SCIENCE SMS – VIAȚA EXTRATERESTRĂ SE ASCUNDE CEL MAI DEGRABĂ ÎN APROPIEREA STELELOR PITICE ROȘII

Într-un număr recent al Jurnalului Internațional de Astrobiologie se arată că, în urma coroborării mai multor date, cercetătorii evidențiază posibilitatea ca viața extraterestră să fie ascunsă în proximitatea unor corpuri cerești numite de astronomi stele roșii pitice.

Acest studiu arată că stelele pitice roșii sunt cele mai comune în Univers și reprezintă cam 70% din toate stelele.

Aceste corpuri cerești, numite de unii stele pitice M, au de obicei cam 10 – 20% din dimensiunea Soarelui nostru. Mai mult, acestea nu sunt foarte strălucitoare, putând fi și de 50 de ori mai mate sau mai estompate decât steaua noastră părinte.

Numărul uriaș al acestor stele pitice roșii ce populează Universul fac din aceste corpuri cerești candidate de prim rang pentru investigațiile concentrate pe descoperirea vieții extraterestre. Cu atât mai mult cu cât acestea au în mod obișnuit planete ce le orbitează.

Încercând să deslușească cum ar trebui să fie stelele pitice M pentru a putea găzdui viață extraterestră, Brad Hansen, astrofizician la Universitatea California din Los Angeles – SUA, a construit și analizat câteva modele computerizate.

Aceste modele computerizate le-a permis oamenilor de știință să creioneze cocluzii privind numărul planetelor cu masă redusă ce se pot forma în proximitatea unei stele pitice roșii și unde ar trebui să fie exact dispuse aceste planete, informează Phys Org.

Brad Hansen a conchis că stelele pitice M care dețin o masă de aproximativ 50% din masa soarelui nostru și ale căror discuri proto-planetare de gaz și praf sunt echivalente cu de șase ori masa Terrei pot forma în medie 4-6 planete supraviețuitoare.

READ MORE

De COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE Publicat în SCIENCE SMS

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.