SCIENCE SMS – CÂT DE ”GEMENE” SUNT TERRA ȘI VENUS?

CÂT DE ”GEMENE” SUNT TERRA ȘI VENUS?

De ce Terra a prosperat și planeta noastră soră, Venus, a murit? În momentul nașterii soarelui … cele două planete gemene au pornit pe aceeași cale … Apoi drumurile lor s-au despărțit. Natura a decorat una dintre aceste lumi cu viață în cromatică verde și albastră. Iar în cealaltă lume au apărut nori de acid, temperaturi uriașe și fluvii de lavă. De ce Venus a urmat un curs atât de dezastruos în evoluția sa?

De când umanitatea a început să privească spre stele, acestea au oferit câteva semne … că undeva, acolo departe … există lumi la fel de bogate și diverse, precum a noastră. Doar de curând, însă, astronomii au identificat modalitățile de a privi către luminile strălucitoare ale stelelor din apropiere.

Ei au descoperit planete ce clipeau rapid … utilizând observatoare precum Telescopul Spațial Kepler al NASA … un observator francez cunoscut sub numele de Corot și printr-o rețea de instrumente optice de la sol. Numărul aproximativ de planete descoperite depășește 1.000 și continuă să crească. Aceste lumi extraterestre sunt dintre cele mai variate, de la uriașii și giganții de gaz cu mult mai mari decât Jupiter, la la planete stâncoase, reminiscențe carbonizate care au ars atunci când steaua părinte a explodat.

Unele au orbite eliptice largi, oscilând extrem în spațiu, apoi alunecând în vânturile stelare arzătoare. Altele orbitează atât de aproape steaua mamă încât suprafețe lor sunt îmbăiate în rocă topită.

Printre acestea atât de multe tărâmuri ostile, doar câteva prezintă indicii de apă sau gheață … ingredientele necesare pentru a hrăni viața, așa cum o știm. Cursa descoperirii altor planete precum Terra a adus în atenție din nou, o întrebare antică: unde anume, în galaxia noastră, planete precum Terra s-ar putea găsi din abundență, iar viața ar putea fi un loc comun? Sau Terra este, în cele din urmă, o Grădină a Edenului, o oază de viață rară, într-un univers arid?

READ MORE

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.