DESPRE NOI


Complexul Astronomic Baia Mare este un important centru cultural-științific și obiectiv turistic din Baia Mare, aflat în directa subordonare a Consiliului Județean Maramureș, începând cu anul 2014. Anterior, instituția noastră a fost cunoscută sub denumirea de PLANETARIUL BAIA MARE, fiind secție de specialitate a Muzeului de Mineralogie Baia Mare (2007 – 2014), iar mai înainte, în perioada (1990 – 2006) birou în cadrul Muzeului Județean Maramureș. Istoria instituției noastre a început, însă, cu mult timp înainte, în 1969, când pe 1 iulie a fost inaugurat primul planetariu public din România (episod imediat urmat de deschiderea planetariului public din Constanța) și prin adăugarea observatorului astronomic, noua instituție a primit numele de Complexul Astronomic Baia Mare. 

Palmares – în istoria sa de aproape 50 de ani, instituția noastră a primit peste 1.000.000 de vizitatori; Complexul Astronomic Baia Mare: primul planetariu public din România (1969), unicul planetariu public din Transilvania (1969 – 2017), cel mai modern planetariu public din România (din 2015 și până în prezent), prima și cea mai modernă expoziție digitală multimedia din România (2011 – prezent), un centru de excelență în popularizarea astronomiei (2015 – prezent) etc.

Structura (actuală) a Complexului Astronomic Baia Mare:

Complexul Astronomic Baia Mare are în prezent două compartimente, unul de specialitate ”Planetariul și Observatorul Astronomic” (cu 4 posturi de execuție: educatori muzeali), unul tehnic ”Administrativ – Relații Publice” (cu 2 posturi de execuție: inspector de specialitate și referent de specialitate) și un post de conducere – Manager.

Echipa Complexului Astronomic Baia Mare:

  • Ovidiu IGNAT – Manager;
  • Maria PASCU – Inspector;
  • Liana Maria Petrica – Referent de specialitate;
  • Ioan BOB – Educator Muzeal;
  • Mircea LIȚE – Educator Muzeal (până în 2018, când a plecat spre stele);
  • Ciprian CRIȘAN – Educator Muzeal;
  • Septimiu Vancea – Educator Muzeal
  • Andreea Maria Bud – Referent S Debutant

Suntem relativ activi și pe Internet:


Documente: (în curs de implementare)


Despre noi
Versiune audio - via Ruxandra Munteanu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.