VIITORUL ÎNCEPE ACUM LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

SKYMASTER ZKP 4 Planetarium of the Turkish Naval Academy

Viitorul începe chiar acum la Complexul Astronomic Baia Mare. Astăzi este ultima zi în care ghizii dumneavoastră vă oferă în plină zi, în cupola planetariului, indiferent de circumstanțele vremii, imaginea unui cer artificial plin de poveste augmentată cu argumentele științifice în materie de cosmogonie și cosmologie. Vechiul nostru proiector stelar ZKP-1 de la Zeiss va fi retras și ”pensionat”, cel puțin temporar, iar următorul proiector stelar, generația ZKP4 – tot de la Zeiss, care va prelua ștafeta de la primul, o ștafeta de 45 de ani de spectacol de planetariu și demonstrație științifică a mișcărilor de pe bolta cerească, va însemna mai mult decât o reinventare, va însemna prezența la Baia Mare a celui mai modern planetariu optico-mecanic din Europa Centrală și de Est, o foarte bună premisă pentru dezvoltarea astro-turismului și o invitație adresată lumii întregi de a porni călătoria prin această vatră ancestrală a Europei, care este Maramureșul, începând din Baia Mare, de la Complexul Astronomic Baia Mare, unde știința și tradiția (astronomie populară) se împletesc și oferă o viziune mai largă asupra lumii, asupra Universului.

Acest proiect (pl@NETour), implementat de Consiliul Județean Maramureș, nu este prima asemenea inițiativă, de modernizare a echipamentului general de planetariu la Baia Mare, iar planetariul băimărean este ultima dintr-o constelație de instituții de acest tip, rămasă cu un proiector stelar de primă generație, funcțional – însă uzat și fără prea multe funcțiuni. Au mai existat încă trei asemenea tentative de modernizare în cadrul unor proiecte pentru care, din păcate instituția nu avea eligibilitate, sau finanțatorul agrea proiecte ce implicau obiecte ori clădiri istorice de patrimoniu și lista cu ”nu-se-poate” … poate continua. Asistența oferită de Consiliul Județean Maramureș a fost neprețuită, în sensul implementării acestui proiect, care înseamnă mult mai mult decât dotarea cu un echipament, înseamnă realizarea unei rețele de turism astronomic, cu centre de observație astronomică în zone fără poluare luminoasă, înseamnă schimb de bune practici și interconectarea instituției noastre cu un centru avansat în domeniul cercetării astronomice din Ucraina.

Pentru publicul larg, care ne vizitează de obicei, acest proiect este probabil interesant în special din perspectiva calității, varietății, interactivității, multilingvismului și confortului pe care noul echipament – proiectorul stelar Skymaster ZKP4 îl va oferi în cursul unei vizite obișnuite. De aceea, fără a spune totul, ne permitem o scurtă descriere a capabilităților proiectorului stelar cu care va fi dotat Complexul Astronomic Baia Mare.

Relativ la versiuni mai vechi sau alte variante de tehnologie de acest tip, planetariul SKYMASTER ZKP4 reprezintă ilustrarea unei revoluții în proiecția cerului cu ajutorul unui proiector stelar optico-mecanic, un nou design, strălucirea inegalabilă a stelelor, puritatea luminii ambientale nocturne, cu ajutorul tehnologiei LED, suportată prin fibră optică – un nou concept de simulare realistă a cerului de noapte, cu o proiectare perfectă a peste 7.000 de stele.

Performanța redării unui aspect natural, realist, al cerului, este complinită de controlul în două axe ale proiectoarelor de planete, luni planetare, comete, sateliți și chiar mișcarea unor stele selectate în demonstrație, cu orbitele exacte. Aparatul permite prezentări de înaltă acuratețe topocentrică, iar controlul digital permite salturi rapide pe o scară mare a timpului.

Controlul sistemului poate satisface cele mai înate standarde în domeniu, cu tehnologia hardware de înaltă performanță și stabilitate, și cu programele ce permite operarea extrem de ușoară a diverselor funcții oferite de echipament. Spectacolele Live de planetariu pot fi pre-setate și oferite inclusiv de la distanță. În plus, spectacolele de planetariu oferite de acest proiector stelar ce reprezintă vârful cel mai înalt atins ca performanță și realism al reprezentării cerului de noapte, vor beneficia de o linie de sunet digital de înaltă definiție, ce va permite o audiție excelentă a fundalului sonor al spectacolelor de planetariu, fie că este vorba de ghidajul vocal, fie că va fi introdusă o coloană sonoră ambientală, fie că această funcție va permite difuzarea informației pe canale de sunet în mai multe limbi de circulație internațională.

Sistemul este atât de complex încât va permite, în viitor, adăugarea fără dificultăți a unei platforme de proiecție fulldome digitală, iar interactivitatea va fi sporită prin programarea unor show-uri personalizate de planetariu, respectiv mai multe spectacole de planetariu.

Noul planetariu Skymaster ZKP4 va funcționa la Complexul Astronomic Baia Mare ca și componentă a unei rețele mai vaste de turism științific – turism astronomic, ce implică dotarea și vizibilitatea unor puncte de observație astronomică libere de poluare luminoasă în județul Maramureș și în regiunea Transcarpathia, inter-conectarea activităților instituției noastre cu de popularizare a astronomiei, dar și de cercetare, cu activitățile partenerilor tehnici din Ucraina, în special – Laboratorul de Cercetări Spațiale al Universității Naționale din Uzhgorod, Ucraina. ș.a.m.d.

Proiectul pl@NETour, prin intermediul căruia este facilitată modernizarea dotărilor instituției noastre și a Laboratorului de Cercetări Spațiale Uzhgorod, vizează ”crearea unui produs de turism științific și infrastructura pentru o rețea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului științific în Maramureș și Transcarpathia”. Aplicantul proiectului pl@NETour, ce are ca obiectiv ”dezvoltarea potențialului turistic în regiunea transfrontalieră Maramureș și Transcarpathia, este Consiliul Județean Maramureș, printre parteneri – alături de Complexul Astronomic Baia Mare aflându-se, din Ucraina – Universitatea Națională Uzhgorod (Laboratorul de Cercetări Spațiale) și Asociația Internațională a Instituțiilor de Dezvoltare Regională IARDI din Uzhgorod.

Proiectul este implementat de Consiliul Județean Maramureș (Manager general de proiect – Mihaela Lițe) prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007 – 2013, program cofinanțat de către Uniunea Europeană.

Crisan Ciprian – PR

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. Abia astept sa fie gata !! 🙂

    • Este de la sine înțeles că, pentru ca acest proiect să devină realitate, sunt zeci de nume de colaboratori care, într-un fel sau altul, au oferit sprijin sau consultanță, cu extrem de multă bunăvoință. Mulțumim!

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.