NASA SE ALĂTURĂ MISIUNII EUROPENE DE CERCETARE A ENERGIEI NEGRE

Un concept artistic asupra telescopului (de studiu a energiei negre) Euclid în spațiu. Agenția Spațială Europeană și NASA vor lansa telescopul în spațiu în anul 2020. CREDIT: ESA

NASA a aderat oficial la misiunea Euclid a Agenției Spațiale Europene, un telescop spațial ce va fi lansat în 2020 pentru a studia misterioasa materie întunecată și energia neagră ce predomină în Univers.

Oficialii agenției au anunțat că NASA va contribui la misiune cu 16 detectori în infraroșu și patru piese de schimb pentru unul dintre cele dotă instrumente științifice ale telescopului. NASA a nominalizat de asemenea 40 de noi membru pentru Consorțiul Euclid, un corp internațional de 1000 de oameni de știință care vor supraveghea misiunea și dezvoltarea acesteia.

”NASA este bucuroasă să contribuie la misiunea ESA de a înțelege unul dintre cele mai mari mistere științifice ale vremurilor noastre”, a declarat John Grunsfeld, administrator asociat pentru Directoratul NASA al Misiunii Științifice.

Astronomii cred că materia normală, pe care o putem vedea și atinge reprezintă doar 4% din Univers. Restul este compus din materie întunecată și energie întunecată – elemente ciudate a căror existență cercetătorii au determinat-o prin influența pe care o are asupra celor 4% din materia normală.

Energia întunecată este în mod special interesantă, deoarece oamenii de știință o consideră responsabilă pentru expansiunea accelerată a Universului. Dar ce este în sine energia întunecată este deocamdată un mister.

Misiunea Euclid speră să aducă puțină lumină în cele mai întunecate colțuri ale Universului După lansarea într-un punct gravitațional stabil – numit punctul Langrange 2 Soare-Pământ, sonda de 2.160 km va petrece șase ani cartografiind și studiind pnă la două miliarde de galaxii din tot Universul.

Observațiile Euclid asupra acestor galaxii și a distribuției lor ar trebui să permită astronomilor să înțeleagă mai bine modificările în timp ale accelerării universului, dezvăluind informații cheie privind natura materiei negre și a energiei negre, au spus oficialii NASA.

”Misiunea Euclid a ESA este proiectată să sondeze una dintre cele mai fundamentale întrebări ale cosmologiei moderne și urăm bun venit contribuției NASA la acest efort important, cel mai recent dintr-o istorie lungă de cooperare în știința spațiului cosmic dintre cele două agenții”, a precizat Alvaro Gimenez, Directorul Explorării Științifice și Robotice al ESA.

Misiunea Euclid are un cost estimat de 606 milioane euro. NASA are în vedere dezvoltarea propriei misiuni privind cercetarea energiei negre, prin telescopul WFIRST (Wide-field Infrared Survey Telescope). Dacă acesta va primi undă verde totuși oficialii NASA nu cred că va putea fi lansat înainte de anul 2025.

Sursa: Space.com
Traducere și adaptare: C. Crișan

150x

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.