DESCOPERIRE EXTRAORDINARĂ: EXO-PLANETE SIMILARE TERREI SUNT PREZENTE PRETUTINDENI ÎN JURUL NOSTRU

Sugestie artistică: planetă telurică orbitând o pitică roșie. Credit: David A. Aguilar (CfA)

Am putea fi literalmente înconjurați de exoplanete potențial locuibile, conform unei noi cercetări a echipei de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian.

Utilizând informațiile obținute de sonda NASA Kepler – vânătorul de exoplanete, cercetătorii au descoperit că foarte multe stele pitice roșii găzduiesc planete și că unele dintre acele planete sunt lumi telurice de mărimea Terrei. Având în vedere că piticele roșii, deși au o apariție optică foarte diminuată, reprezintă totuși tipul cu cele mai mai multe stele din galaxia noastră, aceasta înseamnă că – chiar dacă numai un mic procent dintre acestea sunt gazde ale unor exoplanete asemănătoare Terrei – numărul total al lumilor potențial locuibile este extrem de mare – iar unele dintre acestea s-ar putea afla chiar alături.

”Ne gândeam că va fi necesar să căutăm la distanțe foarte mari pentru a găsi o planetă de tipul Pământului”, a spus Courtney Dressing, astronom CFA și autor principal al studiului. ”Acum înțelegem că un alt Pământ se află chiar în curtea noastră, așteptând să fie reperat”. Iar ”curtea noastră”, în termeni cosmici, ar putea însemna doar aproximativ 13 ani lumină depărtare. Sistemul nostru solar este înconjurat de pitice roșii. Acestea nu sunt vizibile pe cerul de noapte, întrucât sunt foarte vagi din punct de vedere optic – fiind de cel puțin 1000 de ori mai puțin strălucitoare decât Soarele. Însă aceste pitice roșii reprezintă 75% din numărul stelelor din vecinătatea locală, iar în baza informațiilor furnizate de Kepler, echipa CFA estimează că 6% dintre acele pitice roșii ar putea fi purtătoare de exo-planete de dimensiunea Terrei care le orbitează.

Vizualizare a piticelor roșii ”invizibile” pe cerul de noapte. Credit: D. Aguilar & C. Pulliam (CfA)

Și cu cel puțin 75 de miliarde de pitice roșii răspândite de-a lungul galaxiei noastre … 6% dintre acestea ar fi un număr mai mult sau mai puțin egal cu …. 4.500.000.000 de planete asemănătoare Terrei care gravitează în jurul unor stele pitice roșii.

”De acum cunoaștem rata prezenței planetelor locuibile în jurul celor mai comune stele din galaxia noastră”, a spus co-autorul David Charbonneau (CFA). ”Această rată ne indică faptul că va fi mult mai ușor, decât ne-am închipuit anterior, să căutăm viață dincolo de sistemul nostru solar.”

Desigur, condițiile de pe o planetă ce orbitează o pitică roșie nu ar fi identite cu cele de pe Terra. Planeta ar trebui să orbiteze steaua mult mai aproape pentru a se afla în interiorul zonei locuibile și ar trebui să dețină o atmosferă rezonabilă ca densitate pentru reglarea căldurii și protejarea sa de furtunile stelare. Însă unul dintre beneficiile orbitării unei stele pitice roșii este acela al duratei de viață foarte mari – potențial mai mare decât vârsta curentă a Universului! Așa încât o lume habitabilă ce orbitează o stea pitică roșie ar fi avut literalmente miliarde de ani pentru ca viața să evolueze, să prospere și să se dezvolte pe ea.

Astronomii CFA au identificat 95 de planete candidate ce orbitează pitice roșii. Dintre acestea, trei orbitează in interiorul zonei locuibile (marcaj verde) - distanța față de stea la care ar trebui să fie destuld e calde pentru a deține apă lichidă la suprafață. Acele planete locuibile - candidate - (marcate cu puncte albastre) au o dimensiune de 0,9; 1,4 și 1,7 raportat la scara Terrei. Credit: C. Dressing (CfA)

”Am putea găsi un Pământ care are vârsta de 10 miliarde de ani”, a spus Charbonneau.
Aceste descoperiri ale echipei CFA au fost prezentate pe 6 februarie, de către Dressing în cadrul unei conferințe de presă la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian, în Cambridge, iar rezultatele vor fi publicate în Jurnalul Astrofizica.

Sursa: UniverseToday
Traducere și adaptare: C. Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.