În noaptea ce tocmai a trecut, băimărenii au avut parte de un fenomen extrem de spectaculos. Luna a fost înconjurată de un superb inel luminos ce a acompaniat astrul până spre dimineaţă. Fenomenul de halo selenar, căci despre aşa ceva a fost vorba, a fost observat şi din Sighet, după cum ne-a confirmat profesorul şi astronomul Sorin Hotea. Deşi iluminatul public a afectat mult din claritatea imaginilor, vom posta cât de curând câteva fotografii surprinse noaptea trecută.
Fenomenul de halo lunar se produce atunci când lumina Soarelui reflectată de Lună, este filtrată de nori foarte fini (de tip cirrus) care sunt situaţi la altitudini cuprinse între 6 şi 13 kilometri. Aceşti nori conţin mici cristale de gheaţă, iar fenomenul de refracţie al luminii pe suprafaţa acestor cristale de formă hexagonală conduce la apariţia acelui cerc luminos în jurul Lunii, situat de cele mai multe ori la aceeaşi distanţă aparentă faţă de astrul nopţii.
Halourile lunare nu apar obligatoriu iarna ci ori de câte ori se produc schimbări masive de fronturi atmosferice (mase de aer cald înlocuiesc mase de aer rece sau invers). Din acelaşi motiv, halourile constituie buni indicatori pentru apariţia precipitaţiilor. În anumite situaţii pot fi observate şi halouri solare, dar acestea sunt mult mai greu de identificat pentru simplul motiv că nu poţi privi spre Soare mai mult decât câteva secunde.
În altă ordine de idei, dacă în nopţile ce vin e puţin probabil să mai observăm halouri selenare, vom putea admira în toată splendoarea ei planeta Marte. Astăzi, Marte se află cel mai aproape de Pământ în intervalul acestui an calendaristic, la o distanţă ceva mai mică de 100 de milioane de kilometri, iar peste două zile planeta roşie se va afla în opoziţie şi va putea fi văzută pe parcursul întregii nopţi. Va răsări în jurul orei 17:00 şi se va afla în apropierea Lunii (în stânga acesteia şi ceva mai sus) în constelaţia Racul pe tot parcursul nopţii. În jurul orei 24:00 va putea fi observat în partea sudică a boltei cereşti.
Cer senin!
Ovidiu Ignat
UPDATE: Mai multe fotografii ale fenomenului găsiţi aici.
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)