PRIMUL CENTRU PLANETOUR DE PE HARTA VIRTUALĂ A PUNCTELOR LIBERE DE POLUARE LUMINOASĂ AR PUTEA FI LA DUMBRĂVIȚA

10497157_996200323739120_5192275784899900916_o

Proiectul pl@NETour, proiect cu finanțare europeană, implementat de Consiliul Județean Maramureș, ce se derulează în Maramureș și Transcarpathia (www.planetour.ro) nu înseamnă doar modernizarea infrastructurii planetariului băimărean cu un nou proiector stelar, ci și conturarea unei rețele de turism științific în jurul unor puncte libere de poluare luminoasă, locații de preferință asociate unor unități de primire a turiștilor.

Aceste locații sunt viitoarele centre de turism astronomic, care vor fi promovate prin intermediul proiectului nostru și care își vor dezvola propriile capabilități de gestionare a tehnicii astronomice prin intermediul unui serviciu pus la dispoziția turiștilor, beneficiind de know-how din partea specialiștilor.

Pe de altă parte, unul din dezideratele acestui proiect major – pl@NETour, este acela de a încuraja dezvoltarea unor cercuri de astronomie școlară și reintroducerea în curicula școlară a astronomiei, măcar ca disciplină opțională. Pentru că, așa cum am înscris pe frontispiciul site-ului nostru: „Cunoașterea cosmosului este mai mult decât un lux pentru oameni cultivați. Ea este temelia unei conștiințe cosmice; ea relevă marea răspundere ce ne revine pentru viitorul omenirii.” (Hubert Reeves)

Toate aceste premise (și nu numai) ne-au condus către selectarea școlii Dumbrăvița, ca unul dintre partenerii considerați strategici în implementarea acestei direcții de viitor, iar aici am fost extrem de bine primiți de către doamna prof. Magdalena Tomșa, directoarea școlii, fiind de asemenea așteptat în viitorul apropiat, sprijinul primăriei și al mecenatului local, pentru ca acest centru observațional să se dezvolte, atât în beneficiul elevilor acestei școli și din împrejurimi, cât și în beneficiul turiștilor, care vor fi cuceriți de frumusețea aproape mitică a acestor locuri.

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.