Vânătorul de Antimaterie și Materie Neagră este pregătit de instalare pe Stația Spațială

Unul dintre cele mai complexe instrumente științifice construite vreodată, Spectrometrul Alfa Magnetic (AMS-02), a ajuns la Centrul Spațial Kennedy din FLorida, escortat de astronauții care îl vor însoți în zborul cu nava spațială în Februarie 2011.

Vânătorul de antimaterie AMS-02 a început primul stagiu al voiajului său către Stația Spațială Internațională (ISS) la aeroportul internațional din Geneva, Elveția. În timpul ceremoniei organizate de către Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), spectometrul a fost încărcat în nava aeriană de transport US Air Force Galaxy, care a realizat transportul până la Cape Canaveral.

AMS-02 nu va fi doar cel mai nare instrument științific care va fi instalat pe ISS, ci poate fi considerat, de asemenea, rezultatul celei mai largi colaborări internaționale pentru un singur experiment în spațiu.

Chiar înaintea lansării sale, Spectometrul Magnetic Alfa a fost deja aclamat ca un succes, ca și cooperare, timp de mai bine de o decadă, între 56 de institute din 16 țări diferite. Experimentul AMS-02 este condus de către laureatul Premiului Nobel, Samuel Ting, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

În căutarea ”părţii de Univers care lipsește”

AMS-02 îi va ajuta pe specialiști să înțeleagă mai bine problemele fundamentale ale originii și structurii Universului prin observarea antimateriei și a materiei negre. Cu un câmp magnetic de 4000 de ori mai puternic decât cel al Pământului, acest detector de particule de ultimă oră va examina direct din spațiu fiecare particulă care pătrunde prin acest câmp, în cadrul unui program care este complementar cu cel al Large Hadron Collider.

Ca rezultat, AMS-02 va obține foarte multe informații din surse cosmice diferite, de la stele și galaxii aflate la milioane de ani lumină de galaxia noastră. Nu doar astronomii, ci și fizicienii particulelor așteaptă cu nerăbdare date de la AMS-02.

Viață lungă pentru AMS-02

Staţia spațială internaţională reprezintă o platformă ideală pentru AMS-02. ”Este singurul loc în care poate fi instalat, din motive de stabilitate, expunere de lungă durată și din motive de renovare tehnologică, atunci când situația o va impune.”, a explicat Simonetta Di Pippo, Directorul programului de Zbor spațial cu echipaj uman al ESA.

Experimentul este de așteptat să rămână activ pentru întreaga durată de funcționare a ISS și nu va fi readus pe Terra. ”Stația Spațială Internațională este orientată spre scopul utilizării științifice și al explorării, așa încât este important să putem conta pe un instrument care va rămâne activ pentru  mai mult de un deceniu.”, a accentuat Di Pippo.

După ce va ajunge la Centrul Spațial Kennedy, AMS va fi instalat într-o cameră pentru mai multe teste. Peste câteva săptămâni, detectorul va fi mutat în Nava spațială, pregătită pentru ultima sa misiune.

26 August 2010

Sursa: UNIVERSETODAY & ESA-NEWS

Infopedia:

Website-ul misiunii AMS

Alpha Magnetic Spectrometer on Wikipedia

Stația Spațială Internațională pe Wikipedia

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.