Teascience: CE A FOST ÎNAINTE DE BIG-BANG?

Cea mai mare parte a comunității științifice admite că Universul așa cum îl cunoaștem a avut ca punct de start Big-Bang-ul. Însă o altă întrebare pare să incite: Ce s-a întâmplat înainte de Big-Bang?

Dacă ne raportăm la istorie și timpul istoric al civilizației umane, atunci o mare parte din aceasta s-a tradus în presupunerea ori credința că universul este fix, evoluând dintr-un trecut infinit într-un viitor infinit – însemnând că universul a existat dintotdeauna și va continua să existe pentru totdeauna.

Însă, odată ce Albert Einstein a produs teoria relativității și odată cu nașterea mecanicii cuantice, ideile noi au fost difuzate peste tot. Nu este ușor însă să produci un răspuns la întrebarea ce a fost înainte de Big-Bang!

Cosmologii Sean Caroll și Alan Guth au propus o teorie cunoscută ca ”Timpul cu două capete”. Aceasta este o idee similară cu ideea cosmosului infinit, doar că Big-Bang-ul s-a produs undeva la mijloc. Conform acestei teorii, o oglindă distorsionată a universului nostru s-a contractat acum apropximativ 14 miliarde de ani, când a atins dimensiunea minimă. Apoi s-a produs Big-Bang-ul, iar universul nostru este de atunci în expansiune.

Alți fizicieni au sugerat că trăim într-un multivers, în care universul nostru a fost însămânțat de către un univers parental și ar putea fi multe altele.

O altă teorie susține că universul nostru ar putea fi rezultatul unei găuri neagre dintr-un alt univers: Gaura neagră a atras materia, aceasta a fost transmisă și eliberată prin altă gaură la celălalt capăt, dând naștere universului nostru. Universul degajat printr-o gaură neagră este logic dacă admitem condiția de singularitate a punctului de maximă densitate și temperatură din care a fost generat universul, singularitate prezentă și în centrul găurilor negre obișnuite.

Altă propunere este cunoscută sub numele de Big-Bounce, idee în care un univers a colapsat înainte și apoi a expandat din nou pentru a produce un univers cu totul diferit.

Dar, probabil că nu a fost nimic înainte de Big-Bang, nici măcar timpul în sine. Aceasta este ideea cea mai larg acceptată, cu câțiva suporteri bine cunoscuți, precum Alexander Vilenkin și Stephen Hawking.

Oamenii de știință nu au la dispoziție nici o metodă prin care să testeze vreuna din propuneri; telescoapele actuale nu pot vedea nici măcar, înapoi în spațiu timp, până la momentul Big-Bang-ului, darmite să surprindă ce a fost înainte.

Fizicienii speră, însă, în următoarele câteva decenii, ca oricare dintre aceste teorii (dar mai sunt și altele) să fie confirmată prin descoperiri care să explice cum a debutat universul nostru.

Și pentru că aminteam și de alte teorii, ar mai fi una – destul de interesantă: Universul nostru este o hologramă, sau mai precis: o iluzie! Este conceptul Maya din filozofia ezoterică indiană, tradus în argument științific prin studiul radiației fondului cosmic de microunde, rămas de la Big Bang. Conceptul, dezvoltat de fizicienii de la Universitatea Southhampton, susțin că universul holografic înseamnă că informația pe care noi o percepem ca realitate tridimensională este înregistrată pe o suprafață bidimensională, ce include și timpul. Această idee este similară cu hologramele obișnuite de pe un card de credit: o imagine 3d este encodată pe o suprafață 2d. Acum să ne imaginăm asta aplicat la întregul univers. Proiecția 3d este reală din perspectiva noastră. În plus, conceptul universului holografic ar putea avea potențialul de conciliere între teoria gravitației einsteiniene și teoria cuantică.

Bun, vă veți întreba care este legătura între universul holografic și ce a fost înainte de Big-Bang. Bine, dar cine a apăsat pe butoane pentru a lansa simularea?

Original by Sarah Schlieder, 27.06.2017, cu completări și adăugiri.
Sursa: newsy.com, wired.com.uk

Traducere și adaptare: Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.