MUNȚII LUNARI MĂRIȚI DIN TIMPUL INELULUI DE FOC AL ECLIPSEI

MUNȚII LUNARI MĂRIȚI ÎN TIMPUL INELULUI DE FOC AL ECLIPSEI
Image Credit & Copyright: Wang Letian (Eyes at Night)

Ce sunt acele dungi întunecate din imaginea compusă a eclipsei de ieri? Sunt umbrele inversate ale munților de pe marginea Lunii. Imaginea centrală, surprinsă din Xiamen, China prezintă centrul Lunii chiar în fața centrului Soarelui. Cu toate acestea, Luna s-a aflat prea departe de Terra pentru a bloca în întregime Soarele. Lumina vizibilă în jurul tuturor marginilor Lunii este numită ”inel de foc”. Imaginile de la fiecare capăt al secvenței arată lumina Soarelui scursă prin văile lunare. Pe măsură ce Luna se deplasa tot mai mult în fața Soarelui, de la stânga la dreapta, doar vârfurile mai înalte din perimetrul Lunii puteau bloca lumina Soarelui. Prin urmare, dungile întunecate sunt umbre proiectate, distorsionate, inversate și mărite, ale munților, la marginile discului lunar. Zonele luminoase sunt numite Mărgelele lui Bailey (Bailey’s Beads). Doar dintr-o bandă îngustă, de-a lungul emisferei estice terestre, a putut fi observată eclipsa solară de ieri, în forma inelară completă. Totuși, în luna iunie a anului viitor (2021), într-o zonă îngustă de-a lungul emisferei nordice a Pământului, va putea fi observată următoarea eclipsă solară inelară. O eclipsă solară totală va fi vizibilă în partea de jos a lumii, către sfârșitul acestui an.

ECLIPSA SOLARĂ PARȚIALĂ DIN 21 IUNIE 2020 – DE LA PLANETARIUL BAIA MARE

Ultima eclipsă mai generoasă, vizibilă din Baia Mare, a fost cea din 20 martie 2015, moment ce a coincis cu inaugurarea noului echipament de planetariu Zeiss Skymaster ZKP4 la Complexul Astronomic Baia Mare. Eclipsa de ieri a fost total invizibilă deasupra norilor denși și mustind de apă. Evenimentul a fost mutat la interior, unde în cupolă, full-dome, a fost simulată eclipsa live din Baia Mare, cu noul echipament digital de proiecție, iar pe un monitor a fost proiectată transmisia live din India a eclipsei. La final, participanții – pentru că am avut mai bine de o duzină de participanți la evenimentul eclipsei, au fost recompensați pentru interesul lor cu un spectacol digital de planetariu. Reamintim vizitatorilor că, pe durata stării de alertă, vizitarea planetariului este posibilă în zilele de Luni – Vineri, între orele 8.00 – 16.00 (cu acces la orele 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00), în condiții de siguranță. Dezinfectarea la intrare și purtarea măștii proprie de protecție sunt obligatorii.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.