Poveștile cerului. Constelația Auriga sau Vizitiul

Constelația nordică Auriga are forma unui larg și frumos pentagon, situat de-a lungul Căii Lactee. Este o curiozitate faptul că aceasta nu are o stea Gamma proprie, ci cooptează o stea din Taurus. Gamma Auriga este de fapt Beta din Taurus. Auriga este una dintre cele 48 de constelații enumerate de Ptolemeu și apare în seria celor 88 de constelații oficiale moderne. Cea mai strălucitoare stea a sa este Capella, care este asociată cu mitologica capră Amalthea. Stelele? Stelele Zeta Arigae și Eta Aurigae sunt numite Haedi (copiii).

În mitologie, Auriga este carul de curse. În vechime, cursele de care se țineau odată la patru ani, în orașul Delphi, în onoarea zeului Apollo. În acele timpuri, conducătorii carelor erau de obicei băieți aleși pentru agilitatea lor și greutatea nu prea mare. Unul dintre mituri povestește despre un tânăr pe nume Scopos, care odată a alergat în cursa de care cu calul său magic Pegasus. Poate acesta a fost imortalizat în stele?

Când priviți spre stelele Aurigăi, luați aminte la giganta galbenă Alpha Aurigae, numită Capella – al șaselea obiect ca strălucire de pe cer (0,08 magnitudine), o binară spectroscopică constând dintr-o stea G5III și una G0III care revoluționează una pe cealaltă tot la 104 zile. Menkalinen, sau Beta Aurigae este de asemenea o binară spectroscopică. Dar se rotește mult mai rapid, completându-și circuitul în doar patru zile. Eclipsarea perechii sale binare face ca strălucirea lui Beta să varieze. Auriga Epsilon este de asemenea o binară cu eclipsare dar una care are o perioadă extraordinar de lungă, de 27,1 ani. În timp ce oferă o magnitudine vizuală aparentă de 3,8 – companionul său întunecat este o gaură neagră cu mărimea de 10-12 mase solare. Nu scăpați nici Zeta Aurigae. Aceasta este o gigantă K4 fiind, de asemenea, o binară cu eclipsă. Are o secvență stelară principală B8 care revoluționează în jurul său în mai puțin de 3 ani.

Mai multe stele binare? Atunci scoateți telescoapele și rezolvitoarele de stele. Steaua dublă Omega Auri,ga poate fi divizată cu telescoapele mici și constă într-o pereche de stele cu magnitudine 5 și respectiv 8. Sau încercați să dispersați dubla Theta Aurigae – primara are 2,62 iar secundara 7,0.

Cu binocluri, câmpul stelar formidabil al Căii Lactee este bogat în clustere deschise care pot fi rezolvate. Clusterul deschis M36 este o colecție interesantă ce cuprinde cam 60 de stele în micile telescoape. M38, cu ușoara sa formă de ou este o altă țintă ușoară pentru binocluri – un cluster deschis foarte bogat în stele, care va fi rezolvat în orice instrument. Pentru telescoape, ia uitați IC410, o nebuloasă difuză cu un cluster stelar cunoscut cel mai adesea sub numele de ”Steaua în flăcări”.

Există trei dușuri meteorice asociate cu constelația Auriga. Aurigidele devin active între 31 ianuarie și 23 februarie, fiind cunoscute prin sporadice bile de foc luminoase. Din 25 august și până în 6 septembrie curentul meteoric al alpha aurigidelor este activ și are o rată de cădere cam de 9 meteori pe minut, recordul de 30 fiind observat în 1935 și 1936. Curentul meteoric al Delta Aurigidelor devine activ între 22 septembrie și 23 octombrie. Cel mai bun moment pentru activitate înaltă este de ales în săptămâna dintre 6 și 15 octombrie.

Sursa: UniverseToday; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

CONSTELAȚIA AURIGA PE CERUL ROMÂNESC. CAPRA-CU-TREI-IEZI: CONSTELAȚIE ROMÂNEASCĂ TRADIȚIONALĂ

Ieduții, în multe culturi ale lumii semnifică inocența și sunt exponenți ai valorii educative a experiențelor existențiale. Capra cu trei iezi poate fi, de asemenea, prototipul unei ascendențe totemice, preluată în folclor.  

Capra cu trei iezi – constelație românească tradițională
Formată din steaua Capella și trei stele mai mici din apropiere ale constelației Auriga (U.A.I).

Audio:
RO. Era odata o capra care avea trei iezi. Iedul cel mare si cu cel mijlociu dau prin bat de obraznici ce erau; iara cel mic era harnic si cuminte. Vorba ceea : „Sunt cinci degete la o mana si nu samana toate unul cu altul”. Poate vă amintiți povestea …

Steaua Capella este capra iar cele trei stele mici de lângă Capră sunt Iezii caprei. Poporul român are trei iezi – faţă de cei doi ieduţi de pe cerul occidental.

EN. The She-Goat with three She-Goat’s Kids: romanian constellation in Auriga. The star Capella is Capra (the She-Goat), and the three stars near the She-Goat are Iezii Caprei (the She-Goat’s Kids), which is also their astronomical name, the Kids.
However, the three Kid-stars are also considered a distinct constellation, called Sfredelul Mic or Burghiul (the Little Auger) or Sfredelul Pământului (the Earth’s Auger).
Panou digital multimedia prezentat în expoziția „Constelații Românești Tradiționale – expoziție digitală multimedia” – 2012 la Planetariul Baia Mare. O expoziție vizionată de peste 15.000 de vizitatori. http://www.planetariubm.ro

CRT – proiectul „CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – ETAPA NAȚIONALĂ” (2013)
PROIECT CULTURAL NAȚIONAL FINANȚAT DE ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL.
INIȚIATOR – PLANETARIUL BAIA MARE – http://www.planetariubm.ro

  • facebook.com/crtrocom
  • youtube.com/constelatiiromanesti
  • make.tv/crt

www.crt-ro.com

Un proiect de redescoperire și popularizare a cerului românesc așa cum l-au văzut străbunii noștri – 2013

POVEȘTILE CERULUI – CONSTELAȚIILE DE LA A LA Z

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.