Băimărean sau turist în Maramureș, trebuie să știți că există foarte aproape un loc ”magic”, unde trecutul a prins viață și accelerează spre viitor, un obiectiv cultural-științific, educațional și turistic ”must see”, care așteptă să-l vizitați:  cel mai modern PLANETARIU optic din România și Europa de Sud-Est.

De ce este cerul albastru ziua și întunecat noaptea? Unde este centrul Universului și cât de mare este acesta? Care este istoria Universului și mai ales, ce a fost înainte de Big-Bang? Suntem singuri în Univers? Ce sunt constelațiile? De ce Pluto nu mai este o planetă principală? Unde ne aflăm noi în galaxia noastră? De ce planeta Marte este roșie, iar Saturn are inele? Universul este finit sau infinit? Care este diferența între astronomie și astrologie? Ce este a patra dimensiune? Am încercat să ghicim câteva întrebări pe care le-ați putea pune ghizilor noștri care, într-o prezentare interactivă, vă vor pune într-o comunicare directă cu Universul. Și era cât pe ce să uităm: avem și o mașinărie complexă de îndeplinit dorințe!

 

Spectacolul de planetariu reprezintă introducerea în astronomia științifică și cea culturală de care ai nevoie pentru a dobândii acea conștiință cosmică, a responsabilități uriașe a omului față de planeta noastră și față de întregul Univers. Ce mai puteți vedea la Complexul Astronomic Baia Mare? Expoziția de panouri ”Sistemul Solar”, însoțită de un monitor pe care puteți vedea în acțiune Universul este tot în zona de acces a ”portalului cosmic”. 

Printul aniversar oficial ”HUBBLE – 25 ani de la lansarea în spațiu a telescopului spațial” care a schimbat complet imaginea noastră asupra spațiului cosmic, este încadrat de mini-parcul de tehnică astronomică, iar sala multifuncțională ”Găvrilă Tomoiagă” poate deschide noi orizonturi ale cunoașterii și înțelegerii, fiind în același timp o sală de conferințe, sediul expoziției digitale multimedia interactive ”Constelații Românești Tradiționale” și sală de astro-cinema, unde putem viziona filme documentare tematice.

 

În holul de acces spre observatorul astronomic, găzduim expoziții temporare proprii, sau de la terți, iar în rotonda observatorului, pășim în trecutul de 50 de ani ai planetariului prin expoziția-obiect în care este prezentat vechiul proiector de planetariu de la Zeiss, modelul ZKP-1. Statistica realizată în baza unor algoritmi ce a vizat numărul anual al vizitatorilor din perioada 1969 – 2015, a relevat faptul că peste un milion de vizitatori au participat la demonstrații astronomice realizate cu această bijuterie tehnică germană, versiune puțin îmbunătățită a primului proiector de planetariu public, care la Berlin, în 1939, oferea primele reprezentații.

 

Observatorul Astronomic Baia Mare oferă posibilitatea unei imersiuni live în cosmos, prin intermediul telescoapelor din dotare și al cupolei mecanice rotative, iar holul circular exterior capsulei găzduiește o expoziție de panouri dedicată ”Obiectelor Messier”, cu o istorie incredibilă și o varietate extraordinară a structurilor obiecte ce populează Universul.

Patrimoniul nostru este format din două colecții de astro-filatelie, ce cuprind peste 1500 de timbre, parcul astronomic vechi și nou, cele două proiectoare stelare de planetariu Zeiss ZKP4 Skymaster Led și Zeiss ZKP1 și un minunat patrimoniu imaterial format din cunoașterea veche despre stele și constelații, ilustrat prin cele 39 de constelații românești tradiționale.

 

Planetariul nu este doar o fereastră deschisă spre univers. O vizită la planetariu oferă atât cunoaștere și înțelegere, cât și acea stare de spirit pe care o căutai vizitând alte muzee sau locuri speciale, este ca o întâlnire cu un bun și vechi prieten.

La Complexul Astronomic Baia Mare educația muzeală este componentă a vizitei, însă programul educațional ASTROMANIA, care este o tabără de astronomie și știință aplicată, derulată în luna iulie a fiecărui an – este conceput special pentru a învăța prin demonstrație, a te destinde prin joc și a cuprinde într-un singur gând semnificația luminii naturale cosmice sosite de la depărtări inimaginabile.

 

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România (1 iulie 1969) şi unicul din această regiune a ţării este, de mai bine de patru decenii; destinaţie predilectă a publicului şcolar, a celui turistic şi a comunităţii locale. De la 1 octombrie 2020, planetariul băimărean este muzeu în subordinea Consiliului Județean Maramureș – cu denumirea de MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE.

 

SCURT ISTORIC INSTITUŢIONAL

Inaugurat în 1969 sub tutela Consiliului Popular Județean, din 1971 Planetariul – cu titulatura de Complexul de Astronomie Populară Baia Mare, planetariul băimărean a fost, după revoluția din 1989, compartiment de specialitate în cadrul Muzeului Județean Maramureș (1991-2006), birou de specialitate în cadrul Muzeului de Mineralogie Baia Mare (2006 – 2014), așezământ cultural în subordinea CJ Maramureș, cu numele de Complexul Astronomic Baia Mare (2014 – 2020) și a devenit muzeu cu personalitate juridică coordonat direct de Consiliul Județean Maramureș, începând cu 1 octombrie 2020.

 

PLANETARIUL SKYMASTER ZKP4 LED

Fabricat de ZEISS din Germania, dat în folosinţă pe în 2015, proiector stelar opto-mecanic ultramodern, ce utilizează fibra optică, tehnologia LED şi computerele industriale pentru simularea unui cer înstelat cu peste 7000 de stele, instalat în cupola de 6 m, renovată şi dotată cu fotolii confortabile, sistem de sunet şi sistem de ventilaţie.

 

Spectacolul de planetariu, sau demonstraţia de planetariu – oferă prezentări sugestive, simulări şi demonstraţii ale unor mişcări şi fenomene de pe bolta cerească, posibilităţile în această privinţă fiind aproape nelimitate. Este o „maşină a timpului”, ce ne poate duce în trecut sau în viitor, putem privi cerul din orice punct al sistemului solar, putem asista la evenimente astronomice celebre şi multe altele … limita fiind doar imaginaţia!

 

OBSERVATORUL ASTRONOMIC

Atașată planetariului și dată în folosință în 1970, cu o cupolă rotativă funcţională şi cu o expoziţie de obiecte Messier în rotonda superioară, această facilitate este în aşteptarea tehnicii optice pentru observaţii asupra Soarelui. Tehnica astronomică, pretabilă la îmbunătățiri cuprinde: telescop Cassegrain, luneta ecuatoriala de 80/1200 și inca o luneta de 63/840; În 2011 au fost achiziționate un telescop Meade LX90 cu un diametru de 254 mm si o luneta tip refractor apocromat cu un diametru de 127 mm. Alte instrumente complementare vor fi achiziţionate în cel mai scurt timp.

 

Observaţiile astronomice nocturne sunt organizate, de regulă, în curtea din faţă sau cea din spate a Complexului Astronomic, cu ocazia unor evenimente notabile, dat fiind numărul mare de participanţi, sau la cerere, în situaţii speciale.

 

SECTORUL EXPOZIŢIONAL

Cuprinde expoziția de bază ”Sistemul Solar”, expoziția permanentă ”Obiecte DeepSky în Catalogul Messier”, expoziţia ”Momente Solare – fotografii de Ilie Tudorel”, expoziția obiect de istorie a planetariului, în care este conservat proiectorul ZKP1 semi-funcțional, expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” *(expoziție virtuală pe panouri digitale) și alte expoziții temporare (2014 – expoziția artistică școlară Universul Meu – ediția II, cu inspirație astronomică; expoziția ”Simboluri Astrale în Arhitectura Tradițională Maramureșeană” – fotografii de Ilie Tudorel; ”Momente Astrale” – fotografii de Ilie Tudorel; ”Windows2Universe – expoziție digitală multimedia). Expozițiile digitale multimedia sunt cuprinse într-un sector expozițional nou, subsecvent, DIGITARIUM.

 

BIBLIOTECA DE SPECIALITATE

Sector nou, ce a debutat în anul 2015 – cuprinde un fond de carte de specialitate și de introducere în astronomie, astrofizică și astronautică. Cărțile nu se împrumută acasă. Fondul de carte este în dezvoltare, urmând a fi îmbogățit.

 

PATRIMONIUL TEHNIC ȘI CULTURAL

Cuprinde instrumentele optice de observație și demonstrație enumerate mai sus (dar și alte piese tehnice aparținând componentei istorice – retroproiector – diapozitive, proiector filme documentare etc.), iar patrimoniul cultural cuprinde arhiva culturală a instituției și două cataloage filatelice cu tematică astronomică – colecția ”Omul în spațiul extraterestru” realizată de prof. Aurel S. Feștilă, achiziționată în anul 2003 de la colecționar și catalogul filatelic oficial al Societății Herman Oberth (două din cele 9 volume ale catalogului), achiziționat în 2012.

 

PROIECTE IMPLEMENTATE

  • Partener asociat și beneficiar al proiectului TURISM TRANSCARPATIC – REȚEA PENTRU PROMOVAREA TURISMULUI ÎN REGIUNILE MARAMUREȘ, ZAKARPATIA ȘI IVANO-FRANKIVSK, proiect PHARE, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Vecinătate România-Ucraina, PHARE 2004 – 2006;
  • Partener și beneficiar al proiectului PLANETOUR – CREAREA UNUI PRODUS DE TURISM ȘTIINȚIFIC ȘI INFRASTRUCTURA PENTRU O REȚEA DE COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ ÎN DOMENIUL TURISMULUI ȘTIINȚIFIC ÎN MARAMUREȘ ȘI TRANSCARPATIA, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin ENPI Cross-border Cooperation Programme / HUSKROUA 2007 – 2013;
  • Inițiator și beneficiar, în anul 2012, al proiectului ”CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), având ca parteneri Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, precum și Asociația ”Arta Educației” – ce a vizat reconstituirea în format multimedia a unui fond cultural imaterial ce ilustrează reprezentările şi concepţiile vechi ale românilor despre cerul înstelat, despre relaţia cer – pământ, sub forma astronomiei populare şi a constelaţiilor populare româneşti originale;
  • Iniţiator şi beneficiar al proiectului ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională”, continuare a primei sesiuni de proiect prin extinderea fondului multimedia al constelațiilor reconstituite de la 9 la 39, prin organizarea unui seminar internațional dedicat comparației constelațiilor românești cu alte reprezentări similare aparținând altor culturi și realizarea de expoziții, lecturi publice, observații astronomice și sesiuni de informare privind rezultatele proiectului în mai multe locații din țară.
  • Mai multe proiecte AICI

 

Trăim niște vremuri tulburi, așa încât tot ce putem face – este să purtăm simpatica ”mască” de protecție și să ne ajustăm activitatea în funcție de situație. Capacitatea cupolei planetariului este 45 – 50 locuri. În funcție de numărul de vizitatori per interval de acces, vom ajusta dinamic demonstrația astronomică, respectiv prin operarea cu proiectorul analogic Zeiss Skymaster ZKP4, în sistem hibrid, sau cu proiectorul digital de planetariu ROVER, de la RSA Cosmos. Întrucât siguranța Dumneavoastră în cupola planetariului este în responsabilitatea noastră, vă rugăm să admiteți că în fiecare situație dată alegerea pe care o facem este cea optimă și necesară!

MULȚUMIM PENTRU ÎNȚELEGERE!

MARȚI – DUMINICĂ: DESCHIS  ÎNTRE ORELE 8.00 – 16.00   LUNI: ÎNCHIS

Circuitul de vizitare presupune o demonstrație astronomică ghidată în cupola planetariului și (în funcție de situație) vizitarea expozițiilor disponibile.


SPECTACOLE DE PLANETARIU

SPECTACOLE DIGITALE FULL-DOME DE PLANETARIU CU SISTEMUL DE PROIECȚIE RSA COSMOS

de la orele: 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

« OFERTA DE SPECTACOLE »

Tichete acces: 10 lei/adult; 5 lei: copii, elevi, studenți, pensionari

Tichet întreg (persoane adulte): 10 lei

Tichet redus (copii, elevi, studenți, pensionari): 5 lei

Acces gratuit pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani (deși nu este recomandată participarea acestei grupe de vârstă. Persoanele însoțitoare sunt responsabile pentru păstrarea confortului de vizitare a celorlalți participanți), persoane asistate social, persoane cu dizabilități, posesori card ICOM, angajați ai muzeelor din România.

 

MĂSURI DE PRECAUȚIE ÎN VREME DE PANDEMIE – 2020

Accesul în planetariu se face prin dezinfectarea tălpilor încălțămintei pe covorul dezinfectant și dezinfectarea mâinilor cu dispenserul automat de la intrare. Purtarea măștii proprii de protecție este obligatorie pe durata circuitului de vizitare. Nu atingeți obiectele! Puteți utiliza în siguranță toaleta și fotoliile din planetariu, zonele indicate fiind dezinfectate des prin nebulizare și expunere UV. Până la 1 iulie 2020, plata tichetelor de acces se va face doar numerar, după care va fi introdus un sistem POS. 

De asemenea, demonstrațiile analogice cu proiectorul stelar Skymaster ZKP4 sunt și vor rămâne suspendate până la normalizarea situației pandemice. În cupola planetariului vor fi proiectate doar demonstrații digitale, spectacole digitale Full-Dome, cu noul proiector digital ROVER de la RSA Cosmos.

MULȚUMIM PENTRU ÎNȚELEGERE!

2008 - 2023 MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE II ASTRONOMY SCIENCE MUSEUM II PLANETARIUM
Sari la conținut