CONFERINȚA DE PRESĂ – LANSAREA OFICIALĂ A PROIECTULUI ”CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE”

Proiectul ”CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – EXPOZIȚIE DIGITALĂ” va fi lansat oficial prin conferința de presă ce va fi organizată de Muzeul de Mineralogie Baia Mare – secția Planetariu, vineri – 18 mai 2012, la orele 11.00, la sediul Planetariului din str. George Coșbuc nr.16., celebrând Ziua Internațională a Muzeelor printr-un demers inovativ excepțional cu o perspectivă culturală largă și un impact deosebit.

”CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE”, proiect cultural finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, se prezintă ca o colaborare excelentă între Muzeul de Mineralogie – Planetariul Baia Mare, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, precum și Asociația ”Arta Educației”, menită să lărgească și să completeze orizontul cunoașterii unei fenomenologii cu totul aparte – ”știința populară”, tradițiile legate de fenomene astrale, viziunea populară asupra cerului și ”podoabelor” sale, în doar două cuvinte, ceea ce este definit ca ASTRONOMIE POPULARĂ.

Există multiple surse de informație în acest domeniu și mai ales, mult loc liber pentru cercetări necesare, etnografice, antropologice, care să recupereze mare parte din tezaurul imaterial ce cuprinde, printre altele, viziuni tradiționale independente asupra Universului, folcloristică astrală, concepții dinamice asupra fenomenelor atmosferice și astronomice etc. Există de asemenea și lucrări importante, deosebit de valoroase, ce rezumă sau pun cap la cap credințele populare, zisele, știutele și neștiutele, realizând adevărate hărți culturale ale credințelor populare. Aceste lucrări însă au caracterul unui demers științific și sunt mai puțin lizibile în uzul general, iar cele destinate audienței generale sunt și ele mai puțin cunoscute, datorită restrângerii interesului publicului pentru carte și ușor-alunecarea în secolul 21 către internautizare. Societatea informațională nu trebuie să suscite, însă, o rupere de tradiție și mai ales de comunicarea a ceea ce este tezaurul de cunoștințe populare, pentru că acestea comunică informații verificate și răsverificare, asociații între evenimente și anumite configurații naturale etc.

Proiectul ”CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE” reprezintă un asemenea demers de cercetare și valorificare a cunoștințelor asociate domeniului ”astronomiei populare”, prin intermediul unor platforme de comunicare interactive foarte la modă astăzi – respectiv o expoziție digitală interactivă, implementarea unei versiuni românești a mitologiei populare pentru unul dintre planetariile virtuale cele mai cunoscute (Stellarium), realizarea unui seminar destinat publicului larg – cu conferințe ce vor cataliza interesul public față de viziunea populară românească asupra cerului și – în sfârșit – vor îmbogăți paleta de servicii a Planetariului Baia Mare, prin adăugarea unui pachet informațional nou de prezentare – pentru vizitatorii din țară și din străinătate, ce va evidenția tocmai mitologia populară astrală românească.

Mai multe informații – la Conferința de Presă!

18 mai 2012 ora 11.oo – de Ziua Internațională a Muzeelor,
la sediul din str.G.Coșbuc, nr. 16, al secției Planetariul Baia Mare, sala multimedia și cupolă.

PROGRAM:
– Prezentare proiect
– Prezentare digitală
– Întrebări
– Prezentare cupolă

Pagina proiectului (în construcție):
http://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/

Ciprian Crișan
responsabil comunicare
PROIECT

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Felicitări colectivului dedicat din Baia Mare! Este un proiect deosebit, care merită întreaga atenție a profesioniștilor și amatorilor deopotrivă, din diverse domenii de activitate. Sper să ne reîntâlnim cu toții cât mai curând sub cupola Planetariului!

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.