SCIENCE SMS – MONSTRUL EL GORDO – UN CLUSTER GALACTIC GIGANT DIN UNIVERSUL TIMPURIU ESTE MULT MAI MARE DECÂT S-A ESTIMAT ANTERIOR.

HUBBLE A DESCOPERIT CĂ MONSTRUL EL GORDO – UN CLUSTER GALACTIC GIGANT DIN UNIVERSUL TIMPURIU ESTE MULT MAI MARE DECÂT S-A ESTIMAT ANTERIOR.

Telescopul Spațial Hubble al NASA a măsurat dimensiunea celui mai mare cluster galactic din universul îndepărtat și a descoperit că își merită supranumele de El Gordo (tradus din spaniolă ”Grasul”).

Măsurând precis cât de mult gravitația masei clusterului deformează imaginile unor galaxii mult mai îndepărtate din fundal, o echipă de astronomi a calculat masa clusterului ca fiind de 3 milioane de miliarde de ori masa Soarelui. Informațiile culese de Hubble arată că acest cluster galactic este cu 43% mai masiv decât se estimase mai demult, în baza studiilor dinamice și cu raze-X ale neobișnuitului El Gordo.

”Devine tot mai mare probabilitatea că acesta este un sistem cu adevărat uluitor, apărut foarte timpuriu în istoria universului”, a declarat șeful echipei – James Joe de la Universitatea California din Davis.

O fracțiune a acestei mase este blocată în câteva sute de galaxii ce locuiesc clusterul, iar o parte mai mare este în gazul fierbinte cu umple întregul volum al clusterului. Restul de masă este legată în materie întunecată, o formă invizibilă a materiei care reprezintă cea mai mare parte a masei universului.

READ MORE

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.