NOAPTEA CERCETĂTORILOR 2023 LA PLANETARIU

Evenimentul din acest an, având ca temă „ReCoNnect – Research for Health” (/Cercetare pentru sănătate), este organizat regional de Universitatea Babeș-Bolyai la Cluj-Napoca, având sprijinul unor parteneri locali în alte 3 orașe din partea de nord și nord-vest a României (Baia Mare, Bistrița Năsăud și Carei).
 

La Baia Mare, planetariul vă întâmpină la ”Noaptea Cercetătorilor”, ca de fiecare dată, cu un program deosebit pe care sperăm să-l savurați cu plăcere, între orele 18.00 – 23.00: vizitarea expozițiilor (18.00 – 23.00), premiera națională, la ora 19.00, a spectacolului digital ”Dark side of light” (despre poluarea luminoasă și efectele ei nocive), accesul la parcul astronomic în aer liber ”Sistemul Solar” (18.00-23.00), observații astronomice (orele 20.00 – 23.00). Partenerul principal al evenimentului nostru: Palatul Copiilor Baia Mare.

 

Este important de reținut că în anul 2023, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, membru al Rețelei Naționale a Muzeeleor și al Societății Internaționale a Planetariilor, aniversează deopotrivă un deceniu de la implementarea proiectului cofinanțat de AFCN ”Constelații Românești Tradiționale – etapa națională” și ”100 de ani de(din) eternitate”, pentru planetarieni un centenar de la demonstrațiile publice cu primul proiector de planetariu, instrumentul fabulos care a permis la un nivel fără precedent popularizarea astronomiei și a dat un avânt puternic cunoașterii cosmosului. De aceea, atât proiectorul vechi ZKP1 cât și expoziția Constelații Românești Tradiționale vor fi foarte vizibile.
 
Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene. În România, anul acesta, consorțiul ReCoNnect va organiza activităţi în 20 de locații:
Pe 29 septembrie:
●Baia Mare, Muzeul de Științe Astronomice și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”
●Bistrița, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița și extensia Bistrița a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” Târgu Mureș
●Brăila, Facultatea de Inginerie și Agronomie
●București, Parcul Liniei, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Geologic Național
●Buzău, EUROCAMPUS
●Carei, Castelul Károlyi
●Galați, Campusul Științei
●Pitești, Centrul Regional de Cercetare Dezvoltare pentru Materiale, Procese și Produse Inovative
●Râmnicu Vâlcea, River Plaza Mall
●Rupea, Geoparcul Aspirant UNESCO Carpaterra, Cetatea Rupea
●Sântămăria Orlea, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Centrul comunitar Sânpetru
●Suceava, platoul din fața Universității Suceava
Pe 30 septembrie:
●Cluj-Napoca, Casino Centrul de Cultură Urbană, Parcul Central
●Berca, Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, Târgul comunal Berca
●Solca, Liceul Tehnologic ”Tomsa Vodă”
●Horezu, Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, Liceul „Constantin Brâncoveanu”
●Măgurele, Piața Centrală
●Siret, platoul din fața Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă”
●Târgu Neamț, Amfiteatrul de la Cetatea Neamț
●Timișoara, Observatorul Seismologic Timișoara
Transmisiunea live de la evenimentele din cele 20 de locații va putea fi urmărită pe Facebook și Youtube (pe canalul Comunitatea Educație pentru Știință).
ReCoNnect – Research for Health (HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680) se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie al programului cadru Horizon Europe al Uniunii Europene și este organizat într-un consorțiu din care fac parte Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.
Consorțiul ReCoNnect organizează în fiecare an o serie de evenimente dedicate promovării științei și educației pentru știință, printre care:
-Concursul Național de Știință ReCoNnect
-Noaptea Cercetătorilor Europeni
-Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele
-Școala Altfel ReCoNnect
-Conferința Națională a Comunității Educație pentru Știință
 
Pentru mai multe informații – ReCoNnect – Research for Health:
Nicoleta Brișan – coordonator regional ReCoNnect
 
Crișan Ciprian – muzeograf
MSABM – Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.