PLANETARIUL BAIA MARE

 ACTUALIZARE – PROGRAM SPECIAL ÎN ZILELE DE 1 IUNIE, 7 ȘI 8 IUNIE 2020

Conform normelor de securitate sanitară adoptate, așa cum este precizat și mai jos, noul program al CABM (planetariul) până la finalul STĂRII DE ALERTĂ este următorul:
LUNI – VINERI: DESCHIS ÎNTRE ORELE 8.00 – 16.00, CU INTRĂRI LA 9.00, 11.00, 13.00 ȘI 15.00. SÂMBĂTA ȘI DUMINICA: ÎNCHIS.

IMPORTANT: IN ZILELE DE 1 IUNIE, 7 IUNIE ȘI 8 IUNIE 2020 – SĂRBĂTORI LIBERE LEGALE, COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE NU VA AVEA PROGRAM CU PUBLICUL. MULȚUMIM PENTRU ÎNȚELEGERE.

 

PLANETARIUL BAIA MARE ÎȘI REDESCHIDE PORȚILE DIN 15 MAI 2020 CU UN PROGRAM SPECIAL ȘI MĂSURI SIGURE DE PROTECȚIE PENTRU VIZITATORI

Planetariul băimărean își redeschide vineri, 15 mai 2020, ferestrele către cer, către Univers iar, pentru publicul nostru, porțile de acces. Dorim să ne asigurăm vizitatorii că măsurile de securitate adoptate, vor oferi confortul necesar unei vizite plăcute, în actualele condiții care impun, de asemenea, limitări.

Astfel, Complexul Astronomic Baia Mare va permite accesul în incinta planetariului numai după verificarea temperaturii corporale cu un termometru infraroșu fără atingere și numai dacă valorile indică o stare sub-febrilă (sub 37 grade). Accesul publicului în incinta instituției va fi permis numai pentru persoanele care poartă mască de protecție (proprie) și își asumă purtarea acesteia pe toată durata vizitei (circuitul este adaptat la cel mult 60 de minute). Circuitul de vizitare al expozițiilor și accesul în cupola planetariului este supravegheat de la distanță de personalul de specialitate, iar numărul maxim al vizitatorilor prezenți simultan în incintă nu va depăși 12 persoane.

Programul de acces va fi, în perioada 15 mai – 1 iunie 2020, următorul: LUNI, MARȚI, MIERCURI, JOI, VINERI: acces la circuitul muzeal de la orele: 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00. Circuitul cuprinde un spectacol digital de planetariu (25-30 minute) și vizitarea expozițiilor (15-30 minute). Vizitatorii pot opta pentru un circuit restrâns – cu vizitarea doar a expozițiilor, sau doar participarea la prezentarea digitală în cupola planetariului, la același tarif general: 10 lei – tichet pentru adulți; 5 lei – tichet pentru copii, elevi, pensionari. Sâmbătă-Duminică: ÎNCHIS.

În intervalele de timp dintre orele de acces ale circuitelor vor fi implementate proceduri de dezinfectare, purificare a aerului, alimentare cu dezinfectant a punctelor de control și igienizarea spațiilor. De asemenea, personalul de specialitate vă va aștepta cu masca sanitară, eventual vizieră și mănuși de protecție.

Vom fi alături de dumneavoastră din prima zi de ne-urgență sanitară, oferindu-vă pentru o oră accesul într-o oază de liniște creativă și contemplativă unde vom putea fi una cu universul și vom învăța să ne iubim mai mult planeta mamă.

Expozițiile deschise pentru vizitare sunt: ”Sistemul Solar”, ”Constelații Românești Tradiționale”, ”Dumitru Prunariu – primul român în cosmos”, ”Astro-fotografie” și nou-nouța expoziție obiect ”Hubble 30 ani” care prezintă printul oficial al aniversării telescopului spațial orbital, manifestare organizată de ESA/NASA, Planetariul Baia Mare fiind partener oficial pentru România.

Vă așteptăm cu drag, de Luni până Vineri, la planetariu, pentru o vizită specială în condiții de pandemie, însă vă rugăm să rețineți următoarele reguli care vor fi respectate și reprezintă obligații legale:

 • Vizitatorii sunt obligați să poate măști de protecție proprii, fără de care accesul nu este permis în incintă;
 • La intrare, fiecărui vizitator i se va măsura temperatura corporală: în cazul în care temperatura măsurată este egală sau mai mare de 37 grade, accesul nu va fi permis în incinta planetariului;
 • Nu vor avea acces în instituție persoanele care prezintă alte semne de îmbolnăvire (tuse, strănut, rinoree etc.).

Aceste restricții, unele provizorii, le considerăm obligatorii atât pentru publicul nostru, cât și pentru personalul care oferă serviciile de specialitate. Dorim cu toții ca vizita dumneavoastră să fie nu doar plăcută, ci și una sigură.

MĂSURI DE PRECAUȚIE ÎN VREME DE PANDEMIE – 2020

Accesul în planetariu se face prin dezinfectarea tălpilor încălțămintei pe covorul dezinfectant și dezinfectarea mâinilor cu dispenserul automat de la intrare. Purtarea măștii proprii de protecție este obligatorie pe durata circuitului de vizitare. Nu atingeți obiectele! Puteți utiliza în siguranță toaleta și fotoliile din planetariu, zonele indicate fiind dezinfectate des prin nebulizare și expunere UV. Până la 1 iulie 2020, plata tichetelor de acces se va face doar numerar, după care va fi introdus un sistem POS. 

Din rațiuni de siguranță sanitară, până la normalizarea situației legate de pandemie, programul de vizitare va fi LUNI – VINERI: 8.00 – 16.00 iar Sâmbăta și Duminica va fi ÎNCHIS.

De asemenea, demonstrațiile analogice cu proiectorul stelar Skymaster ZKP4 sunt și vor rămâne suspendate până la normalizarea situației pandemice. În cupola planetariului vor fi proiectate doar demonstrații digitale, spectacole digitale Full-Dome, cu noul proiector digital ROVER de la RSA Cosmos.

MULȚUMIM PENTRU ÎNȚELEGERE!

 

Circuitul de vizitare al Complexului Astronomic Baia Mare cuprinde un ghidaj live în cupola planetariului, unde este pusă în scenă o demonstrație astronomică prin intermediul unui simulator al cerului de noapte – proiectorul stelar Skymaster ZKP4 Led de la Zeiss și vizitarea expozițiilor disponibile. Durata estimată a vizitei: 40 – 60 minute.

Accesul în cupola planetariului se face la ore impare, respectiv: 9.00; 11.00; 13.00; 15.00. Accesul se realizează cu 10-15 minute înainte de începutul prezentării.

Important: în zilele de Sâmbătă și Duminică, ușa de la intrare ar putea fi închisă în timpul derulării circuitelor de vizitare.


DESCHIS: MARȚI – DUMINICĂ    Închis: Luni

LUNI – PROGRAM ADMINISTRATIV: 8.00 – 16.00 *(diferit de programul cu publicul).

Circuitul de vizitare presupune o demonstrație astronomică ghidată în cupola planetariului sau, după caz, participarea la un spectacol tematic digital full-dome de planetariu și vizitarea expozițiilor disponibile.

SPECTACOLE DE PLANETARIU OPTIC

DEMONSTRAȚII ASTRONOMICE CU CEL MAI MODEN PROIECTOR OPTIC DE PLANETARIU DIN ROMÂNIA – ZEISS SKYMASTER ZKP4

de la orele: 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00


SPECTACOLE DIGITALE FULL-DOME

SPECTACOLE DIGITALE FULL-DOME DE PLANETARIU CU SISTEMUL DE PROIECȚIE RSA COSMOS

de la orele: 10.00, 12.00, 14.00

« OFERTA DE SPECTACOLE »


 

Costuri tichete de acces:

 • 10 lei – tichet întreg pentru adulți;
 • 5 lei – tichet redus pentru copii, elevi, studenți, pensionari;
 • Gratuit – copii cu varsta cuprinsă între 0 – 3 ani, persoane cu dizabilități, persoane asistate social și angajații muzeelor din România (RNMR sau muzee locale).

NOTĂ: Simularea în cupola planetariului se realizează în condiții de întuneric, motiv pentru care accesul copiilor cu vârste mai mici de 3 ani este condiționat de răspunderea asumată a însoțitorilor – față de derularea în condiții optime a spectacolului astronomic.


Nu este permisă fotografierea sau filmarea în cupola planetariului în timpul demonstrației astronomice, fiind recomandată plasarea telefoanelor în regim MUTE sau VIBRAȚIE. Utilizarea telefoanelor mobile în timpul  prezentării este considerată inoportună.


În exteriorul cupolei planetariului, încurajăm vizitatorii să utilizeze telefoanele și camerele foto sau de filmat – fără plată – planetariul oferind, de asemenea, acces WIFI gratuit pentru comunicare.


ESENȚIAL: Din rațiuni obiective, spectacolul de planetariu este derulat numai în prezența a cel puțin doi vizitatori la ora de începere (vezi mai sus). Grupurile organizate au prioritate la acces, dar este recomandată programarea vizitei pentru acestea la numărul de telefon 0362 401 921.


Dacă vizita Dumneavoastră a fost una memorabilă, vă rugăm să lăsați impresiile Dumneavoastră în cartea noastră de impresii și pe rețelele de socializare.

imagine în construcție! 🙂

 • Veți vizita primul planetariu public din România, care a fost deschis pe 1 iulie 1969. Tot în luna iulie 1969, umanitatea a pus în premieră piciorul pe Lună, pe primul corp cosmic extraterestru. Aselenizarea a constituit un imbold extraordinar în cunoașterea astronomiei și a misterelor Universului pentru că a fost primul pas al omului în colonizarea Universului. În 2024, omul va reveni pe Lună iar foarte curând va fi lansată o misiune umană de explorare și colonizare a planetei Marte.
 • Planetariul Baia Mare este un spațiu unic de explorare și înțelegere a Universului. Simulatorul stelar ne poate purta în orice moment din timp și putem vedea cerul de la orice latitudine terestră. Simularea mișcărilor aparente de pe bolta cerească, dinamica universului, tipologia obiectelor cerești și prezentarea aspectelor cerului pe anotimpuri – toate acestea se înscriu într-o poveste ghidată live de un lector ce va oferi o experiență inedită de cunoaștere.
 • Tehnologia modernă, spațiul de audiență dotat cu fotolii ultraconfortabile, sistemul modern de sunet și atmosfera plină de emoție și suspans – ghidajul personalizat pe tipologia publicului prezent. Vă aflați în cel mai modern planetariu optic din România și Europa de Sud-Est, marca ZEISS, producător de top al tehnologiei de planetariu.
 • Costul redus al biletelor face ACCESIBILĂ această experiență a cunoașterii Cosmosului. Planetariul băimărean oferă serviciile sale la unul dintre cele mai mici prețuri în domeniu din România, tariful de acces fiind foarte mic și în comparație cu alte instituții muzeale din Baia Mare și Maramureș – având în vedere raportul oferă/preț. În plus – tichetele de acces sunt reutilizabile (tichetul de 5 lei este o carte poștală ilustrată ce poate fi pusă sub un magnet pe frigider, iar cel de 10 lei un pliant … transmisibil).
 • Planetariul băimărean este poziționat relativ central, la 10 minute de mers pe jos de Muzeul de Mineralogie și 5 minute de călătorit cu mașina față de centrul istoric, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Dintre atracțiile turistice menționate, PLANETARIUL BĂIMĂREAN este unic pe un areal ce cuprinde Maramureșul, Banatul, Crișana și mare parte a Transilvaniei.
 • La PLANETARIUL BAIA MARE puteți găsi prima expoziție digitală multimedia din România, un produs realizat pe plan local și care este un tribut adus viziunii populare despre cer a românilor, într-o formulă elegantă, inovativă, interactivă și persuasivă. Expoziția primară CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALĂ a fost prezentată pe parcursul a 7 ani, într-o formulă itinerantă în peste 20 de locații din țară, la cele mai importante muzee din România.
 • Ghidul dumneavoastră este competent și respectuos. Vă va răspunde la întrebări și vă va oferi îndrumare în cazul în care doriți să cunoașteți mai mult într-o anumită chestiune. Instituția noastră este una dintre cele mai prietenoase din România.
 • Printre serviciile oferite – accesul WIFI gratuit poate să vă fie de folos pentru a putea comunica optim. Vă puteți conecta la rețeaua de bandă largă de internet fără costuri și puteți posta pe rețelele de socializare chiar din planetariu.
 • Nu vizitați doar un planetariu ci vă înscrieți într-o academie a cunoașterii. Site-ul nostru, prin rubricile sale vă oferă multiple direcții de investigare a cosmosului. Iar dacă ne vizitați, pe str. George Coșbuc, nr. 16 – puteți parca foarte aproape la Market, de unde vă puteți aproviziona și cu cele necesare. Iar în curtea planetariului sunt amenajate niște spații de destindere …
 • Planetariul este un loc în care știința, cultura și divertismentul sunt în convergență. Una dintre expozițiile deschise în 2019 este o expoziție de artă inspirată dintr-o vizită la planetariul nostru (Phantezii Galactice), iar expoziția concurs UNIVERSUL MEU etalează lucrări artistice realizate de elevii de la mai multe școli din țară, inspirați de astronomie. În sala multifuncțională este etalat primul planetariu pentru nevăzători, proiect unic în lumea largă, iar momentele dumneavoastră de așteptare a spectacolului cosmosului ar putea fi incitate de prezentarea interactivă pe Info-kiosk-ul cu touchscreen sau vizionarea unui film documentar.

COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

PLANETARIU ȘI OBSERVATOR ASTRONOMIC

Str. George Coșbuc, nr.16, Cod: 430245; Municipiul Baia Mare, Jud. Maramureș, Romania

 

Numărul de telefon la care puteți suna pentru relații, programări de vizite și solicitarea altor informații este:

4(0)362 401 921

Ne puteți scrie la următoarele adrese de e-mail:

planetariubm@gmail.com

Nu se pot face programări de vizită prin e-mail. Rugăm sunați!

Dacă vizita dumneavoastră va fi una plăcută, v-am ruga frumos să apreciați instituția noastră și să vă prezentați impresile pe rețelele de socializare sau pe site-urile de profil turistic, precum Facebook, Instagram, TripAdvisor etc.

Contorul satisfacției publicului vizitator!
Vizitatori mulțumiți! 99%
ȚINEM LEGĂTURA?

ARTICOLE ȘI INFORMAȚII DE ACTUALITATE DE LA PLANETARIUL BAIA MARE! ȚINEȚI APROAPE!