Programul educațional de vacanță ”Astronomicus” s-a încheiat de câteva zile și putem concluziona că a fost un succes.

Legătură spre galeria de imagini

Fiind o continuare, într-o formulă simplificată, a programului educațional ”ASTROMANIA”, ediția din 2019 s-a concentrat – în cadrul taberei de știință – pe proiectarea și realizarea de mecanisme sau jucării interactive, proces derulat cu migală de fiecare participant în ordinea tuturor operațiunilor, sub îndrumarea prof. Andrei Avram. Partea practică a cursului a fost completată de introducerea intensivă în astronomie, realizată printr-o serie de prezentări tematice interactive în cupolă, proiecția unor filme documentare de gen, participarea la show-rile digitale fulldome realizate în cadrul festivităților aniversare de la planetariu și observațiile astronomice din curtea planetariului. De fapt, succesul acestui program derivă și din prelungirea sa – la cererea participanților, până în 31 iulie 2019. Numărul participărilor la acest program, în cele 14 zile de tabără a fost de 450, la care putem adăuga activitățile din zona deschisă, la care au fost invitați când și când vizitatorii la program ai planetariului și – în câteva cazuri – chiar copii în grupuri organizate, care au participat la experimentele științifice realizate special pentru ei de către domnul prof. Andrei Avram. Copiii participanți la acest program nu au plecat acasă cu mâinile goale, ci cu jucăriile interactive pe care le-au construit cu îndrumare și asistență – lucrări de care pot fi mândri. Acest program s-a dovedit a fi un bun model de aplicat în laboratoarele școlare – pentru că experimentele cu aburi, electricitate, aer, apă ș.a.m.d le-au permis copiilor să înțeleagă foarte ușor natura, fenomenele naturale și mecanismele artificiale – lumea în care trăim.

Crișan Petru Ciprian – Complexul Astronomic Baia Mare

În perioada 4 – 14 iulie 2017, Complexul Astronomic Baia Mare a organizat cea de-a treia ediție a programului educațional de vacanță ASTROMANIA, sub forma unei tabere de știință la care s-au înscris 122 de copii, iar în cele două săptămâni de expuneri, demonstrații, proiecții, jocuri și aplicații, au fost înregistrate 543 de participări, cu o medie zilnică de participare de 36 copii la grupa I și 31 la grupa celor mai mari. Lectorii noștri, Ovidiu Ignat, Ciprian Crișan, Mircea Lițe, Ioan Bob, Lucian Stoian, Ilie Tudorel și Andrei Avram au oferit copiilor o lecție de cunoaștere a lumii înconjurătoare și a Universului ca întreg, această aventură a cunoașterii demonstrând că știința poate fi la îndemâna copiilor și poate fi înțeleasă intuitiv sau explicativ și de cei mai mici dintre ei, prin intermediul demonstrației. Atelierele de creație și de experimente, prezentarea ”invențiilor” aduse de muzeologul Andrei Avram au capacitat la maximum interesul copiilor, iar joaca cu mingea, tenisul de masă, șahul chiar, baloanele și avioanele de hârtie au fost distracții menite să-i elibereze de surplusul de energie specific … vacanțelor! Mulțumim copiilor pentru participare, iar părinților, bunicilor, însoțitorilor în general, pentru că zi de zi i-au adus pe cei mici în tabăra noastră de știință. Copiii au primit diplome de participare, iar ultima zi poate fi suprinsă cel mai bine în filmul epilog.

Ciprian Crișan

ASTROMANIA III (2017)

  • Perioada derulării: 4 – 14 iulie 2017, în zilele de Marți, Miercuri, Joi și Vineri;
  • Participarea presupune o taxă, respectiv un tichet de acces în valoare de 4 lei/zi;
  • Acest curs de introducere în astronomie este: Aplicativ, Distractiv, Inovativ, Intensiv, Interactiv, Recreativ;
  • Înscrierea și participarea se face pe două grupe de vârstă: 7 – 11 ani și 12 – 16 ani.
  • Activități propuse:
  • Expuneri interactive;
  • Spectacole speciale de planetariu;
  • Observații astronomice de zi și de seară;
  • Filme cu tematică astronomică 2D și 3D;
  • Aplicații astronomice pentru PC, telefoane mobile și tablete;
  • Astro-fotografie;
  • Astro-filatelie;
  • Jocuri și concursuri;
  • Desene, pictură și modelaj;
  • Discuții libere;
  • Diplome de participare.
  • Câteva din temele propuse: Formarea Sistemului Solar; Galaxia Noastră; Istoria Universului de la Big-Bang și până la sfârșitul timpului; Omul în spațiul extraterestru; De la lunetă la telescoape spațiale; Găuri negre și găuri albe; Planetele din sistemul nostru solar; Planeta Albastră; Viața în Univers; Timbrele prind viață; Astronautul antic între mit și realitate (a fost Terra vizitată de extratereștri inteligenți?); Parcul astronomic al planetariului – învățăm ce este telescopul și cum poate fi folosit; Constelațiile zodiacale; Steaua Câinelui și Steaua Crăciunului; Învățăm constelații, învățăm să ne orientăm; Constelații românești tradiționale și poveștile lor; Ce este multiversul; Roiuri stelare, roiuri galactice; exo-planete etc. Cele mai noi descoperiri și realizări în domeniul astronomiei, astronauticii și astrofizicii!
  • Cum se desfășoară o zi de ”tabără”: ziua începe la ora 10.00 cu prezența cursanților, apoi lectorul nostru expune interactiv tema zilei, o susține prin video-proiecții 2D sau 3D sau aplicații și demonstrații cu tehnica astronomică, iar concluziile sunt urmate de partea ”creativă” (desen, modelaj) și apoi de cea ”recreativă” (jocuri de mișcare, de societate sau de ingeniozitate). La ora 12.00 sau ora 14.00 însoțitorii (dacă este cazul, în funcție de opțiunea proprie) preiau copiii. Nu este obligatorie participarea zilnică pentru obținerea diplomei de participare, pentru aceasta fiind necesare, totuși, cel puțin 4 zile de participare.

Înscrierea copiilor la acest curs se face la sediul Complexului Astronomic Baia Mare, din str. George Coșbuc, nr.16, începând cu data de 20 iunie 2017, între orele 9.00 – 15.00. Numărul de locuri este limitat!

astromaniav2

În perioada 5 – 28 iulie 2016 la Complexul Astronomic Baia Mare s-a desfășurat programul educațional de vacanță ASTRO-MANIA, ajuns la ediția a II-a, la care s-au inscris peste 50 de copii și a înregistrat 398 de participări pe durata sa, cu o medie zilnică de 26 de participanți.

Ce este ASTROMANIA? Astromania este un curs intensiv de astronomie, tehnică și tehnologie astronomică, astronautică, astrofizică și etno-cosmologie pentru copii (cu vârsta între 7 – 15 ani), organizat pe două clase de vârstă, care vă conectează la Universul fascinant, plin de mistere și realități uluitoare. Programul a îmbinat – pe parcursul său – cunoașterea teoretică (definirea unor termeni de specialitate pe înțelesul copiilor), cu aplicații practice directe (demonstrații ale unor fenomene), cu diverstismentul și recreacția prin jocuri, mișcare și activități creative de desenare și modelaj.

Conceptul generos tematic al programului a oferit copiilor șansa de a se apropia de această primă știință din istoria umanității – ASTRONOMIA – printr-o abordare interactivă și multidisciplinară, pe înțelesul celor mici, pornind de la ceea ce știu deja copiii despre univers și cum își proiectează realitatea de dincolo de orizontul lumii noastre.  Astronomia nu mai este predată în școli de peste două decenii, deși oferă posibilitatea pragmatică a integrării formulelor din matematică și fizică în aplicații și demonstrații ale mecanicii cerești.

Ciprian Crișan – coordonator program

14 – 30 IULIE 2015: ”ASTRO-MANIA” LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE – PROGRAM EDUCAȚIONAL DE INIȚIERE ÎN ASTRONOMIE

Complexul Astronomic Baia Mare a pregătit o surpriză de vacanță iubitorilor astronomiei: un program educațional intensiv de introducere în astronomie, care sub titulatura de ASTRO-MANIA, este ceva între o școală de vară și o tabără de vacanță, îmbinând cunoașterea și demonstrația, cu recreația, divertismentul, mișcarea și practica.

Așadar, în perioada 14 – 30 iulie 2015, săptămânal, în zilele de MARȚI-MIERCURI-JOI, între orele 10.00 – 14.00 se desfășoară la sediul instituției noastre din George Coșbuc, nr. 16, cursuri de introducere în astronomie pentru grupele de vârstă ”debutant” (clasele I-IV – între orele 10.00 -12.00) și ”avansat” (clasele V-VIII – între orele 12.00 – 14.00), susținute de lectori de la Centrul de Excelență în Astronomie CN Vasile ”Lucaciu”, de la Palatul Copiilor Baia Mare, precum și de la Complexul Astronomic Baia Mare, instituția gazdă.

Îmbinând teoria cu practica, demonstrația cu joaca și concentrarea cu mișcarea, acest program educațional ambițios dezvoltă câteva teme majore de interes din domeniul mare al astronomiei și privește evoluția tehnicii astronomice, cosmologia – structura și tipologia complexă a Universului, identificarea pe cer a ”siluetelor” cosmice – a constelațiilor de pe bolta cerească, ghidul practic al cerului pe anotimpuri. Mai mult, vom călători prin sistemul solar, pentru a vedea locul și rolul planetei noastre printre alte planete, vom face observații astronomice de zi și de noapte, vom studia în cadrul unor ateliere astro-filatelia și astro-fotografia, dar ne vom ocupa și cu cercetarea unora dintre cele mai interesante mistere ale Universului, puzzle-uri nerezolvate ale astronomiei și cercetarea fenomenului OZN și al vieții extraterestre etc. Printre altele, mici și mari, vom modela avioane și alte figurine tematice, vom desena și vom prezenta propriile creații și studii asupra unor fenomene, ne vom juca diverse jocuri tematice, vom pregăti o emisiune tv-online cu temă astronomică și vom elabora o publicație electronică, a cărei apariție va continua în funcție de interesul Dvs.

Elevii claselor I-VIII au toate motivele să participe la acest program educațional intensiv de introducere în astronomie, oferit de Complexul Astronomic Baia Mare, iar înscrierile se pot face începând din data de 9 iulie 2015, la sediul instituției din str. George Coșbuc 16., telefonic – la nr. 0262 275 206, sau prin e-mail, pe adresa planetariubm@gmail.com.

Participarea la acest program educațional se face cu o taxă minimală, respectiv 3 lei/persoană/zi, astfel încât costul participării integrale la program, pentru 9 ședințe este de 27 lei. Participanții cu prezență la toate cursurile de pregătire vor primi și o diplomă onorifică de participare la program. Informații suplimentare vor fi publicate foarte curând pe site-ul http://www.planetariubm.ro

VIDEO PROGRAM EDUCATIONAL

Ovidiu Ignat, Ciprian Crișan

PS: Complexul Astronomic Baia Mare a demonstrat deja că pasiunea pentru astronomie nu ține cont de vârstă! Cel mai tânăr participant la activitățile noastre a avut puțin sub vârsta de o săptămână și a apreciat tot ce se întâmplă cu un gângurit fericit! Programul educațional ASTROMANIA se adresează, însă, unor grupe de vârstă selectate: elevii claselor I-VIII (7 – 15 ani). Pentru alte categorii de vârstă vom elabora programe similare, începând din toamna acestui an.

Sari la conținut