Halo lunar în Maramureş

În noaptea ce tocmai a trecut, băimărenii au avut parte de un fenomen extrem de spectaculos. Luna a fost înconjurată de un superb inel luminos ce a acompaniat astrul până spre dimineaţă. Fenomenul de halo selenar, căci despre aşa ceva a fost vorba, a fost observat şi din Sighet, după cum ne-a confirmat profesorul şi astronomul Sorin Hotea. Deşi iluminatul public a afectat mult din claritatea imaginilor, vom posta cât de curând câteva fotografii surprinse noaptea trecută.

Fenomenul de halo lunar se produce atunci când lumina Soarelui reflectată de Lună, este filtrată de nori foarte fini (de tip cirrus) care sunt situaţi la altitudini cuprinse între 6 şi 13 kilometri. Aceşti nori conţin mici cristale de gheaţă, iar fenomenul de refracţie al luminii pe suprafaţa acestor cristale de formă hexagonală conduce la apariţia acelui cerc luminos în jurul Lunii, situat de cele mai multe ori la aceeaşi distanţă aparentă faţă de astrul nopţii.

Halourile lunare nu apar obligatoriu iarna ci ori de câte ori se produc schimbări masive de fronturi atmosferice (mase de aer cald înlocuiesc mase de aer rece sau invers). Din acelaşi motiv, halourile constituie buni indicatori pentru apariţia precipitaţiilor. În anumite situaţii pot fi observate şi halouri solare, dar acestea sunt mult mai greu de identificat pentru simplul motiv că nu poţi privi spre Soare mai mult decât câteva secunde.

În altă ordine de idei, dacă în nopţile ce vin e puţin probabil să mai observăm halouri selenare, vom putea admira în toată splendoarea ei planeta Marte. Astăzi, Marte se află cel mai aproape de Pământ în intervalul acestui an calendaristic, la o distanţă ceva mai mică de 100 de milioane de kilometri, iar peste două zile planeta roşie se va afla în opoziţie şi va putea fi văzută pe parcursul întregii nopţi. Va răsări în jurul orei 17:00 şi se va afla în apropierea Lunii  (în stânga acesteia şi ceva mai sus) în constelaţia Racul pe tot parcursul nopţii. În jurul orei 24:00 va putea fi observat în partea sudică a boltei cereşti.

Cer senin!

Ovidiu Ignat

UPDATE: Mai multe fotografii ale fenomenului găsiţi aici.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.