GALAXIE INVIZIBILĂ ÎNDEPĂRTATĂ CE AR PUTEA FI CONSTITUITĂ ÎN ÎNTREGIME DIN MATERIE NEAGRĂ

Astronomii nu o pot vedea, dar știu că este acolo datorită distorsiunilor cauzate de gravitația sa. Situația pare să descrie prezența materiei negre, substanța insesizabilă care, potrivit estimărilor oamenilor de știință, ar constitui cam 25% din masa universului. Descrierea mai precisă ar putea fi o mică galaxie îndepărtată, situată cam la 10 miliarde de ani depărtare de Terra. Această galaxie nu poate fi văzută în telescoape, dar astronomii au reușit să-i detecteze prezența datorită unor mici distorsiuni realizate în lumina ce o traversează.

Această galaxie întunecată este obiectul cel mai îndepărtat și cu cea mai mică masă dintre toate detectate vreodată, iar astronomii spun că acest obiect i-ar putea ajuta să identifice alte galaxii similare dar și să confirme sau să infirme actualele teorii cosmologice privind structura Universului.

”Acum avem un satelit întuecat”, a precizat Simona Vegetti, un cercetător postdoctoral la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care a condus echipa  ce a făcut această descoperire. ”Presupunând, însă, că nu vom găsi destule asemenea obiecte, va trebui să modificăm proprietățile materiei negre. Sau este posibil să identificăm atâția sateliți câți vedem în simulări și asta ne va confirma că materia neagră are proprietățile care credem noi că le are.

Această galaxie pitică este satelitul unei galaxii eliptice îndepărtate, numită JVAS B1938 + 666. Echipa avea ca țintă sateliți vagi sau întunecați ai galaxiilor îndepărtate, utilizând lentila gravitațională și au realizat observațiile lor cu telescopul Keck II de la Mauna Kea din Hawaii, prin optica adaptativă a telescopului care a permis limitarea distorsiunilor atmosferei terestre.

Au găsit două galaxii aliniate, așa cum se vede de pe Terra, și obiectele din apropierea câmpului gravitațional au deviat lumina de la mult mai îndepărtatul obiect JVAS B1938 + 666, pe măsură ce lumina trecea prin câmpul gravitațional al galaxiei întunecate, creând o imagine distorsionată, așa numitul ”Inel Einstein”

Utilizând informațiile acestui efect, masa galaxiei întunecate a fost estimată a cuprinde 200 milioane de mase stelare, similar cu masele galaxiilor satelite găsite în jurul Căii Lactee. Dimensiunea, forma și luminozitatea inelului Einstein depinde de distribuția masei în întreaga galaxie lentilă din prim plan.

Modelele curente sugerează cam 10.000 de galaxii satelite ale Căii Lactee, însă numai 30 au putut fi observate. ”Este posibil ca multe dintre galaxiile satelite să fie constituite din materie neagră, făcându-le aproape imposibil de observat, sau ar putea fi vorba de o problemă a modului în care noi concepem formarea galaxiilor”, a spus Vegetti.

Galaxia pitică este un satelit, însemnând că este situată la marginile unei galaxii mai mari. Deoarece este mică și cea mai mare parte din masa galaxiilor nu este formată din stele ci din materie neagră, asemenea obiecte îndepărtate precum această galaxie, ar putea fi foarte vagi sau complet întunecate și invizibile.

”Din anumite motive, aici nu s-au format mai multe stele sau nici una și – de aceea – aceasta a rămas în întuneric”, a precizat Vegetti.

Vegetti și echipa sa plănuiesc să utilizeze aceeași metodă pentru a căuta mai multe asemenea galaxii satelit în alte regiuni ale Universului care, sperăm că îi va ajuta să descopere mai multe informații asupra comportamentului materiei negre.

Acest studiu a apărut în ediția din această săptămână a publicației Natura.

Sursa: UniverseToday

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.