Dacă ne vizitezi, te ajutăm camera să-ți decorezi! O cameră adolescentină decorată astronomic nici nu te costă foarte mult!!!

Dacă ai un hobby și acesta este … astronomia, trebuie să faci pasul înainte. Este o problemă de stil și de știm cum să te ajutăm. Chioșcurile de ziare sunt pline de postere cu Ana Montana, iar din hypermarket nici nu prea ai ce alege, dacă doreşti să-ţi personalizezi întreaga cameră de o manieră care să-ti reflecte identitatea, aspiraţiile sau pur şi simplu, să te relaxeze şi să-ţi încarce bateriile pentru următoarea zi.

Avem „idoli” muzicali sau ai sportului placaţi pe uşa camerei sau pe pereți, cărţi poştale cu personaje politice în rama fotografică de pe birou, mingi de plastic în sertare, pereţii albaştri şi camerele luminoase, o carte de astronomie în bibliotecă, televizorul pornit pe Discovery, calculatorul deschis pe un site cu jocuri online, depăşite şi plictisitoare … şi ştim că lipseşte ceva, dar nu ştim ce!!! Ce lipseşte oare?

Lipseşte decorul! Acum nu o să pretindem că suntem specialişti în tehnici „feng shui” de amenajare a unei camere, însă ne gândim că ar trebui să conţină lucruri familiare care să o facă deosebită. Iar dacă sunteţi hobit astronomit, atunci tematica amenajării camerei trebuie să ţină cont de ce puteţi găsi … ca să lipiţi pe perete, pe fereastră, pe perdele, să puneţi pe mobilă sau să înmagazinaţi … în sertare.

Aveţi nevoie de o bibliotecă de astronomie! Asta costă, cărţile sunt astăzi mai scumpe decât ieri dar şi grafica lor este mai pretenţioasă şi calitatea hârtiei de zece ori mai bună! De pe pereţi o dăm jos pe Ana Montana şi lipim un poster cu sistemul solar, pe care-l găsim la Planetariul Baia Mare. Pe birou ce ar fi mai chic decât un glob luminos al bolţii cereşti cu constelaţii şi tot tacâmul? Prea mulţi pereţi goi? Avem şi alte postere … la dispoziţie, pe care le găsiţi aici!!! Dar cu perdelele cum facem? Căutăm tot la librărie nişte figurine luminiscente fosforizate în formă de steluţă şi le … lipim de draperii!!! Vine seara … Un planetariu mobil (care nu costă mult) ne-ar putea aduce somnul la gene imediat, nu însă înainte de a gusta puţin din frumuseţea universului! În loc să numărăm oi … până ne ia cu somn, am putea încerca să numărăm stele, ascultând o melodie liniştitoare. Nici vorbă de televizor … uitatul la televizor înainte de culcare provoacă mai târziu insomnie!!!

Dar unde este telescopul? Telescopul este în debara, în aşteptarea unor nopţi senine cu lună sau cu planete … sau cu multe stele!!! Mi-aş putea propune să identific şi să văd … câţiva sateliţi artificiali ce evoluează pe orbită!!! Oricum aș avea nevoie de o hartă stelară interactivă pe care o găsesc tot la planetariu sau aș putea pur și simplu să folosesc geotagul pe un laptop și cu stellarium să văd ce este deasupra mea și mai ales … ce să caut!

Computerul este marele gadget al mileniului III, dar cel mai bine ar fi să-l utilizăm pentru a ne documenta iar nu pentru a ne juca. Jocul pe computer este bun de omorât timpul, iar timpul este important (nu trebuie omorât!!!), pentru că trăim o singură viață, fiecare clipă contează și ar trebui folosită la maximum!!! Deci … folosim computerul ca să ne documentăm ce descoperiri s-au mai făcut, ce e aia, ce e asta …

Când trebuie să trimit o carte poștală familiei sau unor prieteni, aș putea folosi pur și simplu o vedere 3D de la planetariu. Nu știu dacă va ajunge vreodată la destinație, pentru că este atât de interesantă încât s-ar putea opri undeva pe … drum!

Dacă îmi doresc o activitate extrașcolară, pot apela la clubul micului astronom de la Planetariul Baia Mare, unde se întâmplă lucruri interesante. Pildă, chiar ieri … la reuniunea de sâmbătă, agenda de activitate a înscris colecția de timbre cu tematică astronomică, filmul anului internațional al astronomiei la Planetariul Baia Mare, un ghidaj demonstrativ în cupola planetariului, aplicații tip jocuri pe calculator care demonstrează anumite legi fizice ale macro și microcosmosului, activități practice congnitiv recreative cu tema ”Găsește constelația …”, comentarea unor imagini preluate de telescopul spațial Hubble și organizarea administrativă … respectiv, discuții despre noul website al clubului. Și … nu a fost cea mai bună zi! Ei bine, am putea continua la nesfârșit! De pildă cine dintre dumneavoastră nu ar dori să țină în palmă un fragment de meteor? Știm din copilărie, din cărți sau din povești, că stelele căzătoare … împlinesc dorințe!!! Și atunci, cum să nu vrei să porți asupra ta, prins pe un lănțișor de argint un asemenea talisman metalic cu puteri … dincolo de înțelegerea noastră? 🙂

Este adevărat că decorarea unei camere … costă, însă la noi costă mai puțin! Și până la urmă orice pasiune are … consecințe financiare, nu-i așa? Beneficiile însă sunt de lungă durată! Iar acest post oferă doar … o sugestie!

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.