În cutia cu proiecte la început erau simple idei, discuții, erau vise, aspirații și speranțe! Apoi unele au căpătat sens, vibrație, contur și materializare. Altele așteaptă cu răbdare să le vină timpul. Planetariul Baia Mare a depășit de ceva vreme condiția lui ”trăiește clipa!” și împreună cu Dumneavoastră, cei care ne apreciați și ne susțineți, construim viitorul! Am ales să prezentăm aici doar câteva dintre proiectele noastre, a căror realizare necesită fonduri substanțiale, efort progresiv, atenție, dăruire, consecvență și perseverență! Suntem siguri, însă, că toate vor fi realizate, chiar și cele care așteaptă cuminți să le vină rândul …

ză pl@netarium project este un proiect de mare anduranță dedicat promovării astronomiei și a Planetariului Baia Mare în new-media, pe întreg orizontul mediei-online, generării de conținut tematic, surse de informare și relaționare directă cu publicul nostru în mediu virtual. Proiectul funcționează ca o platformă virtuală – PLANETARIU VIRTUAL – ce cuprinde toate conexiunile de date dinspre planetariul nostru spre media, atât cea clasică cât și new-media.

ză pl@netarium project este astfel o platformă multifuncțională de digitalizare a informației Planetariului Baia Mare, care a debutat în 2008 prin site-ul nostru (planetariubm.wordpress.com) și a fost apoi îmbogățită prin realizarea unui channel pe Youtube (pentru conținut video), prin realizarea unui channel pe Scribd.com (pentru conținut carte și documente), prin interfațarea directă cu publicul pe justin.tv (pentru transmisiuni directe ale unor evenimente), prin antrenarea via VPN a prezentărilor pentru public de pe info-kiosk-ul cu touch screen al planetariului, prin asocierea ca entitate promotoare a astronomiei pe platformele Facebook și pe Twitter și prin realizarea unei platforme de colaborare multi-client pe Google Docs.com. Și în sfârșit avem motive să ne bucurăm de prezența noastră pe Wikipedia! Ca să nu mai vorbim de Gravatar! Sau de o pagină cultivată cu atenție pe Google Places. Atenție, acesta este numai începutul expansiunii pe Internet a Planetariului Baia Mare! Urmează rapid realizarea site-ului Clubului Micului Astronom!

 

ză Big-Mama project este numele ”codificat” al proiectului de modernizare a Planetariului Baia Mare, prin implementarea noilor tehnologii – respectiv achiziția unui nou proiector stelar optico-mecanic complex cu proiectoare digitale auxiliare, implementarea unui nou sistem de sunet și micro rezonanță pentru viitoarele prezentări și show-uri care vor fi oferite alături de limba nativă, în alte trei limbi de circulație internațională. Vor fi achiziționate de asemenea câteva show-uri la pachet, care să răspundă nevoilor de informare ale publicului nostru și de asemenea va fi creat un show specific, unic, al planetariului nostru cu muzică și materiale video originale.

Înlocuirea vechiului proiector stelar este imperios necesară pentru creșterea calității și spectaculozității prezentărilor în cupolă și integrarea volumului uriaș de informație de actualitate în sistemul de relaționare cu publicul. Astfel, prezentări speciale vor fi oferite pentru public care să evidențieze cele mai noi achiziții, informații și succese realizate de om, de civilizația umană – pentru cunoașterea și înțelegerea universului.

ză Universe is You! Și acest proiect are nume de cod pentru că presupune dezvoltarea mai multor activități de contact cu publicul, respectiv Clubul Micului Astronom, în perioada vacanțelor de vară (în restul anului activitățile fiind mutate pe site-ul care va fi dedicat!), observații astronomice cu frecvență cât mai mare (am spune lunară cel puțin, dar suntem în așteptarea unor instrumente care să ne capaciteze la observații de mai mare adâncime, așa că dezideratul este pe cale de a fi împlinit … ), organizarea de party-uri astronomice, cu muzică tematică, astro-poezie sau astro-literatură, expoziții neconvenționale, activități educaționale speciale, proiecții de filme documentare … Acest proiect integrează și Atelierul de Astronomie Mobilă care, la cerere, poate veni în localitatea ta, oriunde ai fi (pe cheltuiala solicitantului, desigur!)

ză digital Universe este titlul unei expoziții non-convenționale care, utilizând tehnologie media ultraperformantă (de dimensiuni mari) – cel puțin 5 televizoare LCD cu diagonala de 100 cm, server de sincronizare, sistem de sunet și panou de control wireless, își propune să revoluționeze puțin modul în care puteți recepta Universul. Slideshow-uri cu imagini de înaltă rezoluție a celor mai revoluționare descoperiri astronomice, decriptarea gnoseologică a Universului, transmisiuni live de la diverse observatoare astronomice de vârf din lume, transmisiunile NASA tv, videoclipuri scurte 3d cu simulări ale diverselor mișcări ale astrelor, ale fenomenelor și integrarea celor mai noi descoperiri științifice în câmpul cunoașterii via-internet. Avantajul expoziției digitale interactive este dat de posibilitatea selectării unor arii tematice … la alegere, de către public, generarea de conținut interactiv, modulat, dinamic și animat. Platforma hardware de aplicație poate astfel susține materializarea oricărei tematici expoziționale tematice, sistemul de sunet oferind cadrul ambiental sonor care poate da plus valoare acestor aplicații expoziționale digitale.

Cele de mai sus … sunt proiectele mari. Alte proiecte au în vedere realizarea de ghidaje video multilingve, un film și un DVD de prezentare a planetariului, pliante noi pentru expozițiile existente, un catalog pentru colecția de timbre, alte publicații pentru astromagazin și un ghid al activităților educaționale, o televiziune … chiar, cu emisiuni educative înregistrate și transmise via internet, realizarea unui chestionar de vizitator și o bancă de date interactivă cu istoria misiunilor spațiale, video-proiectul ”Turist în Baia Mare” menit să ilustreze vizual frumusețea și bogăția ofertei turistice urbane, a Băii Mari, ca poartă a Maramureșului, proiectarea și organizarea unor noi expoziții temporare, revigorarea revistei noastre electronice pl@netarium, proiectul ”dăm un smile pentru o poză” și identificarea unor teme, puncte de contact și colaborări cu alte instituții de profil sau de alt profil în care surse de inspirație astronomică sunt utilizate (astro-literatură, astronomie populară etc.). De asemenea, apreciem orice sugestie sau idee care poate fi pusă în practică!

Planetariul Baia Mare se pregătește, așadar, pentru modernizare! Vizitându-ne, veți demonstra importanța pe care o are această instituție în arealul cultural și turistic al orașului Baia Mare, al județului Maramureș, al Transilvaniei și chiar al României, pentru a nu vorbi de turiștii străini!

Crișan Petru Ciprian

 


2008 - 2023 MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE II ASTRONOMY SCIENCE MUSEUM II PLANETARIUM
Sari la conținut