În istoria sa de peste 50 de ani, instituția noastră a primit peste 1.000.000 de vizitatori; Complexul Astronomic Baia Mare a fost rând pe rând: primul planetariu public din România (1969), unicul planetariu public din Transilvania (1969 – 2017), cel mai modern planetariu optic din România (din 2015 și până în prezent), inițiatorul primei și celei mai moderne expoziții digitale multimedia din România (2011 – prezent), un centru de excelență în popularizarea astronomiei (2015 – prezent), unicul planetariu optic din România dotat cu sistemul Skymaster ZKP4 (2015 – prezent), unicul referențial hibrid de proiecție cu sistem led (optic) și sistem laser (digital) din România (2020). Complexul Astronomic Baia Mare este membru al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) și al Asociației Internaționale a Planetariilor (IPS). Complexul Astronomic Baia Mare este – de asemenea – unica instituție de profil de sine stătătoare din România, coordonată direct de Consiliul Județean Maramureș (2014 – 2020). Din septembrie 2020, în urma obținerii acordului Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, precum și prin hotărârea Consiliului Județean Maramureș, instituția noastră a redevenit muzeu, sub coordonarea directă a CJMM, cu denumirea de Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare.

Complexul Astronomic Baia Mare are în prezent două compartimente, unul de specialitate ”Planetariul și Observatorul Astronomic” (cu 4 posturi de execuție: educatori muzeali), unul tehnic ”Administrativ – Relații Publice” (cu 2 posturi de execuție: inspector de specialitate și referent de specialitate) și un post de conducere – Manager.

  • Ovidiu IGNAT – Manager;

  • Maria PASCU – Inspector;

  • Liana Maria PETRICA – Referent de specialitate;

  • Ioan BOB – Muzeograf;

  • Ciprian CRIȘAN – Muzeograf;

  • Septimiu VANCEA – Muzeograf;

  • Andreea Maria MOLDOVAN – Referent Specialitate SII;

  • Dana Sorina MARE – Muzeograf.

MSA – MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE

După o istorie impetuoasă de 51 de ani, începând 1 octombrie 2020, Planetariul din Baia Mare se reinventează din nou, de astă dată ca muzeu de științe astronomice, de sine stătător, coordonat direct de Consiliul Județean Maramureș.

 

În urma Hotărârii Consiliului Județean Maramureș din 18 septembrie 2020, având în vedere avizul prealabil al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, Adresa și Nota de Fundamentare a CABM, rapoartele și referatele de la instituțiile în competență, de la 1 Octombrie 2020 se înființează Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, instituție publică de cultură cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Județean Maramureș, prin preluarea activității, personalului, patrimoniului și a codului de identificare fiscală de la așezământul cultural Complexul Astronomic Baia Mare.

 

Acest statut de muzeu reprezintă cea mai importantă reorganizare a planetariului din 1989 și până în prezent. Între anii 1990 – 1996 a fost compartiment de specialitate al Muzeului Județean Maramureș, apoi birou în cadrul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, până în 2014, când – prin separare – s-a înființat Complexul Astronomic Baia Mare, care a activat până în septembrie 2020 – ca unica instituție de profil din România, cu statut de așezământ cultural. Întrucât noul muzeu se înființează prin preluarea tuturor resurselor de la Complexul Astronomic Baia Mare, palmaresul planetariului va fi prezentat sub numele noului MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE.

 

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare (MSA) este membru al Rețelei Naționale a Muzeelor din România și a Asociației Internaționale a Planetariilor. Funcționând ca un centru de popularizare a științei, MSA deține ca patrimoniu operațional, echipamente științifice observaționale moderne (telescoape, lunete, alte echipamente) și simulatoare astronomice (numite planetarii sau tehnologii de proiecție analogică și digitală), locația instituției fiind str. George Coșbuc, nr. 16, Mun. Baia Mare, jud. Maramureș, România.

 

În perioada 2019 – 2021, MSA Baia Mare este partener în proiectul european EASMUS+ ”UNITRIP – Universe to reach? In Planetarium!”, iar doi specialiști de la planetariul băimărean au participat la schimburi de experiență cu specialiști ai celor mai importante planetarii din Europa – Cehia (Brno), Germania (Hamburg), Slovacia (Hurbanovo), Polonia (Zielona Gora), Ungaria (Budapesta), colaborând și la realizarea unui spectacol digital – SATELIX – dedicat impactului tehnologiilor spațiale în viața cotidiană.

 

La începutul anului 2020, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, a fost instalat și a devenit operațional noul planetariu digital full-dome ROVER de la RSA COSMOS, care a permis diversificarea spectacolelor de planetariu pentru publicul larg. Până la introducerea stării de urgență sanitară, au fost prezentate consecutiv spectacole de planetariu cu proiectorul analogic (ZKP4 – ZEISS Skymaster) și cu cel digital (ROVER). După 15 mai 2020 și până în prezent, în condițiile stării de alertă sanitară, pentru minimizarea riscului sanitar, proiecțiile de planetariu pentru publicul larg s-au făcut în mare majoritate cu proiectorul digital, cu participarea a maxim 15 persoane per sesiune (capacitatea cupolei este de 47 locuri) și cu asocierea unor măsuri instituționale riguroase de protecție a personalului și a vizitatorilor (covor dezinfectant la intrare, dispenser soluție dezinfectantă, instalație de dezinfectare automată în cupolă și spațiile adiacente, termometrizare vizitatori și personal, introducere plata prin POS. etc.

 

Starea pandemică din anul 2020 a afectat calendarul evenimentelor publice ale planetariului băimărean, iar unul dintre aceste evenimente, transmutat în online a fost cel al aniversării a 30 de ani de operare în spațiul cosmic a Telescopului Spațial Hubble, rezultat al colaborării ESA/NASA. Planetariul din Baia Mare a fost partener oficial pentru România în organizarea acestui eveniment, recepționând de la Agenția Spațială Europeană posterul aniversar oficial de mari dimensiuni și a pregătit evenimentul aniversar care, finalmente, a fost mutat online.

 

La începutul anului 2020, planetariul băimărean deținea cel mai modern planetariu analogic din România și Europa de Sud-Est, primind prin proiectorul digital full-dome ROVER și capacități de prezentare a spectacolelor digitale, operare în sistem hibrid, live și automatic.

 

În perioada 2017 – 2019, planetariul băimărean, printr-un parteneriat public-privat cu Asociația Millenium Baia Mare a itinerat în peste 20 de locații din România – muzee, centre culturale și biblioteci – expoziția de fotografie ”Semnele Ceriului” în tandem cu expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”. Câteva dintre locațiile selecte ale caravanei astronomiei populare românești sunt Muzeul Satului București, Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Castelul Corvinilor Hunedoara.

 

CERUL ÎN MÂINILE TALE (2016) ȘI PLANETARIU PENTRU NEVĂZĂTORI (2017) două proiecte ale planetariului din Baia Mare, co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, reprezentă două premiere în România, cel puțin: prima expoziție multi-senzorială de astronomie pentru nevăzători și primul planetariu pentru nevăzători.

Va urma …

Sari la conținut