PREZENTARE

„Cunoașterea cosmosului este mai mult decât un lux pentru oameni cultivați. Ea este temelia unei conștiințe cosmice; ea relevă marea răspundere ce ne revine pentru viitorul omenirii.”
Hubert Reeves
Astrofizician
logo2014

PLANETARIUL BAIA MARE

Complexul Astronomic Baia Mare, Maramureș, România

Băimărean sau turist în Maramureș, trebuie să știți că există foarte aproape un loc ”magic”, unde trecutul a prins viață și accelerează spre viitor, un obiectiv cultural-științific, educațional și turistic ”must see”, care așteptă să-l vizitați:  cel mai modern PLANETARIU optic din România și Europa de Sud-Est.

De ce este cerul albastru ziua și întunecat noaptea? Unde este centrul Universului și cât de mare este acesta? Care este istoria Universului și mai ales, ce a fost înainte de Big-Bang? Suntem singuri în Univers? Ce sunt constelațiile? De ce Pluto nu mai este o planetă principală? Unde ne aflăm noi în galaxia noastră? De ce planeta Marte este roșie, iar Saturn are inele? Universul este finit sau infinit? Care este diferența între astronomie și astrologie? Ce este a patra dimensiune? Am încercat să ghicim câteva întrebări pe care le-ați putea pune ghizilor noștri care, într-o prezentare interactivă, vă vor pune într-o comunicare directă cu Universul. Și era cât pe ce să uităm: avem și o mașinărie complexă de îndeplinit dorințe!

Spectacolul de planetariu reprezintă introducerea în astronomia științifică și cea culturală de care ai nevoie pentru a dobândii acea conștiință cosmică, a responsabilități uriașe a omului față de planeta noastră și față de întregul Univers. Ce mai puteți vedea la Complexul Astronomic Baia Mare? Expoziția de panouri ”Sistemul Solar”, însoțită de un monitor pe care puteți vedea în acțiune Universul este tot în zona de acces a ”portalului cosmic”. 

Printul aniversar oficial ”HUBBLE – 25 ani de la lansarea în spațiu a telescopului spațial” care a schimbat complet imaginea noastră asupra spațiului cosmic, este încadrat de mini-parcul de tehnică astronomică, iar sala multifuncțională ”Găvrilă Tomoiagă” poate deschide noi orizonturi ale cunoașterii și înțelegerii, fiind în același timp o sală de conferințe, sediul expoziției digitale multimedia interactive ”Constelații Românești Tradiționale” și sală de astro-cinema, unde putem viziona filme documentare tematice.

În holul de acces spre observatorul astronomic, găzduim expoziții temporare proprii, sau de la terți, iar în rotonda observatorului, pășim în trecutul de 50 de ani ai planetariului prin expoziția-obiect în care este prezentat vechiul proiector de planetariu de la Zeiss, modelul ZKP-1. Statistica realizată în baza unor algoritmi ce a vizat numărul anual al vizitatorilor din perioada 1969 – 2015, a relevat faptul că peste un milion de vizitatori au participat la demonstrații astronomice realizate cu această bijuterie tehnică germană, versiune puțin îmbunătățită a primului proiector de planetariu public, care la Berlin, în 1939, oferea primele reprezentații.

Observatorul Astronomic Baia Mare oferă posibilitatea unei imersiuni live în cosmos, prin intermediul telescoapelor din dotare și al cupolei mecanice rotative, iar holul circular exterior capsulei găzduiește o expoziție de panouri dedicată ”Obiectelor Messier”, cu o istorie incredibilă și o varietate extraordinară a structurilor obiecte ce populează Universul.

La Complexul Astronomic Baia Mare educația muzeală este componentă a vizitei, însă programul educațional ASTROMANIA, care este o tabără de astronomie și știință aplicată, derulată în luna iulie a fiecărui an – este conceput special pentru a învăța prin demonstrație, a te destinde prin joc și a cuprinde într-un singur gând semnificația luminii naturale cosmice sosite de la depărtări inimaginabile.

Patrimoniul nostru este format din două colecții de astro-filatelie, ce cuprind peste 1500 de timbre, parcul astronomic vechi și nou, cele două proiectoare stelare de planetariu Zeiss ZKP4 Skymaster Led și Zeiss ZKP1 și un minunat patrimoniu imaterial format din cunoașterea veche despre stele și constelații, ilustrat prin cele 39 de constelații românești tradiționale.

Planetariul nu este doar o fereastră deschisă spre univers. O vizită la planetariu oferă atât cunoaștere și înțelegere, cât și acea stare de spirit pe care o căutai vizitând alte muzee sau locuri speciale, este ca o întâlnire cu un bun și vechi prieten.

LOCALIZARE

MARȚI – DUMINICĂ: DESCHIS     LUNI: ÎNCHIS.

PROGRAM ADMINISTRATIV: 8.00 – 16.00 *(diferit de programul cu publicul)

Circuitul de vizitare presupune o demonstrație astronomică ghidată în cupola planetariului și vizitarea expozițiilor disponibile.

Spectacolele de planetariu – demonstrații astronomice în cupola planetariului – încep la orele:

9.00, 11.00, 13.00 și 15.00

Pentru evitarea oricăror neplăceri (sala rezervată pentru grupuri cu programarea vizitei realizată din timp sau un interval de așteptare a derulării în curs a unui circuit de vizitare, precum și a altor cazuri) este recomandată programarea în prealabil a vizitei la numărul de telefon 0362 401 921

Tichet întreg (persoane adulte): 8 lei

Tichet redus (copii, elevi, studenți, pensionari): 4 lei

Acces gratuit pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, persoane asistate social, persoane cu dizabilități, posesori card ICOM, angajați ai muzeelor din România.