ANUARUL DE ASTRONOMIE POPULARĂ AL CABM – 2017


ANUARUL DE ASTRONOMIE POPULARĂ AL COMPLEXULUI ASTRONOMIC BAIA MARE- EDIȚIE ELECTRONICĂ

Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare este un proiect editorial, co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național menit să popularizeze în formulă tipărită și online etno-cosmologia românească, punând-o în dialog cu alte viziuni culturale populare asupra cerului și – în același timp, cu astronomia modernă, ca disciplină științifică. Denominarea constelațiilor românești tradiționale, tipologizarea lor și punerea într-o perspectivă de ansamblu, decriptarea simbolisticii astrale din arhitectura populară maramureșeană și nu numai, prezentarea panoramică a altor identificări și mitologii astrale din lumea întreagă – sunt câteva teme prin care este teoretizată astronomia populară ca efort complex de înțelegere a Universului. Anuarul cuprinde și câteva instrumente practice, utile celor ce iubesc astronomia, cum ar fi ghidul practic al cerului pe anotimpuri, calendarul evenimentelor astronomice ale anului 2018 și o planisferă (hartă stelară) atașată unui volum ce cuprinde 124 de pagini menite să faciliteze apropierea publicului atât de astronomia populară, cât și de cea modernă. Anuarul, tipărit într-un tiraj de 800 de exemplare, într-un format aerisit și cu un aspect deosebit, va fi prezentat și într-o ediție online, pe site-ul Complexului Astronomic Baia Mare, fiind astfel larg accesibil, cu atât mai mult cu cât unele articole au versiuni și în limba engleză. Versiunea / ediția în format electronic a anuarului oferă Anuarului un spor de accesibilizare și atractivitate, fiind însoțită și de articole în format audio.

DOWNLOAD (DESCĂRCARE) ANUAR ÎN FORMAT PDF

 


Proiectul Editorial ”Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare” – ediție electronică – proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
”Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”


ANUARUL DE ASTRONOMIE POPULARĂ AL COMPLEXULUI ASTRONOMIC BAIA MARE – PE CAPITOLE – FORMAT AUDIO

INTRODUCERE 

CERUL ROMÂNESC 

CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE 

SIMBOLURI ASTRALE ÎN ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ MARAMUREȘEANĂ

ETNO-COSMOLOGIE UNIVERSALĂ 

GHID PRACTIC DE ORIENTARE PE BOLTA CEREASCĂ 

 CALENDARUL EVENIMENTELOR ASTRONOMICE ALE ANULUI 2018

 
 

ARHIVA PROIECTULUI ÎN FORMAT AUDIO 

Complexul Astronomic Baia Mare 2017

3 comentarii la „ANUARUL DE ASTRONOMIE POPULARĂ AL CABM – 2017

 1. Excelent , astept anuarul cu mare interes !

  Pentru aniversarea a 50 de ani de activitate :

  Nu stiu daca sunteti la curent , in anii ’80 am incercat sa fondez un astroclub pe langa CABM , in colaborare cu dl. Tomoioaga.
  Am avut sprijinul d-lui Alexandru Mironov pentru aceasta actiune.
  Daca sunteti interesati (si daca termenul de dat la tipar nu este prea apropiat ) as putea scrie un mic articol despre acest episod.

  Toate cele bune , Mircea

 2. An Nou Fericit! Da, va fi un anuar similar pentru anul 2019, dedicat aniversării a 50 de ani de activitate pentru Complexul Astronomic Baia Mare. Ținem legătura!

 3. Buna ziua si An Nou Fericit !

  Am primit Anuarul Dvs./2018 cu ocazia participarii la Timisoara la sesiunea SRPAC .
  L-am citit in intregime ,este o lucrare foarte buna si utila.
  Primiti va rog felicitarile mele !
  Veti publica un anuar similar si pentru 2019 ?

  Succes in activitate ,un cer senin si instelat , Mircea Pteancu

Comentariile sunt închise.