Un asteroid de mică dimensiune a intrat în atmosfera terestră în dimineața zilei de Vineri, 15 februarie 2013, deasupra regiunii Chelyabinsk, din Rusia aproximativ la orele 9.20 – ora locală rusească.
Estimările inițiale, conform declarației lui Bill Cook, șeful departamentului pentru Meteori de la Centrul de Zbor Spațial Marshall al NASA, vizează un asteroid cu diametru de 15 metri și o greutate de 7.000 de tone metrice. El a intrat în atmosferă într-un unghi de mică adâncime de 20 de grade cu o viteză de 65.000 km/oră.
A călătorit prin atmosferă aproximativ 30 de secunde înainte de a se fărâmița și a produce o explozie violentă în aer cam la 25 km deasupra suprafeței Terrei, producând o undă de șoc energetic echivalent cu o explozie de 300 kilotone.
Acea energie s-a propagat în jos, prin atmosferă, direct spre regiunea Celyabinsk, ce are o populație de peste 1 milion de oameni, ferestre au fost sparte, ziduri prăbușite și raportări ale unor leziuni minore au fost înregistrate de-a lungul orașului.
Ora oficială a impactului a fost 07:20:26 PST, 22:20:26 EST sau pe 14 februarie (03:20:26 UTC pe 15 februarie).
Cooke a spus că la acest moment, prejudiciul cunoscut nu se datorează fragmentelor bolidului care au lovit pământul, ci par cauzate doar de explozia în aer. ”Există, fără îndoială, fragmente pe teren dar până în prezent nici o piesă nu a dost recuperată pentru a fi verificată cu certitudine”, a precizat Cooke într-o tele conferință media.
El a adăugat că roca spațială pare să fie un ”asteroid în natură” – foarte probabil un asteroid format din rocă, de vreme ce s-a dezintegrat în atmosferă. Nu a fost detectat de telescoapele care caută asteroizi datorită dimensiunilor sale mici, dar și pentru că a venit din partea luminată a planetei noastre – pe cerul de zi – nefiind astfel detectat de nici un telescop terestru. Meteoorul a lăsat o dâră luminoasă pe cer cu o lungime de 480 km lungime.
Atât Cook, cât și Paul Chodas, cercetător științific în cadrul Biroului Programului pentru Obiecte Apropiate de Terra de la Laboratorul Jet Propulsion al NASA au precizat că asteroizi cu o asemenea dimensiune se ciocnesc de Terra cam o dată la 100 de ani, în medie. ”Acestea sunt evenimente rare, și a fost o coincidență extraordinară că acest eveniment a survenit în aceeași zi cu survolul la mică înălțime al asteroidului 2012 DA14”, a precizat Chodas. ”Aceste două evenimente nu sunt legate în nici un fel”.
Meteorul rus este cel mai mare obiect raportat din 1908 și până în prezent. În 1908, un meteor a lovit Tunguska din Siberia. Coincidență bizară, evenimentul Tunguska a fost cauzat de un obiect de mărimea asteroidului 2012 DA14, asteroidul care a zburat inofensiv pe lângă Terra aseară.
Meteorul, care a avut cam o treime din diametrul asteroidului 2012 DA14, a devenit mai strălucitor decât Soarele. Dâra sa a fost vizibilă cam 30 de secunde, așa încât a avut un impact abraziv prin atmosferă.
Au existat cu siguranță piese care au ajuns la sol, apreciază Jon M. Friedrich de la Universitatea Fordham. ”Pentru ceva care a creat un bolid și detonare sonică de mărimea observată în Rusia, este foarte probabil ca anumite fragmente să fi ajuns la sol”, a scris Friedrich într-un email către UniverseToday. ”De fapt, chiar există rapoarte privind un crater într-un lac înghețat și în alte locații care se aflau în calea meteorului. Fragmentele rezultate sunt probabil mici – cele mai mari de dimensiunea unei mingi de fotball și multe alte fragmente pitice.”
Chodas a spus că apărarea Terrei împotriva asteroizilor pitici cum a fost acesta este o mare provocare, ”ceva ce nu este în prezent scopul nostru”. ”Scopul NASA este de a găsi asteroizi mai mari. Chiar și 2012 DA14 are o dimensiune mai mică. Asteroizi mici precum cel care a lovit Rusia sunt foarte greu de detectat, pentru a proteja Terra, problema fiind aici de a identifica aceste obiecte destul de devreme pentru a putea face ceva, în cazul în care am dori să le deviem. Dacă asteroizii mici ar putea fi ușor deviați, aceștia sunt detectați cu dificultate.
”Ce zi uimitoare pentru obiectele din apropierea Terrei”, a spus Chodas, ”cu două evenimente care s-au întâmplat în aceeași zi”
Sursa: UniverseToday
Trad. și adaptare.: C. Crișan
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
„NASA au precizat că asteroizi cu o asemenea dimensiune se ciocnesc de Terra cam o dată la 100 de ani, în medie” – este vorba de 2012 DA14, nu de meteorul ce a ars deasupra Rusiei.
„Meteorul, care a avut cam o treime din diametrul asteroidului 2012 DA14, a devenit mai strălucitor decât Soarele.”
Meteorodiul (mic asteroid) a dat nastere meteorului (efectul luminos, meteoroidul ce strabate atmosfera)….