MAREA CONJUNCȚIE DIN 21 DECEMBRIE 2020
Astronomii utilizează termenul ”conjuncție” pentru a descrie întâlnirea, pe bolta cerească, a planetelor și a altor obiecte. Expresia de ”Mare Conjuncție” sau conjuncție majoră este folosită pentru a descrie întâlnirea celor mai mari două lumi din sistemul nostru solar: Jupiter și Saturn. Cele două planete gigante sunt deja pe traseul de convergență și pot fi urmărite pe cer, înspre vest, în fiecare seară, imediat după apusul Soarelui. Pe 21 decembrie, cele două obiecte vor fi separate cu numai 0,1 grade. Pentru unii, perechea va arăta ca o stea alungită, la acea dată. La fel de bine, ar putea arăta ca o planetă dublă. Observatorii cu adevărat norocoși vor fi cei situați în locații fără nori pe cer. Iar spectacolul cosmic va fi unul grandios!
Conjuncțiile Jupiter-Saturn se produc la fiecare 20 de ani, ultima având loc în anul 2000. Dar aceste conjuncții nu sunt întotdeauna la fel, egale ca proporții. Marea Conjuncție din 2020 a lui Jupiter cu Saturn va fi de cea mai mare apropiere din 1623 încoace, și observabil cea mai apropiată, de la 1226 până acum. O apropiere la fel de strânsă a celor doi giganți se va produce din nou doar în 2080 și – menționăm asta – pentru copiii din cărucior care s-a putea să aibă șansa de a o vedea! Așadar, copii și bebeluși, notați în calendar: 15 martie 2080.
La marea conjuncție din anul 2000, de acum 20 de ani, ca și la cea din 1623, Jupiter și Saturn se aflau pe cer aproape de Soare, iar fenomenul a fost dificil de observat. Acum ne aflăm într-o situație mai propice, când vom avea o mare conjuncție OBSERVABILĂ. Jupiter și Saturn se află pe cer seară de seară, ușor de observat și notabile, fiind două obiecte strălucitoare vecine. În plus, în zilele dinaintea conjuncției, Luna tânără va reveni pe cerul de seară, pentru a indica direcția spre cele două planete.
Planeta Jupiter este mai strălucitoare decât oricare dintre stele. Saturn, chiar dacă nu este la fel de strălucitoare, luminează la fel de puternic ca cele mai strălucitoare stele, într-o culoare aurie distinctă. Saturn se află, pe bolta cerească, puțin mai la est de Jupiter. Cele două sunt ușor de identificat datorită strălucirii și apropierii dintre ele. Spre deosebire de stele, care scintilează, Jupiter și Saturn au ambele o strălucire continuă. În noiembrie -în perioada în care luna a trecut pe lângă Jupiter și Saturn (aproximativ 16 noiembrie – 21 noiembrie) – cele două planete gigante gazoase se aflau la o distanță de aproximativ 3 grade. În perioada 21 noiembrie – 21 decembrie, Jupiter călătorește pe cer 6 grade, iar Saturn doar 3 grade. Această mișcare va determina acoperirea de către Jupiter a decalajului de 3 grade în raport cu Saturn.
Saturn este a șasea planetă de la Soare, cea mai îndepărtată (și cea mai înceată în mișcarea sa pe cer) planetă vizibilă cu ochiul liber. Orbitorul Jupiter, a cincea planetă de la Soare, este a doua cea mai înceată planetă strălucitoare, după Saturn. Prin definiție, deplasarea foarte înceată a acestor două planete prin fața constelațiilor zodiacale determină conjuncții mult mai puțin frecvente ale acestora. Saturn are nevoie de 30 de ani pentru o rotație în jurul Soarelui, în timp ce Jupiter realizează o traiectorie completă în doar 12 ani. De aceea, la fiecare 20 de ani, Jupiter ajunge aproape de Saturn, pe cerul terestru. Între anii 2000 – 2100, văzut de pe Terra, aceste conjuncții Jupiter-Saturn (în longitudine ecliptică) se produc la aceste date: 28 mai 2000, 21 decembrie 2020, 31 octombrie 2040, 7 aprilie 2060, 15 martie 2080, 18 septembrie 2100.
În fiecare an, Saturn completează aproximativ 12 grade din orbita sa în jurul Soarelui, în timp ce Jupiter completează 30 de grade (30-12=18 grade). De aceea, într-un an, Jupiter se apropie de Saturn cu aproximativ 18 grade. În 20 de ani, ca și consecință, Jupiter completează 360 de grade față de Saturn (18×20=360), ajungând foarte aproape de planeta cu inele.
Marea conjuncție planetară a giganților Jupiter și Saturn se va produce pe 21 decembrie 2020, ziua Solstițiului de iarnă. Cele două lumi vor fi vizibil foarte aproape pe cer așa cum nu au mai fost văzute din vremuri medievale, în 1226. La cea mai mare apropiere Jupiter și Saturn vor fi separate de numai 0,1 grade.
Revenind asupra importanței excepționale a acestui eveniment, de-a lungul unui mileniu (anii 1600 – 2599), sunt calculate doar șase mari conjuncții Jupiter-Saturn cu o separație minimă mai mică de 0,2 grade: 1623, 1683, 2020, 2080, 2417 și 2477.
Deși nu este cazul acum, în 2020, în situații extrem de rare și excepționale, o mare conjuncție este atât de apropiată, încât Jupiter trece direct în fața lui Saturn. Dacă Jupiter obscurează parțial Saturn, evenimentul este numit tranzit. Dacă Jupiter acoperă complet Saturn, atunci este ocultare. În următorii 10.000 de ani, Jupiter va tranzita sau oculta Saturn în trei rânduri: 16 februarie 7541 (tranzit), 17 iunie 7541 (ocultare) și 25 februarie 8674. Atât de rar și excepțional! Și pentru că măsurăm mileniile în conjuncții, iată “Steaua Crăciunului” din anul 2020. Întrucât Jupiter și Saturn se vor întâlni și vor forma un singur obiect strălucitor pe cer, în 21 decembrie, cu numai câteva zile înaintea Crăciunului, marea conjuncție din 2020 este uneori numită ”Steaua Crăciunului” sau ”Steaua Betleemului”. Așa cum am menționat pe site-ul planetariubm.ro, cercetătorii au teoretizat că steaua originală a Crăciunului sau Steaua Betleemului, ar fi putut fi – în fapt – o mare conjuncție. Unele surse media se referă la acest fenomen astronomic ca fiind ”sărutul stelelor” sau ”planete duble”.
[serious-slider id=”595718667″]
Sursa: EarthSky, Timeanddate.
Vedeți și http://www.astro-info.ro
Crișan Petru Ciprian – Muzeograf
Ziua de 21 decembrie 2020 în calendarul astronomic:
21 dec – Luni – Răsărit Soare: 08.11; Apus Soare: 16.36; Răsărit Lună: 12.44; Apus Lună: 23.54;
-
- Solstițiul de iarnă (ora 11.47). Cea mai scurtă zi din emisfera nordică terestră. Soarele este în Sagittarius.
- Conjuncție Jupiter – Saturn (ora 15.24). Ascensie dreaptă comună, cu Jupiter trecând la 0°06’S de Saturn. Magnitudine Jupiter: -2,0; Magnitudine Saturn: 0,5. In Capricornus.
PS: Deși este complicat de găsit ceva nespus, nearătat sau nescris deja despre acest eveniment astronomic major, iar documentarea noastră a indicat utilizarea tuturor cuvintelor care puteau fi folosite, ne-am străduit în acest material să precizăm concret ce și cum. Fără semnificații ”simbolice” ale acestui eveniment. Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare este în organizarea unui eveniment online cu acest prilej, cu derulare în 21 decembrie 2020, între orele 17.00 – 18.00. Vom reveni!
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
Pingback:EVENIMENT ONLINE – SIMULARE MAREA CONJUNCȚIE DIN 21 DECEMBRIE 2020 – LA PLANETARIU – PLANETARIU BAIA MARE