SCIENCE SMS – ECOLOCAȚIA LA BALENE A EVOLUAT ACUM 28 MILIOANE DE ANI

ECOLOCAȚIA LA BALENE A EVOLUAT ACUM 28 MILIOANE DE ANI

Câteva specii de animale marine sunt capabile să producă vocalizări de înaltă frecvență care le permite să comunice pe distanțe foarte mari prin apă. Această capacitate, numită în general eco-locație, este aproape similară cu tipul de comunicare al liliecilor, cu câteva diferențe. Cercetătorii cred acum că această caracteristică ar fi evoluat mult mai devreme decât s-a crezut anterior – în ce privește strămoșii balenei.

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Osteopatică de la Institutul de Tehnologie din New Work au descoperit faptul că rudele vechi ale delfinilor, marsuinilor și balenelor cu dinți au avut încă de acum 28 de milioane de ani, capabilități de ecolocație, incluzând vocalizări și abilitatea de procesare a ecourilor. Iar 28 de milioane de ani înseamnă jumătate pe scara timpului între dispariția dinozaurilor și vremurile moderne.

În noul studiu, cercetătorii – conduși de profesorul asociat Jonathan Geisler – au descoperit o fosilă a unei noi specii marine, aproape de Charleston, Carolina de Sud. Echipa spune că această creatură dispărută. acum numită Cotylocara macei, este un strămoș al mamiferelor marine din zilele moderne și cea mai timpurie creatură a mării, cunoscută cu această caracteristică de eco-locație.

Grupul, din care fac parte expertul Matthew Colbert de la Universitatea Texas și James Carew, cercetător la Colegiul Charleston, ambii co-autori ai studiului, a publicat detalii ale acestei descoperiri în numărul din 12 martie al jurnalului științific Natura.

”Cea mai importantă concluzie a studiului nostru implică evoluția ecolocației și anatomia complexă din spatele acestui comportament. Această caracteristică a apărut în același timp cu diversificarea balenelor în termenii comportamentului de hrănire, dimensiune a corpului și mărimea relativă a creierului”, a explicat Geisler.

Spre deosebire de oameni, care produc sunete prin corzile vocale din laringe, mamiferele marine utilizează o zonă de constricție situată în pasajul nazal, din apropierea găurii de expulzare a aerului, pentru același scop. Sistemul este însă mult mai complex decât cel deținut de specia noastră, dar această complexitate contează pentru gama extinsă de sunete pe care le produce.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.