Poveştile cerului. Constelaţia Aquarius sau Vărsătorul

Aquarius este o constelație a zodiacului și se întinde de la ecuatorul ceresc către emisfera sudică. Are graniță comună cu Pegasus, Equuleus și Delphinus – la nord, Aquila – la vest, Capricornus – la sud-vest, Piscinus Austrinus și Sculptor – către sud, Cetus – către est și Pisces către nord-est. Constelațiile zodiacului sunt numite zodiacale datorită poziției lor de-a lungul planului ecliptic – calea pe care Luna, Soarele și planetele evoluează pe cerul vizibil. Aquarius mai este reprezentat și sub forma ”celui care duce apa” şi stelele Gamma, Eta, Zeta şi Pi formează litera Y, un asterism ce simulează forma unui vas de apă.

În mitologie, Aquarius era asociat cu paharnicul zeilor – servindu-l pe Zeus cu vin sau apă. Ca un semn de apreciere din partea zeilor, acesta a fost imortalizat în stele. Aquarius a fost identificat şi ca izvor al apelor care au inudat pământul în timpul marelui potop, în versiunea greacă a mitului. Ca urmare, Eridanus a fost uneori identificat ca un râu irigat de Aquarius.

Aquarius este una dintre cele mai vechi constelaţii recunoscute de-a lungul zodiacului, calea aparentă a Soarelui. Se află într-o zonă numită adesea MAREA datorită abundenţei de constelaţii de apă precum Cetus, Pisces, Eridanus etc. Uneori râul Eridanus este reprezentat ca fiind vărsat din cupa cu apă a Vărsătorului.

Pentru pasionații cu binocluri şi telescoape mici, clusterul globular M2 reprezintă un obiect splendid de localizat în Aquarius. Deşi nu este foarte cunoscut, asterismul din 4 stele al M73 este de asemenea localizat în Aquarius şi este o privelişte interesantă pentru telescoapele mici. Micul cluster globular M72 este de asemenea o ţintă de apreciat pentru telescoapele mici.

Pentru cei cărora le plac stelele binare, eta Aqr constă într-o pereche strânsă de stele de tip F (F6IV şi F3V), ambele componente fiind aproape egale ca strălucire, oferind o magnitudine de 4,59 şi 4,42.

La o distanţă de doar 600 de ani lumină, nebuloasa planetară NGC7293 – Nebuloasa Helix – este cea mai apropiată dintre toate nebuloasele planetare şi oferă o panoramă extraordinar de interesantă. Diametrul său aparent este cam jumătate cât al Lunii şi cel mai bine poate fi observată prin binocluri sau telescoape setate cu mărirea la minim. Va apărea ca un plasture circular și neclar, iar pentru al vedea în toată frumusețea sa, este necesară fotografia cu expunere lungă.

În sfârșit, NGC7009 aparține celei mai strălucitoare nebuloase planetare și arată lumini și detalii în telescop. Datorită asemănării cu forma planetei Saturn, mai este numită Nebuloasa Saturn. În telescoape mari, va apărea ca un inel interior luminos înconjurat de un disc albastru.

Există 5 dușuri meteorice asociate constelației Aquarius. Aquaridele din Martie aparțin dușurilor de zi care au fost prima oară detectate în 1961 de către C.S. Nilsson prin metode radar. Activitatea poate fi detectată între 11 martie și 16 martie și poate fi asociată cu curentul nordic Iota Aquarid. Curentul sudic al Iota Aquaridelor începe către 1 iulie și sfârșește prin 18 Septembrie. Rata cea mai înaltă survine către 6 august, cu 7-8 meteori pe oră. Curentul nordic Iota al Aquaridelor survine între 11 august și 10 septembrie. Rata maximă este identificată pe 25 august cu o medie de 5-10 meteori pe oră. Cei doi curenți produc meteori cu o magnitudine mai redusă de 3. Delta Aquaridele sunt doi curenți meteorici distincți. Delta Aquaridele de sud încep către 14 iulie și sfârșesc pe 18 august cu o rată maximă de 15-20 de meteori pe oră, pe 29 iulie. Delta Aquaridele de nord încep de obicei către 16 iulie și durează până pe 10 septembrie. Rata cea mai înaltă este pe 13 august, cu 10 meterori pe oră, maxim.

Dușul meteoric al Eta Aquaridelor începe pe 21 aprilie și sfârșește pe 12 mai. Atinge maximum orar pe 5 mai, cu o rată de 20 de meteori pe oră, pentru observatorii din emisfera nordică și cam 50 pe oră pentru observatorii din emisfera sudică.

Sursa: UniverseToday; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

AQUARIUS – VĂRSĂTORUL – PE CERUL ROMÂNESC

Românii au acordat atenție constelațiilor ecliptice, acestea fiind cele mai vechi recunoscute pe cer. Unele constelații, însă, prin aculturație, au fost preluate ca atare de la greci și romani și au primit o identificare proprie a personajului mitologic reprezentat.

Vărsătorul este o constelație ecliptică vizibilă în condiții optime pe parcursul serilor lunii octombrie. Formațiunea este situată într-o zonă a cerului numită deseori „marea”, datorită abundenței constelațiilor din preajmă cu denumiri strâns legate de apă. Este înconjurată de constelațiile Peștii, Balena, Sculptorul, Peștele Austral, Capricornul, Calul Mic, Delfinul și Pegas. Cea mai strălucitoare stea a constelației se numește Sadalsuud, numele ei derivând din limba arabă și însemnând într-o traducere aproximativă „norocosul norocoșilor”. La români, constelația poartă același nume, iar povestea personajului ne parvine din mitologia greacă, unde acesta a fost identificat cu Ganymede, paharnicul zeilor.

The Aquarius is an ecliptic constellation, best visible during the eveneings of October. The constellation is situated in a sky area often called „the sea” due to the abundance of constellations with names closely linked with water. It is surrounded by constellation Pisces, Cetus, Sculptor, Piscis Austrinus, Capricorn, Equuleus , Delphinus and Pegasus. The brightest star of the constellation is Sadalsuud, the name coming from Arabic language and meaning „the luckiest fortunate man” in an aproximate translation. Romanians have the same name for this constellation, and the story of the character come from Greek mythology, where it is identified with Gabymede, the Gods cup-bearer.

CRT – proiectul „CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – ETAPA NAȚIONALĂ” (2013)
PROIECT CULTURAL NAȚIONAL FINANȚAT DE ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL.
INIȚIATOR – PLANETARIUL BAIA MARE – http://www.planetariubm.ro

www.crt-ro.com

  • facebook.com/crtrocom
  • youtube.com/constelatiiromanesti
  • make.tv/crt

Un proiect de redescoperire și popularizare a cerului românesc așa cum l-au văzut străbunii noștri – 2013

POVEȘTILE CERULUI – CONSTELAȚIILE DE LA A LA Z

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.