SCIENCE SMS – ÎN VIITOR VOM SPUNE CĂ ACEASTA A FOST PRIMA OARĂ CÂND AM ”VĂZUT” MATERIA ÎNTUNECATĂ

EMISIILE DE RAZE GAMMA ÎN EXCES DIN CENTRUL GALAXIEI NOASTRE SUNT EFECTELE ANIHILĂRII MATERIEI ÎNTUNECATE. ÎN VIITOR VOM PRIVI SPRE ACEST MOMENT ȘI VOM SPUNE CĂ A FOST PRIMA OARĂ CÂND MATERIA ÎNTUNECATĂ A FOST ”VĂZUTĂ”

O echipă de astrofizicieni de la Laboratorul Acceleratorului Național Fermi (Fermilab), al Departamentului pentru Energie al SUA (DOE), Centrul pentru Astrofizică al Harvard Smithsonian (CfA), Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts (MIT) și Universitatea Chicago (UC) au argumentat într-un nou studiu că materia întunecată, aflată în miezul galaxiei noastre ar putea fi responsabilă pentru unele dintre emisiile neobișnuite de raze gama.

Grupul a ajuns la aceste concluzii după analiza asupra datelor științifice publice colectate de către Telescopul Spațial Fermi al NASA pentru Raze Gamma. Cercetătorii au măsurat acea cantitate de radiații eliberată în această porțiune a spectrului electromagnetic de către surse cunoscute și au determinat că o uriașă cantitate de raze gamma provine din locuri de origine de care nu s-a ținut seama.

Emisiile în exces poartă o semnătură care similară cu cea din predicțiile teoretice asupra unor forme de materie întunecată, au raportat investigatorii într-un număr recent al prestigiosului jurnal Physical Review D.

Teoriile asupra naturii materiei întunecate – formă a materiei în care este cuprinsă 23% din masa Universului – sugerează că aceasta există în concentrațiile cele mai mari în nucleele galaxiilor și în clusterele galactice. Ca urmare, se subînțelege că regiunile din centrul galaxiei Calea Lactee ar trebui să conțină mai multă materie întunecată decât discul său sau zonele exterioare.

”Noile hărți ne permit să analizăm excesul emisiilor de raze gamma și să testăm valabilitatea unor explicații mai convenționale, cu ar fi prezența unor pulsari nedescoperiți sau coliziuni de raze cosmice în norii de gaz. Semnalul pe care l-am depistat nu poate fi explicat prin alternativele propuse în prezent, ci mai degrabă corespunde predicțiilor celor mai simple modele privind materia întunecată”, a comentat Dan Hooper. 

READ MORE

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.