”1969 – 2009: 40 de ani de astronomie la Planetariul Baia Mare” – simpozion aniversar (1-2 iulie 2009)

afis simpozion mic

Acum 400 de ani, părintele astronomiei observaționale, Galileo Galilei orienta spre cerul înstelat o lunetă realizată chiar de el însuși, după schițe care circulau în epocă, iar rezultatele primelor observații realizate au fost publicate într-o broșură numită ”Mesagerul stelelor”. Acesta a fost unul dintre primii pași pe care astronomia i-a făcut cu mult curaj pentru a se desprinde de concepțiile asupra universului revelate filozofic și a deveni o știință care poate cuantifica și explica, in limita datelor științifice existente – infinitul … Universul! Suntem în anul 2009 – anul cu cea mai mare audiență în lumea întreagă a astronomiei – Anul Internațional al Astronomiei!

Acum 40 de ani, cu numai două săptămâni înainte de un eveniment colosal al civilizației umane – primele urme lăsate pe Lună de membrii echipajului american Apollo 11, pe 20 iulie 1969, la Baia Mare, România, planeta Pământ era inaugurat primul planetariu public din România și unicul până în prezent din Transilvania.

La 1 iulie 1969, Baia Mare a devenit un punct vizibil pe harta astronomiei mondiale și un centru de promovare a acestei științe, a celor mai recente date științifice privind Universul, o atracție mereu de actualitate pentru publicul larg din țară și străinătate. La această dată s-a realizat prima proiecție publică cu proiectorul stelar ZKP-1 de la firma Zeiss din Jena, Germania. În anul următor, 1970, Planetariului i s-a alăturat Observatorul astronomic și camera de observații solare.

Pentru marcarea celor 40 de ani de la inaugurarea primului planetariu public din România, Muzeul de Mineralogie Baia Mare și Planetariul Baia Mare, organizează în perioada 1-2 iulie 2009, un simpozion aniversar, sub patronajul Consiliului Județean Maramureș care îi va reuni pe câțiva dintre cei mai buni specialiști ce-și desfășoară activitatea la Planetariile din România, respectiv cele din Galați, Pitești, Suceava și Constanța precum și specialiști de la cluburi astronomice și lectori universitari. Invitat special la acest simpozion este Președintele Comisiei de Educație și Dezvoltare a Uniunii Astronomice Internaționale și Punct unic de Contact pentru România al Anului Internațional al Astronomiei 2009, doamna dr. Magda Stavinschi.

În cadrul manifestărilor aniversare, alături de susținerea comunicărilor științifice și evocarea unor momente din istoria Planetariului Baia Mare de către personalități care și-au pus amprenta asupra dezvoltării sale sau au fost martorii unor momente importante, va fi inaugurată noua sală multifuncțională a planetariului, va fi vernisată expoziția de fotografie documentară ”Primul român în Cosmos: Dumitru Prunariu” și vor fi lansate două publicații – prima, broșura ”1969 – 2009: 40 de ani de astronomie la Planetariul Baia Mare”, broșură ce poartă titlul simpozionului aniversar și o a doua, studiul prof. univ. Sass I. Huba A.,”Introducere în astronomie”, carte publicată sub Editura Universității de Nord Baia Mare.

Expoziția ”Primul român în Cosmos: Dumitru Prunariu” poate fi vizitată la sediul Planetariului din str. George Coșbuc, nr.16 în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2009. În anul 2009, Anul internațional al Astronomiei, Planetariul Baia Mare este una dintre ferestrele deschise larg spre cer către spectacolul formidabil al Universului, care vă așteaptă să-l descoperiți. Pentru mai multe informații despre manifestările aniversare ale Planetariului Baia Mare, vă invităm să vizitați pagina noastră de internet pe adresa http://planetariubm.wordpress.com .

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.