NASA FINANȚEAZĂ REALIZAREA UNEI LIBRĂRII ONLINE CU BIO-SEMNĂTURI ȘI TEHNO-SEMNĂTURI CE VOR FI IDENTIFICATE ÎN UNIVERS

NASA FINANȚEAZĂ REALIZAREA UNEI LIBRĂRII ONLINE CU BIO-SEMNĂTURI ȘI TEHNO-SEMNĂTURI CE VOR FI IDENTIFICATE ÎN UNIVERS

În 1995, o pereche de oameni de știință au descoperit o planetă în afara sistemului nostru solar, orbitând o stea de tip solar. De la această identificare – care a condus la revendicarea unei părți din Premiul Nobel pentru fizică din 2019 – cercetările au condus la descoperirea a peste 4.000 de exo-planete, inclusiv unele planete asemănătoare Pământului, care ar putea potențial să găzduiască viața.

Pentru a detecta dacă planetele pot găzdui viața, oamenii de știință trebuie să stabilească mai întâi ce caracteristici pot indică existența vieții (în prezent sau în trecut).

În ultimul deceniu, astronomii au depus un mare efort încercând să găsească ce urme ale unor forme simple de viață – cunoscute sub numele de „bio-semnături” – ar putea exista în altă parte a universului. Dar dacă o planetă extraterestră a găzduit viața inteligentă conducând la o dezvoltarea unei civilizații tehnologice? Ar putea exista „tehno-semnături”, create de o civilizație de pe altă lume care să poată fi văzute de pe Pământ? Și, aceste tehno-semnături ar putea fi chiar mai ușor de detectat decât bio-semnăturile?

Adam Frank, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din Rochester, a primit o finanțare de la NASA, care îi va permite să înceapă să răspundă la aceste întrebări. Subvenția va finanța studiul tehno-semnăturilor – semne detectabile ale tehnologiilor anterioare sau prezente, utilizate pe alte planete. Aceasta este prima finanțare NASA acordată vreodată pentru tehno-semnături non-radio și reprezintă o direcție nouă, incitantă, în ce privește căutarea informațiilor extraterestre (SETI). Grantul îi va permite lui Frank și colaboratorilor săi, Jacob-Haqq Misra de la organizația internațională nonprofit Blue Marble Space, Manasvi Lingam de la Institutul de Tehnologie din Florida, Avi Loeb de la Universitatea Harvard și Jason Wright de la Universitatea de Stat Pennsylvania, să producă primele intrări într-o bibliotecă online de tehno-semnături.

„SETI s-a confruntat mereu cu provocarea de căuta direcția corectă”, spune Frank. „Spre care stele să îți îndrepți telescopul și să cauți semnale? Acum știm încotro să privim. Avem mii de exo-planete, inclusiv planetele din zona locuibilă unde se poate forma viața. Jocul e diferit.”

De asemenea, tipologia căutării a fost modificată. O civilizație, prin natura ei, va trebui să găsească o modalitate de a produce energie și, spune Frank, „există doar un număr limitat al formelor de energie în univers. Străinii nu sunt magici”.

Deși viața poate exista în multe forme, ea va fi întotdeauna bazată pe aceleași principii fizice și chimice care stau la baza universului. Aceeași conexiune este valabilă și pentru construirea unei civilizații; oricare ar fi tehnologia pe care o folosește o civilizație extraterestră, aceasta va fi bazată pe fizică și chimie. Aceasta înseamnă că cercetătorii pot utiliza ceea ce au învățat în laboratoarele de pe Terra pentru a înțelege ce s-a întâmplat în altă parte a universului.

„Speranța mea este că, utilizând această subvenție, vom cuantifica noi modalități de sondare a semnelor civilizațiilor tehnologice extraterestre, care sunt similare sau mult mai avansate decât ale noastre”, spune Loeb, Frank B. Baird, Jr., profesor de știință la Harvard.

Cercetătorii vor începe proiectul analizând două posibile tehno-semnături, care ar putea indica activitatea tehnologică pe o altă planetă:

– Panourile solare. Stelele se află printre cele mai puternice generatoare de energie din univers. Pe Pământ, valorificăm energia de la steaua noastră, soarele, așa că „utilizarea energiei solare ar fi un lucru destul de natural pentru alte civilizații”, spune Frank. Dacă o civilizație folosește o mulțime de panouri solare, lumina care este reflectată de pe planetă ar avea o anumită semnătură spectrală – o măsurare a lungimilor de undă ale luminii reflectată sau absorbită – indicând prezența colectoarelor solare. Cercetătorii vor determina semnăturile spectrale ale colectării de energie solară planetară pe scară largă.

– Poluanții. „Am parcurs un drum lung către înțelegerea modului în care am putea detecta viața pe alte lumi prin gazele prezente în atmosfera acestor lumi”, spune Wright, profesor de astronomie și astrofizică la Penn State. Pe Pământ, putem detecta substanțele chimice din atmosfera noastră prin intermediul luminii absorbite de către substanțele chimice. Unele astfel de exemple includ metanul, oxigenul și gazele artificiale, cum ar fi cloro-fluoro-carburile (CFC) pe care le-am folosit cândva ca agenți de răcire. Studiile de bio-semnături se concentrează pe substanțe chimice precum metanul, care poate fi produs de formele simple de viață. Frank și colegii săi vor cataloga semnăturile chimice, cum ar fi CFC-urile, care indică prezența unei civilizații industriale.

Informațiile culese vor fi introduse într-o bibliotecă online de tehno-semnături, pe care astrofizicienii le vor putea folosi ca mijloc de comparație în colectarea de date.

„Treaba noastră este să spunem: această lungime de undă conține indicii asupra unor tipuri de poluanți, această lungime de undă este corespunde unei locații cu lumina soarelui reflectată pe panourile solare,”spune Frank. „În acest fel, astronomii care observă o exoplanetă îndepărtată, vor ști unde și ce să privească, dacă vor căuta tehno-semnături”.

Lucrarea este o continuarea unor cercetări anterioare ale lui Frank, în domeniul astrofizicii teoretice și SETI, incluzând dezvoltarea unui model matematic pentru a ilustra modul în care o populație avansată tehnologic și planeta sa s-ar putea dezvolta sau a se prăbuși împreună; clasificarea ipoteticelor „exo-civilizații” pe baza capacității lor de a valorifica energia; și un experiment de gândire cu interogare privind posibilitatea detectării -în prezent – pe Terra, a unei civilizații tehnologice anterioare, care a fost supusă extincției.

Sursa: ArchaeologyNewsNetwork; University of Rochester. Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.