cimt2 mic

Rezumatul proiectului ”CERUL ÎN MÂINILE TALE”
 

– Denumire proiect: CERUL ÎN MÂINILE TALE
– Durata proiectului: 15.02 – 15.11.2016
– Rezumatul proiectului:
Activități de concepere, realizare și itinerare a unei expoziții tactile, numită “Cerul în mâinile tale”, expoziție ce promovează patrimoniul cultural imaterial legat de tradițiile populare românești despre aștri și constelații, prin prezentarea imaginarului social si cultural despre cer și ”podoabele sale” într­o formă inovativă, destinată persoanelor cu handicap vizual sever sau ușor, dar șipublicului larg din Maramureș și Romania.

Un curs practic de pregătire comună urmat de 6 voluntari ai ONG –ului ACCES și de 6 persoane cu handicap vizual, membri ai Uniunii Naționale a Nevăzătorilor din România – filiala Maramureș, sub îndrumarea unor experți în problemele nevăzătorilor, va avea ca finalitate vernisarea unei expoziții tactile complete (ghidaje și expunere specifice
persoanelor cu handicap vizual). Vor participa și vizitatori din categoria publicului larg, dar supunându­se rigorilor dictate de nevoile speciale ale nevăzătorilor privind accesul la un act cultural, putând astfel beneficia de experimente senzoriale inedite și accederea unei dimensiuni existențiale în absența vederii.

Expoziția va fi itinerată, apoi, prin rotație, la Planetariile publice din România. Acțiuni specifice destinate atât nevăzătorilor cât și publicului larg vor asigura promovarea și vizibilitatea proiectului. Diseminarea se va realiza și după încheierea proiectului prin itinerarea expoziției tactile la Observatoare astronomice, la muzee de etnografie, si la alte muzee, precum și prin postarea pe platforma internet a Complexului Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro, http://www.crt-ro.com și paginile aferente de pe rețelele de socializare) a rezultatelor proiectului.


– Justificarea proiectului:
Prezentul proiect se adresează ariei tematice ”Patrimoniu cultural imaterial” și are ca scop popularizarea și promovarea patrimoniului cultural național imaterial – cunoștințe și tradiții populare românești legate de cer și aștri – punerea lor în valoare în forme noi, printr­o abordare neconvențională, în cadrul unei expoziții tactile realizată special, completată de un ghidaj adecvat pentru nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere, produs cultural ce va fi multiplicat și itinerat împreună cu ghidajul special, la scară națională, prin intermediul celorlalte șapte Planetarii publice din România (în baza unui parteneriat înființat pe un alt proiect, toate Planetariile din România având deja o oferta culturală unitară în ceeea ce privește astronomia populară), încurajând astfel mobilitatea culturală. Proiectul oferă astfel acces la o parte a ofertei culturale specifice planetariilor pentru persoanele cu nevoi speciale, în sensul diversificări targetului de public prin creearea de oferte culturale pentru categorii de public special, în cazul acesta nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere.

Expoziția ”Cerul în Mâinile Tale” reprezintă o reinventare într-o paradigmă nouă a expoziției digitale multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, expoziție vizitată de peste 40.000 de vizitatori, o paradigmă ce vizează receptarea produsului cultural într-o formulă de expresie inovativă multisenzorială și prin intermediul ludicului permite schimbul de roluri și o conceptualizare nouă a responsabilității sociale pe care o instituție de cultură trebuie să o aibă, în sensul accesibilizării maxime a contextului cultural.


– Obiectivul general al proiectului:
Diversificarea ofertei culturale a Complexului Astronomic Baia Mare și a partenerilor săi prin crearea de oportunităţi pentru
experiențe culturale neconvenționale, interactive și inovative, menite să atragă publicul vizitator .
– Obiective specifice ale proiectului:
a. Promovarea și valorificarea la nivel național a elementelor specifice viziunii populare românești asupra cerului, prin prezentarea constelațiilor tradiționale, a tiparelor stelare (asterisme), cu denumirile populare și legendele aferente acestora, în cadrul unei expoziții tactile cu un ghidaj specializat
b. Facilitarea accesului persoanelor cu nevoi speciale la activități culturale.


– Grupuri țintă și beneficiari:
a) Grupurile ţintă ale proiectului cultural
Proiectul se adresează în principal persoanelor cu nevoi speciale din categoria nevăzătorilor și a persoanelor cu dizabilități de vedere, indiferent de vârstă, dar și publicului larg din toate regiunile unde sunt localizați partenerii asociati ai proiectului.

b) Beneficiarii direcţi, indirecţi ai proiectului cultural
Beneficiari direcţi:
Instituţiile partenere:
– Complexul Astronomic Baia Mare, (5)
– ONG­ul : Asociația pentru cooperare culturală, economică și socială ACCES (8)
­Uniunea Națională a Nevăzătorilor din România – filiala Maramureș
­ SC Baum Engineering SRL (1)
­ Asociatia Team4Youth (5)
­ Partenerii asociați :
­ muzee cu secții Planetarii:, Muzeul Vasile Pârvan Bârlad, Complexul Muzeal de Stiințe ale Naturii Constanța, Muzeul Olteniei Craiova, Complexul Muzeal de Stiințele Naturii ”Răsvan Angheluță” Galați, Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Ion Borcea”Bacău
– instituții de învățământ care au Planetarii : Universitatea Stefan cel Mare Suceava, Universitatea Pitești Facultatea de Științe Socio­umane
­ Experți în lucrul cu nevăzători și persoane cu dizabilități vizuale (3)
Beneficiari indirecţi: ­ membrii Asociației pentru nevăzători din România, filiala Maramureș (3130 membri) ­ persoanele cu handicap vizual din Romania (în România trăiesc 3.200 de copii și 106.588 adulți cu handicap vizual, conform unei statistici publicate la 30 iunie 2013 de către Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Dintre aceștia, 1.116 copii și 54.559 adulți sunt încadrați la gradul ‘grav’ de handicap) ­ aproximativ 5.000 de vizitatori ai expoziției tactile din toate locațiile partenerilor­ Autoritățile publice locale – comunitătățile locale din locațiile partenerilor .


-Produsele proiectului cultural ”Cerul în Mâinile Tale”:
­ 1 expozitie tactilă realizată și permanentizată (compusă din sfere în relief cu dispunerea constelațiilor realizate, diagrame tactile, manual de instrucțiuni, ghidaje text audio și vocal);
­ 1 expoziție tactilă având aceeasi componență, itinerată la 7 instituții similare cu Complexul Astronomic Baia Mare;
­ 1 material filmat cu vernisarea expoziției tactile, materiale filmate cu pregătirea și realizarea expoziției tactile;
­ 20 afișe color și 24 afișe tactile, pentru cele două expoziții
­ 200 CD –uri audio realizate și distribuite persoanelor cu handicap vizual
­ 200 manuale pentru muzeografi si voluntari .

Update final – Manual pentru muzeografi pdf manualmuzeografi.jpg MANUAL MUZEOGRAFI (click dreapta și save link as – poate fi deschis cu Acrobat Reader) UPDATE 5 APRILIE 2016

Vernisajul expoziției ”Cerul în Mâinile Tale” va avea loc în data de 11 mai 2016, la ora 12.00.  În cadrul acestei activități cu totul speciale, atât publicul cu deficiențe sau dizabilități de vedere, cât și publicul obișnuit al planetariului, vor experimenta noi dimensiuni și perpective ale cunoașterii cerului, pe o bază multisenzorială, cu ajutorul sistemelor de confort și prezentare și al ghizilor voluntari, care vor facilita această experiență inedită pentru toate categoriile de public.


UPDATE 16 MAI – IMAGINI DIN TIMPUL REALIZĂRII EXPOZIȚIEI LA PLANETARIU


UPDATE 2 IUNIE 2016

VERNISAJUL EXPOZIȚIEI TACTILE ”CERUL ÎN MÂINILE TALE” LA PLANETARIUL DIN BAIA MARE

Vernisajul expoziției ”Cerul în Mâinile Tale”, desfășurat Miercuri 11 mai 2016 la Complexul Astronomic Baia Mare a fost o experiență uluitoare deopotrivă pentru toți participanți – organizatori, public cu deficiențe de vedere sau nevăzători, publicul larg, sala fiind neîncăpătoare iar surprizele nenumărate. Cel mai original gest oferit de organizatori a fost un chestionar – si acesta senzorial – la care au răspuns participanții nevăzători.

Mulțumiri pentru succesul acestui proiect: Asociației Nevăzătorilor din România – filiala Maramureș, asociației voluntarilor TEAM for Youth, BAUM Engineering și finanțatorului – Administrației Fondului Cultural Național. Cerul în Mâinile Tale este – un proiect al CABM și Asociației ACCES și reprezintă a doua reinventare a expoziției Constelații Românești Tradiționale – un demers inițial din anul 2011.

Această prezentare necesită JavaScript.

Proiectul – scris și manageriat de dl. Mircea Lițe – a ocupat prima poziție în seria proiectelor care au primit finanțare de la AFCN la aria patrimoniu cultural imaterial.

Expoziția va fi itinerată ulterior și în alte locații din țară, împreună cu un ghid de implementare.

Ciprian Crisan


Impresii de la vernisajul expoziției ”Cerul în Mâinile Tale”

2008 - 2023 MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE II ASTRONOMY SCIENCE MUSEUM II PLANETARIUM
Sari la conținut