini au fost apoi aliniate și combinate pentru a crea keograma prezentată, cu ianuarie în partea de sus, decembrie în jos, iar mijlocul nopții rulând pe verticală, la stânga centrului. Ce vedem? Cel mai evident, cerul de zi este în mare parte albastru, în timp ce cerul de noapte este în mare parte negru. Cele douăsprezece benzi de lumină care traversează cerul nopții sunt cauzate de strălucirea Lunii. Cea mai subțire parte a formei de clepsidră neagră apare în timpul solstițiului de vară, când zilele sunt cele mai lungi, în timp ce partea cea mai groasă are loc la solstițiul de iarnă. Ieri a fost un echinocțiu – când noaptea și ziua erau egale – și echinocțiul de primăvară nordic de acum un an poate fi de fapt localizat în keogramă – la aproximativ trei sferturi din sus.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN APUS PITORESC LA ECHINOCȚIU
Image Credit & Copyright: Roland Christen

Ce se află la capătul drumului? Soarele. Multe orașe au drumuri care merg spre est – vest, iar în două zile în fiecare an, Soarele răsare și apune chiar la mijloc. Astăzi este una dintre acele zile: un echinocțiu. Nu numai că astăzi este o zi de noapte egală („aequus”-„nox”) și timp de zi, ci și o zi în care soarele răsare exact spre est și apune spre vest. Prezentat aici este un drum pitoresc din nord-vestul Illinois, SUA, care merge aproximativ de la est la vest. Imaginea a fost făcută în timpul echinocțiului din martie 2015 și arată Soarele pe drum la apus. În multe culturi, acest echinocțiu din martie este considerat prima zi a unui sezon, de obicei primăvara în emisfera nordică a Pământului și toamna în sud. Strada ta preferată merge spre est – vest? În seara asta, la apus, poți afla cu o privire rapidă.

LINK TO ORIGINAL APOD

2MASS J17554042+6551277
Image Credit : NASA, STScI, JWST

2MASS J17554042+6551277 nu se rostogolește tocmai de pe limbă, dar acesta este numele, o denumire de catalog bazată pe coordonate, a stelei centrată în acest câmp vizual clar. Fanii universului îndepărtat ar trebui să se obișnuiască totuși cu aspectul său țepos. Modelul de difracție este creat de cele 18 segmente de oglindă hexagonale ale telescopului spațial James Webb. După desfășurare, segmentele au fost acum ajustate pentru a obține o aliniere limitată de difracție la lungimi de undă în infraroșu, în timp ce funcționează concertat ca o singură oglindă primară cu diametrul de 6,5 metri. Imaginea rezultată realizată de NIRcam de la Webb demonstrează că alinierea lor precisă este cea mai bună pe care o permite fizica. 2MASS J17554042+6551277 se află la aproximativ 2.000 de ani lumină distanță și în interiorul propriei noastre galaxii. Dar galaxiile împrăștiate pe fundalul imaginii de evaluare a alinierii telescopului Webb se află probabil la miliarde de ani lumină distanță, mult dincolo de Calea Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN FILAMENT ÎN MONOCEROS
Image Credit & Copyright: Giorgio Ferrari

Nebuloase de reflexie albăstrui par să umple această întindere prăfoasă. Cadrul telescopic clar se întinde pe cer pe mai mult de 1 grad în direcția constelației difuze, dar simpatice, Monoceros, Unicornul. Văzut în complexul de nori Monoceros R1 la aproximativ 2.500 de ani lumină distanță, IC 447 albăstrui este în stânga, unit printr-un filament lung și întunecat de praf cu IC 446 în dreapta jos. Încorporate în IC 447 sunt stele albastre tinere, masive, mult mai fierbinți decât Soarele, a cărui lumină este reflectată de norul cosmic de stele. Observațiile arată că IC 446 conține și un obiect stelar tânăr, o stea masivă încă într-un stadiu incipient de evoluție. Filamentul întunecat de praf și gaz molecular care unește cele două regiuni de formare a stelelor are o lungime de peste 15 ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

CENTAURUS A
Image Credit & Copyright: David Alemazkour

La numai 11 milioane de ani lumină distanță, Centaurus A este cea mai apropiată galaxie activă de planeta Pământ. Cu o lungime de peste 60.000 de ani lumină, galaxia eliptică particulară, cunoscută și sub numele de NGC 5128, este prezentată în această vedere telescopică clară. Centaurus A este aparent rezultatul unei coliziuni a două galaxii normale, care a rezultat într-un amestec fantastic de grupuri de stele și linii de praf întunecate impunătoare. În apropierea centrului galaxiei, resturile cosmice sunt consumate în mod constant de o gaură neagră centrală cu masa de un miliard de ori mai mare ca a Soarelui. Ca și în alte galaxii active, acest proces generează probabil enorma energie radio, raze X și raze gamma radiată de Centaurus A.

LINK TO ORIGINAL APOD

UNIVERSUL OBSERVABIL
Illustration Credit & Licence: Wikipedia, Pablo Carlos Budassi

Cât de departe puteți vedea? Tot ceea ce puteți vedea și tot ce ați putea vedea, chiar acum, presupunând că ochii dumneavoastră ar putea detecta toate tipurile de radiații din jurul vostru – este universul observabil. În lumină, cel mai îndepărtat lucru pe care îl putem vedea provine de la fundalul cosmic în microunde, o perioadă în urmă cu 13,8 miliarde de ani, când universul era opac ca ceața deasă. Unii neutrini și unde gravitaționale care ne înconjoară vin de la o depărtare chiar și mai mare, dar omenirea nu are încă tehnologia pentru a le detecta. Imaginea prezentată ilustrează universul observabil la o scară din ce în ce mai compactă, cu Pământul și Soarele în centru, înconjurate de Sistemul nostru Solar, stele din apropiere, galaxii din apropiere, galaxii îndepărtate, filamente de materie timpurie și fundalul cosmic în microunde. Cosmologii presupun în mod obișnuit că universul nostru observabil este doar partea apropiată a unei entități mai mari, cunoscute sub numele de „universul” în care se aplică aceeași fizică. Cu toate acestea, există mai multe linii de raționament popular, însă speculativ, care afirmă că chiar și universul nostru face parte dintr-un multivers mai mare în care fie apar constante fizice diferite, se aplică legi fizice diferite, funcționează în mai multe dimensiuni sau în versiuni ușor diferite universului nostru standard.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN DRUM SPRE STELE
Image Credit: ESO, Petr Horálek (ESO Photo Ambassador, Inst. of Physics in Opava)

În imagine – un drum foarte pitoresc către stele. Drumul se apropie de Observatorul La Silla din Chile, cu telescopul său ESO de 3,6 metri chiar în față. În stânga sunt câteva structuri de sprijin cu aspect futurist pentru telescoapele BlackGEM planificate, o rețea de telescoape optice care vor ajuta la localizarea omologilor optici sursă, ai undelor gravitaționale detectate de către LIGO și alte detectoare. Dar există mult mai mult. Strălucirea roșiatică a aerului luminează cerul nopții din dreapta, în timp ce banda centrală a galaxiei noastre, Calea Lactee, se înclină în centrul imaginii. Jupiter poate fi văzut chiar deasupra benzii de lângă centrul imaginii, în timp ce Saturn este vizibil chiar deasupra cupolei telescopului de 3,6 metri. Cele mai mari două galaxii satelit ale galaxiei noastre, Calea Lactee, LMC și SMC, sunt văzute în extrema dreaptă. Imaginea panoramică prezentată a fost construită din mai multe expuneri de 15 secunde, surprinse pe 30 iunie 2019. Două zile mai târziu, La Silla a experimentat o eclipsă totală de Soare foarte rară.

LINK TO ORIGINAL APOD

FORMARE STELARĂ ÎN NEBULOASA VULTURUL
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Processing & Copyright: Ignacio Diaz Bobillo & Diego Gravinese

Unde se formează stelele? Un loc, regiuni de formare stelare cunoscute sub numele de „OUĂ”, sunt descoperite la capătul acestui stâlp gigant de gaz și praf din Nebuloasa Vultur (M16). Prescurtarea globulelor gazoase care se evaporă, EGG-urile sunt regiuni dense de hidrogen gazos molecular care se fragmentează și se prăbușește gravitațional pentru a forma stele. Lumina de la cea mai fierbinte și mai strălucitoare dintre aceste noi stele încălzește capătul stâlpului și provoacă o evaporare suplimentară a gazului și a prafului – dezvăluind încă mai multe ouă și mai multe stele tinere. Această imagine prezentată a fost creată din expuneri de peste 30 de ore cu telescopul spațial Hubble care orbitează Pământul în 2014 și procesată digital cu software modern de către voluntari experimentați din Argentina. Stelele nou-născute își vor distruge treptat stâlpii natali în următorii 100.000 de ani și ceva – dacă nu cumva o supernova îi distruge mai întâi.

LINK TO ORIGINAL APOD

INELE LUMINOASE DE AER ÎN JURUL CĂII LACTEE
Image Credit & Copyright: Xiaohan Wang

De ce ar străluci cerul ca un curcubeu uriaș care se repetă? Aerul strălucitor. Acum, aerul strălucește tot timpul, dar – de obicei – este greu de văzut. Totuși, o perturbare – ca o furtună care se apropie – poate provoca ondulații vizibile în atmosfera Pământului. Aceste unde ale gravitației sunt oscilații în aer analoge cu cele create atunci când o stâncă este aruncată în apă calmă. Strălucirea roșie a aerului provine probabil din moleculele OH de aproximativ 87 de kilometri înălțime, excitate de lumina ultravioletă de la Soare, în timp ce strălucirea portocalie și verde este cauzată probabil de atomii de sodiu și oxigen puțin mai sus. În timp ce conducea lângă lacul Keluke din Provincia Qinghai din China, acum câțiva ani, fotograful a observat inițial în principal banda centrală impresionantă a galaxiei Căii Lactee. Oprindu-ne să o fotografiem, în mod surprinzător, imaginea rezultată a arătat că benzile de strălucire a aerului sunt destul de proeminente și se întind pe întreg cerul. Imaginea prezentată a fost îmbunătățită digital pentru a face culorile mai vibrante.

LINK TO ORIGINAL APOD

CALEA LACTEE DE LA POINT REYES
Image Credit & Copyright: Dan Zafra

Constelațiile nordice de iarnă și un arc lung al Căii Lactee se încadrează în acest peisaj nocturn cu privirea către Oceanul Pacific, de la Point Reyes, pe coasta Californiei. Sirius, stea alfa a lui Canis Major, este proeminentă sub arcul înstelat din stânga. Betelgeuse cea gălbuie al lui Orion, Aldebaran în Taur și clusterul de stele Pleiade cu nuanțe albastre se află, de asemenea, între Calea Lactee și orizontul de nord-vest, aproape de centrul scenei. Nebuloasele vizibile în seria de expuneri folosite pentru a construi această vedere panoramică au fost surprinse la începutul lunii martie, dar sunt prea slabe pentru a fi văzute cu ochiul liber. În acea noapte de nord, strălucirea lor extinsă include semicercul roșcat al Buclei lui Barnard din Orion și NGC 1499 deasupra și în dreapta Pleiadelor, cunoscută și sub numele de Nebuloasa California.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN ZÂMBET ÎNTR-UN CURCUBEU
Image Credit & Copyright: Marcella Giulia Pace

Vrei să vezi un zâmbet curcubeu? Privește aproape de zenit (drept în sus), când soarele este jos pe cer și s-ar putea să-l surprinzi. Acest exemplu de halou de gheață cunoscut sub numele de arc circumzenital a fost capturat deasupra vârfului unui palmier din Ragusa, Sicilia, pe 24 februarie. Arcurile viu colorate sunt adesea numite curcubee zâmbitoare datorită curburii și culorilor lor inversate. Pentru arcurile circumzenitale, zenitul este în centru și roșu este în exterior, în comparație cu curcubeele ale căror arcuri se îndoaie spre orizont după o ploaie. Cu toate acestea, curcubeele adevărate sunt formate din picăturile de apă care refractează lumina soarelui pentru a produce un spectru de culori. Arcurile circumorbitale sunt produsul refracției și reflexiei în cristale de gheață hexagonale plate, ca și cristalele de gheață care creează ”câini solari”, formate în nori înalți și subțiri.

LINK TO ORIGINAL APOD

ROIUL STELAR GLOBULAR 47 Tuc
Image Credit & Copyright: Bernard Miller

Roiul stelar globular 47 Tucanae este o nestemată a cerului sudic. Cunoscută și sub numele de NGC 104, cutreieră prin aureola galaxiei noastre, Calea Lactee, împreună cu alte aproximativ 200 de grupuri globulare. Al doilea cel mai strălucitor roi globular (după Omega Centauri) văzut de pe planeta Pământ, 47 Tuc se află la aproximativ 13.000 de ani lumină distanță. Poate fi observat cu ochiul liber, aproape pe cer de Micul Nor Magellanic din constelația Tucanului. Roiul dens este alcătuit din sute de mii de stele grupate într-un volum de numai aproximativ 120 de ani lumină. Stelele gigantice roșii de la marginea clusterului sunt ușor de desemnat ca stele gălbui în acest portret telescopic clar. Clusterul globular strâns 47 Tuc găzduiește și o stea cu cea mai apropiată orbită cunoscută în jurul unei găuri negre.

LINK TO ORIGINAL APOD

O STÂNCĂ ÎN FORMĂ DE FLOARE PE MARTE
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS

Este una dintre cele mai neobișnuite roci găsite până acum pe Marte. Mai mică decât un bănuț, stânca are mai multe apendice care o fac să pară, pentru unii, ca o floare. Deși ar fi o descoperire majoră dacă roca ar fi cu adevărat o floare antică marțiană fosilizată, există explicații mai puțin spectaculoase – și preferate în prezent – pentru structura sa neobișnuită. O teorie care a apărut este că roca este un tip de concreștere creat de minerale depuse de apă în fisuri sau diviziuni în roca existentă. Aceste concrețiuni pot fi compactate împreună, pot fi mai dure și mai dense decât roca înconjurătoare și pot rămâne chiar și după erodarea rocii din jur. Structura florii poate fi cauzată și de ciorchine de cristale. Mica stâncă, numită Blackthorn Salt, are asemănări cu pietricelele marțiene fotografiate anterior. Imaginea prezentată a fost făcută de roverul Curiosity pe Marte la sfârșitul lunii februarie. Oamenii de știință vor continua să studieze datele și imaginile luate de la această rocă surprinzătoare – și altele similare – marțiene.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA ÎN CULORI INVERSATE
Image Credit & Copyright: Dawid Glawdzin

Care lună este aceasta? Este luna Pământului – dar în culori inversate. Aici, valorile pixelilor corespunzătoare zonelor luminoase și întunecate au fost traduse invers sau inversate, producând o reprezentare în culori false care amintește de un negativ fotografic alb-negru. Cu toate acestea, aceasta este o imagine color inversată – în care culorile dezactivate ale lunii sunt reale, dar exagerate digital înainte de inversare. În mod normal, razele luminoase de la marele crater Tycho domină caracteristicile sudice (de jos), ca linii de culoare verde închis, ușor de urmat, care emană de la locul impactului cu diametrul de 85 de kilometri. În mod normal, iapa lunară întunecată pare deschisă și argintie. Imaginea a fost achiziționată în Southend-on-Sea, Anglia, Marea Britanie. Din punct de vedere istoric, imaginile astronomice înregistrate pe plăci fotografice au fost examinate direct pe negative cu culori inversate, deoarece ajutau ochiul să descopere detaliile slabe.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN LEU ÎN ORION
Image Credit & Copyright: Maroun Mahfoud

Da, dar poți vedea leul? O expunere de profunzime arată celebra crestătură întunecată care arată ca un cap de cal, vizibilă chiar în stânga și mai jos în centru, și cunoscută, în mod surprinzător, sub numele de Nebuloasa Cap de Cal. Nebuloasa Cap de Cal (Barnard 33) face parte dintr-un vast complex de praf care absorb întuneric și gaz strălucitor. Pentru a scoate la iveală detalii despre pășunea Capului de Cal, un astro-fotograf a combinat artistic lumina acumulată timp de peste 20 de ore în hidrogen (portocaliu), oxigen (albastru) și sulf (verde). Imaginea spectaculoasă rezultată, capturată de la Raachine, Liban, detaliază o tapiserie complicată de fire gazoase și filamente încărcate de praf care au fost create și sculptate de-a lungul eonilor de vânturile stelare și de supernove antice. Compoziția prezentată scoate în evidență o altă icoană de animal pareidolic – aceea a capului unui leu – în gazul expansiv de culoare portocalie de deasupra capului calului. Nebuloasa Flacără este vizibilă chiar în stânga Capului de Cal. Nebuloasa Cap de Cal se află la 1.500 de ani lumină depărtare de constelația Orion.

LINK TO ORIGINAL APOD

VENUS ȘI SOARELE TRIPLU-ULTRAVIOLET
Image Credit: NASA/SDO & the AIA, EVE, and HMI teams; Digital Composition: Peter L. Dove

Acesta a fost un tip foarte neobișnuit de eclipsă de soare. De obicei, Luna Pământului este cea care eclipsează Soarele. În 2012, însă, planeta Venus a luat o întorsătură. Asemenea unei eclipsări a Soarelui de către Lună, faza lui Venus a devenit o semilună din ce în ce mai subțire, pe măsură ce Venus a devenit din ce în ce mai bine aliniată cu Soarele. În cele din urmă, alinierea a devenit perfectă și faza lui Venus a scăzut la zero. Pata întunecată a lui Venus a traversat steaua noastră părinte. Situația ar putea fi etichetată din punct de vedere tehnic o eclipsă inelară venusiană cu un inel de foc extraordinar de mare. În vizualizarea de aici din timpul ocultației, Soarele a fost fotografiat în trei culori de lumină ultravioletă de către Observatorul de dinamică solară care orbitează Pământul, cu regiunea întunecată spre dreapta corespunzând unei găuri coronare. Câteva ore mai târziu, pe măsură ce Venus a continuat pe orbita sa, a apărut din nou o ușoară fază de semilună. Următorul tranzit venusian peste Soare va avea loc în 2117.

LINK TO ORIGINAL APOD

COMETA INTERSTELARĂ 21 BORISOV
NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA) et al.

Sosind dintr-o altă parte a galaxiei Calea Lactee, cometa 2I/Borisov tocmai a vizitat Sistemul Solar. Descoperită de astronomul amator Ghenadi Borisov la 30 august 2019, prima cometă interstelară cunoscută este văzută în aceste două imagini ale telescopului spațial Hubble din noiembrie și decembrie 2019. În stânga, o galaxie de fundal îndepărtată, în apropierea liniei de vedere către Borisov s-a încețoșat în timp ce Hubble a urmărit cometa cu viteză și coada de praf la aproximativ 327 de milioane de kilometri de Pământ. În dreapta, 2I/Borisov apare la scurt timp după periheliu, cea mai apropiată apropiere de Soare. Observațiile Observatorului European de Sud indică faptul că este posibil ca această cometă să nu fi trecut niciodată aproape de vreo altă stea înainte de trecerea ei de periheliul din 2019. Cea mai apropiată apropiere a lui Borisov de planeta noastră, o distanță de aproximativ 290 de milioane de kilometri, a avut loc pe 28 decembrie 2019. Chiar dacă imaginile clare ale lui Hubble nu rezolvă nucleul cometei, acestea au condus la estimări de mai puțin de 1 kilometru pentru diametrul acesteia.

LINK TO ORIGINAL APOD

CRABUL ÎN MAI MULTE LUNGIMI DE UNDĂ
NASA, ESA, G. Dubner (IAFE, CONICET-University of Buenos Aires) et al.;
A. Loll et al.; T. Temim et al.; F. Seward et al.; VLA/NRAO/AUI/NSF; Chandra/CXC; Spitzer/JPL-Caltech; XMM-Newton/ESA; Hubble/STScI

Nebuloasa Crab este catalogată ca M1, primul obiect din faimoasa listă a lucrurilor care nu sunt comete a lui Charles Messier. De fapt, se știe acum că Crabul este o rămășiță de supernovă, care se extinde de la explozia masivă a stelei, văzută de pe Terra în 1054 d.Hr. Această nouă imagine curajoasă oferă o vedere din secolul 21 a Nebuloasei Crabului, prezentând date de imagine din spectrul electromagnetic ca lungimi de undă ale luminii vizibile: din spațiu, Chandra (raze X) XMM-Newton (ultraviolete), Hubble (vizibil) și Spitzer (infraroșu), datele fiind în nuanțe violet, albastru, verde și galben. De la sol, datele privind lungimea de undă radio Very Large Array sunt afișate cu roșu. Unul dintre cele mai exotice obiecte cunoscute de astronomii moderni, Pulsarul Crabului, o stea neutronică care se rotește de 30 de ori pe secundă, este punctul luminos din apropierea centrului imaginii. Ca un dinam cosmic, această rămășiță prăbușită a miezului stelar alimentează emisia Crabului în spectrul electromagnetic. Cu o lungime de aproximativ 12 ani lumină, Nebuloasa Crabului se află la 6.500 de ani lumină depărtare în constelația Taurului.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA SPIRALĂ NGC 2841
Image Credit & Copyright: Vitali Pelenjow

La o distanță de numai 46 de milioane de ani lumină, galaxia spirală NGC 2841 poate fi găsită în constelația nordică a Ursei Mari. Această vedere de profunzime a superbului univers insular a fost surprinsă în timpul a 32 de nopți senine în noiembrie, decembrie 2021 și ianuarie 2022. Prezintă un nucleu galben uimitor, un disc galactic și regiuni exterioare slabe. Benzile de praf, regiunile mici de formare a stelelor și grupurile de stele tinere sunt încorporate în brațele spiralate strâns înfășurate. În schimb, multe alte spirale prezintă brațe largi, dispersate, cu regiuni mari de formare a stelelor. NGC 2841 are un diametru de peste 150.000 de ani-lumină, chiar mai mare decât propria noastră Cale Lactee. Imaginile cu raze X sugerează că vânturile rezultate și exploziile stelare creează penele de gaz fierbinte care se extind într-un halou în jurul lui NGC 2841.

LINK TO ORIGINAL APOD

PROEMINENȚĂ ÎNREGISTRATĂ ȘI FOTOGRAFIATĂ DE ORBITERUL SOLAR
Image Credit: Solar Orbiter, EUI Team, ESA & NASA; h/t: Bum-Suk Yeom

Ce s-a întâmplat cu Soarele nostru? Luna trecută, a produs cea mai mare proeminență fotografiată vreodată împreună cu un disc solar complet. Imaginea de înregistrare, prezentată, a fost surprinsă în lumină ultravioletă de sonda spațială Solar Orbiter, care orbitează în jurul Soarelui. O proeminență solară tăcută este un nor de gaz fierbinte ținut deasupra suprafeței Soarelui de câmpul magnetic al Soarelui. Această proeminență solară a fost uriașă – cu o lungime care rivalizează cu diametrul Soarelui însuși. Proeminențele solare pot erupe în mod imprevizibil și pot expulza gaz fierbinte în Sistemul Solar printr-o ejecție de masă coronală (CME). Când un CME lovește Pământul și magnetosfera acestuia, pot apărea aurore strălucitoare. Această proeminență a produs un CME, dar a fost îndreptat mult departe de Pământ. Deși legat cu siguranță de câmpul magnetic în schimbare al Soarelui, mecanismul energetic care creează și susține o proeminență solară rămâne un subiect de cercetare.

LINK TO ORIGINAL APOD

DUELUL DOCTURN AL BENZILOR
Image Credit & Copyright: Jeff Dai (TWAN)

Ce sunt aceste două benzi de pe cer? Banda cea mai des întâlnită este cea din dreapta și este banda centrală a galaxiei noastre Calea Lactee. Soarele nostru orbitează în discul acestei galaxii spirale, astfel încât din interior, acest disc apare ca o bandă de luminozitate comparabilă pe tot parcursul cerului. Banda Calea Lactee poate fi văzută, de asemenea, pe tot parcursul anului, dacă este departe de luminile orașului. Banda care pare mai puțin frecventă, din stânga, este lumina zodiacală – lumina soarelui reflectată de praful care orbitează Soarele în sistemul nostru solar. Lumina zodiacală este cea mai strălucitoare lângă Soare și, prin urmare, este văzută cel mai bine chiar înainte de răsărit sau imediat după apus. În unele seri în nord, în special în lunile martie și aprilie, această panglică de lumină zodiacală poate apărea destul de proeminentă după apus. S-a stabilit abia în acest secol că praful zodiacal a fost în mare parte expulzat de cometele care au trecut în apropierea lui Jupiter. Doar în anumite perioade ale anului, cele două benzi vor fi văzute una lângă alta, în părți ale cerului, așa. Imaginea prezentată, inclusiv galaxia Andromeda și un meteor, a fost surprinsă la sfârșitul lunii ianuarie peste un lac înghețat din Kanding, Sichuan, China.

LINK TO ORIGINAL APOD

PROIECȚIE DIRECTĂ: LUNA ÎN MÂINILE MELE
Image Credit & Copyright: Jeff Graphy

Nu trebuie să te uiți printr-un telescop, pentru a ști unde este îndreptat. Posibilitatea telescopului de a-și proiecta imaginea pe o suprafață mare poate fi utilă, deoarece diluează luminozitatea intensă a surselor foarte luminoase. O astfel de diluare este utilă pentru a privi Soarele, de exemplu în timpul unei eclipse solare. În imaginea prezentată cu o singură expunere, totuși, este proiectată o lună plină strălucitoare. Luna plină din februarie a avut loc acum două săptămâni și este numită Luna Zăpezii de către unele culturi nordice. Instrumentul de proiectare este principalul telescop de 62 de centimetri de la Observatorul Saint-Véran din Alpii francezi. A vedea o lună plină direct este mai ușor, deoarece nu este prea strălucitoare, deși nu vei vedea acest nivel de detaliu. Următoarea șansă va avea loc pe 17 martie.

LINK TO ORIGINAL APOD

RĂSĂRITUL TERREI DE PE LUNĂ 1 – IMAGINE ISTORICĂ REMASTERIZATĂ
Image Credit: NASA, Apollo 8 Crew, Bill Anders; Processing and License: Jim Weigang

„O, Doamne! Uită-te la poza aceea de acolo! Iată Pământul care se apropie. Uau, ce frumos!” La scurt timp după această declarație, cu aproximativ 53 de ani în urmă, una dintre cele mai faimoase imagini realizate vreodată a fost ruptă de pe orbita Lunii. Cunoscută acum sub numele de „Earthrise”, imaginea emblematică arată Pământul ridicându-se deasupra limbului Lunii, așa cum a fost luat de echipajul Apollo 8. Dar binecunoscuta imagine Earthrise a fost de fapt a doua imagine făcută cu Pământul ridicându-se deasupra Lunii. Aceasta a fost doar prima imagine colorată. Cu toate acestea, cu tehnologia digitală modernă, prima imagine reală Earthrise – inițial în alb-negru – a fost acum remasterizată pentru a avea rezoluția și culoarea combinate ale primelor trei imagini. Iată! Imaginea prezentată este un prim-plan al imaginii despre care vorbea astronautul Apollo 8, Bill Anders. Datorită tehnologiei moderne și ingeniozității umane, acum o putem vedea cu toții. (Notă istorică: O imagine istorică diferită alb-negru a Pământului care se află în spatele limbului lunar a fost realizată de robotul Lunar Orbiter 1 cu doi ani mai devreme.)

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA SPIRALĂ MARE NGC 4945 DIN APROPIERE
Image Credit & Copyright: Dietmar Hager, Eric Benson

Galaxia cu spirală mare NGC 4945 este văzută aproape din profil în acest prim-plan de galaxie cosmică. Are aproximativ dimensiunea galaxiei noastre, Calea Lactee. În cadrul telescopic colorat se evidențiază propriul disc prăfuit al lui NGC 4945, grupurile de stele albastre tinere și regiunile roz de formare a stelelor. La aproximativ 13 milioane de ani lumină depărtare de extinsa constelație sudică Centaurus, NGC 4945 este doar de șase ori mai departe decât Andromeda, cea mai apropiată galaxie spirală mare de Calea Lactee. Deși regiunea centrală a acestei galaxii este în mare parte ascunsă vederii telescoapelor optice, observațiile cu raze X și în infraroșu indică o emisie semnificativă de energie înaltă și formarea de stele în miezul NGC 4945. Nucleul său ascuns, dar activ, califică superbul univers insular drept o galaxie Seyfert și adăpostește o gaură neagră super-masivă centrală.

LINK TO ORIGINAL APOD

PERSEVERANCE – SOL 354
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Processing; Kenneth Kremer

Acest mozaic Navcam de la Perseverance provine de la vederea peste puntea roverului de dimensiunea unei mașini, peste baza craterului Jezero de pe Marte. Cadrele folosite pentru a construi vederea mozaic au fost capturate în misiunea sol 354. Aceasta corespunde datei calendaristice Pământului 17 februarie 2022, la aproape un an terestru de după aterizarea roverului. Cu o masă de peste 1.000 de kilograme, Perseverance dotat cu șase roți este cel mai greu rover care a aterizat pe Marte. În timpul primului său an de explorare, rover-ul a colectat șase (până acum) mostre de miez de rocă care vor fi aduse ulterior pe planeta Pământ și a servit drept stație de bază pentru Ingenuity, primul elicopter de pe Marte și a testat MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization). Experiment), transformând o parte din atmosfera subțire și bogată în dioxid de carbon a Planetei Roșii în oxigen.

LINK TO ORIGINAL APOD

FRUMOASA STEA DUBLĂ ALBIREO AB
Image Credit & Copyright: Robert Eder

Beta Cygni este o singură stea strălucitoare, vizibilă, cu ochiul liber. La aproximativ 420 de ani lumină depărtare, aceasta marchează piciorul Crucii de Nord, celebrul asterism din constelația Cygnus. Dar o vedere prin ocularul unui mic telescop o va transforma într-o frumoasă stea dublă, o comoară a cerului nopții în albastru și auriu. Beta Cygni este cunoscută și ca Albireo, desemnată Albireo AB pentru a indica cele două stele componente strălucitoare ale sale. Diferența lor uimitoare de culoare, vizual vorbind, este ilustrată în acest instantaneu telescopic, împreună cu spectrul lor vizibil asociat al luminii stelare, afișat în inserturi în dreapta. Albireo A, în partea de sus, prezintă spectrul unei stele gigantice de tip K, mai rece decât Soarele și care emite cea mai mare parte a energiei sale la lungimi de undă galbenă și roșie. Mai jos, Albireo B are spectrul unei stele din secvența principală mult mai fierbinte decât Soarele, emițând mai multă energie în albastru și violet. Se știe că Albireo A este o stea binară, două stele orbitând împreună în jurul unui centru de masă comun, deși cele două stele sunt prea apropiate pentru a fi văzute separat cu un telescop mic. Albireo A și B bine separate reprezintă cel mai probabil o stea dublă optică și nu un sistem binar fizic, deoarece cele două componente au mișcări măsurate în mod clar diferite prin spațiu.

LINK TO ORIGINAL APOD

ORION DEASUPRA TELESCOPULUI GREEN BANK
Image Credit & Copyright: Dave Green

Ce va descoperi uriașul telescop Green Bank în această seară? În imagine, telescopul Robert C. Byrd Green Bank (GBT) din dreapta jos este cel mai mare radiotelescop cu o singură antenă complet orientabilă din lume. Cu o antenă centrală mai mare decât un teren de fotbal, GBT este amplasat pe dealurile din Virginia de Vest, SUA, într-o zonă liniștită de radio, unde utilizarea telefoanelor mobile, emițătorilor WiFi și chiar a cuptoarelor cu microunde este limitată. GBT explorează universul nostru nu numai în timpul nopții, ci și în timpul zilei, deoarece cerul în timpul zilei este de obicei întunecat în undele radio. Realizată la sfârșitul lunii ianuarie, imaginea prezentată a fost planificată luni de zile pentru a obține locul potrivit pentru Orion. Imaginea este un compus dintr-o fotografie în prim-plan făcută la peste un kilometru distanță de GBT și o fotografie de fundal formată din expuneri lungi în timpul nopții precedente. Imaginea de fundal în profunzime a lui Orion se potrivește deoarece GBT este renumit pentru, printre multe descoperiri, cartografierea câmpului magnetic neobișnuit din Complexul Norului Molecular Orion.

LINK TO ORIGINAL APOD

ILUSTRAȚIE: UN QUASAR TIMPURIU
Illustration Credit & License: ESO, M. Kornmesser

Cum arătau primii quasari? Se știe acum că cei mai apropiați quasari implică găuri negre super-masive în centrele galaxiilor active. Gazul și praful care cade către un quasar strălucesc puternic, uneori strălucind întreaga galaxie de acasă. Quasarii care s-au format în primul miliard de ani ai universului sunt însă mai misterioși. Datele recente prezentate au permis unui artist să aibă impresia unui quasar din universul timpuriu așa cum ar fi putut fi: centrat pe o gaură neagră masivă, înconjurat de foi de gaz și un disc de acumulare și expulzând un jet puternic. Quasarii sunt printre cele mai îndepărtate obiecte pe care le vedem și oferă omenirii informații unice despre universul timpuriu și cel intermediar. Cei mai vechi quasari cunoscuți în prezent sunt văzuți la puțin timp înainte de deplasarea spre roșu 8 – la doar 700 de milioane de ani după Big Bang – când universul avea doar câteva procente din vârsta sa actuală.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIA SPIRALĂ BARATĂ NGC 6217
Image Credit: NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team

Multe galaxii spirale au bare în centrul lor. Chiar și propria noastră Galaxy Calea Lactee se crede că are o bară centrală modestă. Galaxia spirală NGC 6217 marcată în mod proeminent, prezentată aici, a fost surprinsă în detaliu spectaculos în această imagine realizată de Advanced Camera for Surveys pe telescopul spațial Hubble, aflat în orbită, în 2009. Sunt vizibile benzi de praf filamentare întunecate, grupuri tinere de stele albastre strălucitoare, nebuloase de emisie roșie de hidrogen gazos strălucitor, o bară lungă de stele în centru și un nucleu activ luminos care găzduiește probabil o gaură neagră super-masivă. Lumina are nevoie de aproximativ 60 de milioane de ani pentru a ajunge la noi de la NGC 6217, care se întinde pe aproximativ 30.000 de ani lumină și poate fi găsită spre constelația Ursului Mic (Ursa Minor).

LINK TO ORIGINAL APOD

AURORA DEASUPRA GHEIZERULUI DOMULUI ALB
Image Credit & Copyright: Robert Howell

Uneori, atât cerul, cât și Pământul erup. Aurore colorate au erupt pe neașteptate în urmă cu câțiva ani, aurore verzi apărând lângă orizont și benzi strălucitoare de aurore roșii înflorind deasupra capului. O Lună strălucitoare a luminat primul plan al acestei scene pitorești, în timp ce stelele familiare puteau fi văzute departe în depărtare. Cu planificare, astrofotograful atent a filmat acest mozaic de imagine în câmpul White Dome Geyser din Parcul Național Yellowstone din vestul SUA. Destul de sigur, imediat după miezul nopții, Domul Alb a erupt – stropind un curent de apă și vapori la mulți metri în aer. Apa gheizer este încălzită la abur prin opărirea magmei la câțiva kilometri mai jos și se ridică la suprafață prin crăpăturile din rocă. Aproximativ jumătate din toate gheizerele cunoscute apar în Parcul Național Yellowstone. Deși furtuna geomagnetică care a provocat aurorele s-a domolit în decurs de o zi, erupțiile White Dome Geyser continuă la fiecare 30 de minute.

LINK TO ORIGINAL APOD

GALAXIILE STRANII ALE ARP 273
Image Credit & Copyright: Jason Guenzel

Stelele din primul plan al acestui cadru telescopic terestru se află bine plasate în propria noastră galaxie, Calea Lactee. Dar cele două galaxii atrăgătoare se află mult dincolo de Calea Lactee, la o distanță de peste 300 de milioane de ani lumină. Aspectul lor distorsionat se datorează mareelor gravitaționale generate pe măsură ce perechea se angajează în întâlniri apropiate. Catalogate ca Arp 273 (de asemenea, UGC 1810), galaxiile arată ciudat, dar galaxiile care interacționează sunt acum înțelese a fi comune în univers. În apropiere, se știe că marea galaxie spiralată Andromeda se află la aproximativ 2 milioane de ani lumină distanță și se apropie de Calea Lactee. Galaxiile particulare ale Arp 273 ar putea oferi o analogie a întâlnirii lor viitoare. Întâlnirile repetate cu galaxii pe o scară de timp cosmică pot duce în cele din urmă la fuziunea într-o singură galaxie de stele. Din perspectiva noastră, nucleele strălucitoare ale galaxiilor Arp 273 sunt separate de doar puțin peste 100.000 de ani lumină.

LINK TO ORIGINAL APOD

TREI ROIURI ÎN PUPPIS
Image Credit & Copyright: Dave Doctor

Roiurile galaxctice sau cele stelare deschise sunt tinere. Roiurile de stele se nasc împreună în apropierea planului Căii Lactee, dar numărul lor scade constant pe măsură ce membrele clusterului sunt ejectate de mareele galactice și de interacțiunile gravitaționale. Prinse în acest cadru telescopic cu o lungime de peste trei grade sunt trei exemple bune de grupuri de stele galactice, văzute spre constelația nautică Puppis din cerul sudic. Mai jos și în stânga, M46 se află la aproximativ 5.500 de ani lumină în depărtare. Dreapta centrului M47 este la doar 1.600 de ani lumină distanță, iar NGC 2423 (sus) este la aproximativ 2500 de ani lumină distanță. În jur de 300 de milioane de ani, tânărul M46 conține câteva sute de stele într-o regiune de aproximativ 30 de ani lumină. Ochii ascuțiți pot observa o nebuloasă planetară, NGC 2438, la aproximativ ora 11 împotriva clusterului de stele M46. Dar steaua centrală a acelei nebuloase are o vechime de miliarde de ani, iar NGC 2438 este probabil un obiect din prim-plan doar întâmplător de-a lungul liniei de vedere până la tânărul M46. Chiar și mai tânăr, în vârstă de aproximativ 80 de milioane de ani, M47 este un grup de stele mai mic și mai liber, care se întinde pe aproximativ 10 ani lumină. Clusterul stelar NGC 2423 are o vârstă de aproximativ 750 de milioane de ani. Se știe că NGC 2423 adăpostește o planetă extra-solară, detectată în jurul uneia dintre stelele sale gigantice roșii.

LINK TO ORIGINAL APOD

NORUL MOLECULAR CHAMAELON I
Image Credit & Copyright: Acquisition: Stas Volskiy (Chilescope.com), Processing: Robert Eder

Marcajele întunecate și nebuloasele strălucitoare din această vedere telescopică a cerului sudic sunt semne revelatoare ale stelelor tinere și ale formării active de stele. Ele se află la doar 650 de ani lumină distanță, la limita bulei locale și a complexului de nor molecular Chamaeleon. Regiunile cu stele tinere identificate ca nebuloase de reflexie din catalogul Cederblad din 1946 includ Ced 110 în formă de C chiar deasupra și în stânga centrului și Ced 111 albăstrui dedesubt. De asemenea, remarcabilă în cadru, forma în V cu nuanță portocalie a Nebuloasei Chamaeleon Infrared (Cha IRN) a fost sculptată de material care curge dintr-o stea de masă mică nou formată. Imaginea bine compusă se întinde pe 1,5 grade. Adică aproximativ 17 ani lumină la distanța estimată a norului molecular Chamaeleon I din apropiere.

LINK TO ORIGINAL APOD

PROEMINENȚĂ PE SOARE DE FORMA TURNULUI EIFFEL
Video Credit & Copyright: Hawk Wolinski

Ce este asta pe Soare? Deși poate arăta ca o versiune curgătoare a Turnului Eiffel, este o proeminență solară care este de fapt mult mai mare – cam la înălțimea lui Jupiter. Proeminența uriașă a apărut în urmă cu aproximativ zece zile, a plutit peste suprafața Soarelui timp de aproximativ două zile și apoi a erupt – aruncând o ejecție de masă coronală (CME) în Sistemul Solar. Videoclipul prezentat, surprins din curtea din spatele astro-fotografului din Hendersonville, Tennessee, SUA, arată o oră în interval de timp redat atât înainte, cât și înapoi. Acel CME nu a avut impact asupra Pământului, dar Soarele nostru a dezlănțuit alte CME recente care nu numai că au declanșat aurore terestre, dar au umflat suficient de mult atmosfera Pământului pentru a face ca sateliții Starlink abia lansați. Activitatea pe Soare, inclusiv pete solare, proeminențe, CME și erupții, continuă să crească pe măsură ce Soarele evoluează de la un minim profund în ciclul său magnetic de 11 ani.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA TERMINATORILOR
Image Credit: NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter, SVS; Processing & Copyright: Jai & Neil Shet

Ce este diferit la această Lună? Sunt terminatorii. În imaginea prezentată, nu puteți vedea direct niciun terminator – linia care desparte lumina zilei de întunericul nopții. Asta pentru că imaginea este un compozit digital de 29 de benzi lunare aproape de terminator. Regiunile Terminator arată cele mai lungi și mai proeminente umbre – umbre care, prin contrastul și lungimea lor, permit unei fotografii plate să apară tridimensională. Imaginile și datele originale au fost luate lângă Lună de Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA. Multe dintre craterele Lunii ies în evidență datorită umbrelor pe care le aruncă toate spre dreapta. Imaginea arată în detaliu grafic că regiunile mai întunecate cunoscute sub numele de maria nu sunt doar mai întunecate decât restul Lunii, ci sunt mai plate.

LINK TO ORIGINAL APOD

ÎN INIMA NEBULOASEI INIMĂ
Image Credit & Copyright: Adam Jensen

Ce excită Nebuloasa Inimii? În primul rând, marea nebuloasă de emisie numită IC 1805 arată, în ansamblu, ca o inimă umană. Forma sa se potrivește probabil cu Ziua Îndrăgostiților, această inimă strălucește puternic în lumina roșie emisă de elementul său cel mai proeminent: hidrogenul excitat. Strălucirea roșie și forma mai mare sunt toate create de un grup mic de stele din apropierea centrului nebuloasei. În inima Nebuloasei Inimii se află stele tinere din grupul stelar deschis Melotte 15 care erodează mai mulți stâlpi de praf pitorești cu lumina și vânturile lor energetice. Grupul deschis de stele conține câteva stele strălucitoare de aproape 50 de ori masa Soarelui nostru, multe stele slabe doar o fracțiune din masa Soarelui nostru și un micro-quasar absent care a fost expulzat cu milioane de ani în urmă. Nebuloasa Inimă este situată la aproximativ 7.500 de ani lumină depărtare, spre constelația mitologică a Reginei Etiopiei (Cassiopeia).

LINK TO ORIGINAL APOD

PĂMÂNTUL NOAPTEA
Image Credit: NASA, Suomi NPP VIIRS; Data: Miguel Román (NASA GSFC); Processing: Joshua Stevens

Așa arată Pământul noaptea. Puteți găsi țara sau orașul preferat? În mod surprinzător, luminile orașului fac această sarcină destul de posibilă. Luminile create de om evidențiază zonele deosebit de dezvoltate sau populate de pe suprafața Pământului, inclusiv litoralul Europei, estul Statelor Unite și Japonia. Multe orașe mari sunt situate în apropierea râurilor sau oceanelor, astfel încât să poată face schimb de mărfuri ieftin cu barca. Zonele deosebit de întunecate includ părțile centrale ale Americii de Sud, Africa, Asia și Australia. Imaginea prezentată, supranumită Black Marble, este de fapt un compus din sute de imagini refăcute în 2016 din datele luate de satelitul NPP Suomi care orbitează.

LINK TO ORIGINAL APOD

AURORA ÎN LUMINA LUNII
Image Credit & Copyright: P-M Hedén (Clear Skies, TWAN)

Gheața fredona un cântec în timp ce lumina strălucitoare a Lunii arunca umbre peste acest lac înghețat, la aproximativ 20 de kilometri nord de Stockholm, Suedia, planeta Pământ. În peisajul celest de noapte ademenitor surprins pe 10 februarie, perdele aurorale strălucitoare de lumină dansează pe cerul nocturn. În acea noapte de nord, spectacolul naturii a inclus spectacolele aurorale favorizate de o furtună geomagnetică minoră. Vremea furtunoasă în spațiu a fost rezultatul unei ejecții de masă coronară, care a erupt dintr-o proeminență solară cu câteva zile mai devreme și a zdrobit magnetosfera planetei noastre frumoase.

LINK TO ORIGINAL APOD

IC 342: GALAXIA ASCUNSĂ ÎN CAMELOPARDALIS
Image Credit & Copyright: Daniel Feller

Similar ca mărime cu galaxiile spirale mari și strălucitoare din vecinătatea noastră, IC 342 se află la doar 10 milioane de ani lumină distanță în constelația nordică cu gâtul lung, Camelopardalis. Un univers insular întins, IC 342 ar fi altfel o galaxie proeminentă pe cerul nostru de noapte, dar este ascunsă vederii clare și se întrezărește doar prin vălul de stele, gaze și nori de praf de-a lungul planului propriei noastre galaxii Calea Lactee. Chiar dacă lumina lui IC 342 este estompată și înroșită de norii cosmici suprapuși, această imagine telescopică clară urmărește propriul praf obscur al galaxiei, grupurile de stele tinere și regiunile de formare a stelelor roz strălucitoare de-a lungul brațelor spiralate care șerpuiesc departe de miezul galaxiei. Este posibil ca IC 342 să fi suferit o explozie recentă a activității de formare a stelelor și este suficient de aproape pentru a fi influențat gravitațional evoluția grupului local de galaxii și a Căii Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

T TAURI ȘI NEBULOASA VARIABILĂ A LUI HIND
Image Credit & Copyright: Dawn Lowry, Gian Lorenzo Ferretti, Ewa Pasiak and Terry Felty

Steaua cu o nuanță portocalie în apropierea centrului de sus în acest cadru telescopic prăfuit este T Tauri, prototip al clasei de stele variabile T Tauri. Lângă el (dreapta) este un nor cosmic galben cunoscut istoric sub numele de Nebuloasa Variabilă a lui Hind (NGC 1555). La aproximativ 650 de ani-lumină distanță, la limita bulei locale și a norului molecular Taur, atât steaua, cât și nebuloasa variază semnificativ în luminozitate, dar nu neapărat în același timp, adăugând la misterul regiunii ciudate. Stelele T Tauri sunt acum, în general, recunoscute ca tinere (mai puțin de câteva milioane de ani), stele asemănătoare soarelui încă în stadiile incipiente de formare. Pentru a complica și mai mult imaginea, observațiile în infraroșu indică faptul că T Tauri însuși face parte dintr-un sistem multiplu și sugerează că Nebuloasa Hind asociată poate conține și un obiect stelar foarte tânăr. Imaginea bine compusă se întinde pe aproximativ 8 ani lumină la distanța estimată a lui T Tauri.

LINK TO ORIGINAL APOD

Eta Car: MODEL 3D AL CELEI MAI PERICULOASE STELE CUNOSCUTE
Video Credit: NASA, CXC, April Hobart; Text: Michael F. Corcoran (NASA, Catholic U., HEAPOW)

Care este cea mai periculoasă stea din apropierea Terrei? Mulți cred că este Eta Carinae, un sistem stelar binar de aproximativ 100 de ori masa Soarelui, situat la doar 10.000 de ani lumină de Pământ. Eta Carinae este o bombă cu ceas, care va exploda ca supernovă în doar câteva milioane de ani, când ar putea scălda pământul în raze gamma periculoase. Steaua a suferit o izbucnire notorie în anii 1840, când a devenit cea mai strălucitoare stea de pe cerul sudic, doar pentru a se estompa în obscuritate timp de decenii. Steaua nu a fost distrusă, ci se află ascunsă în spatele unei structuri groase, în expansiune, cu lob dublu, numită Homunculus, care înconjoară acum binara. Studiile acestor ejecții oferă indicii criminalistice despre explozie. Folosind observațiile de la sateliții NASA, putem vizualiza acum distribuția 3D a schijelor, de la infraroșu, prin optică și UV, până la capacul cel mai exterior de material de un milion de grade, vizibil doar în raze X.

LINK TO ORIGINAL APOD

AURORA ȘI PILONI DE LUMINĂ DEASUPRA NORVEGIEI
Image Credit & Copyright: Alexandre Correia

Care jumătate din acest cer este preferata dvs.? În stânga, cerul nopții este luminat de particule expulzate de Soare care s-au ciocnit ulterior cu atmosfera superioară a Pământului – creând aurore strălucitoare. În dreapta, noaptea strălucește cu lumini de la sol reflectate de milioane de cristale minuscule de gheață care cad din cer – creând stâlpi de lumină. Iar în centru, astro-fotograful vă prezintă alegerile. Stâlpii de lumină sunt coloane verticale, deoarece cristalele de gheață care fâlfâie sunt în mare parte plate pe pământ, iar culorile lor sunt cele ale luminilor de la sol. Aurorele acoperă cerul și pământul în nuanța verde a oxigenului strălucitor, în timp ce transparența lor este clară, deoarece puteți vedea stelele chiar prin ele. Stele îndepărtate punctează fundalul, inclusiv stele strălucitoare din constelația emblematică a lui Orion. Imaginea prezentată a fost surprinsă cu o singură expunere în urmă cu două luni lângă Kautokeino, Norvegia.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 4651: GALAXIA UMBRELĂ
Image Credit & Copyright: CFHT, Coelum, MegaCam, J.-C. Cuillandre (CFHT) & G. A. Anselmi (Coelum)

Plouă cu stele. Ceea ce pare a fi o umbrelă cosmică gigantică este acum cunoscut a fi un flux mareic de stele extrase dintr-o mică galaxie satelit. Galaxia principală, galaxia spirală NGC 4651, are aproximativ dimensiunea Căii noastre Lactee, în timp ce umbrela sa stelară pare să se extindă cu aproximativ 100 de mii de ani lumină deasupra discului strălucitor al acestei galaxii. O mică galaxie a fost probabil sfâșiată de întâlniri repetate, în timp ce s-a deplasat înainte și înapoi pe orbite excentrice prin NGC 4651. Stelele rămase vor cădea cu siguranță și vor deveni parte dintr-o galaxie mai mare combinată în următoarele câteva milioane de ani. Imaginea prezentată a fost surprinsă de Telescopul Canada-Franța-Hawaii (CFHT) din Hawaii, SUA. Galaxia Umbrelă se află la aproximativ 50 de milioane de ani lumină depărtare de bine îngrijită constelația nordică Coma Berenices.

LINK TO ORIGINAL APOD

BILUȚA NOASTRĂ ALBASTRĂ – TERRA
Image Credit: NASA, Apollo 17 Crew

Bun venit pe planeta Pământ, a treia planetă de la Soare. Pământul are forma unei sfere și este compus în mare parte din rocă. Peste 70 la sută din suprafața Pământului este apă. Planeta are o atmosferă relativ subțire, compusă în mare parte din azot și oxigen. Imaginea prezentată a Pământului, numită The Blue Marble, a fost luată de pe Apollo 17 în 1972 și prezintă Africa și Antarctica. Se crede că este una dintre cele mai răspândite și mai cunoscute fotografii din lume. Pământul are o singură Lună mare care are aproximativ 1/4 din diametrul său și, de la suprafața planetei, se vede că are aproape exact aceeași dimensiune unghiulară ca Soarele. Cu abundența sa de apă lichidă, Pământul susține o mare varietate de forme de viață, inclusiv specii potențial inteligente, cum ar fi delfinii și oamenii. Vă rugăm să vă bucurați de șederea dumneavoastră pe planeta Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

SIMBIOZA LUI R Aquarii
Image Credit: X-ray: NASA/CXC/SAO/R. Montez et al.; Optical: Data: NASA/ESA/STScI, Processing: Judy Schmidt (CC BY-NC-SA)

Steaua variabilă R Aquarii este de fapt un sistem stelar binar în interacțiune, două stele care par să aibă o relație simbiotică strânsă. Centrat în această imagine compozită optică și raze X captată din spațiu, se află la aproximativ 710 ani lumină distanță. Sistemul intrigant constă dintr-o stea uriașă roșie rece și o stea pitică albă fierbinte și densă pe orbită reciprocă în jurul centrului lor comun de masă. Cu binoclul puteți urmări cum R Aquarii își schimbă constant luminozitatea pe parcursul unui an și ceva. Lumina vizibilă a sistemului binar este dominată de uriașa roșie, ea însăși o stea variabilă cu perioadă lungă de tip Mira. Dar materialul din învelișul extins al stelei uriașe reci este atras de gravitație pe suprafața piticii albe mai mici și mai dense, declanșând în cele din urmă o explozie termonucleară, aruncând material în spațiu. Astronomii au văzut astfel de izbucniri în ultimele decenii. Dovezi pentru izbucniri mult mai vechi sunt văzute în aceste structuri spectaculoase care se întind pe aproape un an lumină, așa cum s-a observat de Telescopul Spațial Hubble (în roșu și albastru). Datele de la Observatorul de raze X Chandra (în violet) arată strălucirea razelor X de la undele de șoc create în timp ce un jet de la pitica albă lovește materialul din jur.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA ÎN AMURG
Image Credit & Copyright: Robert Fedez

Chiar dacă Jupiter a fost singura planetă vizibilă pe cerul serii de 2 februarie, a împărtășit amurgul deasupra orizontului vestic cu cele mai strălucitoare luni ale Sistemului Solar. Într-o singură expunere făcută imediat după apusul soarelui, gigantul gazos conducător al Sistemului Solar se află în partea dreaptă sus în acest câmp vizual teleobiectiv din Cancun, Mexic. Instantaneul surprinde, de asemenea, satelitul natural al planetei noastre frumoase în faza de semilună tânără. Discul Lunii este mare, fața sa familiară iluminată în mare parte de strălucirea pământului. Dar cele patru puncte de lumină aliniate cu Jupiter sunt lunile mari galileene ale lui Jupiter. De sus în jos sunt Ganymede, [Jupiter], Io, Europa și Callisto. Ganymede, Io și Callisto sunt fizic mai mari decât Luna Pământului, în timp ce lumea acvatică Europa este doar puțin mai mică.

LINK TO ORIGINAL APOD

ÎMBRĂȚIȘATE DE LUMINA SOARELUI
Image Credit & Copyright: Juan Luis Cánovas Pérez

Chiar dacă Venus (în stânga) a fost cea mai strălucitoare planetă de pe cer, pe 29 ianuarie avea mai puțin de 1/30 din dimensiunea aparentă a Lunii. Dar, pe măsură ce ambele au răsărit înaintea Soarelui, au împărtășit o fază de semilună. Pentru o clipă, discurile lor vizibile au fost iluminate fiecare în proporție de aproximativ 12% în timp ce stăteau deasupra orizontului de sud-est. Semilunile asemănătoare luminate de soare au fost surprinse în aceste două imagini separate. Realizat la măriri diferite, fiecare panou este un compus de cadre video capturate cu un telescop mic. Venus trece printr-o serie de faze precum Luna, pe măsură ce planeta interioară rătăcește de la cerul de seară la cerul de dimineață și înapoi cu o perioadă de 584 de zile. Desigur, Luna își finalizează propriul ciclu de faze, o lunare plină, în aproximativ 29,5 zile.

LINK TO ORIGINAL APOD

CENTRUL GALACTIC ÎN UNDE RADIO DE LA MeerKAT
Image Credit: Ian Heywood (Oxford U.), SARAO; Color Processing: Juan Carlos Munoz-Mateos (ESO)

Ce se întâmplă în centrul galaxiei noastre? Este greu de spus, dacă privim cu telescoapele optice, deoarece lumina vizibilă este blocată de praful interstelar. Cu toate acestea, în alte benzi ale spectrului, cum ar fi undele radio, centrul galactic poate fi reprezentat și se arată a fi un loc destul de interesant și activ. Imaginea prezentată arată cea mai recentă imagine a centrului Căii Lactee, realizată de către rețeaua radio-astronomică MeerKAT, cu 64 de antene parbolice, din Africa de Sud. Cuprinzând de patru ori dimensiunea unghiulară a Lunii (2 grade), imaginea este impresionant de vastă, profundă și detaliată. Multe surse cunoscute sunt prezentate în detaliu clar, inclusiv multe cu prefixul Sgr, deoarece centrul galactic este în direcția constelației Săgetător. În Centrul Galaxiei noastre se află Sgr A, găsit aici în centrul imaginii, care găzduiește gaura neagră supermasivă centrală a Căii Lactee. Alte surse din imagine nu sunt la fel de bine înțelese, inclusiv Arcul, chiar în stânga Sgr A, și numeroase fire filamentare. Obiectivele MeerKAT includ căutarea emisiilor radio de la hidrogen neutru emis într-un univers mult mai tânăr și flash-uri radio scurte, dar îndepărtate.

LINK TO ORIGINAL APOD

FAZELE LUNII ÎN ANUL 2022
Video Credit: Data: Lunar Reconnaissance Orbiter ; Animation: NASA’s Scientific Visualization Studio;
Music: Build the Future (Universal Production Music), Alexander Hitchens

În ce fază va fi Luna de ziua dumneavoastră de naștere? Este greu de prezis pentru că aspectul Lunii se schimbă noaptea. Pe măsură ce Luna orbitează în jurul Pământului, jumătatea iluminată de Soare devine mai întâi din ce în ce mai vizibilă, apoi din ce în ce mai puțin vizibilă. Videoclipul prezentat animă imaginile și datele de altitudine luate de Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA pentru a arăta toate cele 12 lunații care apar în acest an, 2022 – așa cum sunt văzute din emisfera nordică (sudica) a Pământului. O singură lunație descrie un ciclu complet al Lunii noastre, inclusiv toate fazele sale. O lunație deplină durează aproximativ 29,5 zile, puțin sub o lună calendaristică. Pe măsură ce fiecare lunație progresează, lumina soarelui se reflectă de pe Lună în unghiuri diferite și, astfel, luminează diferite caracteristici în mod diferit. În tot acest timp, desigur, Luna păstrează întotdeauna aceeași față spre Pământ. Ceea ce este mai puțin aparent de la noapte la noapte este că dimensiunea aparentă a Lunii se schimbă ușor și că apare o ușoară clătinare numită librație, pe măsură ce Luna progresează de-a lungul orbitei eliptice.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASA CARINA DE NORD
Image Credit & Copyright: Roberto Colombari

Marea Nebuloasă Carina găzduiește stele ciudate și nebuloase iconice. Numită după constelația sa natală, uriașa regiune de formare a stelelor este mai mare și mai strălucitoare decât Marea Nebuloasă Orion, dar mai puțin cunoscută pentru că se află atât de departe la sud – și pentru că o mare parte din umanitate trăiește atât de departe la nord. Imaginea prezentată arată în detaliu partea cea mai nordică a Nebuloasei Carina. Nebuloasele vizibile includ filamentele semicirculare care înconjoară steaua activă Wolf-Rayet 23 (WR23) în extrema stângă. La stânga centrului se află Nebuloasa Gabriela Mistral, constând dintr-o nebuloasă de emisie de gaz strălucitor (IC 2599) care înconjoară micul grup deschis de stele (NGC 3324). Deasupra centrului imaginii se află clusterul stelar mai mare NGC 3293, în timp ce în dreapta sa se află nebuloasa cu emisie relativ slabă desemnată Loden 153. Cel mai faimos ocupant al Nebuloasei Carina, însă, nu este afișat. În afara imaginii din dreapta jos se află steaua strălucitoare, neregulată și ”condamnată”, cunoscută sub numele de Eta Carinae – o stea cândva una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer și acum prezis că va exploda într-o supernova cândva în următoarele câteva milioane de ani.

LINK TO ORIGINAL APOD

O PROEMINENȚĂ SOLARĂ DE LA SOHO
Image Credit: NASA, ESA, SOHO-EIT Consortium

Cum poate gazul să plutească deasupra Soarelui? Câmpurile magnetice răsucite arcuite de pe suprafața solară pot capta gazul ionizat, suspendându-l în structuri uriașe în bucle. Aceste arcuri de plasmă maiestuoase sunt văzute ca proeminențe deasupra limbului solar. În 1999, această imagine dramatică și detaliată a fost înregistrată de Extreme Ultraviolet Image Telescope (EIT) la bordul observatorului spațial SOHO în lumina emisă de heliul ionizat. Prezintă plasmă fierbinte care scapă în spațiu în timp ce o proeminență de foc se eliberează de izolarea magnetică la o sută de mii de kilometri deasupra Soarelui. Aceste evenimente extraordinare trebuie urmărite, deoarece pot afecta sistemele de comunicații și de alimentare la peste 100 de milioane de kilometri distanță de pe planeta Pământ. La sfârșitul anului 2020, Soarele nostru a depășit minimul solar al ciclului său de 11 ani și acum arată o activitate crescută la suprafață.

LINK TO ORIGINAL APOD

ROIUL DE GALAXII FORNAX
Image Credit & Copyright: Marco Lorenzi, Angus Lau, Tommy Tse

Numit după constelația sudică între granițele căreia se găsesc majoritatea galaxiilor sale, Clusterul Fornax este unul dintre cele mai apropiate grupuri galactice. Este situat la aproximativ 62 de milioane de ani-lumină distanță, respectiv de 20 de ori mai departe decât galaxia noastră vecină Andromeda și cu doar aproximativ 10% mai departe decât cel mai cunoscut și mai populat roi de galaxii, VIRGO. Desfășurat în acest câmp vizual de două grade, aproape fiecare pată gălbuie din imagine este o galaxie eliptică a roiului Fornax. Galaxiile eliptice NGC 1399 și NGC 1404 sunt membrii luminoși dominanti ai grupului, în stânga sus (dar nu și stelele țepoase din prim plan). O galaxie spirală barată remarcabilă NGC 1365 este vizibilă în dreapta jos ca un membru proeminent al roiului Fornax.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA DE VEST, MAREA DE EST
Image Credit & Copyright: Tom Glenn

Mare Orientale, latinescul pentru Marea de Est, este una dintre cele mai izbitoare caracteristici lunare la scară largă. Cel mai tânăr dintre bazinele mari de impact lunar este foarte greu de văzut din perspectivă terestră. Totuși, luată în timpul unei perioade de înclinare favorabilă, sau de librare a părții apropiate lunare, Marea de Est poate fi găsită aproape de centrul de sus în această vedere telescopică clară, extrem de scurtată de-a lungul marginii vestice a Lunii. Format prin impactul unui asteroid cu peste 3 miliarde de ani în urmă și cu aproape 1000 de kilometri diametru, caracteristicile circulare concentrice ale bazinului de impact sunt ondulații în scoarța lunară. Dar sunt puțin mai ușor de observat în imagini mai directe ale regiunii luate de pe orbita lunii. Deci, de ce se află Marea de Est la marginea vestică a Lunii? Caracteristica lunară Mare Orientale a fost numită înainte de 1961. Atunci convenția de etichetare a estului și a vestului pe hărțile lunare a fost inversată.

LINK TO ORIGINAL APOD

LA SUD DE ORION
Image Credit & Copyright: Vikas Chander

La sud de marea regiune de formare a stelelor cunoscută sub numele de Nebuloasa Orion, se află nebuloasa de reflexie albastră strălucitoare NGC 1999. La marginea complexului de nori moleculari Orion, la aproximativ 1.500 de ani lumină, iluminarea NGC 1999 este furnizată de steaua variabilă încorporată: V380 Orionis. Nebuloasa este marcată cu o formă de T întunecată, în centru-dreapta, în această vedere telescopică care se întinde pe aproximativ două luni pline pe cer. Forma sa întunecată a fost odată presupusă a fi un nor de praf întunecat văzut în siluetă. Dar datele în infraroșu sugerează că forma este probabil o gaură suflată prin nebuloasa însăși de stele tinere energice. De fapt, această regiune abundă de stele tinere energice producând jeturi și scurgeri cu unde de șoc luminoase. Catalogate drept obiecte Herbig-Haro (HH), numite după astronomii George Herbig și Guillermo Haro, șocurile au nuanțe roșiatice intense. HH1 și HH2 sunt chiar sub și în dreapta lui NGC 1999. HH222, cunoscută și sub numele de nebuloasa Cascada, arată ca o tăietură roșie aproape de sus, dreapta în cadru. Pentru a crea șocuri, jeturile stelare împing materialul înconjurător cu viteze de sute de kilometri pe secundă

LINK TO ORIGINAL APOD

STELE, PRAF ȘI GAZ ÎN APROPIERE DE ANTARES
Image Credit & Copyright: Mario Cogo (Galax Lux)

De ce este cerul din proximitatea stelelor Antares și Rho Ophiuchi atât de prăfos, dar plin de culoare? Culorile rezultă dintr-un amestec de obiecte și procese. Praful fin – iluminat din față de lumina stelelor – produce nebuloase de reflexie albastră. Norii gazoși ai căror atomi sunt excitați de lumina ultravioletă a stelelor produc nebuloase de emisie roșiatică. Norii de praf iluminați din spate blochează lumina stelelor și astfel par întunecați. Antares, o super-gigantă roșie și una dintre stelele cele mai strălucitoare de pe cerul nopții, luminează norii galben-roșii din dreapta jos a imaginii prezentate. Sistemul stelar Rho Ophiuchi se află în centrul nebuloasei de reflexie albastră din stânga sus. Ciorchinul globular îndepărtat de stele M4 este vizibil deasupra și în dreapta lui Antares. Acești nori de stele sunt chiar mai colorați decât pot vedea oamenii, emițând lumină în spectrul electromagnetic.

LINK TO ORIGINAL APOD

VIDEO: COMETA LEONARD DUPĂ O ORĂ
Video Credit & Copyright: Matipon Tangmatitham (NARIT); Text: Matipon Tangmatitham

În ce direcție se îndreaptă această cometă? Judecând după coadă, s-ar putea imagina direcționarea cometei Leonard în dreapta jos, dar o analiză 3D completă arată că se deplasează aproape direct, depărtându-se de cameră. Cu această perspectivă, coada de praf este orientată spre cameră și poate fi văzută doar ca o strălucire scurtă galben-albă lângă capul cometei. Coada ionilor albăstrui, totuși, este alcătuită din ioni care evadează, forțați să se îndepărteze direct de Soare de către vântul solar – dar canalizați de-a lungul liniilor câmpului magnetic al Soarelui. Câmpul magnetic al Soarelui este însă destul de complex și, ocazional, reconectarea magnetică solară va rupe coada ionilor în noduri care sunt împinse departe de Soare. Un astfel de nod este vizibil în videoclipul prezentat în interval de o oră, capturat la sfârșitul lunii decembrie din Thailanda. Cometa Leonard se estompează acum în timp ce iese din Sistemul nostru Solar.

LINK TO ORIGINAL APOD

RIGEL ȘI NEBULOASA CAP DE VRĂJITOARE
Image Credit & Copyright: José Mtanous

În lumina stelelor, acest chip ciudat strălucește în întuneric, un profil strâmb evocând numele său popular, Nebuloasa Cap Vrăjitoare. De fapt, acest portret telescopic captivant dă impresia că vrăjitoarea și-a fixat privirea asupra strălucitoarei stele super-gigant a lui Orion, Rigel. Cunoscută mai formal ca IC 2118, Nebuloasa Capul Vrăjitoarei se întinde pe aproximativ 50 de ani lumină și este compusă din granule de praf interstelar care reflectă lumina stelară a lui Rigel. Culoarea albastră a Nebuloasei Capul Vrăjitoarei și a prafului din jurul lui Rigel este cauzată nu numai de lumina albastră intensă a stelelor lui Rigel, ci și de faptul că grăunțele de praf împrăștie lumina albastră mai eficient decât pe cea roșie. Același proces fizic face ca cerul în timpul zilei terestre să pară albastru, deși diseminatorii din atmosfera Pământului sunt molecule de azot și oxigen. Rigel, Nebuloasa Cap de Vrăjitoare, precum și gazul și praful care le înconjoară se află la aproximativ 800 de ani lumină distanță.

LINK TO ORIGINAL APOD

SATURN, TETHYS, INELE ȘI UMBRE
Image Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Văzute de pe luna de gheață Tethys, inelele și umbrele ar afișa vederi fantastice ale sistemului Saturnian. Nu ai fost pe Tethys în ultima vreme? Atunci acest minunat peisaj circular de la sonda spațială Cassini va trebui să facă deocamdată diferența. Prinsă în lumina soarelui chiar sub și în stânga centrului imaginii în 2005, Tethys în sine are un diametru de aproximativ 1.000 de kilometri și orbitează la aproape cinci raze saturniene de la centrul planetei gigantice gazoase. La acea distanță (aproximativ 300.000 de kilometri) se află cu mult în afara principalelor inele strălucitoare ale lui Saturn, dar Tethys este încă una dintre cele cinci luni majore care se află în limitele inelului exterior E difuz și sinuos. Descoperite în anii 1980, două luni foarte mici Telesto și Calypso sunt blocate stabil într-o orbită de-a lungul lui Tethys. Telesto îl precede și Calypso îl urmează pe Tethys în timp ce trio-ul înconjoară Saturn.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNA PLINĂ ȘI DANSATORUL
Image Credit & Copyright: Elena Pinna

Luna Plină din ianuarie a răsărit Luni, când Soarele a apus. Observat în apropierea orizontului estic, nuanțele sale calde sunt văzute în această fotografie făcută lângă Cagliari, capitala insulei italiene Sardinia. Bineînțeles, modelele familiare de lumină și întuneric din partea apropiată a Lunii sunt create de zonele înalte luminoase și accidentate și de maria lunară netedă și întunecată. În mod tradițional, modelele sunt văzute ca pareidolie, dând iluzia vizuală a unei fețe umane precum Omul de pe Lună sau a unui animal familiar precum iepurele Lună. Dar, pentru o clipă, murmurarea în roi, cunoscută și sub numele de stol de grauri, înghețată în câmpul vizual al instantaneului conferă un alt element pareidolic scenei. Unii văd silueta grațioasă a unui dansator fermecat de lumina lunii.

LINK TO ORIGINAL APOD

JETUL TINEREI STELE MHO 2147
Image Credit & License: International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA
Acknowledgments: L. Ferrero (Universidad Nacional de Córdoba)

Optica adaptativă și ghidajul stelar cu laser au clarificat această imagine uimitoare a jeturilor stelare preluate de la sol, respectiv de la Observatorul Gemini Sud, Anzii chilieni, planeta Pământ. Aceste răbufniri gemene ale MHO 2147 provin de la o stea tânără în formare. Se întinde spre Calea Lactee centrală și granița constelațiilor Săgetător și Ophiuchus, la o distanță estimată la aproximativ 10.000 de ani lumină. În centru, steaua însăși este ascunsă de o regiune densă de praf rece. Dar imaginea în infraroșu urmărește în continuare jeturile sinuoase pe un cadru care s-ar întinde pe aproximativ 5 ani lumină, la distanța estimată a sistemului. Condus spre exterior de stea tânără în rotație, direcția aparentă de rătăcire a jeturilor se datorează probabil precesiei. Parte a unui sistem de stele multiple, axa de rotație a tinerei stele va preceda încet sau se va clătina ca un vârf sub influența gravitației însoțitorilor săi din apropiere.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 7822 ÎN CEPHEUS
Image Credit & Copyright: Mark Carter

Stele fierbinți, tinere și stâlpi cosmici de gaz și praf par să se concentreze în NGC 7822. La marginea unui nor molecular gigant spre constelația nordică Cepheus, regiunea strălucitoare de formare a stelelor se află la aproximativ 3.000 de ani lumină distanță. În interiorul nebuloasei, marginile luminoase și formele întunecate ies în evidență în acest peisaj telescopic colorat. Imaginea include date de la filtrele de bandă îngustă, cartografierea emisiilor de oxigen atomic, hidrogen și sulf în nuanțe de albastru, verde și roșu. Linia de emisie și combinația de culori a devenit binecunoscută cu denumirea de ”paleta Hubble”. Emisia atomică este alimentată de radiația energetică de la stelele centrale fierbinți. Vânturile și radiațiile lor puternice sculptează și erodează formele mai dense ale stâlpilor și eliberează o cavitate caracteristică la ani lumină de-a lungul centrului norului natal. Stelele s-ar putea încă forma în interiorul stâlpilor prin prăbușire gravitațională, dar pe măsură ce stâlpii sunt erodați, orice stele care se formează vor fi îndepărtate în cele din urmă din rezervorul lor de stele. Acest câmp vizual se întinde pe aproximativ 40 de ani lumină la distanța estimată a NGC 7822.

LINK TO ORIGINAL APOD

M31: GALAXIA ANDROMEDA
Image Credit: Subaru (NAOJ), Hubble (NASA/ESA), Mayall (NSF);
Processing & Copyright: R. Gendler & R. Croman

Cel mai îndepărtat obiect ușor de observat cu ochiul liber este M31, marea galaxie Andromeda. Chiar și la aproximativ două milioane și jumătate de ani lumină distanță, această imensă galaxie spirală – care se întinde pe peste 200.000 de ani lumină – este vizibilă, deși ca un norișor difuz, nebulos, în constelația Andromeda. În contrast, un nucleu galben strălucitor, benzi întunecate de praf și brațe spiralate expansive punctate cu grupuri de stele albastre și nebuloase roșii sunt înregistrate în această imagine telescopică uimitoare care combină datele de la telescopul orbital Hubble, cu imagini de la telescoape situate la sol, precum Subaru și Mayall. Peste numai 5 miliarde de ani, galaxia Andromeda poate fi și mai ușor de văzut – deoarece probabil se va întinde pe întreg cerul nopții – chiar înainte de a se îmbina cu galaxia noastră Calea Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

DE LA ORION LA CRUCEA SUDULUI
Image Credit & Copyright: Lucy Yunxi Hu

Acesta este un cer plin de icoane strălucitoare. În extrema stângă se află familiara constelație a lui Orion, divizată de emblematicele sale stele din centură, cu trei aliniate și prezentând celebra Nebuloasă Orion, ambele înconjurate parțial de Bucla lui Barnard. Chiar în stânga centrului imaginii prezentate este cea mai strălucitoare stea din noapte: Sirius. În centrul imaginii se arcuiește banda centrală a galaxiei noastre, Calea Lactee. În partea dreaptă, aproape sus, se află cele mai strălucitoare două galaxii satelit ale Căii Lactee: Marele Nor Magellanic (LMC) și Micul Nor Magellanic (SMC). Tot în extrema dreaptă – chiar deasupra orizontului înnorat – se află constelația Crux, completată cu cele patru stele care formează emblematica Cruce Sudică. Imaginea prezentată este un compus din 18 expuneri consecutive realizate de aceeași cameră și din aceeași locație din estul Australiei în ultimele zile ale anului trecut. În prim-plan, coloane pitorești de bazalt din Cariera Bombo pornesc pentru a dezvălui vastul Ocean Pacific.

LINK TO ORIGINAL APOD

NEBULOASE ÎNTUNECATE ÎN CONSTELAȚIA CAMELEON
Image Credit & Copyright: Jarmo Ruuth, Telescope Live, Heaven’s Mirror Observatory

Uneori, praful întunecat al spațiului interstelar are o eleganță unghiulară. Acesta este cazul către constelația sudică a lui Chamaeleon. În mod normal, prea slab pentru a fi văzut, praful întunecat este cel mai bine cunoscut pentru că blochează lumina vizibilă din stele și galaxiile din spatele lui. În această expunere de patru ore, totuși, praful este văzut mai ales în lumina proprie, cu culorile sale puternice de roșu și infraroșu apropiat creând o nuanță maro. În mod contrastant, în albastru, steaua strălucitoare Beta Chamaeleontis este vizibilă chiar în dreapta centrului, praful care o înconjoară reflectând de preferință lumina albastră din culoarea sa în principal albastru-alb. Toate stelele și praful din imagine apar în propria noastră galaxie, Calea Lactee, cu – dar o excepție notabilă: punctul alb chiar sub Beta Chamaeleontis este galaxia IC 3104 care se află departe în depărtare. Praful interstelar este creat în mare parte în atmosferele reci ale stelelor gigantice și dispersat în spațiu de lumina stelară, vânturile stelare și exploziile stelare, cum ar fi supernovele.

LINK TO ORIGINAL APOD

O FURTUNĂ ÎN RETRAGERE LA APUS
Image Credit & Copyright: Alan Dyer (The Amazing Sky)

Ce tip de nor este acesta? Acest nor cumulonimbus care se retrage, mai frecvent numit nor-tunet, este oarecum neobișnuit, deoarece conține agitația neobișnuită a unui nor mammatus la capătul apropiat, în timp ce produce simultan ploaie care cade în capătul îndepărtat. Realizat la mijlocul anului 2013, în sudul Albertei, Canada, norul se mișcă spre est, în depărtare, în timp ce soarele apune în vest, în spatele camerei. În imaginea prezentată, culorile grafice ale apusului traversează cerul pentru a da noului deja fotogenic nuanțe uimitoare de portocaliu și roz. Un cer albastru întunecat acoperă fundalul. Mai departe în depărtare, în extrema dreaptă este vizibilă o lună giboasă în creștere, în creștere.

LINK TO ORIGINAL APOD

EUROPA LUI GALILEO
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, SETI Institute, Cynthia Phillips, Marty Valenti

Trecând în buclă prin sistemul Jovian la sfârșitul anilor 1990, nava spațială Galileo a înregistrat vederi uimitoare ale Europei și a descoperit dovezi că suprafața înghețată a Lunii ascunde probabil un ocean global adânc. Datele de imagine Europa de la Galileo au fost remasterizate aici, cu calibrări îmbunătățite pentru a produce o imagine color care aproximează ceea ce ochiul uman ar putea vedea. Fracturile curbate lungi ale Europei sugerează apa lichidă subterană. Flexarea mareelor pe care o experimentează luna mare pe orbita sa eliptică în jurul lui Jupiter furnizează energia pentru a menține oceanul lichid. Dar mai tentantă este posibilitatea ca, chiar și în absența luminii solare, acest proces ar putea furniza și energia necesară pentru a susține viața, făcând din Europa unul dintre cele mai bune locuri pentru a căuta viață dincolo de Pământ. Ce fel de viață ar putea prospera într-un ocean adânc, întunecat, sub suprafață? Luați în considerare creveții extremi ai planetei Pământ.

LINK TO ORIGINAL APOD

NGC 1566: GALAXIA SPIRALICĂ ”DANSATORUL SPANIOL”
Image Credit & Copyright: Mark Hanson and Mike Selby

Un univers insular de miliarde de stele, NGC 1566 se află la aproximativ 60 de milioane de ani lumină distanță, în constelația sudică Dorado. Cunoscută popular sub numele de galaxia Dansatorului Spaniol, este văzută față în față din perspectiva noastră, Calea Lactee. O spirală superbă de design, cele două brațe spiralate grațioase ale acestei galaxii se întind pe peste 100.000 de ani-lumină, urmărite de grupuri de stele albastre strălucitoare, regiuni de formare stelară roz și benzi de praf cosmic învolburate. Centrul de ardere al lui NGC 1566 face din spirală una dintre cele mai apropiate și mai strălucitoare galaxii Seyfert. Acesta găzduiește probabil o gaură neagră super-masivă centrală care face ravagii stelelor, gazului și prafului din jur. În acest portret ascuțit al galaxiei sudice, stelele înțepătoare se află bine în Calea Lactee.

LINK TO ORIGINAL APOD

RĂMĂȘIȚELE SUPERNOVEI SIMEIS 147
Image Credit & Copyright: Jason Dain

Este ușor să te rătăcești urmând filamentele complicate, bucle și răsucitoare din această imagine detaliată a rămășiței supernovei Simeis 147. De asemenea, catalogată ca Sharpless 2-240, poartă porecla populară, Spaghetti Nebula. Văzută spre limita constelațiilor Taur și Auriga, acoperă aproape 3 grade sau 6 luni pline pe cer. Adică aproximativ 150 de ani lumină la distanța estimată a norilor de resturi stelare de 3.000 de ani lumină. Acest compozit include date de imagine preluate prin filtre cu bandă îngustă, unde emisia roșiatică de la atomii de hidrogen ionizat și atomii de oxigen dublu ionizat în nuanțe slabe de albastru-verde urmăresc gazul șocat și strălucitor. Rămășița supernovei are o vârstă estimată la aproximativ 40.000 de ani, ceea ce înseamnă că lumina de la explozia stelar masivă a ajuns pentru prima dată pe Pământ acum 40.000 de ani. Dar rămășița în expansiune nu este singura consecință. Catastrofa cosmică a lăsat în urmă și o stea neutronică sau un pulsar care se învârte, tot ce a mai rămas din miezul stelei originale.

LINK TO ORIGINAL APOD

VEDERE DE APROPIERE A COMETEI LEONARD DIN AUSTRALIA
Image Credit & Copyright: Blake Estes (itelescope.net)

Cum arată cometa Leonard de aproape? Deși nu putem merge acolo, imaginea coamei și a cozilor interioare ale cometei printr-un telescop mic ne oferă o idee bună. După cum sugerează și numele, coada ionică este formată din gaz ionizat – gaz alimentat de lumina ultravioletă de la Soare și împins spre exterior de vântul solar. Vântul solar este destul de structurat și sculptat de câmpul magnetic complex și în continuă schimbare al Soarelui. Efectul vântului solar variabil combinat cu diferite jeturi de gaz care ies din nucleul cometei explică structura complexă a cozii. În urma vântului, structura din coada cometei Leonard poate fi văzută mișcându-se de la Soare chiar și modificându-și aspectul ondulat în timp. Culoarea albastră a cozii ionice este dominată de recombinarea moleculelor de monoxid de carbon, în timp ce culoarea verde a coamei care înconjoară capul cometei este creată în principal de o cantitate ușoară de recombinare a moleculelor de carbon diatomic. Carbonul diatomic este distrus de lumina soarelui în aproximativ 50 de ore – motiv pentru care strălucirea sa verde nu ajunge departe în coada ionilor. Imaginea prezentată a fost făcută pe 2 ianuarie de la Observatorul Siding Spring din Australia. Cometa Leonard, cel mai bine văzută în prezent din emisfera sudică a Pământului, a dat ocol Soarelui și se îndreaptă acum către Sistemul Solar exterior.

LINK TO ORIGINAL APOD

REGIUNEA CENTURII LUI ORION SCĂLDATĂ ÎN GAZ ȘI PRAF
Image Credit & Copyright: Matt Harbison (Space4Everybody), Marathon Remote Imaging Observatory

S-ar putea să fi văzut înainte centura lui Orion – dar nu așa. Cele trei stele strălucitoare din această imagine sunt, de la stânga la dreapta, Mintaka, Alnilam și Alnitak: stelele emblematice din centura lui Orion. Restul stelelor din cadru au fost îndepărtate digital pentru a evidenția norii din jur de gaz strălucitor și praf întunecat. Unii dintre acești nori au forme interesante, inclusiv Nebuloasele Cap de Cal și Flacără, ambele lângă Alnitak, în dreapta jos. Această imagine profundă, o captură foto de luna trecută de la Marathon Skypark și Observatorul din Marathon, Texas, SUA, se întinde pe aproximativ 5 grade, a necesitat aproximativ 20 de ore de expunere și a fost procesată pentru a dezvălui gazul și praful pe care le-am vedea cu adevărat dacă am fi mult. mai aproape. Celebra Nebuloasă Orion se află în partea dreaptă sus a acestui câmp colorat. Întreaga regiune se află la doar aproximativ 1.500 de ani-lumină distanță și la fel este una dintre cele mai apropiate și mai bine studiate pepiniere de formare stelară cunoscute.

LINK TO ORIGINAL APOD

CLĂTINAREA COZII COMETEI LEONARD
Image Credit: NASA, NRL, STEREO-A; Processing: B. Gallagher

De ce se clatină coada cometei Leonard? Videoclipul time-lapse prezentat arată coada ionică a cometei C/2021 A1 (Leonard) așa cum s-a schimbat în zece zile la începutul lunii trecute. Videoclipul a fost realizat de sonda spațială Solar Terrestrial Relations Observatory-Ahead (STEREO-A) a NASA, care co-orbitează Soarele la aproximativ aceeași distanță cu Pământul. Fiecare imagine din acest câmp de 29 de grade a fost scăzută din imaginea următoare pentru a crea cadre care evidențiază diferențele. Videoclipul arată în mod clar coada lungă de ioni a cometei Leonard extinzându-se, clătinându-se și, altfel, aruncată de vântul solar – un flux de ioni care se mișcă rapid care ies din Soare. De când a fost filmată, cometa Leonard a continuat să plonjeze spre Soare, a ajuns la cea mai mare apropiere de Soare între orbitele lui Mercur și Venus, a supraviețuit acestei apropieri fără a se rupe și acum dispare orientată spre exteriorul Sistemului nostru Solar.

LINK TO ORIGINAL APOD

PLANETA JUPITER FOTOGRAFIATĂ DE HUBBLE ȘI MAREA PATĂ ROȘIE MICȘORATĂ
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, OPAL Program, STScI; Processing: Karol Masztalerz

Ce se va întâmpla cu Marea Pată Roșie a lui Jupiter? Gigantul gazos Jupiter este cea mai mare lume a sistemului solar, cu masa de aproximativ 320 de ori mai mare ca a planetei Pământ. Jupiter găzduiește unul dintre cele mai mari și mai lungi sisteme de furtună cunoscute, Marea Pată Roșie (GRS), vizibilă în stânga. GRS este atât de mare încât ar putea înghiți Pământul, deși s-a micșorat. Comparația cu notele istorice indică faptul că furtuna se întinde pe doar o treime din suprafața expusă pe care o avea acum 150 de ani. Programul NASA Outer Planets Atmospheres Legacy (OPAL) a monitorizat furtuna mai recent folosind telescopul spațial Hubble. Imaginea prezentată Hubble OPAL arată Jupiter așa cum a apărut în 2016, procesat într-un mod care face ca nuanțele roșii să pară destul de vibrante. Datele GRS moderne indică faptul că furtuna continuă să-și restrângă suprafața, dar devine și puțin mai înaltă, pe verticală. Nimeni nu știe viitorul GRS, inclusiv posibilitatea ca, dacă tendința de scădere continuă, GRS ar putea într-o zi să facă ceea ce au făcut pete mai mici de pe Jupiter – să dispară complet.

LINK TO ORIGINAL APOD

CVADRANTIDELE NORDULUI
Image Credit & Copyright: Cheng Luo

Numită după o constelație uitată, Ploaia de Meteori a Quadrantidelor organizează anual un spectacol pentru observatorii cerului din emisfera nordică a planetei Pământ. Radiantul se află pe cer în vechea constelație astronomică învechită Quadrans Muralis. Acea locație nu este departe de Carul Mare, la granițele constelațiilor moderne Bootes și Draco. De fapt, steaua nordică Polaris este chiar sub centru în acest cadru, iar asterismul Carului Mare (cunoscut de unii sub numele de Plugul) este deasupra ei, cu ploaia de meteori radiantă în dreapta. Arătând înapoi spre radiant, meteorii cuadrantidelor străbat noaptea în peisajul panoramic al cerului, un compus de imagini realizate în orele din jurul vârfului ploii din 4 ianuarie 2022. În prim plan sunt așezate radiotelescoape ale radioheliografului spectral chinezesc, observarea Mingantu. Gară, Mongolia Interioară, China. O sursă probabilă a fluxului de praf care produce meteoriți Quadrantid a fost identificată în 2003 ca ​​un asteroid.

LINK TO ORIGINAL APOD

ULTIMELE ZILE ALE LUI VENUS CA LUCEAFĂR
Image Credit & Copyright: Tamas Ladanyi (TWAN)

Aceasta nu este o tânără Semilună care pozează în spatele turnurilor catedralei după apus. Este Venus într-o fază de semilună. La aproximativ 40 de milioane de kilometri distanță și aproximativ 2% iluminată de lumina soarelui, a fost surprinsă cu aparatul foto și teleobiectiv în această serie de expuneri, în timp ce a așezat pe cerul vestic la 1 ianuarie de la Veszprem, Ungaria. Farul ceresc strălucitor scânteia în amurgul serii, zilele sale ca Luceafăr de Seară se încheiau la sfârșitul anului 2022. Dar, creștea ca dimensiune aparentă și devenea o semilună și mai evidentă în vederile telescopice. Îndreptându-se către o conjuncție inferioară, planeta interioară va fi poziționată între Pământ și Soare pe 9 ianuarie și, în general, va fi pierdută din vedere în strălucirea solară. Totuși, o semilună a lui Venus va reapărea în curând. Răsărind în est până la mijlocul lunii, chiar înainte de Soare, ca strălucitor Luceafăr de Dimineață.

LINK TO ORIGINAL APOD

UN AN DE RĂSĂRITURI
Image Credit & Copyright: Luca Vanzella

Soarele răsare întotdeauna în aceeași direcție? Nu. Pe măsură ce lunile se schimbă, se schimbă și direcția din care răsare Soarele. Imaginea prezentată arată direcția răsăritului în fiecare lună în 2021, văzută din orașul Edmonton, Alberta, Canada. Camera din imagine este întotdeauna orientată spre est, cu nordul spre stânga și cu sudul spre dreapta. După cum se arată într-un videoclip însoțitor, imaginea de sus a fost făcută în decembrie 2020, în timp ce imaginea de jos a fost capturată în decembrie 2021, făcând 13 imagini în total. Deși Soarele răsare întotdeauna în est, în general, el răsare cel mai departe la sud de est, în apropiere de solstițiul de decembrie și cel mai la nord de est, în apropiere de solstițiul de iunie. În multe țări, solstițiul de decembrie este considerat o schimbare oficială a sezonului: de exemplu, prima zi de iarnă în nord. Încălzirea solară și energia stocată pe suprafața și atmosfera Pământului sunt aproape de cel mai scăzut nivel în timpul iernii, făcând sezonul de iarnă cel mai rece din an.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNILE DE DINCOLO DE INELELE LUI SATURN
Image Credit: NASA, ESA, JPL, Cassini Imaging Team

Ce s-a întâmplat cu acea lună a lui Saturn? Nimic – Luna lui Saturn, Rhea, este doar parțial ascunsă în spatele inelelor lui Saturn. În 2010, nava spațială robotică Cassini, care orbita atunci în jurul lui Saturn, a avut această vedere în unghi îngust, privind peste cele mai faimoase inele ale Sistemului Solar. Sistemul de inele vizibile în prim plan includ inelul subțire F din exterior și inelele mult mai largi A și B chiar în interiorul acestuia. Deși pare să plutească deasupra inelelor, luna lui Saturn, Janus, este de fapt cu mult în urma lor. Janus este una dintre lunile mai mici ale lui Saturn și măsoară doar aproximativ 180 de kilometri. Mai departe de cameră se află Rhea, cu cratere puternic, o lună mult mai mare, care măsoară 1.500 de kilometri. Vârful Rhea este vizibil doar prin golurile din inele. După mai bine de un deceniu de explorare și descoperire, nava spațială Cassini a rămas fără combustibil în 2017 și a fost direcționată să intre în atmosfera lui Saturn, unde cu siguranță s-a topit.

LINK TO ORIGINAL APOD

COADA LUNGĂ A COMETEI LEONARD
Image Credit & Copyright: Jan Hattenbach

Nu ai putea vedea în întregime coada extrem de lungă a cometei Leonard cu un telescop – este pur și simplu prea lungă. De asemenea, nu poți să o vezi în binoclu – încă prea lungă. Sau cu ochiul liber – este prea difuză. Sau dintr-un oraș — cerul este prea luminos. Dar dintr-o locație întunecată cu un orizont scăzut – camera dvs. foto ar putea. Și ar mai putea încă – dacă cometa supraviețuiește celei mai apropiate întâlniri de astăzi cu Soarele, care are loc între orbitele lui Mercur și Venus. Poza prezentată a fost creată din două imagini de cameră profunde și cu unghi larg luate de la La Palma, în Insulele Canare din Spania, la sfârșitul lunii trecute. După aceea, dacă supraviețuiește, ceea ce a mai rămas din nucleul cometei Leonard se va îndrepta pe o traiectorie de ieșire din sistemul nostru solar, pentru a nu se mai întoarce niciodată.

LINK TO ORIGINAL APOD

HALOU LUNAR CVADRUPLU ÎNTR-UN PEISAJ DE IARNĂ
Image Credit & Copyright: Dani Caxete

Uneori, cristalele de gheață în cădere transformă atmosfera într-o lentilă uriașă, provocând apariția de arcuri și halouri în jurul Soarelui sau Lunii. Într-o noapte de sâmbătă din 2012 a fost exact un asemenea moment în apropiere de Madrid, Spania, unde cerul de iarnă arăta nu doar o Lună strălucitoare, ci și patru halouri lunare rare. Cel mai strălucitor obiect, aflat în partea de sus a imaginii prezentate, este Luna. Lumina de pe Lună se refractă prin cristalele de gheață hexagonale care se prăbușesc într-un halou oarecum rar de 22 de grade văzut în jurul Lunii. Alungirea orizontală a arcului de 22 de grade este un halou circumscris mai rar cauzat de cristalele de gheață pe coloană. Chiar și mai rar, o parte din lumina lunii se refractă prin cristale de gheață care se prăbușesc mai îndepărtate pentru a forma un (al treilea) arc ca un curcubeu la 46 de grade de Lună și care apare aici chiar deasupra unui peisaj pitoresc de iarnă. În plus, o parte dintr-un întreg halou circular de 46 de grade este, de asemenea, vizibilă, astfel încât a fost capturat un halou cvadruplu extrem de rar – în special pentru Lună. Departe, în fundal este un renumit peisaj ceresc de iarnă care include Sirius, centura lui Orion și Betelgeuse – vizibile între arcurile interior și exterior. Halourile și arcurile durează de obicei minute sau ore, așa că, dacă vedeți unul, ar trebui să aveți timp să invitați familia, prietenii sau vecinii să vă împărtășească priveliștea neobișnuită a cerului.

LINK TO ORIGINAL APOD

LUNILE PLINE ALE ANULUI 2021
Image Credit & Copyright: Soumyadeep Mukherjee

Fiecare Lună Plină din 2021 strălucește în acest proiect astrofotografic care acoperă un an, un portret compozit al părții lunare familiare apropiate la fiecare cea mai strălucitoare fază lunară. Aranjat pe luni, anul progresează în dungi începând de la vârf. Luate cu aceeași cameră și obiectiv, dungile sunt formate din imagini de Lună Plină, toate combinate la aceeași scară de pixeli. Dungile încă arată nepotrivite, dar arată că dimensiunea unghiulară a Lunii Pline se schimbă pe parcursul anului, în funcție de distanța acesteia de la Kolkata, India, planeta Pământ. Luna calendaristică, un nume de lună plină, distanța în kilometri și dimensiunea unghiulară sunt indicate pentru fiecare dungă. Dimensiunea unghiulară este dată în minute de arc corespunzând la 1/60 de grad. Cea mai mare Lună Plină este aproape de un perigeu sau cea mai mare apropiere în luna mai. Cea mai mică este aproape de un apogeu, cea mai îndepărtată Lună Plină din decembrie. Desigur, lunile pline din mai și noiembrie au alunecat și în umbra Pământului în timpul celor două eclipse de lună din 2021.

LINK TO ORIGINAL APOD

2008 - 2022 MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE II ASTRONOMY SCIENCE MUSEUM
Sari la conținut