PESTE DOUĂ SĂPTĂMÂNI UN ASTEROID DE 50 METRI VA TRECE RAZANT PE LÂNGĂ TERRA

Asteroidul 2012-DA14 va trece razant pe lână Terra pe 15 februarie 20134 (NASA)

Pe 15 februarie 2013 o bucată de rocă de aproximativ 50 de metri lățime va șuiera trecând pe lângă planeta noastră cu o viteză de 8 km/s, trecând la o distanță de 27.680 km de suprafața Pământului – respectiv mai aproape decât mulți sateliți meteo sau de comunicații.

În astronomie o astfel de trecere se numește … APROPIATĂ! Oamenii de știință subliniază că nu există nici un pericol de impact cu acest asteroid așteptat și numit 2012 – DA14, dar reprezintă încă un mesaj care ne spune că nu suntem singuri în sistemul nostru solar.

”2012-DA14 nu va lovi Terra, este sigur!”, a precizat specialistul în obiecte de apropiere Don Yeomans. ”Orbita asteroidului este destul de bine cunoscută pentru a exclude un impact”.

Însă despre acest asteroid așteptat în februarie Yeomans spune că, totuși 2012 DA14 va stabili un record de apropiere al unui asteroid de planeta noastră.

Asteroidul de rocă va intra în zona de 4 radii pământene, zonă cunoscută ca fiind de orbitare a sateliților geostaționari. În timpul apropierii sale, la ora 19:26 UTC ar trebui să fie vizibil pe cer în telescopele amatorilor (dar nu cu ochiul liber), devenind strălucind precum o stea de magnitudine 7 sau 8.

Observatoarele radar vor fi cu ochii pe 2012 – DA14 în timpul zilelor dinaintea și după trecerea asteroidului, pentru a încerca să-i determine mai bine dimensiunea, forma și traiectoria.

Facilitatea Goldstone a NASA va fi cu ochii spre DA14, dar nu va fi vizibil pentru Arecibo. Rămâneți conectați!

Sursa: UniverseToday

Menține importantă – din transcrierea clipului video furnizat de NASA:

Yeoman estimează că un asteroid de dimensiunea lui 2012 DA14 trece pe lângă Terra odată la 40 de ani și lovește planeta noastră odată la 1200 de ani. Impactul cu un asteroid de 50 m nu produce un cataclism global însă produce importante daune în regiunea de impact. Un obiect de mărime asemănătoare a produs craterul meteoric din Arizona, acum 50.000 de ani. Acest asteroid era constituit din fier ceea ce l-a transformat într-un impactor puternic.

În 1908, un obiect similar a explodat în atmosferă deasupra Siberiei, distrugând o mare suprafață de pădure. Cecetătorii încă studiază ”Evenimentul Tunguska” pentru indicii ale obiectului de impact.

Chiar dacă nu va lovi Terra, 2012 DA14 va fi deținătorul unui record de apropiere de planeta noastră …

Traducere: C. Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.