O călătorie 3D extraordinară la 7500 de ani lumină depărtare, prin Nebuloasa Carina … grație lui Hubble!

Ce putem spune? O altă realizare fulminantă ce poartă marca Hubble și stați numai să vedeți clipul video de mai jos. Aceasta este o superbă călătorie vizuală în interiorul Nebuloasei Carina. Radiația provenită de la stelele masive din nebuloasă distruge norii moleculari reci, creând fantastice și bizare structuri. Aceștia sunt piloni de hidrogen rece și praf, cu o înălțime de un an lumină, scanați de către Camera Avansată pentru Sondaje a Telescopului Spațial Hubble, redaţi într-o imagine compozită de la observaţiile din 2005 in lumină hidrogenată)lumina emisă de atomii de hidrogen), împreună cu observaţiile asupra luminii oxigenate (lumina emisă de atomii de oxigen) din 2010. Ceea ce poate vedea Hubble la o distanţă de 7.500 de ani lumină depărtare este extraordinar.

Legendă : Sculpturi cosmice de gheaţă: Pilonii de praf din Nebuloasa Carina. Credite: NASA, ESa și Hubble Heritage Project (STScI/AURA).

Sursa: UniverseToday

Doriți să vedeți Nebuloasa Carina mai de aproape … pe wikisky? Aici e linkul!

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.