Peste numai cinci ani, un telescop din Chile care va scana cerul, ar urma să înceapă vânătoarea asteroizilor poziționați eventual pe un curs de impact cu Terra. Cercetătorii de la Universitatea Washington se află în prima linie pe această platformă de salvare a Terrei.
La Universitatea Washington, oamenii de știință concep algoritmi computaționali care, într-o bună zi, fără exagerare, ar putea salva planeta de o coliziune cu un asteorid. În cadrul secției de fizică și astronomie, acești cercetători învață computerele cum să gestioneze cantitățile uriașe de informație pentru identificarea asteroizilor ce au curs de coliziune cu Terra.
Echipa de lucru, ce cuprinde peste 80 de specialiști de la Washington și alte șase universități, sunt parte a unui proiect mult mai mare și mai ambițios de catalogare a spațiului cosmic, utilizând cea mai mare cameră digitală construită vreodată.
Peste numai cinci ani, telescopul aflat în construcție în Chile va începe scanarea cerului și va realiza capturi ale cerului de noapte cu o cameră de 3.200 megapixeli. Telescopul va avea puterea de pătrundere a sistemului solar și dincolo de acesta, și să monitorizeze traiectorile obiectelor mici care nu au putut fi identificate înainte, incluzând asteorizii, fărâmele de rocă rămase în urma formării sistemului solar.
Atunci când va fi funcțional, Large Synoptic Survey Telescope (LSST) va produce în fiecare noapte un volum de 20 terabiți de imagini și va putea fotografia jumătate din cerul de noapte o dată la fiecare trei zile, a spus Andrew Connoly, unul dintre astronomii implicați în proiect.
LSST va înlocui vechiul telescope Sloan Digital Sky Survey, care funcționează din 1998 și care avea capacitatea de monitorizare de numai 1/8 din suprafața cerului, într-un interval de zece ani. Misiunea LSST diferă de cea a telescopului spațial Hubble al NASA, care trimite fotografii specifice ale unor regiuni din spațiu, dar nu realizează sondaje vaste ale obiectelor de pe cer.
Această misiune, care va însemna înregistrarea unor volume uriașe de date, care apoi vor fi preluate de computere, ce vor simula traiectoriile obiectelor identificate ca potențial periculoase, reprezintă o conlucrare între astronomie și știința computerelor, a spus directorul Institutului B612 pentru asteorizi, Ed Lu, fost astronaut NASA, dedicat protejării Terrei de loviturile asteroizilor.
Ziua Internațională a Asteroizilor, sărbătorită astăzi – 30 iunie 2017, reprezintă o campanie globală de conștientizare asupra pericolelor pentru Terra, reprezentate de dansul haotic în spațiu al acestor asteroizi și generarea unui efort global de protecție prin stimularea interesului politic, social, economic și tehnologic în identificarea de soluții de monitorizare și deviere pentru obiectele aflate în curs de coliziune cu Terra. Asteroidul Apophis, cu un diametru de 325 de metri, în 2029 este așteptat să treacă razant, la numai 20.000 km de Terra, iar în 2036 există o posibilitate foarte mare a unui curs de coliziune cu Terra.
Actualmente, se consideră, că pentru realizarea unei tehnologii de deviere și plasare în spațiul cosmic a contra-măsurii, în ipoteza unui obiect major situat în curs de coliziune, este necesar un interval de timp de un deceniu. Așadar … proiectarea ar trebui să înceapă chiar de MÂINE!
Sursa: Seattletimes.com, Descoperă.ro
Original by Katherine Long, cu modificări și adăugiri
Traducere, adaptare și completare: Ciprian Crișan
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)