De vorbă cu Janeta Ciocan despre viziunea populară românească asupra cerului

Pentru că doamna Janeta Ciocan, muzeograf etonolog în cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare nu a putut participa, din motive obiective, la conferința de presă a lansării proiectului ”Constelații Românești Tradiționale – Expoziție Digitală”, am găsit prilejul unui interviu care să evidențieze valoarea deosebită a acestei inițiative și colaborări, ce reconstituie firul ideatic al unei mari construcții de filozofie și psihologie populară, iterate în cadrul unei viziuni populare românești asupra lumii și tuturor lucrurilor.

Din perspectiva Planetariului Baia Mare (a Muzeului de Mineralogie Baia Mare ca inițiator), realizarea unei expoziții digitale interactive sub forma unor animații constituie unul dintre punctele cheie, de valorificare, a rezultatelor proiectului, însă valoarea deosebită a acestui proiect este a experimenta cunoașterea străbunilor noștri, de a pune probleme și de a isca (eventual) controverse în materie de simbolism și mai ales de a demonstra perenitatea unei alternative populare verificată temeinic de cunoașterea și observațiile populare, integrată în tradiție și obiceiurile populare, cu o însuflețire care parcă, inspirațional, acoperă, oarecum neașteptat, întregul spațiu românesc de simțire și afirmare.

Interviul a fost luat într-un muzeu care este expresia civilizației lemnului de odinioară. O civilizație care a atins culmi extraordinare, din perspectiva inovațiilor, a soluțiilor tehnice la problematici curente, inspirate de necesități, o civilizație care a rezistat timpului și astăzi ne uimește prin prospețimea, ingeniozitatea, vigoarea, calitatea planurilor și metodica ”inginerească”. Puși în fața acestor proiecte geniale de construcție, fie că sunt case, unelte, unelte de făcut unelte sau adevărate instalații ce utilizau energii naturale, conștientizăm și bunul simț al străbunilor noștri, iar credințele populare ce îmbracă cerul în poveste nu sunt unele naive, cum s-ar putea crede, ci observăm că au o determinare practică și în fapt sugerează o sistematică a limitelor, în cadrul unor comunități, în scopul de a le proteja de pericole. Tradiția orală are sensul tocmai de a transmite cunoașterea dobândită de comunitate de la o generație la următoarea, iar cerul și pământul, cu toate podoabele lor sunt, metaforic, axe de coordonate într-un sistem unic de referință, în care timpul și spațiul au metamorfoze cel puțin surprinzătoare.

Interviu, marți 12 iunie 2012, in Muzeul in Aer Liber din Baia Mare – Muzeograf etnolog Janeta Ciocan – pentru proiectul Constelații Românești Tradiționale – derulat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare, in parteneriat cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Asociația Arta Educației, proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mai multe informații despre acest proiect, găsiți pe pagina (în construcție):

CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI

Ciprian Crișan, responsabil comunicare proiect

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.