Mai ţineţi minte acele scrisori invocatoare ale Sfântului Anton pe care le primeaţi în cutia poştală şi care trebuiau copiate în 10 exemplare si trimise mai departe către alţi credincioşi, mesaje ce promiteau o minune sau o nenorocire, după cum vă era „bunăvoinţa”? Sau mesajele, mai recente, la fel de îndârjite care vă anunţă închiderea contului de la Yahoo, dacă nu produceţi „mass”? Ei bine, miturile (sau mitucurile) zilelor noastre, difuzate prin canalele de zvonistică ale Internetului nu ocolesc nici un domeniu şi nici o problematică, producând uneori, în lipsa documentării, mici victime ale „credulităţii”.
Evenimentul astronomic al anului 2003 a fost marea opoziţie a planetei Marte. În noaptea de 27/28 august a acelui an, sute de băimăreni curioşi au invadat curtea Planetariului Baia Mare pentru a urmări „o a doua lună pe cer”, adică uriaşa apropiere a planetei Marte.
Ce s-a întâmplat de fapt în realitate? A fost vorba într-adevăr de o opoziţie perihelică a planetei Marte, fenomen extrem de rar ce aduce Pământul foarte aproape de acest corp ceresc.
Cu toate că planeta s-a aflat într-adevăr la cea mai mică distanţă de Pământ din ultimii 60 000 de ani (aproximativ 56 de milioane de kilometri) mulţi dintre privitorii corpului ceresc au incercat un sentiment de frustrare. Intoxicarea mediatică eronată a fost atât de mare încât nu puţini se aşteptau să vadă prin lunetele şi telescoapele noastre detalii fine ale unui corp enorm (cel puţin cât Luna ca dimensiuni). Mai lipseau omuleţii mici şi verzi…
Şi mai de neînţeles e faptul că de atunci, în fiecare an, pe măsură ce se apropie data de 27 august, mesaje din toate direcţiile (în special de pe net) care anunţă o nouă mare opoziţie apar în şir recurent. Iată un exemplu, cules la întâmplare de pe un portal naţional de ştiri:
Credem că se impun câteva precizări. Opoziţia planetei Marte se produce o dată la 780 de zile. Dar este vorba despre opoziţii, hai să le numim ordinare, care produc apropieri de Pământ, apropieri ce pot atinge şi 90 de milioane de kilometri!!! Opoziţiile perihelice, cele care aduc de fapt Pământul foarte aproape de Marte, sunt mult mai rare. Următorul fenomen de acest gen va avea loc în anul 2287.
Marte are ceva mai mult de jumătate din diametrul Pământului şi este de aproape două ori mai mare în diametru decât Luna. Ca să prezinte aproximativ acelaşi diametru aparent pe cer ca şi al Lunii, ar trebui să se afle de două ori mai departe de Pământ decât Luna, adică la cca 800 000 de kilometri! Reamintim că în 27 august 2003 Marte s-a aflat la 56 de milioane de kilometri!
În noaptea de 27/28 august a acestui an nu numai că nu vom vedea două luni pe cer, ci dimpotrivă! Nu va fi niciuna. Nici planeta Marte (care şi în cazul unei mari opoziţii apare de mărimea unei stele ceva mai mari şi care în data de 27 august 2008 se va afla la aproape 360.000.000 kilometri ) şi nici Luna nu ne vor onora cu prezenţa. Se poate admira însă în toată splendoarea ei planeta Jupiter!
Credits :
- Mii de „mass-uri”
- http://www.astro-urseanu.ro
Planetariul Baia Mare
Ovidiu Ignat, Ciprian Crişan, muzeografi
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)