ADDENDA LA AGENDA CULTURALĂ A PLANETARIULUI PE ANUL 2021

ADDENDA LA AGENDA EVENIMENTELOR CULTURALE DE LA PLANETARIU Din rațiuni organizatorice, cele două evenimente expoziționale propuse în agendă, la începutul anului, pentru data de 1 iulie 2021, respectiv deschiderea expoziției digitale multimedia ”MARTE” și a expoziției de fotografii ”Revenirea omului pe Lună”, vor fi amânate pentru data de 7 septembrie 2021, fiind cuplate cu lansarea expoziției ”ESA - AGENȚIA SPAȚIALĂ EUROPEANĂ”. De asemenea, Tabăra de știință ”ASTRONOMICUS” debutează nu la 1 iulie, ci la 6 iulie 2021, având derulare până pe 30 iulie, în patru serii, câte patru zile pe serie și două grupe de vârstă pentru fiecare serie. De asemenea, la 30 iulie 2021, va avea loc la Brno, Cehia, premiera globală a spectacolului digital Full-Dome ”Satelix”, urmând ca în cel mai scurt timp, probabil până la jumătatea lunii august, să fie realizată și premiera în România a acestui show, la Planetariul Baia Mare. Se lucrează la finalizarea acestui program de lansare. Acesta va fi evenimentul anului 2021 pentru Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, pentru că, spectacolul SATELIX este prima producție intelectuală cu implicare directă a unui planetariu din România, un produs care va fi disponibil în limba română, gratuit, pentru toate celelalte planetarii digitale din țară.

30 PLUS 1: TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE - 23 aprilie 2021 – ora 12.00

Expoziție digitală multimedia și prezentarea posterului oficial de mari dimensiuni furnizat de Agenția Spațială Europeană, co-director al misiunii Hubble împreună cu NASA, al celebrării celor 30 de ani de la lansarea Telescopului Spațial Hubble. Un instrument de știință care a modelat cunoașterea actuală a universului și care a facilitat sute de mii de articole științifice, cu o bancă de date enormă ce încă este studiată și din care sunt extrase descoperiri științifice uluitoare legate de cosmos.

LANSARE OFICIALĂ PARC TEMATIC ”SISTEMUL SOLAR”: (30 iunie 2021)

Așteptarea v-a lua sfârșit. Primăvara anului 2021 pune în scenă primul parc tematic astronomic în aer liber din România. Sistemul solar revine în formulă tridimensională, Fără a pune lucrurile la scară (nu ne-ar ajunge Baia Mare!!!), parcul tematic oferă o deschidere spre cunoaștere și bucuria unei ”plimbări” printre planetele sistemului solar. Trebuie să vezi ca să știi! 🙂 Lansarea - cu data inițială 23 aprilie 2021 - a fost amânată pentru a doua jumătate a lunii iunie 2021.

SISTEMUL SOLAR - FULL-DOME SHOW: 23 aprilie 2021 – ora 12.00

Spectacolul digital full-dome SISTEMUL SOLAR, disponibil în limba română din 23 aprilie 2021 pentru publicul larg, este special proiectat pentru asistarea vizuală imersivă a unor lecții școlare, însă este pretabil tuturor vârstelor și completează dinamic expoziția de panouri luminoase din sala de acces și viitoarea expoziție parc în aer liber, dedicată tot sistemului solar.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR:18 MAI 2021 – ora 9.00

Marți, 18 mai 2021, celebrând împreună ”Ziua Internațională a Muzeelor”, începând cu ora 9.00 și până la sfârșitul programului, din oră în oră, Planetariul Baia Mare vă invită la spectacolul captivant al universului exotic, plin de mistere și indicii, în căutarea FANTOMEI UNIVERSULUI. Intrarea LIBERĂ. Prezentat în peste 500 de planetarii, din 66 de țări din lumea întreagă, disponibil în peste 21 de limbi, ”Phantom of the Universe” - FANTOMA UNIVERSULUI este un spectacol de planetariu care ilustrează explorarea incitantă a materiei întunecate, de la Big-Bang și până la descoperirea sa anticipată, la Marele Accelerator de Particule (LHC).

ECLIPSA PARȚIALĂ (INELARĂ) DE SOARE: 10 iunie 2021 – orele 13.00 – 15.00.

În 10 iunie 2021 vom observa împreună, direct sau indirect, cea de-a 16-a eclipsă inelară din secolul al XXI-lea, cea de-a 23-a din 80, în seria Saros 147. Debutând pe cerul canadian, aceasta va traversa coasta nord-vestică a Groenlandei, va trece pe la Polul Nord și va continua spre Siberia Orientală, unde își va încheia spectacolul. În România, însă, eclipsa inelară de soare va putea fi observată ca ECLIPSĂ PARȚIALĂ. Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare va organiza un eveniment special de observare a acestei eclipse parțiale, între orele 13.00 - 15.00. Observații astronomice din curtea planetariului.

NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR 2021: 12 IUNIE - ORELE 18.00 - 00.15

În anul 2020, desfășurarea sărbătorii nocturne europene a muzeelor a fost amânată până în noiembrie, iar participarea – în cele din urmă – a fost una restrânsă și orientată către online. În anul 2021, Noaptea Muzeelor este pe 12 iunie - iar Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare va pregăti pentru acest eveniment o serie de ateliere interactive observaționale și educative. Detaliile vor sosi în curând.

M A R T E - EXPOZIȚIE DIGITALĂ MULTIMEDIA: 7 septembrie 2021 – ora 12.00

TOTUL DESPRE MARTE. Va fi planeta Marte o a doua ”casă” pentru umanitate în viitor? Turismul cosmic va face din planeta Marte o destinație favorită? Există pană la urmă viață în adâncurile planetei?

REVENIREA OMULUI PE LUNĂ! - 7 septembrie 2021 – ora 12.00

Cum a fost prima oară și cum va fi de această dată – Expoziție de fotografii

TABĂRA DE ȘTIINȚĂ ASTRONOMICUS - de la 1 iulie 2021

Tabăra de știință din vacanța de vară revine în forță în acest an, de la 1 iulie 2021. Dacă trebuie, vom purta mască și ne vom distra creativ, instructiv și educativ - în două schimburi. Această activitate de vacanță nu este un mod de a face ceva sau a pierde vremea, ci este o școală a creativității pentru cei cu adevărat pasionați de cinematică și de cosmos. Pentru acești copii vom pregăti ceva spectaculos. Că da, cum să-i spunem? Astronomicus sau Kinematos? https://planetariubm.ro/2021/03/18/dumneavoastra-decideti-tabara-de-stiinta-in-iulie-sau-cerc-saptamanal/?fbclid=IwAR1RRmKLcVZsh_MvVgvbY0PuDPfBlJXkC1E74wT6UALOw-ys3hHhyRs6ucg

LANSAREA (PREMIERA) SPECTACOLULUI FULL-DOME SATELIX: 30 iulie 2021

Spectacol realizat prin proiectul european UNITRIP. Co-realizator: Muzeul de Științe Astronomice. 30 iulie - Brno - Republica Cehia, în cadrul Festivalului FULL-Dome.

ESA - AGENȚIA SPAȚIALĂ EUROPEANĂ: 7 septembrie 2021 – ora 12.00

EXPOZIȚIE DIGITALĂ MULTIMEDIA. România este parte a acestei deschideri multi-naționale către știință. Este unul dintre eforturile europene care conturează identitatea europeană și promite foarte mult pentru viitor.

LANSAREA ÎN SPAȚIUL COSMIC A TELESCOPULUI SPAȚIAL JAMES WEBB.1 NOIEMBRIE 2021 – eveniment online

Implicații pentru viitorul științei. Conferință cu public, vizionare lansare și tematica misiunii spațiale.

Notă: Imaginile prezentate sunt doar sugestive. Datele și conținutul acestor evenimente din agendă pot suferi modificări din cauza evoluției stării sanitare naționale și internaționale.

Descoperă mai multe la PLANETARIU BAIA MARE

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura

Sari la conținut