PLANETARIUL BAIA MARE

TOATE ACTIVITĂȚILE CU PUBLIC SUNT SUSPENDATE PE DURATA STĂRII DE URGENȚĂ.

NE CEREM SCUZE CĂ NU VOM PUTEA EXPLORA ÎMPREUNĂ COSMOSUL ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ.

O PRIMĂVARĂ FRUMOASĂ ȘI LINIȘTITĂ!

Circuitul de vizitare al Complexului Astronomic Baia Mare cuprinde un ghidaj live în cupola planetariului, unde este pusă în scenă o demonstrație astronomică prin intermediul unui simulator al cerului de noapte – proiectorul stelar Skymaster ZKP4 Led de la Zeiss și vizitarea expozițiilor disponibile. Durata estimată a vizitei: 40 – 60 minute.

Accesul în cupola planetariului se face la ore impare, respectiv: 9.00; 11.00; 13.00; 15.00. Accesul se realizează cu 10-15 minute înainte de începutul prezentării.

Important: în zilele de Sâmbătă și Duminică, ușa de la intrare ar putea fi închisă în timpul derulării circuitelor de vizitare.


DESCHIS: MARȚI – DUMINICĂ    Închis: Luni

LUNI – PROGRAM ADMINISTRATIV: 8.00 – 16.00 *(diferit de programul cu publicul).

Circuitul de vizitare presupune o demonstrație astronomică ghidată în cupola planetariului sau, după caz, participarea la un spectacol tematic digital full-dome de planetariu și vizitarea expozițiilor disponibile.

SPECTACOLE DE PLANETARIU OPTIC

DEMONSTRAȚII ASTRONOMICE CU CEL MAI MODEN PROIECTOR OPTIC DE PLANETARIU DIN ROMÂNIA – ZEISS SKYMASTER ZKP4

de la orele: 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00


SPECTACOLE DIGITALE FULL-DOME

SPECTACOLE DIGITALE FULL-DOME DE PLANETARIU CU SISTEMUL DE PROIECȚIE RSA COSMOS

de la orele: 10.00, 12.00, 14.00

« OFERTA DE SPECTACOLE »


 

Costuri tichete de acces:

 • 10 lei – tichet întreg pentru adulți;
 • 5 lei – tichet redus pentru copii, elevi, studenți, pensionari;
 • Gratuit – copii cu varsta cuprinsă între 0 – 3 ani, persoane cu dizabilități, persoane asistate social și angajații muzeelor din România (RNMR sau muzee locale).

NOTĂ: Simularea în cupola planetariului se realizează în condiții de întuneric, motiv pentru care accesul copiilor cu vârste mai mici de 3 ani este condiționat de răspunderea asumată a însoțitorilor – față de derularea în condiții optime a spectacolului astronomic.


Nu este permisă fotografierea sau filmarea în cupola planetariului în timpul demonstrației astronomice, fiind recomandată plasarea telefoanelor în regim MUTE sau VIBRAȚIE. Utilizarea telefoanelor mobile în timpul  prezentării este considerată inoportună.


În exteriorul cupolei planetariului, încurajăm vizitatorii să utilizeze telefoanele și camerele foto sau de filmat – fără plată – planetariul oferind, de asemenea, acces WIFI gratuit pentru comunicare.


ESENȚIAL: Din rațiuni obiective, spectacolul de planetariu este derulat numai în prezența a cel puțin doi vizitatori la ora de începere (vezi mai sus). Grupurile organizate au prioritate la acces, dar este recomandată programarea vizitei pentru acestea la numărul de telefon 0362 401 921.


Dacă vizita Dumneavoastră a fost una memorabilă, vă rugăm să lăsați impresiile Dumneavoastră în cartea noastră de impresii și pe rețelele de socializare.

imagine în construcție! 🙂

 • Veți vizita primul planetariu public din România, care a fost deschis pe 1 iulie 1969. Tot în luna iulie 1969, umanitatea a pus în premieră piciorul pe Lună, pe primul corp cosmic extraterestru. Aselenizarea a constituit un imbold extraordinar în cunoașterea astronomiei și a misterelor Universului pentru că a fost primul pas al omului în colonizarea Universului. În 2024, omul va reveni pe Lună iar foarte curând va fi lansată o misiune umană de explorare și colonizare a planetei Marte.
 • Planetariul Baia Mare este un spațiu unic de explorare și înțelegere a Universului. Simulatorul stelar ne poate purta în orice moment din timp și putem vedea cerul de la orice latitudine terestră. Simularea mișcărilor aparente de pe bolta cerească, dinamica universului, tipologia obiectelor cerești și prezentarea aspectelor cerului pe anotimpuri – toate acestea se înscriu într-o poveste ghidată live de un lector ce va oferi o experiență inedită de cunoaștere.
 • Tehnologia modernă, spațiul de audiență dotat cu fotolii ultraconfortabile, sistemul modern de sunet și atmosfera plină de emoție și suspans – ghidajul personalizat pe tipologia publicului prezent. Vă aflați în cel mai modern planetariu optic din România și Europa de Sud-Est, marca ZEISS, producător de top al tehnologiei de planetariu.
 • Costul redus al biletelor face ACCESIBILĂ această experiență a cunoașterii Cosmosului. Planetariul băimărean oferă serviciile sale la unul dintre cele mai mici prețuri în domeniu din România, tariful de acces fiind foarte mic și în comparație cu alte instituții muzeale din Baia Mare și Maramureș – având în vedere raportul oferă/preț. În plus – tichetele de acces sunt reutilizabile (tichetul de 5 lei este o carte poștală ilustrată ce poate fi pusă sub un magnet pe frigider, iar cel de 10 lei un pliant … transmisibil).
 • Planetariul băimărean este poziționat relativ central, la 10 minute de mers pe jos de Muzeul de Mineralogie și 5 minute de călătorit cu mașina față de centrul istoric, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Dintre atracțiile turistice menționate, PLANETARIUL BĂIMĂREAN este unic pe un areal ce cuprinde Maramureșul, Banatul, Crișana și mare parte a Transilvaniei.
 • La PLANETARIUL BAIA MARE puteți găsi prima expoziție digitală multimedia din România, un produs realizat pe plan local și care este un tribut adus viziunii populare despre cer a românilor, într-o formulă elegantă, inovativă, interactivă și persuasivă. Expoziția primară CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALĂ a fost prezentată pe parcursul a 7 ani, într-o formulă itinerantă în peste 20 de locații din țară, la cele mai importante muzee din România.
 • Ghidul dumneavoastră este competent și respectuos. Vă va răspunde la întrebări și vă va oferi îndrumare în cazul în care doriți să cunoașteți mai mult într-o anumită chestiune. Instituția noastră este una dintre cele mai prietenoase din România.
 • Printre serviciile oferite – accesul WIFI gratuit poate să vă fie de folos pentru a putea comunica optim. Vă puteți conecta la rețeaua de bandă largă de internet fără costuri și puteți posta pe rețelele de socializare chiar din planetariu.
 • Nu vizitați doar un planetariu ci vă înscrieți într-o academie a cunoașterii. Site-ul nostru, prin rubricile sale vă oferă multiple direcții de investigare a cosmosului. Iar dacă ne vizitați, pe str. George Coșbuc, nr. 16 – puteți parca foarte aproape la Market, de unde vă puteți aproviziona și cu cele necesare. Iar în curtea planetariului sunt amenajate niște spații de destindere …
 • Planetariul este un loc în care știința, cultura și divertismentul sunt în convergență. Una dintre expozițiile deschise în 2019 este o expoziție de artă inspirată dintr-o vizită la planetariul nostru (Phantezii Galactice), iar expoziția concurs UNIVERSUL MEU etalează lucrări artistice realizate de elevii de la mai multe școli din țară, inspirați de astronomie. În sala multifuncțională este etalat primul planetariu pentru nevăzători, proiect unic în lumea largă, iar momentele dumneavoastră de așteptare a spectacolului cosmosului ar putea fi incitate de prezentarea interactivă pe Info-kiosk-ul cu touchscreen sau vizionarea unui film documentar.

COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

PLANETARIU ȘI OBSERVATOR ASTRONOMIC

Str. George Coșbuc, nr.16, Cod: 430245; Municipiul Baia Mare, Jud. Maramureș, Romania

 

Numărul de telefon la care puteți suna pentru relații, programări de vizite și solicitarea altor informații este:

4(0)362 401 921

Ne puteți scrie la următoarele adrese de e-mail:

planetariubm@gmail.com

Nu se pot face programări de vizită prin e-mail. Rugăm sunați!

Dacă vizita dumneavoastră va fi una plăcută, v-am ruga frumos să apreciați instituția noastră și să vă prezentați impresile pe rețelele de socializare sau pe site-urile de profil turistic, precum Facebook, Instagram, TripAdvisor etc.

Contorul satisfacției publicului vizitator!
Vizitatori mulțumiți! 99%
ȚINEM LEGĂTURA?

Articole și informațiile de actualitate de la PLANETARIUL BAIA MARE! Țineți aproape!