De când Umanitatea a început să recunoască tipare în stele, am considerat necesar să le dăm un înțeles, prin conectarea celor mai strălucitoare, de la punct la punct și asociindu-le apoi personaje ale miturilor și legendelor. Fie că sunt reprezentări ale unor animale, ale unor eroi sau figuri fanteziste – aceste prime etichete puse pe tiparele stelare au reprezentat începutul constelațiilor.

PRIMELE CONSTELAȚII

Modelele stelare sunt cunoscute ca asterisme – o asociere de stele bazată pe ceea ce vedem, iar nu o relație fizică reală între ele. Primele constelații au fost bazate pe asterisme, grupuri de stele ce păreau să reconstituie ceva și se aflau într-o poziție a cerului care le dădea o anume semnificație. În acest caz, semnele Zodiacului – sau constelațiile zodiacale – au fost cel mai probabil printre primele care au fost recunoscute inter-cultural. Deși stelele s-ar putea afla la sute de ani lumină depărtare între ele și în relația lor cu Soarele, Luna și planeta Terra la alte mii de ani depărtare, fiecare civilizație a recunoscut aceste modele stelare particulare situate pe o cale imaginară a Soarelui și a Lunii de-a lungul cerului, numită planul ecliptic. Chiar înainte ca oamenii să știe că există și alte planete, le-a fost dat să înțeleagă că zone anumite ale cerului pot conține alte stele, așa încât au simțit nevoia să le exprime.

Dacă în mod tradițional noi cunoaștem constelațiile zodiacale sub numele de Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpio, Sagittarius, Capricorn, Aquarius și Pisces, acestea au alte multe nume în culturi și religii variate – de obicei având însă același înțeles. Spre exemplu, cultura Hindu se referă la Aries sub numele de Mesa, care este ”Berbecul” iar la Gemini ca Mthuna, adică ”Gemenii”. Plasarea unor nume definitive pentru constelațiile zodiacului a survenit probabil către 2700 î. Chr., pe măsură ce au apărut primele noastre sisteme cu coordonate. Dacă fiece cultură și-a ales un sistem particular de coordonate – de exemplu, grecii au ales timpul tropical, în timp ce Hindu și chinezii s-au bazat pe timpul sideral – important este faptul că aceste asterisme au devenit rapid universal cunoscute.

Cu timpul, alte asterisme din apropiere au căpătat formă și au devenit constelații în adevăratul sens al cuvântului – fiecare cu numele și semnificația sa culturală. Totuși, exista o singură mare problemă. Aceste prime constelații nu aveau o definiție, nici granițe și nici consistență. Pe măsură ce primii navigatori au început să călătorească, ei au început să adauge tot mai multe stele pe hărțile lor, comparându-le apoi cu hărțile timpului și întreaga chestiune a devenit foarte confuză. Ar fi foarte dificil să navighezi către o stea pe care nu o poți vedea decât când ajungi acolo – ca să nu mai vorbim de o constelație care nu a fost cartografiată pe hărțile dumneavoastră!

PRIMELE CONSTELAȚII OFICIALE

Către secolul al II-lea, astronomul grec Ptolemeu a decis că este timpul unei activități serioase pentru unificarea acestor asterisme și asocierea unor nume pentru constelații. Activitatea sa în acest sens este numită Almageste – un tratat matematic și astronomic propunând mișcările complexe ale stelelor și căile planetelor cunoscute. Lucrarea în sine a fost genială, acoperind problematica mișcărilor diurne ale obiectelor cerești, măsurarea timpului zilei, determinarea latitudinii, punctele în care Soarele este vertical, umbrele ceasului solar la echinocții și solstiții, și alte observații care se schimbă odată cu poziția observatorului. A acoperit mișcarea planetară retrogradă, mișcarea Lunii, paralaxa lunară, mișcarea apogeului lunar, eclipsele, precesia echinocțiilor, mișcarea Soarelui și a stelelor fixe. Dar, foarte important, această lucrare ne-a dat primele 48 de constelații oficiale. Și, credeți sau nu, cele 48 de constelații descrise de Ptolemeu sunt încă utilizate astăzi de către astronomi.

Totuși era o mică problemă cu Almageste și constelațiile sale. Hărțile pe care Ptolemeu le-a utilizat proveneau din vremea lui Hipparchus și a inclus numai stelele ce puteau fi văzute din poziția acestuia. Nu a trecut mult până ce această lucrare a fost îmbunătățită de către cultura islamică, ai cărei astronomi au descris observațiile asupra stelelor, poziției lor, magnitudinii, strălucirii și culorii, adăugând chiar și desene pentru fiecare constelație. Prin urmare, chiar și astăzi unele dintre cele mai strălucitoare stele catalogate sunt menționate încă prin numele lor arabe.

Încă o dată, nu a trecut mult timp până ce lumea a avut nevoie de un sistem și mai bun, moment care a survenit o dată cu astronomul german Johann Bayer, și astronomul englez John Flamsteed. Aceștia nu au creat și mai multe constelații – treaba lor a fost să atribuie litere grecești și numere celor mai strălucitoare stele din fiecare constelație, pentru a le da un standard. Situația a devenit însă mai confuză pe măsură ce astronomii au călătorit în emisfera sudică, adăugând și mai multe stele, respectiv constelații.

CONSTELAȚIILE MODERNE

Formată în 1919, Uniunea Astronomică Internațională (UAI) este o colecție de astronomi profesioniști a căror sarcină este să acționeze ca o autoritate recunoscută internațional pentru atribuirea denumirilor.  În 1930 UAI a decis să aleagă lucrarea astronomului belgian Eugene Joseph Delporte ca un standard internațional. La acest punct, el fixase granițele moderne dintre toate constelațiile cerului, împreună cu liniile de ascensiune dreaptă și declinație pentru epoca B1875 și cele 88 de constelații recunoscute oficial au devenit standard mondial.

Pentru că Delporte alesese o epocă atât de timpurie, aceste schițe ce aveau o vârstă de 80 de ani nu mai sunt perfect verticale sau orizontale, datorită precesiei echinocțiilor și într-o bună zi, vor trebui reajustate. Totuși, un standard fusese adoptat și numele constelațiilor, tiparele și granițele constelațiilor în sfârșit recunoscute.

CE ESTE O CONSTELAȚIE

O constelație este un tipar de stele recognoscibil care are granițe oficiale și o desemnare oficială. Există 88 de asemenea constelații recunoscute oficial.

Nu uitați că deseori recunoaștem modele stelare – dar acestea sunt asterisme iar nu constelații. De exemplu, ”Carul Mare” este un asterism și parte a mai marii constelații Ursa Major – la fel cum avem ”Marele Pătrat al lui Pegasus” sau ”Cheia de piatră” din Hercules. Veți afla multe asemenea asterisme pe măsură ce veți călători pe cerul de noapte: ”Triunghiul de Vară”, ”Centura lui Orion”, ”Crucea Nordului”, ”Crucea Sudului”, ”Cercul de Iarnă” … Să nu uitați …

Pentru a fi o constelație trebuie să aibă granițe oficiale și o desemnare oficială!

LISTA CONSTELAȚIILOR EMISFEREI NORDICE ȘI EMISFEREI SUDICE
2008 - 2023 MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE II ASTRONOMY SCIENCE MUSEUM II PLANETARIUM
Sari la conținut