Eclipsa partiala de Luna in noaptea de 16/17 August

Dupa eclipsa de soare de la inceputul acestei luni „asezonata” cu maximul curentului meteoric al Perseidelor (curent care va mai dura pana in 24 august , dar cu intensitatea in continua scadere) parca ni se pare cu totul firesc sa urmeze si o eclipsa de luna, ca o intregire a tabloului de evenimente astronomice ce ne-a bucurat privirile in luna lui „gustar”.

Eclipsa partiala de luna din 16/17 august va fi vizibila pe tot teritoriul tarii noastre, dar asta doar in conditiile unui cer senin. Se va intinde pe parcursul a 5 ore si 34 de minute si va putea fi admirata de toti iubitorii boltei ceresti pentru ca ea se desfasoara la ore relativ accesibile.

Intrarea lunii in penumbra pamantului (inceputul eclipsei) se va produce la ora 21:23, dar acest moment poate trece neobservat daca orizontul sudic nu este liber. Cu adevarat interesant va fi incepand cu ora 22:35, atunci cand umbra pamantului va atinge partea estica a discului selenar si va marca practic inceputul eclipsei partiale.

Punctul culminant al evenimentului va avea loc la ora 00:10, atunci cand suprafata selenara va fi cufundata in proportie de 80% in umbra Pamantului iar partea eclipsata a lunii va capata o culoare usor portocalie. Umbra pamantului va mai defila pe luna pana la ora 1:44, atunci cand eclipsa partiala se va sfarsi. Iesirea lunii din penumbra va avea loc la ora 02:57. In timpul desfasurarii eclipsei pot fi admirate de asemenea si „Triunghiul de vara” (Vega, Altair, Deneb) sau planeta Jupiter.

Fenomenul poate fi observat atat cu ochiul liber cat si prin instrumente astronomice. De altfel, Planetariul Baia Mare va pune la dispozitia doritorilor aparatele din dotare pentru urmarirea eclipsei in cele mai bune conditii.

Eclipsele anilor 2009 si 2010 vor fi fie penumbrale (deci nici pe departe la fel de spectaculoase ca cele partiale sau totale) fie invizibile din tara noastra. Urmatoarea eclipsa de luna vizibila din Romania se va produce pe 11 iunie 2011. Speram ca acesta este un argument suficient de puternic pentru a starni curiozitatea tuturor celor care nu vor sa rateze un asemenea spectacol celest.

muzeograf Ovidiu Ignat
Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.