Femei celebre în istoria astronomiei (7)

Maria Teohari (n. 22 aprilie 1885, Giurgiu – d. 1975, Bucureşti). Prima femeie astronom din România. Fiica medicului Christu şi a Alexandrei Teohari a urmat clasele primare la Giurgiu şi pe cele liceale la Bucureşti, la „Elena Doamna” şi Şcoala Centrală, iar cele universitare la Facultatea de Ştiinţe, cu specializări la Observatoarele astronomice din Paris şi Nisa, unde a fost trimisă din iniţiativa profesorului Nicolae Coculescu, întemeietorul Observatorului din Bucureşti. Aici a făcut observaţii asupra Soarelui, a planetelor mici şi asteroizilor. Reîntoarsă în ţară, în 1914, a lucrat la Observator, publicând în Anuarul acestuia mai multe lucrări despre petele solare, protuberanţe şi tot felul de fenomene celeste, precum şi în revista „Natura”, articole despre popularizarea acestui domeniu.

După slăbirea vederii, a trecut la catedră. A predat la Liceul „Domniţa Ileana” matematica şi astronomia, discipline pentru care a publicat o serie de manuale. Poliglotă, cunoştea foarte bine germana, engleza şi franceza, limbi cu ajutorul cărora a făcut traduceri încă din copilărie, cunoscătoare a pianului, cu talent la pictură şi literatură, a reuşit întotdeauna să fie devotată adevărului ştiinţei şi frumosului din artă.

Sursa: Enciclopedia României (online)

(va urma)

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.