Marile Ziduri Galactice pun sub semnul întrebării vârsta adevărată a Universului!!! Şi dacă Universul nostru nu ar avea 13,7 miliarde de ani, ci 200 de miliarde … sau chiar 300 de miliarde de ani?

Universul Cunoscut, universul Hubble conține sute de milioane de galaxii care s-au grupat împreună, formând super clustere și o serie de pereți masivi de galaxii separate de mari întinderi de spațiu gol. Câteva dintre aceste super clustere alungite au format o serie de pereți, unul după altul, cu o distanță de separație între 500 de milioane – 800 de milioane de ani lumină. Într-o singură direcție s-au putut forma asemenea 13 mari pereți cu o distanța estimată între pereții interiori și cei exteriori de 7 miliarde de ani lumină. Recent, cosmologii au estimat că unora dintre acești pereți galactici, trebuie să le fi luat între 80 de miliarde – 100 de miliarde, poate chiar 150 de miliarde de ani pentru a se forma, iar această teorie pune astfel la îndoială vârsta curentă, estimată a Universului, în urma Big Bang-ului.

Uriaşul perete galactic Sloan se întinde pe o distanţă de peste 1 miliard de ani lumină. Clusterul Compa este una dintre cele mai mari structuri observate în Univers, conţinând peste 10.000 de galaxii şi se întinde pe o lungime de peste 1,37 miliarde de ani lumină.

Teoriile actuale ale „Materiei Negre” şi ale „marilor atracţii” au fost elaborate pentru a explica de ce universul creat nu are o răspândire uniformă, cu aceeaşi viteză şi în direcţiile previzionate teoretic. Sean Caroll de la Centrul Moore de Cosmologie Teoretică şi Fizică al Cal Tech suprinde fondul problemei într-o singură propoziţie: „Nu avem nici un indiciu!”

Lord Rees, astronom regal din Marea Britanie, spunea că unele dintre marile mistere ale cosmosului, cum ar fi Big-Bangul şi poate chiar natura conştiinţei de sine a omului, s-ar putea să nu fie rezolvate niciodată. Rees, care este şi Preşedintele Societăţii Regale, a afirmat că o bază teoretică corectă a universului probabil că există, dar s-ar putea ca aceasta să fie prea complexă pentru ca mintea omului să o poată înţelege.

Source: by Casey Cazan from Daily Galaxy

În rezumat: Cu cât învăţăm mai mult, cu atât înţelegem cât de puţin putem cunoaşte din ceea ce este. Deci, cum ar fi spus Socrate: „Ştim că nu ştim nimic!”

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.