PUBLICAȚII

PUBLICAȚII ALE COMPLEXULUI ASTRONOMIC BAIA MARE

 

2017. ANUARUL DE ASTRONOMIE POPULARĂ AL COMPLEXULUI ASTRONOMIC BAIA MARE

afis anuar Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare 2017 este prima parte a unui triptic ce cuprinde trei publicații anuale și valorifică componenta patrimoniului cultural imaterial reprezentată de astronomia populară, într-un dialog cu astronomia științifică de actualitate, fiind un demers prin excelență pluridisciplinar. Realizat cu co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național, în baza unui proiect editorial care a fost tipărit la Tipografia Ceconii Baia Mare, într-un format de Album de Lux, având o calitate a tiparului cu totul excepțională, cu un tiraj de 800 exemplare, tiraj epuizat, Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare este o publicație de referință adresată tineretului, colegilor specialiști de la muzee și planetarii, asociațiilor și cluburilor astronomice și a fost un prilej excelent de popularizare a celor 39 de constelații românești tradiționale, de interpretare a simbolisticii solare din arhitectura tradițională maramureșeană și nu numai, de comparare a viziunii tradiționale românești asupra cerului înstelat cu mitologiile astrale ale altor popoare din lumea întreagă și, printre alte articole interesante, de etalare a calendarului evenimentelor astronomice ale anului 2018, într-un format accesibil și dinamic. Publicația a cuprins ca supliment o hartă stelară interactivă (planisferă) care surprinde constelațiile românești tradiționale în raport cu cele UAI și repere către cele mai importante stele. Publicație 120 pagini plus coperta, înregistrată ISSN.

Anuarul Complexului Astronomic Baia Mare – în format digital poate fi consultat AICI (LINK)


2017. COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE – CALENDAR MURAL PENTRU ANUL 2018

calendar ianuarieA ieșit de la tipar, noul calendar mural al Complexului Astronomic Baia Mare pentru anul 2018, care continuă tematic abordarea interdisciplinară asumată în acest an de instituția noastră prin proiectul Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători și Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare, proiect editorial care ca și primul proiect menționat sunt dedicate popularizării viziunii populare despre univers, etno-cosmologia românească.

Calendarul de perete pentru anul 2018, care cuprinde o serie de fotografii uluitoare, de o calitate artistică fără cusur, nu se abate de la această linie tematică, având ca titlu generic ”Simboluri astrale în arhitectura populară din Maramureș”, cu trimitere la titlul unei expoziții de fotografii realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel și prezentată pe simezele instituției noastre. Selecția fotografiilor a fost realizată împreună cu autorul, domnul Ilie Tudorel, DTP-ul a fost asigurat de Ciprian Crișan, iar tipărirea realizată la Ceconii.

Calendarul cuprinde, bine înțeles, evenimentele astronomice notabile ale anului 2018 și reflectă urarea pe care o facem tuturor vizitatorilor noștri de a avea un an nou minunat, anul dinaintea jubileului Complexului Astronomic Baia Mare care, în 2019 va aniversa 50 de ani de la inaugurarea sa.

Calendarul mural al Complexului Astronomic Baia Mare 2018 poate fi consultat în format digital AICI (LINK)


2016. MANUALE PENTRU MUZEOGRAFI – GHIDAJ NEVĂZĂTORI

Broșură realizată în anul 2016, ca parte a proiectului ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă” (cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în 2016), cuprinzând instrucțiuni și sugestii de lucru cu persoanele ce prezintă deficiențe de vedere sau nevăzătoare, pentru o mai bună înțelegere a primei expoziții astronomice tactile pentru nevăzători. Pentru a înțelege modul în care persoanele nevăzătoare percep realități fizice tridimensionale și pentru a putea oferi sugestia mentalizării bolții cerești cu stelele constelațiilor românești tradiționale selectate, pentru a imagina corect poziționarea obiectelor reprezentate ce sunt figurații ale constelațiilor, această publicație este un îndrumar de bune practici și – de asemenea – un ghid pentru muzeografiii ghizi ce au avut în grijă expozițiile tactile itinerate în mai multe locații din țară ca parte a proiectului. Tiraj 200 exemplare.

Manual Muzeografi

MANUAL MUZEOGRAFI (descărcare – click dreapta, SAVE AS …)

Vezi de asemenea pagina proiectului ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă”


2016. SKY READING BOOK (Limba română, engleză, ucraineană)

Ghidul de orientare pe bolta cerească – (Sky reading book) are în preambul două articole realizate de prof. Ioan Bob, ce prezintă o problematică serioasă, globală, conștientizată la nivel internațional și pentru care se caută rezolvări la scara planetei: poluarea cosmică și poluarea luminoasă. Poluarea spațiului cosmic cu deșeuri spațiale de diverse mărimi este o consecință a aventurii omului în spațiul cosmic și reprezintă un pericol iminent pentru toate misiunile spațiale prezente și viitoare. Poluarea luminoasă, pe de altă parte, afectează ecosisteme multiple ale planetei, ducând până la dispariția unor specii și are o influență indubitabilă asupra sănătății oamenilor, cauzând degenerescențe, slăbind sistemul imunitar și generând o accelerare a îmbătrânirii organismului uman. Cele două teme majore legate de poluarea luminoasă și cea spațială au fost, de altfel, componente majore și ale programului internațional de celebrarea a ”Anului Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe lumină – 2015”. Tiraj 2000 exemplare. Publicat prin proiectul ENPI HUSKROUA ”Pl@NETour”, co-finanțat de Uniunea Europeană .

Consultare articol de fond care prezintă publicația: AICI


2015. CALENDAR MURAL AL COMPLEXULUI ASTRONOMIC BAIA MARE PENTRU ANUL 2016 – TIRAJ 300 EX.

Complexul Astronomic Baia Mare anunță ieșirea de sub tipar a noului calendar mural pentru anul 2016, un calendar special cu evenimentele astronomice ale întregului an, cu aducerea în prim-plan a constelațiilor reprezentative, vizibile la anumite date calendaristice.

Alături de calendarul de perete, dorim să anunțăm o premieră absolută pentru Baia Mare: tichetele de intrare pentru anul 2016, cu tarifele aprobate de Consiliul Județean Maramureș, vor avea o prezentare cu totul specială. Astfel tichetul de acces la Complexul Astronomic, cu valoarea de 8 lei – pentru public general adult – este publicat sub forma unui pliant, un mic ghid informativ pe care vizitatorul va dori să-l păstreze mult timp, iar tichetul de 4 lei – tarif redus pentru copii și elevi, se prezintă sub forma unei cărți poștale ilustrate, numai bună de prins pe frigider sub un magnet sau – de ce nu – de înrămat! Tichetul de acces gratuit conține un calendar anual și elementele de identitate vizuală ale Complexului Astronomic Baia Mare.

Tichetul ”publicație” reprezintă o inovație extrem de valoroasă, o valoare adăugată la ceea ce, îndeobște este considerat biletul de intrare la o instituție culturală. Dorința noastră de a oferi un pliant gratuit – recomandare generală a ICOM și a Rețelei Naționale a Muzeelor  – la accesul într-un obiectiv turistic, cultural-științific unicat în Transilvania, are ca resort intim intenția de a face mai bine cunoscută instituția noastră, cu noul echipament și facilitățile spectaculoase oferite de proiectorul stelar Zeiss Skymaster ZKP4, cu noile servicii de observații astronomice pentru public nocturne și diurne prin telescoapele achiziționate recent, fiind în același timp și o soluție ”ecologică”, prin reinventarea tichetului de acces ca și souvenir, sau conținut ce merită a fi păstrat.


2012. CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – PLANISFERĂ

Una dintre publicațiile de vârf realizate de Planetariul Baia Mare în 2012 a fost Planisfera mobilă – sau Harta Stelară pe care sunt poziționate alături de constelațiile UAI – constelațiile românești tradiționale. Produs al proiectului ”Constelații Românești Tradiționale”, proiect finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, această hartă a întrunit deja multiple aprecieri fiind unul dintre reperele importante ale proiectului nostru. Harta Stelară – Planisfera – s-a distribuit gratuit până la epuizarea stocului realizat.

Sursă bibliografică: Matei Alexescu – Harta Cerului, Ed. Științifică, 1967; Grafica: Aldmagic.

Această prezentare necesită JavaScript.


2012. CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – BROȘURĂ

Această publicație este unul din produsele tipărite și difuzate gratuit – ale proiectului Constelații Românești Tradiționale, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, realizat în anul 2012 la Planetariul Baia Mare. Publicația cuprinde o serie de articole ce ilustrează viziunea populară românească despre cer – diversele componente structurale ale concepției tradiționale din astronomia populară românească și o serie de completări care au apar online pe pagina proiectului www.planetariubm.ro/constelatiiromanesti/


2011. BROȘURA – MINERALE&ASTRE – CONSTELAȚIILE ECLIPTICE ȘI COMORILE LOR ASCUNSE

Un ghid pragmatic ilustrat al expunerii tematice ”Constelațiile ecliptice și comorile lor ascunse” ce completează proiectul expozițional ”Minerale și Astre” pus în scenă la Muzeul de Mineralogie Baia Mare, cu ocazia inaugurării noului pavilion multifuncțional al muzeului (expoziție deschisă în perioada 22 decembrie 2011 – 10 aprilie 2012).

În latina târzie ”constellatio” se traduce ca ”set (sau grup) de stele”. În astronomia modernă, o constelație este o zonă definită și acceptată la nivel internațional de pe sfera cerească. Aceste zone sunt grupate în jurul asterismelor, tipare formate din stele proeminente într-o vecinătate aparentă a unora față de celelalte pe cerul de noapte al Terrei. Există 88 de constelații standard, recunoscute de către Uniunea Astronomică Internațională, încă din 1922. Majoritatea acestora amintesc de cele 48 de constelații definite de astronomul, matematicianul și geograful grec din Alexandria, Ptolemeu, în lucrarea Almagest (sec. II d.Hr). Peste jumătate dintre acestea au o istorie mult mai veche, probabil începând cu Epoca târzie a Bronzului, în special constelațiile zodiacale, cunoscute a fi fost primele constelații ce au suscitat interesul omului. Restul constelațiilor, mai recente, au fost definite în secolele 17-18, cele mai multe aparținând emisferei sudice cerești, fiind definite de Nicolas Louis de Lacaille (1763) în lucrarea Coelum australe stelliferum. Există și numeroase constelații istorice ce nu sunt recunoscute de către Uniunea Astronomică Internațională, sau constelații tradiționale regionale, ce aparțin astronomiei sau astrologiei, parte a culturii chineze, hindu sau a aborigenilor australieni. Sensul modern astronomic al constelației, acela de ”zonă de pe sfera cerească în jurul unui asterism specific” datează de la mijlocul secolului al 16-lea. Demersul secției Planetariu în cadrul proiectului expozițional „Minerale și Astre” își propune o incursiune în adâncurile constelațiilor ecliptice pentru a aduce mai aproape de ochii privitorului frumusețile neasemuite și nemaivăzute vreodată de cei mai mulți dintre noi. La fel cum minerul trudește în subteran pentru a scoate la suprafață minunatele eșantioane minerale, aproape în același mod, astronomul, un alt lucrător al beznei, scrutează orizonturile nopții pentru a obține priveliști nebănuite și pentru a le face cunoscute tuturora. Până nu cu mult timp în urmă, acest lucru era aproape de neimaginat, dar odată cu explozia tehnico-științifică și media din zilele noastre, dorința oamenilor de a „vedea” dincolo de ceea ce vedem în mod uzual cu ochiul liber a devenit posibilă și perfect realizabilă. De ce, totuși, constelații ecliptice? Pentru că ele sunt mult mai cunoscute sub numele de constelații zodiacale, iar Planetariul Baia Mare își propune o abordare astronomică a acestora în detrimentul celei astrologice. Pentru astronomi, un semn zodiacal nu este același lucru cu respectiva constelație ecliptică ce determină acel semn zodiacal. În astronomie, o constelație este o regiune a cerului care ocupă un anumit număr de grade pătrate de cer foarte bine delimitată de granițe, în timp ce în astrologie este subliniat doar „tiparul” stelar al constelației care, în opinia astrologilor influențează atât planeta cât și ființa umană.Să precizăm din capul locului că Soarele traversează pe rând în decursul unui an aceste constelații și că ele sunt în număr de 13 și nu 12 ca în viziunea astrologilor. Nepotrivirea se explică prin faptul că una dintre constelatiile zodiacale, a 13-a, a fost relativ recent desemnată prin extinderea constelației boreale Ophiucus și asupra unei porțiuni care conține vreo 15 grade din ecliptică. De altfel, imediat după cel de-al doilea război mondial, a fost lansată pentru prima dată ipoteza existenței celei de a 13-a zodii. Faptul de netăgăduit este că Soarele traversează și constelația Ophiucus, această constelație fiind situată între constelațiile Scorpion și Săgetător. În opinia astrologilor moderni, zodia ce poartă denumirea constelației ar trebui să urmeze imediat Scorpionului, fiind de fapt a 11-a din grupul zodiacal. Această idee nu a fost însă acceptată de majoritatea astrologilor. În 1995, ipoteza existenței zodiei a fost lansată din nou și a fost considerată drept scandaloasă, nefiind acceptată de specialiștii renumiți în domeniu.


2009. BROȘURA – 40 DE ANI DE LA INAUGURAREA PLANETARIULUI BAIA MARE

Un număr – special – al revistei Pl@netariu, bun de lansat pe 1 iulie 2009, data la care aniversam 40 de ani de la inaugurarea primului planetariu public din România: Planetariul Baia Mare. Această ediție a revistei, care are și o versiune tiparita sub forma unei brosuri cu titlul ”1969-2009: 40 de ani de astronomie la Planetariul Baia Mare” este editia cu numarul de aur si cuprinde o serie de articole mai mult decât interesante, referitor la istoria planetariului nostru, istoria din toate timpurile … a planetariilor, o escapadă sub cupola planetariului, prezentarea unei expozitii documentare ce poartă numele primului cosmonaut român, o etalare sugestivă a colecției filatelice Aurel Festilă cu tema ”Omul în spațiul extraterestru” si multe altele pe care va lasam să le descoperiti.

Este anul international al astronomiei – 400 de ani de la primele observatii cu luneta ale lui Galileo Galilei, 40 de ani de la primii pasi pe Lună, făcuti de membrii misiunii Apollo 11, 40 de ani de la inaugurarea primului planetariu public din România si singurul din Transilvania! O invitatie la un festin astronomic, caci Planetariul Baia Mare este poarta dumneavoastră către Univers! Vă invităm să-i ”gustati” limpezimea, frumusetea si magia!


2009. REVISTA PL@NETARIU – NR. 2/3 IANUARIE 2009

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.