Dacă planeta Marte nu este activă tectonic, asta nu înseamnă că nimic nu se întâmplă pe suprafața planetei roșii.
Acest video de la Jet Propulsion Laboratory al NASA arată schimbările sezoniere dramatice care au loc în regiunile polare ale planetei Marte atunci când dioxidul de carbon înghețat – așa numita ”gheață uscată” ce acoperă dunele de nisip bazaltic începe să se dezghețe, apărând fisuri prin care sunt eliberate jeturi de CO2 sublimat care poartă material întunecat în sus și spre exterior, colorând suprafața înghețată a dunelor. Imaginați-vă cum ar fi să vă aflați în apropiere când erup aceste jeturi!
Acest proces se produce în fiecare primăvară la latitudini superioare ale planetei Marte și este responsabil pentru decolorările pestrițe – uneori întunecate, alteori luminoase – observate de-a lungul terenului acoperit cu dune de nisip.
Dacă un vânt puternic se întâmplă să bată atunci când gazele sunt evacuate prin fisurile în gheață, indiferent de materialul pe care îl poartă, acesta va fi răspândit peste dune, în dungile și fantele acestora.
”Este un proces dinamic uimitor. Mult timp am crezut în altă paradigmă – aceea că toate acțiunile de pe planeta Marte s-au produs cu miliarde de ani în urmă.. Datorită abilității de a monitoriza modificările prin Orbiterul Mars Reconnaissance, una dintre paradigmele noi este că pe Marte există astăzi multe procese active”, a precizat Candice Hansen, de la Institutul de Știință Planetară.
Imaginile din acest video au fost obținute de către camera HiRISE de la bordul Orbiterului Mars Reconnaissance, care a orbitat planeta și a observat detalii fără precedent ca și calitate tim de 6 ani. Mai multe imagini ale suprafeței planetei Marte găsiți AICI
Sursa: UniverseToday
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)