FRAGMENT MARE DE METEORIT GĂSIT ÎN MUNȚII URAL

Victor Grokhovsky - lector la Institutul de Fizică și Tehnologie al Universității Federale Urali - cu fragmentul de meteorit găsit în timpul unei expediții în regiunea Chelyabinsk pe 25 februarie 2013. Credit: RIA Novosti / Pavel Lysizin.

Oamenii de știință și vânătorii de meteoriți au pornit în goana după bucăți de rocă aparținând asteroidului care a explodat deasupra orașului Chelyabinsk din Rusia, pe 15 februarie. Peste 100 de fragmente au fost găsite până în prezent, care par să fie corelate cu roca spațială și acum cercetătorii de la Universitatea Federală din Urali au descoperit cel mai mare fragment de până acum, cu o greutate ce depășește un kilogram.

Estimările privind asteroidul implicat indică un diametru de 15 metri atunci când a intrat în atmosfera Terrei, călătorind cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului și a explodat într-o minge de foc, trimițând o undă de șoc spre orașul de dedesubt, care a spart geamurile și a provocat deteriorări ale clădirilor, rănind aproximativ 1500 de persoane.

Gaură în lacul Chebarkul făcută de resturile meteoritului. Photo: Andrey Orlov. Via RT.com

Fragmente ale meteoritului au fost identificate pe o distanță de 50 km pe traiectoria de zbor a acestuia. Meteoriți mai mici au fost de asemenea găsiți într-un crater larg de 8 metri în regiunea lacului Chebarkul, au precizat cercetătorii cu câteva zile în urmă. Viktor Grokhovsky de la Universitatea Urali crede că mai există multe fragmente ce ar putea fi descoperite, incluzând bucăți foarte mari, cel puțin una care să aibă peste 60 cm în diametru.

Sursa: RT.com, UniverseToday

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.