EXPOZIȚII

2014

”SIMBOLURI ASTRALE ÎN ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ MARAMUREȘEANĂ”

Expoziția ”Simboluri Astrale în Arhitectura Tradițională Maramureșeană – fotografii de Ilie Tudorel”, a fost vernisată în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, în seara de 17 mai 2014, la Planetariul Baia Mare – fiind vizitată, până la sfârșitul anului 2014 de peste 3000 de vizitatori.

Selecția de fotografii, realizată de artistul fotograf Ilie Tudorel dintr-un bazin uriaș de imagini ce prezintă Maramureșul în diverse ipostaze, pe care le puteți regăsi pe tudorphotoblog.blogspot.ro, a fost realizată cu intenția de a surprinde diversele simboluri și semne, ce corespund unor fenomene și obiecte astrale, așa cum sunt imprimate, incizate, sculptate în arhitectura tradițională din Maramureș, în porți, arhitectura casei, elemente decorative ale bisericilor ș.a.m.d – ca o expunere complementară unei teme de studiu și de popularizare, asumate de Planetariul Baia Mare – astronomia populară – așa cum se poate încă surprinde în expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, ediția II.

La vernisaj au participat zeci de vizitatori, iar interesul asupra simbolisticii tradiționale a fost trezit și amplificat prin cuvântul unor experți de la Muzeul de Etnorafie și Artă Populară Baia Mare, precum Janeta Ciocan și Ilie Ghergheș, sau de la Centrul Universitar Nord, mai precis Delia Suiogan. A luat cuvântul și reprezentantul românilor de peste Tisa, Ilie Botos.

Autorul fotografiilor, Ilie Tudorel a precizat că “în puține locuri de pe planeta Pământ se mai păstrează aceste simboluri astrale, asa cum se păstrează în Maramureș și trebuie sa fim mândri ca suntem maramureșeni. Trebuie să conservam aceste valori pe care le avem pentru a le putea transmite urmașilor noștri, asa cum le-am preluat de la strămoșii noștri”.

Amplitudinea vernisajului a fost cu atât mai mare, cu cât în sala multimedia Găvrilă Tomoiagă a fost oferită o a doua expoziție, cu tema ”Momente Astrale”, imagini formidabile ale momentului de răsărit de soare, apus, eclipse, culori pe cer – diverse compoziții spectrale și astrale surprinse în momente am putea spune, spectaculoase.

***

”CATALOGUL OBIECTELOR MESSIER”

Expoziția ”Catalogul Obiectelor Messier” a fost deschisă la Planetariul Baia Mare, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, din 17 mai 2014. Instalată pe 12 panouri luminoase în holul circular de la Observatorul Astronomic, expoziția prezintă 110 cele mai frumoase imagini panoramice ale unor obiecte deep-sky, sau din cerul îndepărtat – nebuloase difuze, nebuloase planetare, clustere deschise, clustere globulare și galaxii – ale unor obiecte spectaculoase. Prezentarea acestora pornește de la notițele lui Messier, dar încadrează obiectele din cerul îndepărtat în termenii cunoașterii și înțelegerii actuale a acestor formidabile ținte pentru astronomii amatori și profesioniști, deopotrivă.

OBIECTE MESSIER1

Obiectele Messier sunt un set de obiecte astronomice, înregistrate pentru prima oară de astronomul francez Charles Messier, în 1771.

Messier a fost ”vânător” de comete și – frustrat de obiectele ce, aparent, semănau cu cometele, dar nu erau comete, a compilat o listă a acestora, în colaborare cu asistenul său Pierre Mechain, pentru a evita pierderea de vreme cu ele. O listă similară fusese publicată în 1654 de către Giovanni Hodierna, însă – neavând un impact prea mare – aceasta nu era cunoscută de Messier.

Prima ediție a catalogului a numărat 45 de obiecte, listate de la M1 la M45. Lista totală publicată de Messier a conținut, în cele din urmă, 103 obiecte, însă lista a ”căpătat o existență independentă”, prin adăugări succesive de către astronomi, care au fost motivate prin notițele realizate de către Messier și Mechain, indicând faptul că exista acestor obiecte suplimentare le era cunoscută.

Prima asemenea adăugare a venit de la Nicolas Camille Flammarion, în 1921, cu poziționarea pe listă a lui Messier 104, după ce a găsit acest obiect menționat într-o notiță a lui Messier în ediția din 1781 a catalogului.

Obiectele M105, M106 și M107 au fost adăugate de către Helen Sawyer Hogg, în 1947;
M108 și M109 au apărut prin contribuția lui Owen Gingerich, în 1960;
M110 a fost atașată catalogului, în 1967, prin contribuția lui Kenneth Glyn Jones.

Interesant este că M102 a fost observat de către Mechain, care a comunicat lui Messier nota sa de observații. Mai târziu, Mechain a admis că acest obiect nu există, de fapt, ci este o reobservare a lui M101. Anumite surse menționează galaxia NGC 5866 ca o identificare posibilă, alternativă, pentru M102.

***

”FERESTRE SPRE UNIVERS / WINDOWS 2 UNIVERS”

w2uNoaptea Muzeelor 2014 – din 17 mai, a fost momentul îmbogățirii sectorului de expoziții digitale multimedia de la Planetariului Baia Mare, pe care cu voia dumneavoastră l-am putea numi DIGITARIUM, prin propunerea expozițională adresată publicului, sub titul: windows 2 Universe / FERESTRE SPRE UNIVERS.

Expoziția virtuală ”Ferestre spre Univers” oferă o incursiune și – în același timp, o ”imersiune” – în Universul Îndepărtat.

Printre ”nestematele cosmice” prezentate, vom regăsi: Nebuloasa ”Piciorul Pisicii” (NGC 6334) – din apropierea centrului galaxiei noastre, Messier 78 – din zona centurii lui Orion, Nebuloasa Carina – cu o vizită inopinată către WR22, o stea tânără neobișnuit de fierbinte, Nebuloasa Omega (M17) – spre care ajungem după ce am cutreierat prin una dintre cele mai strălucitoare regiuni de praf și gaz, o zonă de formare a stelelor noi, Nebuloasa Helix, Marele Nor Magellanic, ”OCHII” – din clusterul Virgo, adică o pereche de galaxii într-o interacțiune spectaculoasă NGC4438 și NGC 4435 – la 50 milioane de ani lumină distanță de Terra, NGC 1635 – o galaxie spirală spectaculoasă cu interacțiuni complexe dintre stele și gaz și NGC1187, un petic de lumină din constelația Eridanus (Râul), galaxie spirală.

Expoziția: Ferestre spre Univers
Animații digitale: ESO – Observatorul European de Sud
Muzica: John Dyson
Documentare: OmegaCen/Astrowise/Kapteyn Institute, Cambridge Astronomical Survey Unit, Davide D. Martin;
Selecție materiale, traducere și scenografie: Mircea Lițe;
Adaptare și editare video: Ciprian Crișan.

***

2012

CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE

Expoziție digitală multimedia – prezentată în cadrul proiectului ”Constelații Românești Tradiționale” – finanțat de Administrația Fondului Cultural Național din România în anul 2012 – Muzeul de Mineralogie Baia Mare (Planetariul Baia Mare) fiind inițiator iar  Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Asociația ”Arta Educației” – parteneri.

Afișul expoziției

Afișul expoziției

Expoziția a fost prezentată în perioada 24 septembrie – 15 noiembrie 2012 la sediul Planetariului din Str. George Coșbuc, nr. 16. Expoziția a prezentat în premieră – pe panouri digitale, animații virtuale însoțite de explicații audio – reconstituiri ale viziunii populare românești asupra cerului de noapte, constelații tradiționale românești, identificate în vechime și purtătoare de simboluri și referințe folclorice de excepție. Expoziția ”Constelații Românești Tradiționale”.

Coordonator: prof. Ioan Bob
Concepție tematică: Mircea Lițe, Ovidiu Ignat, Ciprian Crișan
Colaborator: Janeta Ciocan
Grafică: Zamfir Șomcutean
Proiectare și realizare animații – Indecosoft Baia Mare
Voce – Radu Lodina
Alți colaboratori: Maria Pascu Titi

***

2011

ASTRONOMICUS – EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

Expoziția de postere imprimate ASTRONOMICUS a fost vernisată pe 14 mai 2011, cu ocazia extraordinarei Nopți Europene a Muzeelor, fiind parcursă în doar câteva ore de peste 1500 de participanți la eveniment.

Expoziția ”Astronomicus”, sau ”Omul de la Sapiens – sapiens la Astronomicus” valorifică în primul rând colecția filatelică cu peste 650 de timbre realizată de către prof. Aurel S. Feștilă, de la care Planetariul Baia Mare a achiziționat-o în 2003, însă într-o reflectare inedită, într-o viziune ce capitalizează intens eforturile de digitalizare a arhivelor și patrimoniului propriu de către instituția noastră.

Albumul filatelic recuperat ca și patrimoniu muzeal în 2003 de la prof. Feștilă, are o tematică ce propune o viziune de ansamblu a eforturilor omului de a depăși barierele terestre, ale spațiului atmosferic, avântându-se într-o aventură cosmică care în sine reprezintă o uriașă crevasa a condiției umane, semnificând ascensiunea omului într-o nouă fază, cea auto-evolutivă.

Colecția cuprinde mărci filatelice emise în perioada 1942 – 1999, care au circulat în uzul poștei din peste 60 de țări de pe toate continentele. Construirea  acestei colecții de către prof. Feștilă a însemnat un uriaș efort ”diplomatic”, corespondență cu filateliști străini și urmărirea materialelor dorite în marile cataloage internaționale.

***

2010

SISTEMUL SOLAR – EXPOZIȚIE PERMANENTĂ

Amenajată inițial în sala multifuncțională ”Găvrilă Tomoiagă”, vernisată pe 18 mai 2010, expoziția Sistemul Solar – a fost relocată în 2012 în holul principal, odată cu inaugurarea noului sector al expozițiilor digitale multimedia: DIGITARIUM.

Expunerea constă din 15 panouri de mari dimensiuni, iluminate, care concentrează tematic cele mai importante informații privind sistemul nostru solar, pornind de la harta universului observabil, contextul galactic, actualizarea datelor referitoare la poziționarea corpurilor în sistem, prezentarea sugestivă cu imagini de înaltă rezoluție și de mari dimensiuni a sistemului, pornind de la Soare, indexând toate planetele și sateliții acestora, precum și alte fenomene specifice care se regăsesc în această „familie” de corpuri cereşti.

Expoziția SISTEMUL SOLAR:
Realizatori: Bob Ioan, Emil Turcu
Consultant științific: Dr. Alexandru Dumitrescu de la Institutul Astronomic al Academiei Române
Grafica: Marian Georgescu
Afiș: Ciprian Crișan
Promovare: Ciprian Crișan
Foto: Valentin Ganța

***

”SAY HELLO TO HUBBLE” (expoziție temporară: 15  mai – 15 iunie 2010)

Expoziția ”Say Hello to Hubble!” este o expoziție neconvențională organizatăde Planetariul Baia Mare, cu sprijinul Centrului Educațional al Agenției Spațiale Europene și al Palatului Copiilor Baia Mare, deschisă în perioada 15 mai – 15 iunie 2010.

Expoziția dedicată aniversării a 20 de ani de descoperiri extraordinare realizate de Telescopul Spațial Hubble ESA/NASA, a fost amenajată în holul principal al planetariului și în cupolă, prezentând alături de uriașul prin aniversar și de albumul fotografic realizat pentru acest prilej și o serie de instantanee realizate de Hubble în cele două decenii de când a fost poziționat pe orbită.

Expoziția a fost vernisată pe 15 mai 2010 în cadrul Nopții Europene a Muzeelor serbată la Planetariu, în cadrul unui parcurs tematic ce a cuprins și vizitarea în avanpremieră a expoziției Sistemul Solar, o dezbatere publică condusă de prof. Pop Vasile și prof. Ignat Ovidiu, vizionarea de filme documentare, un concert rock susținut de formația Next Generation, demonstrații gratuite în cupola planetariului, o prezentare supriză cu un planetariu, și o prezentare interactivă care a putut fi accesată pe infotouch. În sfârșit, evenimentul a fost transmis în întregime LIVE, pe Internet!

Această manifestare cu caracter internațional a onorat foarte mult Planetariul Baia Mare, acesta fiind primul dintre cele 3 centre oficiale din România selecţionate de ESA pentru organizarea aniversării TS Hubble ESA-NASA. Expoziţia „Say Hello to Hubble” a fost vizitată de aproape 2000 de persoane, având un succes deosebit la public. De menţionat colaborarea cu Palatul Copiilor care, prin câţiva copii entuziaşti, ne-au oferit un model în miniatură, realizat din carton, al Telescopului Spaţial Hubble! Mulţi vizitatori entuziaşti, la vernisajul expoziţiei, au scris mesaje de salut pentru Hubble pe un panou care va fi transmis organizatorului european al aniversării TS Hubble.

Expoziţia a prezentat imagini captate de Hubble din Universul îndepărtat, secvențe culese de la mii de ani lumină depărtare, imagini ce par concepții artistice fanteziste, suprarealiste, ce demonstrează că viața întrece ficțiunea, iar natura poate zămisli aleatoriu incredibile structuri și forme artistice, inegalabile, ce întrec orice lucrare a mâinii omului pe o pânză. Este un exemplu formidabil de comunicare între ştiinţă şi artă.

Spectacolul cosmosului, dincolo de încremenirea aparentă a unor secvențe, cum ar fi ciocnirea unor galaxii, capturi ale unor planete similare cu a noastră sau ilustrarea vizuală a unor pepiniere stelare aflate la mii de ani lumină de noi (cum este nebuloasa Carina) sunt demonstrații formidabile ale măreției Cosmosului, un Univers fără un centru fix și imuabil și – deopotrivă – a capacității ființei umane de a depăși granițele naturale și a aspirației de a cunoaște absolutul!

De aceea, nu întâmplător, pentru printul aniversar a fost selecționat și metaforizat un instantaneu vizual preluat de la 7500 de ani lumină depărtare de Pământ și care poartă numele de ”Muntele Mistic”.

Expoziţia „Say Hello to Hubble”
Realizatori: Ovidiu Ignat, Ioan Bob, Ciprian Crișan
Colaboratori: Centrul Educațional al Agenției Spațiale Europene, Palatul Copiilor Baia Mare (prof. Vasile Pop)
Materiale de promovare: Ciprian Crișan
Foto: Valentin Ganța

Lasă un răspuns