Pe 11 februarie 2010 NASA a lansat în spațiu un observator solar ale cărui capacități sunt fără precedent. Solar Dynamics Observatory (SDO) a fost lansat cu o rachetă Atlas V, purtând instrumente care, după oamenii de știință, ar trebui să ducă la revoluționarea observațiilor asupra Soarelui. Dacă totul urma să meargă conform planului, SDO urma să ofere imagini de o rezoluție incredibilă asupra întregului disc solar cu o frecvență de o secundă.
Când echipa științifică a publicat primele sale imagini în aprilie 2010, informațiile de la SDO au depășit toate speranțele și așteptările, oferind detalii uimitoare ale soarelui. În cei trei ani care au trecut de atunci, SDO a continuat să ne uimească cu imagini și filme ale evenimentelor solare eruptive. Dar aceste imagini nu sunt doar frumoase ci oferă și material de studiu științific. Prin sublinierea diferențelor valorilor luminii, cercetătorii pot determina mișcarea materialelor în interiorul soarelui. Iar această mișcare oferă indicii asupra a ceea ce cauzează exploziile gigant a căror efecte pot deranja tehnologia de comunicare spațială.
SDO este prima misiune a programului NASA – Trăind cu o stea – al cărei scop este de a dezvolta înțelegerea științifică necesară privind acele aspecte de relație între Soare și Pământ care ne pot afecta direct viețile și societatea. Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt a construit, operat și administrat sonda SDO pentru Directoratul Misiunii pentru Știință al NASA din Washington D.C.
Music: Mistake (Davide Rossi Re-Work – Instrumental) courtesy of Moby Gratis.
sursa: Youtube.com
Traducere și adaptare: C. Crișan
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)