PROIECTUL pl@NETour: ECHIPAMENTUL DE PLANETARIU A FOST ACHIZIȚIONAT

comunicat

Consiliul Județean Maramureș derulează alături de partenerii săi : Complexul Astronomic Baia Mare (Ro), Asociaţia Internaţională a Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională – IARDI (Transcarpatia, UA) şi Universitatea Națională din Uzhorod – Laboratorul pentru Cercetări Spaţiale (Transcarpatia, UA),  proiectul: “pl@NETour – Crearea unui produs de turism ştiinţific şi o infrastructură transfrontalieră pentru o reţea de turism  ştiinţific  în Maramures şi Transcarpathia” finanţat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.

Obiectivul principal al acestui proiect este diversificarea gamei existente a serviciilor turistice prin realizarea unui nou produs de turism ştiinţific, denumit : pl@NETour cu ajutorul unei infrastructuri îmbunătăţite a Planetariului Baia Mare  și a Laboratorul pentru Cercetări Spaţiale din cadrul  Universitatea Națională din Uzhorod  – (dotat şi acesta cu un proiector digital performant şi un dom portabil).

Una din cele mai importante activități din proiect s-a finalizat la sfârșitul lunii decembrie 2014  prin achiziționarea echipamentului de planetariu. Acest echipament  optico mecanic de ultima generație, model ZKP4 LED, produs de firma ZEISS din Germania va înlocui vechiul echipament de tip ZKP1 produs de aceeași frimă ZEISS în 1969.

Accesoriile cu care este dotat echipamentul de bază va permite o diversificare a prezentărilor din cupola Planetariului, noul echipament având multe facilități de care se va bucura cu siguranță publicul interesat.

În această perioada  s-au derulat ample lucrări de modernizare în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare:  sala de proiecție și cupola planetariului au fost reabilitate pentru a se ridica la standardele necesare noului echipament, s-a modernizat instalația de iluminat și de ventilație și s-au achiziționat fotolii comfortabile pentru sala de proiecție.

echip planetariu-15012015145906

La sfârșitul lunii ianuarie 2015 o echipa de experți și specialiști din cadrul firmei producătoare va instala noul echipament și va instrui personalul Complexului Astronomic Baia Mare în utilizarea lui.

Mihaela Lițe – manager general proiect

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Vrem poze !! 🙂

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.