Faceți upgrade la planetariul Dumneavoastră virtual!

Desi pe pagina info a site-ului Stellarium.org versiunea 0.10.4 este listată ca fiind in asteptare, linkul de download te directioneaza catre versiunea 0.10.4 iar nu 0.10.3, cu data de aparitie 29 ianuarie 2010. Informatii despre actualizare am primit din surse neasteptate. Pentru cine nu stie ce este … Stellarium, acesta este in fapt un program, poate cel mai bun planetariu virtual pe care îl poți rula pe un desktop. Eu am testat pe Windows7 și Windows XP SP3 și ambele mi-au oferit rezultate excelente la rularea acestui program.

Dincolo de îmbunătățirile semnificative ale vitezei de încărcare a aplicației și de versatilitatea rulajului în sine, remarcăm ca și caracteristici pentru versiunea 0.10.4:
– un catalog inițial cu peste 600.000 de stele;
– trei cataloage extra (care trebuie descărcate din program) cu peste 210 milioane de stele;
– asterisme și ilustrații ale constelațiilor;
– constelații pentru douăsprezece culturi diferite;
– imagini ale nebuloaselor (întreg catalogul Messier);
– o reprezentare realistă a Căii Lactee;
– realism în reprezentarea atmosferei, a răsăritului și a apusului;
– planetele cu sateliții lor.

Alte caracteristici:
– un zoom foarte puternic; controlul timpului; interfață multilingvă, profil de proiecție ochi de pește pentru domurile planetariilor; profil de proiecție în oglindă sferică; noi elemente de interfață grafică și control extins prin tastatură; controlul telescopului; griduri azimutale și ecuatoriale; efectul de clipire pentru  stele; stele căzătoare; simularea eclipselor; peisaje personalizabile, acum cu o proiecte de panoramă sferică; sistemul de pluginuri adaugă sateliți artificiali, simulare oculară, configurarea telescopului etc. În plus, cei doritori își pot aduce contribuția cu propriile scripturi pentru îmbogățirea programului.

Ca să concluzionăm, versiunea 0.10.14, după aproape un an de pauză de la 0.10.12, aduce noi caracteristici mai mult decât interesante, atât pentru novicii în astronomie, cât și pentru profesioniști.

Cu Stellarium … cerul senin este garantat, iar călătoria prin orice colț al galaxiei noastre … un spectacol!

Capturi de ecran cu câteva caracteristici găsiți aici
Linkul direct pentru descărcare este aici.

Ciprian Crisan

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. http://cinemar-baiamare.blogspot.com/ pentru domnul bob,in amintirea vechilor vremi…

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.