OBSERVAREA ÎN PREMIERĂ A AXIONILOR? ESTE DOAR PRIMUL PAS
Este posibil ca cercetătorii să fi observat AXIONI pentru prima dată în istorie. Informațiile nu au primit încă o confirmare de la observatori din exterior și chiar cercetătorii implicați spun că datele lor ar putea avea și alte explicații, însă – cel mai degrabă – este totuși vorba de axioni.
Ce este un AXION? Până în prezent, cele mai multe studii legate de ideea axionilor s-au concentrat pe ce NU sunt AXIONII – dar ipotetic, ideea axionului ar putea explica diferența nerezolvată de cantitate, dintre materia ”luminoasă” și materia ”întunecată”, din componența universului. Pentru că materia întunecată nu a fost niciodată observată, cercetătorii se bazează pe semnale indicatoare indirecte pentru ca, prin extrapolare, să evidențieze unde și cum ar putea materia întunecată să aibă impact asupra altor particule.
”Axionii sunt particule ipotetice care au fost propuse pentru păstrarea simetriei inversării în timp a forței nucleare, iar Soarele ar putea fi o sursă consistentă a acestora”, susține un raport de laborator.
”Breaking News” de astăzi au fost prezentate sub forma unui comunicat de presă de la un Observator Experimental din Gran Sasso, Italia, numit XENON1T, unde detectoarele cu xenon lichid monitorizează cele mai joase semnale energetice posibile. Camera de detecție cu gaz și lichid înregistrează chiar și cele mai mici tulburări, iar aceste semnale sunt colectate de-a lungul timpului, ca dovadă a interacțiunilor potențiale ale materiei negre.
Principiul de ansamblu este asemănător triangulării fulgerelor din timpul furtunilor. Instrumentele măsoară scintilația luminii generată de particulele în interacțiune și electronii eliberați, prin măsurare repetată. Apoi măsurătorile sunt comparate, utilizând întârzierea pentru a extrapola profunzimea interacțiunii.
Experimentul XENON, precum și facilitatea și studiile realizate aici sunt cunoscute, incluzând detectorul XENON1T și observațiile asociate. Evan Shockley, absolvent al Universității din Chicago, a prezentat rezultatele miercuri, iar declarația de la XENON1T explică mai detaliat.
De-a lungul unei perioade anume de timp, cercetătorii s-au așteptat la un anumit număr de asemenea interacțiuni ale luminii și electronilor, și au asociat cele mai multe din aceste evenimente așteptate unor fenomene cunoscute. În loc de 232 asemenea evenimente așteptate, au fost 285, respectiv cu un exces de 53, reprezentând aproximativ 23% mai multe evenimente decât s-a estimat inițial.
”Iar aceasta a condus la o întrebare incitantă: de unde provine acest exces?”, se arată în comunicat. ”Una dintre explicații ar putea fi o nouă sursă de fundal, anterior neluată în seamă, produsă de prezența unor cantități mici de tritium în detectorul XENON1T.”
Acest lucru ar fi ca sunetul trist al unui trombon însă, în căutarea materiei întunecate, cu cât cercetătorii pot înțelege mai mult despre ceea ce văd și aud, cu atât mai precis pot continua să-și regleze eforturile de a cerceta.
Dar oamenii de știință au și motive să se simtă optimiști. Ei explică: ”Excesul observat deține un spectru energetic similar cu cel așteptat de la axionii produși în Soare. În timp ce acești axioni solari nu sunt candidați pentru asocierea cu materia întunecată, detectarea lor ar marca prima observare a unei clase noi de particule, bine motivate dar niciodată observate anterior, cu un impact major asupra fizicii fundamentale, dar și asupra fenomenelor astrofizice.”
Ei spun că varianta axionului solar este cea mai probabilă explicație ce poate fi asociată excesului de semnale din această observare. Și mai adaugă că detectorul din generația următoare, XENONnT ar putea furniza informații suplimentare necesare pentru clarificarea și clasificarea sigură a acestor detecții.
Sursa: POPULAR MECHANICS; By Caroline Delbert; Foto: Xenon1T; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)