SISTEMUL SOLAR – EXPOZIȚIE PERMANENTĂ

Amenajată inițial în sala multifuncțională ”Găvrilă Tomoiagă”, vernisată pe 18 mai 2010, expoziția Sistemul Solar – a fost relocată în 2012 în holul principal, odată cu inaugurarea noului sector al expozițiilor digitale multimedia: DIGITARIUM.

Expunerea constă din 15 panouri de mari dimensiuni, iluminate, care concentrează tematic cele mai importante informații privind sistemul nostru solar, pornind de la harta universului observabil, contextul galactic, actualizarea datelor referitoare la poziționarea corpurilor în sistem, prezentarea sugestivă cu imagini de înaltă rezoluție și de mari dimensiuni a sistemului, pornind de la Soare, indexând toate planetele și sateliții acestora, precum și alte fenomene specifice care se regăsesc în această „familie” de corpuri cereşti. În anul 2018, unul dintre panourile sugestive a fost înlocuit cu un panou digital pe care sunt rulate filme sugestive relativ la Sistemul Solar.

Expoziția SISTEMUL SOLAR. Format: panouri foto tranparente iluminate din spate; Realizatori: Emil Turcu si Ioan Bob; Consultant științific: Dr. Alexandru Dumitrescu de la Institutul Astronomic al Academiei Române; Grafica: Marian Georgescu.

CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – EXPOZIȚIE DIGITALĂ MULTIMEDIA

Expoziţia digitală multimedia ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale” este prima expoziţie digitală deschisă în România în anul 2012, fiind vizitată până în prezent de peste 50.000 de vizitatori. Reuşita unui proiect demarat în 2012 și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național a fost reiterată în 2013 printr-o conferinţă naţională cu participare internaţională ”Cerul Românesc şi Comparaţia cu alte Motologii Stelare”, proiect ce a condus la completarea cu încă 30 de exponate virtuale a expoziţiei iniţiale şi la demersul de internaţionalizare prin plasarea mitologiei astrale româneşti pe softul de planetariu virtual ”Stellarium”. În 2016, pe aceeaşi platformă, cu finanțare AFCN, a fost adaptată o versiune a expoziţiei pentru persoane cu dizabilităţi de vedere, nevăzătoare sau văzătoare care vor să experimenteze ceva nou, prin proiectul ”Cerul în Mâinile Tale” – expoziţie tactilă unicat de astronomie, de fapt multisenzorială, al cărei succes s-a transpus, un an mai târziu, în anul 2017, într-un nou proiect – de asemenea unicat: un planetariu pentru nevăzători, cu o aplicaţie mobilă ce favorizează autoghidarea pe o boltă cerească cu stele înscrise tridimensional.


”CATALOGUL OBIECTELOR MESSIER”

Expoziția ”Catalogul Obiectelor Messier” a fost deschisă la Planetariul Baia Mare, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, din 17 mai 2014. Instalată pe 12 panouri luminoase în holul circular de la Observatorul Astronomic, expoziția prezintă 110 cele mai frumoase imagini panoramice ale unor obiecte deep-sky, sau din cerul îndepărtat – nebuloase difuze, nebuloase planetare, clustere deschise, clustere globulare și galaxii – ale unor obiecte spectaculoase. Prezentarea acestora pornește de la notițele lui Messier, dar încadrează obiectele din cerul îndepărtat în termenii cunoașterii și înțelegerii actuale a acestor formidabile ținte pentru astronomii amatori și profesioniști, deopotrivă.

OBIECTE MESSIER1

Obiectele Messier sunt un set de obiecte astronomice, înregistrate pentru prima oară de astronomul francez Charles Messier, în 1771.

Messier a fost ”vânător” de comete și – frustrat de obiectele ce, aparent, semănau cu cometele, dar nu erau comete, a compilat o listă a acestora, în colaborare cu asistenul său Pierre Mechain, pentru a evita pierderea de vreme cu ele. O listă similară fusese publicată în 1654 de către Giovanni Hodierna, însă – neavând un impact prea mare – aceasta nu era cunoscută de Messier.

Prima ediție a catalogului a numărat 45 de obiecte, listate de la M1 la M45. Lista totală publicată de Messier a conținut, în cele din urmă, 103 obiecte, însă lista a ”căpătat o existență independentă”, prin adăugări succesive de către astronomi, care au fost motivate prin notițele realizate de către Messier și Mechain, indicând faptul că exista acestor obiecte suplimentare le era cunoscută.

Prima asemenea adăugare a venit de la Nicolas Camille Flammarion, în 1921, cu poziționarea pe listă a lui Messier 104, după ce a găsit acest obiect menționat într-o notiță a lui Messier în ediția din 1781 a catalogului.

Obiectele M105, M106 și M107 au fost adăugate de către Helen Sawyer Hogg, în 1947;
M108 și M109 au apărut prin contribuția lui Owen Gingerich, în 1960;
M110 a fost atașată catalogului, în 1967, prin contribuția lui Kenneth Glyn Jones.

Interesant este că M102 a fost observat de către Mechain, care a comunicat lui Messier nota sa de observații. Mai târziu, Mechain a admis că acest obiect nu există, de fapt, ci este o reobservare a lui M101. Anumite surse menționează galaxia NGC 5866 ca o identificare posibilă, alternativă, pentru M102.

2016

 

”CERUL ÎN MÂINILE TALE” – EXPOZIȚIE MULTISENZORIALĂ PENTRU NEVĂZĂTORI

11 mai 2016: VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ”CERUL ÎN MÂINILE TALE”. Organizarea expoziției a presupus realizarea unor elemente subsecvente expoziției digitale multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, cum ar fi elementele de mână curentă, realizarea unor globuri cu constelații în relief, afișul și planșele tactile cu suport de scriere Braille, atașarea unor elemente inspirație olfactivă, adaptarea conținutului audio-video prin simplificare și descriere audio etc. Acest proiect și expoziția multisenzorială ”Cerul în Mâinile Tale” se datorează colaborării cu Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Maramureș, asociația voluntarilor TEAM for Youth, firma specializată în elementică pentru nevăzători BAUM Engineering și finanțatorului – Administrația Fondului Cultural Național. ”Cerul în Mâinile Tale” este – un proiect inițiat de Complexul Astronomic Baia Mare și Asociația ACCES, fiind a doua reinventare a expoziției Constelații Românești Tradiționale – un demers inițial din anul 2011.


”BRUXELLES – PARLAMENTUL EUROPEAN” – EXPOZIȚIE DIGITALĂ DE FOTOGRAFIE

În perioada 29 noiembrie – 31 decembrie 2016, Complexul Astronomic Baia Mare propune publicului vizitator o călătorie fascinantă la Parlamentul European din Bruxelles, prin intermediul expoziției digitale multimedia cu fotografii realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel, demers susținut de către Asociația Millennium, prin clubul Foto-Video.

Dedicată așteptatei aniversări în 2017 a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, expoziția digitală multimedia ”Bruxelles – Parlamentul European” este actualmente unica (sau prima) asemenea expoziție din România, dedicată acestui moment.


”BRUXELLES VĂZUT PRIN OCHII UNUI COPIL” – EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFII

29 noiembrie 2016: vernisajul expoziției ”BRUXELLES VĂZUT PRIN OCHII UNUI COPIL” – EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFII. EXPUNE: FANGLI DARIA. Expoziție premieră în România în anticiparea aniversării în 2017 a unui deceniu de la intrarea României în Uniunea Europeană. Parteneriat cu Ilie Tudorel – coordonator club de fotografie.

2015

 

HUBBLE-25 – vernisarea printului aniversar oficial 

Hubble 25mmicPe 23 aprilie 2015, în cadrul unui eveniment de importanță internațională, sincron cu multe țări din Europa și alte continente, a fost dezvelit oficial printul aniversat – Hubble 25 ani în spațiul cosmic, un poster gigant, instituția noastră fiind unicul centru aniversar din România, în cadrul unui eveniment global organizat de NASA/ESA. Cei peste 500 de participanți la acest eveniment, în mare parte public tânăr, au putut vizita și expoziția digitală multimedia HUBBLE-25, pregătită de noi pentru a marca cele mai importante descoperiri ale acestui instrument științific extraordinar de pe orbita Terrei, dar au fost întâmpinați cu propuneri de activități creative și artistice – desene pe asfalt, modelaj de avioane și elicoptere de hârtie – concursuri cu premii și multă distracție.


”MOMENTE SOLARE” – FOTOGRAFII DE ILIE TUDOREL

momente solare micExpoziție de fotografie, dedicată ”Anului Internațional al Luminii – 2015”. Fotografii de Ilie Tudorel. Vernisaj: 17 martie 2015. Fotografiile prezentate de artistul fotograf Ilie Tudorel pe simezele Complexului Astronomic Baia Mare, superbe peisaje rurale și urbane, încadrând arhitectură populară și elemente din natură, surprind în instantanee unice momente solare precum răsăritul și apusul soarelui din diverse perspective, în care lumina și umbra colorează peisajul și îi conferă accente estetice deosebite.

 

2014

 

”SIMBOLURI ASTRALE ÎN ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ MARAMUREȘEANĂ”

Expoziția ”Simboluri Astrale în Arhitectura Tradițională Maramureșeană – fotografii de Ilie Tudorel”, a fost vernisată în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, în seara de 17 mai 2014, la Planetariul Baia Mare – fiind vizitată, până la sfârșitul anului 2014 de peste 3000 de vizitatori.

Selecția de fotografii, realizată de artistul fotograf Ilie Tudorel dintr-un bazin uriaș de imagini ce prezintă Maramureșul în diverse ipostaze, pe care le puteți regăsi pe tudorphotoblog.blogspot.ro, a fost realizată cu intenția de a surprinde diversele simboluri și semne, ce corespund unor fenomene și obiecte astrale, așa cum sunt imprimate, incizate, sculptate în arhitectura tradițională din Maramureș, în porți, arhitectura casei, elemente decorative ale bisericilor ș.a.m.d – ca o expunere complementară unei teme de studiu și de popularizare, asumate de Planetariul Baia Mare – astronomia populară – așa cum se poate încă surprinde în expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, ediția II.

La vernisaj au participat zeci de vizitatori, iar interesul asupra simbolisticii tradiționale a fost trezit și amplificat prin cuvântul unor experți de la Muzeul de Etnorafie și Artă Populară Baia Mare, precum Janeta Ciocan și Ilie Ghergheș, sau de la Centrul Universitar Nord, mai precis Delia Suiogan. A luat cuvântul și reprezentantul românilor de peste Tisa, Ilie Botos.

Autorul fotografiilor, Ilie Tudorel a precizat că “în puține locuri de pe planeta Pământ se mai păstrează aceste simboluri astrale, asa cum se păstrează în Maramureș și trebuie sa fim mândri ca suntem maramureșeni. Trebuie să conservam aceste valori pe care le avem pentru a le putea transmite urmașilor noștri, asa cum le-am preluat de la strămoșii noștri”.

Amplitudinea vernisajului a fost cu atât mai mare, cu cât în sala multimedia Găvrilă Tomoiagă a fost oferită o a doua expoziție, cu tema ”Momente Astrale”, imagini formidabile ale momentului de răsărit de soare, apus, eclipse, culori pe cer – diverse compoziții spectrale și astrale surprinse în momente am putea spune, spectaculoase.


”FERESTRE SPRE UNIVERS / WINDOWS 2 UNIVERS” – EXPOZIȚIE DIGITALĂ

w2uNoaptea Muzeelor 2014 – din 17 mai, a fost momentul îmbogățirii sectorului de expoziții digitale multimedia de la Planetariului Baia Mare, pe care cu voia dumneavoastră l-am putea numi DIGITARIUM, prin propunerea expozițională adresată publicului, sub titul: windows 2 Universe / FERESTRE SPRE UNIVERS.

Expoziția virtuală ”Ferestre spre Univers” oferă o incursiune și – în același timp, o ”imersiune” – în Universul Îndepărtat.

Printre ”nestematele cosmice” prezentate, vom regăsi: Nebuloasa ”Piciorul Pisicii” (NGC 6334) – din apropierea centrului galaxiei noastre, Messier 78 – din zona centurii lui Orion, Nebuloasa Carina – cu o vizită inopinată către WR22, o stea tânără neobișnuit de fierbinte, Nebuloasa Omega (M17) – spre care ajungem după ce am cutreierat prin una dintre cele mai strălucitoare regiuni de praf și gaz, o zonă de formare a stelelor noi, Nebuloasa Helix, Marele Nor Magellanic, ”OCHII” – din clusterul Virgo, adică o pereche de galaxii într-o interacțiune spectaculoasă NGC4438 și NGC 4435 – la 50 milioane de ani lumină distanță de Terra, NGC 1635 – o galaxie spirală spectaculoasă cu interacțiuni complexe dintre stele și gaz și NGC1187, un petic de lumină din constelația Eridanus (Râul), galaxie spirală.

Expoziția: Ferestre spre Univers; Animații digitale: ESO – Observatorul European de Sud; Muzica: John Dyson; Documentare: OmegaCen/Astrowise/Kapteyn Institute, Cambridge Astronomical Survey Unit, Davide D. Martin; Selecție materiale, traducere și scenografie: Mircea Lițe; Adaptare și editare video: Ciprian Crișan.

 

2011

 

ASTRONOMICUS – EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

Expoziția de postere imprimate ASTRONOMICUS a fost vernisată pe 14 mai 2011, cu ocazia extraordinarei Nopți Europene a Muzeelor, fiind parcursă în doar câteva ore de peste 1500 de participanți la eveniment.

Expoziția ”Astronomicus”, sau ”Omul de la Sapiens – sapiens la Astronomicus” valorifică în primul rând colecția filatelică cu peste 650 de timbre realizată de către prof. Aurel S. Feștilă, de la care Planetariul Baia Mare a achiziționat-o în 2003, însă într-o reflectare inedită, într-o viziune ce capitalizează intens eforturile de digitalizare a arhivelor și patrimoniului propriu de către instituția noastră.

Albumul filatelic recuperat ca și patrimoniu muzeal în 2003 de la prof. Feștilă, are o tematică ce propune o viziune de ansamblu a eforturilor omului de a depăși barierele terestre, ale spațiului atmosferic, avântându-se într-o aventură cosmică care în sine reprezintă o uriașă crevasa a condiției umane, semnificând ascensiunea omului într-o nouă fază, cea auto-evolutivă.

Colecția cuprinde mărci filatelice emise în perioada 1942 – 1999, care au circulat în uzul poștei din peste 60 de țări de pe toate continentele. Construirea  acestei colecții de către prof. Feștilă a însemnat un uriaș efort ”diplomatic”, corespondență cu filateliști străini și urmărirea materialelor dorite în marile cataloage internaționale.

2010

 

”SAY HELLO TO HUBBLE” (expoziție temporară: 15  mai – 15 iunie 2010)

Expoziția ”Say Hello to Hubble!” este o expoziție neconvențională organizatăde Planetariul Baia Mare, cu sprijinul Centrului Educațional al Agenției Spațiale Europene și al Palatului Copiilor Baia Mare, deschisă în perioada 15 mai – 15 iunie 2010.

Expoziția dedicată aniversării a 20 de ani de descoperiri extraordinare realizate de Telescopul Spațial Hubble ESA/NASA, a fost amenajată în holul principal al planetariului și în cupolă, prezentând alături de uriașul prin aniversar și de albumul fotografic realizat pentru acest prilej și o serie de instantanee realizate de Hubble în cele două decenii de când a fost poziționat pe orbită.

Expoziția a fost vernisată pe 15 mai 2010 în cadrul Nopții Europene a Muzeelor serbată la Planetariu, în cadrul unui parcurs tematic ce a cuprins și vizitarea în avanpremieră a expoziției Sistemul Solar, o dezbatere publică condusă de prof. Pop Vasile și prof. Ignat Ovidiu, vizionarea de filme documentare, un concert rock susținut de formația Next Generation, demonstrații gratuite în cupola planetariului, o prezentare supriză cu un planetariu, și o prezentare interactivă care a putut fi accesată pe infotouch. În sfârșit, evenimentul a fost transmis în întregime LIVE, pe Internet!

Această manifestare cu caracter internațional a onorat foarte mult Planetariul Baia Mare, acesta fiind primul dintre cele 3 centre oficiale din România selecţionate de ESA pentru organizarea aniversării TS Hubble ESA-NASA. Expoziţia „Say Hello to Hubble” a fost vizitată de aproape 2000 de persoane, având un succes deosebit la public. De menţionat colaborarea cu Palatul Copiilor care, prin câţiva copii entuziaşti, ne-au oferit un model în miniatură, realizat din carton, al Telescopului Spaţial Hubble! Mulţi vizitatori entuziaşti, la vernisajul expoziţiei, au scris mesaje de salut pentru Hubble pe un panou care va fi transmis organizatorului european al aniversării TS Hubble.

Expoziţia a prezentat imagini captate de Hubble din Universul îndepărtat, secvențe culese de la mii de ani lumină depărtare, imagini ce par concepții artistice fanteziste, suprarealiste, ce demonstrează că viața întrece ficțiunea, iar natura poate zămisli aleatoriu incredibile structuri și forme artistice, inegalabile, ce întrec orice lucrare a mâinii omului pe o pânză. Este un exemplu formidabil de comunicare între ştiinţă şi artă.

Spectacolul cosmosului, dincolo de încremenirea aparentă a unor secvențe, cum ar fi ciocnirea unor galaxii, capturi ale unor planete similare cu a noastră sau ilustrarea vizuală a unor pepiniere stelare aflate la mii de ani lumină de noi (cum este nebuloasa Carina) sunt demonstrații formidabile ale măreției Cosmosului, un Univers fără un centru fix și imuabil și – deopotrivă – a capacității ființei umane de a depăși granițele naturale și a aspirației de a cunoaște absolutul!

De aceea, nu întâmplător, pentru printul aniversar a fost selecționat și metaforizat un instantaneu vizual preluat de la 7500 de ani lumină depărtare de Pământ și care poartă numele de ”Muntele Mistic”.

Expoziţia „Say Hello to Hubble”; Realizatori: Ovidiu Ignat, Ioan Bob, Ciprian Crișan; Colaboratori: Centrul Educațional al Agenției Spațiale Europene, Palatul Copiilor Baia Mare (prof. Vasile Pop);; Materiale de promovare: Ciprian Crișan; Foto: Valentin Ganța.

La momentul deschiderii sale în 2012, ca urmare a unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, expoziția ”Constelații Românești Tradiționale” era prima expoziție digitală multimedia din România, fiind doar la Baia Mare vizitată de peste 200.000 de vizitatori. De-a lungul timpului expoziția a fost prezentată, cu diverse ocazii și în formule diferite, având desigur și o serie de continuări, sub forma unui simpozion național – în 2013, prin care Baia Mare timp de o săptămână a devenit capitala astronomiei românești și în contextul a două proiecte adiacente, cu anvergură națională, care au transpus expoziția în limbaj tactil și multi-senzorial în 2016 (”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă de astronomie pentru nevăzători) și sub forma unui planetariu pentru nevăzători în 2017, împreună cu diverse publicații dedicate – precum Manualul Ghid pentru muzeografi, Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare, planisfere speciale distribuite gratuit, aplicații interactive pentru telefoane mobile ș.a.m.d.

De-a lungul timpului, Expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” a fost prezentată în multe locații din țară, la Baia Mare, Sighet, Satu Mare, Negrești-Oaș, Craiova, Constanța, Pitești, București, Sibiu, Bârlad, Suceava, Galați, Târgoviște, Bacău, Cluj Napoca, Timișoara, Hunedoara, Oradea și Carei. Pentru că acest demers își asumă o anvergură națională, expoziția ”Constelații Românești Tradiționale” va fi itinerată pe viitor în multe alte locații din țară și străinătate.

  • 2017 – expoziția digitală multimedia ”Constelațiații Românești Tradiționale”, Localitate: Miercurea Ciuc; Context: festival de astronomie; Organizator: Asociația ”Ucenicul Astronom”; Locație: cadrul Palatului Administrativ; Perioadă: 8 decembrie 2017 – 25 ianuarie 2018.
  • 2018 – duplex expozițional ”Constelații Românești Tradiționale” (expoziție digitală multimedia itinerantă a Complexului Astronomic Baia Mare) și ”Semnele Ceriului” (expoziție fotografii Ilie Tudorel și Asociația ”Millenium”; Localitate: Satu Mare; Co-organizator: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare; Locație: Galeria de Artă; Perioada: 1 februarie – 18 februarie 2018;
  • 2018 – duplex expozițional ”Constelații Românești Tradiționale” (expoziție digitală multimedia itinerantă a Complexului Astronomic Baia Mare) și ”Semnele Ceriului” (expoziție fotografii Ilie Tudorel și Asociația ”Millenium”; Localitate: Oradea; Locație și Co-organizator: Muzeul Cetății și Orașului Oradea; Perioada: 21 februarie – 31 martie 2018;
  • 2018 – duplex expozițional ”Constelații Românești Tradiționale” (expoziție digitală multimedia itinerantă a Complexului Astronomic Baia Mare) și ”Semnele Ceriului” (expoziție fotografii Ilie Tudorel și Asociația ”Millenium”; Localitate: Baia Mare; Co-organizator: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”; Locație: Salonul Artelor; Perioadă: 4 – 14 aprilie 2018;
  • 2018 – expoziția digitală multimedia ”Constelațiații Românești Tradiționale”, Localitate: Timișoara; Co-organizator: Societatea Română pentru Astronomie Culturală; Locație: holul mare al Universității Timișoara;
  • 2018 – duplex expozițional ”Constelații Românești Tradiționale” (expoziție digitală multimedia itinerantă a Complexului Astronomic Baia Mare) și ”Semnele Ceriului” (expoziție fotografii Ilie Tudorel și Asociația ”Millenium”; Localitate: Negrești Oaș; Co-organizator: Muzeul Țării Oașului; Locație: Galeriile de Artă ”Dr. Mihai Pop”; Context: 9 mai – Ziua Europei; Perioada: 9 mai – 7 iunie 2018;
  • 2018 – duplex expozițional ”Constelații Românești Tradiționale” (expoziție digitală multimedia itinerantă a Complexului Astronomic Baia Mare) și ”Semnele Ceriului” (expoziție fotografii Ilie Tudorel și Asociația ”Millenium”; Localitate: Hunedoara; Co-organizator: Castelul Corvinilor din Hunedoara; Context: Centenarul Marii Uniri de la 1918 și Anul European al Patrimoniului Cultural; Perioada: 10 iunie – 19 iulie 2018;
  • 2018 – duplex expozițional ”Constelații Românești Tradiționale” (expoziție digitală multimedia itinerantă a Complexului Astronomic Baia Mare) și ”Semnele Ceriului” (expoziție fotografii Ilie Tudorel și Asociația ”Millenium”; Localitate: Carei; Co-organizator: Castelul Karoly; Locația: parter; Perioada: 5 octombrie – 5 noiembrie 2018;
  • 2018 – La mijlocul lunii decembrie 2018, această expoziție itinerantă a fost  prezentată – în acest format duplex – la Complexul Astronomic Baia Mare, marcând deopotrivă Anul Internațional al Patrimoniului Cultural, Anul Centenarului Marii Uniri și prefațând debutul anului semi-centenar al Complexului Astronomic Baia Mare.
  • BÂRLAD: Expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale” a fost găzduită cu entuziasm de către Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad, în perioada 20 mai – 12 iunie 2016, fiind vizitată de peste 700 persoane, dintre care 30 de nevăzători. Expoziția a fost deschisă cu prilejul ”Zilelor Culturale ale Bârladului”, în ziua de 20 mai, în contextul unei sesiuni de comunicări științifice, fiind apreciată pozitiv de către cei 40 de invitați și cei 30 de nevăzători din cadrul Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Vaslui. La vernisaj, din partea planetariului băimărean au participat Ovidiu Ignat – director și Mircea Lițe – manager al proiectului CIMT.
  • CLUJ NAPOCA: Expoziția ”Cerul în Mâinile Tale” a fost găzduită în ziua de 28 mai 2016 de către ”Liceul Special pentru deficienți de vedere” din Cluj, eveniment la care au participat peste 60 persoane nevăzătoare sau cu deficiențe grave de vedere. Cabinetul de informatică al liceului s-a transformat pentru o zi într-o fereastră deschisă spre Univers pentru persoanele nevăzătoare. Cu bunăvoința dlui prof. Dan Uza.
  • CONSTANȚA: În 23 iunie 2016 la Complexul Muzeal de Științele Naturii din Constanța, prin intermediul Planetariului – a fost deschisă expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale”, la vernisaj participând peste 40 de persoane, dintre care 20 nevăzătoare. Până la închiderea expoziției, pe 20 septembrie – această expoziție a fost accesată de peste 30.000 de vizitatori, dintre care 264 nevăzători, unii sosiți din Bacău, Harghita, Brăila și București special pentru a atinge cerul cu mâinile.
  • CRAIOVA: Muzeul Olteniei din Craiova a găzduit, de asemenea, expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale”, în perioada 6 octombrie – 3 noiembrie, care a fost vizitată de peste 550 de persoane, dintre care 30 nevăzători.
  • GALAȚI: CERUL IN MAINILE TALE – EXPOZITIE TACTILA PREZENTATĂ LA COMPLEXUL MUZEAL DE ȘTIINȚELE NATURII (25 NOIEMBRIE – 25 DECEMBRIE 2016)
2008 - 2023 MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE II ASTRONOMY SCIENCE MUSEUM II PLANETARIUM
Sari la conținut